Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η Αιολική Ενέργεια με μια ματιά (2)


Υπάρχουν πολλές περιλήψεις των όσων έχω γράψει από τον περασμένο Απρίλιο, διαφορετικές, ανάλογα του σε ποιόν απευθύνονται, αλλά να μια περίληψη για χρήση στα καφενεία (άντε και σε κανένα Υπουργείο ή ΔΕΚΟ με κανένα περιβαλλοντικό πτυχίο):Η Αιολική Ενέργεια:

Δεν είναι βιώσιμη ενεργειακή λύση
: Ακόμα και αν γεμίσουμε την Ελλάδα με αιολικά, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να τετραπλασιάσουμε το κόστος του ρεύματος, και να μην έχουμε ρεύμα 250 μέρες τον χρόνο.

Είναι πανάκριβη! Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό ρεύμα κοστίζει 4 φορές πιο ακριβά από το συμβατικό ρεύμα. 400%. Το πληρώνουμε εμείς (για να μην έχουμε ρεύμα).

Προϋποθέτει εξάρτηση από εισαγόμενο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, ή την Ρωσία. Για την Ελληνική ΑΟΖ δεν τολμάμε καν να μιλήσουμε!
Δεν κάνει κανένα καλό στο περιβάλλον. Εκχερσώνει βουνά, χωρίς να παράγει χρήσιμο ρεύμα, και με πολύ λιγότερα λεφτά θα βάζαμε φίλτρα στις μονάδες λιγνίτη, ή θα βάζαμε καθαρές μονάδες κάρβουνου. Τουλάχιστον, θα είχαμε ρεύμα!

Είναι κακή για την Οικονομία. Σπαταλάμε λεφτά και αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΗ για εισαγωγές, χωρίς να παράγουμε τίποτα. Ούτε καν ρεύμα! Τον περισσότερο καιρό δεν φυσάει.

Δημιουργεί πληθωρισμό. Η κουτουρού αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αυξάνει την τιμή στα πάντα. Από εισιτήρια, μέχρι την λεμονάδα στο καφενείο.

Δημιουργεί ύφεση. Σε καιρό φτώχειας, οι αυξημένοι λογαριασμοί και οι κουτουρού εισαγωγές άχρηστων πραγμάτων, μας κάνουν ακόμα φτωχότερους.

Δεν βοηθάει την απασχόληση. Απεναντίας. Σε τουριστικές περιοχές μειώνει την τουριστική κίνηση. Διώχνει τουρίστες. Βοηθάει την απασχόληση στην Γερμανία, την Δανία, την Γαλλία, αλλά όχι στην Ελλάδα (με εξαίρεση την απασχόληση για καταστροφή των βουνών και τους πληρωμένους παπαγάλους).

Είναι καταστροφή για την ΔΕΗ και το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι αυξομειώσεις στον αέρα, απαιτούν ειδική και ακριβή διαχείριση στο δίκτυο. Αποσταθεροποιούν το δίκτυο. Απαιτούν όμως πολλές εισαγωγές από την Siemens, την ABB, την Schneider... Μίζες;

Συντηρεί την διαφθορά. Αυτοί που προωθούν τα αιολικά είναι αυτοί που λαδώνουν τους πολτικούς μας τα τελευταία 30 χρόνια. Από την Ζήμενς, μέχρι γνωστούς και ακατανόμαστους ντόπιους κρατικοδίαιτους και διακομματικούς, επιχειρηματίες. Αυτοί συντηρούν και όλα τα πράσινα παπαγαλάκια, που μας παραμυθιάζουν με την Πράσινη Ανάπτυξη.

Θα φτιάξω και μία πιο αξιοπρεπή περίληψη... αλλά μήπως να περιμένω να ξεκαθαρίσει η Αίγυπτος; Το φέσι, είναι για τον Σκάϊ.

Η Αιολική Ενέργεια με μια Ματιά (1)


Για να δούμε πόσο έξυπνοι και σοφοί ήταν, τον περασμένο Μάϊο, οι πράσινοι παπαγάλοι με την Αιολική Ενέργεια...

Άφθονη και διάσπαρτη. Βεβαίως, όταν φυσάει. Τ0 1/3 του χρόνου; Το 1/4; Αλλά και η σκόνη είναι διάσπαρτη, και η κοσμική ακτινοβολία (αυτή κι αν είναι) . Αλλά ούτε η σκόνη ούτε η κοσμική ακτινοβολία είναι χρήσιμες.

Εγχώρια πηγή ενέργειας. Μόνο όταν φυσάει. Και για αυτό έχει χαμηλή διαθεσιμότητα. 24-25%. Και λίγο πανάκριβη! 4 φορές όσο η συμβατική ηλεκτρική ενέργεια. 400%. Και οι κουτσουλιές είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, και τα αέρια από φασολάδα. Αλλά ενώ είναι άφθονα και διάσπαρτα, δεν συμφέρουν!

Βοηθά την απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα. Οι ανεμογεννήτριες είναι εισαγόμενες, και προϋποθέτουν πολύ και απρόσκοπτο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Αίγυπτο. Τζάμπα πράγματα. Η ίδια η ΕΟΝ και το Spiegel είπαν ότι καμία απεξάρτηση δεν είχε η Γερμανία με φουλ αιολικά. Ο λόγος; Η χαμηλή διαθεσιμότητα. 100.000 ανεμογεννήτριες δεν φτάνουν ούτε για ένα νοσοκομείο.


Η τεχνολογία είναι εμπορικά ώριμη. Με 400% καπέλο, και εγώ είμαι εμπορικά ώριμος. Όταν το αιολικό ρεύμα κοστίζει 40, άντε 50 ευρώ την μεγαβατώρα, χωρίς μαϊμουδιές ΔΕΣΜΗΕ και ΥΠΕΚΑ και ΕΡΤ, τότε θα είναι εμπορικά ώριμη. Ως τότε, είναι κλοπή.

Προσφέρει την καλύτερη περιβαλλοντικά λύση. Βεβαίως! Επειδή δεν παράγει ρεύμα. Τα 3/4 του χρόνου κάθεται. Και το ρεύμα που παράγει προκαλεί ύφεση και μηδενίζει την δραστηριότητα. Μόνο ο μαζικός θάνατος είναι καλύτερη λύση.


Προσφέρεται για περιφερειακή ανάπτυξη. Οι φωτό από την Εύβοια, τον Ζάρακα, την Κρήτη, το Στεφάνιον όρος, είναι πράγματι αναπτυξιακές. Καλές και για την βιοποικιλότητα, τα πουλιά, και τον τουρισμό.

Προσφέρεται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου. Η μισή Ελλάδα είναι στην Αθήνα! Να βάλουμε αιολικά στο Μπουρνάζι, το Καστρί, και και την Πλατεία Βάθης, να αποκεντρώσουμε το μοντέλο! Να γλυτώσουμε τις απώλειες από τον Ζάρακα ή την Νότια Εύβοια.


Δεν έχουν μόνο τυχερά κράτη αλλά ΌΛΟΙ. Όπου φτάνει η Ζήμενς. Έχει η Δυτική Ευρώπη και η Αμερική, και μόνο επειδή είναι πλούσιοι και τις επιδοτούν, και έχουν πολιτικούς που λαδώνονται, και τους σχετικούς έμμισθους παπαγάλους. Το είπε και ο Γερμανός: Οι Ορδές των Ηλιθίων. Στην Κίνα και την Ινδία χαχανίζουν.

Δεν χρειάζονται στρατιωτικές εκστρατείες για να τις εξασφαλίσεις. Σωστό. Τις Α/Γ, τις πληρώνεις και τις βάζεις. Αλλά για ρεύμα; Ρεύμα; Aέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, την Ρωσία, και άντε να ανοίξει το Ιράν να γεμίσει ο Ναμπούκο. Ψιλοπράγματα... περίπατοι.

Δεν μπορεί να απειληθεί από τρομοκρατικές ενέργειες. Ποιός; Tα αιολικά ή το αέριο; Για το αέριο, στο Αφγανιστάν και την Τσετσνία, οι απόψεις διίστανται. Για τα αιολικά, ακούω ότι υπάρχουν και κυνηγετικά φυσίγγια...


Ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού. Όταν ανοίξει η Αίγυπτος, και τα βρούνε οι Αμερικάνοι στο Ιράν. Ή εάν ενταχθούμε στον Southstream. Που πάτε βρε Μήτσοι;

Δίνει ενέργεια χωρίς καύσιμο. Κάτι σαν τους Ήχους της Σιωπής. Όταν δεν φυσάει, και δεν έχεις τσάμπα αέριο, ρεμβάζεις (και εάν έχεις και φασολάδα, έχεις κεντρική θέρμανση).


Τα άλλα είναι από τις ίδιες παπά_ες, μπορείτε να τα βρείτε στον Σκάϊ που, εκτός από αιολικά, προτείνει και Οθωμανούς, στην αειφόρο ΕΛΕΤΑΕΝ (αυτοί θα υιοθετούν και Αφγανούς μαζί με τις Α/Γ), και, γενικά, σε κάθε πρασινωπό σάϊτ που έκανε λόμπυϊνγκ όταν περνούσε ο Νόμος Μπιρμπίλη... Αυτός που επικαλείται Εθνικές ανάγκες για να πουλάνε οι Γερμανοί τις σαβούρες τους... Πράσινα τέλη κυκλοφορίας... Ίδιο πράγμα. Αέριο να δούμε που θα βρίσκεις κυρία Τίνα... Λεφτά για την 60% αύξηση στο ρεύμα... Εθνικές ανάγκες... Τίνος έθνους;

Άφησα το τελευταίο για το τέλος: Την ανάγκη εισαγγελικής παρέμβασης κατά της καθυστέρησης των αιολικών. Αυτό, κάποιος το έγραψε. Δεν θέλει φαντασία ποιός... Κάποιος νυν ή τέως της ΕΛΕΤΑΕΝ. Μυρίζει, και ας το διαψεύσουν. Αυτοί εκφράζονται έτσι. Φασιστόμουτρα, δοσίλογους, και πουλημένους εφιάλτες, είχαμε σε όλη την Ιστορία μας, σε αυτή την χώρα. Γερμανούς είχαμε πρόσφατα. Εγώ λέω ότι δεν χρειάζεται να πάμε σε εισαγγελείς, πάμε κατ ευθείαν στο ψητό... Γιατί να καθυστερούμε με εισαγγελείς; Υπάρχουν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες:


Και αν θέλετε να τις εμπεδώσετε, σε όλη την εξέλιξη, εδώ. Στην ίδια κατηγορία σας έχω.

Τα ενεργειακά μας αυγά (και καλάθια)


Στην γενική κατάσταση της Ελλάδας και της περιοχής, είναι λίγο βαρετό να ασχολούμαι μονίμως με το ίδιο θέμα, αλλά αν οι πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι ξυπνητήρι, δεν ξέρω τι είναι.

Αναφέρω τις λέξεις «συστημικό ρίσκο». Οι λέξεις αυτές είναι από την διαχείριση χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για το ρίσκο που δεν μπορείς να μειώσεις μοιράζοντας τα αυγά σου σε περισσότερα καλάθια (επειδή δεν έχεις άλλα καλάθια), αν και, όπως πάμε, θα ξεμείνουμε και από αυγά και από καλάθια...

Κάνοντας μία ανασκόπηση, θεωρώ ότι η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί και είναι εκ τω ων ουκ άνευ για την οικονομική ύπαρξη (αν όχι την ανάπτυξη και την ευημερία). Δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό ή το καινούργιο στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά για ψύχραιμη (και όχι θρησκευτική προσέγγιση) θα κάνω μια επανάληψη:


Ο κόσμος χρησιμοποιεί ενέργεια για ηλεκτρική ενέργεια, την βιομηχανία, οικιακή και εμπορική χρήση, και μεταφορές. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι, δηλαδή, υποσύνολο της συνολικής ενέργειας που χαλάει ο κόσμος: Περίπου το 57%. Το πετρέλαιο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (36%), το κάρβουνο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είτε στην συνολική ενέργεια, είτε στην ηλεκτροπαραγωγή, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο ανύπαρκτες που δεν …φαίνονται. Η υδροηλεκτρική είναι σημαντική μόνο για τις χώρες που έχουν νερά και την κατάλληλη γεωμορφία. Ο λόγος που τα αδιαμφισβήτητα αυτά ποσοστά είναι έτσι είναι απλός: Κόστος και βολή.

Το παραπάνω γράφημα είναι από εδώ, και το έχω αναρτήσει και στο παρελθόν. Πρόσθετες σχετικές παραπομπές, εάν είστε δύσπιστοι, εδώ, εδώ και εδώ. Νιάου, νιάου, στα κεραμίδια.


Είναι λογικό, οι σκεπτόμενοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι να βλέπουν όχι μόνο το παρελθόν και το παρόν, αλλά και το μέλλον. Τι «θα» γίνει. Και με προβλέψεις για το μέλλον να παίρνει αποφάσεις σήμερα. Το μέλλον, δεν το ελέγχουμε, και εξαρτάται από πολλά, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού του κόσμου και τις τάσεις για οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα. Η πιο ολοκληρωμένη και συνοπτική πρόβλεψη του ενεργειακού μέλλοντος του κόσμου (και αυτή που με ανησύχησε, αλλά για άλλους λόγους) είναι αυτή της Exxon-Mobil. Προκατειλημμένη; Μπορεί, αλλά δεν παύει να είναι από έναν κολοσσό, που έχει την ενέργεια για αντικείμενο, και που οι προβλέψεις του δεν συμφέρουν καν τον ίδιο. Η Exxon-Mobil, από τώρα έως το 2030, προβλέπει κάρβουνο (και αέριο) και τρομακτική άνοδο της Ασίας, και θυμίζει το πόσο σχετικά ασήμαντη, ενεργειακά, είναι η Ευρώπη. Πρόβλεψη κάρβουνου προβλέπει και το Spiegel, εάν αυτό ενδιαφέρει. Τρία τοις εκατό, 3%, της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας θα είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα βιοκαύσιμα το 2030. 3%! Δεν σας αρέσει το 3%; Καν'τε το 6%... Και 200%, 300%, 400% πιο ακριβή από την συμβατική! Πού πας βρε Μήτρο (Τίνα) ξυπόλητος στ' αγκάθια;


Αυτές οι γενικότητες δεν είναι ασήμαντες για εμάς, τους Έλληνες. Μπορεί, οσονούπω, να μην είμαστε ανεξάρτητοι, όσο εκχωρούμε τις αποφάσεις μας στην Γερμανία, ή όπου εκχωρούμε τις αποφάσεις μας, αλλά ενεργειακά είναι από τρελό, έως ανώμαλο να μην θέλουμε αυτό που είναι φτηνό και σίγουρο. Η σύγκριση κόστους ανά κιλοβατώρα είναι από εδώ.

Φτηνό και σίγουρο, σήμερα και για το προβλεπόμενο μέλλον είναι το κάρβουνο. Εάν είμαστε σοβαρή χώρα, και όχι «failed state» (που λέει και ο Ορέστιος) θα ανέφερα την πυρηνική ενέργεια, αλλά κρίνετε εσείς εάν είμαστε σοβαρή χώρα. Το αέριο είναι θαύμα, αλλά το αέριο έχει γεωπολιτικό ρίσκο, είτε είναι επεισόδια στην Μέση Ανατολή, είτε στον Καύκασο, είτε στα Βαλκάνια. Ελπίζω να αποκατασταθεί σύντομα κάποια ησυχία στην Αίγυπτο, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, και σύμφωνα με τα Ελληνικά συμφέροντα, το ενεργειακό μέλλον, που βασίζεται σε αέριο από την Αίγυπτο, γίνεται παραμύθι της Χαλιμάς. Και να μην σχολιάσω το μέλλον που βασίζεται στην Ελληνική ΑΟΖ… Δεν λέω να μην διεκδικήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ρωτάω «πώς» θα δουλεύουν τα τρόλλεϋ, τα νοσοκομεία και τα κλιματιστικά τον Ιούλιο.
Μπορεί οι Νέες Δυνάμεις Κατοχής να επιβάλλουν ότι συμφέρει αυτές, αλλά, όλη η Ελλάδα να γεμίσει αιολικά, ή φωτοβολταϊκά, ή και τα δύο, θα είναι καλό για αυτούς που μας τα πουλάνε, θα είναι καλό για αυτούς που θα εισπράττουν, αλλά οι υπόλοιποι εμείς, τα 10 εκατομμύρια, θα είμαστε, απλά, οι ορδές των ηλιθίων, χωρίς δικό μας ρεύμα, παρά μόνο όταν φυσάει, ή έχει ήλιο (και σε τιμή 400% πάνω από την σημερινή). Οι ΑΠΕ που ευαγγελίζονται οι Πράσινοι Παπαγάλοι, είναι στην ουσία εισαγόμενο αέριο. Πού 'ν το παιδιά; Κάτω από την ΑΟΖ, ή στην Αίγυπτο; Ή στον διακόπτη του Πούτιν;

Για την ιστορία του φυσικού αερίου στην Ελλάδα... Γιατί δεν ρωτάτε τον κύριο Σημίτη, στην Βουλή; Γιατί δεν ρωτάτε και την ΝΔ; Δεν τολμάτε... Αχ καημένη Ελλάδα...

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Γιατί ακριβαίνουν τα τρόφιμα;


Τα τρόφιμα είναι ένας θεόρατος κλάδος, για τον οποίο δεν ξέρω πολλά πράγματα. Αλλά η παγκοσμιοποίηση στην παραγωγή και διακίνηση, και η απώλεια αυτάρκειας στον Δυτικό κόσμο αυξάνουν το συστημικό ρίσκο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αύξηση συστημικού ρίσκου είναι να έχεις, αναγκαστικά, όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι. Πολλές από τις ιστορικές καταστροφές, συνδέονται με αυξημένο συστημικό ρίσκο, από το Dust Bowl (και τα Σταφύλια της Οργής) μέχρι την κατάρρευση του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Αντέγραψα, προχτές, την είδηση ότι παγετός και παρατεταμένη ξηρασία (παρέα πάνε αυτά συνήθως) δημιουργούν πρόβλημα στις αγροτικές καλλιέργειες της Κίνας. Αντίστοιχα και η ξηρασία, στην Αργεντινή, από την La Niña. Κάτι τέτοια, ιδίως εάν γίνουν σε πάνω από ένα μέρος στον πλανήτη, για 2-3 χρόνια στην σειρά, μας ξαναπάνε τάχιστα στον …Μεσαίωνα (και δεν φταίει η περιβόητη Κλιματική Αλλαγή, έτσι είναι από τότε που η Εύα έδωσε το μήλο στον Αδάμ).

Είπα να το ψάξω λίγο… Κατ’αρχάς, ο κλάδος ελέγχεται από λίγες πολυθενικές, που πουλάνε στην Αφρική, ή την Αμερική, μέσω Ελβετίας, την παραγωγή της Κίνας ή της Ρωσίας. Υπάρχουν μεσάζοντες, χρηματιστηριακά προϊόντα, ενεργοβόρες πρώτες ύλες, μεταφορικά, μάρκες… Ο κλάδος είναι πιο πολύπλοκος από τον ενεργειακό.


Χαζεύοντας σε ένα site της ΕΕ, έμαθα ότι 1) το 2008 είχαν ανέβει οι παγκόσμιες τιμές (είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είχε σχέση με την φούσκα του καλαμποκιού από τα βιοκαύσιμα), 2) οι τιμές του εμφιαλωμένου νερού, του ψωμιού, των αυγών, και του παγωτού, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, ενώ η ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και τα μήλα είναι περίπου στα ίδια, πανευρωπαϊκά, και 3) η αγορά θεωρείται, και από την ΕΕ, σχετικά αδιαφανής και «μη ανταγωνιστική»… Το γράφημα είναι από το εδώ, και φαίνεται ότι η φούσκα που οδήγησε στο χρηματιστηριακό κραχ τον Οκτώβριο του 2008, είχε αρχίσει να σκάει στα αγροτικά προϊόντα από τον Μάρτιο.

Μετά βρήκα ένα αφιέρωμα των Financial Times, αλλά, για να το δω, πλήρωσα συνδρομή …ενός μηνός. Στους FT έμαθα τα εξής:

Η παγκόσμια ύφεση και ο πληθωρισμός έχουν πλήξει τα πάντα, από την αγροτική παραγωγή, μέχρι τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων. Μερικά κόστη ανεβαίνουν, η ζήτηση είναι πεσμένη και η πρωτογενής παραγωγή εξαρτάται από τον καιρό. Ο κλάδος είναι μεγάλος και όχι αναγκαστικά …ρομαντικός. Οι γνωστές πολυεθνικές περιλαμβάνουν ονόματα όπως Nestle, Kraft, Danone, Unilever, Kellogg… Υπάρχει πολύ λιγότερη πληροφόρηση για αμιγώς Ευρωπαϊκές εταιρίες.


Οι εξαγωγές σιταριού που τροφοδοτούν την διεθνή αγορά τα τελευταία 10 χρόνια είναι αδιάλειπτα από την Αμερική, σχεδόν σταθερά από τον Καναδά και την Ευρώπη, και μάλλον ευκαιριακά από Ρωσία, Αυστραλία και Αργεντινή. Το 2010, η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν ξηρασία. Εάν η Αμερική δεν είχε αποθέματα, ο κόσμος δεν θα είχε σιτάρι. Οι τιμές του κριθαριού και του ρυζιού ακολουθούν το σιτάρι.

Η πρόσφατη ακρίβεια είναι σε περιβάλλον ύφεσης, σε σχέση με το 2007-08. Χαμηλότερη ζήτηση, φτηνότερο πετρέλαιο, φτηνότερο λίπασμα (σε αποπληθωρισμένα χρήματα). Επίσης, το 2007-08, υπήρχε πρόβλημα στην παραγωγή, επί τρία χρόνια στην σειρά, ενώ, για την ώρα, μόνο το 2010 ήταν προβληματικό. Αν έχουμε καλό καιρό το 2011, όλα θα πάνε καλά (για να δούμε τι καιρό θα κάνει το 2011).

Τα περί κερδοσκοπίας που ανέφερε ο Σαρκοζύ στο Νταβός, είναι μάλλον …τρίχες. Μέχρι και η Κομισιόν είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με …κερδοσκόπους. [Το έχω ξαναπεί, αλλού, αυτό: Η «κερδοσκοπία» είναι καλή, φτηνή, πολτικάντικη ρητορική, αλλά πανάκριβο χόμπυ, ιδίως σε commodities]. Οι αγορές σε πραγματικά αγαθά, αντανακλούν ζήτηση και προσφορά. Η προσφορά, π.χ. στο σιτάρι, είναι αποτέλεσμα του πόσο φυτεύτηκε (πριν ένα χρόνο), τι καιρό έκανε κλπ.

Ωστόσο, υπήρξε άλλη «κερδοσκοπία», δηλαδή, πιθανά τεχνητή αύξηση στην τιμή που έγινε από πανικόβλητες κυβερνήσεις που έσπευσαν να αγοράσουν για να έχουν απόθεμα. Π.χ., η Αλγερία έχει ήδη αγοράσει 1,7 εκατ. τόνους το 2011, όταν οι ετήσιες αγορές της το 2010 ήταν 5,5 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα και η Σαουδική Αραβία. Αυτά σαν αποτέλεσμα των αναταραχών Τυνησία! Ίδιες συμπεριφορές και από χώρες που εισάγουν ρύζι. Να παράδειγμα positive feedback.


Και έμαθα και μία λεπτομέρεια: H Danone έχει εξαγοράσει μία Ρώσικη γαλακτοβιομηχανία, και η Nestle έχει κάνει απ' ευθείας συμφωνίες για αγορά γάλακτος από Κινέζους κτηνοτρόφους. Το σκεπτικό τους είναι να έχουν πρόσβαση απ' ευθείας σε παραγωγούς και να μην πηγαίνουν μέσω αγορών. Σε μικρή κλίμακα, αυτό, αρχικά, μειώνει το κόστος. Σε μεγάλη. αυξάνει το ρίσκο (που συνήθως μοιράζεται και ο μεσάζων) και, με την ολιγοπωλιακή συγκέντρωση, αυξάνει το τελικό κόστος του καταναλωτή.


«Γιατί ανεβαίνει το σιτάρι και το ρύζι»; Πείτε μου εσείς. Από ανθρώπινο φόβο, και από βλακεία που επιφέρει αυτό ακριβώς που θέλει να αποφύγει. Φαίνεται ότι και η ζάχαρη ακριβαίνει στην Ευρώπη, αλλά αυτά είναι λόγω κακού Ευρωπαϊκού Κεντρικού Σχεδιασμού.

Βέβαια, στην Ελλάδα είναι πιο απλά τα πράγματα... Τα τρόφιμα ακριβαίνουν κυρίως λόγω ΦΠΑ, ρεύματος, φόρων κλπ. Οι εικόνες είναι από εδώ, εδώ, και εδώ.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μισσιρλού (ή, το κάρβουνο δεν έχει πολιτικό ρίσκο)


Χτες σας έλεγα για τα γεωπολιτικά Μεγάλα Παιχνίδια γύρω από την Αίγυπτο, και θα έχετε δει πολλές αναλύσεις για την σημασία της Αιγύπτου για την Δύση, γενικά, την Αμερική, και το Ισραήλ. Αλλά μην σας περάσει η ιδέα ότι η Αίγυπτος δεν είναι σημαντική και για τα δικά μας ενεργειακά.


Και η πρόσφατα διαφημισμένη δουλειά, είναι μόνο μία. Κάτι αέρια και παρεμφερή που σας είπα ψάχνοντας για ρεμπέτικα τραγούδια, και όχι μόνο, έχουν σχέση με την Αίγυπτο. (Και είναι απίθανο τι βρίσκεις στο διαδίκτυο όταν σκαλίζεις... Δεν είναι μυστικά αυτά, στα δύο links, αλλά έχουν γούστο).

Θα σας θυμίσω και κάτι άλλο που έχω πει σχετικά με την παλαβή ενεργειακή πολιτική μας. Καλό το αέριο, αλλά το κάρβουνο, έρχεται με βαρετά καράβια, που το μόνο που αποζητούν είναι βαθιά λιμάνια, όπως το Αλιβέρι ή ο Αστακός, για να ξεφορτώνουν όμορφα και ωραία. Το κάρβουνο δεν έχει ...πολιτικό ρίσκο. Βαρετό, από βαρετές χώρες, με βαρετά μεταφορικά μέσα.

"Την ακύρωση της κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τροποποίησης των βασικών αρχών της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος.

Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό ο κ. Αθανασόπουλος, η μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα θα κατασκευαστεί τελικά στην Αλβανία με συνεργασία της ΔΕΗ, της RWE και της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

Ο κ. Αθανασόπουλος έκανε λόγο για απώλεια μιας πολύ μεγάλης ευκαιρίας για τη ΔΕΗ και την Ελλάδα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την απόφαση στις αντιδράσεις συνδικαλιστών, αντιπολίτευσης και ανταγωνιστών και αντιπολίτευση".
Δείτε, τώρα, εάν τα πράγματα στραβώσουν πολύ στην Αίγυπτο, πώς αλλάζει τροπάρια το ΥΠΕΚΑ, πριν καταλάβει η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, πιο ακριβώς Κλίμα άλλαξε... Άσε που χωρίς αέριο δεν υφίσταται ούτε μία ανεμογεννήτρια (εκτός εάν τις θέλετε για μεταμοντέρνα τέχνη).

Τον Αθανασόπουλο δεν τον ξέρω. Ούτε είχα ή έχω ίδιο συμφέρον στην δουλειά που ακυρώθηκε. Ούτε είμαι κανέναν λάτρης της RWE. Ήταν απώλεια μεγάλης ευκαιρίας. Όσο για την ευθύνη, ποιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του, δια της εις άτοπον απαγωγής;

Ο πιο καλός ο μαθητής (μέχρι το 2030)


Μου κάνατε παράπονα ότι είναι πολύ το διάβασμα για το ενεργειακό μέλλον μέχρι το 2030, για αυτό σας έφτιαξα ...σκονάκι. Οι ΑΠΕ (αιολικά, ηλιακά, βιοκαύσιμα) θα αυξηθούν κατά 300%! Θα πάνε από 1% σε περίπου 3% της παγκόσμια κατανάλωσης ενέργειας.


Η χρήση αερίου και η πυρηνική ενέργεια επίσης θα αυξηθούν (φαίνεται στην προηγούμενη).


60% από την αναμενόμενη αύξηση στην ζήτηση ενέργειας στην βιομηχανία θα καλυφθεί από βελτίωση στην αποτελεσματικότητα.

Θα σας πω και ένα βρώμικο μυστικό. Δεν τις συμφέρει τις ανά τον κόσμο ΔΕΗ η "οικονομία" στο ρεύμα. Απεναντίας. Αύξηση στην ζήτηση θέλουν... Δεν πουλάνε οικονομία, ρεύμα πουλάνε. Κάνοντας οικονομία (ιδίως σε ώρες εκτός αιχμής) τους κάνουμε ...χαλάστρα. Αυτό, για τους φίλους οικολόγους που, λογικά, προτιμούν εξοικονόμηση. Η εξοικονόμηση συμφέρει εμάς όχι την ΔΕΗ (εξηγεί, εν μέρει, τις αυξήσεις στις μικρές καταναλώσεις)

Ο ενεργειακός κόσμος μέχρι το 2030

Σήμερα θα είναι μάθημα για τον ενεργειακό (ηλεκτροπαραγωγικό) κόσμο μέχρι το 2030, από την Exxon Mobil. Σας ορκίζομαι ότι παρ' όλες τις ...προκαταλήψεις της, η Exxon είναι πολύ πιο αξιόπιστη περί τα ενεργειακά από οποιονδήποτε πράσινο περίεργο. Και φυσικά, στο σημερινό περιβάλλον, οι μελλοντολογίες είναι πάντα παρακινδυνευμένες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος το 2030 θα είναι πετρέλαιο, αέριο, κάρβουνο, πυρηνικά, και κάτι ψιλά (μπλε γραμμές για τα υδροηλεκτρικά, και τα άλλα ...ούτε που φαίνονται), αλλά και τώρα, έτσι είναι (σε παγκόσμιο επίπεδο χρήσης ενέργειας).

Αυτό θα έπρεπε να το αποστηθίσει και η κ. Μπιρμπίλη, και ο Πρωθυπουργός. Και ο κ. Ζερβός, αν και θα το ξέρουν οι υφιστάμενοί του... Ο κ. Τσιπουρίδης δεν χρειάζεται να το δει, δεν ασχολείται με τέτοια χαζά (εκτός εάν θέλει να φροντίσει για το 1,4 δις κόσμο... Να μας πει, π.χ., τι θα έκανε...)


Η ζήτηση για ρεύμα θα συνεχίζεται. Η ποσοστιαία χρήση κάρβουνου θα μειωθεί. Θα αυξηθεί το αέριο, αλλά και τα πυρηνικά και τα Υ/Η. Τα άλλα, στην ηλεκτροπαραγωγή, θα αρχίσουν να φαίνονται, αν το διαβάζω καλά, στο 7% (περίπου δυο TWhrs στις 28).

Αυτό το γράφημα με ανησυχεί. Δείχνει την Ευρώπη στάσιμη (μετά ένα μικρό λόξιγκα τώρα), με μείωση κάρβουνου, αύξηση αερίου πυρηνικών και ΑΠΕ (με Υ/Η μέσα). Κάπου στα ίδια και η Αμερική. Και αυτοί αέριο βλέπουν. Το ανησυχητικό, είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα φεύγει και πάει ανατολικά, σε κόσμο που ξεσκίζεται στο κάρβουνο. 4 φορές παραπάνω κάρβουνο από ότι όλοι οι άλλοι μαζί. Όποιος έχει μικρά παιδιά, να τους μάθει Κινέζικα (ή Ινδικά).


Εδώ φαίνεται η απάτη (ή η εγγενής αδυναμία, εάν προτιμάτε) των αιολικών και των φ/β: Εάν μπουν 600GW πυρηνικά μέχρι το 2030, τα 550GW θα είναι διαθέσιμα, χρήσιμα. Τα πυρηνικά έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα. Αν μπουν 700-750GW αιολικά, τα 200-220 θα είναι διαθέσιμα. Τι σας λέω τόσο καιρό; 25%-28% διαθεσιμότητα. Το 28% είναι στα υπεράκτια (διπλό κόστος). Λίγο χειρότερο με τα φ/β. Από μηχανολογικής, ή οικονομικής πλευράς, πεταμένα λεφτά, χωρίς σημαντική συμβολή σε τίποτα. Λέω εγώ (και, ευγενικά, η Exxon)


Αυτό είναι δώρο στον κ. Τσιπουρίδη και την ΕΛΕΤΑΕΝ. Δείχνει κόστος σε σημερινά σεντς/kWhr το 2025. Με $60 καπέλο στο CO2, επιτέλους, χάνουν το κάρβουνο, και το αέριο. Με Ρεπουμπλικάνους, βέβαια, στο Κογκρέσο, και ύφεση, ούτε για αστείο. Οι Κινέζοι κλπ, χαχανίζουν. Οι Γερμανοί γουστάρουν (για να μας πουλάνε καλούδια). Το πρόσθετο δώρο, στα παπαγαλάκια, είναι ότι τα αιολικά, επιτέλους φτηνότερα από την πυρηνική. Αλλά διαβάστε παρακαλώ την λεζάντα κάτω κάτω. Χωρίς την εφεδρεία και την διασύνδεση. Κάπου μεταξύ 50 και 100% πάνω. Φιλάκια και χρόνια πολλά. Δεν θα με πιστέψετε, αλλά ρώτησα την ...Exxon (ναι, έχουν τηλέφωνα): "μα γιατί δεν τα βάλατε και αυτά να μην με παιδεύετε"; Η απάντηση ήταν ότι "δεν μπορούν να έχουν στοιχεία αξιόπιστα σε παγκόσμιο επίπεδο (που αναφέρεται η μελέτη)".

Όλη η παρουσίαση της Exxon Mobil είναι εδώ, από την σχετική ιστοσελίδα της.

Η πιο άρτια μελέτη που έχω βρει για το συγκριτικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, εξακολουθεί και είναι στο http://www.raeng.org.uk/news/publications/list/reports/Cost_of_Generating_Electricity.pdf, αν και είναι από το 2004. Έχω βρει μία του 2008, με καλά στοιχεία αλλά γεμάτη από Αμερικανικά ρυθμιστικά, που μπερδεύουν... Μόλις την καταλάβω, θα την αναρτήσω.

Όποτε βαριέμαι να ασχολούμαι με τα ενεργειακά (και με τον χαμό στην χώρα μας, ποιος νοιάζεται -- πλην τρωκτικών), πάντα κάτι Πράσινο με τσιγκλίζει. Άσε που έχω βρει κάτι στοιχεία μούρλια για τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, γιατί πολύ σχέδιο ...Ανάν έχει πέσει και με τους πάγους.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τα Σταφύλια της Οργής


Ποιος έχει διαβάσει τα Σταφύλια της Οργής; Λίγα χρόνια μετά το κραχ του 1929, παρατεταμένη ξηρασία και εντατικές μονοκαλλιέργειες και αέρηδες στην Οκλαχόμα ανάγκασαν τον κόσμο να φύγει, και να πάει στην Καλιφόρνια... Τότε δεν είχε Πράσινους Κλιματολόγους (αλλά είχε ακραία καιρικά φαινόμενα). Ούτε στην Κίνα έχει Κλιματολόγους. Η Κίνα έχει περί τα 1,4 δις κόσμο, που, γενικά, επιδοτούν με τον σκληρό τρόπο ζωής τους, τις εξαγωγές τους.

Όπου να' ναι, έχει μία εκδήλωση μία κομψή Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Εταιρία. Θα είναι εκεί ο μετεωρολόγος του Αστεροσκοπείου που ευαγγελίζεται την υπερθέρμανση και την ανάγκη για αιολικά. Θα είμαι εκεί, και θα τον ρωτήσω να μας εξηγήσει το κρύο και την ξηρασία της Κίνας, και να μας πει τι αντίκτυπο θα έχει στις Κινέζικες ΑΠΕ, στην παγκόσμια οικονομία... τέτοια. Αφού έχει άποψη, θα την ακούσουμε δημόσια.

Παλιό απόκομμα με δύο κουτσομπολιά


Μου έστειλε φίλος παλιό απόκομμα για την EDF (την μητρική της εταιρίας του κυρίου που με την βοήθεια της ΔΕΗ θέλει να πάρει λίγα βουνά στην Κρήτη για να βοηθήσει το χαρτοφυλάκιό του).

Μακάρι να μάθαινε η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, και η Κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων από την προσέγγιση των Γάλλων:

O Henry Guaino, ειδικός σύμβουλος του Σαρκοζύ, είπε στην εφημερίδα "Le Parisien" ότι θα ήταν "ανώμαλο" να αυξήσει τις τιμές του ρεύματος η EDF, για να πληρώσουν τα επενδυτικά λάθη της οι Γάλλοι. Ο Πρόεδρος της EDF Pierre Gadonneix έκρινε, πριν μία εβδομάδα, ότι μία αύξηση 20% στην τιμή του ρεύματος θα ήταν απαραίτητη για να επιδοτηθούν οι μελλοντικές επενδύσεις. Ο Guaino ωστόσο προειδοποίησε ότι «Δεν αποφασίζει μόνη της η EDF τις αυξήσεις των τιμών, και ενώ είναι απαραίτητο οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, θα ήταν ανώμαλο να πληρώσει ο Γάλλος καταναλωτής τα λάθη των επενδύσεων στο εξωτερικό».

Κάποιοι αναλυτές κρίνουν, συγκεκριμένα, ότι η τιμή εξαγοράς της British Energy (πάνω από €15 δις) είναι υπερβολική.

Οι Γάλλοι, εκτός από Προεδρική Δημοκρατία, έχουν και αξιόλογους Δημοσίους Υπαλλήλους. Μακάρι να είχαμε και εμείς κάποιους μεταξύ Πρωθυπουργού και τελευταίου κλητήρα, που να θέλουν μείωση και όχι αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Εδώ, ο ελεγκτικός μηχανισμός, είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Γκρηνπης, και 2-3 φαιδροί.

Το δεύτερο κομματάκι στο απόκομμα, άλλη φορά. Έχει, και αυτό, σημειολογικό ενδιαφέρον.

Πότε πέταξε η πεταλούδα;


Είναι απίθανο πώς πολλές από τις συζητήσεις και τα δήθεν άγχη θα πάνε περίπατο έτσι και ξεφύγει η κατάσταση και πάμε σε άλλες εποχές. Και δεν παριστάνω τον ...Νοστράδαμο, απλά με λίγο διάβασμα και λίγη μνήμη, θα δούμε ότι ο κόσμος ήταν αλλιώτικος το 1980, και το 1960, και το 1956,



Η ανακοίνωση του Νάσσερ, δεν βγήκε βέβαια ξεκάρφωτα, και αν το ψάξετε, θα πάτε πίσω στον ...Λώρενς της Αραβίας, την διακήρυξη του Κάϊζερ στα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης ότι είναι ...προστάτης των Μουσουλμάνων (ο Γερμανός Χαλίφης) και πολλά άλλα.


Και το χαριτωμένο ερώτημα είναι πότε πέταξε η πεταλούδα; Η λαϊκή εκδοχή θα ήταν ότι πέταξε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ή ήταν το 1993; Ή ήταν το 1983;


Είχα γράψει ποια είναι, κατά την άποψή μου, η ...Ιστορία του Σύγχρονου Κόσμου, αν και, λίγο ποιητικά, πάει πίσω στην Αλεξάνδρεια Εσχάτη, και στο Ματζικέρτ το 1071 μΧ, πριν από αυτήν, το 490 πΧ, στον Μαραθώνα. Η πεταλούδα δεν έχει καθίσει ήσυχη... Βεβαίως, πάντα, από την δική μου, εγωκεντρική, αρχαιοπτερυγική, σκοπιά.


Ποιοί ωφελούνται από τις τωρινές αναταραχές; Σίγουρα οι Ρώσοι. Εάν οι Ευρωπαίοι είχαν ενδοιασμούς ενεργειακής συνεργασίας με την Ρωσία, θα τις ξεπεράσουν στα σίγουρα, για ο,τιδήποτε αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Και πιθανότατα και οι Τούρκοι ωφελούνται. Αν μη τι άλλο, ανεβαίνει το κασέ τους.

Η Ευρώπη εξετάζει τον Πούλο.


Στις 17 Φεβρουαρίου του 2011.

1. Παρ' ολίγον στο αρχείο
2. Ευχαριστούμε για τα νέα στοιχεία
3. Ραντεβού στις 12/2/2011

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται παράβαση κοινοτικού δικαίου σε σχέση με αιολικά, επειδή βάσει Κοινοτικής επένδυσης εκχερσώθηκαν μεγάλες εκτάσεις σε προστατευόμενη περιοχή και καταστράφηκε βιότοπος. Και οι υπάλληλοι των αιολικών συμφερόντων, αυτή την φορά έκαναν τσαπατσουλιές, και πρωθύστερα, και άλλα, διάφορα, που σας ανέφερα την περασμένη Πέμπτη, και χτες, στο Τζουράσικ Πάρκ.

Δυστυχώς, η ΕΕ, δεν εξετάζει αυτό που θεωρώ εγώ ουσία, δηλαδή το ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι κάτι μεταξύ ανυπόστατης υπερβολής και απάτης, δεν εξετάζει ότι ποτέ δεν πρόκειται να υποκατασταθεί συμβατική παραγωγή ρεύματος από αιολικά, δεν εξετάζει ότι η Γερμανία και η Δανία είναι κραυγαλέες αποδείξεις περί τούτου, δεν εξετάζει ότι μας καταστρέφουν τα βουνά, ή ότι, απλά, δεν τα θέλουμε, δεν εξετάζει το ότι αυξάνουμε την τιμή του ρεύματος, μόνο και μόνο για να βάλουμε αιολικά... Τίποτα από όλα αυτά, οι Γερμανοί εξ άλλου είναι υπερήφανοι που πλάσαραν, στις ορδές των ηλιθίων, την ιδέα της αυξημένης ταρίφας, ακριβώς για να πουλάνε αιολικά.

Έτσι, στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης, βγάζουμε τα μάτια μας με χαρτιά, ψάχνουμε για δικηγόρους που να μην είναι πιασμένοι ή δοσμένοι σε αιολικούς, φυλάμε καρτέρι στα κατά τόπους Νομαρχιακά καταστήματα για ανακοινώσεις, ακούμε την ΕΛΕΤΑΕΝ να μας υπενθυμίζει ότι ισχύει περίπου στρατιωτικός νόμος υπέρ των αιολικών.

Οι αιολική αλητεία θα θέλει να ακριβαίνει το ρεύμα, να το πληρώνουμε εμείς, για να το μοιράζονται αυτοί. Εγώ διαβλέπω ότι όπως σε αρκετές άλλες πτυχές της Θαυμαστής Νέας Ελλάδας, και εδώ, όσο καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται, θα υπάρξουν λεμονόκουπες.


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Επανάσταση της λεμονόκουπας


Ο όρος είναι του άλκιμου. Την εικόνα την προσέθεσα για κάθε χρήση.

Πράσινη Οικολογία με Φέσι


Φυσικά και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το Σκάϊ έχει παραμυθιάσει τον κόσμο με τις δήθεν οικολογικές του ευαισθησίες του αποτέτοιου, πράσινη προπαγάνδα του να μην πω τι, που δεν χρειάζεται, λένε άλλοι.

Τώρα ο Σκάϊ, ...τούρκεψε. Εξαιρετική η Οθωμανική Αυτοκρατορία, έκανε και ...έργα. Θα τρελαθούμε πλήρως. Μας ξαναγράφουν την ιστορία, ή μας ετοιμάζουν για ...άλλα.

Μια πολύ πιο ευπρεπής αντιμετώπιση του θέματος, στα Ιστορικά Θέματα.

Γύρω γύρω Αλεξάνδρειες, στην μέση η Νομική

Πώς ακριβώς βρέθηκε ο Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν, δεν το θυμάμαι… Αλλά βρέθηκε. Και αν η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη δεν είναι πολύ μακριά από την αεροπορική βάση του Μανάς, η Αλεξάνδρεια του Καυκάσου είναι περίπου η βάση του Bagram.

Το παράπονό μου, με εμάς, τον απλό λαό, είναι ότι 1) παθιαζόμαστε με το τι μάς κάνει ο ένας ή άλλος ξένος (μας κάνουν), 2) ξεχνάμε να σκεφτούμε, κυνικά, ποιο είναι το συμφέρον μας, και 3) ξεχνάμε με τι μοιάζει ο κόσμος, από κάποια άλλη σκοπιά.

Πολλά ανησυχητικά συμβαίνουν, και, εάν ήμουν αναλυτής θα τα ανέλυα (αλλά, δεν είμαι, και απλά τα παραθέτω, μπας και σκαρφιστείτε εσείς κάτι).

Για όποιον δεν θυμάται την περίεργη δεκαετία του '60, θυμίζω ότι από το 1965 ο Johnson αποφάσισε την κλιμάκωση του πολέμου στο Βιετνάμ, τον Ιούλιο του 1965 είχαμε την Αποστασία, τον Απρίλιο του 1967 είχαμε πραξικόπημα, και τον Ιούνιο του 1967 έγινε ο Πόλεμος των 6 Ημερών μεταξύ Ισραήλ και των γειτονικών Αραβικών χωρών (και πες μου εμένα ότι δεν είχαν το δαχτυλάκι τους στην Αίγυπτο και την Συρία οι Σοβιετικοί).


Εδώ και καιρό έχει κλιμακωθεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος αυτός (και κάθε πόλεμος) εξαρτάται από ...τροφοδοσίες, και τα logistics περνάνε από την Ρωσία, την Τουρκία, και ένα σωρό χώρες που τελειώνουν σε "-αν", και καταλήγουν στο Μπαγκράμ, η Αλεξάνδρεια Καυκάσιο.


Και ήρθε και ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν να δει τον ...Μπαρόζο (θα κουφαθώ), και από πέρυσι τον Απρίλιο οι Κυργκύζιοι (με Ρωσικό δαχτυλάκι) κάπου κοιτάνε λίγο λοξά την βάση του Μανάς (κοντά στην Αλεξάνδρεια Εσχάτη).

Καπάκι αλλαγές στην Τυνησία, ζόρια στην Αίγυπτο (άλλη Αλεξάνδρεια πάλι εκεί), η φιλοϊρανική Χεζμπολά στον Λίβανο, προγραμματισμένα γυμνάσια ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας όπου να 'ναι, η Τουρκία ...άγνωστες οι βουλές και βολές της Τουρκίας, λοξοκοιτάζει πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, και μέσα σε όλα, και περίεργοι με Κοράνια στην Αθήνα, χωρίς δουλειές, οσονούπω χωρίς φαΐ, μεσούσης της ύφεσης...


Ραμαζάνι νομίζω έχουν τον Αύγουστο... Ως τότε, μας βλέπω να κάνουμε συσσίτια.. Τι ακριβώς τρώνε οι τύποι;

Βόλτα στην Αλεξάνδρεια Καυκάσιο



Ο τελευταίος χάρτης είναι από την Wikipedia και από εδώ. Η φωτό είναι τα ερείπια της Αλεξάνδρειας στον Ποταμό Όξο. Η Αλεξάνδρεια Καυκάσιος (Bagram) είναι χαμηλά, πάνω από την Καμπούλ. Όλα τα άλλα (o πλανήτης Γη, το Αφγανιστάν, η βάση στο Bagram και το Α-10, από το Google Earth. Κλικ για μεγεθύνσεις.