Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Δεν έχω, δεν πληρώνω


Η είδηση (από το energypress) είναι ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει ή που δεν θέλει να πληρώσει την ΔΕΗ. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς που δεν πληρώνουν είναι πονηροί ή τζαμπατζήδες, ή απλά στα όριά τους.  Ούτε πιστεύω ότι έχουμε δει ακόμα τίποτα. Ούτε έχω αμφιβολία ότι πολλά κλειστά διαμερίσματα, ή εξοχικά θα διακόψουν συνδέσεις.  Όταν ο λογαριασμός φορτώνεται με ΕΡΤ, ΑΠΕ, και Δημοτικά Τέλη, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αρκετοί που θα κάνουν τους γρήγορους υπολογισμούς στο κεφάλι τους, και δεν χαμπαριάζουν ούτε από θερμοκήπια, ούτε από πράσινες αρλούμπες.


Ένας τρόπος να κάνεις επανάσταση σήμερα, στην Ελλάδα, είναι να μην πληρώνεις.  Αν γίνει σε κλίμακα, και, προπαντός, συντονισμένα, ανατρέπει το γράφημα που σας είχα δείξει στο μάθημα Πράσινων Επενδύσεων για Εκλεκτούς.  Οι Εκλεκτοί θέλουν κάτι με σχετικά υψηλές αποδόσεις και χαμηλό ρίσκο.  Σε χώρες όπως εμείς, ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει (στα μάτια του κάθε κυρίου Πλούσιου) μεγαλύτερη σιγουριά από τους φόρους μας... Αν κόψεις ταρίφες, η Πράσινη Καμπύλη μετατοπίζεται προς τα κάτω.  Πάρτου την σιγουριά, του αυξάνεις το ρίσκο και η καμπύλη πάει δεξιά. Κάτω και δεξιά είναι μάπα η απόδοση.   Είδατε τι χρήσιμη που είναι η θεωρία χαρτοφυλακίων;  Σε μαθαίνει να κάνεις επανάσταση.


Έτσι, και ενώ είμαι ένα συντηρητικός αρχαιοπτέρυξ, καλό παιδί και άριστος μαθητής, ΔΕΝ ΕΧΩ,  ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και τα πράσινα μπουγιέλα σας εκεί που ξέρετε, κύριοι ...Κλιματολόγοι.  Ζητείστε απαλλαγή από τον φόρο άνθρακα, κόψτε τις ταρίφες, και θα ...πάψω να γκρινιάζω.  Nothing personal.

Και μην παπαγαλίζετε externalities,  κλιματολογίες, Νοστραδάμεια σενάρια και πράσινες παπάρες μάντολες. Έξτρα απόδοση χωρίς ρίσκο ψάχνουν αυτοί που σας βάζουν να τα λέτε.

Η πρώτη εικόνα είναι διασκευή, από εδώ.

Τι δουλειά έχει η Τράπεζα της Ελλάδος με την Κλιματολογία;

Βασικά καμία, αν και οι συνέπειές της αυξάνουν τις ...τραπεζικές επισφάλειες στην Ελλάδα.

Από το 2007, ο Πρωθυπουργός και ο αδερφός του προωθούν θεωρίες που είναι πλέον πεπερασμένες και σαθρές. Ο κύριος Ζερεφός, ενώ είναι εξαίρετος περί το όζον, είναι, με συγχωρείτε, λίγο άσχετος με Κλιματολογίες.

Η θεωρία που προωθούν είναι η εξής: 1) Ο Πλανήτης θερμαίνεται, 2) Αυτό οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, και δη το CO2 από την παραγωγή ρεύματος, 3) Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα για να σωθούμε από τις καταστροφικές συνέπειες, 4) Βάλτε λοιπόν αιολικά και φωτοβολταϊκά παντού (για να σώσετε τον Πλανήτη). Τα επιχειρήματα αυτά είναι κατά 90% λανθασμένα και ο συλλογισμός φαύλος:

O Πλανήτης, εάν θερμαίνεται, θερμαίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό από οποιαδήποτε θεωρία ή μοντέλο επικαλεστεί ο κ. Ζερεφός. Εάν θερμαίνεται ο Πλανήτης, θερμαίνεται (και κρυώνει) κυρίως από φυσικά αίτια, όπως κάνει τα τελευταία δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια χρόνια. Τα φυσικά αίτια είναι ο Ήλιος, η τροχιά της Γης, τα γεωτεκτονικά κλπ. Ο συσχετισμός CO2 και θερμοκρασίας είναι «συσχετισμός», correlation , δηλαδή η άνοδος στην θερμοκρασία μάλλον συνεπάγεται αύξηση CO2, παρά το αντίστροφο. Για τους υδρατμούς και τον ρόλο τους που είναι δύο τάξεις μεγέθους πιο σημαντικοί κανείς δεν μιλάει… Για τον δε ρόλο του Ηλίου που είναι ο καθοριστικός παράγων, ούτε κουβέντα. Και αυτό μην σας ξενίζει, αγαπητοί Τραπεζικοί. Το ζητούμενο δεν είναι το κλίμα. Το ζητούμενο είναι να πεισθείτε να βάλουμε πυρηνικά (που εγώ δεν έχω πρόβλημα) ή αιολικά, που έχω πρόβλημα γιατί είναι όσο ακριβά είναι τα πυρηνικά (σε κόστος ρεύματος και σε αρχική επένδυση), χωρίς όμως να παράγουν χρήσιμο ρεύμα λόγω χαμηλής «διαθεσιμότητας» που είναι 22-24% για τα αιολικά, και 95% για τα πυρηνικά. Να μην σας ζαλίζω με λεπτομέρειες, 3-4 απλά μαθήματα για αιολικά, με ελάχιστο σαρκασμό, εδώ. Και λίγη Κλιματολογία για ...Τραπεζικούς (με ιστορικά ενδιαφέροντα) εδώ.

Αυτό που αφορά εσάς, την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ότι τα αιολικά αυξάνουν το έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να προσφέρουν ικανό ανταποδοτικό όφελος  και μόνο δημιουργώντας πληθωρισμό, ανεργία και ύφεση (σε εμάς --  Στις χώρες που τα εξάγουν είναι πηγή απασχόλησης).  Με την ενδιαφέρουσα για εσάς διαφορά, ότι αυτό το πρόσθετο «χρέος» είναι off balance sheet. Δεν φαίνεται σαν δανεισμός, φαίνεται σαν «επένδυση». Η «επένδυση» εξυπηρετείται όχι από φόρους, αλλά από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Κλασσικό off balance sheet debt. Και τονίζω την μη ανταποδοτικότητα. Δηλαδή δεν πρόκειται για χρέος που θα μας αφήσει κάτι χρήσιμο. Αντιθέτως. Και υπάρχει χειρότερος κίνδυνος που αφορά την ΤτΕ. Στον βαθμό που αυτές οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από Ελληνικές Τράπεζες, αυξάνουν τις πιθανές επισφάλειές τους. Και αυτό, επειδή καμία αιολική «επένδυση» δεν θα υπήρχε εάν δεν επιδοτείτο από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος (τέλη υπέρ ΑΠΕ ή αιολικές ταρίφες). Οι δικές μας ταρίφες είναι διπλές από ότι, π.χ., στην γειτονική Τουρκία, και, ιστορικά, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγκαστεί να τις μειώσουν για δημοσιονομικούς λόγους ή για ανακούφιση του καταναλωτή που τις πληρώνει. Σε εσάς, πρέπει να είναι προφανής η επισφάλεια που δημιουργείται σε βάρος του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

Έχοντας πει αυτά, γνωρίζω ότι γνωρίζετε ότι όλα γίνονται επειδή το θέλει ο Πρωθυπουργός, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι κοντά σας όταν θα προσπαθήσετε να διαχειριστείτε πρόβλημα μεγαλύτερο από τα θαλασσοδάνεια και τις Προβληματικές. Να προσέχετε επίσης όποια τράπεζα διαφημίζει πράσινα και φωτοβολταϊκά δάνεια, και ΑΠΕ γενικότερα… Κατά τα λοιπά, τα σέβη μου.

Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα που θα έχουν περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.  Να σας πω τι καταλαβαίνω εγώ;

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα έχει η φτώχεια.  Ο φτωχός δεν θα αντέχει πολυτέλειες.  Η ύφεση, όμως, μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον. Οι ΟΤΑ δεν θα έχουν λεφτά για τις καταστροφές τους. Οι νεόπλουτοι δεν θα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο ποιος θα χτίσει την μεγαλύτερη βίλα.  Τα ταχύπλοα θα δέσουν ή θα πουληθούν.  Με λίγη τύχη, η de facto ή de jure χρεοκοπία της χώρας, και η αστάθεια της Ευρώπης, μπορεί να προλάβει την λαίλαπα της καταστροφής των βουνών και των νησιών από τις ΑΠΕ.

Οικονομικές επιπτώσεις θα έχει η αδυναμία διαχείρισης του χρέους σε επιδεινούμενη εσωτερική ύφεση.  Η διάλυση του παραγωγικού ιστού από 30 χρόνια στρεβλωτικών επιδοτήσεων.  Η μη ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού συστήματος από 15-20 χρόνια άτυπου καρτέλ.  Η μετακόμιση βιομηχανιών στην Βουλγαρία και τα Σκόπια. Η ερήμωση της υπαίθρου και της λίγης αγροτικής αυτάρκειας.  Όλα αυτά θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις.  Το ότι σήμερα τα επιτόκια και ο δείκτης του ΧΑ είναι σε επίπεδα 1996, δεν με παρηγορεί. Το 1996 είχαμε μικροαστούς, και προοπτική, και προπαντός δεν είχαμε ψηλά τον αμανέ...  Και δεν χρωστούσαμε τόσα πολλά.  Μακάρι να πάμε πίσω μόνο στο 1996.  Οι οικονομικές προοπτικές μας περιγράφονται σχεδόν συγκινητικά στην ομιλία του ΓΑΠ στην ΔΕΘ του 2009:  Ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης.  Και δεν ξέρουμε τι και πώς θα είναι αυτή.

Με τις κοινωνικές επιπτώσεις δεν τα πάω καλά.  Ξέρω ότι η προσγείωση και η ανεκπλήρωτες προσδοκίες δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.   Η έλλειψη ελπίδας ή προοπτικής.  Η νεανική ανεργία. Η Αθήνα έχει τον μισό πληθυσμό της χώρας, και το ίδιο το κέντρο της είναι μία ...ξένη χώρα.  Λογικά, όλα αυτά, θα οδηγήσουν σε μετανάστευση, ή επιστροφή σε χωριά (για όσους μπορούν) ή, απλά αδιέξοδα. Και στα συμπεράσματα της Λιάνας Κανέλλη στην Βουλή...

Τα παραπάνω, με γεωπολιτικές τριβές, την φαινομενική υποχώρηση των ΗΠΑ, την περίεργη στάση της Τουρκίας, την Γερμανία σε φάση 1900 (με Πράσινο περιτύλιγμα αντί για γκρι), το Ιράν, την Θράκη, τις ΑΟΖ, το Αιγαίο... και πράγματα που δεν καταλαβαίνω, παραπέμπουν σε άλλες, άγνωστες σε εμάς καταστάσεις.  Λίγοι ζήσαμε πραγματική φτώχεια η πόλεμο τα τελευταία 30, 40, 50 ή 60 χρόνια.  Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουμε τα αντανακλαστικά και το σθένος να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα ή προσωπικές ή συλλογικές ταπεινώσεις που μυρίζομαι έρχονται.

Πείτε μου τώρα:  Πώς οι 4-5-6 τύποι που αναφέρονται στην Πρόσκληση, θα τα δέσουν όλα αυτά με κλιματική αλλαγή, η ύπαρξη της οποίας (όπως αυτοί την εννοούν) αμφισβητείται ή αγνοείται από τα 4/5 του Πλανήτη, είναι απορίας άξιον.  Προκλητικά φαιδρά, ανόητα και εκτός τόπου και χρόνου ανθρωπάκια.

Δείτε το οργανόγραμμα της "Ομάδας". Δείτε και τον Αντρίκο (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση). Οικογενειακή Υπόθεση!


Τον Προβόπουλο και τον Χατζηνικολάου δεν τους είχα κόψει για Πράσινους... Θα έμαθαν ότι Πρασινίζοντας μπορεί και να πιάσεις την καλή.  Όχι μετά την Φουκουσίμα, παλικάρια μου, η Φουκουσίμα τσάκωσε τους απατεώνες στην Οικο-Παγίδα που οι ίδιοι είχαν στήσει... Δεν ας το είπαν;  Αργήσατε.   Όσο για τους Θωμόπουλο, Στουρνάρα και Σαμπετάϊ... Μην λέρωνεστε ρε σείς, σοβαροί άνθρωποι, μην λερώνεστε...

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η ρήση της ημέρας


"Bulgaria will give up nuclear energy only when it gets populated by Germans."
"Η Βουλγαρία θα παρατήσει την πυρηνική ενέργεια μόνο όταν επικοισθεί από Γερμανούς"

Bulgarian Minister of Economy and Energy Traicho Traikov quipping on the decision of Germany to give up nuclear energy by 2022, and its applicability to Bulgaria.
Ο Τraicho Traikov σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανία να παρατήσουν την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022, και την σχέση αυτής της απόφασης με την Βουλγαρία.

Η Ελληνική Βιομηχανία, ό,τι έχει μείνει από αυτήν, όλο και περισσότερο αναγκάζεται να μετακομίσει Βόρεια.  Τις δικές μας φρουτοσαλάτες τις ξέρετε... Κάνουν αντιπυρηνικό ακτιβισμό (στο Scribd, εδώ.) 

Στην δικιά μας αρέσουν τα καλά αστεία, και όλοι μαζί προφανώς έχουν εντολές να αφήσουν τα θέρετρα για Γερμανούς, που δεν  θέλουν πυρηνική. Και οι Γερμανοί αλληλο-κοροϊδεύονται... Θα κλείσουν τώρα αυτό που θα έκλειναν ούτως ή άλλως... Και μέχρι το 2022... Εμείς, θα είμαστε ενεργειακά, και όχι μόνο, υποτελείς.  Και όσοι από εμάς "φοβούνται" τα πυρηνικά, να πάνε να το πούνε στον κ. Traikov... Δίπλα είμαστε... Η φωτό της ευτυχισμένης Υπουργού είναι από εδώ.

Και δεν μιλάει κανείς!

Θα αρχίσω να κράζω την Μέρκελ έτσι που πάμε, και δεν θα είμαι ο μόνος...

Ποιός νοιάζεται για τις εκπομπές CO2;


Ξέρω, ξέρω… εδώ ο κόσμος χάνεται και εγώ αρμενίζω…

Πριν δύο μήνες είχα ρωτήσει «ποιος νοιάζεται σήμερα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου»; Και η απάντηση που προσέφερα είναι: Η «πυρηνική βιομηχανία». Νομίζω ότι εγώ τουλάχιστον είμαι σαφής: Η πυρηνική ενέργεια είναι μια χαρά σαν εναλλακτική λύση, δεν μπαίνω στο εάν θα είναι PWR ή BWR ή Γαλλική, ή Αμερικανική, ή Γερμανική, ή Ρώσικη, ή αυτής της γενιάς ή της επόμενης, ή ουρανίου, ή θορίου, ή κτλ.

Παρενθετικά επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ούτε κατά της πυρηνικής, ούτε κατά του κάρβουνου, γιατί και τα δύο παράγουν ρεύμα, η πυρηνική πιο ακριβή από το κάρβουνο και με άλλα ρίσκα. Ούτε φοβάμαι το CO2 του κάρβουνου. Φοβάμαι το SO2, τα ΝΟx, τα σωματίδια, τα βαριά μέταλλα. Ούτε φοβάμαι τα πυρηνικά, πιο πολύ από ότι αξίζει (κατά την γνώμη μου) να τα φοβάμαι.  Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά τα χλευάζω γιατί παριστάνουν ότι κάνουν κάτι που δεν κάνουν. Δεν παράγουν ρεύμα όπως το θέλει ένα δίκτυο. Δεν παράγουν ρεύμα βασικά. Τσοντάρουν, συνυπάρχουν, είναι πανάκριβα, και δεν υποκαθιστούν την συμβατική παραγωγή. Παρασιτολογούν σε επιδοτήσεις, χωρίς να ανταποδίδουν. Ούτε καν μειώνουν CO2 με την έννοια που λένε οι παπαγάλοι, που παριστάνουν ότι τους νοιάζει το CO2. Εμένα, δεν με νοιάζει, και, σας λέω, δεν το μειώνουν.

Αν μου πείτε να διαλέξω μεταξύ πυρηνικού και αιολικού, θα σας πω ότι με βάζετε να διαλέξω μεταξύ φαγητού και νηστείας. Έστω, «ακριβού φαγητού» και νηστείας. Αφήστε την δίαιτα, όταν πεινάτε θα θέλετε φαγητό. Μαϊμού, λοιπόν, το δίλημμα. Το τι πιστεύω ή προτείνω για ενεργειακές επιλογές για την Ελλάδα (αν μας πέφτει, πια, λόγος) το έχω γράψει.

Σήμερα, λοιπόν, Δευτέρα και εν μέσω γενικού χαμού, διαβάζω δύο ειδησούλες: 1) ρεκόρ το CO2 στον κόσμο, και 2) κλείνει μέχρι το 2022 όλα τα πυρηνικά της η Γερμανία:

"...Η ΙΕΑ εμφανίζεται απαισιόδοξη. Εκτιμά ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και για δύο επιπλέον λόγους: το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά και το πυρηνικό ατύχημα στη Ιαπωνία, που οδήγησε πολλές χώρες σε επαναξιολόγηση της πυρηνικής τους πολιτικής..."

"...Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, σε περισσότερες από 20 πόλεις. Σε μια χώρα με ισχυρό κίνημα κατά των πυρηνικών, οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά από το ατύχημα στο σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία...

...Τώρα, η Γερμανία καλείται να βρει μέχρι το τέλος του 2022 με ποιόν τρόπο θα καλύψει το 22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτονται από τους πυρηνικούς σταθμούς."

Οι πυρηνικοί χρησιμοποιούν το CO2 για μοχλό πίεσης;  Εάν ήμουν πυρηνικός, θα με προσέβαλε αυτό. Τα πυρηνικά, με όλα τα ρίσκα τους είναι μία από τις 2-3 σοβαρές ενεργειακές επιλογές. Οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να πούνε την αλήθεια στον κόσμο τους (και μερικοί την λένε) ότι ακόμα και με φουλ μεταστροφή στο κάρβουνο, είναι δύσκολο να καλυφθεί η ηλεκτρική τους ζήτηση χωρίς πυρηνικά. Με εισαγωγές αερίου από την Ρωσία (ασχέτως κόστους) χάνουν ένα κομμάτι της ανεξαρτησίας τους, ή αυξάνουν το συστημικό τους ρίσκο, εάν αυτό είναι πιο εύπεπτο. Υποκατάσταση με αιολικά, θαλάσσια ή εναέρια ή διαστημικά, είναι ουτοπία. Πανάκριβη, ατελέσφορη, ουτοπία. Ακόμα και με δικιά τους την Νορβηγία! Κάποια χρονιά, η Νορβηγία δεν θα έχει αρκετά νερά, έχει συμβεί.  To Desertec είναι καλό για εξαγωγές και έλεγχο από την πίσω πόρτα του πετρελαίου και του αερίου της Βορείου Αφρικής, αλλά έχει άλλα ρίσκα.

Με αφήνουν αδιάφορο οι εκπομπές CO2, και θα ήθελα επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας, και δεν θα έκλεινα πυρηνικά που δεν έχουν πρόβλημα ασφάλειας...  Όχι ότι είμαι ερωτευμένος με τους Γερμανούς, αλλά ένας τρόπος να καταστρέψεις έναν λαό είναι να του διαλύσεις την ενεργειακή του βάση... Τι στην ευχή; Κολλημένοι είναι οι Γερμανοί; Τους είχα για ξύπνιους…

Αντίο Κυότο


Το πρωτόκολλο του Κυότο συμφωνήθηκε το 1997 και λήγει το 2012. Στο G8 του Μαΐου του 2011, η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς είπαν Нет, спасибо, いや、ありがとう, no thank you, για επόμενη φάση Κυότο. Οι ΗΠΑ είναι εκτός, και η Κίνα επικαλείται τον Κομφούκιο. Όπως είχα πει και τον Δεκέμβριο του 2010, που η Ιαπωνία το προανήγγειλε, Banzai! Banzai! Banzai! Άντε να γλυτώσει και η Αυστραλία…

Λεπτομέρειες στο American Thinker και στο Sydney Morning Herald.

Ξεκίνησε σαν ιδέα το 1992 στην Σύνοδο του Ρίο το 1992. Έχω γράψει ότι ήταν Γερμανική η έμπνευση και η οργάνωση, αλλά ο μπαμπάς Bush υπέγραψε, τότε. Η απλοϊκή μου εξήγηση για αυτό είναι ότι οι Αμερικάνοι προσέβλεπαν σε περιβαλλοντική πίεση είτε στην τέως ΕΣΣΔ (θα θυμάστε εικόνες για οικολογικές καταστροφές στην Ρωσία και την Σιβηρία) είτε στην Κίνα. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, άλλες από την Σουηδογερμανική σύλληψη το 1985.

Το πρωτόκολλο του 1997 το απέρριψε η Γερουσία των ΗΠΑ 95-0, με Clinton και Gore στην Προεδρία. Ακόμα και επί Obama, με έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, και με τον Πράσινο Πρόεδρο να σπρώχνει, η τότε ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία δεν πέρασε το cap and trade το 2009 (και πανηγύριζα εγώ). Κατά την γνώμη μου, ο Gore δεν υπήρξε τίποτε άλλο παρά πλασιέ. Αυτοί που του έδωσαν το Νόμπελ είναι τα …αφεντικά, στο θέμα.


Το κραχ του 2008, ξεφούσκωσε τις φούσκες.  Οι τιμές του …CO2 στο Chicago κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2009 και η Κοπεγχάγη των Ινδών και της Πράσινης Κεντροευρωπαϊκής γλίτσας κατέρρευσε, λίγους μήνες αργότερα, με όλο τον κόσμο (πλην Μπιρμπίλη, ΓΑΠ και σία) να ωρύεται για την απάτη του Climategate.

Τον Δεκέμβριο του 2010 η Ιαπωνία έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για να συνεχίσει με το πρωτόκολλο του Κυότο. Παράλληλα στην Αμερική άρχισε να γράφεται, ωμά, αυτό που υποψιαζόμουν (δια της εις άτοπον απαγωγής) ότι ΟΛΟ το Πράσινο θέατρο ήταν μηχανή στημένη από το Γερμανικό βαθύ κράτος για να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι Αμερικής και Ιαπωνίας. Αυτό που δεν γράφτηκε (και ούτε θα είμαι ποτέ σε θέση να αποδείξω, αλλά μυρίζει, μυρίζει) είναι η διαπλοκή της Siemens με το Κόμμα των Δημοκρατικών. Το νταντά που έκανε η SEC στην Siemens το 2008, δεν μπορεί, κάποια σχέση θα έχει…

Με την τραγωδία του σεισμού και του τσουνάμι, ξύπνησαν τα όχι αδικαιολόγητα (αλλά ούτε και ορθολογικά) φοβικά αντιπυρηνικά σύνδρομα στην Γερμανία. Και η χώρα που γέννησε την μοντέρνα εκδοχή της Πράσινης Ανάπτυξης, την Νεοσοσιαλιστική Αγορασμένη Πράσινη Επανάσταση πιάστηκε στην Πράσινη Παγίδα της.

Και σίγουρα δεν είμαι ο μόνο που το έχει πει, αλλά σας το λέω, από τότε, ότι θα πάει περίπατο το (μάλλον ανύπαρκτο) Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και, με λίγη τύχη, θα γίνει γαργάρα ο φόρος άνθρακα. Το πρώτο έχει αρχίσει και γίνεται. Το δεύτερο, πρώτα ο Γιαραμπής, είναι σε εξέλιξη.

Η ικανοποίησή μου είναι να σας λέω "μα σας τα έλεγα εγώ" και να πω eat shit and die σε κάτι ντόπια λαμόγια... και θα το πω.

(ευχαριστώ ThW)

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αντώνης Φώσκολος: Η υστερία των Κλιματικών Αλλαγών και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία (και η Κρήτη "ενεργειακό φιλέτο";)


"...Οι κλιματικές αλλαγές πάντα υπήρχαν και είναι στενά συνδεδεμένες με την εξέλιξη της γης από την Προτεροζωική Εποχή, ήτοι πριν 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια έως σήμερα ασχέτως της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα. Άρα υπάρχουν γεωλογικά, και αφότου εμφανίστηκε ο άνθρωπος στην γη, αρχαιολογικά και ιστορικά δεδομένα.
 Η υστερία της σύνδεσης της σημερινής κλιματικής αλλαγής με τις συγκεντρώσεις του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι μία υστερία χωρίς επιστημονική βάση που έχει καταντήσει θρησκεία και χρηματικός προσηλυτισμός...

...Οι Κλιματικές Αλλαγές ανάλογα με το μέγεθος της θερμοκρασιακής διακύμανσης οφείλονται (κατά σειρά θερμοκρασιακού μεγέθους) στους κύκλους του Wilson, κάθε 200 εκατομμύρια χρόνια που οφείλεται στην περιστροφική κίνηση του ηλιακού μας συστήματος γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας (Γαλακτική Τροχιά), στην τοποθεσία των ηπείρων, που αλλάζει σταδιακά και κάθε 50 εκατομμύρια χρόνια και γίνεται εμφανής η κλιματική αλλαγή λόγω της επανατοποθέτησης των ηπείρων, οι κύκλοι του Milankovitch, που κάθε 100000, 40000 και 20000 χρόνια αλλάζουν το κλίμα (Οφείλεται στις τροχιακές αλλαγές της γης γύρω από τον ήλιο), οι κύκλοι Dansgaard-Oeschger (DO) που λαμβάνουν χώρα κάθε 1500 χρόνια εντός των οποίων υπάρχουν και οι κύκλοι του Bond και Heinrich και τέλος οι ενδεκαετείς κύκλοι του Ηλίου, που τις γνωρίζουμε ως ηλιακές κηλίδες. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η συχνότητα και η συμπεριφορά των ηλιακών κηλίδων-ηλιακών ανέμων δεν είναι κανονική. Οι σημερινές μικροδιακυμάνσεις των θερμοκρασιών των τελευταίων 500 ετών, από -0,6 βαθμούς Κελσίου στους + 0,6 βαθμούς Κελσίου, εξηγούνται από την συμπεριφορά του Ηλίου. Οι μεγάλες Κλιματικές Αλλαγές με διακυμάνσεις πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου οφείλονται αλλού και συγκεκριμένα σε αυτά που προανέφερα..."


Και όπως επεσήμανε ο spiral στο σχόλιό του, και η Καθημερινή(!!) ανέφερε στις 18.11.2010 την παραίτηση του Harlod Lewis (που ανέφερα την 1η Νοεβρίου εδώ, και η Daily Telegraph  αρχές Οκτωβρίου εδώ.  Ομολογώ δεν είχα δει την Καθημερινή.

Λέω "δόξα τω Θεώ" γιατί δεν μπορεί να είμαστε μόνο 5-10 bloggers που να φωνάζουν για το θέμα... Θα καταρρεύσουν και άλλα Πράσινα Παραμύθια. Θυμάστε τι σας είπα μετά την Fukushima? Μετά την Γερμανική αντιπυρηνική αντίδραση; Με την Πράσινη Παγίδα;  Γαργάρα θα τα γίνουν όλα αυτά.  Και οι ΑΠΕ... Έχει ξαναγίνει σε πολύ ηπιότερη ύφεση... Δεν μπορεί να σκάνε τράπεζες και να πληρώνουμε τέλη υπέρ ΑΠΕ. Δεν γίνεται, όσο και να κλαίνε τα κροκοδειλάκια.

Η φωτό είναι ο Αντώνης Φώσκολος του Πολυτεχνείου Κρήτης από συνέντευξή του στο Κρήτη TV (για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα"δεύτερη Αλάσκα σε ενεργειακά αποθέματα στην Κρήτη" από εδώ -- Δεν ξέρω σχεδόν τίποτα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, αλλά δείτε την συνέντευξη... Ο Φώσκολος λέει ότι "οι έρευνες σταμάτησαν ότι ήρθε το Ρώσικο αέριο" και ότι πήρε το project άλλος επιχειρηματίας και έστειλε τον κόσμο στην Λιβύη. Το Αιγαίο είναι ψίχουλα, το Ιόνιο "μεζέδες" και η Κρήτη "φιλέτο".  Βέβαια, λέει ότι το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα είναι βαθιά, δύσκολα, στο ρήγμα κλπ.   Βρε τι μαθαίνω για το trivia pusuit... 


Αντιθέσεις - Φώσκολος - 13 Μαϊ 11 from a:LoMak on Vimeo.

"...A professor emeritus at the University of Crete who for decades was a Canadian government advisor, Foscolos told the Athens News in an interview that Greece’s hydrocarbons can go a long way in paying off the national debt.

But the energy expert is convinced that the state’s failure to pursue research and exploration is due to the expansive political influence of energy importers..." από εδώ.

Για αυτό μιλάμε με την Stat Oil?

Δείτε και τι έλεγαν για τον Λεβιάθαν αρχές 2010 (7η εικόνα)

Σταύρος Αλεξανδρής: Κλιματική Αλλαγή - Η πιό Καλοστημένη Απάτη του Αιώνα μας


 "...Η κινητήρια δύναμη που προκαλεί τις κλιματικές μεταβολές του πλανήτη είναι κυρίως οι διακυμάνσεις στο πλήρες φάσμα της ακτινοβολίας του ήλιου καθώς και οι γεωμαγνητικές αλλαγές..."

Επί τέλους... αρχίσαμε να μιλάμε επώνυμα...

Μα δεν είναι δυνατόν τόση κοροϊδία, τόσα χρόνια... Αρχίζει και λάμπει η αλήθεια, ή οι ...δυνάμεις που κινούν τα νήματα βλέπουν ότι δεν βγαίνει το παραμύθι με την ύφεση και την δημοσιονομική στενότητα; Και δεν αναφέρομαι στις εδώ δυνάμεις, αναφέρομαι στην ...Κεντρική Ευρώπη. Για να το δείχνει και ο ..Σκάϊ!...

Στο 38' στο http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=214676

Ευχαριστώ ThW

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Γυάρος -- από τόπος εξορίας, τόπος απάτης


Είδα τυχαία ένα άρθρο στο Capital.gr με τίτλο "Γυάρος - από τόπος εξορίας, "φιλέτο" , όπου φαίνονται σχέδια για "επενδύσεις" από τα κροκοδειλάκια, που θα χρηματοδοτηθούν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή από εμάς.  Άφησα ένα σχόλιο εκεί, και τo παραθέτω εδώ:

Υπάρχουν δύο θέματα: 1) Η Γυάρος σαν "μνημείο" (δηλαδή ενθύμιο "άλλων" καταστάσεων) και  2) το αιολικό-ενεργειακό.

Το θέμα του "μνημείου" δεν το ακουμπώ.

Αλλά το τι ακριβώς είναι τα αιολικά, το έχω εμπεδώσει:  Τα αιολικά, ΔΕΝ μπαίνουν για την ενέργεια που παράγουν, ΟΥΤΕ για υποτιθέμενα περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά για τις γενναίες επιδοτήσεις που εισπράττουν από εμάς.  Από υπερφουσκωμένες και εγγυημένες τιμές, για το τυχαίο και εν πολλοίς άχρηστο ρεύμα που παράγουν, για τα χωματουργικά που δημιουργούν, και για την υποτέλεια που πληρώνουμε σε Γερμανούς, Δανούς, Ισπανούς, σε καλωδιάδες και στους ντόπιους εκπροσώπους. Και αυτό δεν το λέω με "αριστερή" προσέγγιση ότι δηλαδή κάνουμε καρχαρίες πλούσιους. Το λέω με γνώμονα το ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ του εγχειρήματος. Πληρώνουμε για να ΜΗΝ έχουμε ρεύμα.

Τα αιολικά επίσης μπαίνουν για να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες του από δικαιώματα ρύπων που θα "παράγουν", τα οποία δικαιώματα έχουν αξία, ΜΟΝΟ επειδή απειλεί η Ε.Ε. (δηλαδή η Γερμανία) με φόρο άνθρακα.  Η μη αντίδραση των κομμάτων στον φόρο άνθρακα δείχνει την υπόγεια συνεργασία στην διαπλοκή του θέματος.  Χωρίς τον φόρο άνθρακα, η μισή απάτη εξαφανίζεται.

Το αιολικό της όποιας Γυάρου θα είναι ΠΟΛΛΑ πεταμένα λεφτά που θα παράγουν ελάχιστο και πανάκριβο ρεύμα. Η "διαθεσιμότητά" του θα είναι περί το 25% της ονομαστικής ισχύος. Δηλαδή θα έχουμε δώσει τετραπλά λεφτά και τις μεγαβατώρες που θα παράγει. Αυτή είναι η πρώτη πτυχή. Πολλά λεφτά, για λίγο ρεύμα.

Η δεύτερη πτυχή, είναι ότι τα αιολικά, με το θεμελιώδες κουσούρι τους της στοχαστικότητας και της χαμηλής διαθεσιμότητας, χρειάζονται ΓΗ. Και, όπου πάνε, κάνουν την Γη "άχρηστη". Σκουπιδότοπο. Τα πράσινα λιβάδια με τα γαλανά ξανθά παιδάκια δεν έχουν καμία σχέση με το τοπίο των αιολικών. Εάν λοιπόν ΠΡΕΠΕΙ να δώσουμε Γη για σκουπιδότοπο, για τον Πράσινο Φόρο Υποτέλειας, η Γυάρος είναι ευκολότερος σκουπιδότοπος από την Κερατέα, την Τζιά, την Άνδρο, την Τήνο, την Σύρο, ή την Μύκονο.

Βέβαια, ο συλλογισμός είναι λανθασμένος, με την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να διαλέγω ποιο κομμάτι της Ελλάδας θα ανεχτώ για σκουπιδότοπο, και, αντ' αυτού, θα έπρεπε να απορρίπτω την έννοια των αιολικών. Απλά και μόνο επειδή ΔΕΝ παράγουν ρεύμα. Παράγουν ΜΟΝΟ μηχανισμό είσπραξης επιδοτήσεων (από το φουσκωμένο εγγυημένο τέλος για αιολικό ρεύμα -- Από τον φουσκωμένο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ)

Το δίλημμα λοιπόν είναι "ποια Ελληνική Γη να θυσιάσω για να πετάω εκεί τα λεφτά μου;"


Προσωπικά, προτιμώ την Γυάρο να είναι ένα έρημο ξερονήσι, χωρίς φουρφούρια και μεταλλικά δέντρα και σκαμμένες τρύπες. Με μνήμες ή/και με άδειες παραλίες.  Και εάν ΠΡΕΠΕΙ να διαλέξω μεταξύ Γυάρου, Λακωνίας, ή Κερατέας, είναι σαν να πρέπει να διαλέξω ποιο παιδί μου πετάω στα σκουπίδια.

Και μην έρθουν τα παπαγαλάκια να μου πούνε για ...καρκίνους στην Πτολεμαϊδα... Είναι άλλο ένα επιχείρημα «μαϊμού».

Η πρώτη φωτό είναι από το άρθρο στο Capital.gr.  Η δεύτερη είναι του saltydog77 από το www.panoramio.com/photo/26311206.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ (και κλάμα ο Τρεμόπουλος)


Χάρηκα με το σχόλιο που μου άφησε ανώνυμος για τα κλάματα του Τρεμόπουλου...  Καπάκι με την ΕΣΗΑΠΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ και την ανακοίνωση αύξησης τιμολογίων από την ΔΕΗ.

"...Οι εγγυημένες τιμές για την ανανεώσιμη ενέργεια, έναν από τους λίγους τομείς που λειτουργούν σήμερα ως αντίβαρο στην οικονομική κρίση, είναι απολύτως απαραίτητες για την προώθησή της και επιβαρύνουν τον καταναλωτή πολύ λιγότερο από ό,τι αφήνεται να εννοηθεί..."

Να καταλάβουμε τι αρλούμπα λέει ο Οικοκροκόδειλος; Λέει ό,τι λέει και η Μπιρμπίλη, η Siemens, η Vestas, η ΤΕΡΝΑ, η ΕΣΗΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ, η ΜΚΟ του Συνεδρίου και τα απανταχού Πράσινα Λαμόγια:  Πλήρωνε ηλίθιε για να έχει δουλειά η Γερμανία και η Δανία,  για να σώσουμε την ...Κλιματική Αλλαγή, και για να πάρουμε τα ποσοστά μας.  "Ενισχύει το αντι-αναπτυξιακό περιβάλλον" είπε η ΕΣΗΑΠΕ.

Το ίδιο πολλαπλό ψέμα:  1) Οι ΑΠΕ παράγουν χρήσιμη ενέργεια (τρίχες),  2) μειώνουν το ...CO2 (πού, πότε, πόσο;), και 3) το CO2 χαλάει το κλίμα (μην ορκίζεστε).

Την υποκρισία των Γερμανών για το κάρβουνο, σαν την έδειξα.  Το ότι οι ΑΠΕ δεν παράγουν χρήσιμη ενέργεια, προκύπτει από τα στατιστικά και την κοινή λογική.  Ούτε για ένα περίπτερο (όπως δουλεύουν τα περίπτερα).  Για την μείωση του CO2, είδαμε πώς ΔΕΝ μείωσε η Δανία το CO2 της με τα αιολικά.


Τώρα, τι κοινό έχουν ο Τρεμόπουλος, η Μπιρμπίλη, και ο ...Δήμας;   Σε ποιό σχολείο έμαθαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ότι ένας ΜΗ ανταποδοτικός, παρασιτικός φόρος, που απλά φτωχαίνει, χωρίς να δίνει κάτι πίσω, που διώχνει τον τουρισμό και καταστρέφει βουνοκορφές είναι αντίβαρο στην οικονομική κρίση, δεν το ξέρω.  ΟΛΟΙ, όμως, έχουν πάει στο ίδιο σχολείο, γιατί λένε τις ίδιες αρλούμπες.  ΟΛΟΙ.  Μήπως αυτό το σχολείο είναι προϋπόθεση για να είσαι σήμερα πολιτικός;

Χάρηκα με το κλάμα του Τρεμόπουλου. Για να κλαίνε όλοι μαζί, σημαίνει ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα στην φτώχεια μας. Αν και ο Σόϊμπλε με τρομάζει με αυτό που είπε.

Εγώ, δεν βλέπω κομματικές ταμπέλες.  Βλέπω ή ηλίθιους, ή πουλημένους (ή απλά υποταγμένους... Παίζει και αυτό, δυστυχώς).

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγια από 1/1/2012


Τώρα καταλαβαίνετε γιατί όλη η κουβέντα για το τέλος υπέρ ΑΠΕ, και ότι δεν χρειάζεται και ότι τα αιολικά μπορούν να φτυνύνουν το ρεύμα.  Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάει η τιμή από τα 40 στα 140.  Τότε, το 100 θα είναι φτηνό.

Η είδηση της αύξησης είναι από εδώΕυχαριστώ την ThW και τον/την ΤΡ

Δείτε και την Ελευθεροτυπία:

"Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μεγαβατώρα από λιγνίτη στοιχίζει στη ΔΕΗ 35-36 ευρώ, ενώ για μία μεγαβατώρα από φωτοβολταϊκά που αγοράζει από τους ιδιώτες πληρώνει 400 ευρώ. Γι' αυτό πολλοί μιλούν για «πάρτι» των ιδιωτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγιά της, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους ιδιώτες των ανανεώσιμων".

Δείτε και το Energypress:

Κατακεραυνώνει" τις ΑΠΕ διάσημος Έλληνας fund manager:  ...η αιολική ενέργεια αλλά και η ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών δεν είναι αποδοτικές λόγω του υψηλού τους κόστους. «Απλά δεν είναι αποδοτικές. Η αιολική ενέργεια είναι 50% ακριβότερη από το φυσικό αέριο ενώ η ηλιακή είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή»...  Και το αέριο; Πολύ πιο ακριβό από τον λιγνίτη ή τον λιθάνθρακα, ψιθυρίζω εγώ. ...κάποιους «μύθους» αναφορικά με τις ΑΠΕ, αναφερόμενος ειδικά στις νέες θέσεις εργασίας που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών, δημιούργησε ο κλάδος, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και «χρεώνονται» στις ΑΠΕ, στην ουσία έχουν να κάνουν με οικοδομικές εργασίες και όχι τόσο με τις «πράσινες» τεχνολογίες.

...η Kynikos Associates είναι εκείνη η οποία είχε προβλέψει την κατάρρευση της Enron

Εεε... τι λέμε τόσο καιρό... Απλά περιμένουμε και το ...Μέγκα να το πει. Ο Σκάϊ αποκλείεται. Ο Σκάϊ θα λέει παπάρες μέχρι τέλους. Όταν το πει το Μέγκα, εγώ θα το κλείσω το blog. θα το πει. Είναι θέμα χρόνου. Ο βήχας και η ιπποδύναμη δεν κρύβονται...

Δελτίου Τύπου της ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ, Πέμπτη 26 Μαΐου 2011


Μετά τα ποντικάκια με τα τυράκια, να και τα ...κροκοδειλάκια.  Κλάμα τα παιδιά, κλάμα... Τους δυσφημίζουμε τις ΑΠΕ και αυτό ενισχύει, λένε, το ...αντι-αναπτυξιακό περιβάλλον.  Ισχυρίζονται ότι διασφαλίζουν την ...ανάπτυξη.

Εάν δεν φοβόμουν μην σας προσβάλω, θα έλεγα ότι λέτε τις γνωστές σας αρλούμπες και παραμύθια. Αλλά δεν θέλω να σας προσβάλω, και δεν το λέω.

 Ανήρτησα στο Scribd το Δελτίο Τύπου της συμπαθούς τάξης των Κρατικοδίαιτων που θέλουν σε καιρό φτώχειας να πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα, για να μην έχουμε ρεύμα.  Κρατικοδίαιτοι είστε. Χωρίς τον απίθανα φαύλο Νόμο για τις Ταρίφες (φτιαγμένο για τις Ορδές των Ηλιθίων), δεν θα υπήρχατε.  Ο Νόμος αυτός ήταν η καλύτερη εξαγωγή της Γερμανίας (κατά δήλωσή τους). Είστε Κρατικοδίαιτοι, γιατί μόνο το Κράτος, και οι Γερμανοί (με συγχωρείτε, η ...Ε.Ε.) μπορούν να επιβάλλουν τέτοια απάτη σε βάρος του καταναλωτή.  Θέλετε να πληρώνεστε 2 και 3 και  10 φορές το κόστος του συμβατικού ρεύματος, όταν, βασικά, δεν παράγετε ρεύμα.  Μπορείτε να συνυπάρξετε σε ένα υπάρχον δίκτυο, αλλά η συνύπαρξή σας είναι, απλά, επιβαρυντική και παρασιτική.

Τα αιολικά σας και τα φωτοβολταϊκά σας, ΟΛΑ ΜΑΖΙ, δεν φτάνουν ούτε για ένα περίπτερο που έχει παγωτά και δουλεύει βράδια.  Κοροϊδεύετε τον κόσμο με δηλώσεις για το πόσα σπίτια τροφοδοτείτε.  ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ δεν μπορείτε να καλύψετε.  Κάθε ιδιοκτήτης αυθαίρετου ξέρει από αιολικά και φωτοβολταϊκά.  Με πολλά χωματουργικά και πολλά καλώδια (και νερά), αν σας τα πληρώσει κάποιος άλλος, ίσως μπορείτε να ηλεκτροδοτήσετε το περίπτερο. Χεστήκατε για το CΟ2. Την επιδότηση θέλετε, και τα δικαιώματα άνθρακα, και να μας βάλουν φόρο στον άνθρακα για να έχουν αξία τα δικαιώματα.  Είστε ψυχανώμαλοι, σε αυτό το θέμα, αλλά είναι ίδιον χαρακτηριστικό των κρατικοδίαιτων αυτό.

Η Τρόϊκα είπε στην Πορτογαλία να κόψει τις επιδοτήσεις στις ΑΠΕ για να ρεφάρει.
Η Ισπανία τις έκοψε, για να μην γίνει Ελλάδα.
Η Ολλανδία, γιατί είναι κοροϊδία και δεν παράγουν ρεύμα
Το ΙΟΒΕ είπε ότι θα μας φτωχύνετε (παραπάνω από ό,τι είμαστε)
Η Ακαδημία είπε ότι είστε υπερβολικά ακριβοί και μη ρεαλιστικοί.
Ο Παλαιοκρασσάς και στελέχη της ΔΕΗ, τα ίδια.

Ο καταναλωτής θα το μάθει όταν θα είναι αργά, και σε αυτό ποντάρετε. Αυτό σας κάνει λίγο ...απατεώνες.

Το ξέρω ότι υπάρχουν ΠΛΟΥΣΙΕΣ χώρες που μιλάνε ακόμα για ΑΠΕ, αλλά είναι θέμα χρόνου να τις παρατήσουν.  Στην Ελλάδα υπάρχετε γιατί υπάρχουν προσκυνημένα ή πουλημένα ή παραμυθιασμένα σούργελα, και ο ...Σκάϊ.  Μόνο για αυτό υπάρχετε. Υπάρχετε γιατί ο Σόϊμπλε λέει να μην πληρώσουμε, ίσως, τώρα, τα χρέη, αλλά να βάλουμε πολλές ΑΠΕ.  Κατοχικοί μαυραγορίτες, εισπράκτορες φόρου υποτέλειας, με ποσοστά.  Καταπατητές γης που πρόθυμα σας δίνει η Μπιρμπίλη και ο ΓΑΠ, λες και την βρήκαν από τον μπαμπά τους!

Χρησιμοποιείτε παρα-πλανητικά οικονομικά και ανύπαρκτη ή διεφθαρμένη επιστήμη για να αποδείξετε ότι το 100 είναι μικρότερο από από το 40, και το 400 μικρότερο από το 100.  Μιλάτε για τόνους CO2 λες και αυτοί θα ταΐσουν άνεργους και φτωχούς.  Και για περιφερειακή ανάπτυξη, λες και η καταστροφή του τοπίου, τα πολλά καλώδια, και το τέλος του τουρισμού είναι περιφερειακή ανάπτυξη.

Θα σας πω και 3-4 μυστικά:  Γιατί έχουν πληθύνει οι αντιδράσεις;  Απλούστατο!  1)  Σας πήρανε χαμπάρι, χαχαχάαα χαχα.  2) Γίνατε ρεζίλι με την παρουσίαση του Κάπρου. Έβαζε μάτι! Ακόμα και οι φίλα κείμενοι γέλασαν. 3) Άρχισε να μαθαίνεται το πράγμα στην ...περιφέρεια.  Οι χάντρες και τα καθρεφτάκια για τους ΟΤΑ, ...δεν πείθουν το πόπολο.  Και λίγο η γενικότερη απαξίωση των πολιτικών, σε περιβάλλον φτώχειας. λίγο οι υπερβολές σας με τα παιδάκια και τους χαρταετούς και τα Πράσινα Άλογα...  Μα πού ζείτε;

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Παπαγαλάκια, ποντικάκια, τυράκια, κουβαδάκια... και €1.107.968 σε 5,5 μήνες


Με ρώτησε κάποιος εάν ξέρω για τα έργα και τις ημέρες του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).  Το ΚΑΠΕ το ήξερα σαν ένα κτιριάκι στα Μεσόγεια, πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν ακόμα ήταν ερημιά η περιοχή, πριν την Αττική Οδό, πριν γίνουν πλούσιοι οικοπεδούχοι οι αμπελουργοί και οι βοσκοί στα Σπάτα και το Πικέρμι.

Το κτιριάκι ήταν σαν έκθεση-παράγκα της δεκαετίας του 70 για ηλιακά και τέτοια.  Με 10 λεπτά ψάξιμο βρήκα ότι το ΚΑΠΕ, βρήκε αφεντικό που ήταν πράσινος εκφωνητής τόσα χρόνια, και τώρα, με λεφτά που κόβουν από συντάξεις (ανθρώπων που τις έχουν πληρώσει), βρέθηκαν τυράκια για να τρων τα ποντικάκια.  Θα μαζέψω publicly available information, και θα σας αφήσω να κρίνετε.

Γίνεται ένα έγκλημα στην χώρα μας.  Το ίδιο έγκλημα που γίνεται 30 τουλάχιστον χρόνια τώρα.  Μόνο που τώρα γίνεται σε καιρό ανέχειας.  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να κόβουμε συντάξεις από γέρους και άμαχο πληθυσμό (για να κλέψω την έκφραση της Κανέλλη) για να αγοράζουμε Πράσινα Κουβαδάκια για να παίζουν τα δικά μας παιδάκια.

Η εικόνα είναι από εδώ. Όπως είπα χτές, εδώ καράβια χάνονται, και αυτοί τα κουβαδάκια τους...  Να την ακούσετε την Κανέλλη, ασχέτως φρονημάτων.


"Σε 5,5 μήνες το ΚΑΠΕ έχει καταχωρήσει 471 αποφάσεις δαπανών σε σύνολο 541 αποφάσεων, με συνολικό ύψος 1.107.968 ευρώ".   Τα 202 ευρώ για καφέδες και ελαφρύ γεύμα είναι από το http://envthink.blogspot.com/2011/03/blog-post_04.html (τα αστακουδάκια πρέπει να ζυγίστηκαν καθαρισμένα για να είναι ελαφριά... Κόψε την σύνταξη του παππού). Πλούσια χώρα η Ελλάς. Λεφτά υπάρχουν.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σωθήκαμε! Η Μπιρμπίλη πρασινίζει χωριά και νησιά


Ανακοίνωσε χτες η κυρία ΥΠΕΚΑ "Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης για Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες" (Η αναλυτική παρουσίαση, η συνοπτική παρουσίαση και το Πράσινο Νησί και το Πράσινο Χωριό -- μονταρισμένα από Απατεώνες, που απευθύνονται σε Ηλίθιους)

Το ότι η χώρα διαλύεται και η κυρία Μπιρμπίλη ασχολείται με τα δικά της, καθ' εαυτό, δεν με ενοχλεί.  Έτσι θα έπρεπε να είναι. Το ότι λέει αρλούμπες, επίσης είναι δευτερεύον.  Αυτήν έβαλε ο Πρωθυπουργός, καλύτεροι άνθρωποι έχουν κάνει σοβαρότερα λάθη.  Το ότι ασχολείται με πρασινίσματα όταν αμφισβητείται εθνική κυριαρχία, δεν ξέρω εάν είναι προδοσία, ή πονηρός πασοκικός αντιπερισπασμός.

Ούτε είναι η πρώτη φορά που "Υπουργός" υποτιθέμενης Ελληνικής Κυβέρνησης λειτουργεί σαν ατζέντης ξένων συμφερόντων.  Η Ελλάδα είναι γεμάτη τέτοιες ιστορίες από το 1945 (ή το 1770) και μετά. Μέχρι το 1989, υποτίθεται ότι είμαστε δέσμιοι γεωπολιτικών επιταγών και επιλογών του Ψυχρού Πολέμου.  Από το 1990 και μετά είμαστε δέσμιοι των εμπορικών συμφερόντων 2-3 Γερμανικών εταιριών.  Δεν είναι η πρώτη Υπουργός η κυρία Μπιρμπίλη που σκίζεται να εξυπηρετήσει Γερμανικά συμφέροντα, αλλά είναι η πρώτη που δίνει Γη, Ύδωρ και Πειραματόζωα, και όχι απλά παχυλά κοντράτα για ...υποβρύχια, ας πούμε. Να δοκιμάσουμε συστήματα, μπαταρίες, δεξαμενές, βαλβίδες, για να είμαστε έτοιμοι για εμπορικές εφαρμογές το 2030.


Θέλει η Γερμανία να βάλει καλώδια προς την Αφρική;  Μέσα η Υπουργός.  Θέλει η Γερμανία να βάλει πολλά φωτοβολταϊκά;  Μέσα η Υπουργός. Θέλει η Γερμανία να τεστάρει συστήματα και υδρογόνα και μπαταρίες, ζωντανά, σε κάποια νεοπτωχική ελληνική εκδοχή;  Μέσα η Υπουργός.  Θέλουν οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι την Κρήτη;  Μέσα η Υπουργός. Θέλουν οι Ισπανοί την Χίο; Μέσα η Υπουργός.  Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει.

Και πρόθυμοι σύμμαχοι οι οικοπαπαγάλοι που διαφημίζουν από   "συμμετοχή των πολιτών και με σεβασμό – προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού περιβάλλοντοςκαι τις γνωστές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της συμπαθούς τάξης της Τοπικής (Επιδοτούμενης)  Μαφίας.  Αιολικά, φωτοβολταϊκά, και καμία τοπική αρπαχτή γιατί έχουμε και αναδουλειές.

Φόβοι για Πράσινη Φούσκα


Ρωτήθηκαν 200 fund managers (ναι, οι κακοί που διαχειρίζονται λεφτά άλλων) και κατέληξαν ότι ανησυχούν ότι πρόκειται να σκάσουν φούσκες και η πράσινη ενέργεια είναι πρώτη στην λίστα. Αυτά εξ αιτίας της πιστωτικής κρίσης  (δηλαδή του κραχ του 2008) και, εικάζω, για την Αμερικανική αγορά.

Μία φούσκα φτιάχνεται όταν οι πονηροί καρχαρίες , έχοντας βγάλει λεφτά, φτιάχνουν στόρυ, παραμύθι, και προσελκύουν την μαρίδα να επενδύσει για να βγάλει και αυτή, μπαίνει η μαρίδα και ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει τίποτα, και η φούσκα σκάει. Ανάμεσα στους καρχαρίες και τις μαρίδες είναι οι fund managers. Αυτοί δεν είναι αλάνθαστοι, αλλά πληρώνονται για να προσέχουν.

Η Ευρώπη είναι διαφορετική από την Αμερική. Η μαρίδα είναι υποχρεωμένη να μπει, θέλει δεν θέλει, από Γερμανική μπότα, με συγχωρείτε, τον Νόμο για τις Ταρίφες (βλ. τις Ορδές των Ηλιθίων) με παμπόνηρους πλασιέ, βρώμικους ή χαζούς πολτικούς,  ψωνισμένες Υπουργούς, και χωρίς προσεκτικούς fund managers. Η φούσκα σκάει όταν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και ο καταναλωτής. Για αυτό προτιμώ την Αμερική. Δεν χρειάζεται να διαλύσει το σύμπαν για να ξεσκεπαστεί μια απάτη.

Στην Ελλάδα, ο μόνος τρόπος να σκάσει η φούσκα, χωρίς πρώτα να πεθάνουμε, είναι το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Αν ξέραμε πόσο τσούζει… Θα το κάναμε τώρα, και όχι όταν δεν θα είχαμε…


Η πράσινη φούσκα είναι από εδώΔεν θα αναφέρω τον Τραπεζίτη που αφού μας καλλιέργησε "επενδυτική νοοτροπία" το 2000, κυκλοφορεί και μας μαθαίνει "πράσινη νοοτροπία" τα τελευταία 2-3 χρόνια... Να άλλος ένας λόγος που προτιμώ την Αμερική. Έχει Rikers Island. Βέβαια, εκεί, η Ζήμενς πλήρωσε κάτι πρόστιμα, αλλά είναι έξω, και αυτή...

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η καταστροφή της Χίου (και της Λέσβου και της Λήμνου) από την Iberdrola


«Με νύχια και με δόντια» προωθεί ο άτυπος αλλά υπαρκτός «συνασπισμός» των οπαδών της «πράσινης ενέργειας» σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο, το ενεργειακό σχέδιο - μαμούθ της ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA για ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις τοπικές αντιδράσεις οι οποίες βασίζονται στις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους έργου. Πρόσφατα, το σχέδιο παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά στη Χίο, από τους εκπροσώπους της ΡΟΚΑΣ, με τη στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή της: «Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, μέσα από ημερίδες και φανφαρονισμούς ορκίζονται στην προώθηση και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φυσιογνωμίας του νησιού, την ίδια ώρα κάνουν πλάτες στους επενδυτές της "Ρόκας-Iberdrola" προκειμένου να προωθήσουν την επένδυσή τους. Ρόλο πλασιέ της επένδυσης ανέλαβαν ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινούδης με το πρωτοκλασάτο στέλεχός τους Μάρκο Μεννή και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μουσουρούλης, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία λειτουργούν ως Πέμπτη φάλαγγα για την κοινωνία της Χίου».

Οι «γαλαζοπράσινοι» υποστηρικτές του έργου, βουλευτές, πολιτευτές και εκλεγμένοι στα όργανα της τοπικής διοίκησης, υπέρμαχοι του καπιταλιστικού κέρδους, επιμένουν να στηρίζουν το έργο, που έχει λάβει και τις απαραίτητες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, για 28 αιολικά πάρκα, παρά τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται η ανάπτυξη εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ σημειώνει: «Αποδεδειγμένα μια τόσο μεγάλη επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Για του λόγου το αληθές, η ονομαζόμενη «Αιγαία Ζεύξη», με προϋπολογισμό 1,850 δισ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη 75 ανεμογεννητριών στη Χίο, συνολικής ισχύος 150 MW, με τις 10 από αυτές να τοποθετούνται στην περιοχή Αμανή και άλλες 65 στο οροπέδιο Αίπος. Πρόκειται για περιοχές με πολύμορφη ιστορική, περιβαλλοντική και αγροτική σημασία στις οποίες θα υψωθούν ανεμογεννήτριες 70 μέτρων! Ο σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση των μελετών έως το τέλος του 2013, έναρξη εργασιών αρχές του 2014 και έναρξη λειτουργίας το 2016, ενώ οι άδειες παραγωγής έχουν 25ετή διάρκεια. Η σκοπιμότητα του έργου είναι απλή: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των τριών νησιών και εγγυημένη πώληση - μέσω της διασύνδεσης - της παραγόμενης ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα σε υψηλότατες τιμές για σίγουρα υπερκέρδη. Η ίδια η εταιρεία εκτιμά - μέσω των υπολογισμών της για τα «ανταποδοτικά» τέλη - ότι θα έχει κύκλο εργασιών περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από το συνολικό σχέδιο!

Τα επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης διανθίζονται με ύμνους στην «πράσινη ενέργεια» και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κάλυψη των τοπικών αναγκών στη Χίο δεν απαιτεί τόσες ανεμογεννήτριες, ενώ η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και οικονομικότερη τροφοδότησή της με ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η ΡΑΕ και η ΔΕΗ, που θα αναλάβει το έργο της διασύνδεσης εφόσον προχωρήσει η επένδυση, κινούνται μονόπλευρα υπέρ της εξυπηρέτησης των κερδών της πολυεθνικής, εξαρτώντας εκβιαστικά τη διασύνδεση με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου! Η ΝΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η ανάπτυξη του νησιού δεν περνά μέσα από την καταστροφή της φυσιογνωμίας του, οι ενεργειακές του ανάγκες και γενικότερα οι ανάγκες των κατοίκων του δε σχετίζονται με επενδύσεις τύπου "Iberdrola", αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, μιας πολιτικής που μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορεί να εφαρμοστεί. Με βάση αυτή την πολιτική το ενεργειακό πρότυπο από τη λογική της κατανάλωσης αντιστρέφεται στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας. Εκσυγχρονίζεται με σύγχρονα φίλτρα το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Προωθούνται πολιτικές χρήσης μικρών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε οικιακή βάση και με δημόσια δωρεάν επιδότηση».

Προσθέτει ότι «η προοπτική της ένταξης του νησιού και των νησιών μας μελλοντικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα αφορά επένδυση και υποχρέωση του δημοσίου και σε καμιά περίπτωση δε συνδέεται με την οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση». Για να καταλήξει: «Καταγγέλλουμε την πολιτική των εκπροσώπων του δικομματισμού στο νησί μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καταγγέλλουμε τη συνδιαλλαγή τους με τον επίδοξο επενδυτή και καλούμε τις μαζικές οργανώσεις, τις ταξικές δυνάμεις του νησιού στην τοπική διοίκηση και στα σωματεία, τις ανένταχτες προσωπικότητες που εξακολουθούν να μη βολεύονται στη σημερινή σαπίλα, να συσπειρωθούν για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής για το νησί μας επένδυσης».



Εγώ δεν είμαι κατά του κέρδους ή ακόμα και του υπερκέρδους,  αλλά είμαι κατά της απάτης.  Τα αιολικά είναι απάτη:  Η Χίος δεν είναι για πέταμα.  Το αιολικό ρεύμα που θα παράγουν είναι τυχαία φύκια για ακριβές μεταξωτές κορδέλες.  Με πολύ λιγότερα κεφάλαια θα είχαν αυτόνομη συμβατική ενέργεια.  ΟΛΗ η δουλειά γίνεται για την Iberdrola. Αφού κατέστρεψε την Ισπανία, ψάχνει για κορόϊδα με λεφτά για πέταμα.  Η Iberdrola θέλει χώρο για τις σαβούρες της και καταναλωτές με βαθιά τσέπη.

Το είδα εδώ και είναι από τον Ριζοσπάστη (που έχει και άλλα σχετικά με αυτό, πιο πρόσφατο.)...  Η φωτό είναι του Δημήτρη Τράγκα, στην Αγία Τριάδα (38 32' Β, 26 00' Α)


Δείτε και το http://indy.gr/other-press/me-to-neo-nomo-gia-ape-3c7arizei-ekatommyria-stin-ispanik-polyethnik-iberdrola από τις 31 Μαρτίου 2010...

Το καμπανάκι


Τι φωνάζω τόσο καιρό;

Ότι οι ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) είναι οικονομικά και ενεργειακά αδιέξοδες.  Παράγουν τυχαίο και πανάκριβο ρεύμα, όταν θέλει ο καιρός, επιδοτούμενο από τεχνητά υψηλές εγγυημένες τιμές (του στυλ "πόσα σου λείπουν για να κονομάς"), που ΔΕΝ λύνει κανέναν ενεργειακό (ή περιβαλλοντικό) πρόβλημα, αφού ΔΕΝ μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο παρασιτικά σε ένα δίκτυο, και εάν μπουν σε ποσότητα, θέλουν ΔΙΠΛΟπληρωμένες εφεδρείες.  Αυτά είναι απλή αριθμητική, απλή φυσική, απλή λογική, πράγματα που λείπουν στα κεφάλια των ανόητων που μας κυβερνάνε.

Οι ΑΠΕ είναι εξαιρετικές για τις χώρες που τις πλασάρουν, και που τις εξάγουν σε κορόϊδα.  Τα κορόϊδα είμαστε εμείς.  Όπου μπήκαν, με μυαλά και αμπελοφιλολογίες τύπου Μπιρμπίλη, απλά ήταν επιδοτούμενη φούσκα που σκάει.  Σαν την Χρηματιστηριακή φούσκα. Με πολλούς κοινούς παίκτες και παπαγάλους.

Έχουμε φτάσει στο παράλογο να λέει η ΕΕ στην Μπιρμπίλη ότι οι εγγυημένες τιμές είναι ψηλές και η Ελλάδα δεν τις αντέχει. Αύριο θα το λέει η ...Τρόϊκα:

"Το Μνημόνιο που υπέγραψε η Πορτογαλία για την ένταξή της στο Μηχανισμό Στήριξης προβλέπει την περικοπή των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ , η Ισπανία έχει ήδη προβεί σε ανάλογη κίνηση, ενώ σε αντίστοιχες διεργασίες βρίσκονται αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Στις Βρυξέλλες, αναφέρουν έγκυρες πηγές, συζητείται ήδη η υπόθεση της Ελλάδος, κατά πόσον «αντέχει» η ελληνική οικονομία σε συνθήκες ύφεσης και Μνημονίου τις υψηλές εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμα και η προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου «20-20-20» για την Ελλάδα και άλλες χώρες με προβλήματα. Κρούσεις έχουν ήδη γίνει στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία, προς το παρόν, φαίνεται να μην το συζητεί, αν και οι πιέσεις πληθαίνουν...

...Πέρυσι το τέλος υπέρ ΑΠΕ αυξήθηκε άνω των 5 ευρώ/ Mwh από 30 λεπτά που ίσχυε ως τότε για να καλυφθούν τα ελλείμματα, όμως το υπουργείο εξαίρεσε τους οικιακούς καταναλωτές από την αύξηση και τελικά αναγκάστηκε να μειώσει την τιμή και για ορισμένες άλλες κατηγορίες (μεγάλες βιομηχανίες κ.λπ.) λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης στην τιμή του ρεύματος, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ελλειμμάτων..."   (από άρθρο στην Ημερησία (που είδα στο energypress).

Βγήκε ο Ζερβός και είπε ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος  για να καλύψει το κόστος των παραγωγώνΝα μην έχουμε ακριβούς παραγωγούς είναι η απάντηση στο σόφισμα.  Να μην έχουμε ακριβά καύσιμα. Να μην επιτρέπονται οι Μαφιόζοι στην αγορά ενέργειας  και θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί πλάκα-πλάκα, την ΥΠΕΚΑ κοροϊδεύουμε, αλλά  άλλοι είναι οι ένοχοι, και το ξέρουν.

Το καμπανάκι, το πήρα από τον τίτλο "Καμπανάκι για την διατήρηση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ".

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Ελευθερία της Αγοράς και η ΔΕΗ


Σε θεωρητικό ή ιδεολογικό επίπεδο, είμαι φιλελεύθερος και οπαδός της «ιδιωτικοποίησης». Δηλαδή, πιστεύω ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι «Επιχειρηματίας», και πιστεύω ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι οικονομικές αποφάσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «Αγοράς» και όχι κάποιου αδιαφανούς Κεντρικού Σχεδιασμού. Οι απόψεις μου αυτές δεν είναι για μεταφυσικούς λόγους, αλλά γιατί η «Ελευθερία» είναι πρακτικά πιο ευχάριστη από την «μη Ελευθερία», και επειδή η συγκέντρωση εξουσίας είτε στο «Κράτος» είτε σε «Μονοπώλια» συνήθως συνεπάγεται αυθαιρεσίες και καταπίεση.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει …ιδιαιτερότητες, και προσπαθούσα να γράψω ένα κομμάτι, αλλά με πρόλαβε ο Γιάννης Φαίλτωρ σε σχόλιό του, σε ανάρτηση του antinews για το «πόσο αξίζουν τα ασημικά της χώρας»

Γιάννης Φαίλτωρ είπε:

23/05/2011 στις 2:12 pm

"Η ιδεολογική διαμάχη μεταξύ κρατιστών και αντικρατιστών σε σχέση με τό δημόσιο ή μη χαρακτήρα των εταιριών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ κλπ) είναι, νομίζω εκτός τόπου και χρόνου.

Στην περίπτωση της χώρας μας πρέπει να εξετάζονται τα πράγματα κατά περίπτωση και όχι με βάση αν κάποιος είναι φιλελεύθερος ή σοσιαλιστής.

1. Όλες αυτές οι ΔΕΚΟ είναι φτιαγμένες από χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και ασφαλισμένων. Δεν είναι τσιφλίκι κανενός πολιτικού. Ας μην ξενάμε ότι μετά τον πόλεμο οι δημόσιες επενδύσεις γίνονταν κατά βάση από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. με χρήματα δηλαδή των ασφαλσιμένων. Άρα, κατά κάποιο τρόπο, όλοι είμαστε μέτοχοι σε αυτές. Συνεπώς έχουμε λόγο.

2. Το γεγονός ότι η ελληνική φαυλοκρατία χρησιμοποίησηε αυτές τις επιχειρήσεις για να στηρίξει το καμμτοκρατικό χαρακτήρα και τις άφησε έρμαιο στους συνδικαλιστές, δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεπουληθούν. Άλλη είναι η αιτία της κακοδαιμονίας του και όχι ο ιδιοκτήτης.

3. Η ελληνικά αγορά είναι πολύ μικρή για να επιτευχθούν οι βέλτιστες συνθήκες ανταγωνισμού μέσω των οποιών θα συμπιέζονταν οι τιμές.

4. Οι φανατικοί αντικρατιστές ξεχνάνε πάντα τις γεωπολιτικές διαστάσεις στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών. Όπως και οι φωνασκούντες επαναστάτες σοσιαλο-κρατιστές ουδόλως σκέφτηκαν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της απαξίωσης των εταιρειών αυτών εξαιτίας της κατάλληψής τους από τους κομματικούς παρατρεχάμενους.

5. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές που λιμπίζονται τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής Γαλλίας ή της Γερμανίας αντίστοιχα. Όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι θα πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς αν οι μέτοχοι είναι αλογενείς ιδιώτες μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Η περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας ή των γαλακτοβιομηχανιών δεν είναι τίποτε άλλο από οργανωμένα ολιγοπώλια.

Και τέλος, το θεωρητικό όφελος για το οποίο θα εκποιηθούν, δε θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα".


Μήπως έγινε πιο φτηνό το τσιμέντο όταν, μετά από πόλεμο των τσιμέντων, πήρε η Lafarge την ΑΓΕΤ Ηρακλής; Μήπως ήξερε η Lafarge ότι θα πάρει την ΑΓΕΤ Ηρακλής, όταν το κράτος την πήρε από τον Τσάτσο; Θυμάται κανείς την τρομοκρατία των Πρασινοφρουρών σε βάρος του "κακού" Ελληνικού Κεφλαίου... Τα πίστευαν και τα έκαναν ή ήταν από τότε βαλτοί; Αναγεται τελικά στα 5 ερωτήματα που ρώτησα τους σχολιαστές του antinews την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που πέρασε...

Για το "πόσο κάνει και πόσα πιάνει η ΔΕΗ" έχω γράψει 3-4 αναρτήσεις εδώ. Μην υποτιμάμε το γεγονός ότι μία εταιρία Κοινής Ωφέλειας, κανονικά αξίζει πάρα πολλά, αλλά δεν πρέπει να πιάνει τίποτα.

Για την "θυσία" της ΔΕΗ έγραψε η Ολυμπία (από όπου και η εικόνα).

Για το ξεπούλημα ή "αξιοποίηση" της ΔΕΗ, έγραψε ο Νετάκιας.

Για τον ποιόν συμφέρει η σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, το antinews.

Μ όλα της τα "Ελληνικά" προβλήματα, μια χαρά είναι η ΔΕΗ. Μην την ξεκάνετε. Δεν είναι κολοσσσός, δεν έχει το μέγεθος αντίστοιχων Γερμανικών ή Γαλλικών εταιριών... Πείτε "όχι" στις δήθεν Ευρωπαϊκές επιταγές. ΔΕΝ μας συμφέρουν.

Από το θερμοκήπιο του 2007, στο ψυγείο του 2011


Το ότι είχαμε δροσερό Μάϊο, ή ότι έχουν ξεπατωθεί στο χιόνι και πάγους στην Αμερική, και το ότι χιονίζει ακόμα, και το ότι όλοι αυτοί οι πάγοι και τα χιόνια, λιώνοντας, θα φέρουν πλημμύρες, δεν είναι φαινόμενο Παγετού, ή Θερμοκηπίου.  Όπως δεν ήταν και το 2007, που εν όψει Κοπεγχάγης, για τα πάντα, ακόμα και για την έλλειψη χιονιού στα χιονοδρομικά, έφταιγε το ...Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Το παρακάτω εξώφυλλο είναι από το 2007.


Το 1975, περιμέναμε την νέα εποχή Παγετώνων.  Τότε, ίσχυε ακόμα η ...σεξουαλική επανάσταση (προ AIDS) και το κρύο ήταν καιρός για δύο.  Τώρα, είναι δικαιολογία για να σας διαφημίζουν αιολικά και φόρο άνθρακα τα παπαγαλάκια. Μήπως έχει έρθει ώρα να ξαναφέρουμε την σεξουαλική επανάσταση για να γλυτώσουμε από την υπερβολική μακακία;

Και είμαι σίγουρος, εάν μεθάυριο κάνει ζέστη, θα φωνάζουν οι παπαγάλοι "ζέστη! ζέστη!"

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Χαιρετίσματα από την Ισπανία


Μα γιατί διαμαρτύρονται οι Ισπανοί… Εναντίον της ανεργίας και διαφθοράς; Δεν τους καταλαβαίνω… Τόση Πράσινη Ανάπτυξη έχουν… 20.000 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ! Τον Μάρτιο που φύσηξε έβγαλαν και ρεκόρ ρεύματος! Εεεε… εντάξει κομματάκι ακριβό, αλλά Πράσινο! Και τόσες Πράσινες θέσεις εργασίας… Και Σοσιαλισμός… Που βρέθηκε 21% ανεργία; Μα δεν έλεγαν (σαν τα βούρλα τα δικά μας) ότι θα καταπολεμήσουν την ανεργία με Πράσινη Ανάπτυξη;

Από το 2000, για κάθε Πράσινη θέση εργασίας, η Ισπανία ξόδεψε €600.000, και για κάθε αιολική θέση εργασίας €1.000.000.  Και για κάθε Πράσινη θέση εργασίας χάθηκαν 2,2 φυσιολογικές θέσεις. Και αυτό χωρίς να μετρηθούν οι απώλειες από μετακίνηση της βιομηχανίας λόγω του ακριβότερου Πράσινου ρεύματος. Και το CO2; Πάνω 50% από τότε που άρχισαν οι Πράσινες θέσεις εργασίας. Αυτά από την μελέτη του Gabriel Caltaza του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και από εδώ.

Στο δικό μας μέτωπο, κάποια Inge Bernaerts, τάπωσε την καημένη την Μπιρμπίλη στο συνέδριο του Economist. Η δικιά μας είπε τις γνωστές αιολικές αρλούμπες, αλλά, άγνωστο γιατί «προανήγγειλε ότι θα θέσει και στα ευρωπαϊκά όργανα θέμα να αποσυρθεί η πυρηνική ενέργεια από το προωθούμενο μείγμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ως μη αειφόρος επιλογή. Στο ακροατήριο όμως υπήρχε και η επικεφαλής της DGTREN (Directorate General Transport Energy) Inge Bernaerts, η οποία αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι έχει διαφορετική άποψη. Υπάρχει αιολικό δυναμικό στα νησιά, όμως κάποια στιγμή δε φυσάει. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει εφεδρεία ενεργειακών πόρων και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και με πυρηνικά εργοστάσια, ήταν η απάντηση του στελέχους της Κομισιόν». Εγώ που δεν είμαι στέλεχος της Κομισιόν και δηλωμένος Ευρωσκεπτικιστής, το έχω πει στις Ενεργειακές Επιλογές:  Εάν δεν θες ρεύμα και εάν έχεις πολλά περισσευούμενα λεφτά για πέταμα, τα αιολικά είναι ΟΚ (εάν δεν σου αρέσουν τα βουνά και τα νησιά). Εάν θες ρεύμα, τα πυρηνικά είναι ΟΚ και το κάρβουνο πολύ φτηνότερο. Για την ΥΠΕΚΑ, ανησυχώ λιγάκι… Ταγμένη είναι, φαίνεται. Αλλά μπορεί να είναι και λίγο άσχετη.

Την σκυτάλη στην αρλουμπολογία την παρέλαβε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Μανιάτης. Αυτόν, τον είχα για σοβαρό. Αλλά από την εμπειρία του με τον ΣΕΚΑ... τι να πω; Τώρα βλέπει 15.000 θέσεις εργασίας στο Εξοικονομώ. Χλωμό σύντροφε, χλωμό. Εάν καταργήσεις 60.000 εργάτες, μπογιατζήδες και αλουμινάδες, και βρεις πολλά τσάμπα λεφτά να βαφτίσεις 15.000 από αυτούς Πράσινους εργάτες, ίσως. Ειδεμή, ας μείνουμε στο Πράσινο τραγούδι, αμάν αμάν:




Η Ισπανία είναι #30 στην κατάταξη διαφθοράς. Εμείς #75.  Ίσως για αυτό αυτοί διαμαρτύρονται και εμείς είμαστε χαλαροί. Κανείς δεν θέλω για να 'ρθει καντήλι να μ' ανάψει... Δεν είναι να βάζω τέτοια μουσική νυχτιάτικα...

Το πράσινο μπαλόνι ξεκίνησε από εδώ.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Οι Πράσινοι Επενδυτές, οι Αλβανοί Τουρίστες και οι Μαϊμούδες


Ζητώ συγγνώμη από κάθε Αλβανό, τουρίστα ή μη, για την παρομοίωση. Οι Αλβανοί, τουρίστες ή «τουρίστες» είναι πολύ πιο σοβαροί από ορισμένους Πράσινους Επενδυτές.

Η Ελευθεροτυπία έχει ένα άρθρο που κάνει αυτή την παρομοίωση, αναφορικά στην φωτοβολταϊκή «επένδυση» στην Κοζάνη, και αναφέρει γνωστούς και μη εξαιρετέους «επενδυτές» όπως η Siemens, οι Μπόμπολας/Καλιτσάντζης, οι Κοπελούζος/Σαμαράς (όχι ο πολιτικός), ο Μυτιληναίος,, ο Κόκκαλης και άλλοι «επενδυτές», υποψήφιοι για την Κοζάνη.

Ο λόγος που αυτοί οι «επενδυτές» είναι σε εισαγωγικά, είναι επειδή, για χρόνια τώρα, ο κόσμος το’ χει βούκινο και εμείς κρυφό καμάρι, επηρεάζουν πολιτικούς, για να βγαίνουν δουλειές, πληρωμένες από το Δημόσιο, δηλαδή εμάς τους φορολογούμενους, από τις οποίες κερδίζουν. Μερικές δουλειές είναι ανταποδοτικές (π.χ. μας αρέσουν οι δρόμοι, ή το αέριο), μερικές δεν είναι. Μερικές δουλειές είναι πιο αμφιλεγόμενες από τις άλλες. Όλες μα όλες είναι χρηματοδοτημένες από τα 350 δις που χρωστάμε. Αλλά αυτό δεν αφορά εμένα, αφορά το βαθειά άρρωστο πολιτικό σύστημα. Βασικά, η μαϊμουδιά είναι η ίδια η "επένδυση" στην Κοζάνη (και το έχουν πει και άλλοι πιο ειδικοί από μένα).

Η συμμετοχή των παραπάνω κυρίων σε Πράσινες Επενδύσεις είναι απλή. Βγαίνει μια δουλειά, αιολική ή φωτοβολταϊκή, πληρώνει το Δημόσιο (απ’ ευθείας ή μέσω ΔΕΗ ή κοινοτικών κονδυλίων, όσο πιο πολλά λεφτά μπροστά), βγάζει η Βουλή ένα Νόμο κατά Γερμανική παραγγελία, υποχρεωνόμαστε εμείς να πληρώνουμε για 100 ή 400 (ευρώ την μεγαβατώρα) κάτι που κάνει 35 ή 40, εγγυάται το Δημόσιο (εμείς) ότι θα τα εισπράττουν, τους βρίσκουμε υπεραρκετά δανεικά ώστε να έχουν κεφάλαια και κάποια καβάντζα μπροστά, και έτσι με δικά μας λεφτά, εσαεί στο μέλλον, μας πουλάνε άχρηστες, μάλλον βλαβερές και σίγουρα υπερτιμολογημένες καραμέλες.

Κινητήρια δύναμη στην απάτη η Γερμανία και οι «Νόμοι» που επιβάλει το ιδιότυπο σύστημα Κατοχής που λέγεται ΕΕ, με το πλέγμα αχυρανθρώπων και ΜΚΟ-μαϊμούδων (επίσης πληρωμένων από εμάς). Η ίδια ΕΕ που μας λέει να πουλήσουμε την Ακρόπολη για να ξεπληρώσουμε τις μαϊμούδες.

Η Πράσινη Απάτη είναι άλλη μία τρέχουσα αύξηση στον δανεισμό της χώρας, που υποθηκεύει τα παιδιά μας και την χώρα μας. Όταν χρωστάς για πράγματα που δεν αποδίδουν ή που αποδίδουν άχρηστα και πανάκριβα πράγματα, και έχουν ρημάξει (κυριολεκτικά) τον τόπο, να έρθουν οι παραπάνω κύριοι, και ο Πρωθυπουργός, να εξηγήσουν ποια ακριβώς ήταν η συμβολή τους στην «επένδυση» και ποιά η συμβολή της επένδυσης στην οικονομία.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Θωράκιση των δασών από το ΥΠΕΚΑ


Όταν ένα Υπουργείο υπάρχει ΜΟΝΟ για να προωθεί αιολικά, και μου διαφημίζει «171,5 εκατ. Ευρώ για την θωράκιση των δασών», με συγχωρείτε, το μόνο που πιστεύω κάνουν (πέρα από δωράκια σε χωματουργούς) είναι δρόμους για αιολικούς, δήθεν πυροπροστασία, και εάν τολμάς να αντιδράσεις, εεε… μπορεί και να πάρεις φωτιά.  Μακάρι να έχω άδικο, αλλά μάτια έχουμε και βλέπουμε. Βρουμ βρουμ οι μπουλντόζες

Ξηλώνουν αιολικό «πάρκο» στην Ισπανία


Άκουσον άκουσον…  Ένας δικαστής στην Καταλονία διέταξε να ξηλωθούν 45 ανεμογεννήτριες στην Sierra del Tallat, επειδή δεν υπήρχε γενικό Δημοτικό χωροταξικό που να τις προβλέπει.

Από τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν και παράπονα ότι αλλοίωνε ή εμπόδιζε τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Άντε και στα δικά μας, γιατί τα ξεπουλημένα σούργελα νομίζουν ότι όλη η Ελλάδα είναι για πέταμα (για να κονομάνε οι προϊστάμενοι και να καμουφλάρονται οι αεριάδες).

Για μεταφράσεις, στο Google Translate. Την είδηση την είδα στο http://wattsupwiththat.com/2011/05/18/wind-farm-ordered-dismantled/

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ή τώρα, ή ποτέ

Μας θέτουν το δίλημμα να δεχτούμε υποθήκες και πώληση δημόσιας περιουσίας, και να συμφωνήσουμε όλοι σε κάποια εξωγενή πολιτική και οικονομική γραμμή για δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να μας δώσουν ρευστότητα για μερικούς ακόμα μήνες.


Η άποψή μου είναι απλή: 1) Αυτό που μας ζητάνε είναι για το δικό τους συμφέρον, όχι για το δικό μας, 2) εμείς θα χάσουμε περισσότερα εάν συμμορφωθούμε, και 3) η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να πηγάζει από δική μας πρωτοβουλία και διαχείριση χωρίς εκχωρήσεις υποθηκών και περιουσιακών στοιχείων.

Το κίνητρο και η πρεμούρα του Eurogroup δεν αφορά την δική μας σωτηρία αλλά την δική τους. Ζητούν παράταση και γύψο της κατάστασής μας προκειμένου να (α) σταθεροποιήσουν τα του οίκου τους και (β) να αναβάλουν να γράψουν ζημιές στα βιβλία τους. Αρνούνται να δούνε ότι έχουν δανείσει πελάτη που δεν έχει και δεν μπορεί να ξεπληρώσει. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν δική ΤΟΥΣ, εσωτερική συναίνεση παίρνοντας υποθήκες σε κινητά και ακίνητα και παριστάνοντας ότι αυτοί επιβάλλουν σκληρή λιτότητα. Για δική τους εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

Κανένα από τα μέτρα ή τις υποθήκες ή την εξωγενή αναγκαστική διαχείριση δεν πρόκειται ούτε να αυξήσει το ΑΕΠ μας, ούτε να φέρει ανάπτυξη. Με κίνητρο της παράταση της σημερινής κατάστασης, απλά θα μεταφέρει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο Ελληνικών πραγμάτων σε ξένους, πριν καταλήξει σε ίδιο και χειρότερο, για μας, αποτέλεσμα. Και όταν ό,τι κινητό και ό,τι ακίνητο έχει ελεγχθεί, ακριβώς όπως και σε τραπεζικές εκκαθαρίσεις, τότε θα φτάσουμε, στο υπολειμματικό προϊόν της εκκαθάρισης, το άδειο κουφάρι, μόνο που το συγκεκριμένο κουφάρι είναι η χώρα μας και εμείς θα είμαστε οι κάτοικοί του.

Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να προκύπτει από εσωτερικές διαδικασίες και όχι εξωτερικές. Από ειλικρινή και τίμια προσέγγιση των όποιων Ελλήνων, πολιτικών, ή μη πολιτικών, τολμούν, μπορούν και θέλουν. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, έχουμε τελειώσει σαν χώρα και μιλάμε για επιστροφή σε καταστάσεις αντίστοιχες πολύ παλαιοτέρων εποχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα μας, και συλλογικά σαν έθνος. Η απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι το ίδιο δυσάρεστη και δύσκολη με την εξωγενή, αλλά θα είναι δική μας, στην χώρα μας, και όχι στο κουφάρι που θα μας αφήσουν μετά την εκκαθάριση.

Όπως έχω γράψει πριν ένα χρόνο, πέρυσι, θα ήταν πιο εύκολο αυτό το εγχείρημα. Και πρόπερσι και αντιπρόπερσι. Αλλά, στον λόγο μου, του χρόνου θα είναι πιο δύσκολο από φέτος, από τώρα.


Μία είναι η «συναίνεση» και μόνο μία: Συναίνεση για ειλικρίνεια, συναίνεση για αυτοδιαχείριση, συναίνεση για αποφυγή της τρίτης Άλωσης. Τα έχω ξαναπεί: Στάση πληρωμών με δική μας πρωτοβουλία, και από εκεί και πέρα, ό,τι ακριβώς θα κάνουμε ούτως ή άλλως σε ένα ή δύο χρόνια. Τα έχω ξαναπεί:

Υπάρχει λύση και έξοδος από το αδιέξοδο, και πρέπει να τολμήσουμε. Η λύση είναι 1) η μείωση των φόρων, 2) η μείωση των παροχών, 3) η κατάργηση κάθε «πόθεν έσχες», 4) η εξασφάλιση μόνο στοιχειωδών Δημοσίων υπηρεσιών και παροχών, αλλά επιπέδου 1935 ή 1965, τόσες αντέχουμε και 5) η μονομερής, από εμάς, στάση εξυπηρέτησης χρέους. Και τα 5. Αν βγάλουμε ένα από τα 5, δεν δουλεύει η πρόταση. Και να διευκρινήσω: Δική μας στάση πληρωμών. This is Πάρτα!  Που δεν σημαίνει «δεν πληρώνω». Σημαίνει «δεν έχω να πληρώσω», «έλα όταν έχω», «έλα να δούμε πότε θα έχω, αλλά τώρα δεν έχω». Και να προσθέσω, σήμερα, 18 Μαΐου, με τα παραπάνω 5 σημεία, ένα 6ο σημείο: Εφ’ άπαξ εισφορά για δική μας χρηματοδότηση της μεταβατικής κατάστασης.

Είναι η μόνη, μη αυτοκαταστροφική, λύση. Και δεν υπερβάλλω λέγοντας «ή τώρα, ή ποτέ».