Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία-Κόσμος, 3o ματς, 2ος γύρος


Σήμερα ήταν μια διαφορετική μέρα και θα αλλάξω θέμα. Θυμάστε το κραχ του 2008; Χέρια, χέρια να δω ποιος το θυμάται. Σε αυτό είμαστε ακόμα. Το κραχ προεξοφλούσε ότι θα έπεφτε η οικονομική δραστηριότητα... Και σε ένα υπερχρεωμένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό λέγεται ...συστημικό ρίσκο.

Το πιο περίεργο σήμερα ήταν που η Fed, (αυτή που αρέσει στους "Ευρωπαίους" να κακολογούν), ΔΕΝ πούλησε ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, όπως το είχε προγραμματίσει. Που σημαίνει ΔΕΝ τράβηξε ρευστότητα από την αγορά. Που σημαίνει ότι ήθελε να την αφήσει την ρευστότητα στην αγορά. Και λίγο μετά είδαμε την συντονισμένη κίνηση Fed, Τράπεζας Αγγλίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Ελβετίας και ECB. Μόνο που δεν άκουσα κιχ από Γερμανία, πλην σου ψου μου περί ενίσχυσης του IMF (κάτι που είχαν ψιλοσνομπάρει στο IMF, τότε, μέσα Οκτωβρίου, που είχαν πει ότι το IMF δεν χρειάζεται κεφάλαια...)

Θυμάστε, πριν 2-3 εβδομάδες, που η S&P "κατά λάθος" υποβάθμισε την Γαλλία; Μια μέρα μετά που μάθαμε ότι υπάρχει spread Γαλλίας-Γερμανίας... Λάθος; Η S&P; Κάνουν τέτοια λάθη στην S&P;  Όποιος το πιστεύει αυτό πιστεύει και στις νεράϊδες. Και όπως μάθαμε για την Βελγική Dexia, είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ μάθαμε για 1-2 Γαλλικές Ντέξιες...

Και την επίσκεψη Γκάϊτνερ στα μέσα Σεπτεμβρίου;  "...it sounds like there was a clash of views between Geithner and the German and Austrian finance ministers at the meeting in Poland...". Τι είπε ο Γκάϊτνερ, τότε; Κάτι μεταξύ τυπώστε λεφτά και χώστε ρευστότητα και μην πεθάνετε την περιφέρεια, γιατί θα πεθάνετε και εσείς, και αν πεθάνετε εσείς, θα στενοχωρηθώ εγώ. Αυτό είπε. Και σας το έχω ξαναπεί, ο Γκάϊτνερ ξέρει τι του γίνεται.


Και τι συμβαίνει τόσο καιρό; Βασικά φεύγει κεφάλαιο από την Ευρώπη; Γιατί φεύγει; Μα επειδή φοβάται. Για τον ίδιο λόγο που μερικοί από εσάς έχετε σηκώσει λεφτά και τα έχετε στο στρώμα. Φοβάστε μην σας τα μπλοκάρουν, μην χαθούν, δεν ξέρετε, φοβάστε. Στην αρχή φοβήθηκαν όσοι είχαν σχέση με εμάς. Μετά με τα υπόλοιπα PIIGS. Μετά με την Αυστρία, μετά με την Γερμανία. Και καλή η "οικονομία" των Γερμανών, αλλά πεθαίνει τους υπόλοιπους, και θα πεθάνει και την Γερμανία (που όμως έχει κάνει τα κουμάντα της στον Νότο), αλλά πριν πεθάνει την Γερμανία θα πεθάνει την Γαλλία και μαντέψτε σε ποιόν χρωστάει η Γαλλία...

Αυτό που έγινε σήμερα, είναι μετά από εβδομάδες και μήνες Γερμανικού πεισματικού δήθεν πουριτανισμού (δεν θέλουν να αποχωριστούν από το σεντούκι με τα λάφυρα), οι Σύμμαχοι έριξαν δολάρια στις ξεθεωμένες από έλλειψη ρευστότητας Ευρωτράπεζες, και τους είπαν΄"κάνετε τράμπα σε ευρώ (swap) να κάνετε την δουλειά σας, μην σκάσετε, στα καλά καθούμενα". Νίκη της Γερμανίας; Δεν νομίζω... Ή το δολάριο θα υποκαταστήσει το ...ευρώ, ή το ευρώ θα πάει στα σύννεφα και οι Γερμανοί θα πουλάνε τις BMW τους ο ένας στον άλλο. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, λασκάρισε ΚΑΙ η Κίνα. Και το ευρώ, φυσικά, πάνω.


Δύο φορές σας έχω πει ότι η Gudrun αντιστέκεται, αλλά θα χαλαρώσει (εδώ και εδώ). Σήμερα της είπαν οι Σύμμαχοι (και οι Κινέζοι) "κοπέλα μου, ή χαλαρώνεις και τυπώνεις, ή θα γίνεις Ελβετία. Με ωραίο πανάκριβο νόμισμα να το κοιτάς". Η Gudrun ήταν μια από τις μυθικές Γερμανίδες ηρωίδες... Κάτι σαν την Μέρκελ. Εκτός εάν η Gudrun μέσω λοιπών Ευρωπαίων τουμπάρει τους Συμμάχους...

Προσέθεσα και τα ακόλουθα. Το πρώτο είναι ...προφανές. Το δεύτερο καταλήγει ότι έχουμε ανάγκη την Γερμανία που θα ...επιβάλει τους όρους της, και μου θύμισε ότι ο Παπαδήμος μας έχει ξεβρακώσει.
Stratfor: Fed Action in Europe Underscores Dollar Primacy
Stratfor: Concerns About Germany's Commitment to the Eurozone

Το παιχνίδι είναι σε φουλ εξέλιξη, και εμείς νηστικοί και δεμένοι χεροπόδαρα θεατές.

Χαζέψτε και άλλα ζουμερά
Η Γαλλική, παρντόν, "Ευρωπαϊκή" τράπεζα
Οι τρεις πιθανότητες, #1, #2, και #3
Η Deutsche Bank πουλάει το asset management
Όποιος προλάβει
Ποιά Γαλλική (έεε  Ευρωπαϊκή) Τράπεζα;

Αχ αυτές οι ενεργειακές επιλογές


Κάπως ανακατεύτηκα σε συζητήσεις με ...Οικολόγους (και εννοώ την πολιτικοποιημένη εκδοχή).  Και κάπως έφτασε η κουβέντα στο προσφιλές μου θέμα, τις Ενεργειακές (ηλεκτροδοτικές) Επιλογές.  Προς κάθε σκεπτόμενο, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων λέω τα εξής:

(1) ΕΑΝ θέλετε ρεύμα στα σπίτια σας και τα εργοστάσιά σας, όπως το έχετε συνηθίσει από το το 1960 και μετά, έχετε να διαλέξετε μεταξύ, (α) κάρβουνου, (β) πυρηνικού και (γ) εισαγωγών. ΤΕΛΕΙΑ-ΠΑΥΛΑ. Τα υδροηλεκτρικά είναι μια χαρά, αλλά στην Ελλάδα είναι για αιχμή. Το αέριο επίσης είναι καλό, αλλά η επιλογή του σαν ισχύ βάσης είναι συγκυριακή και πολιτικά επικίνδυνη.  Αν οι Δυτικοευρωπαίοι που ελέγχουν τους αγωγούς, ή οι Καυκάσιοι ή οι οποιοιδήποτε αλλάξουν γνώμη, χαίρετε. Οι επιλογές αυτές ανάλογα με τα μυαλά μας μπορεί να είναι σχετικά υπερβρώμικες, ή σχετικά καθαρές.

(2) ΕΑΝ ΔΕΝ  θέλετε ρεύμα, όπως το ξέρατε, δηλαδή εάν θέλετε ρεύμα 2-3-4 φορές πιο ακριβό, και, όχι όποτε το θέλετε, αλλά όταν φυσάει ή όταν λάμπει ο ήλιος, τότε οι ΑΠΕ είναι η επιλογή σας. Γεωθερμίες, κουτσουλιές, κύματα κλπ, είναι περιορισμένου αντικειμένου, καλά χόμπυς αλλά όχι για τροφοδοσία του Μετρό.

Απαντήστε λοιπόν ΠΡΩΤΑ τι είδους και πόσο ακριβό ρεύμα θέλετε, και μετά διαλέγετε. Και για να τοποθετηθώ, εγώ, προσωπικά, σας λέω την δικιά μου επιλογή:

(3) Εγώ προτιμώ να μην έχω ρεύμα. Αλλά τα παιδιά μου, και τα παιδιά ΣΑΣ θα διαφωνήσουν.

Παρατήσετε την μικροπολιτική. Ρωτήστε τα παιδιά σας τι θέλουν:  (1), ή (2), ή (3), και μετά τσακωθείτε για τις λεπτομέρειες.

Ούτε η Φυσική ούτε η Μπακαλική έχουν αλλάξει.  Και μην μπερδεύεστε με τα externalities... Τα externalities είναι θεωρίες για επιδότηση της μίας ή της άλλης επιλογής.  Αν γουστάρετε, φιλοσοφικά, επιδοτήσεις (δεν γουστάρω) επιδοτήσετε αυτό που παράγει ρεύμα. Όχι αυτό που δεν παράγει ρεύμα. Εποδοτήσετε φίλτρα. Επιδοτήσετε εξοικονόμηση. Μην επιδοτήσετε τα αδιέξοδα.

Το Project Helios --αν γίνει -- ΔΕΝ είναι ενεργειακή επιλογή. Είναι Ελληνική επιδότηση Γερμανικών εξαγωγών.

Παραθέτω την εικόνα με τα συγκριτικά κόστη ρεύματος (όχι εγκατεστημένης ισχύος, αλλά κιλοβατώρας, αυτό που καίτε). Προσέξτε: Πριν από χρεώσεις CO2. Όταν πρωτοανέβασα αυτή την εικόνα, το CO2 ήταν στα €25. Τώρα είναι στα €7. Νιάου νιάου. Το γράφημα είναι από εδώ. Έχει και άλλα πιο πρόσφατα, αλλά είναι το πιο ξεκάθαρο γράφημα που έχω δει.

Για "Ενεργειακές Επιλογές" έχω φτιάξει ξεχωριστή ενότητα, για όποιον έχει αϋπνίες. 

Το "υβριδικό" Αποπηγάδι, οι μελέτες, ο κ. Αρνέλλος και τα ...σφάγια


Έχω δει διάφορα παράδοξα, αλλά ότι οι κατσίκες (σφαγμένες προφανώς) εμπλέκονται σε ορνιθολογικές μελέτες, ή σε προστασία της πανίδας από τα φουρφούρια, δεν το ήξερα:

Ο συνεργάτης σας Αρνέλλος Ιωάννης έγγραψε και προς εσάς ότι : "... Έφτασαν στο σημείο να μεταφέρουν νεκρές κατσίκες (στο τέρμα του δρόμου που είχε ανοίξει η εταιρία) για να βιντεοσκοπήσουν τα όρνια να τρώνε"

Την ορνιθολογική μελέτη την έχει συντάξει ο κ. Αρνέλλος και μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ . (αργεί λίγο να ανοίξει το pdf γιατί είναι μεγάλο αρχείο.) Προσέξτε το τρόπο αντιμετώπισης που προτείνει, για την αποφυγή των βέβαιων θανάτων της προστατευόμενης ορνιθοπανίδας, με την τοποθέτηση ποτιστηριών και την απομάκρυνση τάχατες των νεκρών ζώων (της τροφής δηλαδή των πτωματοφάγων από την περιοχή). Μάλλον αυτές είναι οι θέσεις εργασίας (πτωματοσυλλέκτες) που ευαγγελίζεστε μαζί με αυτές των τραμπούκων , που θα κρατούν τους κατοίκους μακρυά από τις επενδύσεις σας. Με τις δεξαμενές που ελπίζουμε να μην γίνουν (καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ) ένα είναι σίγουρο: θα μαζευτούν όλα τα όρνια της Κρήτης στο Αποπηγάδι, που έτσι και αλλιώς έχει δεκάδες καθημερινά. Τώρα πως θα τα εκπαιδεύσει να πίνουν νερό από τις ποτίστρες και όχι από τις δεξαμενές μόνο ο κ. Αρνέλλος ξέρει. Που ισχυρίζεται επίσης ότι τα πουλιά μαθαίνουν να αποφεύγουν τις α/ν!!! Τι άλλο θα γράψετε κ. Αρνέλλο προκειμένου να ικανοποιήσετε τους εργοδότες σας;

Αν κατάλαβα καλά από όλη την αλληλογραφία και τα συνημμένα, ( Υπόμνημα Εταιρίας Υπόμνημα για Αποπηγάδι, χάρτης Δ.Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Γνωμοδότηση 1345, και  Αρνέλλος), ο καλός αυτός άνθρωπος συνυπέγραψε το τμήμα δασικής οδοποιίας στην ΜΠΕ 3 Α/Γ όπου έλεγε ότι δεν έχει ...πολλά αρπακτικά πουλιά στο Αποπηγάδι (έχει...), τα πήραν στο κρανίο οι ντόπιοι, προέκυψε και ότι ο μελετητής βρήκε και δουλειά στην αιολική εταιρία -- τι σας έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση;  Εεεε.... χμμμμ...

Η Transpareny Intenational έφτιαξε παράρτημα για Διαφθορά με θέματα που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή. Προσωπικά θεωρώ ότι όλη η φασαρία για την Κλιματική Αλλαγή (για το Ανθρωπογενές της, ειδικά) και την άποψη ότι με αιολικά την ...διορθώνουμε, είναι ή διεφθαρμένη ή εξαιρετικά βλακώδης, ή και τα δύο. Αλλά, ξέρω ότι πολλοί από εσάς διαφωνείτε με εμένα. Δεν έχει σημασία. Όταν εμφανίζονται κραυγαλέες μαϊμουδιές (ή μαϊμουνιές, ναι, έχει μαϊμούνια η Κρήτη και κάνουν μαϊμουνομελέτες), στέλνετε και κανένα email....


Στην ΕΟΕ, ως αρχαιοπτέρυξ, τους έχω αδυναμία, και το έχω ξαναγράψει. Τους θεωρώ ίσως τους τελευταίους των Μοϊκανών στην Ελλάδα, νοιάζονται βασικά για το αντικείμενο τους, και ξέρουν ότι τα αιολικά ή αλέθουν πουλιά, ή διώχνουν πουλιά. Με όλο το θάρρος, και ξέρω ότι λέω ακριβώς τα αντίθετα από τον ...Σκάϊ, να τους πω ότι ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το CO2. Το ότι το λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ ή ο Σκάϊ, δεν είναι "στοιχείο".  Η Γερμανία που είναι τίγκα στα αιολικά (πάνω από 20.000 εγκατεστημένα MW), καλύπτει μόλις το 6,5% της ζήτησης από αυτά, με υπέρογκο σχετικό κόστος, και ΧΩΡΙΣ καμία υποκατάσταση συμβατικής θερμικής μονάδας. Έχει δείξει μείωση σε CO2 από το 1992, αλλά από την αντικατάσταση απαρχαιωμένων μονάδων κάρβουνου της τέως Α. Γερμανίας με σύγχρονες, και με υποκατάσταση κάρβουνου με φυσικό αέριο. Όλοι οι αγωγοί από Ρωσία και Καύκασο πάνε στην Γερμανία (με πρόσφατο τον Nordstream). Η μείωση του Γερμανικού CO2 δεν είναι από ΑΠΕ. Η Γερμανία καίει κάρβουνο, κάρβουνο , κάρβουνο, και μετά την Φουκουσίμα θα καίει περισσότερο. Με πολλή ύφεση, θα καίει λιγότερο. 100.000 αιολικά δεν υποκαθιστούν ούτε μία συμβατική μονάδα.


Τέλος, στα παιδιά στο Αποπηγάδι, εάν σας έχουν πει ότι η αντλησιοταμίευση ξεπερνάει το εγγενές κουσούρι της χαμηλής διαθεσιμότητας των αιολικών σαν είπαν μισή αλήθεια:  Η αντλησιοταμίευση είναι τεκμηριωμένα αναποτελεσματική. Απώλειες. 19% αποτελεσματικότητα, υπάρχει ΜΟΝΟ επειδή επιδοτείται από τον λογαριασμό του ρεύματος. Τα δικαιώματα άνθρακα, εάν ήλπιζαν σε αυτά, τελειώνουν. Κάτω από €8, το Durban είναι πεθαμένο πριν καν ξεκινήσει, και το Κυότο πεθαίνει σε λιγότερο από 12 μήνες. ΜΗΝ τους αφήσετε να βάλουν μπρος να σκάβουν, θα σας μείνουν τα χωματουργικά, ατέλειωτα (εκτός εάν τα κάνετε ποτίστρες για ...παπάκια (να μαζευτούνε και σπιζαετοί)

Σοβαρά, δείτε αυτό το "19% αποτελεσματικότητα"... Δηλαδή, οι φωστήρες της ΡΑΕ να το δουν (αν δεν τους βάλουν σε εφεδρεία...)

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Πράσινες σχέσεις


Η Πράσινη Απάτη είναι ιδανικό έδαφος για διαφθορά και είναι και εξαιρετικό παράδειγμα περιγραφής των δρομολογίων της διαφθοράς, και μετά 700τόσες αναρτήσεις, νομίζω ότι τα δρομολόγια έχουν γίνει προφανή, και αυτή η ανάρτηση είναι συνέχεια στην ενότητα "Πράσινη Πυραμίδα", ή στο "Γερμανικό Πράσινο Πλάνο"

Εν αρχή ήταν 2-3 εταιρίες που έψαχναν να βρουν σίγουρη και καλή δουλειά. Οι σίγουρες και καλές δουλειές είναι αυτές που κάποιος δέχεται να σε πληρώνει κερατιάτικα για αέρα κοπανιστό.

Βρήκαν μία ιδεολογία, την χτένισαν και την καλλιέργησαν, την σέρβιραν και την ενίσχυσαν, και την πέρασαν στην "Ευρώπη" που έφτιαξε σχετικούς νόμους. Βρήκαν κατά τόπους "ντόπιους" αντιπροσώπους με πρόσβαση σε ΜΜΕ, χρησιμοποίησαν "παγκοσμιοποιημένες" ΜΚΟ με οικολογικά πράσινα μπλουζάκια, έδειξαν σε ντόπιες τράπεζες πώς θα βγάλουν και αυτές λεφτά, έβαλαν τους ντόπιους πολιτικούς να περάσουν και τους απαραίτητους τοπικούς νόμους, όοοολα ευλογημένα από τον "κάποιο θεό" και εξηγημένο στην λεπτομέρειά του από "σημαίνοντα πρόσωπα" που όλως τυχαίως βρήκαν αναγνώριση και προβολή από τα ΜΜΕ. Να το το Πράσινο business plan.


(1) Ο κόσμος καταστρέφεται επειδή (2) εμείς οι άνθρωποι κάναμε κάτι κακό (εύκολη έννοια), (3) απόδειξη της καταστροφής είναι η ζέστη ή το κρύο (τσάμπα καιρικά φαινόμενα από το 3.000.000 π.Χ), (4) φταίει το ...διοξείδιο του άνθρακα κάπου στα 10 χιλιόμετρα ύψος (δεν φαίνεται, δεν μυρίζει, τρέχα γύρευε), και εμείς που το παράγουμε. Αλλά (5) εάν ψωνίσουμε Ζήμενς και Σία, όλα αυτά θα διορθωθούν (αν Δώσουμε και Σώσουμε, που (6) δεν έχουμε επιλογή, με το ζόρι είναι, αλλά (7) "μπορούμε και θέλουμε").

Και τι πετυχαίνει αυτό το αριστουργηματικό κατασκεύασμα;

(α) Εξαγωγές (όλη η ιστοσελίδα της Ζήμενς)
(β) Περιορισμός κατανάλωσης από ...φτωχούς
(γ) Αποβλάκωση των ηλιθίων: Δώστε και Σώστε


Κάθε Έλληνας "επιχειρηματίας" είναι αντιπρόσωπος κάποιας σελίδας της μπροσούρας της Ζήμενς, ή συνεργαζόμενης εταιρίας. Έμμεσα ή άμεσα. Κάθε Έλληνας "επιχειρηματίας" βάζει το κατιτίς του για υποστήριξη Βολευτών, ΜΚΟ, ΜΜΕ, "σημαινόντων προσώπων", απευθείας ή μέσω χορηγιών σε Ιδρύματα και Μουσεία, ή μέσω νομοθετημένης και προστατευόμενης τραπεζικής χρηματοδότησης, και όλοι μαζί, μα ΟΛΟΙ μαζί απαγγέλλουν το ίδιο ποίημα:  "Δώστε και σώστε".

Και αν σας γεννιέται η απορία, "μα ποιος πληρώνει όλη αυτή την ταραχή;", ...μαντέψτε. Όσο για το ποιος χρηματοδοτεί... Πριν 1-2 χρόνια, θα σας έλεγα, πέραν των τραπεζών, οι "εκλεκτοί" που ψάχνουν για υψηλές αποδόσεις χαμηλού ρίσκου... Είχα παραθέσει και μια λίστα με πλούσιους που ασχολούνται. Τώρα... Με την γενική κατάσταση... Μάλλον κανείς. Ίσως οι εξαγωγείς οι ίδιοι, αλλά και αυτοί χρειάζονται ρευστότητα.

Τις πολλές γραμμούλες στο σκίτσο, τις αφήνω στην φαντασία σας. Αυτή που έχει διακοπεί εδώ και καιρό είναι η σχέση του Λαουτζίκου με την Νομοθετική Εξουσία. Ή μάλλον η Νομοθετική Εξουσία δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ. Την τελευταία την έχω ξαναχρησιμοποιήσει στην θεώρησή μου της καινούργια πολιτικής πραγματικότητας, που απλοϊκά ονομάζω "μνημονιακή" και "αντιμνημονιακή". Ή "πράσινη" και "αντι-πράσινη".  To "πῶς" θα γίνει η διαχείριση, δηλαδή τα επι μέρους χρώματα, πιστεύω ότι είναι πεπερασμένο και δευτερεύον.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το τραγούδι των ΑΠΕ (και των ημερών)



Μου έγραψε η ThW το μαντάτο ότι φοβούνται στην Γερμανία ότι θα φουντάρουν τα εργοστάσια των φ/β, λόγω (δήθεν) Κίνας.


Τα φ/β θα φουντάρουν γιατί είναι μια βαριά επιδοτούμενη μαϊμού, που, με πολλή επιδότηση, "κάποτε" θα παράγουν ισχύ αιχμής τα μεσημέρια του καλοκαιριού, στις ταράτσες και τις πέργκολες, για κάτω από €50-60 την μεγαβατώρα, με σημερινά λεφτά. Κάποτε. Το τι άποψη έχω για τα νυν φ/β και το Πρότζεκτ Χέλιος, σας έχω πει. Τα αιολικά δεν έχουν καν την προβλεψιμότητα του μεσημεριού... Σημειώστε:  Ό,ΤΙ μας φέρνουν στο Ελλάντα, είναι τα πεπερασμένα μοντέλα του χτες, πληρωμένα από τα παιδιά του αύριο.

Τα χορταριασμένα φωτοβολταϊκά θα έσωζαν 100άδες χιλιάδες τόνους CO2 (βρε μανία...), αλλά κάπως ξεχάστηκαν μετά 1,5 χρόνο. Από το http://notrickszone.com/2011/07/04/weed-covered-solar-park-20-acres-11-million-only-one-and-half-years-old/ (Ευχαριστώ ThW)

Ποιός έχει διαλύσει την ΔΕΗ;


Ερώτηση Παπαδημούλη: "Οι ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις υφιστάμενες δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και η ΔΕΗ, από τον ιδρυτικό της νόμο του 1966, υποχρεούνται για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό των καταναλωτών.

Προτίθεται η Ε.Ε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση εμφάνισης δύσκολων τεχνικά προβλημάτων στην τροφοδοσία, αλλά και επάρκειας ηλεκτρικής ενεργείας";

Απάντηση Piebalgs εξ ονόματος της Επιτροπής "Η οδηγία 2005/89/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής, ορίζει διατάξεις διασφάλισης της παροχής ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, η δε οδηγία δεν προβλέπει μηχανισμό ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο ορισμός και το πεδίο εφαρμογής της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια διατυπώνονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 2 στοιχείο β) της οδηγίας 2005/89/EΚ. Στην πράξη, ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει επάρκεια παραγωγής και δικτύου, δηλαδή ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση. Ο κυριότερος παράγων που δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια είναι το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων τόσο σε ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού (τόσο στο εσωτερικό των μεμονωμένων κρατών μελών όσο και σε διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών). Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρισμού (διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς) είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή βοηθά στην πρόληψη πιθανών γενικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας αναγράφεται ότι οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς είναι υπεύθυνες για τους κανόνες ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και για την επί καθημερινής βάσεως διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος και για τον έλεγχο πιθανών περικοπών/ελλείψεων.

Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται επίσης σε εκούσια βάση και συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού με σκοπό τη διασφάλιση επαρκών επιπέδων ασφάλειας του εφοδιασμού".

Προσωπικά, θεωρώ το Ευρωκοινοβούλιο ακριβά επιδοτούμενη παιδική χαρά για ενήλικες. Την ΔΕΗ την διαλύουμε τουλάχιστον από το 1985, αρχικά με ψιλοπερίεργα (δείτε π.χ. τι γράφει το ...Βήμα, το 1997... λέμε τώρα... διαφωνίες ανάμεσα στον Βαρόνο Α, νυν Χ, τον Βαρόνο Β, νυν βιτρίνα του Ψ, και τον Βαρόνο Γ αναρχοαυτόνομο), αργότερα με πλήρη φεουδαρχοποίηση της ΔΕΗ και του τέως ΥΒΕΤ, αργότερα ΥΠΑΝ (όπου όλοι ήξεραν ποιος είναι υπάλληλος τίνος).

Έχω αντιγράψει διάφορα ανέκδοτα για την ΔΕΗ:

Η πίτα
Το σαλάμι
Οι μνηστήρες
Ο συνδικαλιστής
Η Φλώρινα
Η αξία και η τιμή της ΔΕΗ (3)
Η αξία και η τιμή της ΔΕΗ (2)
Η αξία και η τιμή της ΔΕΗ (1)
Γιατί δεν κάναμε δύο μονάδες λιθάνθρακα;
Οι μυστικοσύμβουλοι και οι λιγνίτες
H Καθημερινή
Η ΔΕΗ στην Δανία του Νότου

Σε όλα αυτά υπάρχουν δύο κοινοί παρονομαστές, και μην τους ξεχνάτε: 1) Ο υποκριτικός ρόλος της "Ευρώπης" (τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου, αλλά πάρε λίγο λαδάκι τώρα να μην ζορίζεσαι), και 2) οι πρόθυμοι Βαρόνοι ή βαρώνοι.   Και, μαμώ τα πτυχία μου και την Ευρωβολή σας, τι σχέση έχει η απελευθέρωση της EDF με την απελευθέρωση της ΔΕΗ;  Αυτό είναι το ερώτημα κύριε Παπαδημούλη. Το άλλο είναι σαν να ρωτάτε τι μάρκα ρύζι μας έστειλαν να φάμε.

Οι περισσότεροι συνδικαλιστές υπήρξαν, όπως και σε άλλες ΔΕΚΟ, κομπάρσοι, εκούσιοι, ή ακούσιοι. Τα ΜΜΕ;  Κάθε βαρόνος το δικό του. Δείτε και την Κυβέρνηση Εργολάβων.

Δώστε και σώστε, στο Durban (2), η αναδίπλωση της "Ευρώπης"


Με αφήνει λίγο αδιάφορο πόσα θα δώσουν ή θα δανείσουν οι πλούσιοι στους φτωχούς για να μαγειρεύουν με ηλιακές κατσαρόλες ή για να βάζουν φωτοβολταϊκά (φτάνει να μην πληρώνω εγώ καλώδια από την Λιβύη στην Πελοπόννησο...)

Ευτυχώς, η υποκρισία έχει αρχίσει και φαίνεται σε όλους. Η πλούσια Δύση υπόσχεται λεφτά στον φτωχό Νότο, με την προϋπόθεση να ξαναγυρίσουν σε καθεστώς υπανάπτυξης (αλλά Πράσινης) η Κίνα και η Ινδία. Χλωμό.

Τα καλά νέα είναι ότι οι Ευρωκράτες αμφισβητούν τους Πράσινους στόχους που οι ίδιοι έχουν θέσει, και ειδικά την απομάκρυνση από το κάρβουνο (αχ αυτή η Φουκουσίμα). Σε σχέδιο του Energy Roadmap 2050 που έχει διαρρεύσει (σας το συνιστώ), η Κομισιόν λέει ότι: "εάν δεν επιτευχθεί συντονισμένη δράση για το κλίμα μεταξύ των παγκοσμίων παικτών στα επόμενα δύο χρόνια, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει η "Ευρώπη" να συνεχίσει με μετάβαση σε ενεργειακό μέλλον χωρίς κάρβουνο".  Σε αυτό το δίλημμα, η Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, και Ν.Αφρική απαντάνε: "μετά το 2015", δηλαδή ζήσε Μάη..., κάτι που παρασκηνιακά μάλλον ευχαριστεί τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και που η Γερμανία εκβιάζει (περίεργο...) τάζοντας υποστήριξη για το Νέο Κυότο μόνο εάν γίνουν όλα πριν το 2015.

Η UBS ανακοίνωσε ότι η εμπορία ευρω-δικαιωμάτων CO2 (ήδη κάτω από €8) έχει ήδη στοιχίσει στον Ευρωπαίο καταναλωτή €200 δις, χωρίς φυσικά οποιαδήποτε μείωση σε οποιοδήποτε CO2 (αν αυτό ενδιαφέρει). (Δεν έχω βρει το πρωτότυπο, αλλά έχω δει αναφορές εδώ και εδώ). Και φυσικά η κλιματολαγνεία έχει μπει σε φάση Realpolitik.

H "Ευρώπη" είναι απομονωμένη στο θέμα (μόνη πρόσφατη εξαίρεση η Αυστραλία) και επιβαρύνει την βιομηχανία της (πλην συγκεκριμένης Γερμανικής) και όλους τους καταναλωτές της. Follow the money.

H φωτό και τα βασικά στοιχεία είναι από εδώ.


Δείτε επίσης και "Preliminary Views on the Commission's leaked Energy Roadmap 2050" (αν δεν ανοίγει, να το βάλω και στο Scribd)

Δώστε και σώστε, στο Durban (1)


Αναρωτιέμαι εδώ και μέρες τι έπαθε πάλι το IPCC και δημοσιεύει αρλούμπες, που πρόσχαρα αναδημοσιεύονται από τα πράσινα παπαγαλάκια που είναι εγκάθετα σε κάθε ΜΜΕ... Άσε την παπαγαλομάνα τον Σκάϊ. Και γιατί στα καλά καθούμενα γέμισε πάλι το διαδίκτυο με emails από το Climategate. Η απάντηση, που μου είχε διαφύγει μέσα στον γενικό χαμό είναι η σύσκεψη για την "Κλιματική Αλλαγή" στο Durban της Νότιας Αφρικής. Το Κυότο μας τελειώνει του χρόνου...

Η Αμερική, με τα δικά της δημοσιονομικά, είναι σε προεκλογική φάση και δεν έχουν λεφτά για πέταμα, και θέλουν να κόψουν εκπομπές οι Κινέζοι. Οι Γερμανοί πάντα καίγονται να σώσουν τον πλανήτη με όλα τα προϊόντα στην μπροσούρα της Ζήμενς, έχουν και την Ευρωγκρίνια, και η "Ευρώπη" θα υπογράψει, λέει, την Β' φάση του Κυότο, μόνο εάν οι "αναπτυσσόμενες" δεσμευτούν σε όρια μέχρι το 2015.

Η Κίνα, Ινδία, Νότιος Αφρική, και Βραζιλία δεν δεσμεύονται για κλιματολογικές δράσεις πέρα από το 2020, αν δεν δούνε πρώτα μελέτες από το ...IPCC, το ...2015.   Και όλοι ανακάλυψαν ότι η οικονομική ανάπτυξη πάει μαζί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή κάρβουνο, και μετά την Φουκουσίμα ντρέπονται να πούνε την πυρηνική λέξη.  Και, σε περίληψη, η Δύση θέλει να μειώσει εκπομπές η ...Ανατολή.

Όλοι (και οι πρασινίζοντες) προσπαθούν να μειώσουν τις προσδοκίες για συμφωνίες. Το Watts Up With That προβλέπει "υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής εμμονής με το 20/20/20", όχι ότι θα αλλάξουν οι στόχοι, αλλά δεν θα λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ' όψη.  Η Γερμανία, πιασμένη στην μετά-Φουκουσίμα Πράσινη Παγίδα της, όχι μόνο κολλάει στην θεμελιώδη τεχνική πτυχή ότι τα αιολικά και τα φ/β ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν με τίποτα πυρηνικά που υποτίθεται θα κλείνουν, αλλά τώρα έχουν και τους Οίκους Αξιολόγησης να προειδοποιούν για υποβαθμίσεις εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας για το αυξημένο πολιτικό ρίσκο σχετικά με μεταστροφές σε Πρασινάδες.


Υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι η Πράσινη Ενεργειακή Επανάσταση έχει αρχίσει και μας τελειώνει. Το απρόβλεπτο τσουνάμι στην Fukushima... Και η Ύφεση. Κάνουν τα περισσότερα για να εκτροχιάσουν την Πράσινη Απάτη. Ακριβό το τίμημα.... Αλλά, όπως μου έχετε επισημάνει διάφοροι φίλοι, και ο συμβατικός ξένος αλλά και Ελληνικός συμβατικός Τύπος έχει πλέον αρχίσει και λέει τα πράγματα με το όνoμά τους. Δείτε π.χ. την Καθημερινή(!):

Ή σε άλλες εφημερίδες, αμφισβήτηση του πόσο θα θερμάνει τη Γη το CO2. Έεεεε... τι λέμε τόσο καιρό; Το CO2 πράγματι ανεβαίνει από το ...1800 και μετά, αλλά είναι μάλλον συνέπεια της θέρμανσης του Πλανήτη για ...γαλακτικούς λόγους, παρά η αιτία του... Όταν η "Ν" το γράψει αυτό -- θα το γράψει κάποια στιγμή -- εγώ θα πάψω να ασχολούμαι.

Δείτε επίσης,

Το κλάμα του Ινδού
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ινδού
Μικρότερα τα αποτελέσματα του CO2
Ο μύθος των ΑΠΕ (τα λέω εδώ και καιρό)
Αλλαγές στην εμφάνιση της "καθαρής" ενέργειας
Χαμηλές προσδοκίες για τα δικαιώματα άνθρακα
Χαχαχάααα, κι άλλος τα έχει με τους Γερμανούς!

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

H Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση


Η Ευρώπη απαγόρευσε τον ισχυρισμό ότι το εμφιαλωμένο νερό ενυδατώνει, αλλά επιτρέπει τον ισχυρισμό ότι δροσίζει. Δεν έχω καταλάβει ακόμα την ντιρεκτίβα για το σχήμα του αγγουριού και της μπανάνας, αλλά ανυπομονώ να μου πούνε εάν επιτρέπεται να πίνω νερό από την βρύση (αν δεν έχει η ΕΥΔΑΠ φίλτρα Ζήμενς), ή από πηγή εάν, δεν είναι καταχωρημένη σε μητρώο Βρυξελλών.


Και τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι μεταφραστές;...

Πολιτικά και κλιματολογικά στην ...Αμερική.

Δεν ξέρω πολλά για τα πολιτικά της Αμερικής, αλλά ξέρω ότι οι περισσότεροι από εμάς, εδώ, ξέρουμε αυτά που βλέπουμε στον ...κινηματογράφο. Ξέρω ότι το Σύνταγμά τους το παίρνουν πολύ σοβαρά.

Με την Ελληνική "ποδοσφαιρική", ή "χρωματική", προσέγγιση, έχουν,  χοντρικά, δύο μεγάλα κόμματα (το μπλε και το κόκκινο) 2-3 μικρότερα, και διάφορες τάσεις, στα θέματα που τους καίνε.  Αυτά είναι, σε περίληψη της περίληψης, στον παρακάτω πίνακα που βρήκα σε σχετικό άρθρο.  Αξίζει να δείτε ποια πολιτικά θέματα τους καίνε και να δείτε λίγο τις ονομασίες των κομμάτων (που δεν είμαι σίγουρος εάν είναι όλα κόμματα ή τάσεις, αλλά δεν έχει σημασία τώρα.  Αν ψάξετε τους συνδέσμους μόνο αυτού του πίνακα, ή του άρθρου, θα ...ξημερωθείτε.


Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ υπάρχουν οικολόγοι από τουλάχιστον την δεκαετία του '60 το Πράσινο κόμμα φτιάχτηκε 2-3 χρόνια μετά το αντίστοιχο Γερμανικό, και ένα χρόνο πριν την επινόηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εκεί περί το τέλος του Ψυχρού πολέμου... Σύμπτωση(;)...

Οι Αμερικανοί έχουν φάει απίθανη πλύση εγκεφάλου με τα Πράσινα (να θυμίσω μόνο τον Gore), έχουν και το χτικιό να πολεμάνε ανά την υφήλιο για πετρέλαια, και είναι μόνο κανένας χρόνος, ή δύο, από τότε που καταψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι το cap and trade που έχει φουντώσει αντιπράσινο κίνημα. Βρήκα σε μία πρασινωπή ιστοσελίδα μία πρόσφατη δημοσκόπηση:


Δεν είμαι δημοσκοπησιολόγος, αλλά βλέπω ότι οι Δημοκρατικοί "πιστεύουν", αλλά είναι λίγο χαλαροί στο πόσο πληροφορημένοι αισθάνονται, και λίγο χύμα στο εάν θέλουν πρόσθετη πληροφόρηση.  Στην άλλη άκρη, οι του "κινήματος" του tea party τείνουν προς το "όχι" και δεν χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία,  οι Ρεπουμπλικάνοι... αυτοί δεν έχει σημασία, δεν γουστάρουν φόρους, πράσινους ή οποιουδήποτε χρώματος.

Η απόλυτα ανυπόστατη εικασία μου είναι ότι οι Δημοκρατικοί είναι λίγο πιο ...δεκτικοί σε Siemens ή αντίστοιχες.   Ή είναι απλά Ευρω...λιγούρηδες, δηλαδή εκτός του ότι έχουν μαζέψει όλους όσους θέλουν παροχές και κρατική φροντίδα, δηλώνουν ότι συμπαθούν την "Ευρωπαϊκή" προσέγγιση στην διακυβέρνηση.  Αυτά μέχρι προσφάτως, τουλάχιστον, μετά την Solyndra, και τα προσφάτως τεκταινόμενα μπορεί να το έχουν μαζέψει λιγάκι αυτό.

Στο "κλιματολογικό" θεωρώ ότι τα ερωτήματα είναι απλά μεν, αλλά λίγο παραπλανητικά.  Τα σωστά ερωτήματα είναι (κατά την άποψή μου) :

1. Αλλάζει το κλίμα; (Ναι, από το 3.000.000.000 π.Χ)
2. Θερμαίνεται ο Πλανήτης; (Όχι σίγουρα, και όχι όπως λέει ο Γκορ)
3. Είναι ανθρωπογενής η αλλαγή; (Μπας και κρυώνει... Μάλλον όχι)
4. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα; (Βλέπετε πολύ Σκάϊ)
5. Διορθώνουν το κλίμα οι ΑΠΕ; (Ναι, στην ΤΕΡΝΑ και στην Γερμανία)
6. Τι ενέργεια παράγουν οι ΑΠΕ; (Πανάκριβη, αλλά ...ποιοτική, χαχάαχα)
7. Υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή οι ΑΠΕ; (πουθενά)
8. Σας αρέσει ο Σκάϊ;  (Mόνο όταν έχει Έφη Σαρρή, όποια ή όποιο ημίγυμνο γουστάρετε)

Εδώ, έχει ένα poll που κάθεται κάπου 10 μήνες. Έχει κυκλοφορήσει βασικά εδώ αλλά και επί τούτου, και σε αντιαιολικούς κύκλους. Άρα, δεν ξέρω τι αξία έχει.

Για τα Ελληνικά "κόμματα" έχω γράψει εδώ, και τις Ελληνικές πολιτικές ιδεολογίες, εδώ.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Από τα gazogen στους μη ποιοτικούς ασφαλτικούς αμμόλιθους


Εδώ και καιρό μου έχει μπει μια ιδέα στο κεφάλι μου, ότι όλη αυτή η Πρασινάδα, εκτός από μηχανισμός προώθησης εξαγωγών και είσπραξης "ενοικίων", "τελών" και "φόρων" από νεόκοπα ανδράποδα, έχει να κάνει και με  δασμούς σε εμπορικές συναλλαγές.

Μου είχε περάσει η ιδέα, ότι εάν η "Ευρώπη" ήθελε να βάλει ταρίφες σε εισαγωγές, π.χ. από Κίνα, θα το έκανε βάζοντας π.χ. πράσινο φόρο σε μη ...πράσινα εισαγόμενα προϊόντα.  Δεν το έχω ψάξει εάν γίνεται, αλλά δεν θα με εκπλήξει καθόλου.

Κάτι αντίστοιχο πήγε ή πάει να γίνει, με Ευρω-φόρο άνθρακα σε αεροπορικές εταιρίες, που ενόχλησε, ποιους άλλους, τους Αμερικάνους και τους Κινέζους, και όχι μόνο. Για να πετάξεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αγοράζεις δικαιώματα άνθρακα. (Αυτά που σας δείχνω, συνέχεια να πέφτουν...)  Και οι Γερμανοί θα τα πληρώνουν, αλλά αυτοί πουλάνε και όοολα τα μηχανάκια που παράγουν δικαιώματα άνθρακα (και που θέλουν να παρκάρουν όπου βρουν γιουσουφάκια)

Μετά, το ξέχασα, μέχρι που κάποιος αξιότιμος σχολιαστής μου είπε για ...ποιοτικό ρεύμα. Και εγώ μεν τον απεκάλεσα "πράσινο παπαρολόγο" άλλος σχολιαστής απήντησε "Όχι ρε φίλε... Αχαχαχαχα πέθανα τα γέλια... Βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος αχαχαχαχα".  Προσοχή όμως, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, και ο αξιότιμος σχολιαστής μπορεί να έχει καλές επαφές με το Πράσινο Ράϊχ και να μας προϊδεάζει για το ...μέλλον μας:  Όλα τα κινούμενα ηλεκτρόνια είναι ίσα, αλλά τα Πράσινα (ή αυτά που παρασκευάζονται από μηχανήματα, ή περνάνε από έξυπνα δίκτυα Ζήμενς) είναι ποιοτικότερα και χρεώνονται σαν Α' κατηγορία.

Και σήμερα είδα την είδηση στο Reuters και μου επιβεβαίωσε τις υποψίες μου: Q+A: The EU clash with Canada over oil from tar sands. Δεν ξέρω εάν υπάρχει δόκιμος όρος για tar sands, ας πούμε ασφαλτική άμμος;  ασφαλτικοί αμμόλιθοι;  Tar sands ή Oil sands. Από αυτά, βγαίνει πετρέλαιο, αλλά με προηγούμενη επεξεργασία, που "εκλύει από 10% έως ...400% παραπάνω CO2" -- να τα μας... γράφω για CO2. Πάντως, οι "Ευρωπαίοι" θέλουν να του βάλουν δασμούς, για να ...μειώσουν την ένταση του άνθρακα στις μεταφορές!  Εγώ λέω γιατί προστατεύουν και επιδοτούν τα ηλεκτρικά τρένα τους. Και το θέμα ήδη έχει πάρει ταμπέλα "εμπορικός πόλεμος" (αλλά Πράσινος).

Ο Καναδάς έχει απίθανα μεγάλες ποσότητες από αυτά τα tar sands, που με $100 το βαρέλι το αργό, συμφέρουν.  Και τον τελευταίο καιρό είναι θέμα στις ΗΠΑ ο αγωγός Keystone που θα μεταφέρει το αντίστοιχο του "αργού" πετρέλαιο από tar sands, από τον Καναδά, σε διυλιστήρια. O Ομπάμας τον μπλόκαρε, αναβάλλοντάς τον για ένα ή δύο χρόνια αργότερα.  Το ότι οι Δημοκρατικοί είναι κομματάκι πιασμένοι από τους Γερμανούς, το έχω ξαναπεί, αλλά δεν με παίρνει να ...τους το πω.  Οι ίδιοι λένε ότι έχουν "Ευρωπαϊκή προσέγγιση διακυβέρνησης", και εγώ αναρμοδίως αναφέρω ότι οι Εβραίοι στην Αμερική έχουν κάνει εκλογική μεταστροφή προς τους Ρεπουμπλικάνους... Αναλύστε το εσείς. Αα!.. Kατά του Keystone φώναζε έντονα -- μαντέψτε ποιος-- η Greenpeace(!) και ο κλιματολόγος Jim Hansen που εξελίσσεται σε υποκατάστατο του Al Gore με αρκετά δείγματα αυτόνομης παπαρολογίας. Κατά τα λοιπά, τελειώνει το πετρέλαιο. Το ποιοτικό πετρέλαιο.


Η αλήθεια είναι ότι η εξόρυξη tar sands δεν είναι όμορφη. Αλλά εξόρυξη πίσσας είναι... τι ομορφιά να έχει; Και τους ενοχλεί η πίσσα, αλλά όχι το αθώο λίθιο;  Άσε τον υδράργυρο στις οικολογικές λάμπες...

Οι Γερμανοί ξεχνούν ότι μέχρι πρόσφατα, που δεν είχαν πετρέλαιο επειδή είχαν χάσει τον Α' και τον Β' ΠΠ, ζούσαν με τρένα κάρβουνου και με αυτοκίνητα gazogen.  Βρήκα αυτές τις φωτό, αλλά η μόνη ιστοσελίδα για gazogen που βρήκα είναι στην ...ρώσικη και πολωνική wikipedia: Газогенераторный автомобиль, Gazogenerator (czadnica).  Δείτε το πίσω μέρος του λεωφορίου:


Πάντως, δεν ξέρω αν βγάζουν τα ιστορικά τους άγχη, ή κάνουν μπίζνες, ή εκδικούνται όσους είχαν αντίπαλο μέχρι τώρα, ή προστατεύονται από τους διεθνείς κερδοσκόπους, ή σώζουν τον πλανήτη, ή ...όλα μαζί.  Πράσινη Ανάπτυξη, Πράσινες Μπίζνες,  Και Πράσινος Προστατευτισμός.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η ΤΕΡΝΑ πάει Πάρνηθα


φύτρωσαν ανεμογεννήτριες!
δέντρα που τυχαία κάηκαν...
ποιό fund πράσινης ανάπτυξης; (να μία Πράσινη EIB (ΕΤΕπ)
αναδάσωση με ανεμόμυλους
η κυρία θέλει αιολικά στα καμένα
Τα πέντε καυτά ενεργειακά ζητήματα (η ξανθιά στις βρούβες)

Το βουνό το χάσαμε 27-28/6/2007.  Το ρεύμα, που ΔΕΝ θα παράγουν τα αιολικά, θα το βλέπουμε στον λογαριασμό της ΔΕΗ.  Ο Έλληνας έχει γίνει μεταπράτης της γης, του φυσικού τοπίου και των φυσικών πόρων, του ήθους, της ιστορίας του…


Τα αιολικά:  Είναι απολύτως άχρηστα.  Είναι ντροπή.  Εξαρτώνται από επιδοτήσεις από τον καταναλωτή.  Ποτέ δεν θα δουλέψουν.  Αυτοί που τα στηρίζουν πιστεύουν σε παραμύθια για νεράϊδες

Κι αν θέλετε πιο τεκημριωμένα επιχειρήματα, τα είπα εκεί με τις ξανθιές στις βρούβες, το πρωί, και παλαιότερα σε ανασκόπησηDon't get mad, get even!

H κα. Μέρκελ (και το Bloomberg) απαντούν στον κ. Τσιπουρίδη


Αχ βρε κύριε Τσιπουρίδη με τις δηλώσεις σου... Δεν μ' αφήνεις να κάνω καμιά δουλειά...

Δες τι λέει για σένα (για αυτά που λές) η Φράου στο ReutersΟκτώ φορές πιο ακριβό το φωτοβολταϊκό ρεύμα από το κανονικό από κάρβουνο... και τώρα, οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, στριμωγμένες για μετρητά, και αντιμέτωπες με δανειακές κρίσεις και εύθραυστες οικονομικές αναπτύξεις, μειώνουν την υποστήριξή τους στα ηλιακά, για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους και να κάνουν την βιομηχανία τους πιο ανταγωνιστική.

Και πόσο δίνουμε εμείς φωτοβολταϊκή ταρίφα;  €350/MWhr; 400; 500; Δες τι δίνει η Γερμανία παληκάρι μου: 180-245, και έχουν και χειρότερο ήλιο από εμάς, εμείς θα έπρεπε να είμαστε πού;  Στα 2/3;  Στα μισά;  Πες μου! Μήπως δεν το μετέφρασα σωστά; Δες και την Τουρκία που έχει τον ίδιο ήλιο με εμάς... Και η ίδια κοροϊδία και στα αιολικά... Έχεις αιολικά με €40-50/MWhr;  Με όλα μέσα;  Δεν έχεις. Τι συζητάμε;

Για να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει πρώτα απ' όλα να έχεις ανάπτυξη. Για να έχεις ανάπτυξη, πρέπει να να μην ψοφολογά ο κόσμος της πείνας. Για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη, δεν πρέπει να είναι μόνο με δανεικά και με αρπαχτές. Θες και περιβαλλοντικά; Τρέχα να δεις την Ικαρία και ρώτα τους ντόπιους πόσο πάει το μεγαβάτ! Δες και τι σου λέει το Bloomberg για το CO2 σου:


Υπερτιμημένες Γερμανικές εισαγωγές προωθείς, σύντροφε, υπερτιμημένες και επιδοτούμενες από λαϊκό υστέρημα... Παράτα τα, και έχουμε και εμείς εγγονάκια...

Οι ΑΠΕ, και οι ξανθιές με τις βρούβες


Διάβασα στο energypress τις απόψεις του κυρίου Περιστέρη για τα "καυτά" ζητήματα της ενεργειακής αγοράς, και παρακαλώ διαβάστε τα, για να μην τα ανατυπώνω.

Δυστυχώς, ο κύριος Περιστέρης και η προσέγγισή του είναι "το πρόβλημα" της ενεργειακής αγοράς. Ο κ. Περιστέρης δεν είναι ο μόνος, αλλά αφού αυτός τα λέει, σε αυτόν αναφέρομαι. Και, για την ακρίβεια,δεν είναι "το πρόβλημα" αλλά η "έκφραση" του προβλήματος. Δυστυχώς όμως, αυτό το ίδιο "πρόβλημα", ή η έκφρασή του, μας έχουν φέρει στην χρεοκοπία. Και τα "καυτά" ζητήματα του κυρίου Περιστέρη, απλά ζητάνε να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε την τιμή του ρεύματος, να βρούμε πρόσθετο κρατικό δανεισμό, και να βασιστούμε σε πρόσθετες "Ευρωπαϊκές" παροχές, όταν πια έχουμε εμπεδώσει πόσο "αειφόρος" είναι ο δανεισμός, και ποιόν ωφελούν οι παροχές.

Η "νομιμομοποίηση" των αιτημάτων του, είτε επειδή ταυτίζεται με επιταγές κάποιου κυρίου Έτιγκερ, είτε επειδή καλύπτεται από τον Νόμο Μπιρμπίλη δεν μου αρκεί. Τον κύριο Έτινγκερ δεν τον ξέρω. Άλλα προωθεί στην χώρα του, και άλλα σε εμάς. Και για τον Νόμο Μπιρμπίλη, θα γράψει η Ιστορία, μετά την κατάρρευσή μας, πώς ακριβώς μάς προέκυψε.

Η "απελευθέρωση" που μας επιβάλει υποτίθεται η "Ευρώπη" είναι μία από τις ρίζες του προβλήματος και είναι υποκριτική 100%.  Πόσο απελευθερωμένη είναι η Γαλλική ή Γερμανική αγορά ηλεκτρισμού;  Πώς συγκρίνεται η "απελευθερωμένη" EDF ή E.ON, ή RWE, με την υπό απελευθέρωση ΔΕΗ;  Τι διαθέσιμο εισόδημα έχει ο μέσος Γάλλος ή Γερμανός για ρεύμα (ή για "ποιοτικό"  ρεύμα όπως μου έγραψε κάποιο παπαγαλάκι);  Πώς έχει το θράσος να μας λέει για "ΑΠΕ" όταν τα ίδια τα στοιχεία της Γερμανίας, που εξάγει και προωθεί ΑΠΕ τόσα χρόνια, βασικά λένε ότι οι ΑΠΕ είναι ακριβές και ενεργειακά ασήμαντες;

Παραθέτω τα γραφήματα που είχα αναρτήσει πρόσφατα, και οι πηγές τους είναι από εδώ, εδώ και εδώ.


Και σε περίπτωση που τα γραφήματα είναι δυσνότητα, να το πω και με λόγια:  Στην Γερμανία, τo 2009, 21.164 A/Γ , συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 25.777 MW παρήγαγαν 38TWhr, ή 6.5% της ηλεκτρικής ζήτησης, με διαθεσιμότητα 16,8%. Πηγή εδώ και εδώ.  Μην μας τσαμπουνάτε πόσους πλασματικούς τόνους CO2 υποκαθιστάτε ή πόσα θεωρητικά σπίτια ηλεκτροδοτείτε. Να μας λέτε τι ποσοστό της πραγματικής ζήτησης καλύπτετε με τις προτάσεις σας.  Η Ε.ΟΝ το λέει ξεκάθαρα:  8% των αναγκών του δικτύου από αιολικά το 2003, και όσο περισσότερα αιολικά μπαίνουν, τόσο μικρότερο το ποσοστό:  6,5% το 2009,  4% η πρόβλεψη για το 2020.  Στην πλούσια Γερμανία. Εσείς στην ψωροκώσταινα;

Τα καυτά ζητήματά σας, Κύριέ μου, απλά πιέζουν 1) να πληρώνουμε περισσότερο για 2) ρεύμα που δεν θα έχουμε, σε 3) καιρό που δεν έχουμε άλλα λεφτά, αλλά 4) να δανειστούμε κάτι παραπάνω για να σας επιδοτήσουμε να το πετύχετε.  Τι να πω... Οικονομικές εφημερίδες δεν διαβάζουμε;

Σε μια χώρα που περιμένει την επόμενη δόση δανείου, με αντάλλαγμα Εθνική Κυριαρχία, για να μπορεί να εισάγει κρεμμύδια και σκόρδα από την Γερμανία, αγαπητέ Κύριε, όταν μου δείχνετε ξανθιές σε χωράφια με βρούβες, με αναγκάζετε να σας πω ότι οι βρούβες δεν χορταίνουν, το καύσιμο από βρούβες καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο από όσο υποκαθιστά, και οι ξανθιές είναι ερζάτς.  Και να αναφέρω την παρατήρησή μου ότι η δήθεν "Ρυθμιστική" Αρχή Ενέργειας, πιο πολύ θυμίζει ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ, παρά ΡΑΕ. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Εσείς, την δουλειά σας κάνετε. Η ΡΑΕ τι κάνει;


Φτιάξτε μαζί με τίποτα άλλους του συναφιού... Μια μονάδα να παράγει απρόσκοπτο και οικονομικό ρεύμα, και δεν θα λέω κιχ (αν η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη κάνει την δουλειά της).

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Λεφτά υπάρχουν (για χωματουργικά) στο Υβριδικό Ικαρίας



...Η καταστροφή στην παράκτια ζώνη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις...

...Η δημοτική αρχή αντί να υπηρετήσει ως οφείλει το κοινό συμφέρον και να προστατέψει τη φυσική κληρονομιά του τόπου που συνιστά το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού και μοχλό ανάπτυξης, με τη στάση της βάζει πλάτη στις οργιώδεις παρανομίες που λαμβάνουν χώρα στην Προεσπέρα...

...Η εξυπηρέτηση των εταιρικών συμφερόντων συνεχίζεται και από μία μερίδα περιβαλλοντικά «ευαίσθητων» Ικαριωτών, είτε με τη σιωπηρή τους συγκατάβαση είτε λειτουργώντας σαν “παπαγαλάκια” επαναλαμβάνοντας μονότονα, επί λέξει και χωρίς τεκμηριωμένο λόγο τα επιχειρήματα που αναφέρονται στις εταιρικές μπροσούρες. Βαφτίζουν καινοτομία τη ληστεία: Υιοθετούν και αυτοί με τη σειρά τους ως καινοτομία την παραγωγή ενέργειας με ένα τεράστιο κόστος που ξεπερνά τα 5.227 ευρώ ανά KW! (αριθμός που σίγουρα θα είναι μεγαλύτερος μέχρι το τέλος του έργου), τη στιγμή που η μέση τιμή σήμερα για μία αντίστοιχη επένδυση ΑΠΕ ανέρχεται στο ποσό των 1.200 ευρώ ανά KW...

...χαρακτηρίζει τις οδοποιητικές παρεμβάσεις “έργα κοινής ωφέλειας”, χωρίς να δίνει αποζημιώσεις για την καταστροφή των ιδιωτικών περιουσιών...

Και εδώ είναι ο άνθρωπός σας... Κατά τον Πρίγκηπα Φίλιππο, "πιστεύει στα παραμύθια με νεράϊδες"... Ήταν και στο εγχώριο think tank της Ελεταέν. Αυτοί πιστεύουν ότι εάν το €35/MWhr γίνει 135, το €100/MWhr θα είναι μικρότερο του 135, αν κάποιος άλλος κάνει τα χωματουργικά... Τo έχω καταλάβει καλά;

Τσάμπα ενέργεια
Τσάμπα ενέργεια από το Υβριδικό Ικαρίας
18 κουστουμάτοι στην Ικαρία
μαθήματα αιολικών, εδώ.
φροντιστήριο για Δημάρχους αιολικών, εδώ.
τι πιστεύει ο Πρίγκηπας Φίλιππος για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την Ελεταέν, εδώ.

Εγώ θα τα παρατήσω και θα πάω να βρω δουλειά στο IMF... Που έχει πει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να κόψουν τις ταρίφες για να μην γίνουν σαν την Ελλάδα!

Κάπως έτσι δεν ξεκίνησε η ...Κούβα;

Μόνο που τότε δεν υπήρχε ...κρίση χρέους, και οι ΗΠΑ δεν ήταν σε προεκλογική περίοδο...



http://www.zerohedge.com/news/russia-retaliates-against-us-puts-radar-station-combat-alert-prepares-take-out-european-missile  (αν κάνετε κλικ στο "cc" έχει υπότιτλους στα αγγλικά).

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204630904577055850799474624.html

Οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι θεωρούνται "επικίνδυνοι" γιατί δίνουν την ευκαιρία σε αυτόν που δέχεται την επίθεση, εάν την αποτρέψει "στον αέρα", να αντεπιτεθεί, αναιρώντας το υποτιθέμενο MAD (mutually assured destruction) που ήταν και ο κυριότερος υποτίθεται λόγος που δεν ...συνιστάται ο πυρηνικός πόλεμος.

Μόνο ερασιτεχνικές είναι οι απόψεις μου, θα αγχωνόμουν εάν ήμουν Πολωνία, αλλά εξακολουθώ να φοβάμαι περισσότερο την Συρία, το Ιράν και την Αίγυπτο.  Άσε που μου έχει μπει η ιδέα ότι η 21η Απριλίου έγινε εν όψει Πολέμου 6 Ημερών, που ξεκίνησε 45 μέρες αργότερα....  Και τι να σκέφτεται η Μέρκελ για όλα αυτά;  Ανεβαίνουν οι μετοχές;  Πέφτουν οι μετοχές;

Την είδηση (και άλλες επίσης χαριτωμένες ειδήσεις) την είδα εδώ. Δείτε και ένα σύνδεσμο που μου έστειλε ο Εξάκτινος.

Spreads, άξονες και η πεταλούδα


Τόσο καιρό βλέπουμε spreads, και ο καθένας μας ερμηνεύει ό,τι τον βολεύει.  Εγώ, π.χ., βλέπω το spread Ελλάδας-Γερμανίας και σκέφτομαι "άντε θα γλυτώσω τα αιολικά". Βλέπω το spread Γερμανίας-Γαλλίας και λέω "άντε θα σπάσει ο άξονας Γαλλίας-Γερμανίας".  Βλέπω το spread Αυστρίας-Γερμανίας" και λέω "ωπ ωπ το αγγούρι πλησιάζει στο κέντρο".  Είδα προχτές το spread στα διετή swaps $/€ και είπα "κοίτα να δεις που είχα δίκιο ότι θα πέσει μεν το δολάριο, αλλά θα πέσει περισσότερο το ευρώ".

Το πρόβλημα που ζούμε εμείς, στον στενό κόσμο μας, είναι ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μεγαλώσει με περισσότερα δάνεια από ό,τι σηκώνει η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση πλούτου, και τα παγκόσμια αφεντικά είναι μεταξύ συνετής αλλά καταστροφικής συρρίκνωσης των δανείων, και επομένως της ρευστότητας, αλλά παίζουν και παιχνίδια μεταξύ τους προσπαθώντας ο καθένας για πάρτη του να έχει ρευστότητα και θετικά ισοζύγια συναλλαγών. Να το πω απλά, θέλουν τα περιοριζόμενα μετρητά να πηγαίνουν σε αυτούς, και να συνεχίσουν να εξάγουν στους άλλους, κατά προτίμηση με μετρητά.  Κάνουν το αντίστοιχο μιας εταιρίας που έχει δυσκολίες:  Προωθούν πωλήσεις, και μειώνουν κεφάλαιο κίνησης (μειώνουν αποθέματα, αυξάνουν μέρες αποπληρωμής, μαζεύουν απαιτήσεις -- η λιτότητα είναι ...δευτερεύουσα).

Με μία μεγάλη διαφορά. Η Αμερική είναι μία χώρα και δεν μπορεί να πηδάει την Καλιφόρνια προς όφελος του Τέξας, ενώ η Γερμανία έκανε ακριβώς αυτό: Στράγγιξε την περιφέρεια (εμάς και άλλους) για ρευστότητα και χάρη στους "νόμους" της "ΕΕ" και τις αγορασμένες, ή διορισμένες, Κυβερνήσεις, επιβάλλει εσωτερικές εξαγωγές (να το το ευρωοξύμωρο), με δανεικά των ...Γάλλων(!) και άλλα βρωμερά όπως οι ταρίφες των ΑΠΕ. (Oh yes, τους έχω άχτι). Τόνωσε την εσωτερική της οικονομία, κρατώντας χαμηλό ευρωπληθωρισμό και σκληρό το ευρωνόμισμα, σπρώχνοντας την περιφέρεια σε αντιπληθωριστική (για το μουαγιέν της ευρωζώνης) ύφεση. Να την χαιρόμαστε την Ευρώπη.

Από χτες-προχτές υπάρχει και άλλο spread... Αμερική-Γερμανία.  Δεν το βρήκα έτοιμο και το έφτιαξα. Πάρτε το Γερμανικό 10-ετές, εκεί δεξιά στο interactive chart που λέει Add a Comparison βάλτε USGG10YR:IND που είναι το Αμερικανικό 10ετές, και θα πάρετε αυτό το γράφημα (το πάνω είναι για την πενταετία, το κάτω για τον μήνα:


Δεν είμαι "τεχνικός αναλυτής" και ό,τι σας λέω είναι απλό ερασιτεχνικό κουτσομπολιό, αλλά βλέπω ότι από πριν την κρίση του 2008, η Αμερική δανειζόταν κατά τι φτηνότερα. Το TARP κλπ στις ΗΠΑ και η ρευστότητα της ΕΚΤ έριξαν και τα δύο επιτόκια. Στην σύγκλισή τους από τον Μάϊο του 2010, βλέπω την σύμπτωση του Καστελόριζου και την αρχή της ύφεσης του Νότου.  Βλέπω δηλαδή όλη την αύξηση των ενδοευρωπαϊκών spreads. Δηλαδή την ροή ρευστότητας από την περιφέρεια προς το Κέντρο, με αποτέλεσμα χαμηλότερα Γερμανικά επιτόκια.  Αυτό μοιάζει να άρχισε να τελειώνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, και, εάν δεν είναι πρόσκαιρο, τέλειωσε χτες-προχτές.
'Αρα, για όσους εσάς σκέφτεστε "μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσω δολάριο", ξεχάστε το, οι μέρες είναι πονηρές και για μεγάλα παιδιά -- ο καυγάς είναι για ισοζύγια συναλλαγών (και αυτά έχουν και εμπορικά). Δεν την συμφέρει την Αμερική να ...διαλυθεί η Ευρώπη.  Για το μέλλον δεν έχω ιδέα. Νομίζω, ότι όπως είπα και στις 7 Νοεμβρίου, η Gudrun, τελικά θα ηρεμήσει, και, εκτός απροόπτου, θα παραμείνουν οι άξονες.

Το απρόοπτο είναι η προέλευση, ή ο έλεγχος, της Αιγυπτιακής πεταλούδας του περασμένου Ιανουαρίου, που πεταρίζει ακόμα, και η εικόνα από το τότε σχόλιο του Μποτίλια, και το τραγούδι των Doors. Οι Μεγάλοι παίζουν πάλι σκάκι.

Η αναβίωση των Αυτοκρατοριών


Οι Αυτοκρατορίες υπάρχουν από πολύ παλιά, πριν από τους ...Πέρσες.  Αυτή που μας ζαλίζει άμεσα, τον τελευταίο καιρό, είναι η αναβίωση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.  Η Γερμανική αυτή αυτοκρατορία, έχει προκύψει με τον μανδύα της "Ευρώπης", σαν μέρος του πακέτου του τέλους του Ψυχρού πολέμου. Υποχώρησαν οι Ρώσοι και ανέλαβε η "Ευρώπη". Προφανώς με αρχική ανοχή ή ενθάρρυνση από την Αμερική.

Η Αγγλική αυτοκρατορία τέλειωσε με τον Β' ΠΠ, αλλά μάλλον, και όχι εντελώς, ταυτίζεται με την Αμερικανική.  Η Αμερικανική προφανώς προέκυψε με το τέλος του Β' ΠΠ αλλά παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση των Σοβιετικών, τώρα λίγο με την Μέση Ανατολή, λίγο με την Κεντρική Ασία, λίγο με την Άπω Ανατολή, παρατεντώθηκε.  Το μειονέκτημα των Αμερικανών έναντι των "Ευρωπαίων" είναι ότι δεν έχουν Αυτοκρατορική, και δη Βυζαντινή, παράδοση.


Η Ρωσική, μετά από τα περίεργα 1917-1989, είναι πάντα στην θέση της (και έχει και πολύ αέριο και εμφανείς απόψεις για τον έλεγχο της διανομής του).  Τα περίεργα που δείχνουν ότι οι Αυτοκρατορικές τεκτονικές πλάκες είναι πάντα σε κίνηση είναι η ύπαρξη της ομάδας Visegrad σαν "αμυντική" δύναμη (και ίσως τα πρόσφατα περί πυραύλων να μην είναι άσχετα), Ο αγωγός Nordstream που μπήκε στον μπελά να περάσει στην Δυτική "Ευρώπη" υποβρύχια, αντί να έρθει δια ξηράς. Αποδυναμώνει την Ουκρανία; Ή είναι η ένδειξη ότι ο άξονας Παρίσι-Βερολίνο-Μόσχα είναι εδώ;


Και όλη αυτή η κουβέντα για πυραύλους;  Έχω καιρό να ακούσω για πυραύλους στην Ευρώπη Η φωτό του πυρηνικού (με τους τρεις πυροσβεστήρες) είναι από εδώ.

Η Τουρκική Αυτοκρατορία θα ήθελε να ξαναϋπάρξει, ανέβασε τις μετοχές της, λίγο με την επανεμφάνιση της Γερμανικής, λίγο με το Ιράν, αρκετά με την αντι-Ισραηλινή της ρητορεία, και πολύ με την πολλή φασαρία στην Μέση Ανατολή.  Υπάρχουν διάφοροι που την εμφανίζουν σαν τον κερδισμένο της "Αραβικής Άνοιξης".   Προσωπικά, τις διάφορες "συγγνώμες" του Ερντογάν τις εντάσσω στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και όταν μας πει συγγνώμη για τους Πόντιους, θα ξέρω ότι το Αιγαίο είναι 50-50.  Realpolitk;  'Η κλείνει μέτωπα για να ανοίξει άλλα;  Το ποιος (νομίζει ότι) ωφελείται, πέραν των Τούρκων, από αναβίωση των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο, το αφήνω στην φαντασία σας.


Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν οι γεωπολιτικοί τριγμοί είναι συνέπεια των δημοσιονομικών, ή εάν είναι για ...διόρθωση των δημοσιονομικών, ή τα δύο πάνε πακέτο, τώρα που ο χάρτης της "Ευρώπης" έχει γίνει πιο πολύπλοκος...

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Έχουν τρομάξει μήπως πληρώσουν και αυτοί έκτακτο φόρο


Έχουν τρομάξει οι αιολικοί ότι θα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί φόρο.

Παρά τα χαράτσια και τις έκτακτες εισφορές, και τις εφεδρείες, και τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τα κλεισίματα μαγαζιών και επιχειρήσεων, και παρά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (για τις ΑΠΕ και τους αεριάδες), εγώ, μόνο για αυτή την φορά, θα υποστηρίξω την Ελεταέν και τους αιολικούς.

Μπορούμε και πρέπει να τους κρατήσουμε τους αιολικούς αφορολόγητους. Χαιρόμαστε που η ΟΤΣ έκανε 35 ευρώ την μεγαβατώρα το 2008 και το 2009, και τώρα έχει ανέβει στα 50 ή 60 (για να κρύβεται το τέλος υπέρ ΑΠΕ). Θέλουμε να πάει η ΟΤΣ στα 150, για να είναι πράγματι φτηνότερα τα αιολικά. Θέλουμε να μην πληρώνουν φόρους οι αιολικοί, είναι εξαιρετικά σημαντικό και επείγον. Απαιτούμε να πάνε όλα τα λεφτά του ΕΣΠΑ σε αυτούς (γιατί τώρα με την κρίση δεν βρίσκουν κεφάλαια) και στηρίζουμε να διπλασιαστεί η ταρίφα και να πάει στα 200!


Και τους στηρίζουμε γιατί κάνουν επενδύσεις. Ψάχνουν για λεφτά τρίτων, σκάβουν με μεγάλη δυσκολία τα βουνά, και την Σκύρο, φυτεύουν αιολικά, και πληρώνονται από εγγυημένες τιμές βασικά άχρηστου ρεύματος.  Άχρηστου, γιατί δεν υποκαθιστά καμία συμβατική μονάδα. Δεν μειώνει καμία περιβαλλοντική ρύπανση από θερμικές μονάδες.  Αλλά τους στηρίζουμε γιατί θα σώσουν τα πολικά αρκουδάκια της ...Ανταρτκτικής, θα προλάβουν το λιώσιμο των πάγων στο Κιλιμαντζάρο, θα σώσουν τον Πλανήτη. Πάψτε λοιπόν αγράμματοι και άξεστοι να τους κριτικάρετε γιατί επενδύουν για να σώσουν τον Κόσμο. (Και λέω να θεσπίσουμε και μία έξτρα επιδότηση γιατί με τα δικαιώματα άνθρακα στα  €8,5, με τι θα ζούνε;)

Και είμαι ΥΠΕΡ της νομοθετικής ρύθμισης επιστροφής ΦΠΑ για έργα πριν το 2010. Να τους βοηθήσουμε τους ανθρώπους.


ἑστώσης δὲ πάντῃ τῆς θαλάττης ἀκύμονος ὥσπερ τρίβον ἀνασχιζόμενον τῷ δρόμῳ, διανοεῖσθαι πρὸς αὑτὸν ὡς οὐκ ἔστιν εἷς ὁ τῆς Δίκης ὀφθαλμός, ἀλλὰ πᾶσι τούτοις ἐπισκοπεῖ κύκλῳ ὁ θεὸς τὰ πραττόμενα περὶ γῆν τε καὶ θάλατταν. Δεν τα παράτε ρε μάγκες, μεσ' στην μιζέρια μας. Μέρες αέρα και πράσινα άλογα... Με τα δικά σας μυαλά φτάσαμαε στην χρεοκοπία και την εξαθλίωση. Φτάνει πιά. Αμέτε βρείτε καμιά δουλειά πραγματική.

Οι Ανανεώσιμες Υποσχέσεις Ενέργειας


Η ζωή θα ήταν όμορφη αν πολλά πράγματα ήταν ανανεώσιμα, και η αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου ή του ελιξιρίου της αθανασίας, σε, κάποια μορφή, μόνιμη ενασχόληση.  Οι ΑΠΕ, όπως, σερβίρονται, έχουν στοιχεία τέτοιου τσαραλτανισμού, αλλά δικαιολογημένα, αφού το "αεικίνητο" είναι εξαιρετικά ελκυστικό σαν έννοια, και η ιδέα του "ανανεώσιμου" ή η αναζήτηση της φτηνής απρόσκοπτης ενέργειας ξεπερνάει την τωρινή πρόστυχη και προφανή απάτη.

Οι ΑΠΕ ήταν πολύ της μόδας και μεταξύ 1973 και 1979 (με την έξαρση των επεισοδίων στην Μέση Ανατολή).  Αιολικά, φ/β, ηλιοθερμικά, δορυφορικοηλιακά, σκουπίδια, κουτσουλιές, υδρογόνο, πυρηνική τήξη, κύματα...  ΟΛΑ υπήρχαν και τότε.   Και τότε, οι ΑΠΕ πάντα προσέκρουαν στους ίδιους τοίχους:  Στοιχειώδη οικονομικά, στοιχειώδης φυσική (ο Δεύτερος Νόμος), και ανύπαρκτα υλικά.  Το ΜΟΝΟ που άλλαξε από τότε είναι η πραγματική αλλά όχι ικανή βελτίωση των φ/β, και το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου σαν δικαιολογία για μόνιμη επιδότηση. Δεν είναι ΑΠΕ, είναι ΑΥΕ. Υπερβολές, υποψίες, υπαινιγμοί, υποσχέσεις.

Από το 1945 έως το 1955, αξιόλογοι πυρηνικοί φυσικοί και η ίδια η Αμερικανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προέβλεπαν ότι  οι "πυρηνικοί αντιδραστήρες ταχέων ηλεκτρονίων" (fast breeders) θα ήταν η τελική ενεργειακή λύση, και το πυρηνικό ρεύμα πάμφθηνο.

Ήδη από την δεκαετία του 1950 η πυρηνική τήξη (fusion) ήταν και είναι κάτι μεταξύ ιερού δισκοπότηρου, φιλοσοφικής λίθου και επιτεύξιμου στόχου για μετακυλιόμενα 30 χρόνια.

Το 1973 (με τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και ουρές στα βενζινάδικα) ο Νίξον εξήγγειλε απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα.

Το 1978, διάφορα μοντέλα προέβλεψαν ότι, μέχρι το 2000, το 60% των αυτοκινήτων στην Αμερική θα ήταν ηλεκτροκίνητα και μόνο το 17% της επαναφόρτισης θα ήταν από πετρέλαιο.