Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Αυτό που μάς κάνει ανθρώπους είναι ότι δεν σταματάμε να ρωτάμε και να ονειρευόμαστε. Μην σταματάτε να ρωτάτε και να ονειρεύεστε


Tηρουμένων των αναλογιών, αυτή η φωτογραφία της ανατολής της Γης, από την Σελήνη, πρέπει να είναι από τις πιο εντυπωσιακές που έχουν ποτέ τραβηχτεί, και το 1968, θυμίζω, ήταν στην έξαρση του Ψυχρού Πολέμου και ο ιδεολογικός της αντίκτυπος,τότε, πρέπει να ήταν απίθανος...  Και μάλλον από αυτή την φωτογραφία ξεκίνησαν ένα σωρό περιβαλλοντικές ευαισθησίες... Ο μπλε πλανήτης... Τόσο ...μόνος.. Μόνος;


Φυσικά, δεν υπάρχει φωτογραφία του Ηλιακού Συστήματος. Υπάρχουν εξαιρετικές φωτογραφίες πλανητών, αλλά το Ηλιακό Σύστημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, ακόμα και για σχηματική αναπαράσταση... Δηλαδή υπάρχουν αναπαραστάσεις με τον Ήλιο και τους πλανήτες σε κλίμακα, αλλά οι αποστάσεις είναι τέτοιες που δεν χωράνε σε χαρτί με φυσιολογικές, δεκαδικές κλίμακες, αλλά μόνο με ...λογαριθμικές κλίμακες (δηλαδή όχι 1, 2, 3, 4 κλπ αλλά 1, 10, 100, 1.000) δυσνόητα πράγματα... Κλικ στην εικόνα και δείτε την κλίμακα.  Κι αν πάμε πέρα από το Ηλιακό σύστημα...


Φυσικά και αυτά τα πολλά μηδενικά, δεν μπορεί να τα καταλάβει το μυαλό μας... Το φως κάνει 100-120.000 χρόνια να πάει από την μία άκρη του Γαλαξία μας στην άλλη... Κάθε χρόνος που ταξιδεύει το φως είναι 9,46 x 10^12 χιλιόμετρα... Και αυτά είναι μόνο ο δικός μας Γαλαξίας...


 

Το πιο δυνατό τηλεσκόπιο που έφτιαξε ο άνθρωπος, σε μια μικρή σκοτεινή γωνιά με ...τίποτα... Χιλιάδες γαλαξίες που δεν ξέραμε... Φωτόνια που ξεκίνησαν λίγο μετά την δημιουργία αυτού του Σύμπαντος και έγιναν εικόνα τώρα... (Από εδώ)
 
Το μέγεθος του ορατού σύμπαντος είναι περί τα 93.000.000.000 έτη φωτός, δηλαδή 93.000.000.000 x 9.400.000.000.000 χιλιόμετρα.  Και μάλλον δεν υπάρχει μόνο το δικό μας Σύμπαν, υπάρχουν κι άλλα που όμως δεν φαίνονται από το δικό μας...
 
"...The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing. One cannot help but be in awe when he contemplates the mysteries of eternity, of life, of the marvelous structure of reality. It is enough if one tries merely to comprehend a little of this mystery every day..."  Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματάμε να ρωτάμε. Η περιέργεια έχει τον δικό της λόγο ύπαρξης.  Δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε δέος βλέποντας τα μυστήρια της αιώνιότητας, της ζωής και της θαυμαστής δομής της πραγματικότητας.  Αρκεί εάν κάποιος απλά προσπαθεί να καταλάβει λίγο από αυτό το μυστήριο κάθε μέρα. 

Τα μυστικά της Φύσης είναι διακριτικά κρυμμένα, αλλά δεν έχουν πονηριά (έτσι μεταφράζω το God is subtle but he is not malicious).

Σάς εύχομαι να μην σταματήσετε να ονειρεύεστε, και να μην αφήσετε την απίθανα και εσκεμμένα αποπροσανατολιστική προσαρμογή στην Νέα Φτώχεια να σας εμποδίσει να ονειρεύεστε.

Με αφορμή τα σχόλια περι διαφθοράς

Έγραψε σχολιαστής για διαφθορά στο Τάδε Νομικό Πρόσωπο.  Άσχετα με το τι ισχύει, ή το τι πιστεύω εγώ για το θέμα, πρέπει να πω τα εξής:

Εδώ και καιρό, "διαφθορά" δεν είναι μόνο το φακελάκι, ή η ψιλο- ή χοντρο-αρπαχτή από "δημόσιο" πρόσωπο σε βάρος των πολιτών, ή από "ιδιωτικό" πρόσωπο σε βάρος του μετόχου του ή του αφεντικού του.  Και μην με αρχίσετε με τα επαναστατικά στο θέμα, πιστεύω ότι οι ξεκάθαρες (και σχετικά ελεύθερες) συμβατικές σχέσεις είναι προτιμότερες από την καταπίεση και πιο αποτελεσματικές από την αναρχία, και είμαι "οπαδός" τόσο της ελεύθερης αγοράς, αλλά και του fiduciary responsibility απέναντι σε μετόχους, πελάτες και εργαζομένους. Ψιλά γράμματα σε καιρό ύφεσης και παρακμής και προσαρμογής σε καταπιεστικές ανελευθερίες, αλλά είπαμε... Οι αρχαιοπτέρυγες είναι στον κόσμο τους.

Διαφθορά είναι να συμμορφώνεσαι σε υποδείξεις που αντίκεινται στην στοιχειώδη αλήθεια. Έστω κι αν η αλήθεια παραποιείται από προπαγάνδα. Κάπου υπάρχει, ασχέτως προπαγάνδας.

Διαφθορά είναι να συμμορφώνεσαι σε υποδείξεις για να κρατήσεις την θέση σου.

Διαφθορά είναι να διορίζονται σε θεσμικούς ή ρυθμιστικούς ρόλους λαμόγια. Τα λαμόγια δεν χρειάζεται να τα λαδώνεις, φτιάχτηκαν επί τούτου. Ήταν Πρόεδροι εδώ ή εκεί και ήταν και είναι λαμόγια. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν χωρίς φακελάκια. Το λαμόγιο είναι a priori διεφθαρμένο. Βλέπω κάμποσους τέτοιους...

Διαφθορά είναι να ξύνεις πλάτες για να διασφαλίσεις την επόμενη καρέκλα σου... Να σας φτιάξω λίστα από τέτοιος καραγκιόζηδες που κυκλοφορούν με γραβάτα;

Διαφθορά είναι να καταπιέζεις την νοητική σου ακεραιότητα, έστω και για να ταΐσεις τα παιδάκια σου... Εδώ βέβαια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ διαφθοράς και καταναγκασμού αρχίσουν να θολώνουν

Διαφθορά είναι να αποδέχεσαι και να προωθείς αυτούς που ζουν από την καταπίεση της νοητικής ακεραιότητας.  Και όταν αυτή η διαφθορά αφορά το Έθνος σου, τότε γίνεται προδοσία.  Αλλά με αρκετή πλύση εγκεφάλου, το Έθνος γίνεται κακό, έτσι δεν είναι;

Αλλά το παράκανα πολύπλοκο:  Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αιολική προπαγάνδα είναι ψευδής, ότι τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να το παράγουν, ότι κάνουν σοβαρή οικονομική ζημιά, ότι δεν λύνουν κανένα περιβαλλοντικό ή ...εθνικό πρόβλημα, ότι ενοχλούν, δεν αρέσουν κλπ. Αφήστε την προπαγάνδα, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, τα απολογιστικά στοιχεία, τα στοιχεία μετά 30-40 χρόνια ύπαρξης των αιολικών.

   Και ερωτώ:  Πού μπορώ να βρω το δίκιο μου;

http://greeklignite.blogspot.gr/

http://greeklignite.blogspot.gr/

άντε, γιατί παραείχα μοναξιές...

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αδυναμία να πληρώνουμε Πράσινες Ευρω-απάτες (και ποσοστά σε βαρώνους)

 

"Αυτό θα πρέπει να το έχουν στο νου τους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις, ενόψει του ΕΤΜΕΑΡ: η βιομηχανία μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και η παραμικρή αύξηση του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ παραπέμπει στο δελτίο τύπου της ΕΒΙΚΕΝ:

“Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με γνώμονα την προστασία των χιλιάδων εργαζομένων τους θα αντιδράσουν. Δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τα λάθη των πολιτικών αποφάσεων των τελευταίων ετών και την αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης”.

Το ποτήρι ξεχείλισε".

Κάθε ευρώ για ΑΠΕ, κάθε τέλος υπέρ ΑΠΕ, κάθε ΕΤΜΕΑΡ, κάθε νέο αιολικό ή φωτοβολταϊκό, είναι πεταμένα λεφτά, κλοπή σε βάρος φτωχών, σε καιρό εντεινόμενης φτώχειας, χωρίς αντίκρυσμα, μοχλός αποβιομηχάνισης, προωθητής ανεργίας,  φόρος υποτέλειας υπέρ Γερμανών εξαγωγέων υποχρεωτικής σαβούρας, με ποσοστά σε ιδιοκτήτες σκυλόσπιτων που δεν τους φτάνουν τα λεφτά τους για να συντηρούν το γκαζόν.

Και όποιος εγκρίνει και προωθεί είναι συνένοχος. Κι ας έχει πει κατά καιρούς ότι "ξέρει":

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Η Γερμανική κρατική τηλεόραση παραδέχτηκε ότι τον Μεσαίωνα μπορεί και να είχε περισσότερη ζέστη από σήμερα


http://notrickszone.com/2013/12/28/german-public-television-stuns-its-readers-concedes-medieval-warm-period-may-have-been-0-5c-warmer-than-today/

Το ό,τι τον Μεσαίωνα (περίπου 1000-1400 μΧ) έκανε περισσότερη ζέστη από σήμερα, έχει γραφτεί κατά κόρον. Όπως επίσης και ότι το φαινόμενο δεν ήταν μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκόσμιο. Το ότι όλο το Climategate εστιάστηκε στην αποκάλυψη της προσπάθειας των "επιστημόνων" να αποκρύψουν το γεγονός, είναι επίσης γνωστό (άσχετα εάν φταίνε οι ...εταιρίες πετρελαίου, ή όποιος φταίει που αποκαλύφθηκαν οι απατεώνες).  Το ότι η ΕΣΤΙΑ του 1900 είχε εκτενή αναφορά στους μεσαιωνικούς καύσωνες, είναι προς τιμήν της ΕΣΤΙΑΣ, που το αναδημοσίευσε το 2010, 3 χρόνια πριν την Γερμανική κρατική τηλεόραση.

Το  ότι παραδέχθηκε η Γερμανική κρατική τηλεόραση ότι τελικά μάλλον έκανε πιο πολλή ζέστη τον Μεσαίωνα είναι επιβεβαίωση όχι μόνο της ΕΣΤΙΑΣ, αλλά και ότι τελικά υπάρχουν και άλλες "δυνάμεις" που καθορίζουν το κλίμα, και ότι όσοι φωνάζουμε για το θέμα, δεν είμαστε γραφικοί αρνητές, απλά δεν είμαστε τυφλοί, εντελώς αγράμματοι, ή εύπιστοι στόκοι.

Το ότι έκανε πιο πολλή ζέστη τον Μεσαίωνα, καθ' εαυτό, δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο σήμερα. Απλά, αναιρεί το "τελεσίδικο" του βασικού επιχειρήματος ότι εμείς και μόνο εμείς κάνουμε κάτι με το CO2 εδώ και 150-200 χρόνια, και ότι εμείς ζεσταίνουμε τον Πλανήτη.

Στην προηγούμενη μεσοπαγετώδη (πριν ...120.000 χρόνια) έκανε περισσότερη ζέστη από ότι στην τωρινή


http://hockeyschtick.blogspot.co.uk/2013/12/new-paper-finds-globe-was-warmer-sea.html

Νέα μελέτη δείχνει (επιβεβαιώνει, λέω εγώ) ότι στην προηγούμενη μεσοπαγετώδη, η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από ότι στην τωρινή μεσοπαγετώδη, και ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν αντίστοιχα υψηλότερη (αν και υπάρχουν διαφωνίες ως προς τα αίτια για την στάθμη της θάλασσας).  Δεν υπάρχουν ενδείξεις για "ανασφαλή" επίπεδα CO2, τότε, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τωρινή μεσοπαγετώδης (η "ολόκαινος") είναι διαφορετική σε κάτι, ανθρωπογενές η μη, από την προηγούμενη.

"Μεσοπαγετώδεις" λέγονται οι περίοδοι σχετικής ζέστης, που διαρκούν περί τα 11.000 χρόνια, ανάμεσα στις "παγετώδεις" που κάνει πιο κρύο. Αυτές οι μεσοπαγετώδεις έχουν μετρηθεί να συμβαίνουν κάθε 115-130.000 χρόνια, για τα τελευταία 400.000 χρόνια.  Οι μετρήσεις του σχεδιαγράμματος είναι από πυρήνες πάγου.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Κλιματολογικοί καλικάντζαροι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι το τελευταίο κλιματοπρογνωστικό είναι ότι θα πεθάνουμε από την Θέρμανση μέχρι το 2050, κι αν όχι μέχρι το 2050, σίγουρα μέχρι το 2100. Κατ' αρχάς είναι βέβαιο, ότι αν διαβάζετε αυτές τις αράδες τώρα δα, σίγουρα θα έχετε πεθάνει μέχρι το 2100.  Όλοι σας και όλοι μας. Και μέχρι το 2050;  Έεεε... 40άρηδες και πάνω...  Ο τύπος που το μετέφερε, έεεε...  δεν τον βλέπω να προλαβαίνει 2050...   Και ο αρχικός νεο-Νοστράδαμος  είναι κάτι σαν ...εναλλακτικός δημοσιογράφος, δεν έχει σημασία, αλλά αν γεννήθηκε το 1968, το 2050 θα είναι (αν είναι 82 ετών και η ζέστη ή το κρύο δεν θα είναι τα σοβαρά προβλήματά του). Εγώ που είμαι 150.000.000 ετών δεν πτοούμαι από τέτοιες αρλούμπες, αλλά ειλικρινά φοβάμαι ότι 4-5 δις χρόνια από τώρα ο Ήλιος θα έχει γίνει κόκκινος γίγαντας και θα έχω ψηθεί στην Ηλιόσφαιρα. Φρίκη. Να, δείτε πώς όλοι θα γίνουμε ψητές ρέγγες, τότε (εκτός εάν ο ...ηλιακός άνεμος μάς στείλει κάπου στο υπερπέραν και πεθάνουμε από κρύο):

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Τι θα έλεγε ο Μαρτίνος Λούθηρος σήμερα;


Δεν ξέρω τις συνθήκες και τις αιτίες της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στην Γερμανία (και ο περισσότερος κόσμος ούτε ξέρει ούτε νοιάζεται για αυτές) αλλά ήταν η χειραφέτηση των Γερμανών από τον Πάπα και την καθολική Εκκλησία. Και δεν νομίζω ότι ήταν θρησκευτικό το θέμα, αν και σαν τέτοιο εμφανίστηκε. Ήταν πολιτικό, εθνικό και φορολογικό. Δηλαδή, διαβάστε:

"...Για τον Λούθηρο έχει σημασία η σωτηρία πρώτιστα sola Fide και sola gratia χωρίς οτιδήποτε άλλο παρά μόνο την άμεση εξουσία της αγάπης του Θεού και της ανθρώπινης πίστης που δέχεται τη χάρη του, χωρίς οποιαδήποτε αξιέπαινα έργα, χωρίς όλες εκείνες τις μαγικές πράξεις που συχνά αγοράζονταν με χρήμα που υποτίθεται ότι εξασφάλιζαν τη χάρη,με τρόπο αυτόματο και ατομικό..." Από εδώ.

Εμένα που μ' αρέσει να τα λέω όσο λαϊκά γίνεται, είχαν βαρεθεί οι Γερμανοί να καπελώνονται και να αγοράζουν Σωτηρία και Συγχωροχάρτια από τον Πάπα και τους παπικούς του και ασπάστηκαν ευχαρίστως μία ιδεολογία που έλεγε "ουστ" σε όλα αυτά.  Τότε, στον 16ο αιώνα.

Μόνο που τώρα μας πουλάνε αυτοί Σωτηρία και Συγχωροχάρτια...  Και είναι όλα "πράσινα" και "αειφόρα".  Αντι να "κονομάει" ο Πάπας και οι κατά τόπους πλασιέ του, βελτιώνεται το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας. Οι οικολογίες, οι κλιματολογίες και όλα αυτά, άσχετα εάν είναι σωστά ή λάθος, είναι απλά ένα από τα ιδεολογικά περιτυλίγματα. Ο φόρος άνθρακα είναι "φόρος". Τα δικαιώματα άνθρακα είναι τα σύγχρονα συγχωροχάρτια.  Τους είναι φθηνότερο να τα θέλετε κιόλας... Για να ...σωθείτε..

Ο ανώνυμος σχολιαστής βέβαια το έθεσε πολύ πιο ρεαλιστικά:

"Οι 95 θέσεις του Λουθήρου ήταν ένας τιμοκατάλογος.Αντί να τα ακουμπάμε στον Πάπα, μπορούμε να τα τζιράρουμε,σκέφτηκαν τα τσακάλια του Ρήνου.Με πακτωλό υποκρισίας και θράσους αντικατέστησαν την βουλγκάτα,που τους έπεφτε λίγη, με την Αγία Γραφή στα Ελληνικά και ταυτόχρονα στα Γερμανικά.Και αμέσως άρχισαν να δίνουν όλο το βάρος διδασκαλίας στην Παλαιά Διαθήκη.Εκεί όμως καλός άνθρωπος είναι ο πλούσιος γιατί τα χρήματα που έχει είναι ταυτόχρονα και βεβαιότητα πως τον αγαπάει ο Θεός.Ενώ ο Κόζιμο ντι Μέντιτσι έπρεπε να στύψει το μυαλό του γιά να περάσει τον τόκο του κάθε δανείου που έδινε στους καταλόγους των αγοραπωλησιών συναλλάγματος,γιατί ήξερε ότι παραβιάζει τον Κανόνα του Πάπα,οι λεβεντιές του Ρήνου κατάπιαν το χάπι ολόκληρο.Τον νομικισμό,τις παγιωμένες κοινωνικές τάξεις και τον ρόλο που έπαιζε η κάθε μιά υπό τις διαταγές του Πάπα, αντικατέστησαν ο ηθικισμός,η σε βαθμό θρησκοληψίας συγκέντρωση χρήματος με ταυτόχρονη σε βαθμό στέρησης καθημερινή διαβίωση και ο ευσεβισμός.Ο Λουθηρανισμός προέβλεπε αγαθοεργίες τουλάχιστον. Ο Καλβινισμός ούτε αυτό.Επενδύσεις. Για την Μέρκελ ,κόρη Λουθηρανού ιερέα, το να ξεσκίσει όποιον φουκαρά πέσει στα νύχια της είναι απολύτως φυσιολογικό, αν όχι επιβεβλημένο.Πρώτον γιατί η Γερμανία έχει πιο πολλά χρήματα ,άρα την αγαπάει ο Θεός και δεύτερον οι αμαρτωλοί του νότου πρέπει να τιμωρούνται γιατί οι πατρίδες τους έχουν ήλιο, θάλασσα ,νησιά, πολιτισμό και χρέη.Φυσικά τα χρέη της Γερμανίας που πολλάκις της έχουν χαριστεί, στο μυαλό της Μέρκελ δεν είναι δικά της. Είναι του Χίτλερ που ήταν τρελός,μανιοκαταθληπτικός κλπ. κλπ.κλπ"

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Η απάτη των ΑΠΕ μέσα από την εμπειρία στην Γερμανία


http://theenergycollective.com/maxluke/274041/trash-trees-and-taxes

Μέχρι πρόσφατα, η "ενεργειακή μεταστροφή σε ανανεώσιμες" ήταν αντικείμενο κριτικής και περιφρόνησης από συντηρητικούς που επιχειρηματολογούσαν ότι το ατέλειωτο πλέγμα επιδοτήσεων κατέστρεφε την Γερμανική οικονομία και επιβάρυνε τους καταναλωτές. Αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο η αμφισβήτηση έχει επεκταθεί και σε κεντροαριστερούς κύκλους, όπως αναφέρθηκε και στο Spiegel, στο Slate και στο Dissent Magazine,  που λέει χαρακτηριστικά "Renewable power pushed market prices down and threatened to drive gas- and coal-burning power plants into bankruptcy" (αφού οι ΑΠΕ αναγκάζουν σε μεταβλητή και τυχαία λειτουργία και τις συμβατικές μονάδες κάρβουνου και αερίου, και τις κάνουν ζημιογόνες, χωρίς όμως να μπορούν να τις υποκαταστήσουν).

Διάφοροι "ειδικοί" και "ακτιβιστές" υποστηρίζουν τις ΑΠΕ (στην Αμερική που είναι στοχοποιημένη αφού έχει και λεφτά για πέταμα, και μέγεθος), αποδεχόμενοι μεν το κόστος και τις ανάγκες στα δίκτυα κλπ, αλλά προωθώντας τα συνήθη παραμύθια περί σημαντικής συνεισφοράς των ΑΠΕ, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την μείωση του CO2 και την ...φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ, που εν πάσει περιπτώσει είναι ακόμα "μικρό ποσοστό" στον συνολικό λογαριασμό του ρεύματος.  Και όλα αυτά είναι ωμά ψέματα:

1.  Υπάρχει το παραμύθι ότι "24% των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας είναι από ΑΠΕ". Πάνω από το μισό όμως από αυτό είναι από καύση βιομάζας και σκουπιδιών, βιοαέρια, υδροηλεκτρικά κλπ..  5%-7% των αναγκών είναι από αιολικά και φωτοβολταϊκά (και ζήτημα εάν το 5%-7% ονομαστικής ηλεκτροδότησης αντιστοιχεί σε πραγματική ισόποση εξοικονόμηση καυσίμων).

2.  Υπάρχει το παραμύθι της απεξάρτησης από άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, χάρη στις ΑΠΕ. Κι όμως η εξάρτηση από άνθρακα δεν έχει αλλάξει από το 2000 που άρχισαν να επιδοτούνται εντατικά οι ΑΠΕ, και υπάρχει επίσημη αναφορά για αύξηση των εκπομπών CO2 (πολύπλοκος τρόπος να ειπωθεί "αύξηση χρήση κάρβουνου") το 2012. Που λογικό είναι, αφού μόνο το κάρβουνο μπορεί να υποκαταστήσει τα πυρηνικά (και τοὔμπαλιν).

3.  Υπάρχει το παραμύθι ότι το κλείσιμο πυρηνικών καλύφθηκε από ΑΠΕ.  Στην πραγματικότητα, το κλείσιμο των πυρηνικών καλύφθηκε από αυξημένη χρήση κάρβουνου, και μερικά από τα πυρηνικά ήταν ήδη παλαιά, και η υποκατάστασή τους με κάρβουνο είχε ήδη σχεδιαστεί (και η αντίδραση για την Φουκουσίμα ήταν και λίγο για το θεαθήναι)

4. Υπάρχει το παραμύθι ότι η αύξηση της χρήσης κάρβουνου ήταν προσωρινή και οφειλόταν στο κρύο και την αυξημένη τιμή του αερίου. Η πραγματικότητα είναι ότι η χρήση κάρβουνου αυξήθηκε επειδή με την προνομιακή προτίμηση των ΑΠΕ σε σχέση με το ακριβό αέριο, εκτοπίζεται η χρήση αερίου, και αναγκαστικά ανεβαίνει η εξάρτηση από το κάρβουνο (δείτε το σχηματικά εδώ και εδώ).  Εκτοπίζεται το αέριο και γίνεται ασύμφορη η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο, με το πρόσθετο οξύμωρο ότι το αέριο είναι καταλληλότερο για μεταβλητή εφεδρεία από το κάρβουνο  Το λάθος, βέβαια δεν στην επιλογή του χαμηλότερου μεταβλητού κόστους, αλλά στην ύπαρξη επιδοτούμενης και κατά προτεραιότητα υποχρεωτικής ύπαρξης τυχαίων και μεταβλητών πηγών ρεύματος στο δίκτυο.

5.  Υπάρχει το παραμύθι ότι μέχρι το ...2020 θα φτηνύνουν οι ΑΠΕ και ότι οι πολλές ΑΠΕ θα φτηνύνουν το ρεύμα. Αυτό φυσικά αντικρούεται τραγικά από την δραματική αύξηση στο κόστος του ρεύματος λόγω ΑΠΕ (και όπου το ίδιο το κόστος των ΑΠΕ είναι άσχετο, αφού δεν έχει σημασία ακόμα κι αν είναι "τσάμπα", δεδομένου ότι το τυχαίο και μεταβλητό "τσάμπα", είναι "τσάμπα" επειδή επιδοτείται, πληρώνεται, χωρίς όμως να ηλεκτροδοτεί, και απλά ανεβάζει το κόστος για όλους.

6.  Υπάρχει το παραμύθι ότι οι ΑΠΕ φαίνονται ακριβές επειδή απαλλάσσονται από τα τέλη για ΑΠΕ οι βιομηχανίες.  Οι ΑΠΕ είναι ακριβές επειδή πληρώνονται χωρίς να ηλεκτροδοτούν το δίκτυο, και το πώς μοιράζεται αυτός ο μη ανταποδοτικός φόρος είναι δευτερεύον ζήτημα.  Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν οι ΑΠΕ και όχι ποιός τις πληρώνει.

7.  Υπάρχει το παραμύθι ότι παρ' ότι ανεβαίνουν οι χρεώσεις για ΑΠΕ, το κόστος τους είναι ασήμαντο στον συνολικό λογαριασμό για το ρεύμα. Κι όμως, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, μεταφοράς και διανομής έχει αυξηθεί με την εισαγωγή των ΑΠΕ και είναι μέρος του κόστους των ΑΠΕ.  Αυτό φαίνεται και στις χρεώσεις της ΔΕΗ που ως δια μαγείας εμφανίζεται αυξανόμενο κόστος διανομής και δικτύου για υπάρχον δίκτυο και υπάρχουσα διανομή... Κάθε φωτοβολταϊκό, κάθε αιολικό, θέλει διασύνδεση... Ποιός την πληρώνει;  Κάθε "ΑΔΙ" είναι πρόσθετη επιδότηση... Ποιός την πληρώνει;  Θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν υποχρεωτικές ΑΠΕ;  Όχι βέβαια...

8.  Υπάρχει το παραμύθι ότι οι ΑΠΕ αναγκάζουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή να γίνει πιο ...ανταγωνιστική.  Στην πραγματικότητα, επειδή η ζήτηση για ρεύμα είναι αυτή που είναι και δεν έχει σχέση με τις τυχαίες και μεταβλητές ΑΠΕ, η ύπαρξή τους στο δίκτυο, απλά επιβάλει κι άλλες επιδοτήσεις στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή που πρέπει να είναι διαθέσιμη, ούτως ή άλλως, Και αναγκαζόμαστε, λόγω (επιδοτούμενων) ΑΠΕ να επιδοτούμε και τις μονάδες αερίου (κάτι που εμπεδώσαμε ήδη στην Ελλάδα με τον ΜΑΜΚ, τα ΑΔΙ κλπ).

Βέβαια, όλα αυτά τα πολύπλοκα, τα είπε το Σπήγκελ με μία πρόταση:  Όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, και τα βιοαέρια κλπ, δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2...Δηλαδή δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο καύσιμο (αφού το περί ου ο λόγος CO2 προέρχεται μόνο από καύσιμα). Πληρώνονται κερατιάτικα, χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα. Μήπως αυτό είναι ...αυτοσκοπός;

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Πολυτέλειες διακοπών


Η επιστήμη δεν έχει "σωστό" ή "λάθος". Έχει υποθέσεις, εικασίες, θεωρίες, που με λίγο ψάξιμο επιβεβαιώνονται, ή απορρίπτονται ή τροποποιούνται ώστε κάπως να ταιριάζουν με τις παρατηρήσεις πραγμάτων που προσπαθούμε να καταλάβουμε.  Όταν οι παρατηρήσεις διαψεύδουν τις εικασίες, κάτι δεν έχει πάει καλά... Ή οι εικασίες ήταν λάθος, ή οι παρατηρήσεις είχαν ατέλειες, ή και τα δύο, ή και κάτι άλλο εντελώς άγνωστο.

Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις ...αμοιβάδες είναι ότι ψάχνουμε. Αυτό που ήταν μυστήριο πριν 100 ή 1.000 χρόνια σήμερα μπορεί να είναι απλό και κατανοητό δεδομένο. Αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο, αύριο μπορεί να έχει άλλη εξήγηση. Αυτή η φαινομενική αβεβαιότητα ή ασάφεια συχνά οδηγεί σε ....σκοταδισμό, αν και η προσπάθεια εξήγησης της αβεβαιότητας είναι αυτό που κάνει την επιστήμη, επιστήμη.

Η επιστήμη (ή μάλλον η επιστημονική μέθοδος) σαφώς προσφέρεται για πράγματα που μαθαίνουμε να χαρακτηρίζουμε σαν "επιστημονικά" και η εφαρμογή της σε άλλα, όπως πχ. σε κοινωνικά (ή ...οικονομικά) έχει περισσότερες παγίδες, κυρίως επειδή οι παρατηρήσεις αφορούν σε ανθρώπους, και σε ομάδες ανθρώπων και ένα σωρό παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά, που και αυτοί μπορεί να είναι λίγο τυχαίοι... Και, χειρότερα, καθοδηγούμενοι από σκοπιμότητες. Δεν παύει ωστόσο να έχει ...ενδιαφέρον.



Η επιστήμη δεν αναιρεί την ποίηση και κάπου θα υπάρχει ...επιστημονική εξήγηση και για την ποίηση (ή ποιητική, για την επιστήμη).  Αυτά είναι οι πολυτέλειες των ...διακοπών.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Εμείς, οι θεατές των "τριμερών" σχέσεων, που είχαν άλλο όνομα το 1939

(ο χάρτης μεγαλώνει,λίγο, με κλικ)

Ένας ανώνυμος, προχτές, μου έγραψε: "Βάζουμε αιολικά και καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο. Βάζουμε ΦΒ και καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο. Ακριβαίνουμε το πετρέλαιο θέρμανσης και καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο για να ζεσταθούμε (εκεί που υπάρχει). Θέλουμε να βάλουμε φυσικό αέριο και στα αυτοκίνητα. Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι 30% ακριβότερο απ' την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας χρειάζεται λιγνίτη με τέφρα έως 30% και καίει με 39%, με συνέπεια να μη μπορεί να ανεβάσει φορτία. Αν δεν υπάρχει λιγνιτική παραγωγή, θα κάψουμε φυσικό αέριο. Τι δεν καταλαβαίνεις;"   Καταλαβαίνω ότι είμαστε κλειδωμένοι στην ταύτιση απόψεων ή/και κεντρικό σχεδιασμό (κατά τυχαία σειρά): 1) ντόπιων αεριάδων (Κ, Μ, Π, και ίσως Β και Λ, και δεν ξέρω τίνος άλλου), 2) Γερμανών και λοιπών εξαγωγέων απούλητης σαβούρας για ηλίθιους, 3) του πανίσχυρου λόμπυ μεταστροφής σε αέριο, γενικά, 4) Ρώσων εξαγωγέων αερίου και 5) γεωπολιτικών που δεν θέλουν Ρώσικο αέριο από ή προς εδώ.

Θα με ρωτήσετε, τι σχέση έχει αυτό το σχόλιο και η παρατήρησή μου με τον χάρτη του Stratfor (που εμφανίστηκε περίπου ταυτόχρονα).  Νομίζω τα πάντα. Τα δύο άρθρα του Stratfor (που θα παραθέσω στο τέλος) επισημαίνουν την "ισορροπία" που υποτίθεται κρατάει η Γερμανία στην ανάγκη για δήθεν Ευρωπαϊκή συνοχή, και τις ανάγκες της για ενέργεια (που, με συγχωρείτε, δεν διαφέρει πολύ από τον "ζωτικό χώρο" και την έννοια του "τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου δικά μου"). Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ότι άσχετα με γεωπολιτικά άγχη, βασικά της Πολωνίας, και των ιστορικών συμμάχων της (να κάτι, πχ, που οι Γάλλοι συμφωνούν με την Δύση..., οι Γάλλοι φοβούνται το ένα ...τέρας, και η Δύση το ...άλλο), ο αγωγός Nordstream πηγαίνει από την Ρωσία στην Γερμανία, από εκεί μοιράζεται προς όπου μοιράζεται, και δεν παρακάμπτει το ...Καλίνινγκραντ (τέως Königsberg), αλλά μάλλον το Gdańsk (τέως Danzig)...

Και θα ήμουν περίεργος, πολύ περίεργος, ποιός δεν ήθελε τον αγωγό Nordsteram να περνάει από την Πολωνία;

Να θυμίσω, εκτός από το (πάνω) ρητό του Μπίσμαρκ, το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ, και ότι ο Β' ΠΠ ξεκίνησε με τον βομβαρδισμό του λιμανιού του Gdańsk από τους Γερμανούς.

Το κάτω ρητό, εικάζω ότι το έχουν ...όλοι υπ' όψη τους, αλλά αφού εκλέγονται ...Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, εγώ πάω πάσο... Αλλά ξέφυγα από το θέμα... Το θέμα είναι η σχέση Γερμανίας - Ρωσίας με την καημένη την Πολωνία στη μέση, και την ...Ευρώπη στην περιφέρεια της ...Ευρωπαϊκής πεδιάδας. Σε αντίθεση με την Πολωνία, εμείς είμαστε σε γύψο...  Πάντως, δείτε τα αυτά τα δύο, το δεύτερο είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, νομίζω...

Germany's Energy Relations with Russia

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αναρωτηθείτε: Γιατί μερικές απόψεις γίνονται "κινήματα", ενώ άλλες παραμένουν "αιρέσεις";


http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/10532853/European-Union-funding-90m-green-lobbying-con.html

Δεν είναι κακό να είσαι "οικολόγος"... Και εγώ είμαι... Και οι οικολόγοι είναι δύο ειδών:  Οι πλούσιοι που έχουν την πολυτέλεια, και οι φτωχοί που, κάπως, λες και δεν έχουν άλλα προβλήματα, δίνουν στην οικολογία ...προτεραιότητα. Αλλά δεν σάς κάνει εντύπωση πόσο "οικολογικοί" έχουμε γίνει;   Όταν σκάλιζα τις Γερμανικές ρίζες της οικολογίας, που στην συνέχεια έγιναν οι Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις της οικωλογίας, μερικοί θα είπαν "συνωμοσιολόγος". Χμμμ... Αγορασμένα ήθη και έθιμα... Ίσως όλα τα ήθη και έθιμα είναι αγορασμένα... Αλλά να που βλέπουμε το προτσές εν τω γενέσθαι...

Σαφώς και πληρώνονται οι απανταχού Πράσινοι για να ...υπάρχουν. Και αυτοί που λένε ότι δεν παίρνουν λεφτά από Κυβερνήσεις, μην ανησυχείτε, παίρνουν από Εταιρίες... Η ιδιωτικοποίηση του ...ακτιβισμού.

Δεν σας ζητάω να αλλάξετε άποψη για ο,τιδήποτε. Μόνο να αναρωτηθείτε γιατί μερικές απόψεις γίνονται κινήματα, ενώ μερικές είναι ...αιρετικές.

Πράσινο, πληρωμένο, παιδομάζωμα (ή, εάν σας αρέσει, παιδοφύλαγμα), και οι (α)(δια)-κομματικές Πράσινες ΜΚΟ

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στην σύγχρονη Γερμανία

Ο (Γερμανικός) σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Και για να μην έχω εγώ ψευδαισθήσεις για την προέλευση της πονηριάς, μεγάλες, μη Γερμανικές, χημικές εταιρίες, ήδη από το '60 πλάσαραν την οικολογία σαν τρόπο περιορισμού του ανταγωνισμού. Με "προδιαγραφές" που οι ίδιες υπαγόρευσαν, εκτόπισαν τον ανταγωνισμό που δεν μπορούσε να τις πετύχει.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ηξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις, χωρίς κόμμα, πουθενά, κι ό,τι καταλάβατε...


Είχα ένα δάσκαλο που μας έλεγε:  "Να δίνετε σημασία στα κείμενα που δεν καταλαβαίνετε. Αυτά που καταλαβαίνετε, δεν έχουν αξία, τα ακαταλαβίστικα έχουν αξία"... Βέβαια, ο άνθρωπος αυτός δεν είχε υπ' όψη τι σημαίνει Ελληνικό Βαθύ Κράτος, σε περίοδο κατοχικής ψευδοεπιστήμης, και αντικρουόμενων διαπλεκομένων...  Ωστόσο, μου εμφανίστηκε στο email μου παραμονές Χριστουγέννων αυτό το pdf, με θέμα:    ΡΑΕ Βιωσιμότητα ΑΠΕ... Της 5/9/2013.  Ελπίζω να "ανοίγει"  (και στο scribd) και θα προσπαθήσω να το ...σχολιάσω, μέρες που είναι.
  • 15 σελίδες
  • Λαμβάνονται υπ' όψη 16 διατάξεις, ΦΕΚ, αποφάσεις (και μία επιστολή του ...ΚΑΠΕ)
  • Αναφέρονται και 16 "επειδή" (αν τα μέτρησα σωστά)
  • Με 10 πίνακες (και πίνακες IRR σε καιρό πτώχευσης)
  • Παραπομπές σε IRENA και ΙΕΑ... Σαν να βάζεις την WWF να εξηγεί τις εξισώσεις του Μάξουελ μέσω της Παλαιάς Διαθήκης, θου κύριε...
Η πρώτη μου αντίδραση, ήταν "βρε δεν σηκώνομαι να φύγω... είμαι σε λάθος χώρα"

Η δεύτερη μου αντίδραση ήταν "ρε συ, πουθενά δεν λένε πόσα κιλά λιγνίτη έχουμε εξοικονομήσει από τις ΑΠΕ μέχρι τώρα;  ΜΗΔΕΝ σας λέω εγώ... Υποκαταστήσαμε λιγνίτη με αέριο που κοστίζει 3, 4 όσο ο λιγνίτης, και κάνουμε το αέριο ακριβότερο με τις ΑΠΕ (το λέει αυτό, το λέει, ΜΑΜΜΜΚ)

Η τρίτη μου αντίδραση είναι ότι τα συμπεράσματα δεν είναι κατανοητά από θνητούς. Αναφέρει "Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς στόχους" όταν η μισή Ευρώπη έχει κ_ασμένους τους στόχους (και σίγουρα η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, μάλλον και η Γερμανία, η Γαλλία είναι πυρηνική, οι Σκανδιναβοί γελάνε, αρα μάλλον αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Μάλτα κλπ...Πιστεύει ότι "λεφτά υπάρχουν" αφού λέει ότι ο καταναλωτής (η βιομηχανία που πάει Βουλγαρία και ο Μήτσος που δεν έχει ρεύμα) θέλει να πληρώνει παραπάνω για πράσινη ενέργεια (κ. Βασιλάκο λες να μην πω τι λες, αν καταλαβαίνω τι λες). Λέει ότι χρειάζεται ΚΑΙ αντλησιοταμίευση (είπαμε, λεφτά υπάρχουν).  Και λέει "βάλτε τώρα ΑΠΕ και θα σας προσαρμόζουμε σταδιακά... Μάλλον γίνεται η ΡΑΕ συνεργός,  να πουλήσει πρώτα τις άδειες στην ΕΝΕΛ, και μετά να του ...προσαρμόσει τις ταρίφες -- αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Φαντάζεται ΙRR 11%... Δεν ξέρετε τι σημαίνει το IRR... σημαίνει τι απόδοση θα βγάζει ο ΑΠΕτζής. ΕΣΕΙΣ θα την πληρώνετε (με τι λεφτά δεν ξέρω) και ΧΩΡΙΑ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ το αέριο που υποτίθεται είναι πακέτο με όλα αυτά... ΑΝ μας δίνουν...  11% σε καιρό πτώχευσης μου ακούγεται ...αισιόδοξο.

Και φαντάζεται από 1780 αιολικά MW σήμερα, να είμαστε στα 4000 σε 12 μήνες (το τι λέει για το 2020..., ο κ. Βασιλάκος δεν ξέρει που θα είναι το 2020...).  2.220 πρόσθετα αιολικά μεγαβάτ είναι περίπου 1.480 ανεμογεννήτριες του 1,5 MW, ή περίπου 3 δις ευρώ πρόσθετο Κατοχικό δάνειο. Λεφτά υπάαρχουν...

Δεν κάνω πλάκα, αν τα καταλαβαίνω καλά, εγώ, θα πάω ...αλλού, εσείς, καλή τύχη. Βασικά θα πληρώνετε 2-3 φορές πάνω το ρεύμα, δεν θα έχετε ρεύμα, και δεν θα ξέρετε τι να το κάνετε όταν φυσάει το μεσημέρι... Μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα σας εξηγήσω τι σημαίνουν δύο έννοιες 1) Sunk cost, και 2) Free to choose.

Αν τώρα εσείς καταλάβετε κάτι άλλο, ακούω...

Και η Ρουμανία κόβει (slashes = κόβει δραστικά) επιδοτήσεις σε ΑΠΕ για να μειώσει το κόστος για βιομηχανία και καταναλωτές


http://www.euractiv.com/energy/romania-slashes-renewable-energy-news-532416

Η είδηση είναι απλή:  Οι Ρουμάνοι κόβουν δραστικά τις επιδοτήσεις σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και σε μικρά υδροηλεκτρικά, για να περιορίσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Μα δεν σας δημιουργεί απορία πώς οι Κοπελουζοπεριστερομυτιληναίοι προωθούν ΑΠΕ σαν τρόπο να έχουμε φτηνότερο ρεύμα;  Πώς γίνεται στην Ρουμανία (και στην Γερμανία, και στην Δανία, και όλο τον κόσμο, οι ΑΠΕ να ακριβαίνουν το ρεύμα, αλλά για τους "βαρώνους" μας να το φτηναίνουν;  Και αυτό είναι απλό:  Είναι εν γνώσει τους ψεύτες παραμυθάδες. Και η Ελλάδα είναι μάλλον φτωχότερη από την Ρουμανία με μάλλον ακριβότερο αέριο. Πού θα πάει αυτή η κλοπή;

Χωρίς πλάκα, γιατί δεν ηλεκτροδοτεί το σπιτόσκυλο με ΑΠΕ να του έρθει πιο φτηνά; Ή βάζει ΑΠΕ για να το χρηματοδοτήσει;

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι αιολικές ταρίφες είναι (παράνομη) κρατική ενίσχυση... Στην Γαλλία... Εδώ?

http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n140

Μπορεί ο Μανιάτης, βλέποντας ότι ίσως πλησιάζει το τέλος, να υπογράφει, αλλά πληθαίνουν και τα στοιχεία για όσους από εσάς θέλετε να προσβάλλετε την Αιολική Απάτη. Το ότι οι ταρίφες είναι "παράνομη κρατική βοήθεια" είναι πταίσμα. Κάποια στιγμή θα σκάσει ότι πληρώνονται πολλά λεφτά για το τίποτα. Θέμα χρόνου...

Το αστείο είναι ότι στην Γαλλία παραπονιέται η EDF ότι πρέπει να πληρώνει ταρίφες σε αιολικούς... Ρεφάρει όμως με ταρίφες που εισπράττει εδώ... Εδώ υπάρχουν λεφτά χάρη στο σούργελο που έφερε τον ομώνυμο Νόμο (Μπιρμπίλη) και τα Γίδια που τον ψήφισαν...  Θα μου πεις... ήξεραν τι ψήφιζαν;

Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει την τροχιά της Σελήνης και τις συζυγίες άλλων ουράνιων σωμάτων... Εε;!


Αν δείτε την Παλίρροια του Ευρίπου στην Wikipedia (στην Χαλκίδα είναι, αλλά στην Wikipedia ίσως μάθετε κάτι) θα δείτε ότι "είναι ένα σύνθετο μοναδικό φαινόμενο οφειλόμενο στις παλιρροϊκές δυνάμεις που παρατηρείται μόνο εκεί... Η συστηματική παρακολούθηση του εν λόγω ρεύματος έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί ν΄ αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο!... το κανονικό ρεύμα αντιστοιχεί στις συζυγίες, δηλαδή 11-12 ημέρες περί τη νέα σελήνη (Ν.Σ.) και άλλες τόσες κατά τη πανσέληνο, ενώ το ακανόνιστο ρεύμα παρατηρείται κατά τους τετραγωνισμούς κλπ ακαταλαβίστικα... Και τα βαρομετρικά χαμηλά ή υψηλά, το σχήμα της ακτογραμμής, η τριβή του νερού με τον βυθό, κλπ επηρεάζουν τον Εύριπο... Αλλά το 99,99% του φαινομένου είναι  ...πλανητικής προέλευσης... Και το 99,99% των περαστικών είτε δεν προσέχουν είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε δεν τους νοιάζει το θέμα, αλλά, σιγά σιγά, αποτυπώνεται άλλη μια φορά η έκφραση "Κλιματική Αλλαγή"... Η νέα σας θρησκεία....  Δεν έχει σημασία εάν υφίσταται, επιστημονικά, σημασία έχει να την θυμάστε, να την πιστέψετε...  Δεν είναι η πρώτη θρησκεία που ...φτιάχνεται.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι με πολλά αιολικά, δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε την τροχιά της Σελήνης (απομακρύνεται, ξέρετε...) ούτε των άλλων πλανητών...

Την φωτό της αρλούμπας μου την έστειλε ο Σ.Α.  Για την λαϊκή έκφραση φταίει ο λαός. Για την "χαώδη" συμπεριφορά, ωστόσο του πορθμού, εδώ (από link που βρήκε η ThW).

Paliroiko0_Animation.gif
 
Και άρθρο με τίτλο Walter, Aristotle and the Tides of Euripus στην σελ. 100 στο pdf, εδώ (από τον Prof. Moriarty).

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μανιάτης (αυτός που έλεγε ότι οι ΑΠΕ δεν κλπ), μόλις υπέγραψε €262 εκατομ. πρόσθετο κατοχικό δάνειο για Κυκλάδες...


Στην Γερμανία και όπου έχουν μπει, δεν έχουν εξοικονομήσει καύσιμα ούτε έχουν υποκαταστήσει συμβατικές μονάδες...

Όπου έχουν μπει, παράλληλα με αέριο, έκαναν τις μονάδες αερίου ασύμφορες με αποτέλεσμα να θέλουν πρόσθετη επιδότηση...

Όπου έχουν μπει, ακρίβυναν το ρεύμα, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, των καταναλωτών και της βιομηχανίας...

Η ΕΝΕΛ (που μάλλον είναι με τον Κοπελούζο σε αυτά των Κυκλάδων) είναι μία από τις μεγάλες που υπέγραψαν κοινή δήλωση ΚΑΤΑ των επιδοτήσεων σε ΑΠΕ γιατί κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή (αλλά ευχαρίστως θα δώσει κάτι για να πληρώνεται επιδοτήσεις).

Ο Μανιάτης λοιπόν υπέγραψε μια ζημιά στην οικονομία. αλλά θα βγάλει κανένα φράγκο ο Κοπελούζος, θα δώσει κάτι ψιλά για χάντρες και καθρέφτες σε ντόπιους, και αρκετή δουλειά στην Γερμανική ΕΝΕΡΚΟΝ. Τι να πω;... Το 2007 ή 08 δεν θα ήξερα... Αλλά τώρα ξέρω, και μάλλον ξέρει κι ο Μανιάτης...  Και ας μου πει κάποιος παλιός (ή ας το πει στον Μανιάτη καλύτερα, σε τι διαφέρει αυτό που υπέγραψε από Κατοχικό Δάνειο... Ααα... Τα ψιλά που θα βγάλει ο Κοπελούζος, πουλώντας τις άδειες στην ΕΝΕΛ...).  Την ζημιά στον τουρισμό ή στην ...φύση, δεν τα κοιτάω καν εγώ....  Θυμίζω στον Μανιάτη τι έλεγε τις προάλλες:

(Τι υπογράφεις ρε μάστορα;...)
 
ΥΓ: "Κάπως" έχει χαθεί από τα servers η ειλικρινής, αλλά προφανώς μη αρεστή, δήλωση του Μανιάτη. Για αυτό, παραθέτω παρακάτω την τελευταία εκδοχή της που πρόλαβα να κρατήσω ολόκληρη:
 
 

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η Γερμανική BASF θα πάρει πετρέλαια και αέρια (στην Ρωσία), και η Ρωσική Gazprom θα πάρει διανομή και αποθήκευση στην "Ευρώπη"


http://www.germanenergyblog.de/?p=14890

Η Γερμανική BASF είναι η μεγαλύτερη εταιρία χημικών στον κόσμο, και μέσα σε όλα δραστηριοποιείται και σε πετρέλαια και αέριο, στην Ανατολική Ευρώπη, σε συνεργασία με την Gazprom. Η Γερμανική BASF

H Gazprom είναι η Ρώσικη εταιρία φυσικού αερίου (έχει και πετρέλαια), και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, κυρίως στην Δυτική Ευρώπη.

Η BASF είχε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου στην Ολλανδία και την Γερμανία.  Η Gazprom έχει ...πηγές πετρελαίου και αερίου στην Ρωσία. Έδωσε μερικές στην BASF, και πήρε την αποθήκευση και την διανομή που είχε η BASF στην Ολλανδία και την Γερμανία.

Η είδηση είναι ότι η ...Κομισιόν το ενέκρινε από άποψης Ανταγωνισμού.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Πιστεύετε ότι το CO2 βλάπτει και θέλετε να σώσετε το Κλίμα; Πυρηνικά, λένε οι Κλιματολάγνοι...



http://www.npr.org/2013/12/17/251781788/environmentalists-split-over-need-for-nuclear-power
http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/12/13/james_hansen_tallies_carbon_resources_107406.html

Το έχω αναφέρει αρκετές φορές, όποτε βλέπω στοιχεία να το επιβεβαιώνουν:  Μία (όχι η μόνη) από τις κινητήριες δυνάμεις της Πρασινάδας και της Κλιματολαγνείας είναι το πυρηνικό λόμπυ

Η φυσική και η στοιχειώδης αριθμητική είναι αμείλικτες. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, τίγκα στα Πράσινα και την Κλιματολαγνεία, παρά τις πολλές ΑΠΕ, ανέβηκαν οι εκπομπές CO2. Δηλαδή, αυξήθηκε η χρήση κάρβουνου με το που έκλεισαν ένα πυρηνικό.  Όπως ακριβώς και στην επίσης Πράσινη και τίγκα στις ΑΠΕ Γερμανία.   Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν κάρβουνο. Αλλά αν είστε "Πράσινοι", σε 1-2 χρόνια θα κελαηδάτε πυρηνικά τραγούδια.  Το ίδιο, αν πιστεύετε σε Ανρωπογενή Θερμοκήπια.

Να άλλος ένας Ιεαραπόστολος της Κλιματολαγνείας:

With just two percent of the world's power generated by non-hydropower renewables like solar and wind, said Hansen, only a rapid expansion of nuclear power can realistically slash use of coal and other fossil fuels within the next 30 years. But the public's emotional, "quasi-religious" rejection of nuclear power is holding back much-needed research and development that would bring advanced nuclear technologies into the energy mix, he said—designs that he believes would largely solve environmental and safety problems that have spooked the public. He asked his fellow scientists to be braver and bolder about studying nuclear energy and communicating it publicly.

Να το μεταφράσω; Νομίζω το καταλαβαίνετε:  Με μόνο 2% της παγκόσμιας ισχύος να παράγεται από αιολικά και φ/β, μόνο τα πυρηνικά μπορούν να περικόψουν την χρήση κάρβουνου και άλλων ορυκτών... αλλά η θυμική, σχεδόν θρησκευτική απόρριψη της πυρηνικής μας εμποδίζει... πρέπει οι επιστήμονες να είναι πιο γενναίοι και να το πουν δημόσια...

Εγώ, κυρίες και κύριοι, δεν ήμουν ούτε είμαι κατά των πυρηνικών, δεν είμαι Πράσινος, δεν βλέπω, ούτε πιστεύω σε κανένα Καταστροφικό Ανθρωπογενές Θερμοκήπιο, και συνιστώ κάρβουνο (τουλάχιστον για μια χώρα σαν και εμάς, που δεν έχει κεφάλαια, και δεν είναι για πολλά πολλά).  Κάρβουνο με σωστή διαχείριση στερεών, φίλτρα, αποθειωτές κλπ.    Είναι πολύ πιο φτηνό και εύκολο. Αλλά εάν εσείς είστε Πράσινος/η και επομένως θέλετε πυρηνικά, πάσο. Και τα δύο (σε αντίθεση με τις ΑΠΕ) παράγουν ρεύμα.  Εάν θέλετε ΑΠΕ είναι σαν να λέτε "δεν θέλω ρεύμα". Αλλά εάν δεν θέλετε ρεύμα, δεν χρειάζεται να πληρώνετε για ΑΠΕ. Το πιάσατε;

Το CO2 είναι προϊόν μεταβολισμού, το αέριο στην μπύρα και στις γκαζόζες, αυτό που εκλύεται στην ζύμωση του μούστου... Είναι τροφή για φυτά... Τα φυτά παίρνουν CO2 και φτιάχνουν φύλλα, κλαδιά, φρούτα...   Το ότι είναι "ρύπος" είναι μια πολιτική απόφαση με πολλές σκοπιμότητες και υποστηρικτές...  Και οι ΑΠΕ, σε κάθε περίπτωση, δεν μειώνουν κανένα CO2... Είτε το φοβάστε, είτε όχι.


Η εξοικονόμηση CO2, αν σας νοιάζει, μόνο από πυρηνικά, ύφεση, και αέριο. Οι ΑΠΕ είναι ασήμαντες, γιατί ενεργειακά είναι ασήμαντες

Οι κλιματολόγοι λένε ότι οι ΑΠΕ δεν κάνουν τίποτα για το CO2 ή το κλίμα (και προωθούν πυρηνικά) 9/1/2014, το link έχει ...χαθεί. Αλλά και εδώ το λέει...

Γιατί αυξήθηκαν οι Γερμανικές εκπομπές CO2 με τόσες πολλές ΑΠΕ στην Γερμανία;

Όλες οι ΑΠΕ μαζί, δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 (και ούτε ένα γραμμάριο καυσίμου) στην Ευρώπη

Ποιός νοιάζεται για τις εκπομπές CO2;

Και τώρα που οι Γερμανοί έχουν Κυβέρνηση;


1. Η Γερμανία εξαρτάται από τις εξαγωγές της και από την ενέργεια από την Ρωσία και δεν θα χαλάσει τις σχέσεις της με την Ρωσία για καμία "ΕΕ". (Προσωπικά αμφιβάλλω ότι οι Ρώσοι θα μπορέσουν να αγοράσουν Γερμανική τεχνολογία για να δήθεν για να απεξαρτηθούν από εξαγωγές ενέργειας, και αν γίνει, θα γίνει επειδή συμφέρει τους Γερμανούς, και όχι τους Ρώσους, αλλά δεν μπορώ και να εκτιμήσω την ενεργειακή εξάρτηση σε σχέση με  την ανοχή ενεργειακής εξάρτησης των πρώτων από τους δεύτερους). Οι εξαγωγές προς την Ευρωζώνη θα υπάρχουν μόνο εάν "βοηθηθεί"  η Ευρωζώνη (και εγώ λέω θα μάς βοηθάνε εμάς να αγοράζουμε ό,τι απούλήτο έχουν με βάση κριτήρια που συμφέρουν αυτούς).

2. Μέσα στην ίδια την Γερμανία, οι μεν της Μέρκελ φαίνονται να θέλουν περισσότερη ανάμειξη στην Ουκρανία, οι δε "σοσιαλιστές" θέλουν καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία (αν και, λέω εγώ, εύκολα οι μεν επικαλούνται τους δε, για να κάνει η χώρα τους την δουλειά της).   Για την Ρωσία βέβαια, η Ουκρανία  είναι σοβαρό θέμα και δεν θα την αφήσει. (Στο πρωτότυπο Ρίμπεντροπ Μολότωφ, αν δεν κάνω λάθος, είχαν και τότε μοιράσει την Πολωνία, μόνο που τώρα γίνεται με επίθεση φιλίας, εκπτώσεων στις τιμές αερίου κλπ... Θα μου πείτε καλύτερο από τις μεθόδους 1935-1945).

3. Μπορεί η ΕΕ να παριστάνει ότι πιέζει την Ρωσία για φθηνότερο αέριο, αλλά η Γερμανία προτιμάει να έχει φθηνότερο αέριο από την προνομιακή της σχέση με την Ρωσία. (Ή, λέω εγώ, πώς το Ρώσικο αέριο μπαίνει σφήνα όπου θέλει, που στην δήθεν ενότητα της δήθεν Ευρώπης, σχεδόν δεν με χαλάει, θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόματί μου... πήγα να γράψω κι άλλες κακές σκέψεις εδώ που όλες κατέληγαν, στο "πόσο έχει εξοπλιστεί η Γερμανία";  Άσε... θα γίνω γραφικός..."

4. Το πιο ανατριχιαστικό στο άρθρο είναι η έκφραση Berlin will allow moderate parties in Britain or France to adopt more Euroskeptical policies to prevent them from losing votes to nationalist parties. Will allow σημαίνει "θα επιτρέψει". Οι Γερμανοί προτιμούν το ευρωσκεπτικισμό (σε Γαλλία και Αγγλία), από τον εθνικισμό. Να δούμε αν έχουν σχετικά Stiftung για αυτόν τον σκοπό... Σε εμάς ήταν απλό, και με συγχωρείτε... Φυτεύτηκαν από την αρχή "περίεργοι" στην Χρυσή Αυγή, και ο εθνικισμός ήταν ...φυλακιστέος από την αρχή... Όπου το Reductio ad Hitlerum μπορεί και να χρησιμοποιήθηκε από τους ίδιους...

5. Οι Γερμανοί θα διαχειριστούν την σχέση τους με την Ευρώπη (όταν συμφωνήσουν πια θα είναι αυτή) μάλλον με περισσότερη ρευστότητα προς την Ευρώπη (και μην ενθουσιάζεστε, η μόνη Ευρώπη που τους νοιάζει είναι η ...Γαλλία).

6. Στο θέμα της μετανάστευσης, αν καταλαβαίνω καλά, η Γερμανία θα την περιορίσει προσφέροντας "τεχνική βοήθεια και αναμόρφωση εργασιακών σχέσεων στην περιφέρεια". Χεχεχεχέεχε... Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι δουλειά έχει μπροστά του ο σοσιαλιστής Τσίπρας τώρα που οι δεξιοί μας φορολόγησαν... Μα είναι τόσο εμφανές... Βάζεις τον κατάλληλο να κάνει την κατάλληλη δουλειά...

Κοινώς καλοί μου άνθρωποι, ούτε ο Μανωλιός αλλάζει ούτε τα ρούχα του... Αν δηλαδή ψάχναμε για κάποια αλλαγή... Αλλά σας καίνε οι πινακίδες του ...Λιάπη.

Germany's new coalition government -- consisting of German Chancellor Angela Merkel's center-right Christian Democratic Union party, its Bavarian sister party, the Christian Social Union, and the center-left Social Democratic Party -- officially took power on Dec. 17 after the German parliament voted to confirm Merkel's third chancellorship. There were two surprises among a host of familiar faces in the revamped 16-member Cabinet: Christian Democrat Ursula von der Leyen as defense minister and Social Democrat Joerg Asmussen as deputy labor minister (he will need to leave the European Central Bank's Executive Board). Christian Democrat Wolfgang Schauble will retain his post as finance minister. The Social Democrats' most prominent appointments will be Frank-Walter Steinmeier as foreign minister and Sigmar Gabriel as vice chancellor and economy and energy minister.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η αγορασμένη ευαισθησία για το Κλίμα


http://www.dailymail.co.uk/news/article-2523726/Web-green-politicians-tycoons-power-brokers-help-benefit-billions-raised-bills.html

Ναι, υπάρχει σχεδιασμός (και) στην Αγγλία για την ...Κλιματική Αλλαγή. Και τα μέλη της "Επιτροπής" που κάνει τα σχέδια, ...τα πιάνει από τους εκεί ΑΠΕτεώνες. Η διαφθορά, δεν είναι με φακελάκια, πλέον, και η Αγγλία είναι #14 στην κατάταξη διαφθοράς. Εμείς είμαστε #80.  Για αυτό, εδώ, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που θέλουν να σώσουν το Κλίμα.

Με έχουν αποκαλέσει "συνωμοσιολόγο" όταν έλεγα πριν 3 ή 4 χρόνια ότι όλη αυτή η "ευαισθησία" για το Κλίμα είναι  ...αγορασμένη.  Αλλά να που είναι

Τα ενεργειακά στους σοσιαλιστές... Θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν το ρεύμα για την εκλογική τους βάση; Ή μια από τα ίδια; Εμείς;


http://uk.reuters.com/article/2013/12/13/uk-germany-coalition-ministers-idUKBRE9BC0QI20131213

Η Μέρκελ έδωσε την Πράσινη "μαϊμού" σε αυτούς που την αγαπάνε. Τώρα οι Σοσιαλιστές θα χρεωθούν τις συνέπειες. Να κάνω τον Προφήτη;  Τρεις προφητείες:

1) Θα συνεχίσει να ακριβαίνει το ήδη ανεβασμένο ρεύμα (αλλά όχι τόσο πολύ, ιδίως μετά το 2015, ή όποτε ξαναπάνε σε προεκλογικά).

2) Θα συνεχίσει να υπάρχει άμεση ή έμμεση επιδότηση της βιομηχανίας (δεν ζούνε χωρίς).

3) σε αναγνώριση ότι οι ΑΠΕ δεν μειώνουν το δαιμονοποιημένο CO2 (δεν το μειώνουν επειδή δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα και δεν υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή),
(3.α) θα "αναβληθεί" το κλείσιμο άλλων πυρηνικών,
(3,β) θα ενθαρρυνθούν πυρηνικά σε γειτονικές χώρες -- "Ενωμένη" δεν είναι η "Ευρώπη"; και
3(γ) θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρήση κάρβουνου με την ιδεολογική κάλυψη "μα έχουμε και πολλές ΑΠΕ, κάνουμε το καθήκον μας" -- λες και είναι αυτοσκοπός να ταΐζουμε την ...Ενερκον, την Vestas ή την Gamesa.

4) Θα συνεχιστεί η εξαγωγή ΑΠΕ για σώσουν τον πλανήτη, όσο υπάρχουν ορδές ηλιθίων...

Το πλάνο έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, και όπως είπε ο ...Βίσμαρκ, όταν έχεις ένα σχέδιο, το υλοποιείς.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

αλό αλό, εδώ Ευρώπη, εδώ Ευρώπη...

 
http://www.inewsgr.com/13/manifesto-tsipra-gia-tin-ypopsifiotita-tou-stin-evropaiki-enosi.htm

Δεν εκφράζομαι υπέρ ή κατά του Τσίπρα
Ούτε υπέρ η κατά της "Ευρώπης" (τι είναι αυτό;)
Ούτε υπέρ ή κατά του Γ' Ράϊχ
Ούτε υπέρ ή κατά των Stiftung
Ούτε υπέρ της "καθοδήγησης" από τα Siftung
Ούτε καν υπέρ ή κατά της "καθοδήγησης"

Είμαι όμως υπέρ του να λέμε τα σύκα, "σύκα", και την σκάφη "σκάφη.

Μα δεν το έχετε καταλάβει;

Να αρχίσω με το τι έγραφε προχτές το "κακό" (για μερικούς από εσάς) Stratfor στο σημείωμά του για την Ουκρανία:  All the traditional German parties -- including the CDU, SDP, the CSU, the FDP, the Greens, and The Left -- have foundations  [Stiftungs!] that get funding from the German federal budget and work internationally to strengthen ties to Germany, promote democracy and strengthen civil society. The two largest political foundations are the Friedrich Ebert Foundation (affiliated with the Social Democratic Party) and the Konrad Adenauer Foundation (affiliated with the Christian Democratic Union), which jointly receive around 250 million euros (around $345 million) annually from the federal government.  And while all the German political foundations have programs in Ukraine... κλπ.  OK?  Σαφές?

Όποιο κόμμα αρχίσει να κουνιέται, προσεγγίζεται, έμμεσα, ή άμεσα.  Αν παίξει μπάλα, προωθείται, χρηματοδοτείται, ακούγεται, βραβεύεται, το στηρίζουν ΜΚΟ και Επιμελητήρια. Brand name recognition.  Αν κάποιο κόμμα δεν παίξει μπάλα, χάνεται. Και όχι όπως παλιά... Όχι με ρετσινόλαδο και ξύλο, αλλά με θολούρα, φύτεμα περίεργων, προβολή των περίεργων, μη χρηματοδότηση, διάσπαση σε σαλαμάκια κι απ' την αρχή, κλπ.  Έτσι δουλεύει το πολιτικό μας σύστημα, ίσως και άλλων το πολιτική.

Δεν σας λέω λοιπόν, να προτιμήσετε το Α ή το Β. Δεν σας λέω ότι ο Τσίπρας είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον Σαμαρά.  Ούτε σας λέω ότι ο Αντενάουερ είναι καλύτερος ή χειρότερος από την Ρόζα. Δεν ζούνε πια. Άλλες εποχές.  Οι παραστάσεις εκείνων των εποχών δεν υπάρχουν. Μόνο η γεωγραφία υπάρχει. Ψευδεπίγραφες ταμπέλες. Σύμβολα. Που για ΕΣΑΣ, για ΕΜΕΝΑ είναι ο ίδιος Μανωλιός της χώρας που κρέμασε τις ταμπέλες και τις πληρώνει να φτιάχνει κόμματα, και εσείς νομίζετε ότι "θα αλλάξετε την Ευρώπη. Χαχαχάααχαχα!  Δεν έχετε καν τηλέφωνο της "Ευρώπης" εκτός εάν εννοείτε το τηλέφωνο, αριστερά, χαχάχααα, αριστερά, επανάσταση!    Δεν είναι "κακό" αυτό. Κακό είναι να είστε ψάρακλες και να μην το καταλαβαίνετε.

Κι αν τα ξαναγυρίσει ο Τσίπρας, θα δείτε να του φεύγει η Ρόζα... Βρε χαζά, τους Πράσινους γιατί του έχουμε;

Χμμμ... αν είναι να διαλέξω μεταξύ Αντενάουερ και Ρόζας.... Προτιμώ την Ρόζα Εσκενάζυ. Χμμμ... Το Ισραηλινό  λόμπυ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η Ουκρανία, τα Γερμανικά Stiftungs, οι Γερμανορωσικές σχέσεις, η "Ευρώπη" και plus ça change, plus c'est la même chose


Και, επαναλαμβάνω, η παραπάνω φωτό δεν είναι από το άρθρο του Stratfor (το οποίο παραθέτω στο τέλος). Είναι από το Did Hitler or Stalin Kill More Ukrainians in World War II? όπου η τελευταία πρόταση λέει: Today all over independent Ukraine there are discoveries of mass murder graves in the suburbs of cities (such as Bykivna in Kiev), and near all the KGB (NKVD) secret police stations throughout Ukraine. The Ukrainian victims of Stalin's Soviet Russia number in the millions. Many Ukrainians are also buried in the mass graves of Siberia. It is unknown how many of these Ukrainian victims of the Soviet system perished during the war years.

Δεν σάς ζητώ να πάρετε θέση στο θέμα. Ούτε αγνοώ ότι τι Stratfor είναι συνδρομητικό (δεν είναι τσάμπα) και αμερικανικό.  Και όσο αμερόληπτο θέλει ή δεν θέλει να είναι, είναι απόλυτα αναμενόμενο να έχει την προκατάληψη της χώρας του ή της γλώσσας του ή του ιδιοκτήτη του, ή των ...πελατών του. Μου είχε πει ένας δάσκαλός μου στο σχολείο, στο μάθημα της Ιστορίας, ότι όλοι, οι πάντες, τα πάντα, έχουν κάποια "προκατάληψη" (bias, στα αγγλικά).  Ο στοιχειωδώς σκεπτόμενος την λαμβάνει υπ' όψη, ή την φιλτράρει μέσα από την δική του προκατάληψη.  Οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι πάντες έχουν την δική τους προκατάληψη. Μην είστε σίγουροι, όμως, εάν οι Ουκρανοί ή εμείς έχουμε δική μας, ελεύθερη, προκατάληψη... Δηλαδή έχουμε, αλλά άντε να την ...βρούμε.

Στο θέμα της Ουκρανίας, μην περιμένετε σαφή και αμερόληπτη άποψη...  Η Ουκρανία έχει ταραγμένο και δύσκολο παρελθόν.  Δείτε πχ εδώ (ιδίως μετά τον 14ο αιώνα),  εδώ, εδώ και εδώ, και όσο τα ψάχνετε θα δείτε τι ισχυρίζονται άλλοι ότι τους έχουν κάνει οι Ουκρανοί... Ατέλειωτες ιστορίες πραγματικά Ανρθωπογενούς μιζέριας...  Όλα με προκατάληψη, αλλά...   Η γεωγραφία δεν αλλάζει, αλλά η καημένη η Ουκρανία, όπως και οι άλλες χώρες μεταξύ τέως Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή Αυστρο-Ουγγαρίας, ή Γερμανία, ή "Ευρώπης", από την μία και Ρωσίας από την άλλη είναι ένα ατέλειωτο μπρος πίσω που γίνεται πιο δυσνόητο με τις παμπάλαιες και ατέλειωτες μετακινήσεις πληθυσμών από ανατολικά προς δυτικά (δεν έχω δει ποτέ το αντίθετο...). Το που σταματάνε τα Δυτικά σύνορα της Ρωσίας είναι αντικείμενο πολέμων από πολύ πριν το 1700. Και η Ελληνική Επανάσταση, κάπως συνδέεται με αυτή την άσκηση... (Και περιπλέκεται περισσότερο λόγω της δικής μας γεωγραφίας, γειτονιάς, ζωτικού χώρου, και της θάλασσας που άλλοι ήθελαν για διέξοδο, άλλοι για πέρασμα).  Όλες μα όλες οι "ιδεολογίες" που έχουν εμφανιστεί εδώ, και που σας μπερδεύουν με δήθεν πολιτικές επιλογές έχουν σχέση με διελκυστίνδες, μεταξύ άλλων, τρίτων, και με την γεωγραφία μας. Ψάχνω να βρω την δική μας προκατάληψη, ψάχνω...

Το άρθρο του Strafor που ήταν αφορμή όλης αυτής της φλυαρίας:

German Involvement With the Ukrainian Opposition
December 12, 2013 | 0841 GMT

Summary

Germany has built relatively strong ties over the past years to one of the main Ukrainian opposition parties. But Berlin is aware of how sensitive Russia is to Western involvement in Ukraine. As protests in Kiev persist, Berlin's ties to Ukraine call into question the stability of the German-Russian relationship. Ultimately, Germany is likely to settle for a balance in Ukraine between East and West.

Συμπτώσεις, συνωμοσιολογίες και η σημαδεμένη τράπουλα την "απελευθέρωσης". Πογκρόμ παντού.


Ή θα γίνουν εισαγωγές φθηνού ρεύματος ή θα γίνουν εξαγωγές απελπισμένων βιομηχανιών.
Προστατευτισμός δεν υπάρχει μόνο για τη ΔΕΗ: Ανοίξτε τώρα τις εισαγωγές

Σύμπτωση ή συνωμοσία;   Απαγορεύεται να προστατεύσεις την όποια ελληνική πρωτογενή παραγωγή (υπέρ εισαγωγών Δανέζικου τυριού και Γαλλικής πατάτας,  υπέρ διάλυσης της Ελληνικής υπαίθρου όπως την ξέραμε και υπέρ συγκέντρωσης της πρωτογενούς παραγωγής σε καινούργιους πιο σοφιστικέ ιδιοκτήτες), αλλά απαγορεύεται και η απ' ευθείας εισαγωγή (φθηνότερου) ρεύματος για την βιομηχανία από πχ την Βουλγαρία (υπέρ κλεισίματος της όποιας Ελληνικής βιομηχανίας έχει μείνει... Ή της μετανάστευσής της... Και αν υπάρχουν βιομήχανοι που θέλουν να πάνε έξω, εε... θα πάρουν τα κεφάλαια, τους, την απασχόληση, τις επενδύσεις, ΕΞΩ. Μα δεν το βλέπετε;  Πογκρόμ 2014. Με κεφτεδάκια Ικέα όσο ακόμα έχετε ψιλά στην τσέπη.

Αντί να προωθούμε φτηνό ρεύμα για όλους, ας το ακριβύνουμε για τους μεγάλους, και ας το φτηνύνουμε στους φτωχούς.  Να κόψουμε το φτηνό ρεύμα στην βιομηχανία, και όλοι οι φτωχοί θα έχουν φτηνό ρεύμα... Θα έχουν;  Κάτι τέτοιο είπαν και οι "Εργατικοί" (οι ευρωσοσιαλιστές) στην Αγγλία και ...χάρηκε ο κόσμος. Λεφτά υπάρχουν...

Τρεις λεπτομέρειες, που φυσικά κανείς δεν θα ενδιαφερθεί:

1) Με ακριβό ρεύμα, κλείνει, φεύγει η βιομηχανία (είναι στα όρια).
2) Χωρίς βιομηχανία όμως, θα εκτιναχθεί στα ύψη το ρεύμα αφού θα χαθεί μεγάλος σταθερός πελάτης.
3) Τσιμουδιά στο ΓΙΑΤΙ είναι ακριβό το ρεύμα (ΑΠΕ ,  αέριο και σχεδιαζόμενη "απελευθέρωση" της ΔΕΗ, έχουμε και ...υποχρεώσεις).

Αααα... η ταξική πάλη... Και κανείς (εκτός από 2-3 γραφικούς συνωμοσιολόγους) δεν ρωτάει, "μα γιατί να μην έχουμε φτηνό ρεύμα και να μην χρειάζεται επιδότηση της επιδότησης ώ επιδότηση";  Ένα απλό "όχι" στον φόρο άνθρακα (το λένε κι άλλοι), λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, λιθάνθρακας, κι αν ποτέ συνέλθουμε, σε 200 χρόνια, τίποτα πιο της προκοπής... Κάθε αιολικό που δεν μπαίνει είναι εξοικονόμηση 1-1,5-2 εκατομ. ευρώ! Κάθε αιολικό που μπαίνει είναι off-balance sheet debt. Ισόποσο κατοχικό δάνειο.

"Αριστερά" ή "Δεξιά", και ο ...Β' Νόμος

 
Η γενιά μου (και όχι μόνο) μεγάλωσε με το δίλημμα "δεξιά ή αριστερά".

Δεν σας κρύβω ότι ως "ίσως ή τέως ή παροδικά αριστερός" είχα επηρεαστεί από κάποιον Νίκο Ψυρούκη (δεν θα βρείτε πολλά για αυτόν, τον είχαν διαγράψει, αλλά δείτε εδώ, στην σελ. 6 του pdf,  περισσότερα, και εδώ -- άσε που η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν για μένα η εισαγωγή στο μετέπειτα κόλλημά μου με το Μεγάλο Παιχνίδι).  Και δεν γνωρίζω αν ο μακαρίτης ο Ψυρούκης έχει σήμερα πέραση, αλλά οι απόψεις του έχουν μια αναλυτική προσέγγιση που μου αρέσει, ακόμα κι αν δεν φτάνω εγώ στα ίδια συμπεράσματα.

Το παραπάνω σκιτάσκι που έκλεψα και παραποίησα έχει περισσότερη σχέση με αναλύσεις, του Stratfor, ή του Foreign Policy (κάπου εκεί τσίμπησα τον όρο multipolar world), και αμφιβάλλω αν κανείς από εσάς, όσο αριστερός ή ...αντι-αμερικανός κι αν είναι δεν θα χαρακτηρίσει σαν "αριστερή" προσέγγιση.  Είναι όμως κάποια σχηματική περιγραφή του Μεγάλου Παιχνιδιού.

Κάθε γενιά, και η δικιά μου,και η δική σας, και αυτή του μακαρίτη του Ν.Ψ., αντανακλά τις παραστάσεις και τα βιώματα που είχε.  Μήπως "αριστερά" σημαίνει κατά βάθος "κριτική προσέγγιση με βάση κάποια επιστημονική μέθοδο και απόρριψη της καθεστηκυίας παπαρολογίας"; Κι αν βάλεις και ρεαλισμό ή κοινή λογική (ή τιμιότητα) προκαλεί και ...διαγραφές;  Και το λέω, επειδή, ξέρω αρκετούς "δεξιούς" που επίσης "διαγράφηκαν" και το δικό μου "βιβλίο", που στόχο έχει ...μεγιστοποίηση αξιών και άλλα ακροδεξιά καπιταλιστικά, κάπως προβλέπει και ελευθερία αγορών και γενικά ταϊσμένους πελάτες, εργάτες, μετόχους προμηθευτές κλπ...  Ίσως όχι όλους με φουά γκρα, αλλά ταϊσμένους, και με ελευθερία επιλογής στον καθένα να κυνηγάει (να επιδιώκει, να αγοράζει για την ακρίβεια) το φουά γκρα του, φτάνει να μην κλέβει του γείτονα... Δηλαδή, είμαι υπέρ της ...μεγιστοποίησης του φουά γκρα, με βασικό περιορισμό να μην ζαλίζεις άλλους. Μην τσιμπάτε, ξέρω που κολλάει... Κολλάει στον άτιμο τον Β' Νόμο που για κάθε λίγο φουά γκρα προϋποθέτει και ένα λάκκο με σκατά, λίγο πιο πέρα.


 Ο Β' Νόμος πάει πολύ πιο πέρα από τις ...ατμομηχανές.... Ρωτήστε κάποιον πληροφορικάριο που έχει ακούσει για "κυβερνητική"... Πάντα υπάρχει λάκκος με σκατά, και όλη η γκρίνια είναι (α) να είναι μακριά, και (β) να μην είναι χειρότερος από όσο χρειάζεται ο Β' Νόμος. Αυτό θα ήταν inefficient...

Αν ήμουν πιο σοφός και πιο έξυπνος, θα έψαχνα περισσότερο τον Β' Νόμο σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές και την μακροδιαχείριση ανθρώπων... Για την ώρα απλώς τα ...κοιτάω.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Φιάσκο δισεκατομμυρίων (άσε που εξαγριώνουν τον κόσμο και δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπραγωγή)


http://www.therecord.com/opinion-story/4264201-ontario-tilts-away-from-wind-turbines/

Άλλο ένα "καταδικαστικό" άρθρο για τα αιολικά, αυτή την φορά από το Οντάριο του Καναδά, μία Πολιτεία για την οποία θα ήταν υπερήφανη η Μπιρμπίλη, ή η ΕΛΕΤΑΕΝ, ή ο Ευθυμιόπουλος της ΔΑΦΝΗΣ... 1.700 διασυνδεμένα αιολικά μεγαβάτ.  Όσο όλη η Ελλάδα (σε ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο από αυτό της Ελλάδας -- και είναι σημαντικό αυτό. Όσο πιο μεγάλο το δίκτυο, τόσο δεν φαίνονται τα προβλήματα..

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, τα προβλήματα όμως φάνηκαν, και είναι η ίδια ιστορία:  Οικονομική επιβάρυνση στην ηλεκτροπαραγωγή και τους καταναλωτές, αποδείχθηκε το προφανές, ότι όταν δεν φυσάει δεν παράγουν και ότι όταν φυσάει δημιουργούν πρόβλημα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, χωρίς να υποκαθιστούν κάρβουνο.

Τα συμπεράσματα μελέτης, που το άρθρο συνιστά ότι πρέπει να διαβαστεί από όσους σκέφτονται να προωθήσουν αιολικά στον τόπο τους. Πολλές υποσχέσεις και προσδοκίες, και πολλές ζημιές και εξαγριωμένος κόσμος, καμία εξοικονόμηση οποιασδήποτε ενέργειας, λογαριασμοί στα ύψη.

Δεν είναι περίπτωση ανθρώπων που δεν τα θέλουν κοντά τους, είναι φιάσκο δισεκατομμυρίων: "not just NIMBYism, but billion-dollar boondoggles". Είπατε κάτι;  Μαθαίνω ότι η "Ε.Ε." μαζεύει λαμόγια... Nα πουλήσουν "βιώσιμη ενέργεια"... Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου... Billion-euro boondoggles. Λεπτομέρειες προσεχώς.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Tρεις "ειδησούλες", τις καταλαβαίνει το 1%, συμμετέχει το 0,01% και αφορούν στο 100%


«Ναι» στο backloading από την Ευρωβουλή στην τελική ψηφοφορία
Eurelectric: 5η σε φόρους στο βιομηχανικό ρεύμα η Ελλάδα
IEA - World Energy Outlook 2013: «Πρωταθλητής» στο ακριβό ρεύμα η Ευρώπη

Η πρώτη είδηση λέει δύο πράγματα:  1) Ότι στην "Ευρωβουλή" θα γίνονται ψηφοφορίες μέχρι να βγει αυτό που θέλει κάποιο αόρατο μαύρο χέρι, και 2) Ότι η "Ευρωβουλή" "ψήφισε" να αυξηθεί ο φόρος άνθρακα, που είχε μειωθεί λόγω ύφεσης και γενικής φτώχειας.  Για αυτό το θέμα, θα προσπαθήσω να πω λίγα περισσότερα, στο τέλος, αλλά να σας θυμίσω από τώρα, ότι όλο το σκηνικό με τα δικαιώματα άνθρακα (τον φόρο άνθρακα) ήταν για να μην υπερθερμανθεί ο ...πλανήτης.

Η δεύτερη είδηση δεν θέλει εξήγηση. Το ότι λέει ότι θα αυξηθούν κι άλλο οι ΑΠΕ είναι σαν να λέει ότι "θα πεθάνετε κορόϊδα, όσοι είστε δεν πλούσιοι να επιδοτείτε έμμεσα την βιομηχανία σας, χωρίς την οποία θα πεθάνετε ούτως ή άλλως, εμείς είμαστε πλούσιοι, χάρη σε εσάς, και την επιδοτούμε". Η τρίτη είναι (νομίζω) γκρίνια υπέρ του αερίου ή του σχιστολιθικού αερίου και των πυρηνικών. Και κατά των διαφόρων μη ανταποδοτικών φόρων που έχουν παρεισφρήσει στον λογαριασμό του ρεύματος, και που κατά την προηγούμενη, την δεύτερη είδηση που λέει για αυξανόμενες ΑΠΕ, θα ανεβαίνουν. Τι χαρά!... Βέβαια, η τρίτη δείχνει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κίνας που καίει κάρβουνο χωρίς πολλά πολλά.... Οι "Ευρωπαίοι" ενοχλούνται από κάτι τέτοια πελονεκτήματα,  αυτός είναι ο καυγάς, η οικολογία είναι σάλτσα.

'Ολα μαζί λένε ότι εμείς, οι απλοί, θα έχουμε ενεργειακή φτώχεια (δηλαδή ό,τι λεφτά υπάρχουν θα είναι για ρεύμα, θέρμανση και μετακίνηση, και σε μερικούς δεν θα φτάνει), και μόνο πλούσιες χώρες μπορούν να έχουν βιομηχανία, στην ουσία παρεμποδίζοντας τις φτωχές. Παλιά, οι οικολογία ήταν εύκολος τρόπος υποστήριξης των μονοπωλίων και συγκέντρωσης. Έβγαινε π.χ ένας οικολογικός θεάρεστος κανόνας να μην μολύνει κάποιος με πάνω από "τόσο". Τον κανόνα τον έγραφε η εταιρία που μπορούσε να τον πιάσει. Οι άλλες έτρεχαν από πίσω, έκλειναν και η εταιρία με τον κανόνα "τόσο" γινόταν μονοπώλιο.  Το ίδιο ακριβώς σκηνικό έχει γίνει σε διακρατικό επίπεδο, και πάει και για διηπειρωτικό επίπεδο...  Μερικά κράτη θα έχουν ενέργεια, για να παράγουν, να εξάγουν και να καταναλώνουν, και οι απ΄έξω θα κοιτάνε, για να σώσουν τον ...πλανήτη. Και θα εισάγουν ό,τι περισσεύει από τους πρώτους. Και το μεγάλο άγχος των "Ευρωπαίων" πρέπει να είναι τι θα κάνει αυτός που έχει τα πολλά αεροπλανοφόρα... Για την ώρα, όλοι κοροϊδεύουν όλους, μου φαίνεται και, πιο πολύ, οι πλούσιοι τους φτωχούς.

Γνώμες, γνώση, η επιστημονική μέθοδος, βαθμοί ελευθερίας κλπ...

Ο/Η spiral architect είπε...
"Αν μια ανάλυση έχει ένα λάθος συλλογισμό στην αρχή, ό,τι ακολουθήσει θα είναι λάθος"
Αντόνιο Γκράμσι

Η πρώτη μου ανάρτηση σε αυτό το blog, είχε τίτλο "Γνώμες και Γνώση", με αναφορά, σε θέματα, βασικά περί ενέργειας, αφού ξεκίνησα εδώ για να μην χρειάζεται να λέω τα ίδια και τα ίδια σε σχόλια άλλων ιστολογίων, και να τεκμηριώσω αυτά που ισχυριζόμουν, κάτι μη εφικτό σε "διαλόγους".

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ισχυρές κοινότητες με ΑΠΕ (λεει το "Stiftung" που καθοδηγεί Πασόκους και Συριζαίους)


Ο/Η spiral architect είπε...

[...] Είναι δεδομένη εκ της μοιραίας θέσεως την οποίαν κατέχουν εις την κλίμακα του κοινωνικού διαφορισμού οι βλάκες, θέσεως εις την οποίαν είναι αναντικατάστατοι , διότι είναι θέσις υποδεεστέρα, αλλά και απολύτως απαραίτητος δια τον όλον κοινωνικόν μηχανισμόν, ο οποίος βασίζεται απολύτως εις τας κατωτέρας αυτού βαθμίδας. Ευκρινέστατα διαφαίνεται η εξάρτησις αύτη των ανωτέρω βαθμίδων και προσώπων από των κατωτέρων τοιούτων όπου αύτη λαμβάνει μορφάς καθαρώς εκβιαστικάς, τας οποίας γνωρίζουν πάντες οι κοινωνικοί άνθρωποι. [...]

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Homines Tatulii και λοιποί υπάλληλοι του Φούχτελ, πληρωμένοι από εμάς, για πλασιέ Γερμανικών, σχετικά άρχηστων πραγμάτων



Πρώτον συγγνώμη αν τα λατινικά μου είναι λανθασμένα, κάθε διόρθωση ευπρόσδεκτη. Δεύτερον συγγνώμη από τον κ. Τατούλη που επικαλούμαι το όνομά του, αν και, μου εξήγησε ένας του σιναφιού του, δεν τους νοιάζει η αρνητική διαφήμιση, διαφήμιση να' ναι, κι ότι να' ναι (ναι, θεωρούν ότι ο κόσμος είναι ζώα).

Τρίτον το έχω μάθει το ποίημα του πώς δουλεύει η νέα Κατοχή του Δ' Ράϊχ:  Τους καλείς για φαγητό, μαζεύεις κομπάρσους (από ΜΚΟ, στιφτούνγκ, ΟΤΑ, δεν έχει σημασία) για μπούγιο, βγάζεις φωτογραφίες, τα θύματα είναι από χωριό ούτως ή άλλως, ό,τι να' ναι τρώνε, και τους στέλνεις πίσω με αναμνηστικές πλακέτες και φωτό να δείχνουν στους Ιθαγενείς.

Και στέλνεις τον λογαριασμό, όπως με τα τέλη σύνδεσης ΔΕΗ ή ΟΤΕ, με τον πρώτο λογαριασμό, Είναι όλα υπολογισμένα...

Οι ΟΤΑ είναι δικαιοδοσία του κ. Φουχτελάκη.  Τι θα τους βάλει να αγοράσουν;  ΑΠΕ, σκουπιδιάρικα, τίποτα διακόπτες νερού... Και οι ΟΤΑ φαντάζονται ότι θα πληρώνονται για το νερό που έπινε δωρεάν ο κόσμος τόσο καιρό, και για σκουπίδια.  Θα δίνουν στους μπατζανάκηδες την υπεργολαβία της δήθεν ανακύκλωσης, θα απειλούν με πρόστιμα της ΕΕ εάν η χωματερή δεν μετονομαστεί σε ΧΥΤΗ, ΨΥΤΑ, ΖΟΤΑ, κλπ. Θα δίνουν σε κουμπάρους εργολαβίες (μετά από Δημοτικούς διαγωνισμούς εγκεκριμένους από την ΔΑΦΝΗ, ή την Περιφέρεια) για "συντήρηση" αιολικών (όπου η συντήρηση θα αφήνει περισσότερο κέρδος από την Ταρίφα). Μικρή καθοδηγούμενη Μαφία, μέχρι να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να στείλει ο Φούχτελ κανένα Γερμανό συνταξιούχο για Δήμαρχο, και για ...διαφάνεια.

Ο φον Σημίτης κάτι ήξερε όταν κατήργησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση... "Καποδίστριας"... Κατά το "Ρόζα Λούξεμπουργκ"... Λαϊκές δημοτικές ΑΠΕ, οικολογικό ανακυκλωμένο κάτουρο για την λειψυδρία, και testicula Carabelae.  Για αυτό όλοι οι Δήμοι, θα αποκτήσουν Οικολόγους Πράσινους... Τέτοιο δημοφιλές κόμμα... Να έχουν να κάνουν κάτι και αυτοί...

Και σε περίπτωση που κάποιος Δήμαρχος δεν θέλει, του πατάνε και υποχρέωση για κοινωνική πολιτική, να έχεις σοσιαληστικές ανάγκες για λεφτά, να μην μπορεί να φορολογήσει, αλλά με Δημοτικά αιολικά (από την Ένερκον ή την Ζήμενς), θα παίρνει ποσοστά από το αυξημένο ρεύμα του γειτονικού Δήμου. O γειτονικός Δήμος, θα εισπράττει από τον δικό μας... Βρε ουστ! Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, όλα αυτά, είναι παραλλαγές του Cloward-Piven... Σε νεο-φεουδαρχικό μοτίβο.

Πράσινων Πυραμίδων, Νέας Τάξης, και Βαρεμάρας συνέχεια


Εμείς οι ταπεινοί, όσοι έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θέλουμε να καταλάβουμε ...τι γίνεται, είμαστε αρκετά επιρρεπείς σε θεωρίες, παραπληροφόρηση, αρλούμπες, σκοταδιστικά, σωτηρίες ψυχής και κόσμου, καβαλιστικά κονκλάβια, και τέτοια... Οπότε, λογικό είναι, όποτε προσπαθεί κάποιος να τα δει ψύχραιμα να ρισκάρει να γίνει γραφικός.   Δεν το κρύβω ότι έχω προσπαθήσει να καταλάβω ποιο κέρατο έχει σκαρφιστεί την Πράσινη Απάτη, από την Κλιματολογία, τις ΑΠΕ,  που κάπου προφανώς ακουμπάει άλλες σχετικές θεωρίες περί Νέας Τάξης, Λεσχών, κλπ., και οι θεωρίες μου είναι διάσπαρτες, αλλά οι περισσότερες, σε 2-3 ενότητες εδώ μέσα.  1) Η Νέα Τάξη, 2) Η Πράσινη Πυραμίδα, και 3) 20 Χρόνια Βαρεμάρας, που πάνε να γίνουν 30.  Όλα αυτά, ήταν αυτοσχεδιασμοί και πιθανόν σε άλλα 20-30 χρόνια να αναθεωρήσω, χαχαχάαα. Εν τω μεταξύ,

η περίληψη όλων των παραπάνω είναι ότι

Αστάθειες και φόβοι κατάρρευσης (Γερμανικού) δικτύου λόγω αιολικών


http://www.tt.com/wirtschaft/markt/7565739-91/wind-bringt-stromnetz--ins-wanken.csp

"Δεν είναι θέμα "εάν", είναι θέμα "πότε", και (κατά το άρθρο) η άποψη στηρίζεται και από το Υπουργείο Εσωτερικών (Innenministerium, μάλλον τοπικό).  Οι παρεμβάσεις για την σταθεροποίηση του δικτύου είναι πιο έντονες και πιο συχνά. Ήδη, 600 φέτος. 4 κρίσιμες, από το την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2011.  Τον περασμένο Οκτώβριο, με πρόβλεψη για 18 αιολικά GW, προέκυψαν 20 GW, και 24 ώρες αργότερα είχαν πέσει στο ...1 GW.  Αυτό το "σκαμπανέβασμα" 19 GW αντιστοιχεί σε ισχύ 19 πυρηνικών σταθμών (που φυσικά δεν αναβοσβήνουν σε 24 ώρες...).
 Το πρόβλημα υφίσταται και όταν δεν φυσάει, και όταν φυσάει.  (Και δεν λέει το άρθρο πόση πρόσθετη δικτύωση έχει πληρωθεί για να αντέχεται)

Και για αυτό τα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, και αναγκάζοντας τις να λειτουργούν σαν μεταβλητές εφεδρείες, εκτός από τις φθορές που προκαλούν, εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, δεν μειώνουν, και καμιά φορά αυξάνουν την χρήση συμβατικών καυσίμων, λόγω μειωμένης αποδοτικότητας στην λειτουργία τους.



Η Ε.On το έχει πει από το 2005, (στα Ελληνικά εδώ) και κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερα λόγω αυξημένου αριθμού αιολικών... Το αριστερό γράφημα είναι από την Ε.Οn, το δεξί από την die Welt, εδώ). Και η λύση;  Μα περισσότερες θερμές εφεδρείες (συν την συμβατική παραγωγή)... Και να βρεις γείτονες που να μην σε χρεώνουν πολλά για να απορρίπτεις σε αυτούς το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα... Θα βαφτίζεις τις απορρίψεις "εξαγωγές" αλλά θα είναι εξαγωγές για τις οποίες θα πληρώνεις. Η χαρά των κάπρων και των μπεργελέδων (και όσων είναι πίσω από αυτούς... Οι καθηγητές δεν λένε αρλούμπες παρά μόνο αν έχουν πελάτη).