Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Κλαίνε μάνα μ', κλαίνε


Κλάμα ο Περιστέρης που δεν τον στηρίζουν οι Βούλγαροι... (αυτή είναι η εκδοχή που κυκλοφορεί επίσημα, και την έχω παραθέσει αυτούσια στο τέλος γιατί σε άλλη ιστοσελίδα ...εξαφανίστηκε).

Συναντήθηκε ο Μπορίσοφ (πρωθυπουργός της Βουλγαρίας) και το επιτελείο του με όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες (και τραπεζικούς) της Βουλγαρίας, παρουσία του κυρίου Τσιπίτα, και του πρέσβη μας στην Βουλγαρία. Τους είπε ότι θέλει ανάπτυξη, επενδύσεις, συνεργασία, εξάλειψη προβλημάτων κλπ κλπ.

Πετάχτηκε ο κύριος εν Βουλγαρία ΤΕΡΝΑ και άρχισε να παραπονιέται, πως καθυστέρηση στην διασύνδεση και άλλαξαν οι ταρίφες, και τους μπήκε φόρος και ξανά οι ταρίφες και δεν βγαίνουν και θα καταστραφεί η επένδυση, τα γνωστά.

Τον τάπωσε με Μάθημα Αιολικών ο Μπορισόφ, ότι τα αιολικά απαιτούν 4 φορές παραπάνω λεφτά από ότι το συμβατικό ρεύμα, η βιομηχανία και ο κόσμος δεν έχουν να τα δώσουν και αυτός προστατεύει τον κόσμο και την βιομηχανία και όχι τα αιολικά, και ότι τα αιολικά δεν είναι "επένδυση"  αλλά είναι "αφαίμαξη" που παίρνει λεφτά του κόσμου και της βιομηχανίας και τα στέλνει έξω.

Όπως μου έγραψε και ο Michalis Garaganis στο facebook, "Όταν ο κορπορατισμός τους δεν περνάει και το κράτος αρνείται να κάνει τον νταβατζή μουνοκλαίγονται για τη κρατική εγκατάλειψη".

Βέβαια, εδώ οι παπαγάλοι λένε "σημάδια αιολικής ανάκαμψης", "ούριοι άνεμοι" κλπ.  Καταχωρήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ, πληρωμένες από την EDF, ENEL, Iberdrola, ENERCON, Vestas, Ελλάκτωρ, Κοπελούζο, Περιστέρη κλπ. Να το πώ? Θα το πώ:  Παρασιτοκρατία κρατικοδίαιτων σε καιρό ανέχειας. Και δεν είμαι ...Σύριζα (αλλά ούτε Πλοκάμι). Φτάνει πιά.  Καταλαβαίνω ότι το κράτος καμιά φορά πρέπει να βοηθάει, αλλά ... να μην τα ξαναλέω, τα είπε ο Μπορίσοφ.

Στον κύριο ΤΕΡΝΑ και στην αντιπαθέστατη συνομοταξία των αιολικών ΑΠΕτεώνων λέω να μείνετε στην Βουλγαρία, ή στο Ουζμπεκιστάν σε αναζήτηση κορόϊδων και να πάρετε μαζί και τους μυστικοσύμβουλους. Τα αιολικά δεν είναι επένδυση, είναι οκονομική απάτη, περιβαλλοντική κοροϊδία και ενεργειακή μάπα.

Χωρίς στήριξη στο εξωτερικό οι εταιρείες-Οι περιπέτειες της Τέρνα στη Βουλγαρία
(το παραθέτω εδώ γιατί σαν να χάθηκε από το euro2day)

Υπουργείο χωρίς "Κ.Α."


Για όποιον δεν θυμάται μυθολογία, η "κόπρος του Αυγείου" (ή Αυγεία) ήταν ένας από τους "άθλους του Ηρακλή". ΄Το καθάρισμα κοπριάς που είχε σωρευτεί επί 30 χρόνια από 3.000 βόδια. Δηλαδή από το 1985 (κύττα σύμπτωση!)

Πρώτα από όλα δηλώνω αισιόδοξος:  Χάρηκα όταν ο Παπακωνσταντίνου αντικατέστησε την "δεν φτάνει να θέλουμε ΑΠΕ πρέπει να κλείνουμε τα λιγνιτικά" Μπιρμπίλη, και χάρηκα όταν ο Μανιάτης αντικατέστησε τον Παπακωνσταντίνου. Σκατά στα μούτρα μου.

Α. Χαίρομαι που ανέλαβε ο Λαφαζάνης. 1)  Πανηγυρίζω που δεν βλέπω το "Κ.Α." στον τίτλο. Εάν ο Λαφαζάνης ήταν Υπουργός ΥΠΕΚΑ θα έλεγα "δεν υπάρχει ελπίς".  2) Προτιμώ σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές από πράσινα λαμόγια -- δυστυχώς ο Λαφαζάνης δεν είναι αρκετά σκληροπυρηνικός, και δεν φοβάμαι πια για την κατάλυση της αστικής δημοκρατίας. Πάει αυτό το παραμύθι, τέλειωσε το 1989. 3) Ο Αποστόλου, αν και σε άλλο αναπληρωτηλίκι, δεν πολυγουστάρει τα αιολικά. 4) Ο Τσιρώνης είναι ύποπτος αλλά όλο και κάτι θα έχει ακούσει για τον αγώνα κατά των ΑΠΕ. Δηλαδή κάπου σάπισε ο "αγώνας" και έγινε κατά των "Β"ΑΠΕ, αλλά σιγά μην λαδώσει ο συνεταιρισμός της Κωλοπετεινίτσας να βάλει λαϊκά αιολικά... Να λαδωθεί, ίσως, αλλά σιγά μην βγάλει και εγγυητικές... 5) Εάν το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό (κοινή ωφέλεια είναι, αλλά τέλος πάντων), οι επιδοτούμενες από την κοινωνία απάτες κάπου δεν στέκουν. Άρα, prima facie, χαίρομαι.

Β. Ο καημένος ο Λαφαζάνης αντιμετωπίζει την κόπρο του Αυγείου, που είναι σε λάκκο με αγκάθια, παγίδες, γεωπολιτικά και ο Θεός να φυλάει.  Η κόπρος δεν είναι άλλη από την ...παρουσία των εθνικών εργολάβων σε όλα τα επίπεδα της ΔΕΗ, σε όλες τις υπηρεσίες του Βαθέος Κράτους και ελπίζω να έχουν περισσέψει πραγματικοί κομμουνιστές και άλλοι τίμιοι δεξιοί, αριστεροί, ακομμάτιστοι κλπ στο κύκλωμα για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντέξει μια βδομάδα. Δεν τον κόβω για κουτό τον Λαφαζάνη, αλλά έχει τρομάξει το μάτι μου με την ...κόπρο.

Γ. Επί της ουσίας, εκτός εάν πάει ο Ταμήλος στο Υπουργείο, η Ελλάδα χρειάζεται ρεύμα, σχετικά φτηνό ρεύμα, σχετικά Ελληνικό ρεύμα, για τον κόσμο και για την βιομηχανία και για την εθνική ανεξαρτησία.  Οι λιγνιτικές (ή οι ανθρακικές μονάδες) είναι σχετικά μια χαρά με φίλτρα, αποθειωτές και διαχείριση σωματιδίων και στερεών. Δεν μπαίνω στο εάν έχουμε αρκετό λιγνίτη, μακάρι να έχουμε, το εισαγόμενο κάρβουνο δεν είναι ακριβό, ούτε έχει ρίσκα. Το αέριο είναι για πλούσιους. Τα φωτοβολταϊκά είναι ακριβή ημερήσια ισχύς αιχμής (αλλά επιδότηση για αγρότες  σε ακριτικές περιοχές  -- και μόνο).  Τα αιολικά είναι μια ενοχλητική και επίμονη κομπίνα για επιδότηση της ΕΝΕΡΚΟΝ και της VESTAS και της EDF και της ΕΝΕΛ (θα σας πω στο επόμενο τι είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός για τα αιολικά).  Και φυσικά για τάϊσμα των κρατικοδίαιτων τύπων που ονειρεύονται "απελευθέρωση".  "Απελευθέρωση" σημαίνει να πληρώνονται έξτρα γιατί έχουν ανάγκες. ΟΥΣΤ.  Και η ΡΑΕ το, ψέλλισε, αφού ενέκρινε τα πάντα, (θα τους έδιωχνα σούμπιτους:  δεν είναι ούτε "Ρ", ούτε "Α", ούτε "Ε". Υπάλληλοι του ελληνικού λόμπυ του αερίου και των αιολικών παρασίτων είναι, λίγος ρεβανσισμός και κανένα κρέμασμα για παραδειγματισμό θα κάνει καλό pour encourager les autres). Και φυσικά τα έχει πει και ο ΑΔΜΗΕ (γκομμουνιστές θα είναι και αυτοί).

Δ. Φυσικά και είμαι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό δεν έχει σχέση με Πράσινες Αρπαχτές, νομίζω το έχουμε εμπεδώσει. Και θα έλεγα κάτι για το Κλίμα, αλλά δεν λέει τίποτα η ταμπέλα, η ενασχόληση με το Κλίμα αρέσει σε αυτούς που μισούν τον Σύριζα, αρα για την ώρα πάμε καλά.

Θα αρχίσω να επαναλαμβάνω κάτι που έγραψε "φίλος του facebook" μέχρι να το εμπεδώσετε όσοι ακόμα φοβάστε τους αριστερούς (ή τους δεξιούς):  exectutive summary από τον Michalis Garaganis, "Όταν ο κορπορατισμός τους δεν περνάει και το κράτος αρνείται να κανει τον νταβατζή μουνοκλαίγονται για τη κρατική εγκατάλειψη".  Αυτή είναι η ιδεολογική σύγκλιση αριστερών και δεξιών.

Στην φωτό του Λαφαζάνη, πήρα την πρωτοβουλιά και διέγραψα τον ...Φλωράκη

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αυτοί οι παλαβοί αριστεροί Έλληνες έχουν μια καλή ιδέα


http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-27/greece-s-crazy-leftists-have-a-good-idea
http://zahari1.blogspot.gr/2015/01/blog-post_27.html

Greece has already been granted some debt relief, but not enough to make its fiscal position sustainable. Tsipras is calling for a writedown of about one-third. There's plenty of historical precedent for relief on this scale. One case in particular ought to resonate with German officials, who are among the most steadfast opponents of debt relief. After World War 2
[...]
This enforced hardship isn't improving the countries' ability to pay their debts or helping the European Union's economic prospects
[...]
Debt forgiveness tied to pro-growth economic reforms would help
[...]
For its (Germany's) own sake, Germany should think again.

Στήριξη από τα Αμερικανικά ΜΜΕ στην ...αναδιάρθρωση. Και ο Stiglitz είναι ένας από αυτούς:



Το STRATFOR το βλέπει πιο ...γεωπολιτικά (και τετελεσμένα):

"A member of the European Commission recently admitted that the European Union "doesn't like new faces." This confession underscores the extent to which the Continental establishment is struggling to cope with the emergence of new political players that propose a substantial change of direction in Europe's policies. Whether European officials like it or not, the left-wing Syriza party's recent victory in Greece will force them to deal with the eurozone's first anti-bailout government. More important, it will force the European leadership to choose from a limited number of options — all of which could lead to unintended consequences
[...]
Eurogroup head Jeroen Dijsselbloem will meet with Tsipras in Athens on Jan. 30. The Greek prime minister will then meet his counterparts at an EU summit on Feb. 12. These events will allow both parties to begin testing the waters before the start of formal negotiations. Greece will probably not get everything it wants, and the negotiations will be long and frustrating for both parties before they reach a deal. Regardless of what happens with Greece, the European crisis has reached a point where anti-establishment parties are in the position to access power. Some will lead governments while others start as coalition partners. One thing is clear: The European Commission will see a growing number of "new faces" in the coming months and years".

(η υπογράμμιση δικιά μου, ή ο Τίμοθυ τώρα δικαιώνεται και η Gudrun, ή θα χαλαρώσει, ή θα στραφεί σε ...εσωτερική κατανάλωση -- τι πεισματάρηδες που είναι οι τύποι... κι οποιος δεν καταλαβαίνει να ρωτήσει...)

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

70 χρόνια


70 χρόνια από την απελευθέρωση της σύγχρονης, αειφόρου και αποτελεσματικής μονάδας στέγασης εργατικού δυναμικού για για γειτονικές παραγωγικές μονάδες. Με τάξη και τμήμα ανακύκλωσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων.

Δεν ήταν η μόνη τέτοια μονάδα, ούτε ήταν η μεγαλύτερη σχετική ...επιχείρηση. Αλλά ήταν τόσο ...αποτελεσματική. Efficient.

http://www.theatlantic.com/photo/2015/01/remembering-auschwitz-70-years-after-liberation/384835/

Κανένας "μεγάλος" λαός δεν είναι "αθώος", αλλά μερικοί είναι πιο αφοσιωμένοι στην αποτελεσματικότητα και στην ανακύκλωση.

Το 1953 "ρυθμίστηκαν" τα χρέη της Γερμανίας (τμήμα των οποίων ήταν και από την συνθήκη των Βερσαλιών. Το Γερμανικό "θαύμα" υπάρχει μόνο επειδή ρυθμίστηκαν αυτά τα χρέη.

 Δεν θέλω ρύθμιση των χρεών μας για ιστορικούς λόγους. Θέλω ρύθμιση των χρεών επειδή:

1. Δεν είναι βιώσιμα, από χρηματοοικονομικής άποψης
2. Είναι προϊόν προμελετημένων και διεφθαρμένων πολιτικών (ατόμων και αποφάσεων)

Η ρύθμιση χρέους έχει νόημα μόνο εάν δεν είναι αφετηρία για "μιά απ' τα ίδια".  Το τι σημαίνει "μιά απ' τα ίδια" ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει ανάλογα με τις παραστάσεις του και την παιδεία του.

Το ευρώ έχει "ατέλειες" και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λίγο στημένο παιχνίδι. Εάν δεν είχαμε όμως εμείς περίεργους, φυτεμένους πολιτικούς και μία επιχειρηματική τάξη φτιαγμένη με την ηθική του ΠΑΣΟΚ του 1981, δωράκια, αρπαχτές και μεσιτείες, δεν θα είμαστε στα χάλια που είμαστε. Δεν είναι θέμα "καπιταλισμού" ή "σοσιαλισμού", και θα το πω ωμά:  Ο "σοσιαλισμός" α λα γκρεκ πάει χέρι-χέρι με τον "καπιταλισμό" α λα γκρεκ.  Αν δεν το καταλάβουμε εμείς, και αυτοί που κατά καιρούς παριστάνουν ότι μας κυβερνούν, δεν θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο. 

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποβάλει την αιολική απάτη


http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/11358770/Proof-that-the-wind-industry-cannot-be-relied-upon-for-our-electricity.html                              

Τα αιολικά έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να συμβάλουν στην ηλεκτροδότηση. Ακόμα και στην Αγγλία, την χώρα με τις ιδανικές αιολικές συνθήκες (δηλαδή με συνεχόμενο και σταθερό αέρα -- όχι με ριπές 9 και 10 μποφόρ όπως εδώ).

Ναι, όταν φυσάει παράγουν ρεύμα, αλλά συχνά φυσάει και δεν χρειάζεται το ρεύμα τους, ή δεν φυσάει και χρειάζεται το ρεύμα τους. Ο αέρας είναι και μεταβλητός, και τυχαίος. Τα φωτοβολταϊκά είναι μεν μεταβλητά αλλά είναι λιγότερο τυχαία. Η ύπαρξη φωτοβολταϊκών κάνει ακόμα δυσκολότερη της διαχείριση των αιολικών. Οι μονάδες αερίου που χρειάζονται για "εφεδρεία" και για σταθερότητα απαιτούν ανύπαρκτο ή πανάκριβο ρεύμα, και οι ίδιες οι μονάδες αυτές δεν υπάρχουν.  Αυτά δεν τα λέω πια εγώ.  Τα λέει η Γερμανική και η Αγγλική εμπειρία. Τα λένε εδώ και 2-3 χρόνια η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ.

Και ειδικά η ΡΑΕ, λέει και κάτι ακόμα:  Τα αιολικά απαιτούν, δεσμεύουν, "τρώνε" κεφάλαια σε καιρούς που δεν υπάρχουν κεφάλαια. Πληρώνονται ταρίφες και τόκους χωρίς να υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που και αυτή απαιτεί κεφάλαια. Επιδοτούμε και πληρώνουμε κάτι που δεν μας παρέχει αυτό που θέλουμε. Κοινώς πετάμε λεφτά που δεν έχουμε.

Εκλογές δεν είχαμε;

Να σας πω τι ξέρω για το πολτικό προφίλ του αντιαιολικού κινήματος;

Οι πιο κατάφορα φιλοαιολικοί είναι οι ίδιοι οι αιολικοί, και τα κόμματά τους:  ΠΑΣΟΚ, και πιο διακριτικά, αλλά το ίδιο χυδαία, η Νέα Δημοκρατία.  Η έκφραση του μεταπολιτευτικού παρασιτισμού.   Καταχάρηκα για την φόλα που έφαγαν και τα δύο, κι ας έχω φίλους και γνωστούς και στα δύο.

Το πρόσφατο αντιαιολικό κίνημα είναι (από όσο μπορώ να κρίνω) Συριζαίοι. Ναι, μερικοί έπεσαν στην παγίδα να θεωρούν ότι οι Βιομηχανικές ή οι Καπιταλιστικές ΑΠΕ (οι "Β"ΑΠΕ) είναι οι κακές, λες και το στοχαστικό και πανάκριβο αιολικό ρεύμα είναι καλύτερο εάν είναι ...λαϊκής βάσης. Φυσικά και δεν είναι.  Ο Σύριζα κάπου λέει για το ρεύμα σαν κοινωνικό αγαθό. Δεν συμφωνώ με τον όρο, εγώ το θεωρώ "κοινή ωφέλεια", αλλά το στοχαστικό και ακριβό μη-ρεύμα δεν είναι ούτε αγαθό ούτε ωφέλεια. Είναι ακριβή απάτη. Εύχομαι ο Σύριζα να αποβάλει την απάτη -- κι αν δεν την αποβάλει, θα του την αποβάλει η ανέχεια των ψηφοφόρων του.

Περιέργως, η διαδικτυακή μου ύπαρξη ξεκίνησε με το antinews (Θεός σχωρέσ'τον τον ΒΖ), και αυτήν εδώ την ιστοσελίδα την ενθάρρυνε το αλλενάκι και την στήριξε ηθικά και με πληροφορίες η ThW, o Spiral Architect, ο Prof. Moriarty, ο sawwas, ο άτακτος, και άλλοι που δεν θυμάμαι και δεν ξέρω -- και δεν νομίζω ότι είναι όλοι ...Συριζαίοι. Η απάτη είναι απάτη και η αντίσταση στην απάτη είναι διακομματική και ακομματική.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει ο τρόπος που ζητιανεύουμε


"Greece, which is once again at the heart of the eurozone crisis, will hold parliamentary elections Jan. 25. The two main contenders are the traditional, center-right New Democracy party, led by Prime Minister Antonis Samaras, and the left-wing Coalition of the Radical Left party, known as Syriza, led by Alexis Tsipras. Most opinion polls suggest that Syriza is three to five points ahead of New Democracy among voters.

Regardless of who wins the Jan. 25 vote, Greece's debt situation will be at the core of the agenda of any new government, and Stratfor expects Athens to hold negotiations with its lenders. The European Union probably would extend Greece's debt maturities and interest rates, but EU officials are not likely to grant Athens new write-downs for Greece's debt. The tone of the negotiations will vary, depending on who is in charge in Athens after Jan. 25, but the next Greek government is unlikely to make any radical moves for at least the first half of the year
[...]
However, Greece's single most important issue is debt. Greece's public debt stands at roughly 175 percent of gross domestic product — the highest debt-to-GDP ratio in the European Union. New Democracy and Syriza have different views on how to address Greece's economic problems. New Democracy defends a gradual softening of austerity measures in the context of a more flexible agreement with the European Union and the International Monetary Fund, while Syriza is campaigning on a break with Greece's lenders and the reversal of most of the policies that were implemented in the past few years. But despite their ideological differences, both parties agree that Greece's debt is unsustainable."


Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει ο τρόπος που ζητιανεύουμε. Το ζητούμενο είναι να πάψουμε να ζητιανεύουμε. Και να ξεφορτωθούμε τους αποκλειστικούς αντιπροσώπους που εκπροσωπούν αυτούς από τους οποίους ζητιανεύουμε. Μπορεί να το καταφέρει αυτό κανείς? 


Ζητάει ο αφελής να μην πηγαίνουν τα λεφτά στους ...αποκλειστικούς αντιπροσώπους που παριστάνουν τους "επιχειρηματίες"...

Ημέρες 1981... Από τον Γεώργιο Ράλλη στον Αντώνη Σαμαρά

 

http://www.eia.gov/forecasts/steo/realprices/
http://en.wikipedia.org/wiki/Prime_rate

Θυμάστε το 1981;

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράν έγινε ...δύο ετών.
Επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη, η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ
Το Ιράν συμφώνησε να απελευθερωθούν οι όμηροι στην Πρεσβεία των ΗΠΑ
Ξεκίνησε η πτώση της τιμής του πετρελαίου
Πέθαναν 21 θεατές στο Γήπεδο Καραϊσκάκη
Πέθαναν 22 από τον σεισμό στον Κορινθιακό
Η Κόκα Κόλα πήγε στην Κίνα (η αρχή του τέλους του Ψυχρού...)
Ιδρύθηκε το Gulf Cooperation Council (χωρίς το Ιράκ)
Το Ισραήλ κτύπησε τον Ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα
Κυκλοφόρησε ο πρώτος PC από την ΙΒΜ (και έδωσα ...μάχη να έχω έναν στο γραφείο μου)
Αποκτήσαμε τον "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ κλπ" Ανδρέα Παπανδρέου

Ο πληθωρισμός και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ έπιασαν ...κόκκινο, λίγο πριν ξεκινήσει η χαλάρωση από την Fed και ένα από τα μεγαλύτερα ράλυ που γνώρισε η αγορά στις ΗΠΑ (ίσως κάποτε η Ιστορία θα γράψει ότι έτσι χρηματοδοτήθηκε ο Ψυχρός...)

Το πετρέλαιο έπεσε και αυτό συνέβαλε περαιτέρω στο ράλυ που ακολούθησε -- βέβαια τότε, ποιος το ήξερε εκ των προτέρων;

Αυτά έγιναν το 1981.

Όσο όλος ο Δυτικό κόσμος πανηγύριζε με ανάπτυξη, ευφορία, ευημερία, επενδύσεις, πόλεμο των άστρων , και, τελικά, το Τέλος του Ψυχρού, εμείς αυτοκαταστραφήκαμε. Εμείς απλά δανειστήκαμε για παροχές (σε ποιόν δεν αρέσουν οι παροχές;), κρατικοποιήσαμε όλες τις εταιρίες που θα έκλειναν ούτως ή άλλως από την πετρελαϊκή κρίση του 1979 και δεν ξέρω πόσο ευτυχείς είσαστε εσείς με το ΠΑΣΟΚ του 1981. Ααα... Κρατικοποιήσαμε και κάτι εταιρίες που ήθελε ο συρφετός του Λαμπράκη και ο στρατός των Πρασινοφρουρών, και κάτι ...Γάλλοι.

Σήμερα, που μάλλον θα πούμε αντίο στην ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, ΔΕΝ ξέρουμε τι ξημερώνει, όπως δεν ξέραμε τι ξημέρωνε το 1981. Αυτά που ξέρουμε, εκ των υστέρων, ότι συνέβησαν μετά το 1981, δεν τα ξέραμε όταν ψηφίσαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου -- στον οποίον εγώ χρεώνω την καταστροφή της Ελλάδας, αλλά θυμάστε χαρές, τότε;  Ή έφταιγαν ο Καραμανλής ο Α' με τον Ράλλη για την ΕΟΚ;  Θα ήταν διαφορετική η πορεία μας μετά το 1989 εάν δεν είχε μεσολαβήσει το "Τσοβόλα δώστα όλα" και το "είπαμε ένα δωράκι, αλλά όχι 500 εκατομμύρια";

Ωστόσο, το 1981, ήταν έτος καμπής, και η δεκαετία του '80 ίσως ...θρίαμβος.

Όπως δεν μπορούσε και δεν μπόρεσε να σταθεί ο Ράλλης (ή ο ...Αβέρωφ) το 1981, έτσι, καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να σταθεί και ο Σαμαράς σήμερα. Τον Ράλλη, νομίζω ότι τον "έφαγε" η πετρελαϊκή κρίση του 1979, ακριβώς την ώρα που τέλειωνε... Όπως νομίζω ότι και την Χούντα την έφαγε η πετρελαϊκή κρίση του 1973 (αν και πιο νεφελώδη τα πράγματα τότε).  Το κατά πόσο του την έστησαν του Σαμαρά το περασμένο φθινόπωρο, θα το μάθουμε αργότερα. Τώρα είμαστε χαμένοι στην λεπτομέρεια.  Εξ άλλου, ακόμα δεν ξέρω πώς ακριβώς μας προέκυψε ο Αντρέας...

Το 1981, ήξερα ότι εάν ψήφιζα, δεν θα ψήφιζα "Ανδρέα Παπανδρέου" επειδή ενώ τον είχα για ...ημίθεο μέχρι το 1972, κάπου τον ...άκουσα και τον είδα, και κατέληξα σε περίπου 10 λεπτά ότι ήταν ...λαοπλάνος -- αλλά ήμουν μειοψηφία.  Με το στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα, την πατήσαμε, σαν χώρα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ή μήπως δεν έφταιγε αυτός;

Δεν έχω ιδέα τι έρχεται.  Το πετρέλαιο πέφτει, το QE ξεκίνησε και στην Ευρώπη, δεν πολυτσιμπάω στο εάν θα μας πιάσει και εμάς ή όχι, η μύτη μου μού λέει πως "ναι" και εύχομαι να μην ξαναμπούμε σε νεο-χαχολισμό.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν

http://soberlook.com/2015/01/energy-price-declines-not-limited-to-oil.html

Οι εικόνες είναι ξεκάθαρες:

 

 
 
Στην Ελλάδα των διαπλεκόμενων παρασίτων, με τους ΑΠΕτεώνες αεριτζήδες να είναι ένα αντιπαθέστατο υποσύνολο, κάπως καταφέρνουμε να μην παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Ωστόσο:
 
Ενεργειακά, οι ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες. Δηλαδή η αξιοποιήσιμη ενέργεια που παράγουν, ακριβώς επειδή είναι τυχαία, μεταβλητή, διάσπαρτη και δεν αποθηκεύεται, πρακτικά και οικονομικά, είναι ασήμαντη, δεν υποκαθιστά σημαντική ηλεκτροπαραγωγή ή συμβατικά καύσιμα και δημιουργεί ακριβά προβλήματα στα δίκτυα.  Σαν δικαιολογία για ακριβό αέριο, απλά το ακριβαίνουν ακόμα περισσότερο, αν και αυτό δεν ενοχλεί τους κκ. [μέγας διαπλεκόμενος, δήθεν δεξιός συνεταίρος του, πλασιέ της Γκαζπρόμ, σύμβουλος της Μπιρμπίλη] και λοιπούς κρατικοδίαιτους επίδοξους ενεργειακούς βαρόνους. Αυτοί μεγάλωσαν με το μότο "λεφτά υπάρχουν". Τα λεφτά των υποζυγίων που ανέχονται τα σκατά που τους σερβίρουν.
 
Περιβαλλοντικά, δεν λύνουν κανένα μα κανένα πρόβλημα. Ούτε καθαρίζουν, ούτε σώζουν, ούτε υποκαθιστούν οποιαδήποτε Πτολεμαΐδα. Όλα τα αιολικά και φ/β της Ελλάδας, επί 10, ακόμα και τσάμπα εάν ήταν, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μία συμβατική βρωμερή και ελεεινή μονάδα λιγνίτη του 1960. Ούτε θα καθαρίσουν την ...Κίνα (η μείωση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα θα καθαρίσουν την Κίνα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) 
 
Οικονομικά... Εεεε... Γονατίζουν την βιομηχανία και τον καταναλωτή της ...Γερμανίας που τα εξάγει (με ποσοστά στους προανεφερθέντες αστέρες της Ελληνικής "οικονομίας". Διπλασιάζουν και τριπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος (για να χαρούν οι ίδιοι αυτοί που θέλουν την ...απελευθέρωσή του [sic]).
 
Οι φούσκες φτιάχνονται όταν υπάρχουν λεφτά για πέταμα (και φάγωμα). Ελπίζω η επόμενη Κυβέρνηση να το θυμηθεί.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Γεωπολιτικές συνομωσιολογίες με την ...τιμή του πετρελαίου


http://www.fool.com/investing/general/2015/01/18/the-great-saudi-arabia-oil-conspiracy-and-what-it.aspx

Τον Μάϊο του 2010 είχα γράψει μια πρόχειρη Ιστορία του Κόσμου. Δηλαδή, του σύγχρονου κόσμου, του κόσμου του πετρελαίου, του πολύ βολικού αυτού καυσίμου που χρησιμοποιείται κυρίως για μεταφορές (και βιομηχανία και οικιακή θέρμανση).

Τον Μάϊο του 2010 είχαμε την Μπιρμπίλη για Ταγάρω Κλιματικής Αλλαγής, και, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Fed οι οικονομίες (και η τιμές του πετρελαίου) προσπαθούσαν να συνέρθουν.  Όταν μάθω ...Οικονομικά, θα σας πείσω ότι οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν τις προσπάθειες των Κεντρικών τραπεζών (δηλαδή της μίας και μοναδικής Fed) να κρατάνε την οικονομία ζωντανή (με όλα τα καλά και τα κακά).

Για ένα σωρό λόγους και αφορμές, από το καλοκαίρι του 2014 και χωρίς πολλά πολλά άρχισε να πέφτει η τιμή του πετρελαίου. Η μείωση της ζήτησης στην Κίνα, η επαναφορά του Ιράκ, ίσως και το σχιστολιθικό πετρέλαιο.  Ίσως και η ...Πράσινη Ανάπτυξη, που είμαι πεπεισμένος ότι είναι ευφημισμός για Καταστολή της Ζήτησης (και της ζήτησης του πετρελαίου -- οι Οικωλόγοι δεν οδηγούν αυτοκίνητα).  Το φθινόπωρο του 2014 πέρασε στα ψιλά (δεν δίνουμε σημασία σε αυτά εμείς οι Ευρωπαίοι), ότι η Fed θα σταματούσε, κάπως, το "QE".   Αν ήμουν οικονομολόγος θα σας απεδείκνυα ότι αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου.  Λες και ήταν ...ζητούμενο η μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Η Ρωσία εξαρτάται από εξαγωγές πετρελαίου (και αερίου -- στο επόμενο). Και το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία, και ένα σωρό χώρες που δίνουν λεφτά έτσι ή αλλιώς στους "κακούς" Ισλαμιστές -- έχω χάσει λογαριασμό.   Από τις αρχές Δεκεμβρίου είχε βγει στα ΜΜΕ το πολύ ενδιαφέρον γράφημα με τις τιμές πετρελαίου με τις οποίες είναι break-even οι χώρες αυτές...  Εάν ο πληθωρισμός της Δύσης έκανε πλούσιους όλους αυτούς τους κακούς, ο αποπληθωρισμός θα τους επαναφέρει στην ...τάξη, πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι εμπάργκο με κανονιοφόρους.  Το ότι εμείς το καταλάβαμε στα τέλη του 2014, δεν αποκλείει να είναι σχεδιασμός αρκετά προγενέστερος.

Και τώρα, γράφεται ανοιχτά, και πάντα με την επιφύλαξη ότι όλα -- μα όλα -- μπορεί να έχουν πτυχές άλλες από αυτές που εμείς οι θνητοί καταλαβαίνουμε: On Sept. 11, 2014, Secretary of State John Kerry met with Saudi King Abdullah bin Abdulaziz to discuss how the U.S. and Saudi governments could work together to counter the growing threat of ISIS, or the Islamic State of Iraq and Greater Syria, the fundamentalist Muslim organization that has managed to seize control over large areas of Syria and Iraq. Και όπως λέει το άρθρο, οι Αμερικάνοι με τους Σαουδάραβες κόβουν τα λεφτά στο Ισλαμικό "Κράτος", αλλά κόβονται και τα πολλά πολλά της Ρωσίας, και η Σαουδική Αραβία "τιμωρεί" τον εχθρό της την Συρία... Ή είναι το Ιράν που με τα λεφτά θα αγόραζε Ρώσικη πυρηνική τεχνολογία;   Δείτε το άρθρο, μπορεί να έχει στοιχεία ...συνομωσιολογίας, αλλά είναι ενδιαφέρον.

Και πώς ξεκίνησαν αυτές οι φούσκες;  Δεν αντέχω τώρα, αλλά θυμάμαι ότι το δολάριο βγήκε από το στάνταρ του χρυσού κάπου μεταξύ Βιετνάμ και πετρελαϊκών εμπάργκο (να ακούσετε το βίντεο ή δείτε το εδώ... Η ρητορική είναι ...εντυπωσιακή -- έφταιγαν οι κακές αγορές που έριχναν το δολάριο  -- που τύπωναν για να καλύψουν τα έξοδα του Βιετνάμ και όχι μόνο)

Ακριβοί οι πόλεμοι... Και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα ήταν στα ύψη εάν δεν είχε γίνει το άνοιγμα προς την Κίνα...  Που και αυτό μαζεύεται, ίσως, αναγκαστικά, αφού έχει ξετινάξει την παραγωγή στις μη Κινεζικές χώρες.  Όπως μαζεύονται και οι φούσκες...  Πολύπλοκος ο κόσμος.  Ένας τρόπος να μαζευτούν οι Κινέζοι είναι να καταναλώνουν οι ίδιοι περισσότερο. Και άνας άλλος είναι να γίνουν και αυτοί Οικωλόγοι.  Αλλά και αυτό σε ...επόμενο.  Πονηρή η γλώσσα των πολιτικών...

Και εμείς μια τόση δα μικρή φουσκίτσα... Που νομίζει ότι έχει εκλογές...

Δείτε επίσης, εάν έχετε όρεξη, τα εξής:
http://www.theguardian.com/world/2015/jan/19/saudi-arabia-last-eight-years-low-oil-price-adviser
http://www.cnbc.com/id/102348404

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Περιμένοντας το Ελληνικό όνειρο


Υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα.

Υπάρχει σημαντικόν ποσοστόν συγκεκαλυμμένης ανεργί­ας, δεδομένου ότι τα 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούνται υπό του κράτους ή εξαρτώνται εξ αυτού

Εις ολόκληρον την χώρα, απ΄ άκρου εις άκρη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον - μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία προς το παρόν

 Σημαντικά ποσά εσπαταλήθησαν εις εϊσαγωγάς ειδών πολυτελείας

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολι­τική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος...  Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομιών μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.  Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οι­κονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας.

Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας

Νομίζω ότι εάν δεν είχε υπάρξει ο Ψυχρός Πόλεμος, μπορεί και να τα είχε καταφέρει, τότε η Ξένη Αποστολή. Η τωρινή Ξένη Αποστολή είναι λίγο πιο ...μερκαντιλιστική, λιγότερο της Ελεύθερης αγοράς, και η μικρή κλίκα, έστω και μεταλλαγμένη (Νέα Τζάκια γαρ) πιο ισχυρή παρά ποτέ.  Και υπάρχουν πολύ λιγότερες προοπτικές από ότι τότε.  Αλλά τρομερά λεφτά, και στις δύο περιπτώσεις...

Εάν η επόμενη Κυβέρνηση δεν καταφέρει να ξεφορτωθεί την κλίκα, ίσως η ... μεθεπόμενη. Μην θεωρείτε ότι όλοι οι "καπιταλιστές" είναι στην κλίκα. Οι παρασιτικοί, επιδοτούμενοι και κρατικοδίατοι, αυτοί που πληρώνονται για να πληρώνονται, είναι το πρόβλημα.

Λέτε οι της Τρόϊκας, ή του ΔΝΤ, να μην έχουν διαβάσει την έκθεση Porter?

Τον σύνδεσμο μου τoν έστειλε η ThW

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές 2015


Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ (ή με κόπυ πέηστ σε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων). Ψηφίζω ...αρνητικά:

Όχι κόμμα που αναδεικνύει και αναδεικνύεται από Περιστροκοποπελούζους και έχει Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής (αυτό βγάζει εκτός Πασόκ,  ΝουΔου και ΓΑΠ).

Όχι σε χιπστεροευρωλιγούρικο κόμμα (Ποτάμια, Τελείες και τέτοια σκατά

Κόμμα μεταλλαγμένων Πασόκων? Ο Σύριζα έχει 2-3 συμπαθέστατα άτομα. Και πολλούς αριστερίζοντες για την βιτρίνα. Είναι λιγότερο ευρωλιγούρικο, αλλά φοβάμαι ότι η πελατεία του περιμένει παροχές, άρα;... Να δεχτώ την ελπίδα της μη 100% κωλοτούμπας. Θα το σκεφτόμουν.. Τι είπατε; Οικωλόγοι Πράσινοι. Μπρρρ... Τι πιθανότητες να βάλουν τον Πετράκο στο Ενέργειας? Τον Λαπαβίτσα στο ΥπΕθΟ?  Πείτε μού το και τους ψηφίζω αμέσως.  Το πιθανό καλό του Σύριζα είναι ότι οι ΑΠΕτζήδες ίσως θα χρειαστούν 1-2 μέρες για να τους φέρουν βόλτα...

Κόμμα Π-Π. Ψηφίζω ασυζητητί Π-Π και spiral architect και Professor Moriarty. Αλλά (α) είμαστε μειοψήφια αδέρφια και (β) δεν νομίζω ότι οι τρείς τους είναι καν στο ίδιο κόμμα. Η κοινή λογική και η στοιχειώδης ειλικρίνεια δεν πουλάνε και είναι εντέχνως διασπασμένη. Ο κόσμος θέλει φαντασίωση...

Το ΚΚΕ που το είχα σαν ...θεωρητικά σοβαρό, αποδείχθηκε ότι είναι τελικά μούφα. Με συγχωρείτε.. Πριν το 1990 ήταν το ...Ρωσικό κόμμα. Τώρα το Ρωσικό κόμμα έχει Ελληνορθόδοξα περιτυλίγματα.  Το ΚΚΕ είναι 3 πουλάκια κάθονταν, μάλλον πιο τίμιοι από τον Καρατζαφέρη.  Δεν θέλουν Σύριζα. 'Υποπτο.

Χρυσή Αυγή;  Μην με αρχίσετε με τα αντιφασιστικά σας... Όσους ξέρω, ιντερνετικά που στηρίζουν την ΧΑ μάλλον Έλληνες είναι που μας περίσσεψαν από την εποχή που η πατρίδα ήταν κάτι άλλο.  Προσωπικά δεν αντέχω τα πολλά πολλά αντισιωνιστικά (κακοί οι σιωνιστές, δεν λέω, αλλά ΔΕΝ είναι το πρόβλημά μας, παιδάκια μου, σας παραπληροφορούν νομίζω. Ωστόσο, εάν κάτι δεν αλλάξει έτσι ή αλλιώς, την ΧΑ θα την δούμε, ίσως,  στην επόμενη φάση (να δω πασόκους να μεταλλάσσονται σε ΧΑυγίτες... Δεν θέλει πολύ... Έχω δει χουντικούς να γίνονται ...πασόκοι).

Οι επιλογές μας είναι σχεδόν επουσιώδεις. Το πολίτευμά μας, καχέκτυπο Προεδρευομένης Δημοκρατίας Παπατζή (κατά το γιαλαντζή) είναι εγγύηση περί αυτού.  Η Ευρώπη μπαίνει στην ύφεση που ξεκίνησε το 2008 και κουκουλώθηκε μέχρι να κερδίσει στην τόμπολα η Γερμανία ή/και να πέσει το πετρέλαιο.  Η Ευρώπη σε ύφεση και εμείς;  Εμείς είχαμε μαγαζάκι αλλά μας το έφαγε το "ψωμί-παιδεία-ελευθερία".

Οι εκλογές μας επουσιώδεις, και εμείς, δυστυχώς, ασήμαντοι.  Ένα ωραίο αλλά φτωχό ακίνητο που ψιλοελέγχει την άκρη της Ανατολικής Μεσογείου. Ελπίζω να μην το εκχωρήσει ο ...Θεός στους Γερμανούς (και δεν ξέρω εάν αυτό σημαίνει να ψηφίσω Σύριζα).

Η εικόνα είναι κλεμμένη, λέει κάτι κάτω δεξιά, νομίζω ότι είναι από τον ίδιο που είχε σκιτσάρει τον Πασόκο μπουχτισμένο λεφτά με την ανεμογεννήτρια Ζήμενς στον ...πισινό:

Το πιο επικίνδυνο κόμμα


"Ώρες ώρες σκέφτομαι πως το πιο επικίνδυνο κόμμα που παίρνει μέρος σε αυτές τις εκλογές δεν είναι η φορομπηχτική ΝΔ, ούτε το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ, ούτε καν η εθνικοσοσιαλιστική "Χρυσή Αυγή". Το πιο επικίνδυνο κόμμα είναι αυτός ο τρέντι, χαμογελαστός αχταρμάς που ακούει στο όνομα "Ποτάμι".

Ο μέσος ψηφοφόρος και στέλεχος της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, σαν καλό κομματόσκυλο που είναι, υποστηριζει το Μνημόνιο, όχι επειδή το πιστεύει αλλά επειδή του το λέει το κόμμα . Στο χιπστερομνημονιακό "Ποτάμι" , αντίθετα, έχουν μαζευτεί όλα αυτά τα φρούτα, που θεωρούν, ειλικρινά, με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, πως το Μνημόνιο είναι ευλογία, που αποκαλούν την Μέρκελ "εξοχοτάτη" και που αντιμετωπίζουν κάθε ασυναρτησία που βγαίνει από το Ιερατείο των Βρυξελλών σαν ιερό κείμενο . Με υψωμένο φρύδι , μανταμσουσουδίστικη υπεροψία και λογική Κατερίνας Γιουλάκη στο "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη" ("Ξένη, παιδί μου, ξένη! Μυρίζει ξενίλα!") μας κουνάνε συνέχεια το δάχτυλο, πιστεύουν πως "μόνο οι ξένοι μπορούν μας στρώσουν", καταριούνται την τύχη τους που γεννήθηκαν σε μια τόσο Βαλκάνια χώρα με τόσο οπισθοδρομικούς κατοίκους ενώ ο μόνιμος καημός τους είναι "εμείς πότε θα γίνουμε Ευρώπη;;;;" . Δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1% του ελληνικού λαού αλλά λόγω της προνομιακής θέσης που έχουν στα συστημικά ΜΜΕ, καθορίζουν τις τύχες μας τα τελευταία 5 χρόνια.

Μετεκλογικά, ο ρόλος που θα έχει το "Ποτάμι" θα είναι αυτός του εγγυητή της συνέχισης του Μνημονίου. Μέσα από τη συμμετοχή του σε κυβερνήσεις συνεργασίας, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη θα κάνει τα πάντα ώστε κανένα από τα μεγάλα κόμματα να μην παρεκκλίνει , ούτε στο ελάχιστο, από τις απαιτήσεις της Τρόικας, θα κάνει τα πάντα ώστε να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική των συνεχών δανείων και φόρων. Γι αυτό στις 25 Ιανουαρίου , αν το "Ποτάμι" μείνει εκτός Βουλής, θα είναι το καλύτερο νέο αυτών των εκλογών! "

Υπάρχει λόγος που μερικοί έχουν τόσο άγχος να είμαστε Ευρωπαίοι με ευρώ.  Χρωστάνε σε ευρώ και εάν βγούμε από το ευρώ θα πάθουν την ζημιά που έπαθαν, πχ, όσοι είχαν δανειστεί σε ελβετικά φράγκα πριν πέσει το ευρώ, ή σε γιεν, πριν ανέβει το γιεν. Είναι οι ίδιοι που μας γέμισαν "έργα πνοής", συγχρηματοδοτούμενα και εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο (ως προς τα έσοδα, για να έχουν να αποπληρώνουν.

Όχι, δεν είναι όλοι οι "καπιταλιστές" ίδιοι. Μερικοί είναι κρατικοδίαιτοι και ελέγχουν τα ΜΜΕ.

Και έχει ψάρια κομ ιλ φω... Γεμάτος ο τόπος...

Από το facebook

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικά και οι αγορές


Πριν παραθέσω το σημείωμα του Stratfor, θα προσφέρω την άποψή μου:

(α) Νομίζω ότι από οικονομικής άποψης,  και με τα μυαλά που κουβαλάμε, κακώς είμαστε στο ευρώ. Δηλαδή "ευμάρεια" με ενυπόθηκα δανεικά σημαίνει μόνο ...εκκαθάριση εν λειτουργία (υπέρ των αλητών που μας δανείζουν για να μας βοηθήσουν να ...περνάμε καλά).

(β) Ο συνδυασμός του ευρώ και των ευρωκανονισμών, πάλι με τα μυαλά που κουβαλάμε, μόνο την απώλεια κάθε ελληνόκτητης δραστηριότητας μπορεί να έχει σαν συνέπεια. Φέτα Δανίας, τα ξενοδοχεία χρωστάνε ή/και ανήκουν σε ξένους, οι τουρ οπερέητορς είναι ξένοι ούτως ή άλλως. Καλή η ελευθερία της αγοράς αλλά συμφέρει αυτούς που γράφουν τους κανόνες και αυτοί κοιτάνε το δικό τους συμφέρον.

(γ) Δεν νομίζω ότι "θα μας βγάλουν από το ευρώ" (τρομολαγνείες των ευρωλιγούρηδων), αλλά ούτε νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσουν οι παροχές (θεμιτές ή αθέμιτες) από ευρωδανεικά, ή από φόρους. Το ΑΕΠ έχει μπει σε σπιράλ εξαφάνισης.  Ένας όμως τρόπος να ανακοπεί η βουτιά στο ΑΕΠ είναι να ξεφορτωθούμε τα δικά μας παράσιτα. Ναι, αυτούς που σας φέρνουν τις ειδήσεις, τους μεσάζοντες της Πράσινης  Απάτης, άντε να μην λέμε ονόματα. Αν δούμε τους ευρωκανονισμούς με λιγότερη γλώσσα στο έδαφος, με συνείδηση ότι έχουμε και εμείς το σπίτι μας που πρέπει να φροντίζουμε, και χωρίς τα οικονομικά κίνητρα στους δικούς μας αλήτες στις δικές μας βδέλλες, το ευρώ, καθ' εαυτό, δεν είναι το πρόβλημα.

(δ) Παραδόξως, οι διεθνείς συγκυρίες είναι πιο ευνοϊκές για ρύθμιση του χρέους. Το πτωτικό πετρέλαιο επέτρεψε την Ευρωπαϊκή εκδοχή του QE, και το χαλάρωμα του ίδιου του ευρώ. Η μύτη μου μου λέει ότι η "διαπραγμάτευση" που έπρεπε να γίνει από τον απερίγραπτο που θέλει να ξανακάνει κόμμα, θα είναι πιο εύλογη. Και όπως λέει και το Stratfor, οι ξένοι είναι πιο ...έτοιμοι (θυμάστε τα περί firewall;) και περισσότερα από τα χαρτιά μας είναι σε συρτάρια της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ. Όχι ότι θα τα χαρίσουν χωρίς πειθαρχίες, αλλά...

(ε) Δεν αντέχω, θα το πω:  Έχουν σκυλιάσει τα βορθροκάναλα με την μεθόδευση του εκλογικού αποτελέσματος που συμφέρουν τους 3-4 παρασιτικούς ολιγάρχες που μάς διαφεντεύουν. Ελπίζω να αποτύχουν.

Analysis

Rumors are swirling around the eurozone that Greece may soon be the first member to leave the monetary union, with all sides holding their breath in advance of Greek general elections scheduled for Jan. 25. The last time "Grexit" was seriously considered was also during a Greek election; in fact, there were two. The first election in May 2012 failed to return a usable result, so a second election took place the following June 17 and led to a coalition of the country's two traditional center-right and center-left rivals — a desperate measure to keep Greece's mainstream parties in power.

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Οικονομικός ντετερμινισμός

Μακριά από μένα οι βαρυσήμαντες κοινωνικο-οικονομικές αναλύσεις...  Ωστόσο έχω μείνει ...άναυδος από αυτό που νομίζω είναι η επιβεβαίωση της "θεωρίας" μου ότι, κατά βάθος, όλη η Πρασινάδα δεν είναι παρά στοχευμένη καταστολή της ζήτησης... Ή "χάπι", πράσινο χάπι (για ηλίθιους) προκειμένου να ανέβουν οι τιμές. Με 1-2 βασικά κίνητρα, καθαρά γεωπολιτικά, και άφθονους μεσάζοντες.

Δηλαδή, με συγχωρείτε, τυχαίο είναι που το ευρώ "έπεσε" με το που έπεσε η τιμή του πετρελαίου; Λες και την ...περίμενε.

Φυσικά και οι αυξημένη τιμή, ή ο φόβος της αύξησης της τιμής, μειώνει την ζήτηση. Καλές οι ιδεολογίες και οι παραινέσεις, αλλά money talks, και η κλασσική οικονομική θεωρία ισχύει:


http://www.realclearenergy.org/charticles/2015/01/09/consumers_respond_to_price_more_than_moral_suasion_108206.html

Πολύ απλά, έγινε ένα "πείραμα" με την ζήτηση για ρεύμα σε ώρες μεσημεριανής αιχμής στην Ιαπωνία. Σε μερικούς η εκεί "ΔΕΗ" δεν είπε τίποτα, μερικούς τους παρακάλεσε να μειώσουν την κατανάλωση μεταξύ 13:00 και 16:00. Και σε μερικούς τους είπε ότι το ρεύμα θα είναι ακριβότερο μεταξύ 13:00 και 16:00. Και, φυσικά οι τελευταίοι ανταποκρίθηκαν.

Παρενθετικά, αυτή είναι και η "εξυπνάδα" των "έξυπνων μετρητών" μόνο που με τους "έξυπνους" μετρητές καταργείται ο ντετερμινισμός και επιβάλλεται το αποτέλεσμά του από τον Μεγάλο Αδερφό που ξέρει πριν από εσάς, για εσάς, και σας απαλλάσσει από ...καπιταλιστικές οικονομικές θεωρίες.

Και στο θέμα με το οποίο ασχολούμαι εδώ και καιρό:  Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι newspeak για καταστολή ζήτησης. Για υπανάπτυξη (ή "αποανάπτυξη" εάν αριστερίζετε) με οικολογικό προσωπείο. Η Πράσινη Ενέργεια συμβάλλει σε αυτή την καταστολή αφού ακριβαίνει το ρεύμα (που όμως δεν παράγει). Με ποσοστά μοιρασμένα στους συνεργαζόμενους απετεώνες. Προσωπικά θα ανεχ΄΄ομουν τον "φόρο" ή τον φετφά της ακριβότερης ενέργειας. χωρίς την Πρασινάδα, αλλά ...μειοψηφώ. Οι περισσότεροι προτιμάτε τα ψέματα.

Τα γεωπολιτικά είναι σε εξέλιξη.

ΥΓ.  Αυτό που δεν νομίζω λένε οι θεωρίες περί ντετερμινισμού, ότι ο περισσότερος ντετερμινισμός τα τελευταία χρόνια (ή δεκαετίες) είναι determined από 1-2 άντε 3 Κεντρικές Τράπεζες...

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Περίληψη για τον "Υπουργό" Κλιματικής Αλλαγής Μανιάτη πριν πάει σπίτι του


 
Το φυσικό αέριο είναι πανάκριβο και με τις ΑΠΕ γίνεται ακριβότερο.  Για ισχύ βάσης, λιγνίτης ή κάρβουνο. Υδροηλεκτρικά για διαχείριση φορτίων και για ποτίσματα. Αέριο μόνο για ανάγκες αιχμής, άντε και για αστική θέρμανση.
 
Οι ΑΠΕ, και ειδικά τα αιολικά, δεν είναι ισχύς αιχμής. Φυσικά ούτε ισχύς βάσης. Τα μεν φωτοβολταϊκά είναι ακριβή ισχύς ημερήσιας αιχμής (μόνο όταν έχει ήλιο) τα δε αιολικά είναι κουτουρού ισχύς που όταν είναι πάνω από ελάχιστη είναι βλαπτική στα δίκτυα (και πληρώνεις για να την απορρίψεις, κόπανε και προσκυνημένε Μανιάτη που υπέγραψες κάθε απάτη που σου έβαλαν μπροστά σου.

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Γιατί έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις χύτρων ταχύτητας στην Λάρισα;

 
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11301059/How-the-world-fell-back-into-economic-meltdown-2014-in-charts.html

Σε πρώτο πλάνο, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την κρίση του 2008 (και αυτοί που είναι εκτός ευρώ...)

Σε δεύτερο πλάνο η ...ανάκαμψη που ακούσατε από τα κανάλια (από το 70κάτι πήγαμε στο 70κάτι συν κάτι-τι).

Φυσικά, το χρέος μας, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, τείνει να αποδείξει τον ισχυρισμό μου, από τουλάχιστον το 2010, ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο.

Τόσο καιρό ζούμε σαν ζόμπυ με ενέσεις ρευστότητας (που δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, και που δεν έχω ιδέα εάν θα συνεχίσουν ή με τι ανταλλάγματα κλπ).

Μου μπήκε η ιδέα ότι όλη η Προεδρολογία και η Εκλογολογία είναι φούμαρα. Δεν βγαίνει το πράγμα, ασχέτως ποιός είναι στα πράγματα. Δεν είναι ...αειφόρα η φορολογία των ακινήτων.  Δεν υπάρχει βιώσιμη ...αναδιανομή. Δεν υπάρχει ασφαλιστικό (μα γιατί δεν σας το λένε;  Το ξέρουν από την εποχή του ...Σπράου, έγινε φως φανάρι τον Μάρτιο του 2000, και έλαμψε με το PSI). Και όσο για τις εξαγωγές...

Εάν δεν τα έχουν καταφέρει με την εθνική ενότητα, είναι γιατί δεν συμφωνούν ποιός θα μάς πει την αλήθεια.

Μου είπε ένας τύπος στον σταθμό των ΚΤΕΛ στον Κηφισό, προερχόμενος από την Λάρισα, ότι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις χύτρων ταχύτητας στην Λάρισα... Γιατί άραγε;

Βέβαια, εγώ, στην μονομανή μου ενασχόληση, σκέφτομαι... Τι πιθανότητες υπάρχουν να πάνε στον διάολο τα αιολικά;

Hint:  Οι χύτρες ταχύτητας είναι συνήθως αεροστεγείς, αδιάβροχες και ανοξείδωτες