Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η Υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας αμφισβητεί, δημόσια, τα περί ανθρωπογενών θερμοκηπίων


http://www.nytimes.com/aponline/2015/04/29/world/europe/ap-eu-norway-climate.html

 Η Νορβηγίδα Υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε δημόσια το ότι η Παγκόσμια Θέρμανση είναι ανθρωπογενής.  Φυσικά στηρίζει τους στόχους για μείωση εκπομπών.

ΑΠΕ: Πόνος χωρίς αντίκρυσμα... Εγγύηση για ακριβότερο ρεύμα


http://www.vancouversun.com/opinion/op-ed/Opinion+Renewables+pain+little+gain/11002773/story.html

Παρά τις φουσκωμένες και αισιόδοξες δηλώσεις του αιολικού λόμπυ, οι διεθνείς εμπειρίες, και οι εμπειρίες από τον Καναδά μας μαθαίνουν ένα πράγμα:  Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ είναι εγγύηση για ακριβότερο ρεύμα.

Για παράδειγμα, η Γερμανία. Από το 2000 οι Γερμανοί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν συμβόλαια με επιδοτούμενες τιμές. Το αποτέλεσμα;  Η αναξιόπιστη και διαλείπουσα ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φ/β έχει αυξήσει βλάβες στα δίκτυα κατά 31% από το 2009.  Όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αναγκάζονται να σταματούν. Και ποιος τις αποζημιώνει;  Ο καταναλωτής.

Και ενώ η μεταστροφή σε ΑΠΕ πάντα έχει σαν έρεισμα την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του CO2, οι επιδοτούμενες ΑΠΕ έκαναν ασύμφορο το αέριο και αυξήθηκε η χρήση κάρβουνου, σε επίπεδα ρεκόρ το 2013, από την περίοδο του 1990. Κάτι πρέπει να ηλεκτροδοτεί (και αυτό δεν είναι οι ΑΠΕ, αλλά το κάρβουνο)

Ο ηλεκτρισμός έχει γίνει είδος πολυτελείας, και αυτοί με χαμηλά εισοδήματα δεν αντέχουν να ηλεκτροδοτούν τα σπίτια τους.

Το 2009, το Οντάριο άρχισε και αυτό να επιδοτεί ΑΠΕ.  Το αποτέλεσμα;  50% αύξηση στο ρεύμα σχετικά με το 2004, και ενώ τα αιολικά και τα φ/β είναι το 4% της ηλεκτροδότησης, αντιπροσωπεύουν το 20% του κόστους.

Με τα λεφτά που έχουν ξοδευτεί σε ΑΠΕ θα είχαν υπερκαλυφθεί οι ανάγκες για αντιρρυπαντική τεχνολογία σε συμβατικές μονάδες.

Οι Καναδοί χρειάζονται οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια για την ανάπτυξη της οικονομίας και σύγχρονες ανέσεις της ζωής. Το μόνο που εγγυώνται οι ΑΠΕ είναι ακριβότερο ρεύμα.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος

 
Για το μεν Κατοχικό Δάνειο, μπορείτε να ενημερωθείτε. Βασικά, το 1942 υποχρεωθήκαμε να δανείσουμε εμείς τους Γερμανούς, κατά την διάρκεια της Κατοχής, για τα ...έξοδά τους.

Για τα αιολικά (και τις ΑΠΕ γενικότερα), να σας το ξαναπώ:  Πρόκειται για αναγκαστικό δάνειο που αποπληρώνουμε υποχρεωτικά εμείς, χωρίς να παίρνουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Είναι μερική υποκατάσταση συμβατικών δανείων (που αποπληρώνουμε από φόρους) με νέα δάνεια που αποπληρώνουμε με τον λογαριασμό της ΔΕΗ (με γενναία ποσοστά στους διαμεσολαβητές- "επιχειρηματίες").

1.  Αναγκαστικό.   Είμαστε υποχρεωμένοι να τα βάζουμε στα πλαίσια κάποιας Ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας (που είναι όμως αρκετά ασαφής ως προς την ερμηνεία της ή την εφαρμογή της), εάν δηλαδή είναι 20-20-20 έτσι, ή αλλιώς, εάν τα υδροηλεκτρικά μετράνε, κλπ.  Πιο πολύ ενδιαφέρονται η Ένερκον ή η EDF (και οι εδώ πλασιέ τους) να βάλουμε αιολικά, παρά το ΔΝΤ ή η ΕΚΤ. Απεναντίας, έχω ακούσει με τα αυτιά μου άνθρωπο του ΔΝΤ να λέει "ώπα, σιγά με τις πολλές ΑΠΕ".

2. Δάνειο αποπληρωτέο από εμάς.  Όταν βάζουμε ένα αιολικό "πάρκο" με 10 ανεμογεννήτριες των 2 ονομαστικών μεγαβάτ η κάθε μία, με κόστος 1,5 εκατομμύρια ευρώ/μεγαβάτ στην ουσία δανειζόμαστε εμείς 10 x 2 x 1,5 = €30 εκατομ. Για την ακρίβεια, δεν τα δανειζόμαστε εμείς, τα δανείζεται ο αιολικός "επιχειρηματίας", αλλά τα αποπληρώνουμε εμείς, μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.  Τα 30 εκατομμύρια είναι εξασφαλισμένα από το γεγονός ότι όλοι θέλουμε ρεύμα και θα πληρώνουμε πάντα και τα τέλη που εμπεριέχει.   Η εξυπηρέτηση αυτού του δανεισμού είναι εξασφαλισμένη.  Από τα 30 εκατομμύρια, περίπου το 80% ή το 85% είναι το κόστος του αιολικών, δηλαδή €25 εκατομ.

3.  Ανελαστικό και εξωλογιστικό. Τα αιολικό "πάρκο" είναι ένα πρόσθετο χρέος μας, μόνο που δεν είναι "κρατικό χρέος", στα λογιστικά βιβλία του κράτους, ή ιδιωτικό χρέος στα λογιστικά βιβλία του καθενός, αλλά είναι κλασσικό off balance sheet debt, εξωλογιστικό χρέος.  Κάτι σαν τα διόδια που πρέπει να πληρώνουμε, μόνο που η αποπληρωμή του αιολικού είναι λιγότερο ελαστική από τα διόδια (αφού έχουμε επιλογή να μην οδηγούμε, αλλά δύσκολα επιλέγουμε να μην πληρώνουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ).  Η εξυπηρέτηση του αιολικού είναι σαν πρόσθετο, κεφαλικό χαράτσι, και κάθε ευρώ που πάει για ΑΠΕ, μειώνει τα λεφτά που είναι διαθέσιμα είτε για εξυπηρέτηση χρέους, είτε για γενικές πραγματικές ανάγκες.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθούν αλήθειες, είπε ο ΑΣΠΗ Ελλάς

 
http://www.bloomberg.com/news/articles/2010-04-29/spain-pricks-solar-bubble-and-loses-investors-to-avoid-greek-style-crisis  Στις 29 Απριλίου του 2010, ο Ισπανός Υπουργός άρχισε να κόβει επιδοτήσεις σε ΑΠΕ για να μην γίνει η Ισπανία σαν την Ελλάδα (του ΓΑΠ από το Καστελόριζο).

Την 1η Απριλίου 2014, ο ΑΣΠΗ Ελλάς («ΑΣΠΗ Ελλάς» είναι το όνομα του νέου συνδέσμου για τις εταιρίες ΑΠΕ, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδας. Στο νέο σύνδεσμο μετέχουν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς ομίλους του χώρου, όπως οι όμιλοι Κοπελούζου, Σαμαρά, η Enel Green Power, κ.α. -- από το energypress) έβγαλε ένα δελτίο τύπου που θεώρησε αστείο ότι οι αυξήσεις της ΔΕΗ οφείλονται στις ΑΠΕ.

Περίεργο... Έχω περί τα 10 Γερμανικά, 2-3 Αγγλικά, 2-3 Αμερικανικά και Καναδικά δημοσιεύματα που λένε ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα (υπερδιπλασιάζουν στην Γερμανία, που εξάγει και ΑΠΕ).  Έχω επίσης και μία δημοσίευση της ΡΑΕ μαζί με μία συνοδευτική ανάλυση του 2012 που λένε ότι τα αιολικά και οι ΑΠΕ,  δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά δεσμεύουν κεφάλαια σε καιρό που δεν υπάρχουν κεφάλαια.   Κάτι που δεσμεύει κεφάλαια χωρίς να υποκαθιστά άλλα κεφάλαια, μάλλον ...ακριβαίνει το ρεύμα, εκτός εάν τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε βάλει έναντι 3 δις ευρώ εξοικονομούν καύσιμα αξίας 450 εκατομ ευρώ τον χρόνο.  Το ότι δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος, που διατείνεται ο ΑΔΜΗΕ (σελ. 40, 50 και 51) είναι σίγουρα γκομμουνιστική προπαγάνδα...

4 χρόνια πριν το παράπονο του 2014 του ΑΣΠΗΕ ότι "πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν αλήθειες", στις 29/4/2010, λίγες ώρες μετά το Καστελόριζο, ο Ισπανός Υπουργός αποφάσισε ότι πρέπει να σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ για να γλυτώσει η Ισπανία την μοίρα της Ελλάδας. Οι Ισπανοί, τον Απρίλιο του 2010, ήξεραν ότι χρεοκοπούμε και από τότε κόβουν τις ΑΠΕ (που εξάγουν κιόλας).   Η Μπιρμπίλη, οι Βουλευτές, και σίγουρα οι "Όμιλοι" δεν το είχαν πάρει χαμπάρι, και φούσκωσαν την φούσκα για να σώσουμε το Κλίμα.   Και έχω περί τα 5-6 επίσημα ειδησεογραφικά άρθρα που λένε πώς η Ισπανική Κυβέρνηση θα έκοβε τα αιολικά μπας και σώσει την Ισπανική οικονομία.   Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθούν αλήθειες.

Στις 27 Μαΐου του 2010, έγραψε το energypress ότι λύθηκαν "τελευταία στιγμή", κάτι ατέλειες του κάποιου κακού Νόμου που απαγόρευε αιολικά (π.χ. στις Κυκλάδες).   Πρέπει να ειπωθούν αλήθειες... Οι ατέλειες διορθώθηκαν από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου? Ή υπαγορεύθηκαν από Ομίλους?   Για να σωθεί το Κλίμα, 27 Μαΐου 2010, λίγο μετά την ανακοινωμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, και ένα μήνα μετά τα μέτρα των Ισπανών να αποφύγουν και αυτοί την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ψάχνω λοιπόν να βρω το πρωταπριλιάτικο αστείο.  Το ότι τα αιολικά είναι φθηνή, καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια; Ή ότι εξοικονομούν €450 εκατομμύρια σε καύσιμα τον χρόνο. Συμφωνώ με τον ΑΣΠΗ Ελλάς. Πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν αλήθειες.

Θα σας θυμίσω πότε ψηφίστηκε ο Νόμος Μπιρμπίλη (που νομιμοποιεί και επιδοτεί τους ΑΠΕτεώνες)


Ο Νόμος Μπιρμπίλη ψηφίστηκε από τους Βολευτές του Πασόκ και της ΝουΔού περί τα τέλη Μαϊου 2010 και πέρασε με ΦΕΚ αρχές Ιουνίου του 2010. Με συγχωρείτε, αλλά από τότε κατάλαβα ότι οι "νομοθέτες" μας είναι επιεικώς γίδια.   Ή πάρα πολύ ...φιλοευρωπαίοι. Ή Πασόκ και Νουδού ίδια ακριβώς χάλια. Ή όλοι, κατά βάση,  ...Ποτάμι.  Αλλά να δούμε ποιες ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ψηφίστηκε αυτός ο "Νόμος" και ίσως κάποτε, σε άλλη ζωή να πιάσουμε την Μπιρμπίλη και τα γίδια που ψήφισαν, να διακριβώσουμε αν ήταν λαμόγια ή ηλίθιοι.

Ο Νόμος Μπιρμπίλη ψηφίστηκε όταν ήταν περίπου είδηση ότι χρεοκοπήσαμε. Καστελόριζο ΓΑΠ +/- λίγες μέρες. Η κρίση που ξεκίνησε το 2008, ήταν σε πλήρη εξέλιξη, και ήταν πρωτοσέλιδο ότι έχει εξελιχθεί από κρίση των αγορών, ή οικονομική κρίση, σε "τραπεζική κρίση". Σε τραπεζικές κρίσεις, σκάνε οι τράπεζες.

Ο Νόμος Μπιρμπίλη λέει ότι, προκειμένου να σώσουμε το Κλίμα, θα βάζαμε πολλές ΑΠΕ που θα τις επιδοτούσαμε copy-paste όπως με τον Γερμανικό Νόμο EEG, δηλαδή θα τις επιδοτούσαμε 1) με υποχρεωτική απόληψη του όποιου τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος, 2) με γαλαντονόμες ταρίφες που θα πλήρωναν οι καταναλωτές (και η βιομηχανία) και 3) με δωρεάν δημόσια γη, κατά προτεραιότητα και όπου να 'ναι.

Άσχετα από το τι πιστεύετε εσείς, ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης, ο Δόκτωρ Ζερεφός, και όλη αυτή η παρέα, όλοι οι μη αμόρφωτοι μηχανολόγοι ήξεραν ότι το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα είναι ακατάλληλο, και πας μη πορωμένος Πασόκος θα έπρεπε να ξέρει ότι κάτι που υπάρχει μόνο με επιδοτήσεις δεν είναι ..βιώσιμο.


Το φθινόπωρο του 2009 είχε σκάσει το σκάνδαλο Climategate:  Μαϊμούδες μοντέλα, μαϊμούδες Κλιματολάγνοι, τρέξτε να φέρετε τον Σκάϊ να σώσει την κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2009 έσκασε και η Σύνοδος για το Κλίμα της Κοπεγχάγης.  Μπορεί ο μέσος Μήτσος να αδιαφορεί για τα δικαιώματα CO2 των ΗΠΑ αλλά είχαν αρχίσει να καταρρέουν από το 2008 και πέθαναν λίγο πριν το Climategate.  Μόνο Πασόκοι που έστησαν την φούσκα του 1999-2000 δεν θα καταλάβαιναν ότι όταν μια αγορά μηδενίζεται στις ΗΠΑ, εεε... λογικό είναι να καταρρεύσει και στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά σε κάτι τέτοια ειδικεύονται οι Πασόκοι,είτε ήταν Πασόκ, είτε ΝουΔού, είτε Τραγάκης, είτε Μητσοτάκης (και έτρεχαν επενδύσεις στα Χανιά...)


Θα μου πείτε "κανείς δεν πήγε μέσα για το ΧΑΑ του 1999-2000, γιατί να χαλάσει την ζαχαρένια της η Μπιρμπίλη"?

 
Και η αλήθεια είναι ότι ενώ το CO2 είχε μηδενιστεί εδώ και ένα χρόνο, στην Ευρώπη κρατούσε... Είχε πέσει από τα 25 στα 15, αλλά κρατούσε. Μέχρι που έγινε το τσουνάμι στην Ιαπωνία και η Γερμανία πιάστηκε στην Πράσινη Παγίδα της και σιγά μην φορολογούσε τον εαυτό της τώρα που θα έκλεινε πυρηνικά...  Το μόνο που δεν είχε προϋπολογίσει η Μέρκελ και η Μπιρμπίλη ήταν το τσουνάμι.

Ένα-ενάμιση χρόνο αργότερα, παρά λίγο να σκάσει και η Credit Agricole, δηλαδή η Γαλλία, και λίγες εβδομάδες αργότερα έσκασε και το Ευρωπαϊκό CO2, μέχρι που το λόμπυ του αερίου το ανέβασε  από τα 2 στα 5-6 που είναι σήμερα. Και η καημένη η Ουκρανία ανέκοψε κάθε όρεξη για περαιτέρω άνοδο.

Η Μπιρμπίλη σήμερα έχει υποκατασταθεί από την Ρόζα Λούξεμπουργκ (το στιφτούνγκ, όχι την συγχωρεμένη...). Ίδιες αρλούμπες, όλες made in Germany με πολλή βοήθεια από το λόμπυ του (Ρώσικου) αερίου.

Υπάρχουν ακόμα σήμερα, 5 χρόνια αργότερα, με την γνωστή κατάσταση, λαμόγια που προωθούν ΑΠΕ. Προφανώς λεφτά υπάρχουν και οι επιτήδειοι τα χρειάζονται.

ΥΓ.  μην σας περάσει η ιδέα, από το πρώτο γράφημα, ότι λύθηκε το τραπεζικό πρόβλημα... Γύψος!...

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Μετα την Κόστα Ρίκα, και η Παραγουάη ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ (δηλαδή από υδροηλεκτρικά)

 
http://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.COMM.CL.ZS/countries/1W?display=map

Θυμάστε την αρλούμπα της Ναυτεμπορικής και πολλών πράσινων παπαγάλων που μας είπαν σαν είδηση ότι η Κόστα Ρίκα ήταν, επιτέλους, ηλεκτροδοτούμενη 100%  από ΑΠΕ?  Φυσικά και ήταν.  100% υδροηλεκτρική, συν 20-30% πάνω σε ένα γεωθερμικό ενεργό ηφαίστειο.  Και η Παραγουάη  είναι 100% υδροηλεκτρική. Όλο νερά σε ψηλά βουνά.

Ο λόγος που τα υδροηλεκτρικά ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά και τα φ/β δεν ηλεκτροδοτούν είναι ότι το νερό της βροχής μαζεύεται σε λίμνες με φράγματα. Συγκεντρώνεται από μόνο του, από την βαρύτητα, και αποθηκεύεται. Εάν περιμέναμε να ηλεκτροδοτηθούμε όταν βρέχει, θα ήταν σαν να περιμένουμε όταν φυσάει. Αλλά το νερό αποθηκεύεται, ενώ ο αέρας δεν αποθηκεύεται.

Το παραπάνω γράφημα είναι πιο πονηρό. Βάζει μαζί τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά, και μας τα σερβίρει σαν "εναλλακτική και πυρηνική ενέργεια". Όπου "εναλλακτική" είναι τα υδροηλεκτρικά. Που σημαίνει ότι η κοροϊδία έρχεται από πιο πάνω... Μια υδροηλεκτρική φτωχή χώρα (όπως η Παραγουάη, το Κυργκυστάν) που έχουν νερά για ρεύμα και δεν έχουν αυτοκίνητα, τα πάνε μια χαρά. (Το Κυγκυστάν έχει και δύο θερμικές μονάδες για συμπαραγωγή με αστική θέρμανση). Και η Ισλανδία είναι υδροηλεκτρική και γεωθερμική (κάθεται πάνω σε ...ρήγμα) αλλά είναι σχετικά ...πλούσια. Εξάγει. Δεν είναι στο ευρώ.

Η Γαλλία είναι πυρηνικότατη.  Η Σουηδία είναι 50% πυρηνική και 50% υδροηλεκτρική.  Η Νορβηγία είναι υδροηλεκτρική και τίγκα σε υδρογονάνθρακες. Η Δανία των πολλών αιολικών ζει από μαζούτ, κάρβουνο, εξαγωγές αιολικών και Λέγκο.

Το να συγκρίνεις την Παραγουάη (ή το Κυργκυστάν) με την Σουηδία είναι λίγο ...προκλητικό. Στο Κυργκυστάν είμαι σίγουρο θα λαδώσουν και θα βάλουν αιολικά. Στην Σουηδία, η Ακαδημία Επιστημών είπε ότι τα αιολικά είναι ακριβή απάτη.

Αιολικος "δρόμος", πάντα στα μουλωχτά, στο Κρίκελλο


http://www.evrytanikospalmos.gr/mikroepeisodio-sti-thesi-kokkalia-krikelloy-metaxy-idioti-ekskaptikoy-mihanimatos-kai-katoikon-toy

Κάτοικοι του χωριού Κρικέλλου, αντιλήφθηκαν χθες Σάββατο 24/4, μηχάνημα - φορτωτής, να εκτελεί έργα "καθαρισμού - συντήρησης" του χωματόδρομου από τον κεντρικό δρόμο προς τη θέση Κοκκάλια.

Αμέσως μετέβησαν στο σημείο και απορημένοι γιατί "καθαρίζεται" ο δρόμος, την στιγμή που όλοι οι ζωτικοί δρόμοι της τοπικής ενότητας Δομνίστας παραμένουν κατεστραμμένοι από τις πρόσφατες θεομηνίες, και δεν υπάρχουν χρήματα αποκατάστασης, κατάλαβαν πως πρόκειται για ιδιωτικό μηχάνημα που εδρεύει εκτός νομού.

Σε ερώτηση προς τον χειριστή του αν έχει άδεια, έλαβαν "θετική" απάντηση, αλλά χαρτιά δεν υπήρχαν… Ενημέρωσαν το Α.Τ. Καρπενησίου για το συμβάν και για την νομιμότητά του.

Ο χειριστής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη περιοχή.

Μετά το συμβάν αυτό, η ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 25/4/2015

Καλούμε το Βουλευτή Ευρυτανίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, το Δήμαρχο Καρπενησίου, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς, τους Συλλόγους και τους πολίτες, να υπερασπιστούν τα αδιατάραχτα, Ιερά Βουνά μας.

Με το δικαίωμα των χιλιάδων υπογραφών των πολιτών δημοψηφικού χαρακτήρα, την αρνησιγνωμία του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, την προσφυγή στο ΣτΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), την ενεξελίξει έρευνα του Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και του Εισαγγελέα, την εν εξελίξει διαβούλευση με το ΥΠΑΠΕΝ και την πολιτική του ηγεσία ΚΑΛΟΥΜΕ τον Βουλευτή Ευρυτανίας, τον Δήμαρχο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς, ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, να σταθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και των υποσχέσεών τους προς τον Ευρυτανικό Λαό.

Την Κυριακή 26/4/2015 στις 12 το μεσημέρι, οι καμπάνες του Κρικέλλου μας καλούν όλους στον αγώνα. Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί καλούμε για μια ακόμη φορά τους Αυτοδιοικητικούς και την Πολιτική Ηγεσία να πράξουν αυτά που χρόνια υπόσχονται. Να διαφυλάξουν το φυσικό μας πλούτο, την κληρονομιά των παιδιών μας!

Εμείς οι πολίτες της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, θα βρεθούμε εκεί στο Κρίκελλο και θακαλέσουμε, με το συνταγματικό δικαίωμα του υπερδεκαετή αγώνα μας και των νόμιμων ενεργειών μας προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, τον Εισαγγελέα να παρέμβει, καθώς έχουμε ήδη καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα ακύρωσης Απόφασης Τροποποίησης ΑΕΠΟ από την περασμένη εβδομάδα και έχουμε αριθμό πρωτοκόλλου.

Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ

Για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τσιμάκη Περσεφόνη
Ματθαίου Άννα
Λάππα Βασιλική
Μανώλης Κοπανάκης
Γιώργος Τάσιος

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ποιές χώρες έχουν τις λιγότερες ανα κεφαλή εκπομπές CO2

 
http://www.tsp-data-portal.org/Least-CO2-Emitters-per-Capita#tspQvChart

Το παραμύθι δεν έχει σχέση με οικολογία, έχει να κάνει με φτώχεια. Όταν κάποια πλούσια χώρα, πχ η Γερμανία, και οι οικολόγοι, που είναι τα νοικιασμένα πρακτοράκια της, μάς πρήζουν με τις εκπομπές CO2, βασικά μας λένε "μην φάτε εσείς για να τρώμε εμείς". "Μην καταναλώνετε ενέργεια εσείς, για να είναι πιο φτηνή για εμάς".

Αυτό είναι το 50% της χυδαιότητας


Το άλλο 50% της χυδαιότητας είναι όταν μας βάζουν να βάλουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά, δήθεν για να μειώσουμε εκπομπές CO2. Πουθενά, και σίγουρα όχι στην Γερμανία, τα αιολικά ή τα φωτοβολταϊκά δεν μειώνουν εκπομπές CO2. Απλά φέρνουν φτώχεια σε όποιον τα βάζει, υπέρ αυτού που τα πουλάει.

Η χυδαιότητα διπλασιάζεται όταν βάζεις αιολικά σε φτωχούς. Τους παίρνεις λεφτά χωρίς να τους ηλεκτροδοτείς.  Κατοχικό δάνειο. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα του φορέσουν του Τσίπρα οι Γερμανοί... Κοτζάμ Ρόζα Λούξεμπουργκ έχουμε...

Τεκτονικά

 
Πριν 200 εκατομμύρια χρόνια (και πριν 65 εκατομμύρια χρόνια) η Ινδία ήταν ένα νησί στον ...Ινδικό Ωκεανό, μόνο που τώρα δεν τον λέμε "Ινδικό" εκείνο τον ωκεανό, τον λέμε "Τυθή". Η Τηθύς (της Τηθύος).  Η Μεσόγειος, λένε, είναι απομεινάρι της Τυθήος.  Οι αρχαιοπτέρυγες ζούσαν κάπου εκείνη την περίοδο, πριν 150 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Τῷ καιρῷ εκείνω έκανε πολλή πιο ζέστη από σήμερα, και είχε πολύ περισσότερο CO2 (και κανείς δεν ασχολούνταν με Θερμοκήπια, και οι μόνες αρπαχτές ήταν όταν κάποιος μεγαλύτερος σε ...έτρωγε.
 
 
Η Γη είναι μια μεγάλη μπάλα που περιστρέφεται, μόνο που το εσωτερικό είναι ...υγρό, ενώ η φλούδα (η λιθόσφαιρα)  είναι στερεά και αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν ένα σωρό μετακινήσεις στο κομμάτι της φλούδας στο οποίο ζούμε.  Οι ορογενέσεις, τα σπρωξίματα στις τεκτονικές πλάκες, τα ηφαίστεια κλπ είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτό που λέμε "κλιματικές αλλαγές" (και δεν τον έχουν στα καταστροφολογικά μοντέλα, εάν αυτό ενδιαφέρει, αν και ιστορικά μάλλον έχουν κάνει τον κόσμο άνω-κάτω, κυριολεκτικά). 


Οι τεκτονικές πλάκες και τα έργα τους σε ...ζωντανή αναμετάδοση
Ο περίπατος της Ινδίας προς την Ασία
Εξελίξεις στην ζωή από τους περιπάτους των τεκτονικών πλακών
Τα περίεργα μια υγρής μπάλας με στερεά φλούδα, που περιστρέφεται

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει την περιστροφή της Γης (και τις συνέπειές της), είναι επιεικώς ...αγράμματος.  Το ίδιο, ακριβώς, για όποιον πιστεύει ότι η ηλεκτροδότηση της Ελλάδας έχει σχέση με την ...Κλιματική Αλλαγή.  Εάν, τώρα, κάποιος πιστεύει ότι με πολλά αιολικά ή γυαλάκια στα χωράφια θα καταφέρει... τι είπαμε ότι θα καταφέρει;

ΥΓ. Τα Ιμαλάια είναι ωραία και μυτερά επειδή η Ινδία πάει περίπατο προς την Ασία... Ποιος ξέρει τι ακριβώς γίνεται λίγο πιο βαθειά, εκεί που είναι ...ρευστή η κατάσταση.

Και φαίνεται ότι οι σεισμοί σε αυτή την περιοχή είναι ...τακτικοί.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Παράθυρα


Αν οι τιμές του πετρελαίου είναι η ...Ιστορία του ...Κόσμου (είναι, αλλά από το 1900 και μετά), το παραπάνω γράφημα είναι η Ιστορία της ...Ελλάδας όπως ξεκίνησε από την Μεταπολίτευση και κατέληξε στα σημερινά χάλια.

Η πτώση των επιτοκίων από το 21012 και μετά είναι, φυσικά, τεχνητή. Πολλά λεφτά, πολλά ίσως "μαύρα" διατηρούν τον ωραίο τρόπο ζωής που νομίσαμε ότι αποκτήσαμε το 1999-2000.

Πολλά λεφτά μπήκαν στην Ελλάδα λίγο πριν το 1999, φαγώθηκαν, λίγο σε κατανάλωση, αρκετά σε άλλες τσέπες και πολλά στα Γερμανικά πλεονάσματα... Κουζίνες Gaggenau, εντοιχισμένα Miele, άλλα περίεργα, Γαλλικά, κλπ.  Και τώρα, Γερμανικά φρέσκα κρεμμυδάκια, Ιταλικά μπρόκολα, τυριά Δανίας, κρέας Ολλανδίας, και ...αρτοσκευάσματα για ξέπλυμα ...κ_λων. Και πολιτικό debate αν αρέσει ο Βαρουφάκης στην άλλη πλευρά ή όχι.

Για το προσφιλές μου θέμα, οι άδειες για αιολικά δόθηκαν... δείτε στο διάγραμμα πότε δόθηκαν. Βασιλάκος και λοιπά κακόμοιρα της ΡΑΕ είναι βασικά για ...κρέμασμα, έκριναν ότι όλες οι επιδοτούμενες απάτες ήταν βιώσιμες, αλλά σιγά μην τους ενοχλήσει κανείς.  Οι "επιχειρηματίες" ακόμα λαδώνουν την "Διοίκηση", δηλαδή αυτή την χαβούζα που λέγεται "Βαθύ Κράτος". Η "Διοίκηση" για αυτό εξακολουθεί και υπάρχει. Λυπάμαι τους υπαλλήλους, αλλά δεν τους λυπάμαι κιόλας...  Όχι, δεν υπάρχει ελπίς, παρά μόνο ελπίς για άτακτη κατάρρευση, αν και αυτή θα είναι επώδυνη και το τελευταίο που θα πειράξει θα είναι το Βαθύ Κράτος.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Κάποιος θέλει (ή δεν θέλει) διάδρομο προς την Μεσόγειο...


Προφανώς ξανασχεδιάζονται τα σύνορα του Sykes-Picot. Προς στιγμή έλεγα θα βγουν οι Κούρδοι στην θάλασσα, αλλά τώρα μοιάζει να μην θέλουν άλλοι να βγουν Κούρδοι στην θάλασσα. Αν έβγαιναν Κούρδοι στην θάλασσα, τι νόημα θα είχε να υπάρχουν Τουρκοκύπριοι στην Β. Κύπρο; Προσωπικά έχω χάσει λογαριασμό ποιοι είναι ποιοι σε όλο το σκηνικό, σε 10-20 χρόνια θα ξέρουμε τι τελικά έγινε... Πολύ πετρέλαιο (και αέριο) στο Ιράν και στην Κασπία:

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Αιολικές μίζες (στην Ισπανία)


http://wcfn.org/2015/04/22/huge-wind-farm-corruption-scandal-in-spain/
http://en.friends-against-wind.org/realities/windfarms-are-only-good-for-financing-political-parties

Ο Ισπανικός τύπος το αναφέρει, αλλά μην περιμένετε να το πει το Μέγκα ή ο Σκάϊ, ή κάτι δήθεν "σοβαρές" εφημερίδες...

€110 εκατομμύρια μίζες, περίεργες πληρωμές, αφανείς συμμετοχές, αποπληρωμένα στεγαστικά δάνεια (μεγάλη πατέντα σε Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην Ελλάδα), ανακαινίσεις σπιτιών δωρεάν, κλπ κλπ σε Δημοσίους Λειτουργούς στην Ισπανία.

Μην σας κάνει εντύπωση. Τα αιολικά υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο πολιτικοί τις εγκρίνουν. Βρείτε ποιοι στήριξαν τον Νόμο Μπιρμπίλη...  "Νομοθέτες".   Δημόσιοι Υπάλληλοι (στην ΡΑΕ, και στο ΥΠΕΚΑ) δίνουν τις άδειες. Δημόσιοι Υπάλληλοι σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις "καθαρίζουν" όπου χρειάζεται. Τοπικοί Υπάλληλοι βρίσκουν εκτάσεις και λένε "ναι" στην εγκατάσταση. Οι Δασικές Υπηρεσίες συνεργάζονται να φάνε εκτάσεις όπου χρειάζεται (εδώ και εδώ), πάντα με συνέργεια Δημάρχων και παρατρεχάμενων.   Τα αιολικά είναι βιομηχανία διαφθοράς. Όλο τους το έσοδο είναι προϊόν απάτης, και όλοι το ξέρουν και μοιράζονται την πίτα. Αυτή που περισσεύει, αφού πληρωθούν οι ξένοι. Στους ξένους πάει το 80%. Από το 20% πληρώνονται οι χάντρες και τα καθρεφτάκια και βγάζουν μεροκάματο οι ΑΠΕτζήδες μας.

Αυτοί που λαδώνονται είναι οι Πράσινες Θέσεις Εργασίας.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο μερκαντιλισμός και η "Ευρώπη" δεν είναι Ελεύθερη Αγορά... Και δεν βλέπω ...διέξοδο.


http://www.realclearworld.com/articles/2015/04/22/grexit_and_the_problem_of_free_trade_111136.html

Δεν θα το μεταφράσω, αν και αξίζει να το διαβάσετε. Απλά γκρινιάζω.

1. Δεν είναι σαφές ότι είναι προτιμότερο να ...εκκαθαριζόμαστε για να πληρώνουμε δόσεις (προκειμένου να παίρνουμε νέα δάνεια), από το να σταματήσουμε (που θα σταματήσουμε επειδή δεν πάει άλλο) και να μην αναχρηματοδοτηθούμε.

2. Δεν είναι καν σαφές τι θα συμβεί αφού πολλά διακυβεύονται σε μπλόφες.

3. Είναι τα χρέη μας βιώσιμα? Με μηδενιζόμενο ΑΕΠ? Έλεος...

4. Έχουμε άνεργους αγρότες και εισάγουμε φρέσκα κρεμμυδάκια από την Γερμανία, μπρόκολα από την Ιταλία...  Αυτό είναι φυσικά εφικτό γιατί υπάρχει ελεημοσύνη σε σκληρό νόμισμα, επιδοτήσεις για μη παραγωγή, και ευρωκανονισμοί να τρελαθείς  εάν παράγεις...

5. Βαρέθηκα να αναλύω σενάρια. Είτε έχουμε δραχμές, είτε κοχύλια, το χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο. Δεν ήταν το 2010, είναι πολύ λιγότερο τώρα.

6. Το κοινωνικό χάος και η ανθρωπιστική κρίση?  Δεν ξέρω παιδιά... Πώς τις βλέπετε τις κοινωνικές δομές?  Αναλόγως καλά κρατάμε... "Νormal, coherent states under these circumstances, and in European history, long-term economic dysfunction tends to lead to political extremism and instability".

7. Δεν τολμούν να διαγράψουν για να μην πάρουν άλλοι (οι Γάλλοι πχ) αέρα?

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει επειδή τα άλλα κόμματα έχουν χάσει την "νομιμοποίησή" τους.  Πολύ πιο σοβαρό για αυτά από άλλες συνθήκες. Κανένα Μέγκα και κανένα Ποτάμι δεν θα το αναιρέσει αυτό.

9. Εμείς εκλέγαμε, εμείς χειροκροτούσαμε αυτούς που δεν έχουν νομιμοποίηση. Θα συνέβαινε ποτέ αυτό χωρίς Μέγκα, Νίτρο, και σκατά που αποπροσανατολίζουν και παραμυθιάζουν?  Όχι βέβαια...

10. Το STRATFOR θέτει θέμα "ελευθέρου εμπορίου".   Δεν υπάρχει κανένα ελεύθερο εμπόριο, και το ξέρουν (μα πριν λίγες μέρες δεν αντέγραψα την στατιστική ότι οι Γερμανοί εξάγουν το 50% του ΑΕΠ τους και το 50% από αυτό είναι σε "Ευρωπαίους"?  Η Γερμανία έχει ρημάξει την υπόλοιπη Ευρώπη, και δεν είναι ούτε ελεύθερο εμπόριο, ούτε νεοφιλελευθερισμός. Έχουν φτιάξει νόμους, έχουν αγοράσει πολιτικούς, έχουν κατασκευάσει συνεταίρους δήθεν επιχειρηματίες με μόνο σκοπό να εξάγουν. Λαδώνουν για να δανειζόμαστε για να εισάγουμε. Πλήρωσαν για να ξεριζώσουμε αμπέλια, αν είναι δυνατόν...

11.  Σαφώς και πρέπει σε μια ελεύθερη αγορά να εστιάζεται ο καθένας στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αλλά εδώ δεν έχουμε "συγκριτικά πλεονεκτήματα". Δεν έχει ο Γερμανός συγκριτικό πλεονέκτημα στα κρεμμυδάκια, ούτε χρειάζομαι αιολικά. Αφαίμαξη, και τα δύο. Made in Germany.

12. It is important to note that Germany did not operate without protections after World War II. It protected its recovering industries from American competition. The United States, an economic colossus that exports a relatively small amount of its production, also was heavily protectionist in the late 19th century. Similarly, the United Kingdom maintained tariffs to protect the British Empire's markets. Greece has no such protection.


13. Δεν πάσχουμε από την Ελεύθερη Αγορά. Πάσχουμε από άκρατο μερκαντιλισμό από την μία και λαδωμένα ποντικάκια που ελέγχουν την κοινή γνώμη, από την άλλη.  Από ένα πολιτειακό σύστημα που συγκεντρώνει όλη την εξουσία σε ένα συνήθως ελεγχόμενο άτομο. Με "Πρόεδρο" που βγαίνει με μόνο κριτήριο τον συμβιβασμό του περίπου τίποτα.   Η Γερμανία τα έχει ανάγκη τα λαδωμένα ποντικάκια. Αυτοί είναι οι αποκλειστικοί της αντιπρόσωποι. Και το πολιτειακό σύστημα για νομίζουμε ότι έχουμε και Δμηοκρατία.  (Και αυτό το έγραψα σαν σχόλιο στο STRATFOR).

 
Με συγχωρείτε... Βρίζουμε τους ολιγάρχες... Και την Τράπεζα της Ελλάδος, από το 2000 και μετά... Μα ποιος τους κατασκευάζει;  Εγώ? Δεν νομίζω...

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ευτυχώς που έχουμε εισαγωγέα ρεύματος... Εισάγουμε το 27%. Οικολογία...


http://www.admie.gr/fileadmin/groups/EDRETH/Monthly_Energy_Reports/Energy_Report_201503_v1.pdf

Θυμάστε την Μπιρμπίλη που έλεγε "δεν φτάνει να θέλουμε ΑΠΕ, πρέπει να κλείνουμε και τον λιγνίτη";  Η Μπιρμπίλη, σήμερα, κάπου χτενίζεται, με δικά μας λεφτά.  Εμείς δεν έχουμε ρεύμα, αλλά εισάγουμε ρεύμα. 27% είναι το "net".   Εισαγωγές, μείον εξαγωγές.  Στις εξαγωγές θα βρείτε αιολικό και ίσως και φωτοβολταϊκό ρεύμα, και αν όχι τώρα, στο παρελθόν και ρεύμα από αέριο (!).  Το 9% από "ΑΠΕ" δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχαν οι εξαγω-εισαγωγές, δηλαδή απορρίπτουμε και εισάγουμε, αλλά κάποιοι αλήτες πληρώνονται ΕΤΜΕΑΡ για να "εγχέουν".

Ένας ΑΠΕτζής, είναι κατά σύμπτωση και αεριάς και εισαγωγέας. Ευτυχώς που τον έχουμε, γιατί τι θα κάναμε χωρίς αυτόν;  Άσε που δόξα τω Θεώ βοήθησε και στην Φλώρινα.  Και ευτυχώς κάνει και αεροδρόμια.

http://energypress.gr/news/lafazanis-tromokratoyn-lao-kai-kalliergoyn-ragiadismo Ο υπουργός υποστηρίζει πως "στη χώρα λειτουργεί μια κανονική Πέμπτη Φάλαγγα από ολιγάρχες, από διαπλεκόμενα μίντια και εγχώριους πολιτικούς υπαλλήλους"

Βάστα Ρόμελ, έλεγε πάντα η Πέμπτη Φάλαγγα...

(τις εισαγωγές μου τις θύμησε ο Γιώργος Β.)

Από την Φλώρινα στον αγωγό


Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ή ιδεοληπτικοί, ή βαρύτατα αφελείς, ή εξυπηρετούντες σκοπιμότητες (ή μικρό το μεροκάματο κι η κάψα μου μεγάλη)


Professor Moriarty είπε...

Υπάρχει ένα λάθος που κάνουμε εμείς που επιχειρηματολογούμε κατά των αιολικών και εν γένει κατά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Υποτιμούμε την θρησκευτική διάσταση του θέματος. Αλλά πάλι δεν έχουμε να κάνουμε με θρησκεία η οποία απαντά δογματικώς σε θέματα μη-αποδείξιμα, αλλά είναι ένα μείγμα θρησκευτικών πεποιθήσεων και ψευδο-επιστήμης. Και λέω ψευδο-επιστήμης διότι η καθιερωμένη επιστημονική μεθοδολογία στην θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής έχει γίνει τόσο ελαστική, ώστε φτάσαμε στο σημείο να γίνει και αντικείμενο ... “δημοσκοπήσεων” και ποσοστών αποδοχής. Γι αυτό ιερείς του νέου δόγματος εμφανίζονται επιστήμονες οι οποίοι “κλιματολογούν” μετ ευτελείας. Αρχίζουν με τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 που αυξάνονται από την Βιομηχανική Επανάσταση και μετέπειτα.

Το ότι το CO2 είναι “αέριο θερμοκηπίου” δεν το αρνείται κανείς. Παραλείπουν όμως να αναφέρουν: Ότι οι υδρατμοί επίσης είναι αέριο θερμοκηπίου σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Ότι το ποσοστό του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι κοντά στο 0.04%.

Παραλείπουν να αναφέρουν τι ποσοστό του ατμοσφαιρικού CO2 οφείλεται σε αποκλειστικά ανθρώπινες δραστηριότητες (μήπως είναι ένα μικρό μονοψήφιο νούμερο 2.5-3%?) και ότι το CO2 δεν παραμένει αιώνια στην ατμόσφαιρα αλλά έχει χρόνο ζωής περίπου 20 έτη.

Και το σημαντικότερο, από αυτές τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, τι ποσοστό οφείλεται στην ηλεκτροπαραγωγή? Είναι το 40% και από αυτό το 40%, το 30% οφείλεται στην Κίνα (και στα απαρχαιωμένα εργοστάσια της).

Αλλά κάθε θρησκευτική πεποίθηση, από την στιγμή που αρχίζει να έχει μια κρίσιμη αποδοχή από τις μάζες, αρχίζει επίσης να μπολιάζει άλλες, εντελώς ανίερες σκοπιμότητες.

Και το σημαντικότερο που το γράφεις συνεχώς και εσύ, τι ποσοστό εκπομπών CO2 μείωσαν οι ΑΠΕ? (Αν εξαιρέσουμε τα Υ/Η, από όλα τα δεδομένα προκύπτει από αμελητέο μέχρι ανύπαρκτο).

Και μέσα σε αυτή την συνολική εικόνα τί σημαίνει ο φανατισμός μερικών (όπως ο καθηγητής Γ. Φίλης) να κάνουν στην Ελλάδα σώνει και καλά παραγωγή ηλ. ενέργειας από ΑΠΕ? Θα έσωζε αυτό τον πλανήτη (αν υποθέσουμε ότι κινδυνεύει από το CO2)? Ασφαλώς όχι! Η Ελλάδα είχε ήδη ΑΠΕ, τα μεγάλα Υ/Η της ΔΕΗ, με μετρημένη συνεισφορά και εξοικονόμηση καυσίμου. Τα υπόλοιπα ας μας πει ο κος Φίλης, ή οποιοσδήποτε άλλος που ασπάζεται τα ίδια δόγματα, τι πέτυχαν ως προς τους στόχους τους.

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι μπορούμε να ηλεκτροδοτούμαστε αποκλειστικά από ΑΠΕ! Ας εκπονήσει μελέτη ο κος Φίλης για αποκλειστική ηλεκτροδότηση της Κρήτης από ΑΠΕ και ας την δημοσιεύσει για να δούμε τι ποσοστό της Κρήτης θα χρειαστεί να καλυφθεί από Α/Γ και πάνελς, πόση εφεδρεία από συμβατικά καύσιμα θα χρειαστεί (και τι ακριβώς), τι επεμβάσεις στο δίκτυο, ας βγάλει και τον λογαριασμό... Αλλά, επειδή ο κος Φίλης έχει ένα εργαστήριο με τόρνους και φρέζες και δράπανα, ας αρχίσει πρώτα να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να το ηλεκτροδοτήσει αποκλειστικά με ΑΠΕ...


Βέβαια υπάρχει το όμορφο και επιστημονικοφανές επιχείρημα των παγκοσμίων διασυνδέσεων του παγκόσμιου ενεργειακού χωριού όπου η ενέργεια θα πηγαίνει από εκεί που δεν την θέλουν εκεί που την θέλουν, από εκεί που φυσάει πολύ εκεί που δεν φυσάει καθόλου. Πιθανώς η σωτηρία του πλανήτη να σημαίνει ότι αυτός θα γεμίσει σύρματα, υποσταθμούς, μετατροπείς AC/DC, πυλώνες, μαζί με Α/Γ, πάνελς, κλπ – το πόσο πράσινη είναι αυτή λύση δεν μπορώ να το φανταστώ, αλλά ακόμα και αν συνυπολογίσουμε τα κόστη, τις απώλειες μεταφοράς, κλπ τα οποία συνεπάγονται αστρονομικές τιμές για τον καταναλωτή, είμαι σίγουρος ότι και πάλι δεν θα υπήρχε αποτελεσματική ηλεκτροδότηση χωρίς γενναίες εφεδρείες.

Όταν λέμε ότι κάθε λύση ΑΠΕ (και ιδίως από Α/Γ και Φ/Β), είτε σκέτη, είτε με αντλησιοταμίευση, καταλήγει σε συστήματα παραγωγής ισχύος με χαμηλό συντελεστή φορτίου, αποδεδειγμένα, αυτό σημαίνει μη βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει από οικονομική άποψη εκτροχιασμό τους κόστους ενέργειας, αν υποθέσουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε τελικά ένα ευσταθές σύστημα.

H "αειφορία" κατάντησε οιονεί θεολογικός όρος. Όταν οικολογικοί όροι που αφορούν υγροβιότοπους χρησιμοποιούνται διασταλτικά και χωρίς διάκριση, καταλήγουν να γίνουν θεολογικοί. Στην επιστήμη υπάρχει η θεωρία των δυναμικών συστημάτων για τις περιπτώσεις που συζητάμε, υπάρχουν οι έννοιες των σημείων ισορροπίας και των συνθηκών ευσταθείας τους. Και υπάρχει και η ανάλυση οικονομικής βιωσιμότητας, όχι με όρους πράσινων ευχολογίων και θεολογικών όρων, αλλά πάλι με υπολογισμούς (τις περισσότερες φορές απλούς, αλλά και σύνθετους αν το επιθυμείτε). Αλλά αδιάλειπτη και ευσταθής παραγωγή και μεταφορά των ποσών ενέργειας που απαιτούνται σε μία σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία με ΑΠΕ είναι αδύνατη. Να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο (με τον εαυτό τους ας τα βρουν όπως τους αρέσει). Ας αρχίσουν να προπαγανδίζουν την επιστροφή σε προβιομηχανικές κοινωνίες, ή δραστικούς περιορισμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με διατάγματα, θα είναι πιο ηθικό αλλά και ρεαλιστικό, και θα το θεωρούσα και πολιτική τοποθέτηση. Πιθανώς τότε να τους έβλεπα με περισσότερη συμπάθεια, και ίσως να συμφωνούσα με μερικά από αυτά. Αλλά τώρα τους θεωρώ, ή ιδεοληπτικούς, ή βαρύτατα αφελείς (για να το πω με περιφραστικό ευφημισμό), ή εξυπηρετούντες σκοπιμότητες.

O Prof. Moriarty πάντα τα λέει πιο ευγενικά από μένα... Εγώ τους λέω ή βλάκες, αγράμματους και στόκους, ή πληρωμένα λαμόγια.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Βρέθηκε τρόπος αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή


https://stevengoddard.wordpress.com/2015/04/18/scientists-solve-the-solar-energy-storage-problem/

Ο ήλιος είναι σχετικά άχρηστος για απ' ευθείας ηλεκτροπαραγωγή. Είναι πολύ ...διάχυτος για τα φωτοβολταϊκά, και το ρεύμα από φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά (και ο αέρας είναι ηλιακή ενέργεια) δεν αποθηκεύεται. 


Αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια, που είναι σχεδόν καθαρή, με φίλτρα, αποθειωτές, σκεπασμένους ταινιόδρομους, και τέτοια σαχλά που υπάρχουν εδώ και 50-60 χρόνια.  Και σίγουρα θα βρείτε λιγότερο "όμορφες" φωτό, αλλά ο ατμός (που συνήθως δείχνουν) δεν είναι ρύπος. Το CO2 δεν ...φαίνεται!  Η κακή διαχείριση και η έλλειψη φίλτρων είναι σαν τους φτωχούς που είναι βρώμικοι, ή τους εκ πεποιθήσεως βρωμιάρηδες.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μόνο με επιδοτήσεις, μόνο για τις επιδοτήσεις -- Without subsidies, wind energy projects cannot survive

 
http://news.heartland.org/newspaper-article/2015/03/11/senate-rejects-wind-ptc-extension

Η Γερουσία δεν είχε ανανεώσει τις επιδοτήσεις από το 2013. Μετά πήραν παράταση για το 2014. Τώρα καταψηφίστηκαν 51-47, παρά την προσπάθεια των Δημοκρατικών (κάτι σαν Πασόκοι τύπου ΓΑΠ είναι αυτοί) να συνδέσουν το θέμα με την ψήφιση ενός σημαντικού αγωγού από τον Καναδά.

Η επιδότηση (γνωστή σαν PTC ή production tax credit) έχει κοπεί κι άλλες φορές από την Γερουσία, αλλά επανέρχεται με λόμπυϊνγκ των τρωκτικών μέσω Βουλής Αντιπροσώπων). Εκτός από το PTC περίπου 30 Πολιτείες έχουν βάλει και υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Όπου έχουν μπει αιολικά ακριβαίνει το ρεύμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις υποκατάστασης καυσίμων, τα ποσοστά τους είναι πολύ μικρά, αλλά η Αμερική καταναλώνει πολύ ρεύμα και τα παράσιτα ...χάνονται.

“As the recent bankruptcy filing of Minwind makes clear, without subsidies, wind energy projects cannot survive,” Noon added. “No wonder wind industry lobbyists are pushing so hard to get the PTC extended. Fiscal conservatives want it ended once and for all, which will give both sides what they want. The industry will get ‘certainty,’ and taxpayer dollars will no longer go to billionaires like Warren Buffet who benefit from the tax breaks.”  Ο καημένος ο Buffet το έχει πει:  "Επενδύει" μόνο για τις επιδοτήσεις -- μειώνει τον φόρο του. Όταν κόβεται το PTC εξαφανίζονται τα αιολικά.

Αν κόβαμε ΟΛΑ τα αιολικά στην Ελλάδα, θα γλιτώναμε ένα σωρό πεταμένα λεφτά και η ΔΕΗ ούτε που θα καταλάβαινε ότι κόπηκαν. Μάλλον θα γλίτωνε από τον μπελά. Όσοι προωθούν αιολικά και αντλησιοταμίευση αγνοούν ότι 1) τα φράγματα έχουν και άλλους σκοπούς, 2) τα φράγματα είναι της ΔΕΗ (πληρωμένα από εμάς) και όχι της WWF ή της ENERCON, 3) τα Υ/Η είναι πολύτιμα για ισχύ αιχμής και για διαχείριση φορτίων... Και όχι για να πουλάνε ανεμογεννήτριες και να παίρνουν ποσοστά οι "ενεργειακοί βαρώνοι"

Και στην Ευρώπη δεν τα έχουν καλά οι αιολικοί...   Βέβαια, εμείς εδώ είχαμε τον Μανιάτη που τα έδωσε όλα...

Οι ΗΠΑ έχουν περιοχές που φυσάει σχεδόν συνέχεια, αχανείς εκτάσεις για ...πέταμα, και προφανώς δεν έχει λεφτά για πέταμα...

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης στην Επιτροπή της Βουλής, για ΔΕΗ, ΑΠΕ κλπ




Εθνική οικονομία... Εθνική οικονομία...

Οι υποδομές είναι φυσικό μονοπώλιο. Και δεν είναι θέμα τιμήματος. Πολλά δεν λένε "κοινοτικές οδηγίες" που μας τα σερβίρουν σαν "υποχρεωτικά".
 
«δεν δικαιούνται να μας υποχρεώσουν να πουλήσουμε τα δίκτυα μεταφοράς. Δεν το προβλέπει αυτό άλλωστε, καμία ευρωπαϊκή Οδηγία»
 
Η "απελευθέρωση" δεν είναι σαλαμοποίηση και εκχώρηση σε ξένα ημικρατικά μονοπώλια

Η ΡΑΕ...   Για ποιόν νοίαζεται η ΡΑΕ;  Η ΡΑΕ ήταν για τους ΑΕΡΙτζήδες.  Όχι υπέρ του "ανταγωνισμού" αλλά υπέρ των επίδοξων επιδοτούμενων ανταγωνιστών ενεργειακών βαρόνων...  Και για τους ΑΠΕτζήδες... Ίδια πρόσωπα... Κλέβουν τον κοσμάκη για να έχουν ...λεφτά. Ναι, λαδώνουν κατά κόρον οι Μαφιόζοι. Αυτά τα λέω εγώ και μάλλον τα ξέρει...
 
Σε ό,τι αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης παρατήρησε πως «τόσο απ' το θεσμικό της πλαίσιο, όσο και απ' τη λειτουργία της, η ΡΑΕ έχει ξεφύγει απ' τον βασικό της στόχο που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών: Ο ανταγωνισμός είναι εργαλείο για να πετύχουμε την εξυπηρέτηση των καταναλωτών- δεν είναι αυτοσκοπός. Η ΡΑΕ τον έχει κάνει αυτοσκοπό και αυτό το έχουμε πληρώσει με τεράστιες ανατιμήσεις».

Αύξηση συμμετοχής λιγνίτη.  Με τα ειδικά μηχανήματα ΔΕΗ και όχι τσάπες άεργων εργολάβων. Προτιμώ προσλήψεις για ΔΕΗ και ορυχεία παρά παπαγάλους οικολόγους, πρακτοράκια και ορνιθοπτωματοσυλλέκτες.
 
Σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης σημείωσε πως «τιμολογιακή μείωση μπορεί να υπάρξει όταν γίνει μείωση του κόστους παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, όμως, «πρέπει να επέμβουμε στο κόστος καυσίμου με την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο, μ' αυτό μας έχει προικίσει η φύση σαν χώρα, γλιτώνουμε με τη χρήση του εισαγόμενα καύσιμα- αλλά η συμμετοχή του έχει μειωθεί από το 78% όπου βρισκότανε πριν 10 χρόνια, στο 45%»
 
Δεν μπορεί να είναι πάνω από 10% το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα...

Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται.

Το ΕΤΜΕΑΡ δεν αφορά ηλεκτρική ενέργεια. Και δεν είναι λογοπαίγνιο. Μέχρι και το ΣτΕ το είπε "μη ανταποδοτικό φόρο".

Οι στρεβλώσεις της αγοράς είναι ευγενικός τρόπος να πεις κανείς "αέριο, ΜΑΜΚ, ΑΔΙ πάνω από το κόστος του αερίου" και "ΑΠΕ" (πληρώνομαι για να εγχέω, θες δεν θες, εάν εγχέω, λέμε τώρα, κακίες που ακούγονται ότι μερικοί μερικοί απλά πληρώνονται, ή ότι είναι φτηνότερο να πληρώνονται από το να εγχέουν).

Οι Ανανεώσιμες είναι βασικά επιδοτούμενη "αρπαχτή", και για αυτό είναι στα χέρια ιδιωτών.  Υπάρχουν δύο θέματα βέβαια:  Είναι "ενέργεια" ή ΑΠΕ (δηλαδή τα αιολικά και τα φ/β)?   Η ΔΕΗ δεν έχει πολλές Α/Γ, και δεν τις αφήνει να γυρίζουν, ώστε οι ιδιωτικές να δουλεύουν εισπράττουν περισσότερο  ΕΤΜΕΑΡ.   Είτε είναι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είτε των Περιστεροκοπελουζοκλπ, τα αιολικά είναι ακριβή και ενοχλητική απάτη, και τα φωτοβολταϊκά είναι ακριβή ημερήσια ισχύς αιχμής ("άχθος"). Λυπηθείτε μας...
 
Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθαυτές, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ διαπίστωσε πως «με κάποιες άστοχες επιλογές, η ευλογία της χώρας μας που λέγεται ήλιος, κοντεύει να μετατραπεί σε άχθος- κι αυτό διότι στην Ελλάδα το κόστος της μεγαβατώρας από ανανεώσιμες πηγές έχει φτάσει να είναι πάνω από 300 ευρώ, ενώ στη Γερμανία είναι κάτω από 200, και στην Κύπρο 74-95 ευρώ».

Το ΕΤΜΕΑΡ δεν αφορά ηλεκτρική ενέργεια (η έγχυση πληρώνεται χωρίς να υποκαθιστά ηλεκτροπαραγωγή ή να εξοικονομεί καύσιμα).

Οσμές σκανδάλων... Έχουν ονοματεπώνυμα... -- και ακούω ότι ξέρει και το θέμα της ...Φλώρινας.

Δανεισμός για κεφάλαιο κίνησης είναι λάθος. (Εννοείται και είναι λάθος...  Ο Ζερβός μάλλον δεν έμαθε τι είναι "κεφάλαιο κίνησης...)
 
Η ΔΕΗ είναι και πρέπει να είναι χρηματοδοτήσιμη και να έχει πιστοληπτική ικανότητα.  Αυτό από μόνο του είναι ο λόγος για ενιαία και μη σαλαμοποιημένη ΔΕΗ.

Η Λάρκο... Μήπως επιδοτεί με κεφάλαιο κίνησης τον Αλεμανό πελάτη της;

Η διασύνδεση των νησιών... Ξέρω ότι χρειάζεται, αλλά την θέλουν κυρίως οι Μαφιόζοι (και αρκετοί ντόπιοι προτιμούν blackout από ανεμιστήρες).
 
Ο Τραγάκης πλασιέ ξένων.  Η "Ευρώπη" έλεγε να "κάνουμε κράτει" εν όψει δημοσιονομικών, και οι Τραγακομπιρμπίληδες δεν ήθελαν κράτει... Ούστ.  Χαίρομαι που μας τέλειωσε ο Ζερβός και η ΝΔασόκ, τι ντροπή, Θεέ μου...
 
Ο Ηλίας Παναγιώταρος κατά των ΑΠΕ. "Υπερβολικά κοστοβόρες και αμφιβόλου αποτελέσματος και χρησιμότητας... για να παίρνουν κάποιοι επιδοτήσει"ς...
 
Δεν μπορείς κύριε να εκτιμάς κάποιον και να λες "παρών".

Τον Λαφαζάνη και τα μάτια μας...

¨Η "Ευρωπαϊκή" πολιτική για ΑΠΕ καταστρέφει την ηλεκτροπαραγωγή και δημιουργεί εξαρτώμενα πράσινα ζόμπυς


http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFF9N0WF01U20150413

Ήταν από το πρώτα πράγματα που έμαθα στο σχολείο:  "Όταν επιδοτείς κάτι, δημιουργείς ανισορροπίες".

Με τις ΑΠΕ είναι πολύ χειρότερο.  Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή 1) επιδοτούνται, 2) είναι υποχρεωτικές και 3) επειδή υποχρεωτικά το κόστος τους περνάει στον καταναλωτή.  Οι επιδοτήσεις είναι τόσο παχυλές που υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία παραπληροφόρησης, στρατοί έμμισθων ακτιβιστών και οικολόγων-πρακτόρων, διαφθορά στην Διοίκηση, Πράσινη Ανάπτυξη και Αειφορία, λεφτά υπάρχουν.

Το πρώτο και προφανές πρόβλημα με τις ΑΠΕ (και αναφέρομαι κυρίως στα αιολικά, αν και τα φ/β δεν είναι αθώα) είναι ότι το στοχαστικό ρεύμα (κουτουρού), που δεν αποθηκεύεται, ακόμα κι αν ήταν δωρεάν είναι μπελάς και ακριβαίνει το σύνολο του ρεύματος, και για θεωρητικούς λόγους, που επαληθεύονται μετά τόσα χρόνια, (το έχει πει η Ε.On το 2005), "δεν μπορει να υποκαταστήσει συμβατική παραγωγή σε ποσοστό πάνω από 4-6%.". Χώρια η μεταβλητότητα των φ/β.  Με κόλπα, απορρίψεις και μεταβλητότητα στην υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή, το 4-6% έγινε 7-8% για τα αιολικά και άλλο τόσο στα φ/β. Και με υπερδιπλασιασμό στο κόστος για τον καταναλωτή.

 

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Η Ιαπωνία βάζει κανόνες για την αποξήλωση και πέταμα των ΑΠΕ μετά το τέλος των επιδοτήσεων


http://www.japantimes.co.jp/news/2015/04/12/national/japan-to-draft-guidelines-for-disposal-of-solar-wind-power-facilities/#.VStXXGDfoaU

"Το Υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας θα συντάξει οδηγίες για την απομάκρυνση και ανακύκλωση σταματημένων φωτοβολταϊκών και αιολικών εγκαταστάσεων.  Αυξάνει το παράνομο πέταμα, όσο αυτές οι ΑΠΕ παλιώνουν και οι ΑΠΕτζήδες τα παρατάνε.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε πρόγραμμα με επιδοτήσεις μέσα ταριφών όπου οι "ΔΕΗ" υποχρεούνται να αγοράζουν το ρεύμα από ΑΠΕ για 20 χρόνια, σε προκαθορισμένες σταθερές τιμές. Οι ΑΠΕ είναι κατά 90% φωτοβολταϊκά, και το πρόγραμμα δεν είναι΄δημοφιλές στις "ΔΕΗ".

Εάν οι ΑΠΕτζήδες βγουν από την δουλειά όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις, η χώρα θα γεμίσει με πεταμένα και παρατημένα μηχανήματα.

Το πέταμα γιγάντιων αιολικών για παράδειγμα θα είναι σοβαρό πρόβλημα για επίδοξους αιολικούς. Στην Ιαπωνία, το κόστος αποξήλωσης περιλαμβάνεται στην αρχική τιμή που καλύπτεται από ταρίφες, αλλά δεν υπάρχει διασφάλιση ότι τα λεφτά θα πάνε στην αποξήλωση και διάθεση.  Το Υπουργείο σκέφτεται να ζητήσει από τους προμηθευτές να δημιουργήσουν ξεχωριστό αποθεματικό λογαριασμό για αυτόν τον σκοπό.

Το Υπουργείο θα παροτρύνει ιδιώτες ΑΠΕτζήδες να παρατείνουν την χρήση των εγκαταστάσεών τους και μετά την λήξη της περιόδου των ταριφών, για να παράγουν ηλεκτρισμό για δική τους χρήση".  Οι Ιάπωνες όταν θέλουν να καθαρίσουν κάποιον που τους ζαλίζει, το κάνουν με ...χιούμορ.

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Ανακεφαλαίωση 2015 - Η περίληψη από τις ΗΠΑ: Πεταμένες επιδοτήσεις σε ξένους

 
http://www.newsweek.com/whats-true-cost-wind-power-321480

Στην "Ευρώπη" τα αιολικά επιδοτούνται με τις διάφορες εκδοχές του Γερμανικού Νόμου EEG, καθ' ημάς "Νόμου Μπιρμπίλη". Στις ΗΠΑ επιδοτούνται με φοροαπαλλαγές (που εγκρίνονται, ή δεν εγκρίνονται από την Βουλή τους κάθε χρόνο) και με κατά περίπτωση και Πολιτεία αναγκαστικές ποσοστώσεις, και κατά προτεραιότητα απολήψεις που μιμούνται την Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο στις ΗΠΑ όπως και στην Ευρώπη: Τα αιολικά (οι ΑΠΕ, γενικά) αυξάνουν το κόστος του ρεύματος. Το υπερδιπλασιάζουν στην Γερμανία, και κάτι παραπάνω στην Δανία. Υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις, που πάνε σε αλλοδαπές εταιρίες. Καταστρέφουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, την οποία όμως χρειάζονται αφού δεν την υποκαθιστούν, και δεν μειώνουν CO2 (ή κατανάλωση πραγματικών καυσίμων) στο ποσοστό που αντιστοιχεί στα λεφτά που πληρώνονται.

Δεν είναι παρηγοριά που το θέμα έχει γίνει πρωτοσέλιδο, είτε εκεί, είτε εδώ.

Σε πρόσφατο άρθρο του, το μαζικής κυκλοφορίας Newsweek το λέει ωμά: As consumers, we pay for electricity twice: once through our monthly electricity bill and a second time through taxes that finance massive subsidies for inefficient wind and other energy producers... ...if Americans realized the full cost of generating energy from wind power, they would be less willing to foot the bill—because it’s more than most people think:   Σαν καταναλωτές πληρώνουμε για το ρεύμα δύο φορές:  Μία φορά στον λογαριασμό, και την δεύτερη μέσω φόρων που καταλήγουν σε ογκώδεις επιδοτήσεις για αναποτελεσματικά αιολικά και άλλα συναφή.  Εάν συνειδητοποιούσαμε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά δεν θα ανεχόμαστε το κόστος τους -- επειδή είναι περισσότερο από όσο νομίζει ο πολύς κόσμος.

30 δις δολάρια επιδοτήσεις που πάνε σε αιολικούς οι περισσότεροι των οποίων είναι θυγατρικές ξένων εταιριών. Οι αιολικοί διαφημίζουν ότι το αιολικό ρεύμα κοστίζει μόνο $59 η μεγαβατώρα, αλλά κοστίζει 2,5 φορές παραπάνω. Τα υποτιθέμενα περιβαλλοντικά οφέλη είναι αμφίβολα αφού τα αιολικά είναι αναξιόπιστα, δεν φυσάει συνέχεια που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν θερμές εφεδρείες για σταθερότητα της ηλεκτροπαραγωγής.

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Η Ινδία πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Greenpeace Ινδίας για ...πρακτοριλίκια


http://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/mha-suspends-greenpeace-indias-registration/article7084953.ece

http://www.thegwpf.com/india-suspends-greenpeace-licence-freezes-bank-acounts/

"Η Κυβέρνηση της Ινδίας πάγωσε τους λογαριασμούς της Greenpeace στην Ινδία επειδή αυτή η ΜΚΟ, κατ΄επανάληψη, απέκρυψε ή ανέφερε λανθασμένα ξένες «εισφορές», και απέκρυψε λεπτομέρειες σχετικά με πληρωμές, απ’ έξω, ντόπιου «ακτιβιστή». Η Κυβέρνηση ανέφερε ότι αυτές οι πληρωμές έβλαψαν τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Η Κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για το ενδιαφέρον της Αγγλίας στην τοπική ΜΚΟ, και ενόχληση για την συμμετοχή της Greenpeace Ινδίας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη κατά του κάρβουνου, με χορηγούς Αμερικανικές οικολογικές οργανώσεις, και στόχο την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο παγκοσμίως αλλά και ειδικά στην Ινδία.

Το αποτέλεσμα ήταν στρατηγική τριών σημείων από την Greenpeace: Δημιουργία δικτύου διαμαρτυρομένων εναντίον του κάρβουνου, στόχευση εξόρυξης κάρβουνου σε ρυθμιστικές αρχές και δικαστήρια, και καμπάνια σε ντόπιους και εγχώριους επενδυτές κατά εταιρίας κάρβουνου στην Ινδία".

Χρόνια Πολλά, και χαιρετίσματα στα ντόπια λαμόγια που παριστάνουν τους ...οικωλόγους. Ποιος σας πληρώνει βρε μασκαράδες?

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Οι Γερμανοί μπλοκάρουν το Δανέζικο αιολικό ρεύμα... Ή μήπως (και) οι Άγγλοι;


http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-09/as-germans-block-danish-wind-a-new-feud-tests-crisis-weary-eu

"...For the wind companies, the losses are starting to add up. The Danish Energy Association estimates that Nordic generators are missing out on $87 million in annual sales as the Germans reject as much as 71 percent of the electricity being sent over from mainland Denmark..."

Όπως έχει πει ο greeklignite, όσοι έχουν αιολικά ψάχνουν που να ξεφορτωθούν το ...πρόβλημά τους. Οι Δανοί, τόσο καιρό, παριστάνουν ότι έχουν πάρα πολύ καθαρό αιολικό ρεύμα, μόνο επειδή είναι σε διάδρομο μεταξύ της πολύ μεγαλύτερης Γερμανίας και της υδροηλεκτρικής Νορβηγίας.  Οι Δανοί χρησιμοποιούν το περίσσευμα του υδροηλεκτρικού δυναμικού της Νορβηγίας για ...μπαταρία.  Έτσι και το λιγουρευτεί η Γερμανία...

Το πρόβλημα, για την ώρα παρουσιάζεται σαν "ανάγκη για περισσότερα δίκτυα υψηλής τάσης" από Β προς Ν (ή από Ν προς Β).  Και ότι δήθεν αυτό χρειάζεται για να πηγαίνει η δήθεν πολύτιμη αιολική ενέργεια από Β προς Ν. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι ψάχνουν να ξεφορτωθούν το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα και δεν έχουν που και πώς να το στείλουν. Η Δανία θέλει να διασυνδεθεί με την Ολλανδία... Γιατί άραγε?  Και η Αγγλία με την Νορβηγία... Το άρθρο δεν το λέει αυτό, αλλά σας το λέω εγώ:  Ο καυγάς είναι ποιος, με πολλά αιολικά θα πρωτο-απορρίπτει στην Νορβηγία? Και τι θα πάθει η Πράσινη Δανία από αυτό?

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Γιατί έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος του ρεύματος στην Γερμανία;

(μεγαλώνει με κλικ)

http://www.science-skeptical.de/klimawandel/warum-haben-wir-in-deutschland-mit-die-hoechsten-strompreise-der-welt-und-warum-hat-sich-der-strompreis-seit-2000-mehr-als-verdoppelt/0013735/

BDEW-Strompreisanalyse Juni 2014
Europäischer Strompreisvergleich
http://www.kwh-preis.de/strompreis-dossier-teil-5-strompreise-im-europaeischen-vergleich
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6849826/8-27052015-AP-EN.pdf/4f9f295f-bb31-4962-a7a9-b6c4365a5deb  (Μάϊος 2015)

Υπάρχει αυτό το παράδοξο :  Από την μία, οι ΑΠΕ διαφημίζονται σαν "δωρεάν" ή "φθηνό" ρεύμα, και από την άλλη το κόστος του ρεύματος έχει διπλασιαστεί στην Γερμανία [και όχι μόνο], λόγω ΑΠΕ.

Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή (α) επιδοτούνται (με μετακύλιση της επιδότησης στους λογαριασμούς "ΔΕΗ"), (β) είναι υποχρεωτικές με δήθεν υποχρεωτικές αλλά ασαφείς "ποσοστώσεις", και (γ) τα δίκτυα πρέπει να παίρνουν το ρεύμα από ΑΠΕ κατά προτεραιότητα και με δική τους επιβάρυνση.  Όλα αυτά με τον νόμο EEG (το Γερμανικό πρωτότυπο του Νόμου Μπιρμπίλη).

Όταν και για όσο φυσάει ή/και έχει ήλιο, με πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ, πέφτει, πρόσκαιρα, η χοντρική τιμή του ρεύματος. (Προσοχή:  Πέφτει η χοντρική, αλλά η λιανική μένει ψηλά, αφού σε αυτήν προστίθενται τα ΕΤΜΕΑΡ, και άλλα τέλη που έχουν άμεση και έμμεση σχέση με ΑΠΕ (όπως π.χ. τέλη διασύνδεσης και μεταφοράς -- κάποιος πρέπει να πληρώσει όλα αυτά τα έξτρα καλώδια και την χρήση του δικτύου).

Στην Γερμανία, το πλεονάζον ρεύμα από ΑΠΕ είναι τόσο πολύ, που οι Γερμανοί πληρώνουν για να "εξαχθεί" σε γειτονικές χώρες, κατά προτίμηση με πλεονάζοντα υδροηλεκτρικά, (Ελβετία, Γαλλία, Νορβηγία) για αντλησιοταμίευση, και επαναγορά, σε άλλη, υψηλότερη τιμή, σε άλλη στιγμή (κάτι που είδαμε κάνει κατά κόρον η Δανία).


Ο συνδυασμός 1) των προσαυξήσεων (ΕΤΜΕΑΡ κλπ) με 2) την διαφορά "εξαγωγών" σε χαμηλές τιμές (και επανεισαγωγών σε υψηλότερες τιμές) έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος στην Γερμανία. Η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη (και ίσως στον κόσμο) από αυτή την άσκηση.

Και υπάρχουν και πρόσθετες παρενέργειες:  Η κατά προτεραιότητα επιλογή του ρεύματος από ΑΠΕ (που όντως έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος, ή μηδενικό κόστος καυσίμου) κάνει τις μονάδες αερίου ασύμφορες, αφού τις αναγκάζει να δουλεύουν και αυτές μεταβλητά, και τις αναγκάζει να κλείσουν -- όπως έγινε με μονάδες της Ε.Οn.  Βέβαια, στην Ελλάδα, οι 2-3 "ενεργειακοί βαρώνοι" έχουν μεγαλύτερα "μέσα" από την E.On στην Γερμανία, και για να μην κλείσουν απαιτούν cost recovery, Μ.Α.Μ.Κ., Α.Δ.Ι., και άλλους ευφάνταστους όρους που σημαίνουν "επιδότηση". Αυτή η επιδότηση των μονάδων αερίου, που φτιάχτηκαν για να καίνε πανάκριβο Ρώσικο αέριο (ναι, οι Γερμανοί έχουν φθηνότερο Ρώσικο αέριο από εμάς -- και δεν καίνε πια αέριο, λόγω ...κόστους) κάνει την ηλεκτροδότηση από αέριο, με ΑΠΕ, ακριβότερη από την ηλεκτροδότηση από αέριο χωρίς ΑΠΕ.

Τα της Γερμανίας είναι πια εντελώς γνωστά, έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί.


Όπως είναι επίσης δημόσια και επίσημη πληροφορία ότι η Γερμανία, με όλες τις ΑΠΕ της, δεν έχει μειώσει εκπομπές CO2. Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές CO2 αμέσως μετά το 1990 (και η ίδια επέβαλε την ημερομηνία 1990 σε όλους τους ηλίθιους, αφού το 1990, με την επανένωση, έκλεισε τις παλιές μονάδες κάρβουνου και λιγνίτη της Ανατολικής Γερμανίας και τις υποκατέστησε ή αντικατέστησε με πιο σύγχρονες -- οι σύγχρονες μονάδες μείωσαν τις εκπομπές CO2, λόγω αυξημένης αποδοτικότητας.  Η διείσδυση των ΑΠΕ, μείωσε την αποδοτικότητα των συμβατικών και αύξησε τις εκπομπές.  Η ύφεση του 2008 μείωσε την κατανάλωση (δηλαδή τις εκπομπές). Και με την Φουκουσίμα, η Γερμανία αύξησε την χρήση κάρβουνου και οι εκπομπές CO2 είναι εκεί που ήταν, και οι ΑΠΕ, έχω βαρεθεί να λέω, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε εξοικονομούν πραγματικά, μετρήσιμα καύσιμα.  Η καημένη η Ε.On το έχει πει από το ...2005:  "Λόγω στοχαστικότητας, η υποκατάσταση από αιολικά δεν μπορεί να είναι πάνω από 4-6% της συνολικής ισχύος.

Υπάρχουν και καλά νέα σε όλα αυτά:  Ο νέος Διοικητής της ΔΕΗ τα ..ξέρει, και τα είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που τον ενέκρινε. Άρα τα ξέρει και ο Λαφαζάνης.

Ελπίζω να υπάρχει ...ελπίς, γιατί και του Μανιάτη του ξέφυγε και το είπε, αλλά είτε υπό την πίεση Γερμανών, είτε επειδή τα Μουσεία Τέχνης έχουν έξοδα, υπέγραψε τ' άντερά του σε άδειες πριν ξεκουμπιστεί...

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ανακεφαλαίωση 2015 -- Αναξιόπιστα τα αιολικά ME αέρα. Και δεν έχουμε αέρα...


Επειδή κάπως έχω καθιερώσει να κάνω ανακεφαλαιώσεις την Μεγάλη Εβδομάδα, φέτος θα κάνω δύο... Η μία θα είναι μόνο για τα αιολικά. Η περίληψη της περίληψης είναι ότι έχουμε πετάξει (και χρωστάμε μέσω λογαριασμού ΔΕΗ) 3 δις για 2.000 ονομαστικά και διακοσμητικά αιολικά μεγαβάτ, κι όσο βάζουμε κι άλλα θα πετάμε περισσότερα λεφτά, θα δημιουργούμε προβλήματα στο δίκτυο, και για ηλεκτροδότηση;  Όταν θέλουμε ρεύμα, θα εισάγουμε.

Αυτή η ανακεφαλαίωση είναι τα ...άρθρα του greeklignite.  Το πιο πρόσφατο είναι η ανυπαρξία των αιολικών όταν έχει αέρα, και όλως περιέργως δεν έχει και αέρα!   "Ανύπαρκτα όταν χρειάζονται... ήρθε η ώρα να καταρρεύσει και το σχέδιο "Άνεμος", που κι αυτό δεν "στέκεται" πουθενά, καθώς τα πραγματικά ανεμολογικά δεδομένα είναι αμείλικτα, όπως προκύπτουν απ' τα δεδομένα πραγματικού χρόνου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για όλη τη χώρα".

Δεν έχουμε αέρηδες!...  Σε αντίθεση με την Δυτική Αγγλία και την Σκωτία, που έχουν  (αλλά το 2%, το θυμάστε;)  Δεν είμαι ανεμολόγος, αλλά ξέρω ότι συχνά φυσάει του σκοτωμού (ακατάλληλο γι' ανεμογεννήτριες) και συχνά έχει ...άπνοια. Ή συχνά φυσάει στην θάλασσα Κυθήρων, αλλά όχι στην Κάσο, ή στην Πίνδο... Και με πολλές διασυνδεδεμένα αιολικά, επίσης ...μηδέν εις το πηλίκον (βλ.επόμενη παράγραφο). Το να μην φυσάει την νύχτα, είναι επίσης πρόβλημα με τα πολλά φ/β. Και ξέρουμε ότι τα μελτέμια του Αυγούστου είναι συνήθως όταν έχει και ήλιο, επίσης πρόβλημα.  Μια λύση θα ήταν να είναι όλα τα αιολικά μεταφερόμενα και να τα πηγαίνουμε εκεί που φυσάει. Και μεταφορά ρεύματος με μικροκύματα.. (Μην γελάτε, κάποιος πράσινος μακάκας μπορεί να το προτείνει. Ή να βάλουμε ανεμιστήρες σε κάθε αιολικό, να φυσάει πάντα).

Μάθαμε από την εμπειρία ολόκληρης της Αυστραλίας (πολλά, διασυνδεμένα, γεωγραφικά διάσπαρτα, αιολικά "πάρκα"), ότι τα αιολικά, βασικά ...απουσιάζουν από την ηλεκτροδότηση.  Η Αυστραλία δεν είναι Γερμανία ή Δανία να στέλνει το αιολικό της ρεύμα ...βόλτα, αλλά να ηλεκτροδοτείται από γείτονες. Η Αυστραλία είναι ένα μεγάλο, μη διασυνδεμένο νησί και δεν έχει κορόϊδα και θύματα για γείτονες. Αν η Αυστραλία ήταν γείτονας με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί "πολύ αιολικό ρεύμα", σαν την Δανία. Αλλά δεν είναι.

Μάθαμε επίσης όταν ακόμα κι όταν φυσάει "σταθερά", δεν φυσάει "σταθερά", και η διαφημιζόμενη (από τους αιολικούς) καμπύλη ισχύος όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά το "τυρβώδες" του αέρα (turbulence) από μόνο του δημιουργεί αστάθειες στο δίκτυο που χρειάζονται περισσότερες θερμές εφεδρείες (ή απόρριψη σε γείτονες, κατά προτίμηση με περισσευούμενα υδροηλεκτρικά ή σε ...Σλάβους που δεν διαμαρτύρονται...

O greeklignite δεν ασχολείται μόνο με τα αιολικά, αλλά νομίζω δεν του αρέσει που πετάμε πολλά λεφτά για να μην έχουμε ρεύμα, και να κάνουμε ζημιά στα δίκτυα...  Και βρίσκει συνήθως πηγές που δεν ξέρω εγώ... Και όταν καταλήγουμε στα ίδια ...ενθουσιάζομαι.  Μια μικρή αιολική ανθολογία του greeklignite:

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Άλλη μια βόλτα στην Δανία

Η ανάρτηση αυτή ήταν παραγγελία, και γράφεται από την περασμένη εβδομάδα, περιμένοντας να αλλάζει ο αέρας στην Δανία να δούμε πώς περνάνε οι Δανοί και τι περνάει από τα διασυνοριακά καλώδιά τους.  Άσε που είδα και πώς ηλεκτροδοτούνται στο ...Πάσχα τους.   Αλλά πρώτα 2-3 (σημαντικές) ζωγραφιές για την Δανία και τους γείτονές της:

 
Η Δανία είναι μια μικρή χώρα μεταξύ της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Έχει το μικρότερο ΑΕΠ, και (λογικό) την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.


Και, σχετικά με τις άλλες, η Δανία είναι μάλλον ...οικονομική, με την μικρότερη κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας χώρα (ιδίως από το 2006 και μετά, και πτωτικά τα τελευταία χρόνια.. Θυμάστε πώς έλεγαν για ρεκόρ μείωσης κατανάλωσης?  Φτώχειες έχουν οι άνθρωποι...

Οι δύο παρακάτω σύνδεσμοι είναι το δελτίο ανέμων, και οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας:

http://www.windfinder.com/weather-maps/forecast/denmark#6/56.535/8.416
http://energinet.dk/Flash/Forside/UK/index.html

Η Δανία έχει πολλά αιολικά, κατασκευάζει και εξάγει αιολικά, δηλώνει πολλές αιολικές μεγαβατώρες και  παριστάνει ότι ηλεκτροδοτείτα από αιολικά.  Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν "ελεγχόμενη περιοχή προέλευσης" και σίγουρα ένα κομμάτι της ζήτησης καλύπτεται από αιολικά, αλλά μόνο επειδή:

1) είναι μια πολύ μικρή χώρα δίπλα σε ένα γίγαντα (την Γερμανία), μία 100% υδροηλεκτρική χώρα (την Νορβηγία) και μια 50% υδροηλεκτρική και 50% πυρηνική χώρα, την Σουηδία
2) χρησιμοποιεί την 100% Υ/Η Νορβηγία και την 50% Υ/Η Σουηδία για ..μπαταρίες
3) απορρίπτει ατιμωρητί , αν χρειαστεί, στο πολύ μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο.
4) επανεισάγει ρεύμα από τα Υ/Η των δύο γειτόνων (αφού
5) εύκολα ηλεκτροδοτείται αν χρειαστεί από την Γερμανία (οι ανάγκες της Δανίας είναι ασήμαντες για την Γερμανία).
6) μάλλον χρησιμοποιεί τα δίκτυα της Σουηδίας και Γερμανίας για ηλεκτροδότηση διαφορετικών περιοχών της
7) ίσως είναι και διάδρομος για ρεύμα μεταξύ Γερμανίας και Νορβηγίας και Γερμανίας και Σουηδίας
8) προφανώς εκμεταλλεύεται τιμολογιακές πολιτικές των γειτόνων σε περιόδους peak και off-peak

Αυτά, καθ' εαυτά, είναι μια χαρά. Μόνο που  (α) ΜΟΝΟ η Δανία έχει αυτούς τους γείτονες και ΜΟΝΟ η Δανία είναι ΤΟΣΟ μικρή χώρα ανάμεσα σε τέτοιους γείτονες και (β) παρ' όλο ότι σίγουρα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για φθηνότερο ρεύμα από γείτονες, η διαφορά μεταξύ της τιμής που παίρνει όταν "εξάγει" από την τιμή που πληρώνει όταν "εισάγει" κάνει την Δανία να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Ενώ τα συμπεράσματα είναι σαφέστα εδώ  (σε περίληψη και μετάφραση εδώ, διάλεξα μια μέρα, μεσοβδόμαδα, με αέρα 5-6 μποφόρ, μια μέρα Σαββατοκύριακου (Πάσχα εκεί) με λιγότερο αέρα, και μετά Δευτέρα-Τρίτη.

Κι όμως... Υπάρχει μια ΑΠΕ που μετράει για ΑΠΕ, παράγει ρεύμα, έχει ντόπιες θέσεις εργασίας...

Εδώ και 5 χρόνια (Θεέ μου...) γράφω ότι οι ΑΠΕ είναι ενεργειακά ατελέσφορες, οικονομική κλοπή, και περιβαλλοντικό θέατρο. Αναφέρομαι στα κυρίως στα αιολικά αλλά και στα φωτοβολταϊκά. Επειδή τα αιολικά είναι κουτουρού είναι βασικά προβληματικά. Αυτό φαίνεται στην εμπειρία (και τις απορρίψεις σε γείτονες) κάθε χώρας που έχει αιολικά.  Τα φωτοβολταϊκά είναι λιγότερο κουτουρού, τουλάχιστον κάνουν για (ακριβή) ημερήσια ισχύ αιχμής. Όχι παραπάνω. Και τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι βασικά ο προθάλαμος και η δικαιολογία για αέριο. Μόνο που το κάνουν και αυτό διαλείπον, και ακριβότερο και επιδοτούμενο. Τρέλα. Και από θέσεις εργασίας? Πολλές. Στην Γερμανία.

Πίσω από αυτή την τρέλα είναι η στοχαστικότητα και η μεταβλητότητα της ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Το μόνο επιχείρημα που έχει απομείνει (και το ακούω από λιγούρια) είναι ότι είναι "υποχρεωτικά". Πρώτον, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, αν δεν είσαι εντελώς πουλημένος γλύφτης.  Δεύτερον τα υδροηλεκτρικά μετράνε για ΑΠΕ σε όλο τον πλανήτη εκτός από τον Σκάϊ.  Τρίτον, η βιομάζα μετράει για ΑΠΕ.


Σε αντίθεση με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, η βιομάζα μπορεί και να απασχολήσει αγρότες. Μπορεί να βελτιώσει εδάφη, Μπορεί να το κάνει χωρίς πολλά νερά. Και κυρίως, η βιομάζα "αποθηκεύεται". Την καις σταθερά, όποτε την θες, αν θες για ισχύ βάσης. Ναι, προσφέρεται και για τηλεθερμία. Όχι, δεν είναι πανάκεια, αλλά [ίσως] δεν είναι απάτη [αν και ο greeklignite που σαφώς ξέρει πιο πολλά από μένα, είναι πιο ...επιφυλακτικός και με τα εικονιζόμενα, και σωστά επισημαίνει ότι στην Β. Ευρώπη η βιομάζα είναι δασικά υπολείμματα -- που εμείς δεν έχουμε]

Θα ρωτήσετε "τι μύγα" με τσίμπησε... Κοιτούσα την ανάρτησή μου για το φιάσκο των ΑΠΕ στην Γερμανία, Μέχρι που είδα αυτή την σταθερή πράσινη γραμμή... Ισχύς βάσης... Μετράει για ΑΠΕ....


Και έχει σχετικά λίγα εγκατεστημένα μεγαβάτ (λίγες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής), για πολλές μεγαβατώρες. Όπως όλες οι θερμικές μονάδες. Διαθεσιμότητα πάνω από 80%... Ποσοστό διαθεσιμότητας στην επάρκεια ισχύος, επίσης. ΞΕΡΕΙΣ πόσο ρεύμα θα παράγουν το βράδυ της 1ης Ιουνίου του 2015. Και του 2016.


Ναι, έχουν θέσεις εργασίας. Αγρότες, που κάνουν κι άλλες αγροτικές δουλειές... Και συμπληρώνουν το εισόδημά τους.  Αλλά δεν ακούγεται η βιομάζα... Ίσως δεν έχει καλά ποσοστά για τους λαθρεμπόρους που μας ρημάζουν από το 1999 (και από πιο παλιά).  Τους λαθρεμπόρους θα τους δείτε να ζητάνε ταρίφες, ΑΔΙ, ΕΤΜΕΑΡ, ΜΑΜΚ... Για αυτό θέλουν αιολικά, φωτοβολταϊκά και αέριο.

Το ξαναλέω... Δεν θα λύσουμε όλο το πρόβλημα με κλαδιά, γαϊδουράγκαθα και τσόφλια από αμύγδαλα... Αλλά για πολύ λιγότερα λεφτά, θα πληρούμε προϋποθέσεις για ΑΠΕ, θα παράγουμε ρεύμα, προβλέψιμο ρεύμα, dispatchable ρεύμα...  Θα απασχολούμε κόσμο...  Η Γερμανία παράγει περισσότερο ρεύμα από βιομάζα από ότι από αιολικά. Και βιομάζα, μπορούμε να την εξάγουμε. Μεταφέρεται. Αποθηκεύεται...