Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Αιολικά, αγελάδες, κατσίκες, βροχές -- επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος!


Επιστολή του Δόκτορα Ιωάννη Τσιπουρίδη, Προέδρου του Λόμπυ των Αιολικών και εκδότη περιοδικού που διαβάζει μόνο ο ίδιος, στον Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα

Το να λες υπερβολές για να πουλήσεις κάτι, μπορεί και να το ανέχομαι.  Το να λες συνέχεια ψέματα, μόνο ψέματα, ψέματα για να κοροϊδεύεις τον κόσμο, ψέματα για να κλέβουν άλλοι (προφανώς οι πελάτες) τον κόσμο, με συγχωρείτε, δεν το ανέχομαι.


Ο αξιολογιότατος Δόκτωρ Τσιπουρίδης:

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πάει στο Παρίσι, θέλει πολύ, μα δεν μπορεί... -- λένε οι Νομοθέτες του


http://www.thegwpf.com/us-states-warn-china-india-that-obamas-climate-plan-is-illegal/
http://www.ft.com/cms/s/0/0468f502-92d1-11e5-94e6-c5413829caa5.html#axzz3slpJ0dta

 Οι ειδήσεις είναι δύο:

Η πρώτη, δεν είναι "είδηση", είναι από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.  Ο Πρόεδρος δεν νομοθετεί, ούτε αποφασίζει και διατάζει αν αυτό παρακάμπτει την Βουλή.  "...Mr Obama has no prior authorisation from Congress or existing treaty to build on, and would be exceeding his executive powers under the US constitution..."

Η δεύτερη είναι είδηση:  Οι attorneys-general (κάτι μεταξύ Υπουργών Δικαιοσύνης και Νομικών Συμβούλων της Πολιτείας) του Texas και της West Virginia έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρό τους, και στους Κινέζους και Ινδούς και άλλους εκπροσώπους κρατών στο Κλιματοπάρτυ του Παρισιού, που λέει ότι ο Πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα είτε να τάζει είτε να εφαρμόσει ό,τι τυχόν συμφωνήσουν στο Παρίσι.  29 συνολικά Πολιτείες κυνηγάνε τον Ομπάμα για μονoμερείς ενέργειες που στην ουσία τους βάζει φόρους άνθρακα από την πίσω πόρτα.


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Όταν φυσάει ο άνεμος


http://www.economist.com/news/special-report/21678955-renewable-power-good-more-renewable-power-not-always-better-when-wind-blows

They have transformed their rural landscapes with wind farms and pushed up electricity prices for consumers, yet have managed to drive surprisingly little carbon out of the energy system. Μετέτρεψαν την ύπαιθρο σε αιολικές εγκαταστάσεις αλλά δεν μείωσαν σημαντικά την χρήση άνθρακα.

Wind and sunshine have two big drawbacks as sources of power. First, they are erratic.  Ο αέρας και ο ήλιος έχουν δύο μειονεκτήματα. Πρώτον είναι κουτουρού.

The second problem with wind and solar energy, oddly, is that it is free. Wind turbines and solar panels are not free, of course. Although the cost of solar photovoltaic panels has plunged in the past few years, largely because Germany bought so many, wind and solar farms still tend to produce more expensive electricity than coal or gas power stations on a “levelised cost” basis, which includes the expense of building them. But once a wind or solar farm is up, the marginal cost of its power output is close to zero. The problem lies with the effect of renewables on energy markets. Το δεύτερο πρόβλημα είναι, παραδόξως, ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι δωρεάν. Βεβαίως, οι ανεμογεννήτριες και τα πανέλα δεν είναι.  Και ενώ η τιμή τους έχει πέσει, επειδή η Γερμανία έχει βάλει πολλά, το αιολικό και το φωτοβολταϊκό ρεύμα έχει γίνει ακριβότερο από αυτό από κάρβουνο ή από αέριο. Και [το πρόβλημα είναι] ότι όταν έχουν εγκατασταθεί τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά επειδή ακριβώς έχουν μηδενικό οριακό κόστος ( ο τσάμπα αέρας και ήλιος) απορυθμίζουν την ενεργειακή αγορά.

Power stations burning natural gas increasingly find no takers for their electricity, so they sit idle.   Οι μονάδες αερίου δεν μπορούν να πουλήσουν και κάθονται. [Οι αεριάδες μας το ξέρουν αυτό και για αυτό είμαστε πρωτοπόροι στα ΑΔΙ, τις επιδοτήσεις σε μονάδες αερίου!]

And because of generous feed-in tariffs for renewables that are guaranteed for 20 years, consumers in Germany are paying high prices for their not especially clean power. Και επειδή οι ΑΠΕ έχουν γεναιόδωρες ταρίφες, οι Γερμανοί πληρώνουν υψηλές τιμές για το ...ανθρακικό τους ρεύμα.

Germany has made unusually big mistakes. Handing out enormous long-term subsidies to solar farms was unwise; abolishing nuclear power so quickly is crazy. It has also been unlucky. The price of globally traded hard coal has dropped in the past few years, partly because shale-gas-rich America is exporting so much. But Germany’s biggest error is one commonly committed by countries that are trying to move away from fossil fuels and towards renewables. It is to ignore the fact that wind and solar power impose costs on the entire energy system, which go up more than proportionately as they add more.  Η Γερμανία έκανε μεγάλα λάθη.  Έδωσε πελώριες επιδοτήσεις για ΑΠΕ. ΄Εκανε την παλαβομάρα να κλείσει τα πυρηνικά της.  Και βρήκε φθηνό κάρβουνο (λόγω του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ). Αλλά το μεγαλύτερο λάθος της Γερμανίας είναι αυτό που μιμούνται χώρες που θέλουν να φύγουν από τα ορυκτά καύσιμα και να πάνε σε ΑΠΕ:  Αγνοούν το γεγονός ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ακριβαίνουν όλο το σύστημα, δισανάλογα προς τα πάνω, όσο περισσότερα μπαίνουν. Τον Δρ. Τσιπουρίδη τον έχει πάρει ύπνος σε αυτό το σημείο, εξ άλλου πληρώνεται ανάλογα με το πόσα αιολικά πουλάει και δεν τον νοιάζει!

Terrified of looming blackouts, Western governments are increasingly paying fossil-fuel power stations to stay open. Some offer “capacity payments”—money for standing by. Texas tries to keep the power stations open by promising higher prices at times of strong demand. These payments are a hidden cost of using more wind and solar energy. Και επειδή τρέμουν τα blackouts, οι Δυτικές Κυβερνήσεις όλο και περισσότερο πληρώνουν τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς απλά για να είναι ...ανοιχτοί.  ΑΔΙ.  Πρόσθετες πληρωμές, το κρυφό πρόσθετο κόστος των ΑΠΕ.

Solar farms that offer their power for next to nothing will eventually depress the market so much that they render themselves uneconomic without heavy subsidies.  Και επειδή τα φωτοβολταϊκά (και τα αιολικά) τελικά θα δίνουν το ρεύμα τους στην χαμηλή οριακή τιμή, θα γίνουν και αυτά ασύμφορα, και θα θέλουν και αυτά, κι άλλη επιδότηση (πρόσθετη σε αυτήν που παίρνουν).

Και το άρθρο συνεχίζει σε ελπίδες ότι θα μπεί άγριος φόρος άνθρακα, ΣΥΝ θα χρεώνονται οι ΑΠΕ για την ζημιά και το έξτρα κόστος που επιβάλλουν στο σύστημα,  και φαντασιώσεις για μεγάλα δίκτυα που θα μπουν, και "θα" αντλησιοταμιεύσεις, "θα" μπαταρίες, "θα" υδρογόνο και τα γνωστά ποιήματα του "λεφτά υπάρχουν".

Η περίληψη είναι απλή:

1) Η ΕΟn κάτι ήξερε όταν έλεγε, το 2005, ότι όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν.  Εξ άλλου φαίνεται και στα αποτελέσματα:  Η Γερμανία έχει σημαντική ονομαστική έγχυση από αιολικά που κατά σύμπτωση μοιάζει πολύ με τις απορρίψεις της σε γείτονες (κάτι που η Δανία το κάνει στο φουλ).

2) Και τσάμπα να είναι όλα αυτά τα Πράσινα, πάλι θα ακριβαίνουν το ρεύμα. Το ρεύμα στην Γερμανία με το φθηνό κάρβουνο και τις πολλές ΑΠΕ είναι 100% πάνω από το πυρηνικό ρεύμα της Γαλλίας, και λίγο ακριβότερο από το ρεύμα της Κύπρου που είναι 100% από πετρέλαιο.  Αν η Κύπρος βάλει ΑΠΕ δήθεν για να μειώσει το πετρέλαιο, το μόνο που θα κάνει είναι να ακριβύνει το ρεύμα -- θα μου πείτε εάν το ακριβύνει αρκετά, θα μειώσει την κατανάλωσή της... ΄Υφεση λέγεται αυτό.

Θα ενθαρρύνει η διάσκεψη για το "Κλίμα" φόρο άνθρακα;


http://www.realclearenergy.org/articles/2015/11/27/will_paris_encourage_a_carbon_tax_108901.html

Ξαφνικά έχουν πέσει τα προσχήματα:  Οι διασκέψεις για το "Κλίμα" και η αρλουμπολογία των θερμοψυχροκηπίων αφορά την προσπάθεια επιβολής φόρου άνθρακα που προφανώς σέρνεται εδώ και καιρό.

Σημειώστε παρακαλώ:

"...even if global warming were not a concern, a tax on carbon would be worth adopting because it serves as a tax on consumption rather than labor or Capital..."  Ακόμα κι αν η παγκόσμια θέρμανση δεν ήταν αντικείμενο ανησυχίας, θα άξιζε να θεσπίσουμε φόρο άνθρακα που θα είναι φόρος στην κατανάλωση, αντί να φορολογεί την εργασία ή το κεφάλαιο -- λέει ένας φανατικός υποστηρικτής αυτού του φόρου.

Η φαινομενική διαμάχη είναι μεταξύ Συντηρητικών και των ...υπολοίπων (με ορολογία Δυτικών). Οι Συντηρητικοί θεωρούν ότι  1) τα περί Κλιματικής Αλλαγής είναι μούφα (*), 2) ο όποιος φόρος άνθρακα θα επιβαρύνει την οικονομία -- όπως όλοι οι φόροι, 3) ο φόρος άνθρακας θα είναι πρόσθετος και όχι υποκατάστατο άλλων φόρων κατανάλωσης.  Ο φόρος άνθρακα δοκιμάστηκε μεταξύ 2012 και 2014 στην Αυστραλία, και η κυρία Πρωθυπουργός που τον έβαλε απομακρύνθηκε. Πάντως, αφού συζητείται, βλέπουν και την διαφορά μεταξύ του φόρου, καθ' εαυτού, και εναλλακτικών μεθόδων όπως το cap-and-trade ή το Ευρωπαϊκό σύστημα.

Η δική μου άποψη είναι ότι το Ευρωπαϊκό σύστημα είναι κάτι σαν παρανόμισμα που ελέγχουν οι Γερμανοί, που μόνοι τους αποφασίζουν τι κυκλοφορία θα έχει και ποιοι θα ροκανίζουν.  Αλλά στην "μεγαλύτερη εικόνα" και πέρα από τα φορομπηχτικά (οι περισσότερες Κυβερνήσεις μετά το 1990 έχουν ψύχωση με τους φόρους -- και τις παροχές -- έτσι εκλέγονται) ο φόρος άνθρακα κρύβει κατά την γνώμη μου δασμούς σε Κινεζικά και Ινδικά προϊόντα.  Άρεσε στην Δύση το Κινέζικο, ειδικά το ποιοτικό Κινέζικο, όσο κρατούσε χαμηλά τον πληθωρισμό.  Τώρα που έπεσε ο πληθωρισμός και πάσχουμε από ύφεση, ενοχλούνται.  Ο φόρος άνθρακα είναι μεν υφεσιακός, αλλά στοχεύει αυτούς που εξάγουν και ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο.  Στοχεύει ίσως και τους εξαγωγείς πετρελαίου, αφού η καταστολή της ζήτησης, ...καταστέλλει την ζήτηση.   Και δεν έχει σχέση με κανένα Κλίμα, Περιβάλλον, Θερμοκήπιο, ή σχετικές αρλούμπες, όσο κι αν σκούζουν οι παπαγάλοι.

Τα περί φόρου άνθρακα τα ανέφερε ο Economist στο πρόσφατο άρθρο όπου έλεγε ότι οι ΑΠΕ είναι από ασήμαντες έως βλαπτικές στην ηλεκτροπαραγωγή, και άχρηστες στην μείωση εκπομπών, αλλά τι καλός που θα ήταν ένα φόρος άνθρακα.  Το ίδιο περίπου συμπέρασμα είχε το κλασσικό άρθρο του York που μέτρησε και αποτύπωσε σχεδόν μηδενική μείωση εκπομπών CO2 (μείωση καυσίμων) από ΑΠΕ (και μικρότερες από τις αναμενόμενες μειώσεις και από πυρηνικά!), και κατέληγε ότι φόρος άνθρακα θα ήταν πιο αποτελεσματικός στην μείωση ορυκτών καυσίμων από τις ΑΠΕ.

Οι φόροι, στις ΗΠΑ, θέλουν έγκριση από την Βουλή. Στις ΗΠΑ, οι Βουλευτές έχουν άποψη. Οι ΗΠΑ φτιάχτηκαν για να γλυτώσουν οι άποικοι από τους φόρους της Αγγλίας.  Και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είμαστε ΟΛΟΙ ηλίθιοι. Και σε κάθε περίπτωση, τα αιολικά, τα πάμπολλα αιολικά που έχουν μπει στον Δυτικό κόσμο δεν κάνουν τίποτα για εξοικονόμηση καυσίμων (δηλαδή μείωση CO2). Το'πιασες Δρ. Τ?
_____________________________
(*) Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το κλίμα αλλάζει, αυτό που αμφισβητείται είναι κατά πόσον η όποια κλιματική αλλαγή είναι διαφορετική από αυτές των τελευταίων 4,5 δις ετών, κατά πόσον είναι ανθρωπογενής (και όχι πχ ηλιογενής), κατά πόσον είναι καταστροφική, και εάν ακόμα είναι καταστροφική, κατά πόσον οι διάφορες ανθρώπινες αρλούμπες (πχ άχρηστες ΑΠΕ) κάνουν ή θα κάνουν διαφορά.  Εκτός από ότι το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και ότι οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε πολλούς λόγους, και ανθρώπινους (αλλά σε άλλη τάξη μεγέθους ως προς την σημασία), πρώτον δεν προκύπτει ότι αυτό που βιώνουμε είναι ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, και η κλιματολαγνεία βασίζεται σε αποτελέσματα μοντέλων -- που διαψεύδονται από την πραγματικότητα.  Αλλά προφανώς πιο εύκολα ελέγχει ο αυτοκράτορας το ποίμνιο μέσω κάποιας νεοθρησκείας και το ηλιθιακό δυναμικό είναι προφανώς ανεξάντλητο.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μαθήματα από την Ισπανία που κάποια στιγμή θα κατάλαβουν και οι δικοί μας


http://www.wsj.com/articles/spains-abengoa-files-for-creditor-protection-1448457865
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f5121cc8-9366-11e5-94e6-c5413829caa5.html#axzz3sfG7SFLJ
Stranded Assets: Renewables Group Faces Largest Bankruptcy In Spanish History

Η Ισπανική εταιρεία που φτιάχνει και πουλάει ηλιοθερμικά (αυτά, που μαζεύουν ήλιο, λιώνουν κάτι σαν αλάτι, και παράγουν ατμό και ρεύμα, που πάνε να βάλουν στην Κρήτη) χρεωκόπησε.  Αυτό από μόνο του δεν με ξενίζει, αντίστοιχα είχαν κλείσει τέτοιες εταιρείες που φύτρωσαν και μεταξύ 1973 και 1979.  Η είδηση είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η χρεωκοπία αυτής της εταιρείας στις πιστώτριες τράπεζες που δάνειζαν και τώρα θα βρεθούν με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Όταν "επενδύεις" (ή δανείζεις) κάτι που βασίζεται αποκλειστικά, και εξαρτάται από επιδοτήσεις, ειδικά όταν αυτό το "κάτι" είναι μη ανταποδοτικό, μη παραγωγικό, τότε, νομοτελειακά, χάνεις λεφτά, αφού επένδυσες σε, ή δάνεισες φούσκα.

Ξέρω ότι γίνομαι κουραστικός, αλλά ΟΛΑ τα στοιχεία, ΟΛΕΣ οι δηλώσεις, ΟΛΕΣ οι αναλύσεις, δείχνουν ότι οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο με, και μόνο για, τις επιδοτήσεις. Και ότι και αυτά ακόμα τα μικρά ποσοστά που δείχνουν να παράγουν (2% στο διπλανό γράφημα) είναι "ονομαστικά". Δηλαδή αφορούν "έγχυση", που πληρώνεται, χωρίς να αντιστοιχεί σε κάποια πραγματική εξοικονόμηση ή υποκατάσταση άλλου πραγματικού καυσίμου -- μα φάνηκε και στα στοιχεία της ίδιας της ΕΙΑ που αφορούν τις ΗΠΑ για τις οποίες αναφέρεται το 2%.  Φαίνεται και στα Γερμανικά αποτελέσματα, είτε τα καταλαβαίνετε "εκλαϊκευμένα", είτε "τεχνοκρατικά" και τουλάχιστον από το 2012.  Κάτι που δεν παράγει χρήσιμο ρεύμα, αλλά ακριβαίνει το ρεύμα (ασχέτως ταρίφας, αφού είναι επιπλέον κόστος, φόρος, καπέλο, στο ρεύμα). Κάτι που απαιτεί αέριο από αγωγούς που περνάνε από περίπου μόνιμα εμπόλεμες ζώνες και που ακόμα κι αν έρθει αυτό το αέριο, δεν έχουμε τρόπο να το χρησιμοποιούμε σαν εφεδρεία!


Αυτή η "τράπεζα" έχει σωθεί από τους φορολογούμενους 2 ή 3 ή δεν ξέρω πόσες φορές από πριν καν ιδρυθεί.   Άντε, να την βοηθήσουμε, να πάρει μερίδιο αγοράς από την ...Εθνική.   Έχει εμπλακεί σε περίπου κάθε φούσκα, από το 1999 μέχρι σήμερα. Και διαφημίζει ότι "επενδύει" στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Αυτό που κάνει είναι να επενδύει (και να δανείζει) σε αρπαχτές πελατών (ή/και μετόχων).  Νομιμότατες οι αρπαχτές (Νόμος Μπιρμπίλη), αλλά αρπαχτές:  Βασίζονται, αποκλειστικά, σε "μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις" που τις πληρώνει ο όλο και φτωχότερος φορολογούμενος καταναλωτής.  Μα είναι θέμα χρόνου να το παραδεχτεί κάποιος, όσο κι αν ελέγχεται από το αόρατο χέρι, ότι δεν πάει άλλο το πράγμα!  Τι θα γίνουν όλες αυτές οι "επενδύσεις" σε πράσινη επιχειρηματικότητα?  Θα σκάσουν.  Αλλά λεφτά υπάρχουν, θα τις καλύψουμε (εμείς, οι ντόπιοι) για πολλοστή φορά. Το διαφημίζει κιόλας... Το θράσος...

Το 2010 που ξεκίνησα να γράφω, ανέφερα κάτι που έχω πει σε ...πελάτες μου από το 2008-09, ότι θα χάσουν λεφτά από τα φωτοβολταϊκά τους.  Από περίπου το 2010 γράφω ότι οι "επενδύσεις" Ελληνικών τραπεζών σε ΑΠΕ είναι επισφάλειες.  I have been telling you so... Κάποια στιγμή θα πω "I told you so", και θα έχω γίνει ...κακός.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Τώρα που τα κανάλια ανακάλυψαν την λέξη "γεωπολιτική"

Τώρα που οι εκφωνητές στα Μ.Μ. Παραπληροφόρησης ανακάλυψαν την λέξη "γεωπολιτική", θα σας τα πω στα γρήγορα:

1. Από τι ηλεκτροδοτήθηκε η Ελλάδα, μέχρι το 2008, είναι γνωστό:  Λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.

2. Από τι ηλεκτροδοτείται ο κόσμος είναι επίσης γνωστό:  Κάρβουνο και λιγνίτη, πυρηνικά (για όποιον τα έχει), αέριο (για όποιον το έχει) και υδροηλεκτρικά (για τους τυχερούς με την γεωμορφία και τα νερά).

3.  Οι ΑΠΕ είναι μία απόλυτα πονηρή, εισπρακτική, ανοησία.  Στοιχειώδης επιστήμη, στοιχειώδη οικονομικά, και στοιχειώδης ανάγνωση των απολογιστικών στοιχείων. Ανύπαρκτες στην πράξη -- πέρα από την ενόχληση και το κόστος. Όποιος διαφωνεί, να πάει ο ίδιος ή το παιδί του σε νοσοκομείο που ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ, να το δοκιμάσει.  Με εφεδρεία από αέριο από τον Τουρκστρημ, χαχαχάχααα.

4. Οι μαυραγορίτες απατεώνες που παριστάνουν τους "ενεργειακούς βαρώνους" μας τάχθηκαν με το αέριο -- φθηνό αρχικό κόστος, μπορεί και ο κακομοίρης να βάλει μία μονάδα (αλλά θέλουν ακριβό ρεύμα και επιδοτήσεις και επιδοτούμενς ΑΠΕ, και πρόσθετες επιδοτήσεις για να ξεχρεώνουν).

5. Οι ίδιοι μπλόκαραν τις λιθανθρακικές μονάδες της ΔΕΗ.

6.  Η Ελλάδα άρχισε να ασχολείται με το Κλίμα αποκλείοντας έτσι την εύλογη επιλογή:  Είτε εγχώριος λιγνίτης, είτε εισαγόμενο κάρβουνο. Φθηνά, σίγουρα, και χωρίς ρίσκο.  Όποιος λάδωσε τους ακτιβιστές κατά του λιθάνθρακα, λαδώνει και τον ακτιβισμό κατά του λιγνίτη.

7. Το αέριο έχει "γεωπολιτικό ρίσκο".    Έρχεται από περίεργες χώρες, περνάει από περίεργα μέρα, όλα σε μέρη που είναι πυριτιδαποθήκες.  Ξέρω ότι με διαβάζουν οι τύποι, και έχω προσπαθήσει να το κάνω τόσο λιανό...  Είτε το αέριο είναι από την Αίγυπτο, είτε από την Ρωσία, είτε το Αζερμπαϊτζάν, είτε το Τιμπουκτού.  Μέχρι προχτές μου έλεγαν σοβαρά άτομα "μα, ο Τουρκστρημ",  "μα, οι Βούλγαροι που θα κρυώνουν"...  Τον Τουρκστρήμ τον έχουν για αμφίβολο, οι πάντες, από πριν ακουστεί το ονομά του. Ο IGB και η όποια μονάδα LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι για να μην κρυώνουν οι Βούλγαροι, και όχι για να κάνει τον ηλεκτροπαραγωγό ο κ. Μ., ή ο κ. Κ, ή ο κ. Μπ.  Και μην κρατάτε την αναπνοή σας μέχρι να έρθει αέριο από το Ισραήλ... Το Ισραήλ έχει πιο κοντινές αγορές.

Το κάρβουνο μεταφέρεται με καράβια, και ενοχλεί μόνο τον Σκάϊ, τους οικωλόγους και 3-4 μασκαράδες.

3-4 μασκαράδες έχουν πάρει στον λαιμό τους την χώρα.

Αυτά.

Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων (εκπομπές CO2) αυξήθηκε 1% στις ΗΠΑ. Δεν φαίνεται μείωση λόγω οποιωνδήποτε ΑΠΕ


http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=23892
http://www.eia.gov/environment/emissions/carbon/
http://www.realclearenergy.org/charticles/2015/11/24/carbon_emissions_rose_1_in_2014_108897.html
https://flowcharts.llnl.gov/content/assets/images/energy/us/Energy_US_2014.png

Η είδηση είναι (α) έχουν βαλθεί να βάλουν και αυτοί τις εκπομπές CO2 στο λεξιλόγιο, και (β) ότι το 2014 ανέβηκαν οι εκπομπές CO2 κατά 1% βασικά λόγω αύξησης ΑΕΠ και πληθυσμού, και περισσότερων μεταφορών. Μειώθηκαν οι εκπομπές στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω περισσότερου αερίου (το σχιστολιθικό αέριο γίνεται φθηνότερο από το κάρβουνο, στην Αμερική, όχι στην Ελλάδα).  Είστε ελεύθεροι να δείτε τα πρωτογενή στοιχεία, αλλά 1) ενώ δείχνουν άνοδο των ΑΠΕ, δεν αναφέρεται κάποια σχετική μείωση εκπομπών -- η ΕΙΑ βασικά δεν λέει ...ψέματα και 2) Οι ΗΠΑ ανακάμπτουν από το 2008.

Βρίσκω πάντα χρήσιμο το παρακάτω διάγραμμα:

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Το στοίχημα της αενάως επιδοτούμενης (και επομένως ολίγον όχι ...αειφόρου) ύπαρξης

Μικρό, μικρό, μικρό το μεροκάματο
μικρό το μεροκάματο κι η κάψα μου μεγάλη
λέω να γίνω ηλεκτροπαραγωγός
μα πιο καλά σαν το σκεφτώ
μπορώ μόνο με επιδοτήσεις

Τάληρα τάληρα τάληρα μόνο έντεκα
τάληρα μόνο έντεκα
με τις κρατήσεις δύο
δεν φτάνουνε για πάρτη μου
να δώσει κι άλλα ο λαός που του περισσεύουν
δεν φτάνουνε για πάρτη μου, να σώσουμε το Κλίμα

Λυπάμαι. Κάποτε έπαιρνα σοβαρά την Ελληνική Τεχνοδομική. Και τον Άκτορα.  Μετά, κάπου εκεί μεταξύ 2001 και 2008 άρχισα να βλέπω ότι ακόμα κι αν δεν "φταίνε" αυτοί, 100%, για τα χάλια μας, χωρίς αυτούς δεν θα είμαστε στα χάλια που είμαστε, και το έχω εξηγήσει, όσο μπορώ πιο ...δίκαια, στο διπλανό γράφημα (μεγαλώνει με κλικ) από παλαιότερη ανάρτηση.   Καταλαβαίνω ότι ο κύριος Κ. προωθεί τα συμφέροντά του, ωστόσο γράφει ανακρίβειες, που ακριβώς επειδή  1) εξυπηρετούν τα συμφέροντά του και 2) καλούμαι να τις πληρώσω εγώ, oh so sorry, ιδού οι απόψεις, ιδού και η ...πραγματικότητα.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., αναλύει τις προκλήσεις για την εγχώρια αγορά ενέργειας.

Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη διάρκεια της οποίας πάνω από 180 ηγέτες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου θα κληθούν να καταλήγουν, ύστερα από είκοσι χρόνια διαπραγματεύσεων, σε μια κοινή, διεθνή συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με αιχμή του δόρατος τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2). Αυτό, πράγματι συμβαίνει, δεν είναι καθόλου σαφές πόσο σοβαρά το παίρνουν πια και οι ίδιοι, η στοχοποίηση και η αντίδραση της Ινδίας είναι εμφανής, η τοποθέτηση της Αμερικάνικης Γερουσίας επίσης, και όλα τα συνδρομητικά ΜΜΕ που διαβάζω λένε ότι ό,τι και να προκύψει δεν θα είναι δεσμευτικό, ενώ επισημαίνουν την αντίφαση των "Ευρωπαίων". Έχετε μείνει σε απόψεις 2008. Είμαστε στο 2015. Εδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώ, εδώ, και αυτά, βιαστικά...

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Περιμένοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου για την Τρομοκρατία εεε.. το Κλίμα


http://www.thegwpf.com/forget-paris-germany-opens-new-coal-power-plant/

Καλά να είναι οι άνθρωποι, παραμυθιάζουν τους πάντες με οικολογία, πειράζουν τα αυτοκίνητα για να φαίνονται οικολογικά (και για να τα αγοράζει η κάθε Κατίνα (ή Μήτσος) που θέλει να μπαίνει στον δακτύλιο ή να έχει χαμηλά τέλη κυκλοφορίας, έχουν πάααρα πολλές ΑΠΕ (έχουν πολλά εγκατεστημένα, ονομαστικά, μεγαβάτ ΑΠΕ) και ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο και λιγνίτη. Και ξαναλέω, καλά κάνουν.

Οι μάσκες με την θεατρική παράσταση για το "Κλίμα" στο Παρίσι έχουν πέσει. Οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να πείσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν κράτει.  Δεν ξέρω αν η υπανάπτυξη στην Ασία ή στην Αφρική θα σώσει τον πλανήτη, αλλά περί αυτού πρόκειται.

Επειδή πάντα μου αρέσουν οι ...παρουσιάσεις, και από εκεί μαθαίνω ό,τι μαθαίνω, η παρουσίαση της ηλεκτροπαραγωγής στην Γερμανία έχει φτάσει νέα επίπεδα τελειότητας:

 https://www.energy-charts.de/power.htm

Σας αφήνω να το ψάξετε. Εγώ διάλεξα τυχαία τον μήνα Οκτώβριο του 2015:


Χοντρικά, βλέπω ότι ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, πυρηνικά και βιομάζα (και λίγα Υ/Η) για ισχύ βάσης, και ...λιθάνθρακα και αέριο για ισχύ αιχμής.  Παρακαλώ προσέξτε τους άξονες αριστερά. 50-70 γιγαβάτ η ηλεκτροπαραγωγή, από 5 έως 20 η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φ/β (από 0 έως 30 δηλαδή, αλλά βλέπω το πιο σύνηθες).  Από 8 έως 12 περίπου οι  καθαρές, net "εξαγωγές" σε μερικές χώρες, από 2 έως 4 οι καθαρές (net) εισαγωγές από άλλες χώρες.  Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταμπέλα, και δύσκολα θα μάθω εγώ ο φτωχός εάν τελικά χρησιμοποιούν το ρεύμα από ΑΠΕ ή όχι.   Ωστόσο είναι προφανές ότι ισχύει για την Γερμανία ότι και για το ...El Hierro:  Μπορεί και έχει πολλές ΑΠΕ επειδή απορρίπτει ή εξάγει ό,τι δεν χρειάζεται (και καλύπτει το ηλεκτροδοτικό της έλλειμμα με εισαγωγές).

Τα ωραία χρώματα δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι 1) έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος (από δικά τους στοιχεία), 2) εξάγουν πολλές, πάρα πολλές ΑΠΕ (και μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης, χαχαχα) και 3) ΔΕΝ έχουν εξοικονομήσει CO2 από όλη αυτή την ταραχή. Επίσης από επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ εξοικονομούν καύσιμα με όλες τις ΑΠΕ, και λογικό είναι, όταν αναγκάζονται να καλύπτουν ισχύ αιχμής από ...λιθάνθρακα (και αέριο)... Δηλαδή αναρωτιέμαι πόσο αντέχουν τα πυρίμαχά τους με τέτοιο πάνω κάτω...

Αν ψάξετε την ωραία αυτή ιστοσελίδα, λένε ότι είναι περίπου ίσα βάρκα ίσα νερά στο κόστος των εισαγωγών-εξαγωγών, αλλά και αυτό δεν λέει τίποτα. Το κόστος του ρεύματος, τα λέει όλα.

Υπάρχουν χαϊβάνια που προωθούν ΑΠΕ στην Ελλάδα... Θα διπλασιάσουμε το κόστος, δεν θα εξοικονομούμε καύσιμα, και εμείς εισάγουμε ΑΠΕ, δεν τις εξάγουμε...  Εεε χαϊβάνια...

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Φυσάει στην Γερμανία και ψάχνουν για εφεδρείες για τα αιολικά τους...


http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL8N13E2SQ20151119

Φυσάει πολύ, έχουν πολλά αιολικά, ψάχνουν για εφεδρείες.  Το άρθρο αναφέρει ότι οι ισχυροί άνεμοι αναγκάζουν τα αιολικά να σταματήσουν, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές των Γερμανικών δικτύων να ψάχνουν για εφεδρείες.  Και λόγω της μεταβλητής και στοχαστικής ηλεκτροπαραγωγής, ψάχνουν για 7,5 πρόσθετα γιγαβάτ εφεδρείας.  Τις εφεδρείες τις πληρώνει ο καταναλωτής (που πληρώνει και τις επιδοτήσεις των αιολικών). 

Οι πολλές ΑΠΕ έχουν εκτοπίσει τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (αφού οι επιδοτούμενες ΑΠΕ έχουν μεν υψηλό συνολικό κόστος, αλλά χαμηλό μεταβλητό κόστος, όταν φυσάει ή έχει ήλιο "επιλέγονται" κατά προτεραιότητα, αναγκάζοντας τις συμβατικές μονάδες να βγαίνουν προσωρινά εκτός λειτουργίας, ή σε μειωμένη λειτουργία, καθιστώντας τις έτσι αντιοικονομικές, και αναγκάζοντάς τις να κλείσουν, πλην όμως δεν φυσάει πάντα, και έτσι ψάχνουν για εφεδρείες που και αυτές επιδοτούνται από τους καταναλωτές. Παλαβό ή όχι;

Πρώτον, το πρόβλημα έχει ξαναγραφτεί πριν 2-3 χρόνια, και το είχαν αναφέρει και εδώ.

Δεύτερον, εάν  σας νοιάζει, αυτά τα πράσινα εναλλακτικά αστειάκια έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος για τους Γερμανούς (που όμως εξάγουν αιολικά και ...μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης, και μονίμως ψάχνουν πού θα βάλουν το στοχαστικό ρεύμα τους).

Τρίτον, πάλι εάν σας νοιάζει, παρ' όλα τα πάρα πολλά αιολικά και τις πάρα πολλές ΑΠΕ, γενικά, η Γερμανία εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη και κάρβουνο.  Όλα τα αιολικά, και όλα τα φωτοβολταϊκά, πέρα από το να υπερδιπλασιάσουν το κόστος του ρεύματος για τους ίδιους, δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 (δηλαδή ούτε ένα γραμμάριο C, δηλαδή ούτε ένα γραμμάριο καύσιμα.

Και υπάρχουν απατεώνες που προωθούν αιολικά στην Ελλάδα επειδή δήθεν θα μας απεξαρτήσουν από τα ορυκτά καύσιμα, και ηλίθιοι που τους ακούνε!

Για όποιον δεν κατάλαβε την πρόσφατη εξέλιξη στην Αγγλία



Για όποιον δεν κατάλαβε την προηγούμενη ανάρτηση, για την πρόσφατη εξέλιξη στην Αγγλία...

Το σκίτσο το ανέβασε ο greeklignite στο facebook.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Θα φορολογηθούν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά "πάρκα" για την ζημιά που κάνουν στα δίκτυα (στην Αγγλία)


http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/12004458/Wind-and-solar-farms-must-pay-their-true-costs-energy-secretary-vows.html

http://www.thegwpf.com/britain-to-slap-tax-on-wind-and-solar-farms/

Οι ΑΠΕτζήδες θα χρεωθούν για τις πιέσεις που επιβάλλει η διαλείπουσα και στοχαστική (κουτουρού) ηλεκτροπαραγωγή στο υπόλοιπο δίκτυο. Οι επικριτές των αιολικών και των φωτοβολταϊκών λένε εδώ και καιρό ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά κοστίζουν στο δίκτυο (και επομένως στον καταναλωτή) περισσότερο από την ταρίφα που πληρώνονται για την "έγχυση".

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι θα εγκριθούν νέα υπεράκτια αιολικά, εφ' όσον μειωθεί το κόστος τους και γίνουν ανταγωνιστικά, και ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι ανταγωνιστική και οι διάφορες πηγές ηλεκτροδότησης να ενσωματώνουν τα κόστη τους.

Εγώ θυμίζω ότι:

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Προπαθώντας να ξεφύγουν από το Χορμούζ


http://uk.reuters.com/article/2015/11/17/uk-iraq-kurdistan-oil-idUKKCN0T61HL20151117

https://www.stratfor.com/analysis/syrian-kurdish-ambitions (27-07-2012)

http://www.nytimes.com/interactive/2014/07/03/world/middleeast/syria-iraq-isis-rogue-state-along-two-rivers.html

http://www.nytimes.com/interactive/2014/06/12/world/middleeast/the-iraq-isis-conflict-in-maps-photos-and-video.html

Η είδηση είναι ότι πετρέλαιο από το Κουρδιστάν (να την η λέξη, χρησιμοποιείται) έφτασε στην Μεσόγειο μέσω Ισραήλ, όπου ενοχλείται η Βαγδάτη (που μάλλον λέει ότι είναι δικό της το πετρέλαιο, και ποιος τολμάει να πει κιχ αφού η Βαγδάτη είναι μεγάλος προμηθευτής πετρελαίου). Και είναι μέσα και Έλληνες εφοπλιστές, και φορτώματα-ξεφορτώματα έξω από την Μάλτα, αντικείμενο κινηματογραφικού έργου.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η Γερουσία ψήφισε και ο Ομπάμα υπόχεται βέτο


http://thehill.com/policy/energy-environment/overnights/260516-overnight-energy-senate-moves-to-halt-obamas-climate
http://thehill.com/policy/energy-environment/260507-senate-votes-to-strike-down-obamas-climate-rules

Έχουμε και λέμε...

Και στις ΗΠΑ γίνεται χαμός με την αρλούμπα της Κλιματικής Αλλαγής (όπου το αντίστοιχο του Λεβέντη, ή του ΔΗΜΑΡ είπε ότι η "Κλιματική Αλλαγή" φταίει για την τρομοκρατία. Κάτι θα ξέρει και ο ...Μαριάς λοιπόν...)

Η Βουλή αποφάσισε, αλλά ο Ομπάμας υπόσχεται βέτο. Το Αμερικανικό αντίστοιχο της Π.Ν.Π. (λες και χρειάζεται σε εμάς...)

Ο Ομπάμας (τελειώνει και δεν τον νοιάζει) έχει σκυλιάσει να φορολογήσει την ηλεκτροπαραγωγή.  Επειδή ακόμα και ο Ομπάμας και οι Δημοκρατικοί του (κάτι σαν Πασόκ με τάσεις Σύριζα) δεν είναι τόοοσο κάφροι, πραγματικά αναρωτιέμαι "γιατί". Το προφανές είναι για να πιέσουν τους τριτοκοσμικούς να βάλουν και αυτοί βαρίδι στα πόδια τους -- με τις ΗΠΑ να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν νέο Κυότο.  Το βαρίδι στο πόδι έχει πολλούς πιθανούς σκοπούς:  Την στοχευμένη καταστολή ζήτησης, και επομένως ζήτησης για πετρέλαιο (με όποιες γεωπολιτικές συνέπειες). Ή την καταστολή της ...Κίνας.  Ή την χρηματοδότηση ...πυρηνικών (ναι, μπορεί να παράγουν φθηνό ρεύμα, αλλά θέλουν πολλάαα κεφάλαια για να φτιαχτούν).  Ή απλά την φορολόγηση. Ή, το μάζεμα της παγκόσμιας ρευστότητας που εκτινάχτηκε μετά το 1971 (και όχι μόνο).  Ή κάτι άλλο που δεν βλέπω. Ένα είναι σίγουρο:  Δεν έχει σχέση με καμία Κλιματική Αλλαγή. Εκτός εάν (και το πιθανότερο) "Κλιματική Αλλαγή" είναι η αλλαγή στο παγκόσμιο κλίμα μετά το 1990 (όταν δηλαδή τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος), ή μετά την πρώτη επίθεση στους δίδυμους πύργους...  Το πρόβλημα με εμάς τα μυρμήγκια είναι ότι ούτε την καμπυλότητα της Γης καταλαβαίνουμε, ούτε τις εξελίξεις δεκαετιών.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η "ιδιωτικοποίηση" της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα


http://agonistiki-enotita-dei.blogspot.gr/2015/11/blog-post.html

Όσοι από εσάς δεν με χωνεύετε, ή νομίζετε ότι διαφωνείτε με την κυρία Π., θα σπεύσετε να πείτε, "άα.. είναι αριστερή".  Ή είναι ..."συνδικαλίστρια". Ή είναι στην ..."ΔΕΗ".  Είστε οι ίδιοι που λέτε ότι είμαι ...δεξιός.   Δεν έχει σχέση τι είμαι εγώ, εγώ είμαι λάτρης των ελεύθερων κεφαλαιαγορών.  Όπου ο δόκιμος όρος είναι "ελεύθερων" για όποιον θέλει να έχει άποψη. Η Ελλάδα, η βιομηχανία, η απασχόληση, έχουν υπάρξει χάρη στην ΔΕΗ.  Η ΔΕΗ είναι εταιρεία Κοινής Ωφέλειας, Utility το λένε στα B-schools.  Μπορεί να είναι ιδιωτική utility, ή δημόσια utility και η διαφορά, εάν υπάρχει χρηστή και πραγματική ΡΑΕ είναι στην ευκολία χρηματοδότησης μεγάλων έργων εντάσεως κεφαλαίου.   Η όποια κακοδιαχείριση ευλόγως σας ενοχλεί, δεν είναι προνόμιο του Δημόσιου τομέα, αλλά είναι εξαιρετική δικαιολογία για να χαρίζουμε ΔΕΚΟ σε "Ευρωπαίους". "Απελευθερώνουμε" εμείς την ΔΕΗ για να μην έχει πρόβλημα η καημένη η ...EDF (που είναι πχ πίσω από την Ελπέντισον)...   Όσο για την "αριστερή" κυρία Π., σας δίνει μαθήματα εθνικής κυριαρχίας.  Συγγνώμη για την εισαγωγή...

Αξιότιμα Μέλη της Μπούντεσταγκ, Αγαπητοί Φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δίνετε να σας μιλήσουμε για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός.

Εργάζομαι στη ΔΕΗ από το 1991. Η ΔΕΗ είναι η δημόσια επιχείρηση που παράγει, μεταφέρει και διανέμει την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1950 και αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και τη μοναδική της βαριά βιομηχανία.

Μετά τη διάσπαση της ΔΕΗ, το 2012 και την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών της σε ξεχωριστές θυγατρικές, εργάζομαι στο Σύστημα Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ). Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί το κομμάτι εκείνο της ΔΕΗ που απειλείται άμεσα με απόσχιση και εκποίηση.

Το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ηλεκτροδότησης σε κάθε χώρα, ένα στρατηγικό τομέα, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη μα και για την εθνική άμυνα και την εθνική κυριαρχία.

Απο τα Όρη του Βάλτου στα Τζουμέρκα, και όλη η Πίνδος...


Αποφάσισαν κάτι μελετητές ("πες μου τι θέλεις να λέει η μελέτη") ότι αυτά τα βουνά είναι ακατάλληλα για τουρισμό -- λες και περιμένουν από τα "στελέχη" του Ελληνικού Δημοσίου (υπαλληλάκια του κάθε μιζαδόρου) τα βουνά να τους πούμε για τι είναι κατάλληλα...


Και ακατάλληλα για κτηνοτροφία, ή μελισσοκομία, ή αρωματικά φυτά, ή ότι φαντάζεται όποιος θέλει να ζει στον τόπο του...


Ανεμογεννήτριες σε αλπικά τοπία... Και μου λένε ότι τα πετρώματα αυτά, έτσι και πειραχτούν με κομπρεσέρ και μπετά, και αιολικούς δρόμους, εύκολα γίνονται όλα μαζί μια κατολίσθηση...

Όλα αυτά τα βουνά, από τα Όρη του Βάλτου μέχρι τα Τζουμέρκα (και προφανώς όχι μόνο) είναι κατάλληλα μόνο για ...βιομηχανία αιολικών "πάρκων". Τα ερείπια της Ιστορίας είναι και αυτά άχρηστα.  Εξ άλλου δεν θα χρειάζεται Ιστορία, άρα τι κλαίγεστε?


"Μία από τις πιο παρθένες περιοχές της Πίνδου που χωρίζει την Ήπειρο από την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, τα Όρη Βάλτου και η Κοιλάδα του Αχελώου του Δήμου Γεωργίου Καραΐσκάκη του Νομού Άρτας και τα Όρη Βάλτου - Γάβρογος – Περδικάκι του δήμου Αμφιλοχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ από τον ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του ΥΠΕΚΑ που εισηγείται ότι η περιοχή είναι κατάλληλη μόνο για ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ με ΑΠΕ και ακατάλληλη για οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα, κτηνοτροφία, καλλιέργειες αρωματικών φυτών , μελισσοκομία, κλπ. Εν ολίγοις γαζώνουν ολόκληρη την κορυφογραμμή των Ορέων του Βάλτου και του Κοκκινόλακα με ανεμογεννήτριες τύπου ENERCON ακόμη και σε υψόμετρο 1832 μ. όπως στη θέση ΑΕΤΟΣ και ταυτόχρονα βυθίζουν την περιοχή στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση καθώς δεν θα μπορεί πλέον να κατοικείται αλλά ούτε να ασκείται κάποια άλλη δραστηριότητα, καθώς αυτή δεν θα είναι επιλέξιμη βάσει του νέου χωροταξικού σχεδιασμού Θα θυμίσουμε ότι η περιοχή είναι τόσο πλούσια σε πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, στοιχεία τα οποία υπήρξαν κύρια επιχειρήματα της WWF και της Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με τα οποία τότε προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην ολοκληρωθούν τα έργα για να γίνει η περίφημη εκτροπή του Αχελώου από την οποία θα καταστρέφονταν το οικοσύστημα".

Και να ήταν μόνο αυτά...


Οι περισσότεροι από εσάς λυπάστε με την ιδέα της μόνιμης καταστροφής της φύσης.  Μερικά λαμόγια τρίβουν τα χέρια τους για κανένα χωματουργικό, κανένα ποσοστό... Και εγώ επιμένω:  Όλες και όσες ΑΠΕ, δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση.  Έχουν σχέση με το ότι βρήκαν σκουπιδότοπο για εκμετάλλευση, και υποκαταστούν τα πραγματικά δάνεια (που θα μας τα παρουσιάσει ο Τσίπρας ότι "ρυθμίστηκαν") με αιολικά, αναγκαστικά, δάνεια. Αντί να πληρώνουμε φόρους για να εξυπηρετούνται τόκοι, θα πληρώνουμε ΕΤΜΕΑΡ για να σώσουμε το Κλίμα.

Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος

Πάντως, και μόνο το 1/4 από όλα αυτά τα αιολικά εάν μπεί, κάποιος θα πρέπει να βάλει ΠΟΛΥ χοντρό καλώδιο για να απορρίπτεται το ρεύμα όταν φυσάει. Σε ποιόν θα απορρίπτεται δεν το ξέρω...

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Η ίδια Γεωγραφία, η ίδια Ιστορία


https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Middle_Eastern_history

Μάλλον για όλα φταίνε οι ...Βαβυλώνιοι (Ιρακινοί δεν ήταν αυτοί;) που την έπεσαν στους πάντες στην περιοχή και μετά οι Πέρσες έγιναν αυτοκρατορία, και μετά για λίγο ο Μέγας Αλέξανδρος, και μετά η Ρώμη.  Άσε που εμείς νομίζουμε ότι είμαστε ...Ρωμαίοι, αλλά κάπως τσακωνόμαστε (και σαν Ρωμαίοι) με τους Πέρσες, μέχρι που ήρθαν οι Άραβες και τα έκαναν όλα άνω κάτω, και εάν είχα υπομονή θα έβρισκα πώς οι (Σουνίτες) Σελτζούκοι έγιναν της μόδας σαν αντίβαρο των Αράβων, αλλά όταν πήγαμε να τα φτιάξουμε (εμείς οι ...Ρωμαίοι) με κάτι Σιίτες Άραβες στην Αίγυπτο, έγινε το Ματζικέρτ και χάσαμε (εμείς οι Ρωμαίοι).

Σας θυμίζει τίποτα;  Εμένα μου θυμίζει την σημερινή κατάσταση μόνο που έχουν αλλάξει οι ονομασίες μερικών, και έχουν εμφανιστεί και άλλοι.

Πάντως, επειδή θα τρελαθούμε προσπαθώντας να αποφασίσουμε εάν είμαστε με τους μεν ή τους δε, ή με τους ...Παλαιστίνιους, οι Γάλλοι είδαν κι έπαθαν να ξεφορτωθούν τους Άραβες εκεί λίγο πριν τον Καρλομάγνο, οι Ισπανοί δεν τα κατάφεραν, αλλά όταν η Ευρώπη με τα πολλά πήρε τα πάνω της, γέμισε ο τόπος ιμπεριαλιστές και αυτοκρατορίες, και παρακαλώ συγκρατείστε ότι κάθε "Ευρωπαϊκή" χώρα είναι και μία τέως αυτοκρατορία, μέχρι και οι ...Βέλγοι!

Και, φυσικά, οι Γάλλοι:


Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έγιναν βασικά μεταξύ Άγγλων και Γερμανών, όταν έπαψαν να τσακώνονται οι Γάλλοι με τους Άγγλους, και αφού είχαν πάψει να τσακώνονται οι Ισπανοί με τους Άγγλους.  Μετά τους Βαβυλώνιους, σίγουρα φταίνε οι Άγγλοι.  Από ένα σημείο και μετά κάπου έμπλεξαν και οι Ρώσοι, κοινώς μύλος. Εκτός από τους τζιχαντιστές, και οι Γάλλοι έκοβαν κεφάλια (την μισή Αφρική είχαν για αποικία...), και πολλοί άλλοι (δείτε το αυτό, έχει ενδιαφέρον).

Οι ...ισλαμιστές παραλίγο να καταλάβουν την Γαλλία τον 8ο μΧ αιώνα. Αν ακολουθήσετε 5-10 συνδέσμους από αυτό το άρθρο, θα δείτε ότι η ...γεωγραφία δεν έχει αλλάξει. Και η Συρία, το σημερινό πρόβλημα στην Συρία, είναι βασικά Αγγλο-Γαλλικό πρόβλημα, που με λίγο διάβασμα θα σας θυμίσει τα χρόνια που οδήγησαν στο Ματζικέρτ, ή στις Σταυροφορίες, ή, στο Μεγάλο Παιχνίδι.

Τέτοιες μέρες, το μάθημα της Ιστορίας είναι εξαιρετικά ...επίκαιρο. Π.χ. εδώ.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Καλώς ορίσατε στον πολυπολικό κόσμο

http://www.trans-int.com/wordpress/

Από τον μακρινό αυτό φίλο είδα αυτό  και αυτό,   που μετέφερα σε αυτήν την ανάρτηση, για τον ρόλο της Γερμανίας και της "Ευρώπης" στην Κλιματολαγνεία.

Αστεία-αστεία, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε...  Αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια και από την εξόρμηση για τα πετρέλαια της Μοσούλης στον Α' ΠΠ, από την κρίση του Σουέζ (να ξαναδιαβάσετε για αυτήν), και από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που σηματοδότησε και την έναρξη της Κλιματολαγνείας.

Γελάω και χλευάζω όποτε ακούω ότι η "Κλιματική Αλλαγή" θα έχει σαν συνέπεια μετακινήσεις πληθυσμών και πρόσφυγες (ή ...τρομοκρατία).  Εξαρτάται τι σημαίνει "Κλιματική Αλλαγή" και σε τι διαφέρει από την Κλιματική Αλλαγή που συμβαίνει από το ...4.000.000.000.000 π.Χ.

"Κλιματική Αλλαγή" έχει ίσως αρχίσει να σημαίνει η φαινομενική ή η μερική αποχώρηση των ΗΠΑ από τμήματα της Μέσης Ανατολής στα οποία δεν έχει ζωτικό συμφέρον, ή όπου θα αφήσει άλλους να κυνηγάνε και να πληρώνουν (και να πολεμάνε) για τα συμφέροντά τους. Στην χώρα που είναι της μόδας να είναι κανείς αντι-Αμερικάνος (και αντι-Ισραηλινός), η μετάβαση από την pax Americana του διπολικού κόσμου που ζήσαμε μεταξύ 1945 και 1990, στον σημερινό πολυπολικό κόσμο έχει πολλές, δύσκολες και δυσνόητες πτυχές.

Though shocking, the attacks are not completely surprising.
What to Expect After the Nov. 13 Paris Attacks

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αποθήκευση στοχαστικού ρεύματος


http://judithcurry.com/2015/07/01/intermittent-grid-storage/

Αυτό που ποτέ δεν αναφέρουν οι πονηροί και δεν καταλαβαίνουν οι αφελείς είναι ότι το βασικό πρόβλημα των αιολικών και των φωτοβολταϊκών είναι ότι είναι "διαλείπουσες" πηγές ρεύματος, τα μεν φωτοβολταϊκά με κάποια προβλεψιμότητα, τα δε αιολικά, εντελώς κουτουρού, ή "στοχαστικά" επί το τεχνοκρατικότερον.

Η "λύση" που προωθούν τα εκλαϊκευμένα προγράμματα διαφήμισης των ΑΠΕ και που ξέρει κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εκτός δικτύου της ΔΕΗ είναι η αποθήκευση (οι μπαταρίες των αυθαιρέτων).  Και όποιος μπει στον μπελά να ενημερωθεί από ιδιοκτήτη αυθαιρέτου, θα μάθει ότι τελικά επιβιώνεις μαθαίνοντας ότι (α) πρέπει να αλλάζεις μπαταρίες, (β) μαθαίνεις να ζεις που και που χωρίς ρεύμα, (γ) έχεις και μια γεννήτρια για ώρα πραγματικής ανάγκης, (δ) βάζεις μέσο να νομιμοποιήσεις το αυθαίρετο και να μπεις στο δίκτυο.

Όμως, αυτό που είναι τεχνικά εφικτό ή ανεκτό σε ένα αυθαίρετο,  δεν είναι εφικτό ή ανεκτό σε μία πόλη με ένα νοσοκομείο, ή με λίγη ...βιομηχανία και η αποθήκευση διαλείπουσας ενέργειας για χρήση σε δίκτυο είναι το αγαπημένο θέμα μελλοντολόγων που νομίζουν ότι οι ΑΠΕ θα είναι κάποτε λύση. Για την ώρα, ούτε οι ΑΠΕ, ούτε η αποθήκευση κουτουρού ρεύματος είναι λύση.  Αν ήταν, θα φαινόταν στα ...στατιστικά.

Πρώτα από όλα, στην όλη ασημαντότητα των ΑΠΕ, η αποθήκευση ρεύματος με αντλησιοταμίευση είναι η μόνη που ...φαίνεται. Ναι, μπορεί να καταστήσει τα αιολικά και τα φ/β λιγότερο άχρηστα, αλλά είναι ασύμφορη, είτε επειδή είναι ακριβή και αναποτελεσματική  (εδώ και εδώ), είτε επειδή η αντλησιοταμίευση είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην διαχείριση φορτίων θερμικών μονάδων για να δεσμεύονται με παιχνίδια, είτε επειδή τα φράγματα έχουν και άλλες χρήσεις διαχείρισης νερού.  Όσο για την κατασκευή τέτοιων πραγμάτων στην Κρήτη, που δεν έχει πια και τα πολλά νερά για να επαναληφθεί το τίποτα του El Hierro είναι επιεικώς άρρωστο. Τα άλλα μέσα αποθήκευσης -- συμπιεσμένος αέρας, πάσης φύσεως μπαταρίες, περιστρεφόμενη αδράνεια, κλπ) είναι πειραματικά, εξεζητημένα, άντε να το δοκιμάσουμε και αυτό, σχεδόν όλα είναι από την δεκαετία του '60, καλό για να δοκιμάζουν κάτι οι μηχανολόγοι και για να κάνουν κοζερί οι ανόητοι.

Το υδρογόνο είναι ενδιαφέρον σαν μέσο αποθήκευσης αλλά στην πράξη, (α) προϋποθέτει φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα (πχ από τήξη), (β) απαιτεί υλικά που σήμερα είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι πανάκριβα, και (γ) έχει ανύπαρκτες υποδομές -- εκτός αν πάρουμε από τα 90 τρις δολάρια της προηγούμενης ανάρτησης...  Ίσως, κάποτε, θα, αλλά ίσως κάποτε θα είναι απροβλημάτιστοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και θα λυθεί το θέμα της τήξης.  Το πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε για άλλους λόγους στην προ 1800 ύπαρξή μας και όλα αυτά θα είναι ...ακαδημαϊκά.

Θυμηθείτε, παρακαλώ:  Το θεωρητικά ή έστω και τεχνικά εφικτό δεν είναι αναγκαστικά πρακτικό σε μεγάλη κλίμακα, και όταν ξεχνάτε ότι υπάρχει κάτι που λέγεται "κόστος", μάλλον πρέπει να πάτε πίσω στο Πασόκ του 1985. Ο μαζοχισμός είναι ενδιαφέρον βίτσιο, αλλά βίτσιο.

Ναι, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ηλεκτροδότησης.

Τον αρχικό σύνδεσμο μου τον έστειλε η ThW

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

$90 τρισεκατομμύρια στα επόμενα 15 χρόνια


http://www.thegwpf.com/john-kerry-paris-climate-deal-will-not-be-legally-binding/

Μου είναι λιγάκι πιο εύκολο να καταλάβω τι γίνεται στην Συρία ή στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από ότι στο Παρίσι, με τα της "Κλιματικής Αλλαγής".

Ένα είναι βέβαιο. "Κλιματική Αλλαγή" είναι κωδικός, newspeak, για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το Κλίμα. Αλλά έχει σχέση με ...90 τρισεκατομμύρια δολάρια που θα ξοδευτούν τα επόμενα 15 χρόνια σε "υποδομές" (ειδικότητα της Siemens, αλλά και Γάλλων), ή για την ακρίβεια για το ποιος θα πληρώσει τα 90 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ποιόν.  Το ΑΕΠ της Κίνας είναι μόλις 9 τρις δολάρια. Το ΑΕΠ όλης της Ευρώπης είναι 18-19 τρισεκατομμύρια δολάρια.  Το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι 17 τρισεκατομμύρια δολάρια.  Όλα τα ...λεφτά του κόσμου είναι περί τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Το Κλίμα (το πραγματικό, όχι αυτό για το οποίο μιλάνε στο Παρίσι) αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια. Αν 4,5 δις χρόνια σας φαίνεται πολύ, οι ιστορικές αλλαγές των τελευταίων 500 εκατομ. χρόνων είναι στο παραπάνω γράφημα (από αυτήν την θερμολαγνική σελίδα). Η κλίμακα είναι λογαριθμική, δηλαδή τα τελευταία 20.000 χρόνια (δεξιά) πιάνουν όσο χώρο όσο τα τελευταία 1.000.000 χρόνια. Το γράφημα δείχνει ότι 1) για κάποιον λόγο η θερμοκρασία έπεσε απότομα και πολύ πριν 60 περίπου εκατομμύρια χρόνια (κανένα μετεωρίτης θα έπεσε), 2) είμαστε σε περίοδο κατάψυξης εδώ και 400.000 χρόνια, αλλά με διαλείμματα ("μεσοπαγετώδεις"), 3) τώρα, σήμερα, είμαστε σε διάλειμμα, η "ολόκαινος" των τελευταίων 11.000 ετών, και 4) τα μοντέλα λένε ότι μαγικά η θερμοκρασία θα ανέβει σε 100 χρόνια και θα φτάσει την θερμοκρασία που είχαμε πριν 4.000.000 χρόνια (ήδη σε ψύξη τότε, εγώ ζούσα πριν 150.000.000 χρόνια και έκανε πολλή ζέστη κατά την Ιουράσσιο).

Βαρεθήκατε?  Το παραμύθι ότι θα ανέβει η θερμοκρασία στα επίπεδα που ήταν αφού είχε ξεπαγιάσει η Γη, έχει σχέση με τα 90 τρισεκατομμύρια δολάρια της πρώτης παραγράφου.  Εάν ο κόσμος πιστέψει το παραμύθι, κάποιοι θα ξοδέψουν 90 τρις, και κάποιοι θα μαζέψουν 90 τρις σε κάποια 15ετία. Πολλά λεφτά.  Και δεν έχει σχέση με καμία (πραγματική) Κλιματική Αλλαγή, ή, μάλλον, έχει όση σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, όση είχε η Σωτηρία της Ψυχής με την εδραίωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Η Ευρώπη θέλει δεσμευτικούς όρους στυλ Κυότο στην διάσκεψη του Παρισιού. Η (πυρηνική) Γαλλία σκούζει για περιορισμό των εκπομπών CO2 από Κινέζους, Ινδούς, Αμερικανούς.  Και προφανώς η Γερμανία, αλλά αυτή τρώει και λίγο ξύλο με τον μερκαντιλισμό της, τελευταία. Οι Αμερικάνοι (για την ακρίβεια οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές) δεν γουστάρουν καθόλου μα καθόλου κάτι τέτοια... Αν με άφηναν, θα ψήφιζα Ρεπουμπλικάνους, καθόλου πολιτικά ορθό στην Ευρώπη, αλλά η άποψη μου για την Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα θετική.

Η θρησκεία της Κλιματικής Αλλαγής έχει πολλούς σκοπούς:  Καταστολή της ζήτησης (στοχευμένα παρακαλώ, όχι πολύ πετρέλαιο από τους κακούς και όχι για όλους), ξεφούσκωμα της φούσκας (αλλά επίσης στοχευμένα, να μην μας πάρει όλους η μπάλα, και να βγάλουμε και κανένα φράγκο), μάζεμα της Κίνας (αν της φορολογήσουμε το κάρβουνο είναι το Πράσινο αντίστοιχο των δασμών) κλπ. Και, κατά τα φαινόμενα, λουφές 90 τρις δολαρίων.  Και οι Άγγλοι το ξεφουρνίζουν ευγενικότατα:  "Γιατί να επενδύσουν σε κάρβουνο οι τριτοκοσμικοί? Θα μπορούσαν να "επενδύσουν" σε Πρασινάδες, να μας πληρώσουν και να μην σηκώνουν κεφάλι.  Κάτι σαν το Πράσινο Όπιο του Λαού.

ΥΓ. Αν η Ελλάδα δεν επενδύσει σε κάρβουνο ή λιγνίτη και βάλει ΑΠΕ, θα ξοδέψει ας πούμε 8+8=16 δις, και, χωρίς βιομηχανία, θα μεταναστεύσει και κοσμάκης στην Ευρώπη που έχει θέμα υπογεννητικότητας.  Με 3-4 δις θα είχαμε φθηνό ρεύμα και εξαγωγές (προϊόντων).  Με 16 δις δεν θα έχουμε φθηνό ρεύμα, δεν θα ενοχλούμε με τις εξαγωγές μας.  Με ένα σμπάρο, δύο στόχοι της Κλιματικής Αλλαγής. Και φυσικά, οι μετανάστες που θα έρθουν εδώ, θα είναι και αυτοί, Κλιματικοί μετανάστες...

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Μας τελειώνει η κοινή Γερμανική Λογική... Helmut Schmidt, 1918-2015


http://www.thegwpf.com/helmut-schmidt-1918-2015-germanys-climate-sceptic-chancellor/

Για τις θέσεις του Helmut Schmidt για την Κλιματοϋστερία είχα γράψει το 2011:



"Η Ευθύνη της Έρευνας στον 21ο Αιώνα", ομιλία του Helmut Schmidt, την 11η Ιανουαρίου του 2011, στο Βερολίνο.  Από εδώ.

Αναρωτιέμαι εάν η επιστήμη, ή η ελευθερία, μας τέλειωσαν σαν έννοιες μετά το 1990.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το ακριβότερο μη-ρεύμα στον ...κόσμο


http://www.windontario.ca/

Είναι κοινή αρλούμπα, φτιαγμένη για να κοροϊδεύει ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν, ότι τα αιολικά είναι φθηνά, επειδή η ταρίφα τους δεν είναι πιά τόσο ακριβή σε σχέση με πχ το αέριο ή το ...JetA (καύσιμο που πάει σε μονάδες αερίου ανοιχτού κύκλου και σε ...αεριωθούμενα).

Πρόκειται για αρλούμπα επειδή τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς όμως να ηλεκτροδοτούν (δηλαδή χωρίς να υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα!)

Και δεν χρειάζεται να είστε ...οικονομολόγοι, τα απολογιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το "φθηνό" αιολικό ρεύμα είναι εξαπάτηση από αιολικά λαμόγια...  Το "φθηνό" αιολικό ρεύμα γίνεται το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο, απλά επειδή πληρώνεται, χωρίς να είναι ρεύμα!


Το κόστος του ρεύματος, είναι το ...κόστος του ρεύματος,  ότι λένε οι λέξεις, ή, για τον καταναλωτή, τι πληρώνει για κάθε κιλοβατώρα, όταν την θέλει. Ας πούμε ότι το κόστος σήμερα είναι περί τα €50/μεγαβατώρα. Πολύ χοντρικά, αυτό το πενηντάρικο είναι το άθροισμα του μεταβλητού κόστους (καύσιμα, εργατικά), και του κόστους κεφαλαίου (που περιλαμβάνει και το κέρδος του ηλεκτροπαραγωγού είτε είναι η ΔΕΗ είτε είναι η EDF (και τα ντόπια συνεταιράκια της, Ελπέντισον και σία κλπ).  Ξεχάστε προς στιγμήν ότι άλλα κέρδη απαιτεί η ΔΕΗ και άλλα οι Γάλλοι μέτοχοι της EDF. Σημασία έχει ότι πληρώνουμε για ρεύμα που παίρνουμε, όταν το θέλουμε.

Η ταρίφα δεν είναι κόστος για ρεύμα, όταν το θέλει ο καταναλωτής. Είναι αμοιβή στον αιολικό "επιχειρηματία", όταν φυσάει και εφ' όσον "εγχέει" ρεύμα στο δίκτυο.  Την πληρώνεται, είτε χρειάζεται το ρεύμα στο δίκτυο, είτε δεν χρειάζεται.  Είτε μπορεί να υποκαταστήσει κάτι άλλο, είτε όχι.  Η ταρίφα είναι "τι χρειάζεται ο αιολικός" για να αποσβέσει την ανεμογεννήτρια, και τα πάσης φύσεως έξοδα και δωράκια, και να για να του περισσέψει το κέρδος του.  Η ταρίφα δεν έχει σχέση με ηλεκτροπαραγωγή. Έχει σχέση με το "πόσα λείπουν από τον ΑΠΕτζή και τους προμηθευτές του". Ο ΑΠΕτζής πληρώνεται την ταρίφα, και ο ΑΔΜΗΕ ψάχνει να βρει τι θα περικόψει από άλλες μονάδες, ή, πολύ πιο απλό και τυπικό της Γερμανίας και της Δανίας, σε ποιόν γείτονα θα δώσει κάτι για να απορρίψει το αιολικό ρεύμα. Το κόστος των περικοπών δεν ενδιαφέρει τον αιολικό (αλλά να μάθετε γιατί επιδοτούμε το ακριβό αέριο με "Α.Δ.Ι"... Ή τι κοστίζει η απόρριψη...).

Δεν έχει σημασία εάν η αιολική ταρίφα είναι 10 ή 100... Εάν είναι 10, το κόστος θα πάει από 50 σε 60. Εάν είναι 100, θα πάει από 50, σε 150.  Και αγνοώ το κόστος των διασυνδέσεων και της μεταβλητότητας...


Αν προσέξετε τα εξαιρετικά στοιχεία της Γερμανίας, θα δείτε ότι όταν φυσάει έχουν και πολλές απορρίψεις.  Θα δείτε ότι οι Πολωνοί, οι Αυστριακοί, και οι Τσέχοι ενοχλούνται και μπλοκάρουν το αιολικό ρεύμα, και οι Ελβετοί και μάλλον και οι Γάλλοι, πληρώνονται για χρήση των υδροηλεκτρικών τους για το στοχαστικό ρεύμα των ΑΠΕ. Θα δείτε επίσης ότι υπάρχει "καθαρό" ισοζύγιο "εισαγωγών-εξαγωγών" που σημαίνει ότι απορρίπτουν τυχαίο περισσευούμενο ρεύμα και εισάγουν ρεύμα όταν και όπως το θέλουν. Η Γερμανία και η Δανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ χάρη στα αιολικά και τις άλλες ΑΠΕ τους... Και μην με βάλετε να σας ξαναδείξω ότι όλες τους οι ΑΠΕ δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2, δηλαδή ούτε ένα γραμμάριο συμβατικών καυσίμων.

Και εάν ψάχνετε για απόδειξη ότι τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, εάν δηλαδή δεν σας φτάνουν οι ευγενικές διαπιστώσεις του ίδιου του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ, αν δεν σας φτάνει η διαπίστωση των Γερμανών (τίγκα στα αιολικά) ότι τα αιολικά είναι ενεργειακά ασήμαντα, η εμπειρία της Αγγλίας, της χώρας με τους πιο ευνοϊκούς αέρηδες για αιολικά (φυσάει σχεδόν συνέχεια λόγω Jet Stream), ΦΩΝΑΖΕΙ:  Μην πετάτε λεφτά σε κάτι που ...δεν υπάρχει!

 
0,7% μέσος συντελεστής φόρτισης αιολικών στη Βρετανία. Ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ τα αιολικά

2% της ονομαστικής ισχύος (εκεί που έχει συνέχεια αέρα)

ακόμα και με τις Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις άχρηστα τα αιολικά (όπως εξ άλλου και στην Αυστραλία)

Παρακαλούμε μην ανάβετε τους διακόπτες σας... Δεν φυσάει...

Δεν έχω βαρεθεί να τα λέω και να τα ξαναλέω, και θα συνεχίσω να τα λέω, μέχρι να καθίσει ένας αλήτης στο σκαμνί για την κοροϊδία και την αφαίμαξη στην οποία μας υποβάλλουν, σε καιρό χρεωκοπίας, για να βγάλουν ποσοστά οι συνήθεις μαυραγορίτες και μίζες τα υπαλληλάκια τους.

Θέλετε αιολικά?  Θα πληρώνετε τα άντερά σας και δεν θα έχετε ρεύμα όταν το θέλετε.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

12 Νοεμβρίου, δικάζεται το ιδιοκτησιακό του Αποπηγαδιού


ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ

Θέλουμε να γνωρίσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη γης που θέλει να μάθει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ότι επιτέλους ύστερα από τις τόσες αναβολές που κάθε φορά ζητούσαν, η υπόθεση αυτή θα δικαστεί οριστικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων την 12η Νοεμβρίου τους έτους 2015. Πιστεύουμε ότι θα είναι η πρώτη δίκη αυτής της ημέρας.

Τα παραμύθια που ονειρεύονται μερικοί, ότι οι ιδιοκτησίες μας ανήκουν στο Δημόσιο τελειώνουν την ημέρα αυτή.

Μας ρωτούν: Μα πως λέτε ότι έχετε συμβόλαια και σας έχουν πάρει τις περιουσίες σας. Πράγματι και εμείς γνωρίζοντας ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα έχουμε τις ίδιες απορίες. Αν και τα συμβόλαια τα έχουμε μοιράσει πολλές φορές σε συγκεντρώσεις της πρωτοβουλίας πολιτών των χωριών του Αποπηγαδιού, θα τα αναφέρουμε ξανά για τους άπιστους, με σειρά χρονολογίας έκδοσης. Σε όλα αγοραστής είναι ο παππούς μας ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ή ΞΥΡΑΣ:

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Τα αιολικά της Κρήτης θα εξάγουν ρεύμα στην ηπειρωτική Ελλάδα


http://news247.gr/eidiseis/gnomes/fotis-kokotos/sthn-krhth-kynhgoume-anemomyloys.3754033.html

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ...παιδί-θαύμα, the true Renaissance Man!   Και τόσο το παιδί-θαύμα,  όσο και οι κλακαδόροι του επαναλαμβάνουν τα γνωστά παραμύθια για να δικαιολογήσουν πολλά αιολικά,  και άντε να εξηγήσω στο παιδί-θαύμα, ότι άλλο μεγαβάτ και άλλο μεγαβατώρα, και άλλο μεγαβατώρα και άλλο στοχαστική μεγαβατώρα... και ότι τα καλώδια δεν είναι για "εξαγωγές" ρεύματος...  Ίσως να του στείλω την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, σελ 40 και 50...

Εξαγωγές ενέργειας από τα αιολικά της Κρήτης;

Η μόνη ενέργεια που θα μπορούσε να εξάγει η Κρήτη, θα ήταν εάν είχε περισσευούμενη ισχύ βάσης με φθηνό ρεύμα, όπως πχ από κάρβουνο, ή πυρηνικά. Δεν προβλέπεται. Λέω "φθηνό" ρεύμα αφού η διασύνδεση (για την εξαγωγή) είναι πανάκριβη.  Δεν θα συνέφερε πχ διασύνδεση για ισχύ αιχμής, και είναι επιεικώς παλαβό η διασύνδεση για απόρριψη τυχαίου ρεύματος, εκτός εάν κάποιος διαπλεκόμενος πιέζει για αιολικά (τζάμπα λεφτά) ή καμιά μοναδούλα αερίου στην ...Λακωνία (για να δικαιολογεί κάποιος άλλος διαπλεκόμενος εισαγωγές Ρώσικου αερίου από την Γκαζπρόμ. Όχι, δεν είναι συνομωσιολογία...   Ωστόσο είναι αρκετά τεκμηριωμένο ότι το στοχαστικό αιολικό ρεύμα είναι από μόνο του προβληματικό, και όσοι το έχουν (και οι Γερμανοί), σκίζονται να το ξεφορτωθούν.  Δεν είναι "εξαγωγή", είναι "απόρριψη", πληρώνεις για να πάρει κάποιος άλλος, ή πληρώνει κάποιος άλλος για να το μπλοκάρει!

Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε

Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων + ρεκόρ κόστους

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ η Δανία του Νότου: άλλο ένα ψέμα της "πράσινης" ανάπτυξης

Πῶς σας κοροϊδεύει η Ναυτεμπορική (και όχι μόνο) με τα αιολικά της Δανίας

Πολωνία και Τσεχία μπλοκάρουν τις απορρίψεις Γερμανικού αιολικού ρεύματος, στα δίκτυά τους

Φραγμοί στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας για να μπλοκάρουν το ανεπιθύμητο αιολικό ρεύμα

Λίγη προσοχή στην εμπειρία του El Hierro... Αιολικά, αντλησιοταμίευση, αλλά ηλεκτροδοτείται από ...πετρέλαιο και, μην ξεχνάτε, άλλος πληρώνει...

Ναι, ξέρω, οι ΑΠΕτζήδες προωθούν αντλησιοταμίευση... Αλλά δεν είναι λύση...

Ναι, ενοχλούν τους Ιταλούς οι απορρίψεις μας από ρεύμα από ΑΠΕ... Κανείς δεν θέλει τυχαίο, μεταβλητό, κουτουρού, στοχαστικό ρεύμα...

Εύλογα θα αναρωτηθείτε "γιατί" γίνεται τέτοια φασαρία, εάν έχω έστω και κατά 30% δίκιο...;   Μα για την δική μας διαπλοκή και για την διαπλοκή του αερίου, ανέφερα παραπάνω. Για τα σχέδια των Γερμανών να πουλήσουν καλώδια παντού, και στην Μεσόγειο, έχουν γραφτεί πολλά και δεν είναι του παρόντος. Πιο απλό θα ήταν να πούμε ότι ψάχνουν για τρόπο να έρθει ρεύμα στην Ευρώπη από τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, και αυτό δεν είναι του παρόντος. Η Κρήτη είναι απλά στην μέση, και τα αιολικά μαζεύουν ό,τι μετρητά περισσεύουν...

Αλλά κοίτα "γνώμες" σε μία παράγραφο από τον spa design specialist expert...:

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Γνώμες της πολιτικοποιημένης καλής κοινωνίας (και εξαιρετική αφορμή για ...ανασκόπηση)


http://news247.gr/eidiseis/gnomes/fotis-kokotos/sthn-krhth-kynhgoume-anemomyloys.3754033.html
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/fotis-kokotos/

Αρχικά, ήθελα να του αφιερώσω μία ανάρτηση στις ενεργειακές του ...γνώμες. Μετά είδα ότι δεν είναι συνωνυμία, είναι γόνος της ξενοδοχειακής οικογένειας. Μετά είδα το βιογραφικό του. Μετά είδα τις γνώμες του. Μετά είδα ότι είναι υποψήφιος της Δράσης στον Νομό Λασιθίου. Και, σκέφτηκα, όσες κακίες και να γράψω για τις αρλούμπες, στην ουσία θα του κάνω διαφήμιση, αφού οι "πολιτικοί", οι πάσης φύσεως "πολιτικοί", έχουν μάθει ότι δεν έχει τόση σημασία "τι" λένε, αλλά τι brand name recognition έχουν (π.χ. ο Καρατζαφέρης, ή ο Λεβέντης...)

Να αρχίσω ανάποδα: