Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016
Τι βλέπω, όταν βλέπω μια ανεμογεννήτρια
http://spectrum.ieee.org/energy/renewables/to-get-wind-power-you-need-oil
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2010/05/ball-busting.html
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2016/02/blog-post_9.html
http://euanmearns.com/el-hierro-now-up-to-41-hours-of-100-renewables-generation/
“What I See When I See a Wind Turbine” είναι ο τίτλος του άρθρου στο IEEE Spectrum, και ο συγγραφέας του βλέπει και καταλαβαίνει αυτό που βλέπει και καταλαβαίνει κάθε μη αγράμματος (ή αγορασμένος) παπαγάλος. Βλέπει χωματουργικά μηχανήματα, γερανούς, φορτηγά, τραίνα, φορτηγά καράβια, όλα κινούμενα με ντήζελ. Βλέπει ατσάλι, που παράγεται από σιδηρομετάλλευμα, υψικάμινους, κωκ, οξυγόνο. Καλώδια που παράγονται από χαλκό που ξεκινάει και αυτός σαν μετάλλευμα και αφού γίνει σύρμα χρειάζεται μονωτικά κατασκευασμένα, βασικά από πετρέλαιο. Φάϊμπεργλας φτιαγμένο από λιωμένη ...άμμο, με ρητίνες (και αυτές από πετρέλαιο) βαφές και μονωτικά από πετρέλαιο, ενισχυμένο σκυρόδεμα από τσιμέντο (που φτιάχνεται από κάρβουνο ή φυσικό αέριο και λατομικά προϊόντα), ατσάλι και λατομικά προϊόντα (που βγαίνουν με μεγάλα πετρελαιοκίνητα μηχανήματα), αλουμίνιο, γρανάζια, λιπαντικά ορυκτέλαια, μετασχηματιστές, πυλώνες κλπ κλπ.
Το άρθρο λέει ότι η "συνολική" ενέργεια που θα παραχθεί από μια μεγάλη ανεμογεννήτρια σε ένα μέρος που φυσάει πολύ και σταθερά, μπορεί, σε ένα χρόνο, να είναι περισσότερη από το ενεργειακό περιεχόμενο όλων των παραπάνω που αντιστοιχούν στην ανεμογεννήτρια, αλλά, αυτή η συνολική ενέργεια, θα είναι "διαλείπουσα" (μεταβλητή και κουτουρού), και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρειάστηκαν για την κατασκευή και τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας. Το άθροισμα, ή ο αριθμητικός μέσος όρος τυχαίου ρεύματος, δεν κάνει για ένα χυτήριο, ή ένα έλαστρο.
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
Ούτε η λέξη "δίκαιη" ούτε η λέξη "βιώσιμη" είναι αναγκαστικά ευχάριστες
https://blog-imfdirect.imf.org/2016/02/11/greece-toward-a-workable-program/
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1398290/dntden-vgainoyn-ta-noymera-horis-meiosh-syntaxeon.html
Το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι γνωστό, 100%, από την περίοδο Σημίτη/Γιαννίτση. Και φυσικά έγινε χειρότερο μετά το 2000, το 2008, και το 2010. Τώρα, που δεν υπάρχουν πλούσιοι θείοι και νεράιδες, η αριθμητική είναι αμείλικτη. Ακόμα κι αν την λέει ο ΜΟΝΟΣ οργανισμός που ζητάει διαγραφή (μη βιώσιμου) χρέους: "No amount of pension reforms will make Greece’s debt sustainable without debt relief, and no amount of debt relief will make Greece’s pension system sustainable without pension reforms". Το ξέρω, πονάει, είτε πληρώνετε τους φόρους, είτε συντηρείτε τα παιδιά από την σύνταξη...
6-3-2011 Μία ρύθμιση για να πετύχει πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη
5-5-2015 Μία ρύθμιση για να πετύχει, πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη
Ούτε η λέξη "δίκαιη", ούτε η λέξη "βιώσιμη" είναι αναγκαστικά ευχάριστες, και καμμία πλειοψηφία δεν θα τις ψήφιζε. Έτσι φτάσαμε στο παράδοξο να χρειάζεται δήθεν αριστερή Κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε να κάνουν οι Εκσυγχρονιστές (ξεπουλιστάν και ολιγαρχιστάν), οι Επανιδρυτές (τρία πουλάκια κάθονταν), η Παιδική Χαρά του χαζοχαρούμενου ερωτύλου, και η απογοήτευση του Πρίγκηπα από το Παραμύθι Χωρίς Όνομα.
Εκτός από διαγραφή χρέους και από δημιουργία στατικά βιώσιμου ασφαλιστικού χρειάζεται και ΑΕΠ. Οι επιδοτούμενες αρπαχτές δεν είναι ΑΕΠ. Οι κλοπές δεν είναι ΑΕΠ. Η εξαθλίωση δεν είναι ΑΕΠ. Δεν υπάρχει ΑΕΠ με τους ντόπιους να κρύβονται ή να ...αυτοκτονούν. Δεν υπάρχει ΑΕΠ με τεμπέληδες. Δεν υπάρχει ΑΕΠ όταν τα Λιντλ και ο ΟΠΑΠ είναι τα μόνα πράγματα που διαφημίζουν και ο Σκάει και το Μέγκα των χωματουργών και λαθρεμπόρων ολιγαρχών είναι η "ενημέρωση".
Και φυσικά δεν χρειάζεται το ΔΝΤ για να σας πει υτό που ξέρει ο οποιοσδήποτε νοικοκύρης μπακάλης. Αλλά στην χώρα με τα λαμόγια δεν υπάρχουν πια νοικοκύρηδες μπακάληδες.
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
Το αειφόρο, αέναο, ανακυκλούμενο κόλπο γκρόσο με τις ΑΠΕ
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-25/private-equity-smells-money-in-europe-s-renewables-subsidy-cuts
Η είδηση είναι ότι υπάρχουν "επενδυτές" (ιδιωτικά κεφάλαια, τα λένε, "private equity") που τώρα που κόπηκαν και κόβονται οι ταρίφες σε χώρες της "Ευρώπης" (το άρθρο αναφέρει Ισπανία, Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα κλπ) και που οι μέχρι τώρα "επενδύσεις" σε ΑΠΕ δεν αποδίδουν (αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι σε πολλές ειδήσεις), θα εμφανιστούν να "επενδύσουν" και αυτοί σε αυτές, τις μισοχρεοκοπημένες, ΑΠΕ. "Μισοχρεοκοπημένες" σημαίνει ότι με κομμένες τις επιδοτήσεις, οι "επενδύσεις" αυτές δεν "βγαίνουν", δεν φτάνουν οι επιδοτήσεις για εξυπηρέτηση των δανείων με τα οποία έγιναν. Θα γίνει λοιπόν κάποια "διαπραγμάτευση" με τις τράπεζες, θα διαγραφούν χρέη, και θα φανεί ότι οι τράπεζες έσωσαν ένα μέρος του δανείου τους με τον καινούργιο "επενδυτή". Στην πράξη, ο παλιός επενδυτής έβγαλε ό,τι έβγαλε (βασικά από τα πρώτα λεφτά), θα βγάλει και ο νέος, και η τράπεζα (δηλαδή, όπως έχει γίνει το πράγμα, οι φορολογούμενοι, ανά την Ευρώπη, και οι καταθέτες όπου γίνει bail-in), θα φανεί ότι χάνει μεν, αλλά όχι τα πάντα.
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/04/blog-post_21.html
Αυτό το κόλπο γκρόσο το είχα προαναγγείλει πριν ...5(!) χρόνια: Οι Έλληνες (και προφανώς όχι μόνο) "επενδυτές", πάει καιρό που δεν βγάζουν λεφτά με τον παραδοσιακό τρόπο που μάθαμε στα σχολεία, δηλαδή "επενδύεις, παίρνεις ρίσκο, βγάζεις λεφτά στο μέλλον" Οι Έλληνες με δημιουργικές εκδοχές παραδοσιακών υπερτιμολογήσεων, βγάζουν λεφτά μπροστά, δεν βάζουν, δεν ρισκάρουν -- βγάζουν, up front, προκαταβολή, πώς το λένε... -- και μετά, όταν γίνει βαρετό και ασύμφορο, σφυράνε στην Τράπεζα να γράψει κάποια ζημιά διαγράφοντας χρέος, αφού το έχει κρατήσει κανένα διάστημα στα κόκκινα δάνεια, για να φανεί ότι "πω πω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση", και με διαγραμμένο το χρέος, ολικά ή μερικά, η "επένδυση" ξαναγίνεται ελκυστική, άσε και τον άλλον να κερδίσει. Κι όσο συνεχίζεται κάποια επιδότηση, όλο και κάτι θα αφήνει, εξ ου και οι "νέοι επενδυτές".
Ο κατασκευαστής της ανεμογεννήτριας ή του φ/β, έβγαλε όταν το πούλησε. Ο "επιχειρηματίας" έβγαλε από τα λεφτά της υπερτιμολόγησης, και των μετρητών τα πρώτα 2-3 χρόνια. Αυτοί που έδωσαν τις άδειες έβγαλαν (δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά αν με αφήσουν να το ψάξω...). Οι τράπεζες που έδωσαν το δάνειο διαφήμισαν "πράσινη επιχειρηματικότητα". Όλη την άσκηση την πληρώνουμε εμείς , με τις επιδοτήσεις, και με τις επιδοτήσεις των τραπεζών "που πρέπει να σωθούν". Τα κατά περίπτωση ΕΣΠΑ είναι η μαγιά για να ξεκινήσει, και να πάρουν τα λεφτά τους οι κατασκευαστές των ΑΠΕ. Τόσο απλό.
Μαντέψτε ποιος θα εμφανίσει (αν δεν το κάνει ήδη) αυτή την "άσκηση" σαν "επενδύσεις για ανάπτυξη"...
Και μην νομίσετε ότι αυτή η πατέντα γίνεται μόνο με τα αιολικά και τις ΑΠΕ... Αν ψάξετε τα εταιρικά κόκκινα δάνεια σε αυτήν και σε άλλες τράπεζες, θα δείτε μερικά που πράγματι οι επιχειρηματίες "πάσχουν", μερικοί τέλειωσαν και δεν περνάν καλά, μερικοί τέλειωσαν αλλά είναι μια χαρά, και μερικοί συνεχίζουν ανενόχλητοι με μη εξυπηρετούμενα χρέη -- μερικούς τους βλέπω κιόλας... Μαντέψτε ποιος τους συντηρεί: Εσείς. Η διαφορά με τις ΑΠΕ είναι ότι εσείς πάλι θα τους συντηρείτε, αλλά τριπλά: Πρώτον με τις επιδοτήσεις που τους πληρώνετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ, και δεύτερον με τις επιδοτήσεις που πληρώνετε (πληρώσατε, και θα πληρώνετε) και για τις τράπεζες που συντηρούν την φούσκα. Και, τρίτον, οι δικοί μας που δουλεύουν με κόκκινα δάνεια, τουλάχιστον δουλεύουν. Τα κόκκινα δάνεια των ΑΠΕ (που θα έρθουν να σώσουν τα private equity funds) δεν δουλεύουν για εμάς, δουλεύουν για την κάθε EDF και ΕΝΕL που τρώει τις επιδοτήσεις και τις στέλνει έξω, για να έχουν φθηνότερο ρεύμα οι Γάλλοι και οι Ιταλοί...
Αυτά, κύριοι, δεν είναι "καπιταλισμός", ή "αγορά", ή "ανάπτυξη"...
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016
Υπάρχει μοντέλο επανεκκίνησης με ανθρώπους που έφυγαν από τον τόπο τους ψάχνοντας καλύτερο αύριο;
Αν δω την κατάσταση όπως την βλέπουμε όλοι, είναι να ..πηδάς από το παράθυρο, ή να ...μετακομίζεις. Αν την δω την κατάσταση σαν σκεπτόμενος manager όμως, για όλα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Για όλα.
Το STRATFOR λέει ότι το 2016 εξελίσσεται τουλάχιστον όσο χάλια όσο το 2015, για την Ελλάδα. Η οικονομία ασφυκτιά, και από πάνω, γινόμαστε θύμα της «Ευρωπαϊκής λύσης» του προβλήματος των μεταναστών. Οι μετανάστες δεν μπορούν να εμποδιστούν να μπουν, αλλά εμποδίζονται να συνεχίσουν προς την «Ευρώπη». Μπορεί να λέει ο Τσίπρας ότι δεν θέλει να γίνουμε «αποθήκη ψυχών», αλλά...
Η Μέρκελ υποτίθεται ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στην Τουρκία, και υποτίθεται ότι μας λέει να κάνουμε υπομονή. Τα πλοία του ΝΑΤΟ εκτός από την δήθεν ισορροπία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, δεν έχουν ρόλο να εμποδίζουν και να αναγκάζουν βάρκες να επιστρέψουν πίσω, αλλά παίρνουν όσες κινδυνεύουν και τις γυρίζουν πίσω, ασχέτως σε τίνος χωρικά ύδατα βρίσκονται.
Όσο ο καιρός βελτιώνεται, τόσο θα έρχονται κι άλλοι μετανάστες/πρόσφυγες, και οι βόρειοι γείτονές μας θα κλείνουν όλο και περισσότερο την διέλευση.
Και το STRATFOR αναφέρει τις πιέσεις Τσίπρα κλπ. Και εγώ βλέπω άλλα (όχι, τα παρακάτω ΔΕΝ είναι του STRATFOR, είναι δικά μου):
1. Οι μετανάστες/πρόσφυγες, δεν έρχονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα, αλλά για να πάνε στην ...Γερμανία. Η Ελλάδα είναι ψωροκώσταινα.
2. Το να ζητήσουμε οικονομικά ανταλλάγματα για να διαχειριζόμαστε στρατόπεδα συγκεντρώσεως είναι ατιμωτικό, από μόνο του.
3. Όπου γυρίσω στην Ελληνική ύπαιθρο βλέπω εγκατάλειψη, οι δικοί μας προτιμούν ανύπαρκτες επιδοτήσεις, και εισαγόμενο καφέ 4. Σε μερικούς πρόσφυγες/μετανάστες, μπορεί να αρέσει η μόνιμη ή έστω μεταβατική ύπαρξη σε μια Ελλάδα που η επιστροφή στην δεκαετία του 1960 θα ήταν ευτυχία – αλλά δεν υπάρχουν Έλληνες να το καταλάβουν...
5. Με λίγη τύχη ή προσπάθεια, μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν και όχι σαν σκλάβοι γ’ κατηγορίας (αλλά άντε να το καταλάβει αυτό ο Μήτσος ή να το ανεχθεί η Κατίνα, αν δεν τους το πεις).
6. Θα προτιμούσα οικογένειες με παιδιά; Θα με δεχόταν; Υπάρχει μοντέλο επανεκκίνησης της οικονομίας με ένταξη ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους για μια καλύτερη ζωή; Ακόμα και σε μια χρεοκοπημένη χώρα με έρημη ύπαιθρο και με ψυχικά τραυματισμένους ανθρώπους;
7. Και αυτοί που δεν προτιμώ; Κάτι θα σκεφθώ, αν αφιερώσω άλλα τρία λεπτά. Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και αντιδρούν καλύτερα στο καρότο, παρά στο μαστίγιο... Ούτε αυτοί φταίνε που είναι εδώ, ούτε εμείς...
Μπορούμε να δούμε μια σταλιά "μισογεμάτο", στο άδειο ποτήρι; Και πριν αρχίσετε να σκούζετε, θυμηθείτε: Οι τύποι είναι ούτως ή άλλως εδώ, και λογικά ξέρουν ότι είμαστε ταπί. Το να τους ξορκίζουμε με κραυγές, απλά μας κάνει ...ρυτίδες.
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016
Λες να βρήκαν Ιρανούς επενδυτές για τους αεριτζήδες μας;
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-24/greece-seeks-role-as-gateway-for-iran-s-energy-exports-to-europe
Η Ελλάδα σε προκαταρκτικές συζητήσεις για φυσικό αέριο από το Ιράν για τοπικές ανάγκες και για διέλευση προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το Ιράν έχει τα περισσότερα αποθέματα αερίου. Το Ιράν συμφώνησε τον Ιανουάριο να προμηθεύει με πετρέλαιο τα ΕΛΠΕ (αυτά που "αγόρασαν" τον Λάτση -- καλά απο ιδιωτικοποιήσεις έχουμε γράψει εγχειρίδιο) και να παίρνει προϊόντα από τα διυλιστήρια.
Το αέριο θα είναι υγροποιημένο LNG προς Ρεβυθούσα και για μονάδα που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη (του ...Κοπελούζου; Θυμάστε τις αντιδράσεις των οικολόγων της Καβάλλας;)
Το άρθρο λέει και για αγωγούς και την μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (της Αλεξανδρούπολης), και για το ενδιαφέρον Ιρανών για ποσοστό στα διυλιστήρια (αυτά που αγόρασαν τον Λάτση).
Ποιός θα το πίστευε ότι ο εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ θα βγάλει λεφτά από ...την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (σε περίπτωση που ξεχνάτε πότε άρχισε επίσημα η προσέγγιση με το Ιραν). Όχι ότι δεν είναι στις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό... Αλλά εμείς ασχολούμαστε με ...άλλα.
Μην βιαστείτε να αγοράσετε ...μετοχές. Πολλά τα σενάρια για αέριο προς τα εδώ... Και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε φθηνό ρεύμα από LNG (ή αέριο από οπουδήποτε)
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016
Ἔστι δορυφόρου ὀφθαλμός ὃς τά πανθ' ὁρᾶ (στην Νότια Θάλασσα της Κίνας)
Η Νότια Θάλασσα την Κίνας (South China Sea) είναι πραγματικό hot spot, εδώ και καιρό. Και δεν ξέρω εάν είναι για τον βυθό της, ή γιατί από εκεί περνάνε πολλά δις σε εμπορική και μη ναυτιλία, ή γιατί γύρω γύρω είναι η παλιά παρ' ολίγον Ιαπωνική αυτοκρατορία... Και έχει ένα σωρό νησάκια, μερικά από τα οποία τα ...μεγαλώνουν οι Κινέζοι και βγάζουν φωτογραφίες του φοίνικες. Μερικά από τα ίδια νησάκια τα διεκδικούν οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ και άλλοι γείτονες και το διαδίκτυο έχει γεμίσει από ειδήσεις για κινέζικα μαχητικά αεροπλάνα, κινέζικους αντιαεροπορικούς πυραύλους, και κινέζικους πυραύλους που καταστρέφουν αεροπλανοφόρα, εικόνες που θυμίζουν παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία (μόνο που έχει ...κινέζικα), σχετικά ...αμυντικά συστήματα... Χαμός!
Θα πω δύο αποφθέγματα: Το πρώτο, το έμαθα από ένα δάσκαλο Ιστορίας στο Γυμνάσιο: "Οι πόλεμοι γίνονται όταν ένας από τους δύο αντιπάλους πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει". Το άλλο το έμαθα από το STRATFOR: "Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο πολεμικό στόλο παγκόσμιας εμβέλειας". Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα αποφθέγματα. Η παραπάνω φωτό είναι, από το Google Earth. Υπάρχουν και άλλες φωτό που δεν είναι ακόμα στο Panoramio:
Αντι να φροντίσουμε για ενεργειακό σχεδιασμό, αντί να εκσυγχρονίσουμε τις λιγνιτικές μονάδες...
Δείτε και το http://greeklignite.blogspot.gr/2016/02/blog-post_20.html
"Ο ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, έχει ξεκινήσει απ’ τις 9/2/2016 δημόσια διαβούλευση για το Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2017-2026 κι έχει αναρτήσει σχετικό κείμενο 170 σελίδων, συνοδευόμενο από χάρτη και Παράρτημα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου 2016.
Στα ενδότερα του κειμένου, στις σελίδες 33-34, αποτυπώνεται ανάγλυφα η αγωνία του Διαχειριστή για το πλήρες μπάχαλο, που έχει επιφέρει η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" των τελευταίων ετών στο σύστημα μεταφοράς.
Την ώρα λοιπόν που οι "πιο αιολικές από ποτέ" Γερμανία και Δανία προσθέτουν υπερσύγχρονα λιθανθρακικά εργοστάσια, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για τα επόμενα 40 χρόνια, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα κάποιοι, υποθέτουμε εκεί στην "ανεξάρτητη" ΡΑΕ, μοίραζαν τις άδειες των αιολικών+Φωτοβολταικών σαν μαρουλόφυλλα, αντί να φροντίζουν για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με εκσυγχρονισμό των παλαιών λιγνιτικών μονάδων κι αντί να προωθούν ΑΠΕ που δίνουν αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, όπως τα υδροηλεκτρικά και η γεωθερμία.
Για να τρέχουν οι επιδοτήσεις απ’ τις τσέπες των πολλών προς πολύ συγκεκριμένες τσέπες και το μόνο που μας έσωσε προσωρινά ήταν η χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος. Όλα αυτά θα έχουν βεβαίως ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του εγχώριου κόστους ηλεκτροπαραγωγής στη στρατόσφαιρα, για να μπορούμε να εισάγουμε ανεμπόδιστα ηλεκτρισμό από Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία, χώρες που δεν δεσμεύονται από τις πολιτικές της ΕΕ για εκπομπές CO2 και ΑΠΕ ούτε κι έχουν το σκληρό ευρώ ως νόμισμα.
Σώζεται αυτή η χώρα πια; Μπαααα … " (το κείμενο αυτό είναι από ανάρτηση στο fb του Δημήτρη Κουρέτα και από εδώ)
Δειγματοληπτικά, η ΡΑΕ της περιόδου:
Ο Βασιλάκος, Πρόεδρος: Παιδί του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 2008 "Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ" και κατά τα φαινόμενα άνθρωπος των αεριάδων ΑΠΕτζήδων -- μόνο αυτούς εξυπηρέτησε.
Ο Ραχιώτης... Βιογραφικό ακαδημαϊκού ΑΠΕτζή και μέλους ...ανθρωπιστικών ΜΚΟ.
Ο Πανάγος (ΝουΔού) σκιζόταν να δίνει άδειες, ισχυριζόταν ότι τα αιολικά συμβάλλουν ενεργειακά (τον διεύψευσε η ίδια η ...ΡΑΕ, και έλεγε "μην τσακώνεστε, όλοι θα ροκανίσετε". Δικηγόρος που μάλλον δεν ήξερε την διαφορά κιλοβάτ και κιλοβατώρας (άσε πια "στοχαστικής κιλοβατώρας").
ΡΑΕ (2010) και η ...μουλωχτή προκύρηξη
Και, για την τιμή των αφανών που εργάζονται στην ΡΑΕ (από το 2012):
και από τον ΑΔΜΗΕ (από το 2013):
και οι δύο εικόνες, από παλαιότερη ανάρτηση.
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016
Κι άλλα συμπεράσματα από τις ΑΠΕ στην Γερμανία
http://www.agora-energiewende.de/en/topics/-agothem-/Produkt/produkt/76/Agorameter/
Θα ξέρετε, πλέον ότι η Γερμανία είναι το μοντέλο για την ενσωμάτωση των λεγόμενων ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Έχω μεταφέρει εδώ και άλλα σχετικά (από την Fraunhofer και όχι μόνο) , και η παραπάνω ιστοσελίδα δείχνει περίπου τα ίδια, μόνο που προσθέτει λεπτομέρειες για τις "εξαγωγές" και τις "εισαγωγές" και για την ...τιμή του ρεύματος. Το παραπάνω γράφημα, (μεγαλώνει με κλικ) δείχνει: 1) την ηλεκτροπαραγωγή τους τελευταίους 12 μήνες, 2) την μειωμένη παραγωγή και ζήτηση τα Σαββατοκύριακα και τα Χριστούγεννα, 3) τις εποχιακές μεταβολές στην παραγωγή, και, 4) ότι έχει ήλιο το καλοκαίρι και φυσάει τον χειμώνα -- δεν έχουν μελτέμια εκεί... Δείχνει επίσης ότι υπάρχει αυτή η σταθερή πράσινη γραμμή κάτω κάτω, το ρεύμα από βιομάζα, που όπως είχα ξαναγράψει είναι η μόνη ΑΠΕ που αξίζει τον κόπο, αν πρέπει να έχει κάποιος ΑΠΕ. Όσο για την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αυτή είναι πυρηνικά, λιγνίτης σε σταθερή βάση, και λιθάνθρακας και αέριο κατά περίπτωση (φαίνεται στην ιστοσελίδα, αν την ψάξετε).
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016
Πετρελαιοδιπλωματία
Η μόνη πραγματική ενεργειακή είδηση των τελευταίων ετών είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχτηκε με το εμπάργκο του OPEC, το 1973 (με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, δύο χρόνια πριν το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα, έξη χρόνια πριν από την Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν (ή από την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράν) και 18 χρόνια πριν την επίσημη λήξη του "Ψυχρού" Πολέμου, το 1993 -- που τελικά μάλλον δεν έληξε, απλά άλλαξε ...τρόπους. Από την "λήξη" του Ψυχρού μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει τα χτυπήματα στην Νέα Υόρκη, δύο εισβολές στο Ιράκ, η επέμβαση στο Αφγανιστάν, η προσέγγιση με το Ιράν, το κραχ του 2008 (το ξεφούσκωμα της φούσκας ρευστότητας των προηγουμένων ετών) και τώρα η Συρία. Με ρωτούσε της προάλλες, ο a. thymosophus, αν τελικά υπάρχει σχεδιασμός και συνέχεια στα τεκταινόμενα, θα έλεγα "ναι", στο πλαίσιο της μετά το 1945 εκδοχής του Μεγάλου Παιχνιδιού.
http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2016/02/18/despite-stillborn-deal-saudi-russian-petrodiplomacy-could-reshape-the-future-of-oil/#7ae66d4449ae
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου, συμφώνησαν τις προάλλες να ανεβάσουν τις τιμές και (με το Κατάρ και την Βενεζουέλα -- και την οικονομία της Βενεζουέλας να καταρρέει) να περιορίσουν την παραγωγή, κάτι σαν νεο-OPEC. Μόνο που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το Ιράκ και το Ιράν. Το Ιράκ έχει ρεκόρ παραγωγής (έχει και κάτι έξοδα) και το Ιράν θέλει να ανακτήσει το μερίδιο της αγοράς που έχει χάσει από την περίοδο των επεισοδίων του 1979, και, τώρα, η ...Σαουδική Αραβία είναι ο αντίπαλος και αυτή δεν έχει καμμία όρεξη να βοηθήσει το Ιράν.
Και με όλα αυτά, οι επαναστάτες πελάτες των Σαουδαράβων τσακώνονται και χάνουν ("καταστρέφονται") από τους Ρώσους στην Συρία. Και οι ίδιοι οι Ρώσοι έχουν κάθε συμφέρον να συνεχίσουν να εξάγουν πετρέλαιο. Σε μία παγκόσμια οικονομία σε γενική ύφεση, όπου κάθε άνοδος της τιμής ενθαρρύνει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ (όπου, παρενθετικά αναφέρω, μέχρι και πρόσθετο φόρο στην βενζίνη σκέφτεται ο Ομπάμα... Καταστολή ζήτησης; Μπααα... ιδέα σας...).
Λέω να απαντήσω στον a. thymosophus ότι εάν δεν υπάρχει σχεδιασμός, σίγουρα υπάρχει ...πλάνο, όσο μπορεί να υπάρξει με τόσους παίκτες που παραδοσιακά είναι ...αντίπαλοι.
http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2016/02/18/despite-stillborn-deal-saudi-russian-petrodiplomacy-could-reshape-the-future-of-oil/#7ae66d4449ae
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου, συμφώνησαν τις προάλλες να ανεβάσουν τις τιμές και (με το Κατάρ και την Βενεζουέλα -- και την οικονομία της Βενεζουέλας να καταρρέει) να περιορίσουν την παραγωγή, κάτι σαν νεο-OPEC. Μόνο που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το Ιράκ και το Ιράν. Το Ιράκ έχει ρεκόρ παραγωγής (έχει και κάτι έξοδα) και το Ιράν θέλει να ανακτήσει το μερίδιο της αγοράς που έχει χάσει από την περίοδο των επεισοδίων του 1979, και, τώρα, η ...Σαουδική Αραβία είναι ο αντίπαλος και αυτή δεν έχει καμμία όρεξη να βοηθήσει το Ιράν.
Και με όλα αυτά, οι επαναστάτες πελάτες των Σαουδαράβων τσακώνονται και χάνουν ("καταστρέφονται") από τους Ρώσους στην Συρία. Και οι ίδιοι οι Ρώσοι έχουν κάθε συμφέρον να συνεχίσουν να εξάγουν πετρέλαιο. Σε μία παγκόσμια οικονομία σε γενική ύφεση, όπου κάθε άνοδος της τιμής ενθαρρύνει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ (όπου, παρενθετικά αναφέρω, μέχρι και πρόσθετο φόρο στην βενζίνη σκέφτεται ο Ομπάμα... Καταστολή ζήτησης; Μπααα... ιδέα σας...).
Λέω να απαντήσω στον a. thymosophus ότι εάν δεν υπάρχει σχεδιασμός, σίγουρα υπάρχει ...πλάνο, όσο μπορεί να υπάρξει με τόσους παίκτες που παραδοσιακά είναι ...αντίπαλοι.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
Ήρθαν τα μαντάτα σου, πάτησες την γάτα σου και σου τα φάγανε οι ΑΠΕτζήδες
http://www.paratiritis-news.gr/details.php?id=177986
http://argolika.gr/?p=4638
http://energypress.gr/news/erotisi-25-galazion-voyleyton-gia-tin-parakratisi-poson-pros-dimoys-apo-ta-aiolika
http://www.capital.gr/story/3103718
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=det2edit&song_id=10630
Έχουν πλάκα τα κατάλοιπα της Ελληνικής "δημοσιογραφίας". Βγαίνει μία είδηση (στην προκειμένη περίπτωση, "δεν φτάνουν τα λεφτά από τα ΕΤΜΕΑΡ για να δίνουμε αυτά που τάζαμε σε Δημάρχους για να πούνε "ναι" τα Δημοτικά Συμβούλια") και ξαφνικά, η είδηση είναι "ααα... χρωστάει λεφτά το Κράτος στους Δήμους από τα τέλη υπέρ ΑΠΕ".
Η πραγματική είδηση είναι ότι στήθηκε, υπό την αιγίδα της "Ευρωπαϊκής Ένωσης" μια απάτη σε βάρος του κοσμάκη και της βιομηχανίας των όχι πλούσιων (και μη πυρηνικών) χωρών, να μας χώσουν ΑΠΕ δήθεν για την σωτηρία του ...Πλανήτη.
Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή
α) εμφανίζονται σαν υποχρεωτικές (και ...σωτήριες),
β) επιδοτούνται, υποχρεωτικά, από τον λογαριασμό της κάθε ΔΕΗ
γ) λαδώνονται πολιτικοί κάθε επιπέδου, και στους ΟΤΑ, για να λένε "ναι"
δ) ταΐζονται ένα σωρό παπαγάλοι για να λένε "βάλτε ΑΠΕ για να σωθείτε"
Δυστυχώς για εμάς τους υπόλοιπους, τίποτα σε σχέση με τις ΑΠΕ δεν είναι ανταποδοτικό αφού:
1) Πληρώνονται χωρίς να ηλεκτροδοτούν
2) Πληρώνονται χωρίς να υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή
3) Πληρώνονται χωρίς να εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα
4) Πληρώνονται χωρίς να μειώνουν οποιονδήποτε "ρύπο"
Ποιος είναι ο τσιλιαδόρος και ποιος ο αβανταδόρος...
Ήρθε και η πτώχευση που σέρνεται στην πόρτα μας από το 2008, και επίσημα από το 2010, πριν την ψήφιση από τους καραγκιόζηδες που παριστάνουν τους βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ και της ΝουΔού (αυτοί ψήφισαν τον Νόμο Μπιρμπίλη, λίγες μέρες αφού ο Γιωργάκης κλαψούρισε από το Καστελόριζο), και, με μερικά χρόνια καθυστέρηση διαλύονται τα πάντα, και περιμένει ο ίδιος συρφετός που μας έφερε εδώ (οι "βουλευτές") να πληρώνουμε και άλλο, πρόσθετο ΕΤΜΕΑΡ -- που δεν είναι παρά μη ανταποδοτικός φόρος -- για να πάρουν το κατιτίς τους οι Δήμοι που είπαν "ναι στην απάτη".
Να πάνε οι Δήμοι να βρουν τον "γνωστό πανελληνίως" τέως Δήμαρχο Ανάβρας, που την έχει βρει να παραμυθιάζει τον κόσμο, και κυκλοφορεί, αυτός και οι άλλοι διαφημιστές, ελεύθερος μπας και σας αρπάξει κανένα φράγκο, για λογαριασμό αυτών που τον στέλνουν βόλτα. Που δεν είναι άλλοι από το αιολικό λόμπυ που στην Ελλάδα είναι και το λόμπυ των Αεριτζήδων (είτε το καταλαβαίνει ο γνωστός πανελληνίως, είτε όχι). Να τους πει πώς να αυξήσουν ακόμα λίγο το λογαριασμό της ΔΕΗ μπας και πάρουν και αυτοί τα ποσοστά τους.
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016
Πόλεμος πάντων (και ίσως και της Πράσινης Ανάπτυξης) μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους
http://www.canadianmanufacturing.com/technology/boeing-ships-reversible-energy-storage-system-to-u-s-navy-162502/
...The cell is now undergoing testing at the Navy’s microgrid at the Engineering and Expeditionary Warfare Center in Port Hueneme, Calif. The tests are designed to determine how effective it is at supporting the energy needs of both military and commercial customers...
https://geopoliticalfutures.com/the-us-the-eu-and-nato/
...The United States engages its military in the Eastern Hemisphere. Its forces are larger than European forces, but much of that force is devoted to the logistics of power projection. The fighting force the U.S. can deploy in the Eastern Hemisphere is a fraction of the force it needs to get them there and feed them...
Δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους άρθρα (αλλά κατά σύμπτωση, το ένα σήμερα στο RealClearEnergy, και το άλλο στο RealClearWorld, και (όχι τόσο) ξαφνικά υπάρχει άλλη υπόθεση εργασίας, ή, για την ακρίβεια, μία πρόσθετη πτυχή στην υπόθεση εργασίας ότι η ...Πρασινάδα είναι ...γεωπολιτική.
Ο μεν George Friedman, που κάπως και προς ...λύπη μου, δεν είναι πια στο Stratfor, γράφει για τα ζόρια των ΗΠΑ με τις διασπαστικές τάσεις της λεγόμενης "Ευρωπαϊκής Ένωσης" και τις συνέπειες στο ΝΑΤΟ (που με την σειρά του είναι μέρος του αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ). Το άρθρο, από μόνο του είναι ενδιαφέρον (και αναφέρεται στα ζόρια με την συνθήκη Σένγκεν, τον Βρετανικό ευρωσκεπτικισμό, και τις αμυντικές στρατηγικές που δεν προβλέπουν ...στρατό) έχει και αυτή την αναφορά ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερος από αυτόν της "Ευρώπης", αλλά μεγάλο τμήμα αυτού του στρατού ασχολείται με την επιμελητεία (logistics) της προβολής δύναμης. Ο στρατός που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ στο Ανατολικό Ημισφαίριο, είναι ποσοστό μόνο της δύναμης που χρειάζεται για την μεταφορά και την τροφοδοσία του.
Το άλλο άρθρο, αναφέρεται σε μια εργολαβία της GE (μέγας αμυντικός εργολάβος στις ΗΠΑ, όχι παίζουμε...) για προμήθεια "κυψελών καυσίμου" σε ένα τμήμα του Αμερικανικού Ναυτικού που ασχολείται με ...εκστρατευτικό πόλεμο. Ενεργειακή αυτονομία στο πουθενά, με ...ΑΠΕ, και dispatchable power, χωρίς τροφοδοσία με πετρέλαιο από τον αέρα, ή από περίεργες και όχι πάντα φίλα κείμενες χώρες.
Και ξαφνικά, είμαι έτοιμος να ασπαστώ την ...Πράσινη Ανάπτυξη! Αφού ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος οποιουδήποτε ακριβού αμυντικού συστήματος είτε είναι αεριωθούμενα είτε ...κυψέλες καυσίμων είναι να μοιραστεί η παραγωγή τους και σε εμπορικές χρήσεις. Κατά διαβολική σύμπτωση, οι οικωλόγοι διατυμπανίζουν "απεξάρτηση από το πετρέλαιο με κυψέλες καυσίμων"... Λεέες?...
Είναι γνωστές οι στρατιωτικές εφαρμογές των κυψελών καυσίμου, είχα αναφέρει εδώ τα ...μικρά (σε σχέση με τα πυρηνικά) και αθόρυβα υποβρύχια... Ποιος θυμάται την HDW, την Kockums, και άλλα σχετικά? Και όχι πουλάκια μου, δεν έχετε λεφτά για το παιχνιδάκι της Boeing, ούτε για κάνενα κόμπακτ των 300 μεγαβάτ... Μόνο για πολύ πλούσιους.
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016
un soupçon d'arnaque du style pyramide de Ponzi (Βάλε και εσύ λαϊκές, συνεταριστικές ΑΠΕ, μπορείς, θα γίνεις πλούσιος)
http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n456
Το άρθρο λέει για περίπτωση αιολικών στην Γαλλία που πήγαν να χρηματοδοτηθούν με λεφτά ιδιωτών στους οποίους έταζαν αποδόσεις και κέρδη, μέχρι που προέκυψε ότι τα λεφτά "εξατμίστηκαν". Pyramide de Ponzi είναι κάτι σαν ...αλβανικές πυραμίδες, και συγγνώμη που συγκρίνω Αλβανούς με τους ΑΠΕτζήδες.
Με τα χάλια που έχουμε, ούτε η Τράπεζα Πειραιώς (που ειδικεύεται σε τέτοια δημιουργικά), δεν θα τολμούσε να ζητήσει λεφτά από ιδιώτες για αιολικά. Αλλά οι ΑΠΕτεώνες, εκμεταλλευόμενοι το αρμόδιο stiftung που καθοδηγεί Οικωλόγους Πράσινους και Πασοκογενείς Συριζαίους προσπαθεί να χώσει Απάτη μέσα από ΚΟΙΝΣΕΠ, Δήμους και ΟΤΑ. Όπου το ζητούμενο είναι, μέσα από την "λαϊκή πίεση για Πρασινάδα" να δανειστεί ο Δήμος, αποσκοπώντας φυσικά σε ...έσοδα. Μόνο που τα "έσοδα" είναι από πρόσθετα καπέλα στον λογαριασμό ρεύματος, και σε καιρό φτώχειας σιγά μην περισσεύουν για να πάρει και ο Δήμος -- που θα μείνει με το χρέος. Δεν διαφέρει σε τίποτα από το κόλπο γκρόσο του Χρηματιστηρίου του 2000 (πάλι με πρωτεργάτη την Πειραιώς -- δεν το λέω εγώ, το λέει η ...Καθημερινή της εποχής).
Από μόνα τους, τα αιολικά είναι μία απάτη: Πληρώνονται (από επιδοτήσεις, μόνο από επιδοτήσεις) για να "εγχέουν" τυχαίο, μεταβλητό, άχρηστο και προβληματικό ρεύμα (ρωτήστε ιδιοκτήτη αυθαιρέτου εκτός ΔΕΗ πόσο καλά περνάει με την ανεμογεννήτρια και τις μπαταρίες του), αλλά κάνει και ζημιά στα δίκτυα. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα, ούτε μειώνουν ρύπους, αλλά ...πληρώνονται. Αυτός είναι ο ορισμός της απάτης.
Όταν πας να βάλεις "μικρούς" να χρηματοδοτήσουν αυτή την απάτη, οι μικροί, οι φουκαράδες, που δεν έχουν την πρόσβαση των διαπλεκόμενων, απλά την πατάνε όπως οι μικροεπενδυτές που κατέστρεψε ο Σάλλας με τον Παπαδήμο και τον Βενιζέλο, το 2000, ή οι μικροί φωτοβολταϊκοί. Αυτό, όμως, ακριβώς αυτό, πάνε να στήσουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ με τις λαϊκές, Δημοτικές, συνεταιριστικές ΑΠΕ. Βάλτε λεφτά κορόϊδα, βάλτε, θα γίνετε πλούσιοι.
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016
Η Καταστροφή Κεφαλαίου
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8826:kriseis-tolios&catid=54:anpolitiki&Itemid=284
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4989370
Αν ήμουν ...αριστερός, θα ερμήνευα τον Μαρξ όπως οι αριστεροί. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαι αριστερός, και νομίζω ότι 1) οι ιδεολογίες φτιάχνονται για να εξυπηρετούν πολιτικές (ή γεωπολιτικές) και 2) μια χαρά είναι όλες οι θεωρίες, και οι ιδεολογίες, αλλά κολλάνε στην εφαρμογή και στις λεπτομέρειες. Όλες οι κοινωνικές και οικονομικές θεωρίες έχουν τα προβλήματά τους, αλλά από την αρχή του σύγχρονου πολιτισμού (κάπου πριν από 4-5.000 χρόνια), ο κόσμος περνάει καλά όταν έχει καλό καιρό, όταν υπάρχουν άνθρωποι, αλλά να μην είναι τόσοι που να μην έχουν τι να φάνε, ή, αν είναι πολλοί, να βάζουν άλλους να δουλεύουν για να τρώνε αυτοί καλύτερα, και τα συστήματα διοικητικής αναδιανομής, είτε αφορούν σε Μυκηναίους άνακτες, είτε σε Άγιους Ρωμαίους Αυτοκράτορες, είτε σε ...Σοβιετικά ή Μαοϊκά συστήματα, όλα, μα όλα, έχουν καταπίεση. "Καταπίεση" είναι η επιβολή κανόνων που δεν αρέσουν. Η Δημοκρατία, και η Ελευθερία, και η Ελευθερία της Αγοράς, είναι κατασκευάσματα εκλογίκευσης της καταπίεσης.
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016
Όλες οι ειδήσεις, στην ανακοίνωση της Fed
http://www.federalreserve.gov/newsevents/testimony/yellen20160210a.htm
Αν θέλετε να κάνετε εξάσκηση στο να καταλαβαίνετε ...τι γίνεται και τι ...πρόκειται να γίνει, διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα, δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο από τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (και από τα πρακτικά της FOMC).
Ο πληθωρισμός (στις ΗΠΑ) θα παραμείνει χαμηλός και λόγω τιμών ενέργειας και θα ανέβει στον στόχο του 2%. Η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα ανέβηκαν. Η παγκόσμια ύφεση και το ισχυρό δολάριο περιόρισαν τις εξαγωγές. "Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ έχει, πρόσφατα, γίνει λιγότερο υποστηρικτική της ανάπτυξης": Τα χρηματιστήρια είναι πτωτικά, οι λιγότερο φερέγγυοι δανειστές δυσκολεύονται να δανειστούν, το δολάριο σκληραίνει, οι νέες κατασκευές είναι λιγότερες από τις δημογραφικές τάσεις.
Υπάρχει αβεβαιότητα στις προβλέψεις για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη και η διεθνής κατάσταση "ενέχει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ". Η πτώση της ισοτιμίας του Κινέζικου νομίσματος δημιουργεί ανησυχία για την συναλλαγματική πολιτική της Κίνας και για την οικονομία της. Αυτή η ανησυχία σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων και πτώση στις τιμές πολλών πρώτων υλών για εξαγωγικές χώρες μειώνει την παγκόσμια δραστηριότητα, δυσχεραίνει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε πιο δύσκολες κεφαλαιαγορές.
Στην νομισματική πολιτική (των ΗΠΑ) η FOMC ασκεί πολιτική υπέρ της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, όπως προβλέπεται από την σχετική θεσμική εντολή από την Βουλή προς την Κεντρική Τράπεζα. Το κεντρικό προεξοφλητικό επιτόκιο (επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού) ανέβηκε τον Δεκέμβριο αλλά η πολιτική παραμένει διευκολυντική. Το επιτόκιο αυτό αναμένεται να ανέβει μόνο σταδιακά, στο μέλλον (όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει, μάλλον, "δεν θα ανέβει τώρα").
Αν θέλετε τις διάφορες ερμηνείες, δοκιμάστε τις "ειδήσεις" με το όνομα της Yellen.
Αν είχαμε Τράπεζα της Ελλάδος με ...σχετικά αντίστοιχα μυαλά, θα λέγαμε και τι χρειάζεται για να υπάρξει Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Αξιοπιστία; No sir. Εύκολα παπαγαλίζουμε το ποίημα που μας υπαγορεύουν, ακόμα κι αν έχει σωστούς στίχους και όλα ξεκινούν από το zero legitimization. Περιμένω να δω εάν θα ...καταρρεύσει η Ντόϋτσε Μπανκ και εάν θα έχουμε επανάληψη του Νοεμβρίου του 2011. Τότε, μεταξύ άλλων, είχαμε την Credit Agricole ...κατά λάθος υποβάθμιση της Γαλλίας, και άλλη μία απόβαση στην Νορμανδία. Μπα, δεν θα καταρρεύσει. Να θυμίσω ότι η Ντόϋτσε Μπάνκ ιδρύθηκε από ένα ανηψιό του αρχικού κυρίου Ζήμενς, κι όσο βάζουμε ΑΠΕ θα έχει ...ρευστότητα.
Και, εάν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο της ανάρτησης, διαβάστε τα περί ανάθεσης του αντίστοιχου ρόλου στην ΕΚΤ του σούπερ-Μάριο. Σαν να σχεδιάζεις μαχητικό υπεραεροπλάνο σε (μη εκλεγμένη) επιτροπή μανδαρίνων...
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016
Η συνεχιζόμενη "εμπειρία" του Ελ Ιέρρο και οι μπίζνες της ΕΝΕΡΚΟΝ με τους "συνεταιριστές" της Σίφνου
http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-end-2015-performance-review-and-summary/
http://euanmearns.com/el-hierro-16-hours-of-100-renewables-generation/
http://sifnosislandcoop.gr/cms/δρασεισ/ενημερωτικά-άρθρα/67-η-ενεργειακή-αυτονομία-της-σίφνου
Όσο το κλασσικό παραμύθι των ΑΠΕτζήδων περί "100% ενέργειας" από ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) έχει ξεφτίζει, τόσο εμφανίζεται σε στοχοποιημένα μέρη της Ελληνικής επαρχίας, με την πατέντα των κατά τόπους ΚΟΙΝΣΕΠ και την πιπίλα της "απεξάρτησης" από το πετρέλαιο.
Το El Hierro είναι ένα ηφαιστειογενές νησάκι στο Δυτικό άκρο του συμπλέγματος των Καναρίων, με αρχικούς κατοίκους που ήταν μάλλον ...Βερβερίνοι και πρόσφατα επιδοτούμενα πειραματόζωα για να πείσουν άλλους ιθαγενείς (πριν λίγο καιρό στην Ικαρία, και τώρα στην Σίφνο, και στην Κρήτη) ότι με αιολικά made in Germany, αντλίες και συναφή επίσης made in Germany και εγχώρια χωματουργικά (άντε να βγάλουμε κανένα φράγκο), μπορεί ένα νησάκι να απεξαρτηθεί από πετρέλαιο
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016
Η περίοδος 2008-2009 ήταν η τελευταία ευκαιρία να κάνει η Ελλάδα αυτό που κάνει ο Τσίπρας τώρα
Μπορώ να κάνω μία λίστα 100 πραγμάτων για τα οποία δεν χωνεύω αυτήν την Κυβέρνηση (και ειδικά τις Πρασινάδες που ΚΑΙ αυτή προωθεί).
Ωστόσο:
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016
Ούτε οι παρατηρήσεις, ούτε η θεωρία, προβλέπουν κλιματοκαταστροφές
http://www.oism.org/pproject/GWReview_OISM300.pdf
http://www.earth-climate.com/
http://www.climate4you.com/GlobalTemperatures.htm#An overview to get things into perspective
Μετά από 25 χρόνια προπαγάνδας (από το 1990), 7 χρόνια ύφεσης (από το 2008) και 18 ή 19 χρόνια που δεν παρατηρείται καμία άνοδος παγκόσμιας θερμοκρασίας (από το 1996), μπορούμε να πούμε ότι:
Δεν υπάρχουν παρατηρήσεις ή μετρήσεις που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η αύξηση στην ανθρώπινη χρήση υδρογονανθράκων, ή η αύξηση στο ανθρωπογενές ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα προκαλούν ή προβλέπεται να προκαλέσουν δυσμενείς αλλαγές σε θερμοκρασίες, καιρούς, τοπία κλπ.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για περιβαλλοντικές καταστροφές, ακόμα κι αν συνεχίσει η παρούσα (τα τελευταία 200 χρόνια) τάση ανόδου της θερμοκρασίας. Η Γη έχει υπάρξει πολύ πιο θερμή τα τελευταία 3.000 χρόνια, χωρίς κάποιες καταστροφικές συνέπειες. Οι πιο ζεστοί καιροί ευνοούν τις καλλιεργητικές περιόδους και βελτιώνουν την δυνατότητα επιβίωσης σε πιο ψυχρές περιοχές.
Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη ενέργεια για να ξεφύγει από την φτώχεια. Ο πιο πρακτικός, οικονομικός, και περιβαλλοντικά αποδεκτός τρόπος παραγωγής ενέργειας εξακολουθεί να είναι τα ορυκτά καύσιμα και η πυρηνική ενέργεια.
Η αύξηση (και η ανθρωπογενής αύξηση) του ατμοσφαιρικού CO2 όχι μόνο εμφανίζεται να βλάπτει, αλλά συνεπάγεται περισσότερη βλάστηση σε ξηρές περιοχές και περισσότερη ζωή.
Μπορώ, τώρα, να σκεφτώ 10 ή 100 λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνουμε πιο φτωχοί, ή πρέπει να μην καταναλώνουμε αλλά κανένας δεν έχει σχέση με κανένα "κλίμα" και καμία "κλιματική αλλαγή".
Υπάρχουν οι "κλιματολόγοι" που ασχολούνται με τον ...καιρό, και υπάρχει η Φυσική. Προκύπτει, από την Φυσική, ότι το ατμοσφαιρικό CO2 μπορεί, πράγματι, να "παγιδεύσει" μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά σε αντίθεση από το παραμύθι που σερβίρεται, την επανεκπέμπει, προς τα "έξω", προς το πιο κρύο ...υπερπέραν, και όχι προς την πιο ζεστή επιφάνεια της Γης. Αυτό δεν είναι μόνο 100% θεωρητικά σωστό, αλλά είναι αυτό που έχει μετρηθεί από δορυφόρους. Το ατμοσφαιρικό CO2 είναι αυτό που βοηθάει στο κρυώσει η ατμόσφαιρα, αφού αυτό απορροφά την όποια θερμότητα από άλλα ατμοσφαιρικά αέρια, και την επανεκπέμπει. Και, ό,τι κάνει το CO2, το κάνουν σε πολλαπλή κλίμακα οι υδρατμοί. Το CO2 και τα άλλα λεγόμενα "αέρια του θερμοκηπίου" παγιδεύουν θερμότητα αλλά και την επανεκπέμπουν (με ρυθμό που είναι αναλογικός με την αύξηση της θερμοκρασίας στην τετάρτη δύναμη, ή Τ^4). Και αυτό που προκύπτει από την Φυσική, είναι αυτό που παρατηρείται. Αυτό που λένε οι κλιματολαγνικές θεωρίες δεν παρατηρείται.
Κι αν η Φυσική απορρόφησης και μετάδοσης της θερμότητας από αέρια είναι δυσνόητη, οι μετρήσεις και οι εκτιμήσεις του παρελθόντος δεν αφήνουν αμφιβολίες:
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016
Οι ΑΠΕτεώνες με το «λαϊκό» περιτύλιγμα γιουχαρίστηκαν και εμποδίστηκαν
Αποπηγάδι 4-2-2016
Αγωνιστές του Αποπηγαδιού, μαζί με κατοίκους της Καντάνου και αλληλέγγυους από Χανιά και Ρέθυμνο, δεν επέτρεψαν στους εκπροσώπους της «εταιρείας λαϊκής βάσης για την ενέργεια» να μπουν ούτε στον προθάλαμο του πρώην δημαρχείου Καντάνου όπου είχαν προγραμματίσει (3-2-2016) εκδήλωση για προσέλκυση μετόχων από την τοπική κοινωνία !
Οι εμπνευστές της λαϊκής εξαπάτησης ΑΠΕ, χωρίς κανένα σεβασμό στους επτάχρονους αγώνες μας για το Αποπηγάδι, χρίστηκαν αυτόκλητοι σωτήρες και ήρθαν με περίσσιο θράσος στον τόπο μας να μας φωτίσουν και να μας «σώσουν». Η εκδήλωση όπως ήταν επακόλουθο δεν άρχισε καν, καθώς το «ακροατήριο» τους γιουχάρισε και δεν τους άφησε να πλησιάσουν ούτε στα σκαλιά του πρώην δημαρχείου.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έγινε προ ημερών στους δημάρχους, η εταιρεία λαϊκής βάσης συστάθηκε από την Ορθόδοξη ακαδημία Κρήτης, την Τράπεζα Χανίων και ΕΤΑΝΑΠ με σκοπό να αγοράσει και να διαχειρισθεί τις 3 ανεμογεννήτριες που μπήκαν στο Αποπηγάδι και να αγοράσει, επίσης, τις άδειες για 2 υβριδικά - αντλησιοταμιευτικά που πουλούν υποτίθεται οι θυγατρικές εταιρείες της EDF. [ψάχνουν για κορόϊδα να αναλάβουν χρέος]
Και όλα αυτά, μετά την αρπαγή των περιουσιών από την EDF παρά τη θέληση και τους αγώνες των κατοίκων που αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική καταστολή και δεκάδες συλλήψεις και μηνύσεις που εκκρεμούν ακόμα στα δικαστήρια!
Αν νομίζουν οι εμπνευστές της λαϊκής εξαπάτησης ΑΠΕ, που ενεργούν ως τσιράκια των εταιρειών, ότι με αυτό τον τρόπο θα παραπλανήσουν, εξαπατήσουν και θα κάμψουν τον παγκρήτιο πλέον ξεσηκωμό ενάντια στην πράσινη απάτη και το ξεπούλημα γης και νερών, γελιούνται.
«Βαφτίζουν» τις βΑΠΕ «φιλικές και οικολογικές» επειδή θα είναι "λαϊκής βάσης" και μέσω της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης καλούν τους πιστούς να συμμετάσχουν σε μια «επένδυση» που μπορεί να αποδειχθεί «φούσκα». [Είναι αποδεδειγμένη φούσκα, στην Γερμανία χάνουν λεφτά, οι φωτοβολταϊκοί το πήραν το μάθημα]
•Υπόσχονται φτηνό ρεύμα από μια πανάκριβη «επένδυση» που κανέναν δεν θα συνέφερε χωρίς τις υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις (με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών), χωρίς τον νόμο που υποχρεώνει την ΔΕΗ να αγοράζει πανάκριβα το τυχαίο και διαλείπον ρεύμα που εγχέουν οι ΑΠΕ στο δίκτυο δημιουργώντας προβλήματα στα εργοστάσια, χωρίς το χαράτσι υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ),
•Υπόσχονται οφέλη για την κοινωνία ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες που παράγουν τις ΑΠΕ και εκείνοι που στα χέρια τους περνάνε σαν ώριμο φρούτο οι «εταιρείες λαϊκής βάσης». ‘Οπως έγινε με την ΑΝΕΚ, τις Μινωϊκές και άλλες εταιρείες στις οποίες τόσοι άνθρωποι επένδυσαν το υστέρημα και ελπίδες τους.
•Στο όνομα του Θεού, των τοπικών κοινωνιών και του οικολόγου Οικουμενικού Πατριάρχη, θα «πουλάνε» ρεύμα από ΑΠΕ που θα έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας και θα επιδοτούμε αδρά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και ας μην ξεχνάμε: Όσο πιο πολλές ΑΠΕ εγκαθίστανται τόσο πιο πολύ ακριβαίνει το ρεύμα ... [Ο Θεός δεν είναι κλέφτης ή Ψεύτης]
Το «πράσινο» λόμπι των βΑΠΕ, με όποιο ελκυστικό περιτύλιγμα, κάποτε θα είναι παρελθόν. Όμως οι πληγές στον τόπο μας θα μείνουν.
Έχουμε χρέος, στις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε τον τόπο μας. Αυτό πράξαμε, πράττουμε και θα πράττουμε, ψυχή και σώμα.
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα - ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016
Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, κόπηκαν τα αιολικά. Στην Ισπανία
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-26/spain-installed-no-wind-power-for-first-time-since-80s-in-2015
Αιολικά: μόνο με επιδοτήσεις, μόνο για τις επιδοτήσεις, ΜΗΔΕΝ αιολικά το 2015 στην Ισπανία.
Λέω να πάρω τηλέφωνο την Ημερησία, ή τον Δόκτορα Τσιπουρίδη και να τους ρωτήσω, "μα αφού κάλυπταν, το 2011, το 21% των αναγκών τους από τζάμπα, καθαρά, αειφόρα αιολικά, γιατί σταμάτησαν να βάζουν άλλα?
Μα γιατί έκοψαν πριν 2 χρόνια τις επιδοτήσεις, για να μην φαλιρίσουν σαν την Ελλάδα, μπας και ανακαλύψουν λίγη ανταγωνιστικότητα έναντι της Γαλλίας, και μαντέψτε τι παθαίνουν τα αιολικά χωρίς επιδοτήσεις: Σταματούν να υπάρχουν. Είτε είναι με το Αμερικανικό μοντέλο, είτε με το Γερμανικό, είτε με το Ισπανικό.
Τώρα, δεν χρειάζεται να καταλαβαίνετε ενεργειακά, ή ηλεκτροδότηση δικτύου, ή οικονομικά, ή ο,τιδήποτε για να το καταλάβετε: Τα αιολικά είναι μια παρασιτική δραστηριότητα, που βασίζεται μόνο στο ψέμα και μόνο σε ψεύτες (ναι, αναφέρομαι στο κάθε πληρωμένο άρθρο και στο κάθε λαμόγιο που παριστάνει τον "επιστήμονα"), και όσο υπάρχουν επιδοτήσεις, τις μαζεύουν. Όταν δεν υπάρχουν, πάνε σπίτια τους -- ή μάλλον πάνε όπου υπάρχουν ηλίθιοι που εξακολουθούν και τις πληρώνουν. Στην Ισπανία σταμάτησαν.
Ας μας πούνε οι κκ. Μπόμπολας, Περιστέρης, Κοπελούζος ή Μυτιληναίος (ή οι ξανθιές του Σκάϊ), αν ενδιαφέρονται να ηλεκτροδοτηθούν με δικά τους αιολικά.
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/11/blog-post_28.html
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016
Πάρα πολλές ΑΠΕ, αλλά χωρίς μείωση εκπομπών CO2 (δηλαδή χωρίς εξοικονόμηση καυσίμων)
https://sandbag.org.uk/reports/2015-european-power-sector-review_/
http://www.realclearenergy.org/charticles/2016/02/01/renewables_up_emissions_unchanged_108999.html
Από μία ιστοσελίδα που, κατά δήλωσή της, ερευνά και προωθεί "φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελεσματικές κλιματολογικές πολιτικές", την "μείωση των εκπομπών" και την "απεξάρτηση από το κάρβουνο", όπως λέμε "πιο Πράσινος, πεθαίνεις":
"Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αλλά δεν μειώνει τις εκπομπές CO2" (δηλαδή την κατανάλωση καυσίμων)
Και αφού διαβάσετε τα ψιλά γράμματα και τα γραφήματα, η περίληψη είναι ότι οι ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) δεν μειώνουν εκπομπές. Η μείωση ζήτησης (γνωστή και ως "ύφεση") μειώνει εκπομπές. Και, λίγο, η υποκατάσταση του κάρβουνου από φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα ήταν ο πρωταθλητής στην ύφεση (άρα μειώσαμε εκπομπές). Και όπως πάμε, θα τις ...μηδενίσουμε!
Η Γερμανία είχε ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αλλά και ρεκόρ "εξαγωγών ρεύματος" που είναι ευφημισμός για "απόρριψη τυχαίου ρεύματος, επι πληρωμή ή με το ζόρι, σε γείτονες".
Το "ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ" αντιστοιχεί σε "29%" της ευρωπαϊκής ζήτησης για ρεύμα (και περιλαμβάνει τα υδροηλεκτρικά), αλλά πουθενά δεν φαίνεται τέτοια μείωση σε εκπομπές CO2, δηλαδή μείωση κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων). Απεναντίας το ρεκόρ αύξησης ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (με τα υδροηλεκτρικά μέσα) κατά 2,5% στο 2015, αντιστοιχεί σε 0,5% μείωση εκπομπών. Και αυτό, όχι από ΑΠΕ, αλλά από αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, αντί για κάρβουνο, πρώτη φορά το 2015, από το 2010. Η μείωση διαθέσιμων νερών στην Ισπανία και την Πορτογαλία (γεμάτες ΑΠΕ και οι δύο) απλά αύξησε την χρήση κάρβουνου. Η Πολωνία αύξησε μεν τις ΑΠΕ, αλλά κάλυψε την όποια αύξηση σε ζήτηση ρεύματος με κάρβουνο.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω, που προφανώς πληρώθηκαν για να "μελετηθούν", είναι γνωστά από καιρό:
Ιστορική εμπειρία σχετικά με την μείωση (ή μη) εκπομπών CO2 (δηλαδή κατανάλωση ορυκτών καυσίμων)
Τα αιολικά (και οι ΑΠΕ, γενικά) δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (δηλαδή δεν εξοικονομούν καύσιμα). Η ύφεση (η καταστολή της ζήτησης) μειώνει εκπομπές CO2 και καύσιμα
Οι αυξημένες εκπομπές (και κατανάλωση) λόγω των αιολικών, είναι μεγαλύτερες από την όποια εξοικονόμηση προκύπτει από τα αιολικά
Οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2 (και την αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμων) ακόμα και με αέριο
Γιατί τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (και γιατί δεν εξοικονομούν καύσιμα)
Κι όμως... Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα... Απολογιστικά, και μετρημένα
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016
Δεν έχουμε επενδύσει σε ΑΠΕ επειδή επιλέγουμε να μην χάνουμε λεφτά επίτηδες
http://www.politico.com/story/2015/05/exxonmobil-ceo-downplays-climate-change-mock-renewable-energy-118330
Την περασμένη Τετάρτη 27-01-16 η ExxonMobil είχε Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Η Exxon είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του είδους της και η μετοχή της είναι πεσμένη, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Το αφεντικό της ExxonMobil είπε στους μετόχους της εταιρίας ότι η ExxonMobil δεν έχει επενδύσει σε ΑΠΕ επειδή "Επιλέγουμε να μην χάνουμε λεφτά επίτηδες".
"Η ανθρωπότητα έχει αυτή την απίθανη ικανότητα να αντιμετωπίζει δυσκολίες" αναφερόμενος σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση κακοκαιριών "που μπορεί να οφείλονται, ή να μην οφείλονται, σε κλιματική αλλαγή".
Το κοινό στην Συνέλευση χειροκρότησε σε αυτά τα σχόλια.
* * * * * * *
Θα μου πείτε "Αμερικάνος πετρελαιάς είναι, τι περιμένεις να σου πει";
Το αφεντικό της Siemens είπε κάτι πολύ πιο κυνικό: "Wer je die Energiepolitik eines Landes bestimmen müsse, müsse einfach das Gegenteil von dem machen, was in Deutschland gemacht werde. Deutschland subventioniere erneuerbare Energie mit einer Garantiesumme von knapp 500 Milliarden Euro. Er hoffe, dass es wenigstens gelinge, den Export von Windkraftanlagen zu beflügeln". Αυτός που καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της κάθε χώρας, πρέπει να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουμε κάνει στη Γερμανία. Στην Γερμανία επιδοτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ένα εγγυημένο χρηματικό ποσό σχεδόν 500 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον ελπίζουμε να βοηθήσουμε την εξαγωγή των ανεμογεννητριών.
Ο μόνος τρόπος που βγάζουν λεφτά οι ΑΠΕ είναι από συνδυασμό υποχρεωτικών ποσοστώσεων, υποχρεωτικών επιδοτήσεων, υποχρεωτικής προτεραιότητας.
Όλα αυτά τα "υποχρεωτικά" πληρώνονται από τους καταναλωτές (και από την βιομηχανία). Όσο ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τα "υποχρεωτικά" δεν είναι ανταποδοτικά, και απλά απομυζούν λεφτά, και όσο τα λεφτά γίνονται πιο δύσκολα, τόσο δεν κάθονται καλά οι επιδοτούμενες, μη ανταποδοτικές, υποχρεωτικές "σωτηρίες". Όσα ψέματα κι αν λένε οι κατά τόπους παπαγάλοι, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, το κόστος δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβεται και το ενεργειακό ατελέσφορο και αδιέξοδο. Αργά ή γρήγορα θα κοπούν οι επιδοτήσεις. Για αυτό, για μια εταιρία που έχει μακροχρόνιους στόχους (και όχι αρπαχτές κι από δω παν κι οι άλλοι), οι ΑΠΕ είναι επικίνδυνη και κακή επένδυση.
Ο μόνος τρόπος να υπάρξουν οι ΑΠΕ είναι μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις. Κάποια στιγμή, κόβονται (μόνο και μόνο επειδή ο κόσμος δεν αντέχει να τις πληρώνει)... Ρωτήστε τους μικρούς φωτοβολταϊκούς... Ρωτήστε τις τράπεζες που από το 2010 γράφουν επισφάλειες από τα δάνεια σε ΑΠΕ. Ρωτήστε τους ΑΠΕτεώνες αν θα βάλουν ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις...