Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Διασύνδεση Λακωνίας-Κρήτης. Όχι για δικό μας συμφέρον


https://www.facebook.com/tabatikanewspaper/posts/994010664053682   Πρέπει να έχετε λογαριασμό στο fb για να το δείτε και η παραπάνω εικόνα είναι από εκεί, αν και παλαιότερη...   Η περίληψη είναι:   Ο σχεδιασμός της ενεργειακής σύνδεσης της Κρήτης είναι προσχηματικός... τα χρήματα από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι πάρα πολλά. Και όλοι σχεδόν σήμερα εξαγοράζονται... η βατικιώτικη κοινωνία είναι αρκετά ώριμη και σοφή για να μην επιτρέψει να παιχτούν παιχνίδια σε βάρος της… Δεν πρόκειται να περάσει κανένα δίκτυο από τον τόπο μας

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τα αιολικά είναι ...εγγύηση ότι θα έχουμε πανάκριβο ρεύμα (και δεν θα είναι αιολικό ρεύμα) και τίποτα άλλο


Υπάρχουν πέντε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα με τα αιολικά και τους αιολικούς:

1) Όπου υπάρχουν ακριβαίνουν το ρεύμα. α) από τις ίδιες τις ταρίφες, β) από το γεγονός ότι οι ταρίφες πληρώνονται σαν "καπέλο", φόρος, στο ρεύμα χωρίς να εξοικονομούν κάποιο άλλο κόστος. Και γ) από τις πρόσθετες ανάγκες και έξοδα για την ευστάθεια του δικτύου.

2) Όπου δεν υπάρχει ήδη ακριβό ρεύμα για να κρύβονται και εγγυημένες επιδοτήσεις για να είναι σίγουροι, ...εξαφανίζονται.  Όταν η χοντρική στο ρεύμα είναι 30 και η ταρίφα 100, έε... φαίνεται. Αλλά και "20" να είναι η ταρίφα, πάλι ακριβαίνει το ρεύμα, αφού το 20 προστίθεται στο 30 και δεν το υποκαθιστά.

Στην Γερμανία, τέρμα οι εγγυημένες επιδοτήσεις συνεπάγεται φρένο στις ΑΠΕ και στα αιολικά (αν και το φρένο στα αιολικά είναι μάλλον επειδή δεν έχουν άλλους γείτονες να απορρίπτουν!

Το παράδειγμα της Ολλανδίας  Hundreds Of Windmills Operating At A Loss, Facing Demolition.  Η Ολλανδία είναι από τους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς, η ενέργεια έχει γίνει φθηνή, τα αιολικά δεν τους συμφέρουν. Και ακριβή να ήταν η ενέργεια, πάλι δεν θα τους συνέφεραν (αυτό το κατάλαβε όμως πρώτη η Γερμανία).

Στην Αμερική, μόνο για τις επιδοτήσεις, χωρίς αυτές, τα αιολικά δεν έχουν νόημα. Και η Αμερική είναι το παράδειγμα των 14.000 αιολικών που σαπίζουν στις ερημιές, από την προηγούμενη φορά που ήταν της μόδας.

Ο θρήνος των αιολικών στην Ελλάδα Μην μάς κόψετε τις εγγυημένες ταρίφες μας κύριε Υπουργέ

3) Δεν εξοικονομούν καύσιμα!  Δεν μειώνουν ρύπους! Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή

Το ότι δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το έχουν πει φαρδύ-πλατύ και η ΡΑΕ (που όμως έχει εγκρίνει όλες τις άδειες "παραγωγής" -- μπα, δεν μου περνάει από το μυαλό ότι ήταν διορισμένοι επί τούτου οι ...αρμόδιοι) και ο ΑΔΜΗΕ. Και φυσικά οι ...ειδήσεις!

Το ότι δεν μειώνουν καμία κατανάλωση καυσίμων έχει αποτυπωθεί, σε μελέτη διαχρονική και για πολλές χώρες, εκ του αποτελέσματος στην Γερμανία, και σε άλλες χώρες (να μην τα ξαναλέω...)

4) Δεν ηλεκτροδοτούν!  Η "έγχυση" κουτουρού και μεταβλητού ρεύματος δεν είναι ηλεκτροδότηση, το κουτουρού ρεύμα βασικά ψάχνει για γείτονες για να απορριφθεί, ή απλά προκαλεί μπλακάουτ, ρωτήστε την Ρόδο.

Αυτό το "δεν ηλεκτροδοτούν" ή "δεν υποκαθιστούν ηλεκτροπαραγωγή" είναι το πιο δυσνόητα για τον απλό άνθρωπο:  Όταν βλέπεις μια ανεμογεννήτρια να γυρίζει όμορφα στον αέρα, λες "ααα καθαρό τσάμπα ρεύμα".  Διαφημίζουν οι αιολικοί:  "Τόσα εκατομμύρια μεγαβατώρες από αιολικά".  Αυτά τα εκατομμύρια αφορούν "έγχυση" για την οποία πήραν ταρίφες, χωρίς ταυτόχρονα να μειωθεί κάποια άλλη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή!   Και το ρεύμα που εγχέεται όταν φυσάει, δεν ρυπαίνει, αλλά όταν φυσάει, δεν σταματάνε να δουλεύουν οι συμβατικές μονάδες, και επειδή δεν φυσάει πάντα και σταθερά, αυτές αναγκάζονται να αυξομειώνονται, αντίστροφα με τον αέρα, αυξάνοντα ς εκπομπές και κατανάλωση καυσίμου, και επειδή αυτό δεν είναι πάντα τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ειδικά με τα αιολικά,  είναι πολύ απλούστερο να ..."εξάγεται" το αιολικό ρεύμα, δηλαδή να "απορρίπτεται" ή να πληρώνεις για να το πάρει ή κάποιος γείτονας με πολύ μεγαλύτερο δίκτυο, όπου ...χάνεται, ή κάποιος γείτονα με περισσευούμενα υδροηλεκτρικά, όπως η Αυστρία, για την Γερμανία, ή η Νορβηγία για την Δανία (και μάλλον και την Αγγλία). Αλλά αυτά τα "κόλπα" δεν αλλάζουν το συμπέρασμα ότι δεν μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων, και αυτά τα "κόλπα" σε συνδυασμό με τις ταρίφες, φταίνε που τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα.

5) Δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε πρωτοποριακή, ούτε σημαντική τεχνολογία. Υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1970, επιδοτούνται από το 1990, και μετά τόσα χρόνια, και τόση ενόχληση και τόσα πεταμένα λεφτά, παραμένουν ασήμαντα στην ηλεκτροδότηση, και ενεργειακά αόρατα, ανύπαρκτα, δεν φαίνονται!

Έχουμε και λέμε:  Ασήμαντα στην ηλεκτροδότηση, αμφιλεγόμενη ή και ανύπαρκτη μείωση ρύπων  (το ασήμαντο που ούτως ή άλλως δεν μειώνει ρύπους, σίγουρα δεν σώζει κανένα κλίμα),  ζημιά στα δίκτυα...  Γιατί τα βάζουμε?  Κυνικό και απλό: 

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Γιγάντια και επιδοτούμενη διαφήμιση απάτης στα Τέμπη (και όχι μόνο)


"Εκπαιδευτικό" αιολικό "πάρκο" -- Ή, η λαμογιά δεν έχει όρια.

Ο Κίσσαβος απειλείται να γίνει βιομηχανική ζώνη, με 84 ανεμογεννήτριες γιγαντιαίων διαστάσεων!
Ζητούν ακύρωση εγκατάστασης 84 ανεμογεννητριών στον Κίσσαβο

Και "εταίροι" της "επιμορφωτικής| εταιρίας, οι Σάλλας και Λάλας και η ...WWF. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Αυτή κατάντησε η Ελλάδα.

Δέλτα Τεχνική

Κάνουμε και υδραυλικά στην Θεσσαλονίκη, παρέα με την Πειραιώς και τον Λάλα!


Προφανώς βρήκαν τον τρόπο να επιδοτηθούν ακόμα και για το άρθρο στην Ελευθερία.  Πιο σίχαμα, πεθαίνεις.

"Εκπαίδευση" στην λαμογιά, στην απάτη, στην καταπάτηση, στην διαφθορά, την κλοπή και στα ασύστολα ψέματα.  Από όλη την λέρα της αιολικής απάτης, η διαφθορά νέων, παιδιών και φοιτητών, ειλικρινά με βγάζει από τα ρούχα μου. Αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει ποτέ "δικαιοσύνη"... στην Ελλάδα του 2016, άλλο ανέκδοτο.

Επί της ουσίας, και εάν κανείς ενδιαφέρεται για αυτήν,  ούτε οι 2 ούτε άλλες 2.000 διακόσιες ανεμογεννήτριες, στα Τέμπη, στην Κρήτη, στην Θάσο, στα Άγραφα, ή οπουδήποτε, δεν θα μειώσουν καμία "εκπομπή CO2", δεν θα υποκαταστήσουν καμία συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε θα εξοικονομήσουν μετρήσιμα καύσιμα. Δεν το κατάφεραν στην Γερμανία, οπουδήποτε μετρήθηκαν, είτε σε μεμονωμένες χώρες είτε αθροιστικά, απολογιστικά και στατιστικά. Το μόνο που κάνουν είναι να ακριβαίνουν τον λογαριασμό που πληρώνουμε. Από τα λεφτά που τους δίνουμε, το 80% πάει κατ' ευθείαν έξω, στην κάθε Gamesa και την κάθε Enercon.  Από το 20% που περισσεύει, τα μισά πάνε σε lobbying, σε νομοθετικό "έργο", χάντρες και καθρεφτάκια, και το υπόλοιπο σε τσέπες. Μερικές με ονοματεπώνυμο, μερικές ανώνυμες.  "Νόμιμα" βεβαίως-βεβαίως, χάρη στον Νόμο Μπιρμπίλη, που ψήφισαν οι πάντες πλην ...Σύριζα, και που λέει ότι νομίμως ψεύδονται και κλέβουν με ΑΠΕ, για να σώσουν το ...Κλίμα.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την ενεργειακή συμβολή των ΑΠΕ και των αιολικών στην Γερμανία. Αναφέρει και την πηγή. Αν διαβάσετε το άρθρο, λέει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας  με λιγάκι χαμηλότερη ταχύτητα οδήγησης, είναι πολύ πιο σημαντική από όλα τα αιολικά, και η μόνη ΑΠΕ, πλην υδροηλεκτρικών που δεν είναι ...αόρατη, είναι τα ...καυσόξυλα!   Την εικόνα, την είχα ανεβάσει παλαιότερα. Εμείς εισάγουμε ΑΠΕ. Αυτοί, εξάγουν.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αειφόρα επιδότηση €1.900.000 για ηλεκτροδότηση 90 κατοίκων με υδροηλεκτρικά και πετρέλαιο


http://euanmearns.com/the-eigg-renewables-project-revisited/
https://en.wikipedia.org/wiki/Eigg

Υπάρχει αυτό το μικρό νησάκι του συμπλέγματος των Εβρίδων, περίπου 11 χιλιόμετρα δυτικά της Σκωτίας, που γράφεται Eigg και προφέρεται "'Ηκε" ή "Έκε" (διαλέξετε εσείς πώς προφέρεται).

Έχει έκταση 31 τ.χλμ. (λίγο μικρότερο από την Αντίπαρο) και 85-90 κατοίκους.  Και φυσικά διαφημίζεται ότι ηλεκτροδοτείται σχεδόν 100% από ΑΠΕ: "Notably, Eigg generates virtually 100% of its electricity using renewable Energy".  Πράσινο νησί...

Να το δούμε το Πράσινο νησί,  an electricity supply that is environmentally and economically sustainable?    Όταν ακούτε "sustainable" και "αειφόρο" να ψάχνετε τα λεφτά (ή να δείτε μήπως σας έκλεψαν το πορτοφόλι).

Η Wikipedia αναφέρει ότι για να γίνει αειφόρο το νησάκι, έβαλαν 9,9 kW φ/β, 3 υδροηλεκτρικά, σε ποταμάκια, 119 kW,  κάτι (σχετικά μικρά) αιολικά 24 kW, και δύο γεννήτριες ντήζελ 160 kW και 60 kW μπαταρίες οξέως-μολύβδου (σαν αυτές των αυτοκινήτων περίπου).  Δηλαδή, σύνολο, 356 kW.  Σε  γενικές γραμμές "υπερσχεδιασμένο" με αρκετό συντελεστή ασφάλειας στην επάρκεια ισχύος, αφού η ζήτηση καλύπτεται είτε με τις γεννήτριες, είτε με τα υδροηλεκτρικά.

 Επίσης, οι κάτοικοι συμφώνησαν να περιορίσουν την κατανάλωσή του (κάτι σαν τσάμπα smart grid) σε 5kW ανά σπίτι και 10kW ανά επιχείρηση, και να κάνουν περισσότερη οικονομία στο ρεύμα όταν δεν βρέχει ή δεν φυσάει (και όταν δείτε τα γραφήματα παρακάτω, βασικά όταν δεν βρέχει). Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής "οικονομίας" είναι ένας περιορισμός στην ζήτηση κατά 20% περίπου.

Και, πριν δούμε την περίπου 100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ, το έργο κόστισε £1.664.828 (περίπου €2 εκατομμύρια), και καλύφθηκε κατά 6% από τους κατοίκους, και κατά 94% από ...άλλους (45% ΕΣΠΑ ή ΕΤΠΑ, 45% από κρατικά Σκωτσέζικα κεφάλαια κλπ).  Αειφόρο = επιδοτούμενο από κάποιον ...άλλο.

Και η περίπου 100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ?


Η βασική ΑΠΕ είναι τα ....υδροηλεκτρικά. Εκεί, στο Ήκε ή Έκε, φυσάει σχεδόν πάντα, και φαίνεται και λίγο αιολικό ρεύμα. Και λίγο φ/β, το καλοκαίρι. Οι διαθεσιμότητες για τα Υ/Η είναι οι αναμενόμενες, και για τα αιολικά λίγο χαμηλότερες και τα φ/β λίγο υψηλότερες από τις αναμενόμενες.   Όταν δεν έχει βρέξει ...ντήζελ!  Οι μπαταρίες είναι περισσότερο για την ασφάλεια λειτουργίας και διαχείρισης του συστήματος, παρά για ηλεκτροδότηση ή αποθήκευση ρεύματος.

Ναι, σίγουρα, τα υδροηλεκτρικά μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν. Η Νορβηγία είναι 100% υδροηλεκτρική.  Υδροηλεκτρικά με γεννήτριες πετρελαίου, επίσης. Τα άλλα, τα κίτρινα και τα πράσινα είναι σάλτσες και μάλλον ...αλμυρές.  Χωρίς να έχω κάνει υπολογισμούς, μου είναι προφανές, ότι η "αειφορία" θα κόστιζε λιγότερο, και θα ήταν εξ ίσου "αειφόρα" εάν δεν υπήρχαν πράσινα και κίτρινα.   Και, όπως λέει και το άρθρο, βασικό συστατικό αυτής της "αειφορίας" είναι να περιορίζουν την κατανάλωση οι χρήστες όταν δεν έχει νερά.

Το ρεύμα για το Eigg κοστίζει κάτι παραπάνω από €0,65 την κιλοβατώρα, αλλά με σχεδόν δωρεάν κεφάλαιο, κοστίζει περίπου €0,17/kWhr και πωλείται έναντι €0,24/kWhr.    Το "δωρεάν" πληρώνεται" μισό από τους υπόλοιπους Σκωτσέζους και το άλλο μισό από τους "Ευρωπαίους".

Αυτές οι αειφορίες είναι βασικά ...διαφημιστικές καμπάνιες.  Στον επόμενο, οι ντόπιοι θα καλούνται να πληρώσουν κάτι παραπάνω, και πάει λέγοντας, κουβέντα να γίνεται, για την ηλεκτροδότηση 90 ατόμων με υδροηλεκτρικά, ντήζελ, και ...οικονομία όταν δεν βρέχει.

ΥΓ.  Τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα μόνα στον κόσμο που δεν θεωρούνται ΑΠΕ... Αλλά αν τα έπαιρνε η EDF, ή η GDF, ή η ENEL, ξαφνικά θα ήταν καταπράσινα

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Όχι άλλα αιολικά στην Κίνα, επειδή προκαλούν μπλακάουτ


http://dailycaller.com/2016/07/21/china-shuts-down-construction-of-new-wind-turbines/

Τελικά όλοι έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι η ΔΕΗ είχε δίκιο, στην ανακοίνωσή της για τα blackout στην Ρόδο... Και ούτε ένας δεν δικαιώνει τον ΔΕΔΔΗΕ...   Κακώς δεν έχω φτιάξει ένα tag με θέμα "αποσταθεροποιούν δίκτυα"... Θα το κάνω όμως... Γερμανοί, Αμερικάνοι... όλοι συμφωνούν μα την ΔΕΗ...

Και τώρα, οι Κινέζοι!

Σταματούν τα αιολικά σε πέντε επαρχίες επειδή προκαλούν σημαντικές βλάβες στα δίκτυαΑπορρίπτεται μεγάλο ποσοστό αιολικού ρεύματος στο δίκτυο (που να βρουν γείτονες οι Κινέζοι...) και αυτό είναι προβληματικό και καταστροφικό για τα δίκτυα.

Τα αιολικά παράγουν κουτουρού ρεύμα, και όχι όταν το χρειάζεται το δίκτυο.  Η κατασκευή των υποδομών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πχ με μεταφορά αλλού, σε άλλες περιοχές με ζήτηση είναι πανάκριβη, πολλαπλάσια της αξίας του ρεύματος,  και δεν συμφέρει.

Η Κίνα έχει ξοδέψει περισσότερα από τις ΗΠΑ για αιολικά, αλλά η συμβολή τους είναι μικρότερη, που υποδηλώνει κορεσμένο δίκτυο. (Καλά, θυμάστε αυτό το γράφημα της ΕΟΝ;  Από το 2005!  Όσα περισσότερα αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν).


https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2016/aprilios-2016/sunantisi-gia-tin-rodo
Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΗ για το μπλακάουτ στην Ρόδο...
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα στοιχεία, οι ειδήσεις, θα αποκαλύπτουν ή μάλλον θα αποδεικνύουν την απάτη.  Τα αιολικά, πλασάρονται σαν καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια. Τα αιολικά είναι μια πεντακάθαρη κοροϊδία:  Πέρα από τα χωματουργικά τους, δεν ρυπαίνουν αλλά δεν ηλεκτροδοτούν, ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κάνουν ζημιά στα δίκτυα, διώχνουν τον τουρισμό, υποβαθμίζουν για πάντα την περιοχή στην οποία μπαίνουν.  Και μπαίνουν μόνο ΓΙΑ τις επιδοτήσεις, και μόνο ΜΕ τις επιδοτήσεις.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Τα αιολικά αποσταθεροποιούν το δίκτυό μας


http://www.grandforksherald.com/opinion/featured-columnists/4080185-rob-port-wind-power-destabilizing-our-power-grid

Από μία άγνωστη σε εμάς εφημερίδα...

Η αιολική ενέργεια αποσταθεροποιεί το δίκτυό μας. 

Αυτή, δεν είναι πολιτική δήλωση, είναι γεγονός.  Χάρη σε κρατικές πολιτικές επιδοτήσεων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων για ΑΠΕ, είδαμε μεγάλη αύξηση εγκατάστασης αιολικών.

Η αιολική ενέργεια είναι διαλείπουσα.  Με πολλά εγκατεστημένα αιολικά, μια μέρα με ζέστη (και αυξημένες ανάγκες για ρεύμα) μόνο το 5% της ηλεκτροπαραγωγής ήταν από αιολικά.

Αν συνεχίσουν να εγκαθίστανται, θα υπάρξουν προβλήματα ευστάθειας στο δίκτυο. Η μεταβλητότητα των αιολικών επιβάλλει μεταβλητότητα και στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, θα αναγκάσει της μονάδες βάσης να μην λειτουργούν συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην είναι οικονομικά βιώσιμες και να κλείνουν.  Ήδη μία έκλεισε και αυτή είναι μόνο η αρχή, με την διαφορά ότι δεν μπορεί να υποκατασταθεί από αιολικά.

Οι πολιτικοί μπορεί να προωθούν αιολικά, αλλά αυτό πάει κόντρα στην Φυσική και τα Οικονομικά.

Ναι, ξέρω, θα βάλουμε μπαταρίες, θα έχουμε έξυπνα δίκτυα (δηλαδή δεν θα έχουμε ρεύμα όταν δεν φυσάει) , θα ανακαλύψουμε αεικίνητα, θα, θα, θα.  Τι περίεργο... Κανείς δεν έδινε σημασία μέχρι που τα ...είδαν, και είδαν τον λογαριασμό...

Η Grand Forks Herald είναι εφημερίδα στην Βόρεια Ντακότα και την Μιννεσότα... Να τους στείλω τι έχω μαζέψει για την αποσταθεροποίηση δικτύων και την διάλυση της ηλεκτροπαραγωγής από τα αιολικά;

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ψευδολογία ΑΠΕτζήδων. Μόνο ψευδολογία. Μόνιμα ψευδολογία

 
 
1. Δεν γνωρίζω ποιος έχει γράψει το "άρθρο", δεν γνωρίζω καν εάν είναι "αιολικός" ή κάτι άλλο, και εάν είναι αιολικός, δεν γνωρίζω ποιος από τους δύο, ο ένας έχει την τάση να γράφει δακρύβρεχτα και ενθουσιώδη ποίηματα, ο άλλος σκούζει διαμαρτυρόμενος ότι τον αδικούν, επομένως, χωρίς να ξέρω, μάλλον ο άλλος.  Επαναλαμβάνω, χωρίς να ξέρω ποιος, απλά αυτό το στυλ, κάτι μου θυμίζει
 
2. Ένα μεγάλο παραμύθι με τις ΑΠΕ είναι ότι μειώνουν ρύπους. Συγγνώμη, είτε σε μετρήσεις χωρών, είτε σε μελέτες για πολλές χώρες, και για πολλά χρόνια, οι ΑΠΕ (δηλαδή αιολικά και φ/β) δεν μειώνουν CO2, δεν εξοικονομούν καύσιμα.  Δεν θα αναφέρω, ξανά παραπομπές, γίνεται βαρετό, αλλά εάν επιμένετε, εδώ.
 
3. Μεγαλύτερο ακόμα παραμύθι είναι ότι οι ΑΠΕ ηλεκτροδοτούν. Δεν ηλεκτροδοτούν, δηλαδή δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, ούτε εξοικονομούν καύσιμα σε δίκτυα όπου υπάρχουν, ούτε μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα δίκτυο χωρίς πολλά κόλπα, όλα τα κόλπα αναιρούν το όποιο όφελος από την "έγχυση" καθ' εαυτή, συν εκτινάζουν το κόστος παραπάνω από ότι η ταρίφα από μόνη της.
 
4.  Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι "ειδικό τέλος μείωσης αερίων ρύπων". Είναι η μετονομασία του "τέλους υπέρ ΑΠΕ". Είναι η προβλεπόμενη επιδότηση του αρχικού νόμου EEG, στην Μπιρμπίλειο εκδοχή του.  Είναι η επιδότηση. Το αν καρπούνται οι ΑΠΕτζήδες την επιδότηση ή όχι (που υπαινίσσονται ότι "δεν"), δεν με αφορά. Σίγουρα την καρπούνται, ειδάλλως θα την είχαν κάνει προ πολλού. 
 
5.  Μην σας περάσει από το μυαλό ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι αντίτιμο για κάτι χρήσιμο.  Το ΕΤΜΕΑΡ είναι ένας ιδιωτικός, μη ανταποδοτικός φόρος.  Προστίθεται στο κόστος του ρεύματος, χωρίς να αντιπροσωπεύει net ηλεκτροπαραγωγή. Οι ΑΠΕ πληρώνονται όταν εγχέουν, αλλά ό,τι εγχέουν πάει είτε χαμένο (πετιέται, πώς το λένε...) είτε αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων λόγω μεταβλητότητας.
 
6.  Εάν δεν είχαμε καμμία ΑΠΕ στην Ελλάδα, το ρεύμα (και οι σχετικές χρεώσεις του) θα ήταν τουλάχιστον 50%  φθηνότερο.  Δεν θα είχαν δουλειά καμμιά 100ή λαμόγια, και δεν θα είχαν τόση δουλειά όσοι εμπλέκονται σε προσφυγές κατά αιολικών.  Και δεν θα έλεγε ανοησίες ο ΔΕΔΔΗΕ για άεργο ισχύ στην Ρόδο και άλλα παραμύθια για να εξηγήσει το προφανές:  Η μεταβλητή και στοχαστική ηλεκτροπαραγωγή επιβαρύνει και αποσταθεροποιεί τα δίκτυα.
 
7.  Μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί βάζουν ΑΠΕ?  Χαχαχάχα!  Οι μεγαλύτεροι από δαύτους υπέγραψαν κοινή δήλωση τον Οκτώβριο του '13, να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ γιατί ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή.  Όλοι οι "Ευρωπαίοι" πλην EDF. Η EDF έχει άλλο βιολί:  Είναι κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο, και μαζεύει λεφτά για να ρεφάρει κόστος συντήρησης ή ανανέωσης πυρηνικών.  Το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα των Γάλλων είναι το φθηνό ρεύμα και τα πυρηνικά τους.  Ναι μπορεί να μαζέψει λεφτά  ένας μικρός παρασιτικός ηλεκτροπαραγωγός, ή ένας μεγάλος αν κατά προτίμηση πετάει το κουτουρού ρεύμα αλλά πληρώνεται αδρά για αυτό.
 
8.  Οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε ανανεώσιμες, ούτε πηγή ενέργειας. Είναι μια 100% επιδοτούμενη απάτη. Ιδιότυπος κεφαλικός (και ιδιωτικός) φόρος.  Και οι ΑΠΕτζήδες, απατεώνες. Πληρώνονται επιδοτήσεις για κάτι που δεν παρέχουν και υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις.
 
9.  Δεν είναι προσωπικό, ούτε μου αρέσουν τα ορυκτά καύσιμα, αλλά είναι 2016. Οι λεγόμενες ΑΠΕ υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το ...1973!   Επιδοτούνται από το 1990!   Είναι αόρατες στην παγκόσμια ενέργεια και ασήμαντες στην ηλεκτροπαραγωγή.  Και όπου μπήκαν πολλές από δαύτες, απλά διπλασίασαν το κόστος του ρεύματος, χωρίς να μειώσουν ρύπους ή να εξοικονομήσουν καύσιμα.
 
10.  Ξανά.   Εάν ως δια μαγείας εξαφανιζόταν ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ από την Ελλάδα, και τα 5 γιγαβάτ αιολικά συν φωτοβολταϊκά, α) θα είχαμε πιο φθηνό ρεύμα , β) δεν θα χρειαζόταν να πετάμε λεφτά για να ενοχλούμε το δίκτυο, γ) θα σταματούσα να γράφω (αυτό που το πάτε), δ) τα λεφτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε σύγχρονες αποδοτικές θερμικές μονάδες και σε μεγάλα υδροηλεκτρικά, και θα είχαμε και ...βιομηχανία, ε) θα ξεφορτωνόμαστε 3-4 λαθρέμπορους που παριστάνουν τους επιχειρηματίες και ζούνε σε βάρος του συνόλου.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν, η Ευρώπη και άλλα τινά


http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Energy-Is-The-Reason-Europe-Is-Still-Backing-Erdogan.html

Ελεύθερη μετάφραση χωρίς σχόλια, τα σχόλια στο τέλος:

Από τον Βόσπορο περνάνε κάθε μέρα 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, το 3% της παγκόσμιας κίνησης, αλλά πάνω από 25% του πετρελαίου που προορίζεται για την Ευρώπη.

Εκτός από τον Βόσπορο, από την Τουρκία περνάνε δύο αγωγοί πετρελαίου από την Κασπία και το Ιράκ, και ο Southern Gas Corridor που είναι ο εναλλακτικός αγωγός κατά της δεσπόζουσας παρουσίας της Gazprom στην Ευρώπη.

Υπάρχει και το λιμάνι του Ceyhan όπου καταλήγουν οι αγωγοί από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ και, λέγεται, το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους.

Κοινώς, η Τουρκία είναι ενεργειακός κόμβος. Και υπάρχει και ο πόλεμος στην Συρία με την Τουρκία να ενδιαφέρεται για τον αγωγό από το Κατάρ προς Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Αυτός ο αγωγός ενδιαφέρει τα γεωπολιτικά ενδιαφέροντα της Σαουδικής Αραβίας στην προσπάθειά της να υπερισχύσει του Ιράν.  Και των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και αυτά τα γεωπολιτικά συμφέροντα έχουν πολλά κοινά με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα.  Η ΕΕ θέλει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις ενεργειακής τροφοδοσίας, αέριο σαν καθαρότερο και φθηνότερο από το πετρέλαιο και δεν θέλει να είναι πολύ αέριο από την Ρωσία.

Για αυτό η Ευρώπη ανέχεται τον Ερντογάν και ο Ερντογάν θα είναι το νέο αφεντικό στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο. Η δημοκρατική Ευρώπη μοιάζει να είναι μόνιμα εξαρτημένη από δικτάτορες για την ενέργειά της, μέχρι τουλάχιστον να γυρίσει εντελώς σε ΑΠΕ που δεν θα συμβεί στο προσεχές μέλλον.

Αυτά λέει το άρθρο, και χωρίς να θεωρώ κανένα άρθρο "ευαγγέλιο" προσπαθώ να διαχωρίσω την ...προπαγάνδα (ή τις αρλούμπες) από την ουσία.  Όχι ότι ξέρω την ουσία, αλλά μου φαίνεται εμένα ότι τα πραγματικά γεωπολιτικά συμφέροντα είναι ...ένα, άντε δύο, με την Ευρώπη στην μέση.  Η Τουρκία είναι ένας από τους τρεις "πόλους" στην περιοχή, με το ...Ισραήλ κάπου και αυτό στην μέση (αλλά άλλου είδους "μέση").  Οι Κούρδοι (και το πετρέλαιό τους) είναι κάπου και αυτοί σε όλα αυτά.

Αν υπάρχει "μήνυμα" σε όλα τα παραπάνω, είναι ότι κακώς η Ευρώπη δεν αυξάνει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, και αυτό προφανώς δεν είναι με ΑΠΕ (το έχει εμπεδώσει αυτό η "Ευρώπη" που λέγεται "Γερμανία"), αλλά με πυρηνικά και με σχιστολιθικό αέριο. Και είμαι και σίγουρος ποιος δεν τα θέλει...

Παραδόξως, σχετικά μηνύματα υπάρχουν σε άλλο πρόσφατο άρθρο της ίδιας ιστοσελίδας, αλλά με φαινομενικά άσχετο τίτλο (τι θα κάνει ο Trump με τα πυρηνικά).  Που ξεκινάει στην εισαγωγή με την είδηση ότι η καινούργια πρωθυπουργός της Αγγλίας κατήργησε την  "Κλιματική Αλλαγή" από το σχετικό Υπουργείο Ενέργειας λέγοντας ότι πέτυχε τους στόχους του, δηλαδή ότι "πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι  έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να μειώσουν τον άνθρακα και τις επιδράσεις του στο κλίμα".  Όπου η εφαρμογή είναι μπλα.. μπλα... το πυρηνικό στο Hinkcley Point.

Και μπλα... μπλα... καταλήγει σε ανάγκη λιγότερου φυσικού αερίου από την Ρωσία για την Ευρώπη,  ίσως νέες μονάδες άνθρακα στις ΗΠΑ (με τον Trump) και ανάγκη για κρατική χρησμοδότηση/ενίσχυση νέων πυρηνικών.  Κάτι σαν αυτό που κατέληγαν οι ...πράσινοι New York Times στο προχθεσινό άρθρο τους:    "Γιατί να δίνουμε επιδότηση 25/MWhr για ΑΠΕ που δεν μειώνουν το CO2, είναι αναξιόπιστες κλπ όταν με επιδότηση 5-15/MWhr μπορούμε να έχουμε πυρηνικά;"  Μεταξύ μας, οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν ενώ τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν. Μην φοβάστε, δεν έχει για εμάς, εμείς έχουμε κλείσει:  Θα πληρώνουμε αλλά δεν θα έχουμε ρεύμα.

Η "Κλιματική Αλλαγή",  δεν έχει σχέση με κανένα κλίμα και καμμία αλλαγή.  Έχει σχέση με (σε τυχαία σειρά) 1) το μάζεμα της ρευστότητας που χρηματοδότησε τον Ψυχρό, 2) το μάζεμα της Κίνας που κράτησε χαμηλά τον πληθωρισμό κατά την διάρκεια του Ψυχρού, 3) το μάζεμα της Ρωσίας, να μην επανεξοπλιστεί μετά τον Ψυχρό, 4) το μάζεμα όλων των περίεργων που προέκυψαν με την έκρηξη της τιμής του πετρελαίου (τόσο από πληθωρισμό, όσο και από αυξημένη ζήτηση σε Ευρώπη (μετά το '90) και Κίνα, 5) τι ωραίο καύσιμο το αέριο μέχρι νεωτέρας  6) άντε να βγάλουμε και κανένα φράγκο, μερικοί μερικοί μερκαντιλιστές... 7) θα βάλετε ρε πυρηνικά να έχετε ρεύμα... κλπ.

Καλό Σ/Κ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο καλός, ο κακός και ο (εγκλωβισμένος) ...μπουμπούνας


http://www.realclearenergy.org/charticles/2016/07/20/c02_reduction_the_good_the_bad_the_bone-headed_109201.html

Η περίληψη είναι ότι οι ΗΠΑ είναι οι μόνοι που μείωσαν τις εκπομπές τους επειδή υποκατέστησαν το κάρβουνο με φθηνό σχιστολιθικό αέριο.  Σε αντίθεση, η Ιαπωνία, μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα υποκατέστησε πυρηνικά με κάρβουνο. Ο κουτός της παρέας είναι (κατά το άρθρο) οι Γερμανοί που για δικούς τους ...ψυχολογικούς λόγους έκλεισαν μερικά πυρηνικά, και τα υποκατέστησαν δήθεν με ΑΠΕ, αλλά στην πραγματικότητα με κάρβουνο (και εισαγωγές πυρηνικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος, προσθέτω εγώ).

http://www.forbes.com/sites/michaellynch/2016/07/19/climate-change-advocacy-the-good-the-bad-the-dumb/?ss=energy#75278a7a1215

Το αρχικό άρθρο λέει ότι η ...Κούβα έχει χαμηλές εκπομπές επειδή είναι ...υπανάπτυκτη. Ή πάμφτωχη.  Η Κίνα έχει υψηλές εκπομπές επειδή η Κυβέρνηση δεν ...νοιάζεται (νοιάζεται και παρανοιάζεται να εξάγει σε χαμηλές τιμές και θέλει φθηνή ενέργεια, και δεν έχει αντιρρυπαντικές τεχνολογίες).  Αλλά για χαμηλές εκπομπές σε ανεπτυγμένες χώρες, μόνο τα πυρηνικά και (για όσους το έχουν ή το απέκτησαν με fracking) φυσικό αέριο. 

Δεν αναφέρει τις ΑΠΕ (τίγκα η Γερμανία σε ΑΠΕ) σαν τρόπο μείωσης εκπομπών. Οι καημένες οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές επειδή δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, και δεν εξοικονομούν καύσιμα.  Αλλά πληρώνονται σαν να κάνουν κάτι. Πώς λέγεται αυτός που σε κοροϊδεύει και πληρώνεται για αυτό?

Για να είμαι ...δίκαιος, μερικοί στην Γερμανία δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να έχουν πολλούς αγωγούς με αέριο από την Ρωσία, αλλά αυτό δεν ...επιτρέπεται. Ούτε, από την άλλη πλευρά ...επιτρέπεται το fracking (πολλοί οικολόγοι που καθόλου δεν επηρεάζονται από την ...Γκαζπρόμ, και εξ άλλου είναι οι ίδιοι που δεν θέλουν πυρηνικά).  Οι καημένοι οι δυνάστες μας είναι εγκλωβισμένοι (και την πληρώνουμε και εμείς).

ΥΓ1. Το 2008, με το κραχ, όλοι μείωσαν τις εκπομπές τους. Μια καλή ύφεση μειώνει την κατανάλωση, δηλαδή τις εκπομπές.

ΥΓ2.  Υπάρχει αυτή η χαριτωμένη Πολιτεία στις ΒΑ ΗΠΑ, όπου νομίζουν ότι θα ηλεκτροδοτηθούν από αιολικά. Μαθαίνουν την εμπειρία της Ευρώπης, και ...προβληματίζονται. Ο κ. Σκουρλέτης;

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Οι ΑΠΕ χαλάνε την προσπάθεια για την Κλιματική Αλλαγή, ή, ξαφνικά, πέφτει τέτοιο φτύσιμο, που μπορεί και να το καταλάβουν μερικοί μερικοί...


http://www.nytimes.com/2016/07/20/business/energy-environment/how-renewable-energy-is-blowing-climate-change-efforts-off-course.html

Οι ΝΥΤ είναι παραδοσιακά φιλο-Πράσινη εφημερίδα. Παραθέτω αυτούσιο το άρθρο, με ελεύθερη μετάφραση - περίληψη. Με εξαίρεση την φρασεολογία περί Κλιματικής Αλλαγής, το άρθρο είναι η ανασκόπηση όσων μεταφέρω εδώ από το 2010.

Η προσπάθεια να καταπολεμηθεί η Κλιματική Αλλαγή που συμφωνήθηκε στο Παρίσι πριν 7 μήνες μπορεί ήδη να εκτροχιάζεται.

Η Γερμανία, ο υπέρμαχος των ΑΠΕ στην Ευρώπη, φαίνεται να αναθεωρεί το σχέδιο για περισσότερες ΑΠΕ και στην προσπάθεια να περιορίσει το ρεύμα από ΑΠΕ στα δίκτυα, περιορίζει τις εγγυημένες επιδοτήσεις για αιολικά και φ/β και βάζει φραγμούς σε περισσότερα αιολικά και φ/β.  Η Γερμανία επίσης βγάζει από την ατζέντα το κλείσιμο των ανθρακικών της μονάδων και θα πληρώνει δισεκατομμύρια για να κρατήσει τις ανθρακικές μονάδες σε εφεδρεία για όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο.

Οι ΑΠΕ έχουν προβλήματα και σε άλλα μέρη, από την Καλιφόρνια μέχρι την Αυστραλία, όπου οι πολλές ΑΠΕ εκτοπίζουν άλλες πηγές ηλεκτροπαραγωγής, που όμως χρειάζονται για σταθερή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση.

Στην Νότια Αυστραλία με πολλά αιολικά, η Κυβέρνηση ζήτησε επανενεργοποίηση μονάδων αερίου που είχαν κλείσει.

Το χειρότερο, στην προσπάθεια της μάχης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, οι ΑΠΕ συμβάλλουν στην χρεωκοπία των πυρηνικών μονάδων που, που είναι η βασική πηγή ηλεκτροδότησης με μηδενικές εκπομπές. [αυτή η δήλωση είναι ανακριβής και "διορθώνεται" λίγο πιο κάτω στο άρθρο]

Οι ΗΠΑ, και στην ουσία όλος ο κόσμος, πρέπει να αναθεωρήσουν τις υποσχέσεις και τα όρια αυτής της εμμονής με τις ΑΠΕ[η έμφαση δική μου]

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος θα ξεκινήσει εθνική διερεύνηση για το θέμα των ΑΠΕ... Στην Αυστραλία...


https://www.theguardian.com/business/2016/jul/19/australia-surging-electricity-prices-spark-calls-for-national-inquiry-into-renewable-energy?CMP=share_btn_link

Από την καταπράσινη Guardian... Η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος θα ξεκινήσει εθνική διερεύνηση για το θέμα των ΑΠΕ.  40% του ρεύματος από αιολικά και φ/β και καλούν για επείγουσες εφεδρείες και η τιμή που συνήθως ήταν περί τα Α$100/MWhr χτύπησε ...14.000 και είναι τακτικά πάνω από 10.000 (τρομοκρατώντας κόσμο, επιχειρήσεις, βιομηχανία κλπ). Και οι πολιτικοί λένε "δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ, αλλά κλπ". Η Guardian έχει προωθήσει την Πρασινάδα και τις ΑΠΕ όσο κανείς (αλλά μάλλον κατά βάθος, θέλει ...πυρηνικά -- και εγώ τα θέλω, αλλά δεν χρειάζομαι τις ΑΠΕ για να το πω).  Να είστε κατά των ΑΠΕ. Είναι κλοπή. Απάτη. Κοροϊδία.

Να το ξαναπώ?  Οι ΑΠΕ παράγουν κουτουρού ρεύμα, που δεν αποθηκεύεται (ούτε με αντλησιοταμίευση, το είδαμε και σε κλίμακα ...Νορβηγίας και σε κλίμακα ...Ικαρίας),  και επειδή η επιλογή στο δίκτυο γίνεται είτε υποχρεωτικά υπέρ των ΑΠΕ ή με βάση το οριακό κόστος, προτιμούνται οι ΑΠΕ (που υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται με ταρίφες), εκτοπίζουν και κάνουν ασύμφορη (λόγω μεταβλητής λειτουργίας) την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που όμως δεν υποκαθιστούν και ξαφνικά δεν έχεις ρεύμα και πληρώνεις πάρα πολλά για να παριστάνεις ότι έχεις ρεύμα.   Ή έχεις blackout και βάζεις τον πρόθυμο ΔΕΔΔΗΕ να ψάχνει για ...άεργο ισχύ.  Όχι, όχι, δεν μας αρέσει το μοντέλο "ισχύος βάσης" και "ισχύος αιχμής", θέλουμε κουτουρού ισχύ και μετά θα αναρωτιόμαστε...  Πού θα είναι ο Βασιλάκος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Σκουρλέτης, όταν θα γίνεται έρευνα και στην Ελλάδα?   Όλοι παρέα με την Μπιρμπίλη?

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Πόσες ΑΠΕ αντέχει η υδροηλεκτρική Νορβηγία;


Ο κύριος λόγος που η Δανία διαφημίζει ότι έχει πολύ αιολικό ρεύμα, και ο μόνος λόγος που έχει πολλά αιολικά, είναι επειδή η Δανία είναι διασυνδεδεμένη με την υδροηλεκτρική Νορβηγία (και με το πολύ μεγαλύτερο από το δικό της Γερμανικό δίκτυο).  Αυτή η ανάρτηση είναι περίληψη-μετάφραση ανάρτησης για την Νορβηγία και πώς χρησιμοποιεί τα υδροηλεκτρικά της με τις ΑΠΕ των γειτόνων, και πώς μάλλον κερδίζει, οικονομικά από αυτές τις ΑΠΕ. Αυτό είναι μερική εξήγηση γιατί οι δικοί μας ΑΠΕτζήδες θέλουν τα Υ/Η της ΔΕΗ (αλλά χωρίς διαχείριση θερμικών φορτίων) και ειδοποίηση προς την Αλβανία, ότι θα "κονομήσει" από εμάς, εάν οι ΑΠΕτζήδες μας την θέλουν για ...μπαταρία.

http://euanmearns.com/how-much-wind-and-solar-can-norways-reservoirs-balance/

Η Δανία είναι διασυνδεμένη με την Νορβηγία με ένα υποβρύχιο καλώδιο 1,0 GW, και η Ολλανδία με την Νορβηγία με ένα καλώδιο 0,7 GW. Υλοποιείται διασύνδεση 1,4 GW με Γερμανία και  1,4 GW με Αγγλία, ενώ και η Σκωτία θέλει και αυτή διασύνδεση.  Όλες αυτές οι χώρες έχουν βάλει πολλές ΑΠΕ και βλέπουν τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας σαν τρόπο εξομάλυνσης της διαλείπουσας ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.  Από την αρχική Γερμανο-Νορβηγική διακήρυξη είχε αποτυπωθεί η ιδέα ότι όταν φυσάει ή έχει ήλιο το αιολικό και φ/β ρεύμα θα πήγαινε στην Νορβηγία, η οποία θα εξοικονομούσε νερό στα ρεζερβουάρ της, και όταν δεν θα φυσούσε, η Νορβηγία θα μπορούσε να εξάγει ρεύμα από τα νερά που θα είχε εξοικονομήσει, σε υψηλότερη τιμή, με κέρδος.

 

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Με λίγη τύχη θα σκάσει και η φούσκα της κλιματολαγνείας, αν και 7 τρις είναι ...πολλά λεφτά


http://thehill.com/policy/energy-environment/287372-gop-votes-down-funding-for-global-climate-fund  Απλή η είδηση. Σε χώρα με διαχωρισμό εξουσιών, όπου οι φόροι ψηφίζονται από την Βουλή, μπορεί ο προϊστάμενος του Εκτελεστικού να θέλει να χρηματοδοτήσει, αλλά αν δεν συμφωνήσουν οι νομοθέτες, δεν έχει λεφτά για την ...Κλιματική Αλλαγή.


Όταν σε μία χώρα αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη...

...τι να κάθομαι και να εξηγώ τα περί ηλεκτροπαραγωγής, ενέργειας και οικονομικών.

Θα δώσει ο ενδιαφερόμενος κάτι και όλα καλά...

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ένας χρόνος λειτουργίας αιολικών + αντλησιοταμίευσης στο El Hierro των Καναρίων


http://euanmearns.com/el-hierro-completes-a-year-of-full-operation/

Ένας ισχυρισμός των αιολικών παπαγάλων είναι ότι τα αιολικά ...ηλεκτροδοτούν.

Υπάρχουν δύο άκρα όπου αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να ελεγχθεί:  Στο ένα άκρο είναι η Γερμανία (τα έχει δώσει όλα, χρησιμοποιεί κάθε τέχνασμα, είναι ...διασυνδεδεμένη). Στο άλλο άκρο είναι το El Hierro των Καναρίων. Μικρό νησί (μεγέθους περίπου Ικαρίας), χωρίς βιομηχανία ή μεγάλες ζητήσεις, μη διασυνδεμένο, και με σχετικά πολύ και συνεχή αέρα.  Ενδιαμέσως υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα χωρών ή Πολιτειών με πολλά αιολικά).  Αυτή η ανάρτηση είναι για το El Hierro.

Όπως έχω ξαναγράψει, το El Hierro είναι μη διασυνδεμένο νησί, 270 τ.χμ. με 10.000 πληθυσμό και 5,5-7,5 MW ζήτηση ρεύματος.  Μέχρι πριν από ένα χρόνο, η ηλεκτροδότηση ήταν με γεννήτριες ντήζελ.  Τοποθετήθηκαν ανεμογεννήτριες 11,5 MW και σύστημα αντλησιοταμίευσης 11,3 MW.  Πριν το πρασίνισμα, η ηλεκτροδότηση ήταν από ένα πετρελαϊκό σταθμό 11 MW.

 Μετά ένα χρόνο λειτουργίας (περίληψη είναι στο παραπάνω γράφημα που μεγαλώνει λίγο με κλικ) όλο και κάτι έχουμε μάθει.   Το El Hierro κάλυψε το 34,6% των αναγκών του σε ρεύμα από ΑΠΕ, με κόστος πάνω από €1/kWh και μείωσε τις εκπομπές CO2 του νησιού κατά 12.000 τόνους CO2 με κόστος περί τα €1.000 για κάθε τόνο CO2 [*].


Το πιο απλό είναι ότι τα αιολικά παράγουν ρεύμα όταν φυσάει. Η μπλε γραμμή είναι η ταχύτητα του αέρα, η κόκκινη είναι η αιολική ηλεκτροπαραγωγή.

1) Όταν δεν φυσάει πολύ, η συμμετοχή του αιολικού+αντλησιοταμίευση είναι χαμηλή
2) Η "ανανεώσιμη" ενέργεια στο δίκτυο είναι από 70% μέχρι σχεδόν 0%
3) Πέρα από τις μεταβολές στον αέρα, δεν παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση
4) Η αντλησιοταμίευση δεν είναι για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά για απόρριψη!
5) Το "100% ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ" ξεκίνησε από 65-68% αλλά μετρήθηκε 36%
6) Πολύ ακριβό το καύσιμο ή το CO2που εξοικονομείται
7) Ο μέγας χαμένος είναι ο Ισπανός φορολογούμενος

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ο εγκληματίας επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος


Ο λιγνίτης μπορεί να υποκατασταθεί από λιθάνθρακα και ...πυρηνικά. Και αέριο όταν βρίσκουμε. Και εισαγωγές ρεύματος.  Και υδροηλεκτρικά, αν είμαστε Νορβηγία ή Κόστα Ρίκα.  Το αέριο, τα πυρηνικά και τα Υ/Η, φαινομενικά, εκλύουν λιγότερο CO2 από ότι ο λιγνίτης ή ο λιθάνθρακας.  Ο Κυριάκος με αυτή του την ανακοίνωση προωθεί εισαγωγές ρεύματος, αέριο και ΑΠΕ (δηλαδή Κοπελούζο, EDF, GDF, Zorlu κλπ).  Άρα ξέρετε τι σκέφτομαι, δεν χρειάζεται να πω την λέξη.
 
Ο Κυριάκος έχει μείνει στην σχολή Μπιρμπίλη, Οικωλόγων-Πράσινων, WWF Ελλάδος (η WWF Γερμανίας έχει ...άλλη άποψη) κλπ, ότι κάτι τρέχει με το Κλίμα, και κλείνοντας τα κάρβουνα κάτι θα πετύχουμε κάτι σχετικό.    Ο Κυριάκος είναι η εγγύηση ότι θα ξαναβγεί ο Τσίπρας, oh yes -- εκτός αν βγει κι ο Τσίπρας και πει τις ίδιες εξυπνάδες...

Και μαντέψτε ποιοί τον ενθαρρύνουν και τον γλείφουν. Η παρέα Μάντζαρη, Τσιπουρίδη και όλων των "οικο-επιστημόνων" που προωθούν απάτες και μαϊμουδιές του στυλ "θα κλείσει η Πτολεμαΐδα και θα αναπτυχθείτε με κρόκο (από τον λεβέντη που σκέφτεται ναυτάκια ζουμπουρλούδικα  και έβγαλε την φωτό του από το site της WWF μετά από την προχθεσινή του συζήτηση με μένα, χαχαάχα, αλλά την βλέπετε αριστερά), πολύπριζα από τον ουρανό, χωματουργικά στην Ικαρία, και βραβεία στον ευεργέτης μας"...

 

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Γιατί ήρθε ο Γκάμπριελ στην Ελλάδα; Και ποια σχέση έχουν τα νησιά; Το ευρώ και η ενέργεια αντικατέστησαν την Βέρμαχτ...

 
http://greeklignite.blogspot.gr/2016/07/blog-post_6.html

Η απάντηση στο πρώτο απ' τα δυο ερωτήματα του τίτλου είναι εύκολη, ο Γκάμπριελ ήρθε πριν λίγες ημέρες για να πουλήσει την Energiewende του, τώρα που της έβαλαν φρένο στη Γερμανία. Αλλά η απάντηση στο 2ο ερώτημα δεν είναι τόσο απλή, πρέπει πρώτα να δούμε κάποια άλλα πράγματα.

Καταρχήν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας ο Γκάμπριελ σε "ενεργειακό συνέδριο" το "ξεφούρνισε" και πλέον μπορούμε να το κάνουμε "μπαϊράκι": "το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία εξάγεται, κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Ελλάδα". Ας μας εξηγήσουν λοιπόν Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος αν κατάλαβαν για ποιο ακριβώς λόγο η Γερμανία εξάγει το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγει, για ποιο ακριβώς λόγο δεν το κρατά για τις δικές της ανάγκες και να κλείσει τα πυρηνικά και τα λιγνιτικά της μιαν ώρα νωρίτερα κι αν κατάλαβαν ποτέ γιατί έγινε μπλακ άουτ στη Ρόδο το Μάρτιο, εκεί που η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να "εξαχθεί" και παρέμεινε στο νησί, τινάζοντας το δίκτυο στον αέρα. To 80% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στην Γερμανία απορρίπτεται στους μόνους γείτονες που το ανέχονται, στις υδροηλεκτρικές Αυστρία, Ελβετία, και στα υ/η της Γαλλίας, βλέπε εδώ.

Ας αφήσουμε προς το παρόν Γκάμπριελ, Σκουρλέτη και Βερροιόπουλο, καθώς η κατευθυνόμενη προς όφελος της Γερμανίας οικονομία της ΕΕ αρχίζει πλέον και θυμίζει τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης ή της Μαοϊκής Κίνας, τότε που τα δεκαετή πλάνα ανάπτυξης απαιτούσαν πλήρη δέσμευση των κολλήγων και των σταχανοβιστών στην υλοποίηση των στόχων. Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1989, αλλά φαίνεται πως κάποιοι στην ΕΕ νοσταλγούν την εποχή των κεντρικών επιβολών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των λαών. Έμφαση δική μου

Ένα τέτοιο λοιπόν δεκαετές πλάνο παρουσίασε πριν μερικές ημέρες ο Entso-e, η Ένωση των διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να εξετάσει σενάρια ανάπτυξης των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Για να μην μείνει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία για τους στόχους που υπηρετεί ο Entso-e, στο πάνω μέρος της σελ. 8 έχει επιδεικτικά σχόλιο του J. Vande Putte της Greenpeace: “We concluded that more transmission grid is needed to ensure RES development by 2030; and in this respect they prove relatively cheap, compared to generation and storage”.

Έτσι ακριβώς, "more transmission grid", περισσότερα δίκτυα μεταφοράς του ηλεκτρισμού, για να πάρει κάποτε επιτέλους σάρκα και οστά το Γερμανικής Έμπνευσης Super Grid, το υπερδίκτυο για το οποίο έχω γράψει ξανά στο παρελθόν, που εκτείνεται απ' το Καζακστάν μέχρι την Πορτογαλία, απ' τη Νορβηγία και την Ισλανδία μέχρι και την Υποσαχάρια Αφρική, για να χαθεί στο τεράστιο ηλεκτρικό κύκλωμα το πρόβλημα της τυχαιότητας της αιολικής δήθεν ηλεκτροπαραγωγής και να μπορεί να εξάγει κι άλλο άχρηστο ρεύμα η Γερμανία.

Αυτή η καταναγκαστική ανάπτυξη των αιολικών, αλλά και των πανάκριβων μέχρι πριν λίγα χρόνια Φ/Β, έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους λαούς της ΕΕ και το νέο δεκαετές πλάνο για τα δίκτυα ζητά άλλα 150 δισεκατομμύρια. Για τον Entso-e ωστόσο τα λεφτά είναι λίγα, καθώς θ' ανεβάσουν "μόνο" κατά 1% τους λογαριασμούς των πολιτών. Κάπως έτσι βέβαια, με "λίγα" λεφτά ξεκίνησε και η επέκταση δικτύων της Γερμανίας, αλλά μετά τις αντιδράσεις των Βαυαρών τα δίκτυα μετατράπηκαν σε μεγάλα μήκη σε υπόγεια, το κόστος εκτροχιάστηκε και τα χρονοδιαγράμματα πήγαν περίπατο. Κι αν η Βαυαρία δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα, όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος στενάζει στο καθεστώς των μνημονίων κι εκατομμύρια πολίτες ήδη ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Και οι επιδοτήσεις μειώνονται, και οι ενεργοβόρες Γερμανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να απαλλάσσονται


http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-06/german-industry-to-keep-exemption-from-paying-green-power-fee

Η είδηση είναι ότι ενώ οι Γερμανοί βιομήχανοι ανησύχησαν ότι με τις περικοπές στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, θα έχαναν την μέχρι τώρα απαλλαγή τους από τα τέλη υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ το λένε σε εμάς)  και θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν και αυτοί, όπως όλοι οι υπόλοιποι, τελικά θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται.

Για όποιον δεν το βλέπει αυτό είναι μια πανευρωπαϊκή (για να μην πω παν-Δυτική) επιδότηση υπέρ της Γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας. Η Γερμανία εξάγει το 50% του ΑΕΠ της (το Stratfor και όχι μόνο έχει γράψει ότι αυτό είναι πηγή συστημικής αστάθειας για την Γερμανία), και όταν η Ελληνική και η Ισπανική και η Αμερικανική βιομηχανία πληρώνουν το κόστος της Πράσινης Απάτης και οι Γερμανοί εξαγωγείς δεν το πληρώνουν, αυτό παραβιάζει ωμά τους κανόνες του ανταγωνισμού. Επιδότηση του 14% στο κόστος.   Οι Γερμανοί δεν θα την βρουν, φυσικά, από εμάς και τους άλλους υποτακτικούς τους, αλλά από την Αμερική... Πουλάνε δήθεν "σκληρή γραμμή" εναντίον των Ρώσων αλλά με τον Nordstream και αυτό έχει ξεφτίσει λιγάκι.

Το άρθρο, για την μείωση των επιδοτήσεων των ΑΠΕ λέει ότι πέρυσι τα τέλη υπέρ ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 23 δις ευρώ, και η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα μετά την Δανία, εξ αιτίας των ΑΠΕ (που το επιβαρύνονται όλοι πλην βιομηχάνων).

Το άρθρο πετάει και ότι χάρη στις πολλές επιδοτήσεις οι Γερμανοί έχουν πολλές ΑΠΕ (αλλά δεν λέει ότι εξάγουν το 80% των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζουν).

Λέει ότι 32% του ρεύματος ήταν από ΑΠΕ το 2015. Και αυτό, όπως έχω ξαναγράψει,  είναι διπλά παραπλανητικό. Το 32%-13% = 21% ήταν από υδροηλεκτρικά και (δασική) βιομάζα.  Το 13% ήταν από αιολικά και φωτοβολταϊκά. 

Σημειώστε:

1) Στην Ελλάδα δεν μας αφήνουν να μετράμε τα Υ/Η σαν ΑΠΕ. 
2) Το μεγάλο κόστος είναι για το 13%, αιολικά και φωτοβολταϊκά.
3) Εάν δείτε τα πραγματικά στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής, θα δείτε ότι
3 (α) το 13% είναι εφικτό μόνο επειδή αναβοσβήνουν τις μονάδες λιθάνθρακα(!)
3 (β) απορρίπτουν πάνω από το μισό αιολικό ρεύμα, (
3 (γ) πληρώνουν τους αιολικούς να μην εγχέουν όταν έχει ήλιο και
3 (δ) βγάζουν αρνητικές τιμές χονδρικής για όλους και καταστρέφουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. 

Για αυτό, και κυρίως επειδή δεν έχουν που αλλού να απορρίψουν, κόβουν τις επιδοτήσεις, βασικά τα επίγεια αιολικά.

Και φυσικά, ΟΛΑ αυτά τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ, δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 (δηλαδή την χρήση καυσίμων) ούτε ένα γραμμάριο!

Γιατί βάζουμε ΑΠΕ στην Ελλάδα?

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Το ατμοσφαρικό διοξείδιο του άνθρακα αλλάζει εξ αιτίας του κλίματος και όχι το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα


http://principia-scientific.org/climate-drives-carbon-dioxide-levels-not-the-other-way-round/

Το άρθρο λέει ότι οι μεταβολές στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία προηγούνται των μεταβολών στην ατμοσφαιρική συγκέντρωση CO2, ακόμα και σε κλίμακα ετών ή δεκαετιών.  Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και σε άλλες μελέτες  (από εδώ, με παραπομπές)  και σε κλίμακα 11.000 ετών, από εδώ.   Αν θυμάστε το μάθημα της Φυσικής, υπάρχει αυτός ο Νόμος του Henry και η αρχή του Le Chatelier... Κάπου μεταξύ α' και γ' Λυκείου... "Η διαλυτότητα ενός αερίου στο νερό μειώνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία"...  Οι μηχανισμοί μπορεί να είναι πιο πολύπλοκοι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι εάν οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία προηγούνται των αλλαγών στην ατμοσφαιρική συγκέντρωση, μάλλον δεν "φταίει" το CO2 για τις παρατηρούμενες αλλαγές στην θερμοκρασία... Ή, αλλιώς, το τσιγάρο μπορεί να προκαλεί καρκίνο, αλλά ποτέ δεν έχει ακουστεί να προκαλεί ο καρκίνος ...τσιγάρα.

Υπάρχει πολλή βιβλιογραφία σχετικά με το ότι το CO2 δεν προκαλεί "παγκόσμια θέρμανση". Ή δεν είναι πολύ σημαντικός παράγων στις όποιες κλιματικές αλλαγές αναφερόμαστε... Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι των οποίων είναι πολύ πιο σημαντικοί είτε από το συνολικό. είτε από το ανθρωπογενές CO2.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα με ενδιέφερε καθόλου ούτε τι κάνει το ατμοσφαιρικό CO2 ούτε τι κάνει η θερμοκρασία (αν και, τυπικά,  το καλοκαίρι ζεσταίνομαι και τον χειμώνα κρυώνω).  Ωστόσο, έχει κατασκευαστεί ένα παραμύθι μία θεωρία που λέει ότι

α) πλανήτης ζεσταίνεται υπερβολικά και διαφορετικά από ότι στο παρελθόν,
β) για αυτή την θέρμανση φταίει το "ανθρωπογενές CO2" από χρήση κάρβουνου και
γ) για να σώσουμε τον πλανήτη πρέπει να βάλουμε ΑΠΕ, αντί για κάρβουνο.

Και τα τρία αυτά συστατικά της θεωρίας είναι ολίγον "μούφα".   Και ΔΕΝ χρειάζεται να ασχοληθεί κάποιος, ούτε με τα της κλιματικής αλλαγής, ούτε με τα αίτιά της, ανθρωπογενή ή όχι, όταν μιλάει για την δήθεν ανάγκη των ΑΠΕ!    Οι ΑΠΕ, μετά 40 χρόνια ύπαρξης και 25 χρόνια επιδοτήσεων εξακολουθούν και είναι ....αόρατες, και Καμία ΑΠΕ, ποτέ, από το 1973 που έγιναν της μόδας (λόγω πολέμου στην Μέση Ανατολή), ποτέ και πουθενά δεν μείωσε οποιαδήποτε εκπομπή CO2.  Αυτός είναι ο οικολογικός τρόπος να πει κάποιος ότι οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καύσιμα και δεν υποκαθιστούν ηλεκτροπαραγωγή.    Αυτό τεκμηριώθηκε εκτενέστατα σε μία μελέτη (του R. York), που μέτρησε πραγματικά στοιχεία και συμπεραίνει ακριβώς αυτό:   Οι ΑΠΕ δεν μείωσαν κατανάλωση καυσίμων και επομένως εκπομπές CO2.   Η μελέτη αυτή είναι εδώ, σε περίληψη και πρόχειρη μετάφραση εδώ, και με συμπληρωματικά στοιχεία, εδώ.  Και επειδή δεν φτάνει να λέμε "τι δεν μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2", είναι τεκμηριωμένο τι μειώνει τις εκπομπές και την κατανάλωση:  Κυρίως οι υφέσεις, και δευτερευόντως τα πυρηνικά και το αέριο. Και έχω μαζέψει και σχετικά άρθρα, εδώ. Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καύσιμα, δεν μειώνουν εκπομπές CO2 και κάθε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, είναι ατεκμηρίωτος και εκ του ιδιοτελούς πονηρού.

Το μόνο που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να διπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος.χωρίς όμως να το παράγουν... Κάτι σαν ιδιωτικός, μη ανταποδοτικός, φόρος που δημιουργεί ύφεση. Ααα... Να ένας τρόπος που οι ΑΠΕ μειώνουν εκπομπές:  Δημιουργούν ύφεση...

Και οι καθηγητές μας έχουν γίνει σκοταδιστές...

Ανώνυμος είπε...


Ανώνυμος είπε...
 
Οι βάσεις για να μανιπουλαριστεί η κοινή γνώμη από τους... καθηγητάδες και άλλους "επαΐοντες", έχει δομηθεί εδώ και δυόμισι περίπου δεκαετίες.
Όλα στην κατεύθυνση να παράγεται τεχνολογία (άσχετα από τι προσφέρει στην ουσία) έξω και να πληρώνεται από μέσα.
Μη υπάρχοντος αντίστοιχου ισοϋψούς εξαγώγιμου προϊόντος από "μέσα", χάνεται -κυριολεκτικά- το πάσης φύσεως έδαφος κάτω από τα πόδια μας.
Ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας... που όλο και αβγατίζει, αποκομμένο παντελώς από το παραγωγικό υλικό γίγνεσθαι, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες επιβίωσης στο τι θα στάξει η ουρά του γερμανικού γαϊδάρου.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Πάγωμα της αγοράς του ανέμου φοβούνται οι επενδυτές



http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/pagwma-ths-agoras-toy-anemoy-fovountai-oi-ependytes.4159928.html

Φρένο στις Γερμανικές ΑΠΕ και τέλος στις εγγυημένες επιδοτήσεις/αποδόσεις σε ΑΠΕτζήδες

Όπως θα έχετε καταλάβει, χωρίς εγγυημένες επιδοτήσεις, δεν υπάρχουν αιολικά.   Η Γερμανία (και όλη η Ευρώπη), μην αντέχοντας άλλο να πληρώνουν οι καταναλωτές για να ψάχνουν που θα απορρίψουν το στοχαστικό αιολικό ρεύμα, αλλάζει τον τρόπο επιδότησης, βάζοντας "κριτήρια αγοράς".  Αλλά δεν υπάρχει "κριτήριο αγοράς"  που να ανέχεται την ζημιά που κάνουν τα αιολικά στα δίκτυα, στην τσέπη των καταναλωτών, στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, στον τουρισμό, και σε τελευταία ανάλυση σε όλη την εθνική οικονομία.  Και για αυτό, το "κριτήριο αγοράς" σταματάει τα αιολικά. Καμία αγορά δεν ανέχεται μόνιμους κλέφτες και παράσιτα.

Και άρχισαν οι αιολικοί ΑΠΕτεώνες να κλαίνε ότι δεν θα έχουν να ταΐσουν τα παιδάκια τους (οι Μπόμπολας, Περιστέρης, Κοπελούζος και λοιποί "επενδυτές"), και να κλαίνε και οι EDF, ENEL, Iberdrola, και άλλες ξένες "ΔΕΗ" ότι δεν θα εισπράττουν επιδοτήσεις πληρωμένες από Έλληνες, για να βοηθήσουν τους Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς καταναλωτές ρεύματος, και κλάμα, πολύ κλάμα, από την Vestas, την Siemens, την  Enercon, την Nordex κλπ, που θα τους μείνουν απούλητες οι σαβούρες, αφού η αιολική φούσκα έχει σκάσει από το 2011 και μόνο σε "αναπτυσσόμενες αγορές" μπορούν να πάνε, κοινώς σε υπανάπτυκτους με περισσευούμενα λεφτά.

Και τι θα κάνει ο Σκουρλέτης;  Θα ικανοποιήσει το αίτημα των ψηφοφόρων του;  Θα ακολουθήσει το Εθνικό Συμφέρον;  Μήπως θα ακολουθήσει την στοιχειώδη αριθμητική;  Μήπως απλά θα διαβάσει ειδήσεις;  Ή θα γίνει και ο Σκουρλέτης σαν τον  ...Παπακωνσταντίνου;

Την εικόνα την είχα χρησιμοποιήσει εδώ:  Οι τουλάχιστον 7 τρόποι που μάς κλέβουν οι ΑΠΕτζήδες.

Το ότι τα αιολικά είναι μούφα, πέρα από τις ίδιες τις πρόσφατες ενέργειες των Γερμανών, των Δανών και άλλων να τα μαζέψουν, είναι γνωστό από το 2004, αρχικά σε περίεργες ιστοσελίδες και από το 2011 και μετά σε όλον τον τύπο.

Κύριε Σκουρλέτη, πείτε "όχι" στην συνεχιζόμενη απάτη.  Δεν είναι "επενδυτές".  Είναι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ:   Πληρώνονται, από εμάς, για να τοποθετούν άχρηστα πράγματα που δεν παράγουν κάτι χρήσιμο, δεν υποκαθιστούν ηλεκτροπαραγωγή, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, αποσταθεροποιούν τα δίκτυα, ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να το παράγουν, και, ναι, ενοχλούν.   Με τα λεφτά που ήδη έχουν πεταχτεί σε ΑΠΕ, θα είχατε φτιάξει τον ΤΑΡ, την Πτολεμαϊδα 5, και θα σας περίσσευαν και για το ασφαλιστικό.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Το 2100 οι μαργαρίτες θα φυτρώνουν ανάποδα και δεν θα μάθει ποτέ αν θα κάνει ζέστη


http://www.mixanitouxronou.gr/to-2100-i-40-vathmi-kelsiou-tha-ine-drosia-ke-i-ellada-tha-chriasti-700-ekat-evro-gia-na-apokatastisi-tin-klimatiki-allagi-i-perivallontiki-kindini-pou-provlepi-o-kathigitis-ch-zerefos-pou-simmeti/

Προφανώς έχει πέσει σύρμα να αναζωπυρώσουμε λιγάκι το παγκόσμιο θερμοκήπιο και να τον πάλι ο κύριος Καθηγητής.   Ο Καθηγητής, αναμασάει απόψεις, που δεν στηρίζονται από δεδομένα, προωθεί θρησκεία μάλλον παρά επιστήμη,   προσωπικά θα ντρεπόμουν να έχω τέτοιο ρόλο, αλλά να τον ξανά, μπας και τίποτα ΑΠΕτεώνες πάρουν καμία άδεια ή, μάλλον καμία παράταση, να προλάβουν και αυτοί να κλέβουν. Το λυπηρό είναι ότι ο κ. Ζερεφός παριστάνει τον επιστήμονα, αλλά θεωρεί ότι απευθύνεται σε ηλίθιους και αγράμματους...

Να δούμε ένα-ένα τα μαργαριτάρια του;

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Τι ξέρουν οι Ιάπωνες που απέκρυψε ο Gabriel από τους δικούς μας?


http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-06/japan-s-solar-boom-showing-signs-of-deflating-as-subsidies-wane

Μειώνονται οι επιδοτήσεις, ξεφουσκώνουν τα φωτοβολταϊκά, χρεοκοπούν οι εταιρίες που εμπλέκονται σε φωτοβολταϊκά, και αυτά στην Ιαπωνία.

 Η Ιαπωνία παράγει φωτοβολταϊκά, και τα επιδότησε, και έβαλε ΠΟΛΛΑ φ/β που παράγουν ελάχιστο ρεύμα.  Οι Ιάπωνες δεν κάνουν τις ακροβασίες των Γερμανών, να σπαταλούν λεφτά και καύσιμα για να παριστάνουν ότι έχουν ΑΠΕ.   Ένα μη διασυνδεδεμένο νησί είναι εξ άλλου, δεν έχουν γείτονες να "εξάγουν" (να απορρίπτουν κε Σκουρλέτη μου) και  some utilities saying they can’t accept more intermittent solar power -- να το μεταφράσω? "Μερικοί ηλεκτροπαραγωγοί λένε ότι (με 3,5% φ/β στην ζήτηση), δεν αντέχουν άλλο μεταβλητό ρεύμα.  Το κόστος του φ/β ρεύματος είναι δευτερεύον το ότι είναι μεταβλητό το κάνει προβληματικό. Όχι, δεν αποθηκεύεται, εκτός από πειραματόζωα με λεφτά για πέταμα (κε Σκουρλέτη μου).  Και το "μεταβλητό" είναι λιγότερο προβληματικό από το "στοχαστικό". 

Ναι, έχουν LNG για αέριο, και για αυτό έχουν στραφεί στο κάρβουνο (και εδώ και εδώ)!  Ένα γράφημα τα λέει ΟΛΑ (από εδώ):


Η Ιαπωνία είχε πολλά πυρηνικά. Με τον σεισμό και το τσουνάμι  του 2011 αναγκάστηκε να τα κλείσει.   Μόνο ένα πράγμα υποκαθιστά τα πυρηνικά:  Το κάρβουνο (ή, αν είσαι το ...Κατάρ, το αέριο, ή εάν είσαι η Νορβηγία, τα Υ/Η).  Και μόνο ένα πράγμα υποκαθιστά το κάρβουνο:  Τα πυρηνικά και το αέριο (αν είσαι Κατάρ). Οι ΑΠΕ είναι για να κοροϊδεύει ο Gabriel τους ...βρωμιάρηδες για να πουλήσει κανένα μηχάνημα, και να τον πληρώνουμε, χωρίς καν να έχουμε ρεύμα.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η Πράσινη Φούσκα έχει σκάσει πριν το Brexit. Και ο Gabriel και η παρέα του είναι ελεεινοί ψεύτες που μᾶς θεωρούν ζώα


22 Μαρτίου 2016  Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι:  Η Εξαφάνιση της Πράσινης Ενέργειας στην Ευρώπη

Το Bloomberg New Energy Finance έχει έδρα στην Αγγλία και ειδικεύεται στην ενέργεια, και ειδικά στην Πράσινη ενέργεια (που προωθεί), και στην αγορά άνθρακα (που την θέλει ψηλά για να ...τιμωρεί τις μονάδες κάρβουνου).  Ο Liebreich είναι ο ιδρυτής και ο Πρόεδρός της.  Στις 22 Μαρτίου του 2016 έγραψε ένα άρθρο:

Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για απώλεια "νομιμοποίησης" στα μάτια των λαών της Ευρώπης και για, μεταξύ άλλων, αδυναμία χειρισμού της κρίσης και για την διάλυση του Νότου ("...the fiscal crisis, economic slowdown and attendant destruction of Southern Europe’s economies...").

Επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Πράσινη ενέργεια πέφτουν συνεχώς από το 2011 και τώρα είναι σε επίπεδα 2006.  Αυτό το αποδίδει στις εγγυημένες επιδοτήσεις που παίρνουν από τους καταναλωτές,  τόσο καιρό, οι ΑΠΕ. Αναφέρει την σχετική φούσκα και το δημοσιονομικό πρόβλημα που δημιούργησε στην Ισπανία (το λέω από το 2010). Και στην Ιταλία.  Αναφέρει πώς η Γερμανία δεν μείωσε τις εκπομπές της παρ' όλες τις ΑΠΕ που έβαλε με το κλείσιμο πυρηνικών.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Και οι Γερμανοί, δεν εγκαταλείπουν το κάρβουνο...


http://www.powerengineeringint.com/articles/2016/06/draft-leak-suggests-germany-backing-out-of-coal-power-phase-out.html

Η είδηση στο κλασσικό έντυπο που ασχολείται με ηλεκτροπαραγωγή είναι ότι από διαρροή εγγράφου προκύπτει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να κόψουν την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο και οι διάφοροι στόχοι για περιορισμό εκπομπών θα πάνε ...περίπατο.

Και, για να μην ξεχνιόμαστε, οι Γερμανοί έχουν βάλει πολλές ΑΠΕ, αλλά δεν ηλεκτροδοτούνται από ΑΠΕ, αλλά από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Οι ΑΠΕ είναι για να ακριβαίνουν το ρεύμα και δεν έχουν εξοικονομήσει καύσιμα (δηλαδή δεν έχουν μειώσει εκπομπές CO2).  Λεπτομέρειες, εδώ.

Βέβαια, από τον περασμένο μήνα, ο Γκάμπριελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διακόψουν την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο (και λιγνίτη) όπως αποφάσισαν να διακόψουν τα πυρηνικά.  Και είναι απόλυτα λογικό αφού μόνο ισχύς βάσης (κάρβουνο) μπορεί να αντικαταστήσει ισχύ βάσης (πυρηνικά), και το αέριο (που οι Γερμανοί το έχουν πολύ πιο φθηνά από εμάς), δεν τους συμφέρει να το καίνε για ρεύμα.

Είναι ο ίδιος Γκάμπριελ που ήρθε να παραμυθιάσει τον Σκουρλέτη και τον Σταθάκη να αγοράσουν καθρεφτάκια, ανεμιστήρες και άλλες σαβούρες.  Που κατασκευάζονται στην Γερμανία, με κάρβουνο και μας τις εξάγουν εδώ για να τους πληρώνουμε και να μην έχουμε ρεύμα.  Τι να το κάνουμε το ρεύμα? Εμείς είμαστε βρωμιάρηδες και δεν πρέπει να έχουμε βιομηχανία ή παραγωγή.

Και φυσικά, και στην Αγγλία... Που σιγά μην αυτοπυροβοληθεί αυτή για να έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα οι Γερμανοί με το κάρβουνο.  http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-05/coal-restrictions-seen-at-risk-from-brexit-government-in-u-k


Και για να κάνει κύκλο η αρλούμπα της Μπιρμπίλη που έλεγε "δεν φτάνει να βάζουμε ΑΠΕ, πρέπει να κλείνουμε και τον λιγνίτη".  Τώρα ανησυχούν οι ΑΠΕτεώνες.  Το αντιαιολικό κίνημα στην Αγγλία ήταν οι φανατικοί του UKIP και υπέρ του Brexit. Kαι τώρα,   BBC Renewable energy: UK expected to miss 2020 targets και http://www.ft.com/cms/s/0/c304fd50-3ed7-11e6-9f2c-36b487ebd80a.html#axzz4DZBCqE9Z και στο https://wattsupwiththat.com/2016/07/05/newsbytes-brexit-green-industry-fears-break-up-of-climate-consensus/

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Οι Πολωνοί νομοθέτησαν υπέρ του κάρβουνου και κατά των ΑΠΕ


https://www.neweurope.eu/article/poland-introduces-bill-favoring-coal-renewable-energy/

Η Πολωνία πέρασε νόμο που ευνοεί το κάρβουνο στην ηλεκτροπαραγωγή και βάζει ρυθμιστικά εμπόδια σε αιολικά "πάρκα".  Το νέο σύστημα επιλογής μορφών ηλεκτροδότησης θα ευνοεί μόνο την βιομάζα και τα βιοαέρια από τις λεγόμενες "ΑΠΕ".

Η Πολωνία ηλεκτροδοτείται κατά 80% από κάρβουνο και απασχολεί περί τους 100.000 στον κλάδο. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας έφυγε από την διάσκεψη του Παρισιού για το "Κλίμα" (εκεί όπου οι πυρηνικοί Γάλλοι θέλουν να βάλουν φόρους στους υπόλοιπους που δεν είναι πυρηνικοί), με την απειλή ότι θα έβαζε βέτο σε τυχόν αποφάσεις που θα ανάγκαζαν την Πολωνία να περιορίσει την χρήση κάρβουνου.

Να θυμίσω ποιοί είναι οι μεγάλοι καταναλωτές κάρβουνου στην "Ευρώπη":  Οι Γερμανοί. Και οι Πολωνοί με τους Άγγλους.  Τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα άλλα Πράσινα μηχανήματα που θέλει να μάς πουλήσει ο χοντρός Γερμανός είναι κατασκευασμένα με λιγνίτη, κάρβουνο και πυρηνικά. Όχι με ΑΠΕ.

http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n515

Και σε σχετική είδηση πάλι από την Πολωνία, στις 9 Ιουνίου 2016, η Πολωνική Γερουσία ψήφισε κανόνα που απαιτεί ελάχιστη απόσταση μεταξύ σπιτιών και αιολικών ίση με 10 φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας (συμπεριλαμβανομένου του ρότορα).  Υπάρχει και πρόταση από το Πολωνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας για ελάχιστη απόσταση 2 χιλιομέτρων από σπίτια.   Να σημειωθεί ότι και η Βαυαρία έχει επιβάλει απόσταση ίση με "10 φορές το ύψος".

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Διάλειμμα λόγω ξένης εθνικής εορτής

Και από αύριο... Θα ασχοληθώ με τον αρχιψεύτη πλασιέ απάτης Gabriel και τα δικά μας γιουσουφάκια που... άσε να μην πω...

Και μέχρι αύριο,