Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Και η Αυστρία παιδεύεται από τις πολλές ΑΠΕ (της γείτονος)


https://industriemagazin.at/a/oesterreichs-energiesysteme-verbund-chef-anzengruber-mahnt-investitionen-ein

Η επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Αυστρίας απαιτεί και πολύ μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο αλλά και την διατήρηση θερμικών μονάδων που να εξισορροπούν τα ασταθή αιολικά και φωτοβολταϊκά. Το σύστημα είναι σε κακή κατάσταση και στα όρια της ευστάθειας καθημερινά με κίνδυνο blackout. Η θέληση υπάρχει αλλά πρέπει να υπάρχουν και λεφτά.

Ενώ υπάρχει φαινομενικό περίσσευμα ρεύματος σε Γερμανία και Αυστρία (όταν φυσάει και έχει ήλιο), χωρίς θερμικές μονάδες θα καταρρεύσει αν πχ κάνει κρύο, δεν φυσάει και οι ταμιευτήρες νερού είναι άδειοι όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα. Το σύστημα είναι στα όριά του και ο καταναλωτής δεν το καταλαβαίνει. Αν έστω και μία μικρή θερμική μονάδα έκλεινε, το σύστημα θα κατέρρεε.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Γερμανικής ηλεκτροπαραγωγής και έχει γραφτεί ξεκάθαρα (το έχω μεταφέρει εδώ), η Αυστρία και τα υδροηλεκτρικά της είναι ο κύριος προορισμός του ασταθούς, κουτουρού Γερμανικού αιολικού ρεύματος που δεν μπορεί να "ενσωματωθεί" με κάποιον άλλο τρόπο στο Γερμανικό δίκτυο. Η Αυστρία είναι για την Γερμανία ότι η Νορβηγία για την Δανία (με την σημαντική διαφορά των σχετικών μεγεθών).

Και η Γερμανία?


https://www.bna.com/germanys-energy-transition-n57982087949/

grid operators are being forced to dramatically increase operating costs to stabilize a centralized grid that has become unsuited for fragmented renewable production. Αναγκάζονται να αυξήσουν τα έξοδα για να σταθεροποιήσουν το δίκτυο που δεν αντέχει την κατακερματισμένη ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ

we have a beautiful idea for the grid, it will still need to be built. And we’ll be paying for it for the next 40 or 50 years Έχουμε μια όμορφη ιδέα για το δίκτυο, αλλά πρέπει ακόμα να χτιστεί και θα το πληρώνουμε για τα επόμενα 40-50 χρόνια.

Θα αλλάξει κάτι στην Γερμανία με τις εκλογές?  Αμφιβάλλω. Ο Γερμανός καταναλωτής πληρώνει σχεδόν το ακριβότερο ρεύμα και την ακριβότερη θέρμανση, η Γερμανική (εξαγωγική) βιομηχανία απαλλάσσεται από τα Πράσινα τέλη, οι πρασινάδες απασχολούν περίπου 300.000 άτομα και τα σχετικά μηχανήματα πάνε πάνω από 2/3 για εξαγωγές.  Κατά σύμπτωση, "εξάγουν", δηλαδή πληρώνουν γείτονες, όπως την Αυστρία, για να τους απορρίπτουν επίσης περίπου τα 2/3 από το ρεύμα από ΑΠΕ.  Το ότι δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 από το 1994-95 (όταν τέλειωσε η αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων της Ανατολικής Γερμανίας) δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αν ζοριστούν (να μειώσουν εκπομπές) θα αυξήσουν -- όπως έχουν κάνει πρόσφατα -- την χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Για την ώρα καίνε λιγνίτη και λιθάνθρακα, μεταβλητά, ευχαριστώ.  ΕΜΕΙΣ είμαστε ένας από τους ηλίθιους που εξαναγκάζονται να εισάγουν από αυτά τα 2/3 των μηχανημάτων ΑΠΕ που εξάγουν.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τα αιολικά μειώνουν την ατμοσφαιρική υγρασία κοντά στο έδαφος


Αν πιστέψουμε τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη, θε γεμίσουμε την Ελλάδα με αιολικά (να τους πιστέψουμε, αυτό θέλουν οι ...Γερμανοί). Σε μέρη με πρόβλημα νερού (ή, για την ακρίβεια, εδαφικής υγρασίας), τα αιολικά μειώνουν την εδαφική υγρασία

http://news.erau.edu/headlines/wind-turbines-affect-humidity-over-crop-fields-new-uas-measurements-confirm/

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15435075.2017.1334661?journalCode=ljge20

Από μία ιστοσελίδα/περιοδικό που φαίνεται να ασχολείται και να προωθεί πρασινάδες:  Τα αιολικά επηρεάζουν την υγρασία πάνω από εκτάσεις.

Το "απόρρευμα ανατάραξης" (wake turbulence, ή το "ανακάτεμα" του αέρα από τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας αλλάζει την κάθετη κατανομή της κατάντη ατμοσφαιρικής υγρασίας και θερμοκρασίας, απομακρύνοντας υγρό αέρα που τείνει να είναι κοντά στην επιφάνεια και αντικαθιστώντας τον, ή ανακατέυοντάς τον με ξηρότερο αέρα που είναι σε ύψος ενδεικτικά 100 μέτρων από την επιφάνεια. Μετρήθηκε μείωση υγρασίας 3%. Το φαινόμενο παρατηρείται πιο έντονο με συστοιχίες αιολικών.

Αν σας ενδιαφέρει να ...στεγνώνετε λίγο το έδαφος, βάλτε αιολικά. Αν είστε αιολικός, προωθείστε το σαν μέσο μείωσης ...ασθενειών από αυξημένη υγρασία. Τα αμπέλια στην Νότια Ελλάδα θα έχουν λιγότερες προσβολές από μύκητες, αλλά θα ...ξεραίνονται πιο εύκολα.  Κάτι σχετικό είχε αναφέρει και ο καθηγ. Στουρνάρας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης το 2014.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Μόνιμη διασπορά ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων από την Ναυτεμπορική με σκοπό την προώθηση απετεώνων

Κοντεύω να το πάρω απόφαση:  Η Ναυτεμπορική δεν είναι η "Ναυτεμπορική", είναι ξεπουλημένη φυλλάδα που υπάρχει για να κοροϊδεύει αυτούς που την παίρνουν ακόμα σοβαρά (αν έχουνε μείνει τέτοιοι...). Έχει γίνει συνεργός απετεώνων που μας "ενημερώνουν" για να μας κλέβουν.


http://www.naftemporiki.gr/story/1275770/inomeno-basileio-gia-proti-fora-i-uperaktia-aioliki-energeia-fthinoteri-apo-tin-puriniki

Εδώ, η Ναυτεμπορική αντέγραψε άρθρο (editorial) της Γκάρντιαν (άλλη φυλλάδα που έχει αναλάβει εργολαβία να προωθεί παραμύθια με ανεμιστήρες).  H Γκάρντιαν (και η ελληνική φυλλάδα που την αντέγραψε) συνέκρινε την τιμή που προέκυψε από δημοπρασία ρεύματος όπου δυο υπεράκτια αιολικά έδωσαν τιμή spot περί τις £57,50/ΜWhr με την προϋπολογισμένη τιμή £92,50 για το σχεδιαζόμενο πυρηνικό Hinckley Point.  Περνάω στα ψιλά γράμματα ότι το Hinckley Point (που είναι να κατασκευαστεί από την Γαλλική EDF και κάτι Κινέζους) θεωρείται "ακριβό" με γνωστές ανατιμήσεις στο κόστος κατασκευής. Και τα επιχειρήματα κατά της κατασκευής του είναι ότι "το κόστος της αποθήκευσης ρεύματος (από αιολικά) θα πέσει, μάλλον με την σχεδιαζόμενη διασύνδεση με τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας (και με άλλες διασυνδέσεις με Γαλλία και Δανία -- όπου η διασύνδεση με την Γαλλία θα ηλεκτροδοτεί με Γαλλικά πυρηνικά την Αγγλία, και αδυνατώ να φανταστώ το όφελος της διασύνδεσης με Δανία).

Η βρωμιά του άρθρου είναι ότι συγκρίνει την ex post, εκ των υστέρων, τιμή spot του κουτουρού, "μη κατανεμόμενου, non-dsipatchable"  αιολικού ρεύματος (στην Γερμανία πληρώνουν γείτονες για να το πάρουν) με το ex ante, εκ των προτέρων, προϋπολογιζόμενο κόστος ενός νέου πυρηνικού που θα ηλεκτροδοτεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο για 30 ή όσα χρόνια.

Και, ναι, θεωρητικά μπορεί το "μη κατανεμόμενο" αιολικό ρεύμα, να "ενσωματωθεί " στο δίκτυο και να μοιάζει με φυσιολογικό, "κατανεμόμενο" ρεύμα, αλλά με τις εξής προϋποθέσεις: α) μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων, β) πολλά αιολικά, γ) αποθήκευση του αιολικού ρεύματος, κάπως (πχ σε υδροηλεκτρικά ή ...μπαταρίες), δ) απόρριψη τη αιολικού ρεύματος που, με πολλά αιολικά, πάντα θα περισσεύει και άλλα τέτοια κόλπα. Τα κόλπα αυτά είναι υπαρκτά, εφικτά σε κάποια κλίμακα αλλά δεν είναι ανέξοδα: Το άρθρο της Γκάρντιαν που παπαγαλίζει η Ναυτεμπορική προϋποθέτει μπαταρίες.  Με συνολικό κόστος επένδυσης £3,9 δις για τα αιολικά (σαν αυτά που η σποτ τιμή τους σε δημοπρασία ήταν £57,50/MWhr) το συνολικό κόστος για τις μπαταρίες θα ήταν ...£35,4 δις. Και φυσικά κανείς δεν πρόκειται να δώσει 35 δις για να στηρίξει αιολική "επένδυση 3,9 δις, αλλά εάν υπήρχαν τρελοί να το κάνουν, η τιμή των £57,50/MWhr θα εκτιναζόταν σε ...£579,42/MWhr. Τζάμπα μαθηματικά Τσιπουρίδη, όπου το 579,42 είναι σαφώς ...φθηνότερο από το 92,5, τα αιολικά δεν αντέχουν 15 χρόνια, αλλά αιώνια, και οι μπαταρίες λιθίου επίσης.

Θα έρθει βέβαια ο Δόκτωρ και θα πει, "αυτά είναι από το διαδίκτυο" (ενώ οι πηγές του είναι απ' ευθείας από τον Θεό το Μαρούσι).  Τα κακά νέα για τον Δόκτωρα και τους απετεώνες που προωθούν αρλούμπες είναι ότι η ίδια η IRENA  και η ίδια η Energiewende τους έχουν αδειάσει:

Ο κύριος Energiewende έγραψε ότι τα αιολικά είναι οριακά βιώσιμα (και λιγότερο αποδοτικά από άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής) όταν η ενσωμάτωσή τους γίνεται με μεταβλητή λειτουργία των άλλων συμβατικών μονάδων (λιθάνθρακα και λιγνίτη στην Γερμανία, βάλε και απορρίψεις επί πληρωμή στους γείτονες), και όταν η ενσωμάτωση πάει να συμπεριλάβει αποθήκευση ρεύματος γίνεται ενεργειακά και οικονομικά ασύμφορη και μη βιώσιμη. Κάτι αντίστοιχο δεν είχε βγει και από το ΕΜΠ?

Και κάποιος κύριος ΙRENA είπε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια:  Η ενσωμάτωση του κουτουρού ρεύματος υπερδιπλασιάζει το κόστος του. Τζάμπα.

Και τι πιο σημαντικό, στην φόλα της Ναυτεμπορικής είναι ότι ακόμα κι αν ξεχάσουμε τα περί μπαταριών και πυρηνικών κλπ, τα αιολικά στην Αγγλία πληρώνονται με βάση τιμές που παίρνουν σε δημοπρασίες για ρεύμα:  £57,5 η μεγαβατώρα, ή €65 η μεβατώρα.  Σε δημοπρασία. Αν την θέλει το δίκτυο. Αν βγει φθηνότερη από κάτι άλλο.

Εδώ πληρώνουμε €90 την μεγαβατώρα, εγγυημένα, βρέξει-χιονίσει, είτε την θέλει το δίκτυο, είτε όχι, και επειδή αυτό αναγκάζει τις μονάδες αερίου σε μεταβλητή λειτουργία, τις επιδοτούμε και αυτές.

 Όπου οι εγγυημένα και υποχρεωτικά επιδοτούμενοι αιολικοί "επιχειρηματίες" είναι οι ίδιοι με τους επίσης επιδοτούμενους αεριάδες μας.

Κύριε Σταθάκη μας? Το χωροταξικό της Κρήτης? Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι?  Καλά οι αγωγοί, τα αέρια, οι ...εισαγωγές ρεύματος. Τα αιολικά τι τα θέλετε? Για εξοικονόμηση αερίου? Αμ δε!... Όπου μετρήθηκαν, τα αιολικά, σε δίκτυο με αέριο και νερά, αύξησαν την χρήση αερίου, δεν την μείωσαν. Η μεταβλητή λειτουργία...

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η ENEL, oι μπούφοι, οι παπαγάλοι και εμείς, τα θύματα

 
"Ομως σε όλες τις παρόμοιες αδειοδοτικές διαδικασίες έχει προηγηθεί βασανιστική διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και όπως στον Καφηρέα ένα ατελείωτο πηγαινέλα για διορθώσεις και αναπροσαρμογές από το τοπικό δασαρχείο."

http://www.kathimerini.gr/926015/article/epikairothta/politikh/h-prostasia-toy-mpoyfoy-exei-pagwsei-to-aioliko-parko-ston-kafhrea


Πριν παραθέσω την επιστολή, όπως μου εστάλη, θα πω δυο λόγια. 

1) Όταν κανείς μα κανείς δεν πιάνει την απίθανη οικονομική και ενεργειακή απάτη των αιολικών, και όταν το Ε' τμήμα του ΣτΕ ασχολείται με το περιβάλλον, αναγκαστικά οι αντιδράσεις εστιάζονται μόνο σε αυτό. Ανοίξτε το οικονομικό και το ενεργειακό, να δείτε... 

2) Τα αιολικά μπαίνουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μόνο επειδή επιδοτούνται, υποχρεωτικά και πολλαπλά. Τα αιολικά είναι όχημα για είσπραξη αυτών των επιδοτήσεων. Η ενεργειακή τους χρησιμότητα είναι πολλαπλά αμφίβολη. Ενεργειακά, είναι πραγματικά ασήμαντα. Τα ποσοστά έγχυσης ή ενσωμάτωσης, δεν αντιστοιχούν σε κάποια εξοικονόμηση καυσίμων, συνολικά. Τα όποια οφέλη από την έγχυση, χάνονται στην μείωση της αποδοτικότητας των συμβατικών μονάδων λόγω αναγκαστικής μεταβλητής λειτουργίας.

3) Η περίπου μηδενική μείωση ή και αύξηση εκπομπών CO2 (δηλαδή χρήσης καυσίμων) είναι καταγεγραμμένη και τεκμηριωμένη. Κανένας Τέλλογλου, καμμία Ναυτεμπορική, κανένας παπαγάλος δεν μπορεί να αποδείξει το αντίθετο. Η ύφεση μειώνει τις εκπομπές, όχι τα αιολικά. 

4) Στην Ελλάδα τα αιολικά υπάρχουν επειδή είναι υποχρεωτικά και η αιολική ταρίφα είναι €90 για κάθε κουτουρού αιολική μεγαβατώρα. Στον Καφηρέα πάνε επειδή η Γερμανική KfW συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τις Γερμανικές α/γ ENERCON και, επιπροσθέτως, επιδοτείται με ...40% του συνολικού κόστους, προκαταβολή! Ο κακός χαμός γίνεται επειδή η DAMCO (Κοπελούζος, Σαμαράς, et al) είχε προπωλήσει στην ΕΝEL την άδεια και μπορεί η ENEL να αισθάνεται ...ριγμένη. Εμείς να δεις πώς αισθανόμαστε... Πετάμε λεφτά που δεν έχουμε, για να κάνει εξαγωγές η ENERCON, να στείλει μερίσματα η ENEL Green στην πραγματική ENEL, και να βγάζουν κανένα κατοστάρικο προμήθεια μερικοί μερικοί, με δήθεν εισφορά στο ΑΕΠ τις χώρας τα ...χωματουργικά.  Έλεος. 

5) Αναπροσαρμογές από το τοπικό δασαρχείο? Εδώ τα καλά τα γνήσια τα τζάμπα τα χορτολιβαδικά και άσε τον παππού να ψάχνεται...

Που μάθατε Εσείς κε Τέλογλου για την δήθεν βασανιστική διαδικασία της ΑΕΠΟ ENEL; Ποιός βασάνισε ποιόν; Για κρατικοδίαιτους επενδυτές από την τσέπη μας πρόκειται. Για δήθεν περιβαλλοντικού χαρακτήρα υπεραντισταθμίσεις πρόκειται. Για εγγυημένα υπερκέρδη πρόκειται και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Από που αντλείτε τις πληροφορίες Σας; Θεωρείτε ότι στη ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ λειτουργεί αποτελεσματικά το λεγόμενο κράτος δικαίου; Θεωρείτε ότι οι ΑΕΠΟ, όχι μόνο για αιολικά (στις προστατευόμενες περιοχές) θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μια απλής διαδικασίας για την ταχεία υλοποίηση "επενδύσεων"  (ὀπως συμβαίνει στο Ελλαδιστάν -αν παραλειφθεί το "ταχείας" βλ. και σχετικές εξαγγελίες Μητσοτάκη για τάχιστες αδειοδοτήσεις με αναφορά -κλείσιμο δηλαδή γουρλωμένου ματιού- στο μεγάλο αιολικό πάρκο της Ευβοίας);


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Οι απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να βάλουν «στοπ» σε απάτη 300 εκατομμυρίων (ή 3 δις, αθροιστικά)


Δεν βρήκα το άρθρο ηλεκτρονικά, αλλά η εικόνα μεγαλώνει με κλικ, αξίζει να το διαβάσετε. Είναι οι αρλούμπες της Μάχης Τράτσα σε διασκευή Χάρη Φλουδόπουλου, καταχωρημένες από τα ίδια πρόσωπα.

Η ΕΝΕL πράγματι είναι ενεργειακός κολοσσός. Για την χώρα της και για την Ευρώπη, υπέγραψε το 2013, κοινή διακήρυξη με όλους τους ηλεκτροπραγωγούς (πλην πυρηνικής EDF) υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων σε ΑΠΕ επειδή είναι ώριμος κλάδος που δεν χρειάζεται πια επιδοτήσεις και επειδή οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα για τον καταναλωτή (που πληρώνει τις επιδοτήσεις) και  κάνουν ζημιά στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή:  Οι τυχαίες κουτουρού διαλείπουσες ΑΠΕ επιδοτούνται αλλά ρίχνουν την χοντρική τιμή του ρεύματος, κάτι που στην Ελλάδα το γνωρίζει και ο Σταθάκης, και ο Φλουδόπουλος αφού και οι δύο γνωρίζουν τα περί ΜΑΜΚ και ΑΔΙ:  Επιδοτήσεις στους αεριάδες μας που είναι και οι ΑΠΕτζήδες μας, για να αντεπεξέλθουν την ζημιά που οι ίδιοι προκαλούν με τις ΑΠΕ τους.

Ο ενεργειακός κολοσσός ENEL, εκτός Ιταλίας είναι απλά κυνηγός επιδοτήσεων. Σε μπανανίες και όπου μπορεί να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις για επιδοτήσεις. Στην Βουλγαρία πχ δεν θα τα κατάφερνε. Αξίζει να δείτε τις απόψεις του Βούλγαρου στο θέμα...

Τα αιολικά είναι κάτι σαν αναγκαστικό δάνειο. Δανείζεται ο "επενδυτής" με εγγύηση την αποπληρωμή του δανείου από εμάς, μέσω φουσκωμένων λογαριασμών, τα αγοράζει, τα βάζει, αλέθουν κουτουρού αέρα, και διαφημίζουν εικονικές ηλεκτροδοτήσεις και πλασματικές εξοικονομήσεις εκπομπών CO2. Αφού το άρθρο ανέφερε Καλώδια, το αιολικό "θαύμα" του Φλουδόπουλου δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει την παραγωγή ούτε 10 εκατοστών καλωδίου, άσε πια την μόνωση του καλωδίου.   Το "θαύμα" είναι ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση από την KfW (που χρηματοδοτεί Γερμανικές εξαγωγές) και εξασφάλισε και 40% επιδότηση μπροστά από κάποιο πακέτο, συν εξασφάλισε το παλιό καθεστώς εγγυημένων επιδοτήσεων για 20 χρόνια (που καταργείται στην Ευρώπη σαν παράλογο). ΑΥΤΑ είναι τα θαύματα. Αααα.... ξέχασα... Το θαύμα της Δασικής Υπηρεσίας που εξασφάλισε δημόσιες γαίες για παραχώρηση, αρπάζοντας εκτάσεις από ντόπιους που δεν άντεχαν προσφυγές και ταλαιπωρίες.

Και τι θα πάρουμε για το "θαύμα"? 1) Ακριβότερο μη ρεύμα. Καπέλο στον λογαριασμό του ρεύματος. 2) Δικαιολογία για περισσότερο αέριο που δεν έχουμε κι αν είχαμε θα συνέφερε να εξάγουμε ή να έχουμε σε συμπαραγωγές και όχι για εφεδρείες απατεώνων.  3) Ανάγκη για εισαγωγές ρεύματος -- αλλά αυτό αρέσει στον εξαφανισμένο τέως συνεταίρο και μόνιμο μεσίτη τέτοιων "θαυμάτων" αφού εισάγει ρεύμα.  4) Περαιτέρω ύφεση, 5) Περαιτέρω υποβάθμιση της Νότιας Εύβοιας.

Το "έργο" στην Εύβοια, όπως και κάθε αιολικό "έργο" δεν είναι επένδυση, είναι νομιμοποιημένη απάτη. Αρπαχτή. ΔΕΝ θα παράγει κάτι που θέλουμε. Οι κουτουρού μεγαβατώρες είναι από άχρηστες έως προβληματικές και η ίδια η IRENA έχει επισημάνει ότι το κόστος ενσωμάτωσής τους διπλασιάζει το κόστος τους. Φανταστείτε επένδυση σε ξενοδοχείο που να είναι υποχρεωτική κατά προτεραιότητα με εγγυημένα υψηλή τιμή η διαμονή! Και να μην έχει κρεβάτια, ή στρώματα, κάθε μέρα ή σε κάθε δωμάτιο.

Το 2016 πληρώσαμε 466 εκατομμύρια ευρώ  για επιδοτήσεις σε αιολικούς. Να ψάξει ο κύριος Φλουδόπουλος να βρει α) πόσα κιλά λιγνίτη και β) πόσα κυβικά μέτρα φυσικό αέριο εξοικονόμησαν αυτά τα 466 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ ψάχνω, αλλά η απάντηση που παίρνω είναι ΜΗΔΕΝ. γ) πόσα πραγματικά λεφτά γλυτώσαμε από CO2. Και για αυτό εγώ ακούω ΜΗΔΕΝ.

Να ψάξει ο κύριος Φλουδόπουλος, πριν το κάνει κανένας Ιταλός δημοσιογράφος να μάθε λεπτομέρειες για την συμφωνία μεταπώλησης της άδειας από την DAMCO στην ENEL.

Ο κύριος Φλουδόπουλος, ατυχώς για τον ίδιο είναι μέρος της συστηματικής παραπληροφόρησης.  Της ίδιας παραδραστηριότητας που μάς έφερε την φούσκα του ΧΑΑ το 2000.  Και επειδή έχει το θράσος να υπογράψει τα περί "βιομηχανίας οικολόγων", του το επιστρέφω: Βιομηχανία "δημοσιογράφων" που γράφουν ό,τι αρλούμπα τους σερβίρουν κρατικοδίαιτοι "επιχειρηματίες" και κυνηγοί μη ανταποδοτικών επιδοτήσεων.   Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ ασχολείται με θέμα περιβάλλοντος. Και η ίδια η Κομισιόν έχει πει ότι με τις χωροθετήσεις των αιολικών παραβιάζουμε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν είχαμε RICO Act θα κυνηγούσαμε τους μασκαράδες για μαφιόζικες πρακτικές, διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα και τέτοια. Ή την ΡΑΕ για παράβαση καθήκοντος.

Το ξαναλέω:

 Φανταστείτε επένδυση σε ξενοδοχείο που να είναι υποχρεωτική κατά προτεραιότητα με εγγυημένα υψηλή τιμή η διαμονή! Και να μην έχει κρεβάτια, ή στρώματα, κάθε μέρα ή σε κάθε δωμάτιο. 

Αυτά είναι τα αιολικά της ΕΝΕL και της κάθε ΕΝΕL

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Προς ENEL SPA


Προς Enel SPA                                                                     12-7-2017

κ. Francesco Starace, Chief Executive Officer and General Manager
κ. Francesca Di Carlo, Head of Innovation and Sustainability
κ. Antonio Cammisecra, Head of Global Renewable Energies and CEO of Enel Green Power

Κύριοι στις 28/6/2017 ο κ. Antonio Cammisecra εξήγγειλε την έναρξη εργασιών για την κατασκευή 8 αιολικών σταθμών ονομαστικής ισχύος 167,9 MW από 73 ανεμογεννήτριες Enercon (E-70/2.3 MW) στην περιοχή του Καφηρέα Δήμου Καρύστου της νήσου Ευβοίας, που διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω της θυγατρικής της Green Power Hellas S.A. προβάλλοντας ότι πρόκειται για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, https://www.enelgreenpower.com/en/media/press/d201706-enel-starts-construction-of-the-largest-wind-farm-in-greece.html.

Παραλείψατε όμως να δηλώσετε ότι η εταιρεία σας παραβιάζει ευθέως την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και την Σύμβαση Άαρχους, ότι τα αιολικά αυτά πρόκειται να εγκατασταθούν σε ζώνη προστασίας της άγριας ορνιθοπανίδας και ότι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλήθους ανεμογεννητριών (βλ. συνημ. χάρτη ΕΝEL στην από 3-7-2017 αναφορά ΣΠΠΕΝΚ) που η κατασκευή και λειτουργία τους θα παραβλάψουν ανεπανόρθωτα την οικολογική ακεραιότητα των προστατευομένων περιοχών της περιοχής ΟΧΗΣ. Ίσως πρόκειται για την μεγαλύτερη πυκνότητα/αριθμό ανεμογεννητριών σε περιοχή προστασίας της άγριας ορνιθοπανίδας του δικτύου Natura στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η θέση μας είναι ότι η υπόθεση συνιστά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό σκάνδαλο στο οποίο θα δώσουμε την μέγιστη δημοσιότητα για την κατάδειξη του.

Η ENEL SPA από κοινού με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Δημοκρατίας παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ όπως ισχύει, άρθρα 2-4, τις διατάξεις της οδηγίας 2011/92/ΕΕ άρθρα 5-6 και την σύμβαση Aarhus άρθρο 6. Ως γνωστόν η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην από 10-7-2014 επιστολή της εδώ προς τον τότε υπουργό εξωτερικών για την υπόθεση/καταγγελία C(2014)4713 τελικό, δήλωσε ότι είχε αναλύσει την από Αύγουστο του 2010 ΜΠΕ της Damco Energy A.E. βάσει της οποίας εκδόθηκε η ΑΕΠΟ υπ’ αριθ. 203611/21-09-2011 με ΑΔΑ: 4Α8Η0-8ΑΙ [1] και διαπίστωσε και ότι: δεν μπορούσε να θεωρήσει ότι είχε λάβει χώρα η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου σύμφωνα με το σύστημα ελέγχου της οδηγίας για τους οικοτόπους.

Η Enel Green Power Hellas S.A. υπέβαλε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αδειοδοτούσα αρχή ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ η οποία με το υπ’ αριθ. οικ. 174822/11-09-2014 έγγραφο της προώθησε τον ελλιπή κατά ουσιώδη στοιχεία του φάκελο της εν λόγω ΜΠΕ για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ των 8 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες για έργα και δραστηριότητες της υποκατηγορίας Α1 ΥΑ οικ. 1649/45/2014 (ΦΕΚ Β/45), άρθρο 19 παρ. 9 ν. 4014/2011 και για διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό / περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας έχει σκοπό κυρίως την προστασία της περιοχής ΟΧΗΣ που έχει ενταχθεί στο δίκτυο των περιοχών natura ως περιοχή διατήρησης των φυσικών οικοτόπων της και περιοχή διατήρησης της άγριας ορνιθοπανίδας και έχει προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Χώρας για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των 8 αιολικών σταθμών της ENEL και των τροποποιήσεων της. Κατόπιν αίτησης που υπέβαλε στην αδειοδοτούσα αρχή έλαβε γνώση της ΜΠΕ του έτους 2014 και δεν θεώρησε σκόπιμο να ασχοληθεί περαιτέρω με αυτή λόγω της αναξιοπιστία της. Επρόκειτο για επανάληψη της ΜΠΕ του 2010 και αναμέναμε την ανάκληση της αρχικής ΑΕΠΟ κατόπιν επαφών πολλών περιβαλλοντικών συλλόγων με το ΥΠΕΝ.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε συλλέξει προκύπτει ότι λόγω της από 10-7-2014 προειδοποιητικής επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα αιολικά της εταιρείας σας, η Enel Green Power Hellas S.A, με το α.π. 220/WPΑP/AG/17-08-2016 έγγραφο της (α.π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ 40365/18-08-2016) απέσυρε την ΜΠΕ της οποίας είχαμε λάβει γνώση και υπέβαλε στην αδειοδοτούσα αρχή νέα ΜΠΕ (2016), προς φαινομενική συμμόρφωση με τις αιτιάσεις της Επιτροπής, η οποία όμως ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε και δεν φαίνεται να τέθηκε υπ’ όψιν των αρχών του άρθρου 6 παρ. 1 της οδηγίας 2011/92/ΕΕ τις οποίες αφορά το έργο, λόγω της ειδικής τους αρμοδιότητας επί θεμάτων περιβάλλοντος. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ των ετών 2010, 2014 και 2016 θα μπορούσαν κατ’ αρχήν, να συντελέσουν στην πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης των οικείων περιοχών, διότι θα συνέβαλαν στην υλοποίηση του επίδικου έργου

Όπως αποδεικνύεται από την σύγκριση των δυο ΜΠΕ (2014 και 2016), με το α.π. 220/WPΑP/AG/17-08-2016 έγγραφο της Enel Green Power Hellas S.A. υπεβλήθη μια νέα ΜΠΕ και μελέτες Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (του άρθρου 6.3 της οδηγίας για τους φυσικούς οικοτόπους, με σημαντικές και ουσιώδεις προσθήκες αλλά και με διορθώσεις/απαλείψεις σε σχέση με αυτή του 2014, μετά το πέρας της διαδικασίας των γνωμοδοτήσεων της ανωτέρω περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της διαβούλευσης. Με ευθύνη της ενδιαφερόμενης εταιρείας και της αδειοδοτούσας αρχής, το ενδιαφερόμενο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων που προωθούν την περιβαλλοντική προστασία της οικείας περιοχής, όπως ο ΣΠΠΕΝΚ, δεν ενημερώθηκαν σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψης της περιβαλλοντικής απόφασης για το περιεχόμενο της ΜΠΕ/ ΕΟΑ 2016 με την οποία αιτιολογήθηκε η ΑΕΠΟ για τα 8 αιολικά της ENEL. Η ανωτέρω σκόπιμη κατά την γνώμη μας απόκρυψη δεν επέτρεψε να υποβάλλουμε τις αντιρρήσεις μας ως προς το περιεχόμενο των προσκομισθέντων πληροφοριών και των περιβαλλοντικών αξιολογήσεων/δηλώσεων της εταιρείας μελετών που κατάρτισε αυτές τις μελέτες, αποτρέποντας την συμμετοχή μας στην διαδικασία της ανωτέρω αδειοδότησης.

Η ενέργεια αυτή θεωρούμε ότι συνιστά παράβαση της οδηγίας 2011/92/ΕΕ της 13ης Δεκεμβρίου 2011 [2] και των δικαιωμάτων τα οποία μια περιβαλλοντική οργάνωση όπως ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας αντλεί από το άρθρο 6, παράγραφος 3, της οδηγίας 92/43, σε συνδυασμό με το άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο βʹ, της Σύμβασης του Άαρχους, για την αποτροπή των ιδιαίτερων προσβολών της ακεραιότητας των προστατευόμενων δυνάμει της οδηγίας αυτής τόπων, βλ. απόφαση ΔΕΕ μείζονος σύνθεσης της 8ης Νοεμβρίου 2016, προδικαστική παραπομπή Lesoochranárske zoskupenie VLK κατά Obvodný úrad Trenčín, στην υπόθεση C-243/15 [3].

Δια της παρούσης σας κοινοποιούμε την από 3-7-2017 αναφορά ΣΠΠΕΝΚ και προειδοποιούμε ότι εάν η εταιρεία σας δεν αναστείλει τις εργασίες κατασκευής των 8 αιολικών συμφερόντων σας στην Κάρυστο και δεν αιτηθεί την επανάληψη της αδειοδοτικής διαδικασίας και της διαβούλευσης του άρθρου 6 της Σύμβασης Άαρχους σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή νομοθεσία, αφενός θα προσφύγουμε στον μηχανισμό συμμόρφωσης της Σύμβασης του Άαρχους αφετέρου θα αναφερθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων φορέων λόγω και της κρατικής βοήθειας στο project.

Διευκρινίζουμε ότι δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε συναλλαγή με την εταιρεία σας παρά μόνον την τήρηση της νομιμότητας κατά τα ανωτέρω. Ως εκ τούτου θα παρακαλούσαμε να τηρήσετε τις βασικές αρχές της περιβαλλοντικής δημοκρατίας/αειφόρου ανάπτυξης έχοντας υπ’ όψιν τις δεσμεύσεις της εταιρείας σας.

Κύριοι η ENEL οφείλει να τηρήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της.

https://www.unglobalcompact.org/what-is-gc/mission/principles
https://www.unglobalcompact.org/participation/report/cop/create-and-submit/advanced/241431
https://www.enel.com/en/aboutus/a201608-vision.html

Κοινοποίηση:
  • Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Γραφείο Πρωθυπουργού - Βουλευτές Νομού Ευβοίας
  • ΜΜΕ (Ελληνικά και Ιταλικά) και Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Ορνιθολογικής Προστασίας

Μετά τιμής


___________________________

[1] https://diavgeia.gov.gr/decision/view/4%CE%918%CE%970-8%CE%91%CE%99
[2] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32011L0092
[3] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1494958759496&uri=CELEX:62015CJ0243


___________________________
Από εδώ και κάτω, δεν γράφει ο ΣΠΠΕΝΚ, αλλά εγώ.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τα κεντρικά ΜΜΕ πιέζουν για το αιολικό "πάρκο" στον Καφηρέα (2): Θέσεις εργασίας;

Μου ζητήθηκε (μετά από το προηγούμενο) να δώσω λίγη περισσότερη προσοχή στις θέσεις εργασίας, αφού τελικά αυτό μπορεί να ενδιαφέρει τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας.

Φοβάμαι ότι θα σάς απογοητέυσω με τις θέσεις εργασίας, αλλά μπορεί να σάς εμπνεύσω με το τι χρεώνουν οι γεωργοί για κάθε ανεμογεννήτρια στα χωράφια τους στο ...Τέξας, και βρείτε εσείς γιατί έχουν πιάσει τα αιολικά εκεί.

Κατ' αρχάς, δεν έχω δει απο που προήλθαν οι πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας, αν και βρήκα κάτι αντίστοιχα στο ...Τέξας. Πριν λίγα χρόνια, αντίστοιχα έταζε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΚΑΣ στην Άνδρο .   Βέβαια, τότε άλλα παραμύθια ήταν της μόδας, όπως ενεργειακή αυτονομία, τζάμπα ρεύμα, τουρισμός (πάμε να δούμε τα αιολικά στην Άνδρο μωρό μου;), και ο Διευθύνων Σύμβουλος ήταν πιο σεμνός με τις θέσεις εργασίας:  Είχε πει 150 στην κατασκευή και 50 μόνιμοι.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις από κατ' επάγγελμα επιδοτούμενους είναι δωρεάν.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες και αναφορές που λένε ότι για κάθε Πράσινη θέση εργασία χάνονται 2 ή 4, ή στην περίπτωση της Αυστραλίας 10. Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτά, και τα ενεργειακά, και σε τελευταία ανάλυση όλα αυτά που επικαλούμαι, δεν ενδιαφέρουν τον μέσο κάτοικο της Νότιας Εύβοιας. Αυτός, καλά κάνει και κοιτάει τι πιθανώς να βγάλει από αυτή την άσκηση.

Πήγα λοιπόν στο Τέξας. Το Τέξας ενσωματώνει πολλά αιολικά στα δίκτυά του, με λιγότερα προβλήματα από μέρη όπως η Καλιφόρνια..  Θα αναφερθώ στο Τέξας στο τέλος, για να είναι σχετικά πλήρης η ανάρτηση.  Υπάρχουν δημοσιευμένες πληροφορίες, από κάτι σαν το ΚΑΠΕ των ΗΠΑ, για την απασχόληση στο Τέξας από τα αιολικά:

https://www.nrel.gov/docs/fy11osti/50400.pdf


Τα κεντρικά ΜΜΕ και ορδές παπαγάλων πιέζουν για το αιολικό "πάρκο" στον Καφηρέα (1)


http://www.ikarystos.gr/2017/08/blog-post_23.html

Αν είχατε στήσει μια δουλειά, από μόνη της λίγο αμφιλεγόμενη,  από την οποία θα καθαρίζατε, τάκα-τάκα, χωρίς πολλά πολλά ένα κατοστάρικο εκατομμύρια, ζεστά φρέσκα μετρητά, και εκεί που όλα φαινόταν μια χαρά, κάποιος σας έβαζε πάγο, φυσικά και θα βάζατε λυτούς και δεμένους να την ξεμπλοκάρουν, και θα λέγατε και θα τάζατε τα πάντα, για να καθαρίσετε.

Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Καφηρέα.

Να το πιάσουμε λιγάκι από την αρχή:

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Κι άλλες διεθνείς ειδήσεις, απάντηση στο σανό που μάς ταΐζει η αιολική Μαφία

Η αντιπάθεια για τις ακριβές, ενεργειακά ατελέσφορες και μόνιμα επιδοτούμενες ΑΠΕ δεν πλέον μόνο σε εξειδικευμένα έντυπα ή σε  ...blogs.  Είναι σε μεγάλες, έγκυρες και σοβαρές οικονομικές εφημερίδες:   Η εφημερίδα The Australian είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αυστραλίας (έχει τοπικές με μεγαλύτερη κυκλοφορία, αλλά είναι τοπικές).  Η εφημερίδα Handlesblatt είναι από τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες οικονομικές εφημερίδες της Γερμανίας.


Το πλήρες άρθρο της εφημερίδας είναι στο τέλος της ανάρτησης.  Το άρθρο λέει ότι οι επιδοτήσεις που είναι να πληρωθούν για τα αιολικά της Αυστραλίας φτάνουν για να χτιστούν 10 μεγάλα πυρηνικά. Ο Πρόεδρος επιτροπής για την ενέργεια χαρακτήρισε αυτά τα ποσά εντελώς πεταμένα λεφτά. Πρόεδρος επιτροπής για το περιβάλλον είπε ότι οι ΑΠΕ πρέπει να σταθούν στα πόδια τους χωρίς επιδοτήσεις. Λόγω ΑΠΕ θα χάσουν την δουλειά τους 40.000 άτομα, ενώ 39 έργα ΑΠΕ απασχολούν 4.400 άτομα. Τα φ/β έχουν πέσει κατά 75-80% σε κόστος, που σημαίνει ότι όλα τα φ/β που έχουν ήδη μπει είναι εκτός αγοράς, και εφ' όσον οι ΑΠΕ γίνονται πιο φτηνές, δεν θα έπρεπε να μπουν ή να έχουν μπει ΑΠΕ με το προηγούμενο ή υφιστάμενο υψηλό κόστος. Η Αυστραλία έχει απαγορεύσει τα πυρηνικά και η προσδοκώμενη "καθαρή" ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ είναι καθαρή ανοησίαΜια αποδοτική μονάδα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, 1000 MW θα κόστιζε Α$2,2 δις και θα παρείχε το πιο φθηνό ρεύμα.

Για τα αιολικά στην Αυστραλία, τις συνέπειες, το κόστος και τις πολιτικές αντιδράσεις, έχω μεταφέρει ό,τι έχω δει, εδώ.


Το επόμενο άρθρο από την Handelsblatt, το ανέφερα προχτές  (Κι όσο οι αιολικοί παπαγάλοι μάς σερβίρουν σανό και fake news, τα Γερμανικά ΜΜΕ...) , αλλά βλέπω ότι έχει αναφερθεί και σε άλλες ιστοσελίδες, πχ στο NoTricksZone και στο GWPF.


Η Handelsblatt αναφέρει ότι ο αιολικός κλάδος στην Γερμανία κινδυνεύει με κατάρρευση (αμήν Παναγία μου) επειδή μειώθηκαν οι επιδοτήσεις στην Γερμανία και διεθνώς. (Μόνο στο περιβάλλον του Φάμελλου και του Σταθάκη αντί να μειώνονται, αυξάνονται -- ίσως επειδή κάποιος επιπόλαιος προϊστάμενος τα θεωρεί ...επενδύσεις. Δεν είναι...).

Αναφέρεται επίσης ότι αυξάνονται οι διαμαρτυρίες από πολίτες. Η αποδοχή των αιολικών μειώνεται και στην Γερμανία.

Η Γερμανία έχει κατορθώσει να ενσωματώσει πάρα πολλές ΑΠΕ στα δίκτυά της, βασικά με μεταβλητή λειτουργία όλης της υπόλοιπης ηλεκτροπαραγωγής και ...στρατηγικές απορρίψεις σε γείτονες (εδώ, δείτε και το κόστος και την μη μείωση εκπομπών).

Από επίσημες 100% φιλο-ΑΠΕ πηγές αναφέρεται ότι τα αιολικά είναι στα όρια την ενεργειακής βιωσιμότητας, και ότι γίνονται μη βιώσιμα με αντλησιοταμιεύσεις κλπ. Και ότι το κόστος τους διπλασιάζεται με την προσπάθεια ενσωμάτωσης της κουτουρού ηλεκτροπαραγωγής τους και χειροτερεύει όσο περισσότερα μπαίνουν.

Η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο (και να εξάγει αιολικά στους υπηκόους του Φάμελλου και του Σταθάκη)


Το άρθρο από την Αυστραλία, παρακάτω:

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Δημαρχείο Κατερίνης, 1η Σεπτεμβρίου, 19:30. Πείτε ΟΧΙ.


http://wwwaristofanis.blogspot.gr/2017/08/blog-post_32.html
 https://pierikialithia.blogspot.gr/2017/08/pieriaorienaena.html
https://www.facebook.com/groups/307577322192/

...Στις φωτογραφίες ξεκάθαρα διακρίνονται τα σημεία του παρθένου δάσους τα οποία θα καταστραφούν. Σε μία φωτογραφία διακρίνεται η καταστροφή του παρθένου δάσους από τοποθέτηση μίας μόνο ανεμογεννήτριας. Ας φανταστούμε τα Πιέρια Όρη με... 11 τέτοια σημεία...

Καλείσθε να προσέλθετε στην 18η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, που θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.30 στο Δημαρχείο Κατερίνης (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου), για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: ...Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στη θέση «Πέντε Πύργοι» της δημοτικής ενότητας Πέτρας του Δήμου Κατερίνης, με σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου Εισηγητής: Λάζος Ντόντης, αντιδήμαρχος

Είμαστε στον 7ο χρόνο από την ιδιότυπη κήρυξη πτώχευσης από τον ΓΑΠ στο Καστελόριζο. Και το 9ο από το κραχ του 2008. Το τι έχουμε περάσει σαν χώρα, και τι ο καθένας για πάρτη του, το ξέρουμε.

Σε αυτή την όχι ευτυχή συγκυρία αντιμετωπίζουμε μια νέα περίεργη Βέρμαχτ και μία νέα τάξη δοσίλογων και μαυραγοριτών:  Την αιολική Μαφία. 2-3 Γερμανικές εταιρίες, μία Δανέζικη και μισή Ισπανική, με 2-3 ξένα ολιγοπώλια - μεγάλους "Ευρωπαίους" ηλεκτροδότες -- κάθε ένας με τον μαυραγορίτη του, που μάς χώνουν σαβούρες και μας κατακλέβουν, κοροϊδεύοντας (ή εκβιάζοντας) τους Συριζαίους, και πριν από αυτούς, το περίεργο συνοθύλευμα ΠασοκοΝεοΔημοκρατών.

Τα αιολικά μπαίνουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται και οι επιδοτήσεις είναι ο αυτοσκοπός τους. Υπάρχουν 10-11 επιδοτήσεις: 

1) Η ταρίφα των 90 περίπου ευρώ για κάθε εγχεόμενη, κουτουρού, μεταβλητή, διαλείπουσα, στοχαστική μεγαβατώρα. (Αυτή είναι η βιτρίνα)

2) Η υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα αγορά αυτών των κουτουρού μεγαβατωρών

3) Οι ποσοστώσεις - κινούμενοι στόχοι για τα αιολικά και τις ΑΠΕ (τους έχουμε ξεπεράσει!)

4) Η παραχώρηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων από φαύλους, ή ηλίθιους (ή και τα δύο)

5) 30-40% του κατά δύναμη υπερκοστολογημένου έργου, μπροστά! (Αυτό είναι το κίνητρο!)

6) Το πολλαπλό κόστος ενσωμάτωσης του κουτουρού ρεύματος:  α) Δίκτυα, β) εφεδρείες, γ) δεσμεύσεις νερών, δ) φυσικό αέριο, στ) επιδοτήσεις μονάδων αερίου... Το 90 άνετα γίνεται 180. Το ρεύμα κάνει 50 σήμερα, έκανε 20-25 όταν ήρθε ο ΓΑΠ με την Ταγάρω.

Τα ποσοστά που τάζουν σαν επιστροφές στου Δήμους είναι βιτρίνα (πληρωμένη από τους δημότες!). Στην πραγματικότητα οι αιρετοί άρχοντες... Όχι , δεν λαδώνονται αιρετοί στην Ελλάδα του Φούχτελ. Και χωρίς πλάκα, ΞΕΡΩ Δημάρχους και αιρετούς που λένε ΟΧΙ στην απάτη και στην καταστροφή του τόπου τους.

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ