Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία-Κόσμος, 3o ματς, 2ος γύρος


Σήμερα ήταν μια διαφορετική μέρα και θα αλλάξω θέμα. Θυμάστε το κραχ του 2008; Χέρια, χέρια να δω ποιος το θυμάται. Σε αυτό είμαστε ακόμα. Το κραχ προεξοφλούσε ότι θα έπεφτε η οικονομική δραστηριότητα... Και σε ένα υπερχρεωμένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό λέγεται ...συστημικό ρίσκο.

Το πιο περίεργο σήμερα ήταν που η Fed, (αυτή που αρέσει στους "Ευρωπαίους" να κακολογούν), ΔΕΝ πούλησε ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, όπως το είχε προγραμματίσει. Που σημαίνει ΔΕΝ τράβηξε ρευστότητα από την αγορά. Που σημαίνει ότι ήθελε να την αφήσει την ρευστότητα στην αγορά. Και λίγο μετά είδαμε την συντονισμένη κίνηση Fed, Τράπεζας Αγγλίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Ελβετίας και ECB. Μόνο που δεν άκουσα κιχ από Γερμανία, πλην σου ψου μου περί ενίσχυσης του IMF (κάτι που είχαν ψιλοσνομπάρει στο IMF, τότε, μέσα Οκτωβρίου, που είχαν πει ότι το IMF δεν χρειάζεται κεφάλαια...)

Θυμάστε, πριν 2-3 εβδομάδες, που η S&P "κατά λάθος" υποβάθμισε την Γαλλία; Μια μέρα μετά που μάθαμε ότι υπάρχει spread Γαλλίας-Γερμανίας... Λάθος; Η S&P; Κάνουν τέτοια λάθη στην S&P;  Όποιος το πιστεύει αυτό πιστεύει και στις νεράϊδες. Και όπως μάθαμε για την Βελγική Dexia, είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ μάθαμε για 1-2 Γαλλικές Ντέξιες...

Και την επίσκεψη Γκάϊτνερ στα μέσα Σεπτεμβρίου;  "...it sounds like there was a clash of views between Geithner and the German and Austrian finance ministers at the meeting in Poland...". Τι είπε ο Γκάϊτνερ, τότε; Κάτι μεταξύ τυπώστε λεφτά και χώστε ρευστότητα και μην πεθάνετε την περιφέρεια, γιατί θα πεθάνετε και εσείς, και αν πεθάνετε εσείς, θα στενοχωρηθώ εγώ. Αυτό είπε. Και σας το έχω ξαναπεί, ο Γκάϊτνερ ξέρει τι του γίνεται.


Και τι συμβαίνει τόσο καιρό; Βασικά φεύγει κεφάλαιο από την Ευρώπη; Γιατί φεύγει; Μα επειδή φοβάται. Για τον ίδιο λόγο που μερικοί από εσάς έχετε σηκώσει λεφτά και τα έχετε στο στρώμα. Φοβάστε μην σας τα μπλοκάρουν, μην χαθούν, δεν ξέρετε, φοβάστε. Στην αρχή φοβήθηκαν όσοι είχαν σχέση με εμάς. Μετά με τα υπόλοιπα PIIGS. Μετά με την Αυστρία, μετά με την Γερμανία. Και καλή η "οικονομία" των Γερμανών, αλλά πεθαίνει τους υπόλοιπους, και θα πεθάνει και την Γερμανία (που όμως έχει κάνει τα κουμάντα της στον Νότο), αλλά πριν πεθάνει την Γερμανία θα πεθάνει την Γαλλία και μαντέψτε σε ποιόν χρωστάει η Γαλλία...

Αυτό που έγινε σήμερα, είναι μετά από εβδομάδες και μήνες Γερμανικού πεισματικού δήθεν πουριτανισμού (δεν θέλουν να αποχωριστούν από το σεντούκι με τα λάφυρα), οι Σύμμαχοι έριξαν δολάρια στις ξεθεωμένες από έλλειψη ρευστότητας Ευρωτράπεζες, και τους είπαν΄"κάνετε τράμπα σε ευρώ (swap) να κάνετε την δουλειά σας, μην σκάσετε, στα καλά καθούμενα". Νίκη της Γερμανίας; Δεν νομίζω... Ή το δολάριο θα υποκαταστήσει το ...ευρώ, ή το ευρώ θα πάει στα σύννεφα και οι Γερμανοί θα πουλάνε τις BMW τους ο ένας στον άλλο. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, λασκάρισε ΚΑΙ η Κίνα. Και το ευρώ, φυσικά, πάνω.


Δύο φορές σας έχω πει ότι η Gudrun αντιστέκεται, αλλά θα χαλαρώσει (εδώ και εδώ). Σήμερα της είπαν οι Σύμμαχοι (και οι Κινέζοι) "κοπέλα μου, ή χαλαρώνεις και τυπώνεις, ή θα γίνεις Ελβετία. Με ωραίο πανάκριβο νόμισμα να το κοιτάς". Η Gudrun ήταν μια από τις μυθικές Γερμανίδες ηρωίδες... Κάτι σαν την Μέρκελ. Εκτός εάν η Gudrun μέσω λοιπών Ευρωπαίων τουμπάρει τους Συμμάχους...

Προσέθεσα και τα ακόλουθα. Το πρώτο είναι ...προφανές. Το δεύτερο καταλήγει ότι έχουμε ανάγκη την Γερμανία που θα ...επιβάλει τους όρους της, και μου θύμισε ότι ο Παπαδήμος μας έχει ξεβρακώσει.
Stratfor: Fed Action in Europe Underscores Dollar Primacy
Stratfor: Concerns About Germany's Commitment to the Eurozone

Το παιχνίδι είναι σε φουλ εξέλιξη, και εμείς νηστικοί και δεμένοι χεροπόδαρα θεατές.

Χαζέψτε και άλλα ζουμερά
Η Γαλλική, παρντόν, "Ευρωπαϊκή" τράπεζα
Οι τρεις πιθανότητες, #1, #2, και #3
Η Deutsche Bank πουλάει το asset management
Όποιος προλάβει
Ποιά Γαλλική (έεε  Ευρωπαϊκή) Τράπεζα;

7 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

με απλα λογια απο το seekingalpha...το πλοιο βυθιζεται και δεν εχει σημασια σε ποια θεση ειναι η ξαπλωστρα στο καταστρωμα.

archaeopteryx είπε...

Το πλοίο βυθίζεται, αλλά όχι αναγκαστικά και όχι αναγκαστικά απότομα.

Υπάρρουν χρέη που πρέπει να διαγραφούν, πάγια που πρέπει να απομοιωθούν, ζημιές να γραφτούν, και κάπου χρειάζεται εμπιστοσύνη στον κόσμο να σχοληθεί με τις δουλειές του ή να φτιάξει καινούργιες.

Το Γερμανικό πλάνο παρά είναι Γερμανικεντρικό. Καλό για αυτους, αλλά πηδάει τους υπόλοιπους. Οι άλλοι είναι πιο ...της ελέυθερης ναυσιπλοϊας...

Ζάχαρη είπε...

δεν φταιω τωρα εγω για το
zero

http://www.zerohedge.com/news/china-will-not-hesitate-protect-iran-even-third-world-war

Ανώνυμος είπε...

Χα!

η Κίνα γυρνάει στην Basel II!!! Ακολουθεί την Ευρώπη και την Αμερική με 30 χρόνια διαφορά.

Μετά προβλέπω να καταργούν (αν έχουν) το δικό τους Glass steagall act!!!

Τώρα, χρήμα δεν τυπώνεται....εσύ και εγώ πάλι κρύο αγγουράκι θα φάμε. Ότι γίνεται, δεν γίνεται για την παραγωγή αλλά για την πιο ανέξοδη αντικατάσταση ευρώ σε δολάρια.....Το ευρώ εγκαταλείπεται πλέον μαζικά, ήσυχα και απλά!!!

ΥΓ. Καλό βίντεο για το Global Warming Swindle εδώ http://vimeo.com/9092816 στα ελληνικά

sawas

archaeopteryx είπε...

sawas πολύ ενδιαφέρον και απλό. Εάν θυμάμαι καλά, εσύ μου "σύστησες" και τον Lindzen που για μένα ήταν το ξεκαθάρισμα των αποριών. Δεν κρύβω ότι δεν είχα ιδέα περί κλιματολογίας και ενστικτωδώς μου ακουγόταν ότι κάτι βρωμούσε (ήξερα πχ περί little ice age από ...έργα τέχνης, και περί Μυκηναϊκού πολτισμού από το σχολείο) αλλά ως εκεί...

Ανώνυμος είπε...

Η Μέρκελ, είναι η αρχικνίτισσα της πρώην Α.Γερμανίας που κουβαλά τα παλιά της κουσούρια με νέο κάλυμμα. Τα περί "πειθαρχίας" "τιμωρίας" κλπ αντηχούν τα παλιά σλόγκαν για την καπιταλιστική παρακμή. Ξύλινη γλώσσα προδίδει ξύλινο μυαλό.

Την καταλάβανε οι Αμερικάνοι. Οι Ευρπαίοι ακόμη τραβολογούνται με τα διαλεκτικά κόμπλεξ και άφησαν ένα σχετικά απλό πρόβλημα ρευστότητας να διογκωθεί σε γενικευμένη κρίση.

KostasK είπε...

Το δολάριο πΓΑΠ (προ Παπανδρέου)πήγαινε να χάσει τη θέση του σαν αποθεματικό και το ΔΝΤ θα κατέβαζε στόρια. Γι αυτό συγκαταλέγεται ο ζαβός στους μεγάλους διανοητές. Τα γίδια οι Γερμανοί θα καταλάβουν μετά απο την καταστροφή τους τι έγινε. Δυστυχώς η καταστροφή μπορεί να είναι παγκόσμια, οπότε δεν θα καταλάβουν ποτέ, έτσι κι αλλιώς.