Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Πτωχεύσεις, ρυθμίσεις, εκκαθαρίσεις κλπ.


Το θέμα σήμερα είναι καταθλιπτικό του σκοτωμού: Πτωχεύσεις, εκκαθαρίσεις αναδιαρθρώσεις, και όλα αυτά που με έμφαση μας λένε «όχι, ορκίζομαι, δεν πρόκειται να γίνει».

Στον πολιτισμένο, αλλά άκρατα καπιταλιστικό κόσμο, όταν μια εταιρία που χρωστάει λεφτά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, δεν έχει για τα δάνεια, για μισθούς και τέτοια καλά, βαράει κανόνι, πτωχεύει, κάνει στάση πληρωμών. Μόνο που σε χώρες με άκρατο καπιταλισμό, το κανόνι βαράει υπό την αιγίδα και προστασία κάποιου Δικαστηρίου. Πας στο Δικαστήριο, λές «κύριε δεν έχω», κοιτάει λίγο το Δικαστήριο την περίπτωση και σου λέει:

«Παιδί μου θα σε προστατεύσω, για να χαθούν όσο λιγότερα λεφτά, να μπορέσεις να αναδιαρθρώσεις, να πουλήσεις όμορφα και ωραία τίποτα οικοπεδάκια και θυγατρικές να μαζέψεις ρευστότητα, να συνεχίσεις παραγωγή, να μην χαθούν όλα τα μεροκάματα, να παζαρέψεις με τους πιστωτές σου έναν εύλογο συμβιβασμό, θα συζητήσεις με τους εργάτες σου ποιοί μένουν ποιοί φεύγουν, θα ψάξεις για κανένα συνεταίρο με λεφτά… τέτοια.


Αν (συνεχίζει το Δικαστήριο) τα καταφέρεις και με λίγες ή πολλές θυσίες από όλους, βρεθεί μια βιώσιμη λύση, τότε θα βεβαιωθώ και εγώ ότι είναι βιώσιμη, θα πάρει ο κάθε ένας ό,τι είναι να πάρει και θα δώσει ό,τι είναι να δώσει,θα σας ευλογήσω, και πορεύεστε εν ειρήνη, και εύχομαι να μην σας ξαναδώ. Αν πάλι δεν μπορέσεις να συμμαζέψεις το μαγαζί, τότε θα πάμε σε εκκαθάριση, και εάν δεν έχετε συμφωνήσει πως θα μοιράσετε τα λεφτά, θα σας πω εγώ «πώς» με βάση ποιος έχει προτεραιότητα και σειρά, και στο καλό και λυπάμαι που δεν σωθήκατε»
Το Δικαστήριο, στην καπιταλιστική αυτή χώρα, θα βεβαιωθεί ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, (οι πιστωτές, οι προμηθευτές, οι μέτοχοι, η …Εφορία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι πελάτες) μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του, και εάν χρειαστεί θα προτείνει ή θα εγκρίνει ανεξάρτητους συμβούλους για κάθε ένα, που πάντα υπό την επίβλεψη του Δικαστηρίου, θα πληρωθούν ανάλογα με την επιτυχία του πελάτη τους, και εφ’ όσον τα βρουν σε παζάρια, και εφ΄όσον κρίνει το Δικαστήριο ότι όλα είναι εύλογα σύννομα, χωρίς προφανείς αρπαχτές, λαμογιές και τέτοια. Αν πάλι δεν βρεθεί συμβιβασμός, τότε το πράγμα πάει σε εκκαθάριση.

Αυτοσχεδιάζω λιγάκι σε αυτά που σας λέω αλλά περισσότερα για αυτά τα πράγματα σε άκρατα καπιταλιστικές χώρες θα βρείτε εδώ και εδώ και για ένα επώνυμο πρόσφατο παράδειγμα εδώ, (αλλά αν αρχίσετε να μπαίνετε στα links θα ξημερωθείτε). Και το μάθημα δεν είναι πλήρες, αν δεν δείτε και το θέμα των ρυθμίσεων, ή επαναδιαπραγματεύσεων του χρέους , δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση όλου του πακέτου των δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν (αφού δεν μπορούν οι πιστωτές να πιάσουν τον οφειλέτη από τον λαιμό, γιατί είναι υπό την προστασία του Δικαστηρίου -- αυτή είναι η έννοια του Δικαστηρίου). Αυτό σημαίνει λίγο διαγραφή, λίγο αποπληρωμή αν πουληθεί κανένα οικόπεδο, λίγο αντικατάσταση με τίποτα που να λήγει σε 10 χρόνια, λίγο αντικατάσταση χρέους με μετοχές (οι πιστωτές έγιναν συνέταιροι και ο παλιός έχασε το μαγαζί του – ναι, χάνει ο παλιός μέτοχος, καμιά φορά χάνει τα πάντα, αλλά η επιχείρηση, «αναγεννημένη» ζει, και να βγαίνουν τα νούμερα του αφήνουν και αυτού ένα 3% για σουβενίρ)

Αυτό που έχει σημασία είναι η φιλοσοφία: Έκανες λάθος, την πάτησες, πληρώνεις, πληρώνετε όλοι από κάτι, δοκιμάζεις ξανά με νέους όρους, καλή τύχη. Επιτρέπεται και ενθαρρύνεται (με τα δικά μας κριτήρια) η αποτυχία. Η πληρωμή και η μερική χασούρα είναι δόκιμη θεραπεία. Ο συμβιβασμός, μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση, ενθαρρύνεται γιατί οι συνολικές ζημιές θα είναι μικρότερες. Κάθε ένας εκπροσωπείται χωριστά και ανεξάρτητα. Ενθαρρύνεται η «κάθαρση» ο «συμβιβασμός», η «αναγέννηση». Δύσκολες έννοιες στην Ευρώπη και δυσκολότερες … ανατολικά της Ιταλίας. Και το Δικαστήριο δεν βλέπει καθόλου ευνοϊκά λαδώματα,μίζες, μεγάλε δικέ μου και τέτοια…


Στην Ελλάδα τώρα… Τυπικά υπάρχει πτωχευτικό δίκαιο, αλλά το Google έχει πενιχρά πράγματα. Βρήκα αυτό, που είναι καλογραμμένο, θα έχει φτιαχτεί με επιδότηση από την ΕΕ. Έχει περισσότερη χαρτούρα, λιγότερη ευελιξία. Βασίζεται σε διορισμένα άτομα που τα ξέρει συνήθως μόνο η μαμά τους και υπάρχει η έννοια της απόφασης μάλλον παρά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η έμφαση είναι περισσότερο στην άνωθεν οριζόμενη μοιρασιά, μετά από προδιαγεγραμμένες διαδικασίες, παρά στην «κάθαρση» και «αναγέννηση». Η λέξεις «κάθαρση» και «αναγέννηση» είναι αρχαίες, και φοβάμαι ότι από τον 5ο αιώνα και μετά έμεινα σαν ποιητικές εκφράσεις.


Η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι …ελληνική. Πρώτον, οι τράπεζες έχουν το πάνω χέρι: Βάζουν κάτω τον επιχειρηματία και του λένε: «Φέρε τα λεφτά από το Λιχτενστάϊν»… «μα δεν έχω!...» «σκάσε και φέρτα τα έχω δει, να τα, τότε τα έστειλες». Τα φέρνει ο δύσμοιρος, μειώνεται το υπόλοιπο, ξανανοίγει η στρόφιγγα με νέους δήθεν όρους, μέχρι νεωτέρας. Ή του λέει η τράπεζα: «φέρε τα λεφτά ή το σπίτι και το εξοχικό και το κότερο και το νησάκι, δικά μου» ίδιο αποτέλεσμα. Ήδη, σε αυτή την αισχρή εκδοχή, βάλτε και το φανταστικό σενάριο να πάρει και ένα δωράκι ο τραπεζοϋπάλληλος… Όπως λέμε «έεε.. είπαμε ένα δωράκι, όχι και 500 εκατομμύρια». Ή ο σύνδικος… Πόσους έχετε γνωρίσει; Πόσοι ξεκίνησαν φτωχά και τίμια παιδιά από την επαρχία και έγιναν πλούσιοι με …λόττο; Ή οι πλειστηριασμοί… Ποτέ δεν είναι στημένοι, ποτέ δεν υπάρχουν κοράκια, κράχτες, λαμόγια και μηχανισμοί πολύ πιο σοφιστικέ από αυτούς που υπάρχουν για να περάσεις ΚΤΕΟ ή να βγάλεις άδεια φορτηγατζή… Ή τα δάνεια τα ίδια… Μα είναι δυνατόν να δίνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι δάνεια με εγγύηση όμορφα νησάκια, η πολυκατοικίες, γνωρίζοντας ότι ο επιχειρηματίας με λίγο σπρώξιμο θα φουντάρει και (α) θα βγάλει η τράπεζα από την πολυκατοικία, (β) θα μεθοδευτεί το νησάκι στον δικό μας, (γ) θα φάει και το κύκλωμα (δ) θα πάρει και το κατιτίς του αυτός που το σκέφτηκε… Αυτά είναι κακοήθειες, δεν γίνονται, ούτε έχουν γίνει και μόνο …κομμουνιστές τα λένε αυτά για κακοήθη δυσφήμιση του κλάδου.


Ο μηχανισμός στην Ελλάδα, φιλοσοφικά, είναι σχεδιασμένος όχι για «κάθαρση» και «αναγέννηση», αλλά για «έλα εδώ, φέρ’τα» ή «πόσα θες να συνεχίσω». Συγγνώμη, ο κόσμος είναι κακός. Και όσο λιγότερη δημοσιότητα και διαφάνεια, τόσο χειρότερα. Η Δύση σε αυτά έχει διαφάνεια, και οι πάντες …οπλοφορούν, και κάπως είναι πιο αποτελεσματικό τώρα… Τον 19ο αιώνα, ήταν βέβαια …Σικάγο.


Ωστόσο δεν τα έγραψα όλα αυτά για να κάνετε χρεωκοπίες (ή χρεοκοπίες) και ρυθμίσεις στην Ελλάδα, ή στο Σικάγο. Τα έγραψα, γιατί δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, και συχνά η ξύλευση είναι άκομψη και καταστρεπτική. Τα έγραψα γιατί η Ελλάδα είναι σήμερα η δρυς, δεν ξέρω αν το Δικαστήριο υπάρχει, υποθέτω είναι κάτι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ή είναι αυτοί οι …σύμβουλοι; Ή είναι οι νέοι ή ενδιάμεσοι πιστωτές; Και ποιά οικόπεδα θα πουλήσουμε; Και ποιος είναι ο σύνδικος; Τα κοράκια; Και σε τίνος πτωχευτικό δίκαιο είμαστε; Και ποιος κοιτάει τα δικά μας συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα των Ελλήνων; Και, το χειρότερο, τι από όλα αυτά ξέρει και κάνει η Κυβέρνησή μας, από πότε, τι έχει πει σε ποιόν, και γιατί εγώ, που είμαι ο φορολογούμενος, ο …«Πολίτης» όπως μου τσαμπουνάνε, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, είμαι στην …αδιαφάνεια;

8 σχόλια:

  1. Οι υποπράκτορες και χαμόγια τύπου Δανέλης ,Τσαρούχας ,Πανέτας στην ΔΕΗ Α.Ε.κλπ ..να είναι καλά και να τους χαίρονται στο ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μιτσιος σε ρόλο κοουτς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1819023 χιχιχχιχιχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα το βρήκα αυτό το ποστ.

    Όταν σε ρωτάω μου απαντάς ότι είμαι πασόκος αντί να μου πεις αυτό που λες κι εδώ :

    "δεν ξέρω αν το Δικαστήριο υπάρχει, υποθέτω είναι κάτι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ή είναι αυτοί οι …σύμβουλοι; Ή είναι οι νέοι ή ενδιάμεσοι πιστωτές; Και ποιά οικόπεδα θα πουλήσουμε; Και ποιος είναι ο σύνδικος; Τα κοράκια; Και σε τίνος πτωχευτικό δίκαιο είμαστε; Και ποιος κοιτάει τα δικά μας συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα των Ελλήνων; Και, το χειρότερο, τι από όλα αυτά ξέρει και κάνει η Κυβέρνησή μας, από πότε, τι έχει πει σε ποιόν, και γιατί εγώ, που είμαι ο φορολογούμενος, ο …«Πολίτης» όπως μου τσαμπουνάνε, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, είμαι στην …αδιαφάνεια;"

    που ουσιαστικά είναι παραδοχή ότι εκτός από την συναίνεση που χρειάζεται και δεν φαίνεται να υφίσταται δεν γνωρίζουμε και με ποιές δομές θα διαπραγματευτούμε εάν θεωρήσουμε την μη έξοδο από το ευρώ ως προυπόθεση.

    undercover gpr / gpr / greekpoliticalreview / κι ότι άλλο nickname με φωτίσει ο θεός για να αποφεύγω το επιβραδυντικό moderation...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε _αμώ το... Εγραψα ένα κατεβατό τεχνοκρατική απάντηση και μου έβγαλε ερορ το μπλόγκερ και την έχασα!...

    Περίληψη:

    Πρώτον συγγνώμη, φαντάστηκα άλλος ένας σπασοτέτοιος που δεν του άρεσε η λέξη αναδιάρθρωση.

    Δεύτερον, εάν ο ΓΑΠ ήταν ειλικρινής και πραγματικός, και ξεκινούσε τον Οκτώβριο, με την λαζάρ, εξελάκια, μία δίκαιη πρόταση στον ελληνικό λαό (και τους πλούσιους, όχι μόνο τους κρατικοδίαιτους και τους πασόκους) και επιζητούσε μία ρύθμιση, με εγγύηση από την ΕΚΤ/ΔΝΤ (ρευστότητα και μπαμπούλας) με μάι τράπεζα να ηγείται των τραπεζών και μία των πλούσιων οδοντιάτρων, θα πετυχαίναμε επιτάχυνση, κάποια συναίνεση στην Ελλάδα, σίγουρα κάποια επιμήκυνση, χάρι, πλαφόν σε επιτόκια για κομμάτι του υπολοίπου, κοινώς αναδιάρθρωση. Τότε. Τώρα, ούτε το 1/10.

    Αντί να κάνει αυτό, το άτομο για το οποίο απορώ εάν είναι βαλτός απατεώνας ή απλά κουτεντές, έκανε τους μέν άνω κάτω με ελληνοποιήσεις, εμένα ανω κάτω με πράσινες βαλχάλες, και τώρα τους φουκαράδες ποπυ θα μείνουν στον δρόμο, δυστυχείς. Η συνολική μιζέρια τώρα, θα είναι μεγαλύτερη από εάν είχε ακολουθήσει άλλη ρότα... Νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδί μου κολλάς κι εσύ σαν τον Φ. , χέστον τον ΓΑΠ αφού έτσι κι αλλιώς δεν κυβερνάει αυτός όσον αφορά τα μάκρο , αυτός ελέγχει μόνο τα μίκρο (τύπου ποιος θα πάρει τη δουλειά του τζόγου,των αιολικών κτλ)και εννοείται λαμογίστικα (δλδ τι περίμενες?εντιμότητα από πασόκ&ΝΔ?).

    Εγώ θέλω να καταλάβω τη λογική των Ε.Ε και ΔΝΤ γιατί θεωρώ επιζήμιο και παράλογο γι'αυτούς να προωθούν την μείωση του βιωτικού μας επιπέδου μακροχρόνια.

    Αρχικά οι ερωτήσεις :

    1) το πακέτο των 110 δις δεν είναι κατά κάποιο τρόπο επιμήκυνση ?
    2)Μου κάνει φοβερή εντύπωση που δεν βάζεις καθόλου στην εικόνα του σεναρίου της γρήγορης αναδιάρθρωσης (με προυπόθεση το haircut) τις συνέπειες που θα είχε στις υπόλοιπες γειτονικές παραπαίουσες οικονομίες.Αλήθεια τις θεωρείς μηδαμινές ή απλά δεν σ'ενδιαφέρει ? Γιατί εγώ θεωρώ πιθανότατη τη κατάρρευση π.χ Ισπανικών τραπεζών και αμέσως μετά και του κράτους άμα αναγκαστούν να διαγράψουν αξίες Ελληνικών ομολόγων ή δεχτούν επίθεση από "γυμνούς" με τη δικαιολογία της Ελληνικής κατάρρευσης (αφού άμα μιλάμε για κούρεμα μιλάμε για κατάρρευση)
    3)Σε περίπτωση πετυχημένης διαπραγμάτευσης χωρίς κούρεμα όπως ακριβώς το περιγράφεις θεωρείς ότι με μια επιμήκυνση δεκαετίας ή και περισσότερο θα είχαμε σοβαρή μείωση του συστημικού ρίσκου κατάρρευσης ? Θέλω να πω εκτός των τοκοχρεωλυσίων που θα έπεφταν τι άλλο θα κερδίζαμε ?

    Να σου πως περιληπτικά την δική μου γνώμη :

    Αρχικά θεωρώ ότι με κάποιο τρόπο αναδιαπραγμάτευση θα γίνει γιατί τα νούμερα απλά δεν βγαίνουν.Για να γίνει πετυχημένα από πλευράς μας όμως πρέπει να βρούμε ισχυρά διαπραγματευτικά ατού.Ένα δυνατό ατού θα ήταν η ελαχιστοποίηση του ελλείματος γιατί με 22δις έλλειμα πως σκατά θα βγεις στην αγορά μετά την αναδιάρθρωση για δανεικά ? Αν έχεις μεγάλο έλλειμα το ατού γυρνάει στους πιστωτές σου.

    Ο Ροδινός έγραψε σήμερα ένα σενάριο που το έχω στο μυαλό μου από τότε που άκουσα τον Σαχινίδη να μιλάει για προαποφασισμένο ΔΝΤ από τον Οκτώβρη (όχι ακριβώς αυτό που περιγράφει αλλά πολύ κοντά.Και αν γυρίσεις σε σχόλιά μου ως undercover θα δεις ότι έχει βάλει αρκετά στοιχεία που είχα γράψει κι εγώ).

    Έχω κι άλλα να πω για την εδώ και τώρα αναδιάρθρωση όσον αφορά τις συνέπειες ντόμινο αλλά θέλει πολύ ανάλυση.

    Σχετικά με τα εσωτερικά πιστεύω πως εκτός των εργασιακών (που είναι για μένα η μεγαλύτερη απάτη του Πασόκ) όλα τα άλλα έπρεπε να γίνουν αργά ή γρήγορα.Ίσως όχι με την ένταση που έγιναν τώρα αλλά λίγο πιο σταδιακά.Έπρεπε όμως να κοπούν λίγο τα φτερά μας γιατί το χαμε χάσει το μυαλό μας εντελώς..Απλά βλέπω ότι το Πασόκ τα κάνει πρόχειρα,λαμογίστικα και υπό πίεση.Όμως δεν μπορώ να πω πως η ΝΔ θα τα κατάφερνε καλύτερα και νομίζω πως αποδείχτηκε αυτό.

    Τεράστιο Υ.Γ : τα μικροκομματικά όμως φίλε μου δεν με αφορούν πλέον , άμα εσένα σε πείθει ο Φ. ότι ο ΣΑΜ ήρθε για να καθαρίσει το τόπο με γειά σου με χαρά σου (τουλάχιστον έχεις κάτι να ελπίζεις) , εγώ δεν μασάω πάντως (εκτός αν βγει να καταγγείλει π.χ τον Κακλαμάνη και τον Αβραμόπουλο ότι ως υπουργοί υγείας περιέθαλψαν τη μαφία των προμηθευτών που είχε εδραιώσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος με την υπογραφή της Μαριλίζας χεχεχε).

    Έχω προσέξει πάντως (γιατί είμαι παθών) ότι αν κολλήσεις στο antinews πολύ καιρό παθαίνεις μια κάποια viagroποίηση και τα βλέπεις όλα μπλε (λολ) οπότε πρόσεχέ το.

    Κι εδώ ξεκινάει η παράνοια στο Λας Βέγκας:

    Υποψιάζομαι δε ότι μια χαρά είχες καταλάβει με ποιον μιλούσες (μιλάμε 3-4 μέρες τώρα με αυτό το nick κι όλοι οι άλλοι το είχαν καταλάβει.Έ ,του πούστη εσύ να μην..) αλλά είχες επηρεαστεί από τον Φ. που "βριζόμασταν" 2-3 μέρες και με έλεγε πασόκο (αλλά αυτό δεν ήθελα να στο πω γιατί μάλλον είναι ολίγοντι παρανοικό ΛΟΛ).

    Τέλος δες στα σχόλια της πρώτης ανάρτησης (5/06/2010) τι λέω για σένα και 2-3 άλλους για να πειστείς ότι είμαι εντελώς ειλικρινής απεναντί σου

    Τέλος πάντων εγώ δεν παρεξηγούμαι απλά όταν νευριάζω αλληλοβρίζομαι με αυτόν που με νευριάζει και μετά αγκαλιασμένοι πάμε για μπύρες.

    (εδώ το σχόλιο : h**ps://www.blogger.com/comment.g?blogID=8958945700933720745&postID=5846378568646735272&isPopup=true)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν θες το πιστεύεις, όταν είπες ότι έχουμε μιλήσει εκτός αντι, είπα "ωχ κάποιος που κατάλαβε ποιός είμαι" χαχαχαχά. Και μετά μου πέρασε τι είναι gpr.

    Σωτήρα, δεν βλέπω πουθενά, είτε σε άτομα ειτε σε κόμματα.

    Αναδιάρθρωση τώρα ή στο μέλλον θα είναι περισσότερο επαχθής από ότι να ήταν με δική μας πρωτοβουλία πριν 8 μήνες. Καθυστερήσαμε μάλλον για να κάνουν αναδιατάξεις στα χαρτοφυλάκιά τους 2-3 μεγάλες τράπεζες, και ίσως και ιδιώτες. (Μία μεγάλη υπόθεση insider trading την έχω πεί).

    Τα 110 είναι το bridge, που όμως πάει χαμένο αφού δεν εντάχθηκε από την αρχή σε συνολική ρύθμιση (εκτός αν το έχουν κάνει και δεν το λένε).

    Επίσης πήγε χαμένο το εφέ του να μαζέψεις 5 ή 50 δις σαν διαπαραγματευτικό εργαλείο.

    Κοινώς, συρρόμαστε σε τμηματικά μέτρα, με τα οποία δεν έχουμε εμείς το διαπαργματευτικό πάνω χέρι, το έχουν οι πιστωτές και οι κυβερνήσεις τους.

    Οι συνέπειες στις άλλες τράπεζες... Μα αυτό θα ήταν και ίσως ήταν το ατού μας, ο "εκβιασμός" μας. Ρυθμίστε εμάς, και βάλτε τα 10 δις που χρωσταμε στην Πορτογαλία, και να τα 5 μετρητά από τον εφ άπαξ φόρο.

    Βασικά, δεν εκπροσωπήθηκαν ποτέ, συνολικά, και οργανωμένα (νομίζω) τα συμφέροντά μας. Και ή δεν χρησιμοποιήσαμε τα διαπραγματευτικά μας ατού, ή το κάναμε με τρόπο που φανήκαμε βλάκες, ή τα δώσαμε ένα ένα όπως συμφέρει τους άλλλους και όχι εμάς. Ασε που το 80% της προσπάθειας ήταν επικοινωνιακό για εσωτερική κατανάλωση. Εξ ου και το ερώτημα "εκκαθαριστής ή αναισθησιολόγος"; 7 μήνες αναισθησία.

    Kαι με τα εργασιακά όπως τα κάνουν έχω πρόβλημα. Ναι έχουν γίνει αυτά που είναι, ναι είναι ένα μεγάλο (και ακριβό και μπελαλίδικο) ταμείο ανεργίας το Δημόσιο, αλλά δεν είναι για μένα το μόνο ή μεγαλύτερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας. Τα έργα βιτρίνας που σπρωχνουμε χώμα προς πίσω με λεφτά φορολογουμένων και καταναλωτών, Σίσυφος και Τάνταλος. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι επιδοτούμενα χωματουργικά για να εισάγουμε σαβούρα που θα πληρώνουμε μέχρι να σαπίσει (η να σαπίσουμε εμείς). Διώξε, κόψε, στείλε α λα ΠΟλ ΠΟτ στην επαρχία, αλλά κόψε τους κρατικοδίαιτους. Εκεί είναι ο καρκίνος.

    Αυτά είναι βέβαια άκρως θεωρητικά και κατόπιν εορτής, πλέον. Τώρα, όσοι μείνουν απλά θα γράφουν βιβλία "τι ωραία που θα μπορούσαμε να είμαστε εάν δεν κλπ" γιατί μπαίνουμε σε σπιράλ τούμπας που δεν μπορώ να διανοηθώ που θα καταλήξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι βρε σε πιστεύω. Σου πα απλά ένα παρανοϊκό που μου πέρασε απ'το μυαλό γιατί έχω το χούι να θέλω να είμαι καθαρός και ειλικρινής με ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι , έστω και ανώνυμα.Λολ anyway αυτά είναι δικά μου θέματα που έχουν να κάνουν με την περίεργη κυκλοθυμία μου.

    Τώρα σιγά σιγά αρχίζω και σε πιάνω πάντως αν και επιμένω πως μια τέτοιου είδους "εκβιαστική" από την πλευρά μας πίεση για αναδιάρθρωση θα έφερνε επιθετικότητα και χονδροειδείς αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαίων πιστωτών μας.Αν θέλουν να θεσπίσουν κανόνες ποινών (και ίσως και ποινής εξόδου) τώρα , φαντάσου τι θα ζητούσαν σε περίπτωση δικής μας πίεσης για τέτοιας έντασης και απροετοίμαστης (προς την παγκόσμια κοινή γνώμη και το παγκόσμιο επενδυτικό κοινό) αναδιάρθρωσης.

    Θεωρώ πολύ πιθανό να μας έθαβαν ομαδικώς και οι Ευρωπαίοι αλλά και η υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

    Δεν το ήθελαν (συναίνεση) να γίνει κάτι τέτοιο και ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει αν το δεν το ήθελαν μόνο και μόνο από εθνικό (το κάθε κράτος/τράπεζες) συμφέρον ή από φόβο για τις συνέπειες και στο νόμισμα αλλά και στα δημόσια χρέη τους ξεχωριστά.Μη ξεχνάς ότι η κρίση Δ.Χ θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα και δεν είμαι σίγουρος αν θα άντεχε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεύτερη Lehman (σε υπερθετικό βαθμό) σε μόλις δυο χρόνια (πολλά τα λεφτά στα cds και απ' ότι είδες τους κατόχους της AIG τους πλήρωσαν τελικά στο χαμηλόφωνο οι αμερικανοί φορολογούμενοι.

    Ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας , όμως φίλε , δεν πρόκειται να βληθεί.Πρώτον γιατί έχει εδραιωθεί για τα καλά και έχει επεκταθεί και εκτός κρατικών πηγών που αυτό σημαίνει ότι απασχολεί πολύ κόσμο (άρα και φοβούνται να τους πειράξουν εκτός του ότι τα πιάνουν) και δεύτερον γιατί δεν μεταναστεύσαμε (ακόμα στην Ελλάδα ζούμε λολ).

    Εν κατακλείδι συμφωνούμε γενικότερα για τα μικροπολιτικά , από παλιά άλλωστε.Στα της αναδιάρθρωσης όμως παρόλο που είμαι άσχετος , συγκριτικά , έχω τις αμφιβολίες μου για το συστημικό κίνδυνο που θα έφερνε στον Ευρωπαικό χώρο μια πορεία έτσι όπως την περιγράφεις.

    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέχασα να σου πω για το inside game που λες.

    O TechieChan.com (απίστευτος τύπος!) υποστηρίζει ότι εν μέσω των ανεβοκατεβασμάτων των spread και της πλήρους αποσταθεροποίησης της αγοράς των Ελληνικών ομολόγων o mr.Eurobank (μη γράφω κι ονόματα..) συμφώνησε αγορά από Ελβετικές τράπεζες τεραστίου ποσού Ελληνικών ομολόγων.Δεν ξέρει όμως ούτε με ποιο φορέα τις αγόρασε (αποκλείεται μέσω της εδώ τράπεζας) αλλά ούτε και γιατί...

    Την ερμηνεία αυτής της πληροφορίας κι τι μπορεί να σημαίνει περιμένω από εσένα που τα πιάνεις κάτι τέτοια στον αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή