Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
Αερολογίες
Φρίκη!... Έξω γίνεται χαμός, και εγώ στο θρανίο και κάνω μάθημα. Τι μου θυμίζει…
Από το σύγγραμμα που κατέβασα χτες, έμαθα ότι αντίθετα με τις φυσιολογικές επενδύσεις και τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής ρεύματος, με τις ΑΠΕ και τα λοιπά φουτουριστικά, επειδή δεν βγαίνουν με απλά νούμερα, και επειδή αμφισβητούνται από κακόπιστους σαν και μένα τα επιδοτούμενα προγράμματα, έχουν φτιάξει νέες μεθόδους ανάλυσης. Οι μαγικές λέξεις είναι: Life-cycle, assessment, energy, CO2, greenhouse gases. Βάλτε αυτά στο google και θα βρείτε τα πιο απίθανα πράγματα, όλα τσάμπα, πλην των αιολικών που τα αγόρασα χτες. Για παράδειγμα εδώ για βιοντήζελ από φασόλια.
Η πυρηνική βιομηχανία, απατώντας σε κατηγορίες σαν αυτές που κάνω εγώ κατά των αιολικών, δημοσίευσε μια σειρά από μελέτες που λένε ενδιαφέροντα πράγματα. Η κεντρική μελέτη λέει ότι όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι παραγωγής, παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν για να κατασκευαστούν (μαζί με τα περιφερειακά τους), με πιο αποδοτικά τα υδροηλεκτρικά, και χειρότερα τα μη κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, το LNG, και το φυσικό αέριο όταν μεταφέρεται με σωλήνα πάνω από 2.000 χλμ., και μερικά αιολικά και κάρβουνα. Μερικά αιολικά φαίνονται καλά, και τα πυρηνικά είναι μια χαρά (κατά την μελέτη, πάντα). Αυτά, για το πόσο ενέργεια παράγει μια μονάδα σε σχέση με το πόσο κατανάλωσε για να φτιαχτεί, βλ. και τον παρακάτω πίνακα (μεγενθύνεται με κλικ) . Να σημειώσω ότι η μελέτη είναι του 1994, και ίσως έχουν αλλάξει μερικά πράγματα (ιδίως με τις μεγάλες Α/Γ).
Στις επιδοτήσεις έρευνας, η πυρηνική επιδοτήθηκε στο παρελθόν (ψυχρός πόλεμος γαρ) και δεν επιδοτείται τώρα, αλλά τώρα επιδοτούνται οι ΑΠΕ (πράσινος πόλεμος). Παράδοξο συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν με τα υδροηλεκτρικά, και ακολουθεί το κάρβουνο. Το κόστος, με τα εξωλογιστικά είναι στον παρακάτω πίνακα. Τα συμπεράσματα δεν διαφέρουν από προηγούμενα ή επόμενα, διαβάστε τις παραδοχές, να μην λέτε ότι σας λέω (και εγώ!) ψέματα.
Βέβαια, δεν μπήκα σε αυτή την αίθουσα διδασκαλίας για να συγκρίνω τους διαφορετικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά για να μάθω αν μια ανεμογεννήτρια παράγει περισσότερη ενέργεια στην ζωή της από όση ενέργεια χρειάζεται για να φτιαχτεί. Πίσω στα δολάρια που έδωσα (και ανεβαίνει το ρημάδι) για την μελέτη.
Στο σύγγραμμα έμαθα τα εξής: Μπορείς να υπολογίσεις πόση ενέργεια χρειάζεται για να φτιάξεις, να λειτουργήσεις και να ξηλώσεις μια Α/Γ. Αυτό το περιγράφει η παρακάτω φόρμουλα, που λέει ότι ισχύει εφ όσον βάλεις την Α/Γ για να τσοντάρεις στο δίκτυο και όχι για λειτουργία μόνη της.
Η φόρμουλα αυτή κάπως επεξεργάζεται για να συγκρίνει όμοια πράγματα.
Και το συμπέρασμα, στο παρακάτω διάγραμμα, είναι ότι όλες (και κυρίως οι μεγάλες) μεγάλες ανεμογεννήτριες παράγουν περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάστηκε για να φτιαχτούν, να λειτουργήσουν και να ξηλωθούν, με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο δίκτυο συμπληρωματικά και όχι αυτόνομα, από μόνες τους. Περαιτέρω, λέει η μελέτη, μεγάλο τμήμα της ενέργειας που χρειάζεται είναι στο δίκτυο μεταφοράς, και στον πύργο που κρατάει την Α/Γ (έμαθα και κάτι… τον πύργο δεν τον φανταζόμουνα σαν σημαντικό, αλλά σωλήνα χάλυβα είναι…)
Έκανα όλη αυτή την βόλτα αλλά το έμαθα: Μία Α/Γ, παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάστηκε για να φτιαχτεί, να λειτουργήσει και να ξηλωθεί, εφ’ όσον είναι συμπληρωματική στην τροφοδοσία ενός δικτύου, και δεν λειτουργεί αυτόνομα (αυτό το εφ’ όσον είναι η τρίτη φορά που το λέω, και το λέω σκόπιμα (και το λέει και η μελέτη).
Γιατί λοιπόν είναι πάντα και παντού ακριβότερο το αιολικό ρεύμα από το συμβατικό (αυτό που παράγεται από καύσιμα, πυρηνική και υδροηλεκτρικά); Η απάντηση είναι στο διάγραμμα που σας έδειξα χτες και το δείχνω ξανά, παρακάτω: «Το πρόβλημα με την ανανεώσιμη ενέργεια είναι ότι δεν είναι [πάντα] διαθέσιμη, όταν την χρειάζεσαι». Που σημαίνει, ότι το καλοκαίρι που θες κλιματιστικό, το μεσημέρι που δεν φυσάει, πρέπει να έχεις stand-by κάποιο διπλοπληρωμένο συμβατικό εργοστάσιο, με εργάτες, τόκους, αποσβέσεις κλπ, που πληρώνεις ούτως ή άλλως, φυσάει, δεν φυσάει. Ας την ονομάσουμε αυτή την απάντηση, «Απάντηση 1».
Και γιατί σας είπα 3 φορές αυτό που λέει και η αγορασμένη μελέτη ότι” η παραπάνω ανάλυση ισχύει μόνο για Α/Γ που λειτουργούν συμπληρωματικά σε ένα δίκτυο και όχι αυτόνομα σε ξεχωριστό δίκτυο»; Γιατί, καμία ανεμογεννήτρια, ούτε ένα κιλό τσιμέντο, ούτε ένα μέτρο καλώδιο, ούτε μία βίδα, δεν μπορεί να κατασκευαστεί από το καλύτερο και μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στον κόσμο. Ούτε καν από όλα τα αιολικά πάρκα στον κόσμο, υποθετικά συνδεδεμένα με απείρως αγώγιμο καλώδιο. Και αυτό, που ας το ονομάσουμε «Απάντηση 2», είναι ο μείζον λόγος που η παραγωγή αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα είναι παραμύθι και απάτη. Όσο πιο πολλές βάζεις, τόσο δεν μπορείς να φτιάχνεις άλλες (ή ρουλεμάν για ανταλλακτικά). ΟΥΤΕ ΑΕΙΦΟΡΟ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΤΟ.
Και γίνεται χειρότερο: Μπορεί να σου εγγυηθεί ο …Θεός ότι το τέλειο, ιδανικό αιολικό «πάρκο» να δουλεύει ασταμάτητα όλο το καλοκαίρι. Άρα δεν χρειάζεσαι back-up… Και τι το κάνεις το ρεύμα που δεν το χρειάζεσαι τα ξημερώματα που έχει δροσιά; Η Απάντηση 3 είναι : «Τίποτα, πάει χαμένο» και μάλλον λάθος έχει μετρηθεί στα συν στην παραπάνω ανάλυση. Και αυτό, γιατί το ρεύμα ΔΕΝ αποθηκεύεται για χρήση σε μεγάλα δίκτυα ή σε …χυτήρια ή …τσιμεντάδικα. (Δηλαδή, για να είμαι τίμιος, αν έχεις άπειρα λεφτά, αποθηκεύεται με άπειρα φράγματα, αλλά, μέρες που είναι, τα άπειρα λεφτά ξεφούσκωσαν)
Το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν παιδιά που σπουδάζουν αυτές τις αερολογίες, γιατί αερολογίες είναι. Χαριτωμένες σαν μάθημα, μόνο αν η δασκάλα είναι συμπαθητική. Εμπειρικά μοντέλα για ανεμόμυλους, που προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να παρακάμψουν αυτό που ξέρει κάθε φυσικός: Η αιολική ενέργεια είναι υψηλής εντροπίας (χαμηλής ποιότητας) και δεν συμφέρει να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής εντροπίας (υψηλής ποιότητας). Και μετά; Μετά ψάχνεις για επιδοτήσεις ή φούσκωμα λογαριασμών ΔΕΗ.
Τα επιχειρήματα «γιατί οι Γερμανοί» και «γιατί οι Δανοί» άρχισα να τα απαντάω, και αν αντέξω θα συνεχίσω. Δεν θέλω να βγάλω άχρηστη την αιολική ενέργεια. Ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας με το άλεσμα σιταριού και κριθαριού. (Το αλεύρι αποθηκεύεται, και ο μυλωνάς δεν θα πάθει τίποτα αν περιμένει 2-3μέρες να φυσήξει, παρέα με την νοικοκυρά που έφερε το σιτάρι). Η αιολική ενέργεια είναι μια χαρά για αφαλάτωση (πάλι γιατί το νερό αποθηκεύεται, και αν η δεξαμενή είναι αρκετά μεγάλη, αντέχεις να μην φυσήξει 5-6 μέρες). Τα αιολικά είναι επίσης μια χαρά σε κότερα που ταξιδεύουν για μήνες στον Ειρηνικό Ωκεανό, μακριά από τον πολιτισμό, για αφαλάτωση και για συντήρηση στην μπαταρία. Σε αεροπλανοφόρα, δεν βάζουν αιολικά, βάζουν πυρηνικά.
Με συγχωρείτε που σας κούρασα, αλλά μπάφιασα και εγώ, μέρα που είναι… Όσο για Α/Γ σε κότερα, μόνο στα μικρά και δύστυχα τις βλέπεις. Στα μεγάλα και κυριλέ, ούτε για αστείο. Εξ ου και η βαρκούλα. Όσο για όσα ανέφερα παραπάνω, το συμπέρασμα δεν έχει αλλάξει. Όσο πιο πολλά αιολικά βάζεις, εκτός από χ, ψ, και ζ, ακριβαίνεις το ρεύμα. Και μαντέψτε ποιός το πληρώνει...
Μετά το Αποπηγάδι, οι ιδιοκτήτες γης στην Εύβοια έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις ιδιοκτησίες τους με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το ν.σ της Επιτάχυνσης των ΑΠΕ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.servitoros.gr/news/view.php/28129/
Κατάργηση ιδιοκτησίας και νόμιμων τίτλων, για εγκατάσταση ανεμογενητριών τρίτων χωρίς την συναίσεση των ιδιοκτητών
Η φίλη σου η Μπιρμπίλω
Με πρωτοβουλίες του Νικόλα του Παπατζή ..όλα τα δεινά στην Ενέργεια θα λυθούν ..δια μαγιάς ..μα είναι και καθηγητής μωρέ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.scribd.com/doc/30970901/Meleti-anaptyxis-2010-2014-DESMIE
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2010-2014, ΔΕΣΜΗΕ
μιλάμε για κρατικούς καταπατητές ολκής
ΑπάντησηΔιαγραφήστη μανία τους για αιολικά θα καταργήσουν την ατομική ιδιοκτησία ότι δεν θα έχει προλάβει να απαλλοτριωθεί μέσω των μέτρων και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών
@αλλενάκι
Σε πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας «οδηγεί» o μηχανισμός στήριξης (ΕΞΠΡΕΣ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμερομηνία Καταχώρησης : 2010-05-04 18:59:09 | button button
THN πλήρη αλλά και βίαιη ανατροπή του σκηνικού που ισχύει σήμερα στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προοιωνίζεται η ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των μέτρων που αυτό συνεπάγεται.
Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» που συναντήθηκαν στο μέσον της εβδομάδας με την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, παρόντων των προέδρων της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, μπορεί να επικέντρωσαν το ενδιαφέρον στους πόρους που είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν από το ΥΠΕΚΑ μέσω της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων, αλλά ήταν σαφείς και κατηγορηματικοί πως η αγορά ενέργειας θα πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως το ταχύτερο δυνατόν.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η εντολή αυτή θα σημάνει, σύμφωνα με το πλέον ήπιο σενάριο, σπάσιμο της εταιρίας σε τρία κομμάτια, με τη μητρική να ελέγχει τις λεγόμενες ανταγωνιστικές δραστηριότητες, δηλαδή την παραγωγή και την εμπορία και δύο θυγατρικές που θα ελέγχουν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής μαζί με τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Αυτή άλλωστε είναι και η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί το ταχύτερο η ΔΕΗ προκειμένου η ελληνική αγορά να συμμορφωθεί με το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης που έχει υιοθετήσει η
Ευρωπαϊκή Eνωση. Ο ορίζοντας για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του τρίτου πακέτου είναι Μάρτιος του 2011 και οι επιτελείς της ΔΕΗ ήδη επεξεργάζονται σχετικά σενάρια προκειμένου να κάνουν την εισήγησή τους στο Yπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο και θα κληθεί να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση.
Η οδηγία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να αποφασίσουν εάν ο διαχωρισμός που θα επιλέξουν θα είναι μόνο νομικός ή και ιδιοκτησιακός με αποτέλεσμα η ΔΕΗ μέχρι τώρα να προσανατολίζεται σε νομικό διαχωρισμό, που είναι και η ηπιότερη μορφή της απελευθέρωσης.
Οι νέες συνθήκες ωστόσο φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν και σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των τριών εταιριών, με το κράτος να διατηρεί τον έλεγχο των δύο εταιριών που θα λειτουργούν τα δίκτυα, καθώς πρόκειται για δραστηριότητα ιδιαιτέρως κοστοβόρα, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να προσελκύσει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά όμως τη μητρική ΔΕΗ και τις ανταγωνιστικές της δραστηριότητες, δηλαδή την παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρισμού, η ιδιωτικοποίηση είναι ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια.
Άλλωστε στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ήδη η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ώστε το «σπάσιμο» του μονοπωλίου να είναι ταχύ και δραστικό ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και επιμέρους ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων του δικτύου μαζί με τους χιλιάδες καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός θεωρεί ότι η διατήρηση του ελέγχου της ΔΕΗ από το κράτος σε συνθήκες ύφεσης θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο πραγματοποίησης επενδύσεων και ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό αλλά και δεδομένης της ιδιαιτερότητας του ηλεκτρισμού ως προϊόντος για τη λειτουργία της χώρας, είναι αντίθετος στην πώληση μονάδων όπως και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της μητρικής ΔΕΗ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει, όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν από τον μέτοχο και ο ίδιος θα κληθεί να εφαρμόσει τις
αποφάσεις του. Πάντως και η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη στη συνάντησή της με την «τρόικα» επέμεινε ότι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Oλα αυτά βεβαίως πριν το πακέτο στήριξης και τα συνακόλουθα μέτρα
φίλε σε ευχαριστώ, θα ανεβάσω και τα άλλα links που μου έστειλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα δείξει ποιός κάνει κουμάντο στην Ελλάδα...
ανεμογεννήτρια σε κότερο
ΑπάντησηΔιαγραφήμου θυμίζει κάτι ιδιοκατασκευές αυτοκίνητα τύπου pimp my ride
χα χα χα
έλα βρε αλλενάκι, μικρές, καμιά 10αριά αμπέρ στα 24 βολτ... Τι φαντάζεσαι... Θα σου βρώ φωτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεφύρι της Άρτας το ν/σ για τις ΑΠΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλημερίς το χτίζανε, το βράδυ... γκρεμιζόταν, το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο με βάση την τελευταία ενημέρωση που υπάρχει θα ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Έχει ενδιαφέρον πάντως να δει κανείς το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση, το κείμενο που έφτασε στη Βουλή και το τελικό κείμενο του νόμου που θα ψηφιστεί για να δει τις μεγάλες αλλαγές που προέκυψαν.
Οι προσθαφαιρέσεις δίνουν και παίρνουν ενώ ακόμη και την ύστατη ώρα υπάρχουν πιέσεις για να υπάρξουν νέες αλλαγές. Μέχρι και η περίφημη διάταξη για την ΕΡΤ, έχει συναντήσει νομικά ζητήματα τα οποία χρήζουν επίλυσης. Ίδωμεν...
http://www.capital.gr/news.asp?id=962653
Το μαγείρεμα της απόδοσης των αιολικών πάρκων χαχαχαχα.
http://www.friendsofscience.org/assets/documents/fos%20essay/climate_change_science.html
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν θυμάμαι εάν έχω βάλει σύνδεσμο για το παραπάνω, αλλά είναι συγκροτημένη παρουσίαση "κλιματολογίας"