Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

φύσα αγέρι, φύσα αγέρι...


Τι ωραία μέρα σήμερα… Άπνοια. Δεν αχνίζει, και θα είναι έτσι μέχρι και το Σ/Κ. Μπορεί να φυσήξει μια στάλα την Παρασκευή το μεσημέρι. Μάταια περιμένουν τα ιστιοπλοϊκά έξω από την Άνδρο να πιάσουν λίγο αεράκι, να πάψει να κρέμεται το πανί.


Νομίζω ξέρετε τι κάνουν τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια και την Πελοπόννησο… Λιάζονται την μέρα, και απολαμβάνουν την αστροφεγγιά την νύχτα. Θα μου πείτε, δεν χαλάνε λεφτά, τσάμπα είναι… Για κάθε €1.000.000 που έχει δανειστεί ο ιδιοκτήτης τους, αυτή η εβδομάδα είναι €770 σε τόκους (με το παλιό επιτόκιο των 4%), και τουλάχιστον άλλα τόσα σε αποσβέσεις. Την γη την πήρε τσάμπα, δεν πειράζει, Τον δρόμο για να φτάσει εκεί, κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή "Θησέας" τον έφτιαξε, ξένα λεφτά, δεν βαριέσαι. Και, στο κάτω κάτω της γραφής, τι τον νοιάζει; Είναι τόση η υπερτιμολόγηση του ρεύματος, που με τα λεφτά που θα εισπράξει λίγους μήνες τον χρόνο, έβγαλε την επένδυση, και την απόδοση, και τις χάντρες και τα καθρεφτάκια και τις λοιπές χορηγίες…


Έχει άπνοια, αλλά τα φώτα σας δουλεύουν, οι βιομηχανίες δουλεύουν, το PC σας δουλεύει, το νοσοκομείο απέναντι, επίσης. Και αυτό επειδή το σύστημα δεν τα χρειάζεται τα αιολικά, απλά, τα ανέχεται – με έξτρα κόστος. Κάθε αιολικό ΜW, χρειάζεται από 0,9 έως 1 συμβατικό MW για εφεδρεία. Η εφεδρεία, δεν είναι τσάμπα, στοιχίζει, είτε λειτουργεί (όπως σήμερα) είτε όχι (όπως τον …Αύγουστο). Το κόστος του καυσίμου που γλυτώνεις όταν φυσάει είναι, δυστυχώς, αμελητέο σαν ποσοστό του συνολικού κόστους.


Ο αέρας μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά είναι μεταβλητός. Ούτε φυσάει όταν χρειάζεσαι ρεύμα, ούτε αναγκαστικά χρειάζεσαι ρεύμα όταν φυσάει. Από το 2000 έως το 2007, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Γερμανία ανήλθε από 6 GW σε 22 GW, και η ετήσια απόδοση ήταν από 8,8 TWhr σε 40 TWhr, που αντιστοιχεί σε ποσοστά απόδοσης από 14% έως 21%. Και, φυσικά,ούτε στην Γερμανία φυσάει πάντα, ούτε εξομαλύνεται το πρόβλημα ακόμα και όταν συνδέσεις αιολικά σε διαφορετικά σημεία. Το παραπάνω γράφημα δείχνει ότι σε αιολικό δίκτυο της E.ON, η αιολική συμβολή ήταν από 0,2% έως 38% του ημερήσιου φορτίου του δικτύου. Η διαφορά και η αυξομείωση καλύφθηκε από εφεδρεία. Η αναποτελεσματικότητα της χρήσης εφεδρείας (κάτι σαν την επιτάχυνση και επιβράδυνση της μηχανής του αυτοκινήτου), στην πράξη, αύξησε τις συνολικές εκπομπές CO2, εξαιτίας της ύπαρξης και μόνον των αιολικών. Όλη η μελέτη της Ε.ΟΝ εδώ.


Ο αέρας (που γιορτάζουν οι λομπίστες σήμερα, με την άπνοια) είναι δωρεάν, αλλά το αιολικό ρεύμα είναι το ακριβότερο που υπάρχει (μετά το φ/β), και ακόμα αυτή η υποτιθέμενη μείωση CO2 είναι αμφισβητούμενη.

http://www.wind-watch.org/documents/hidden-fuel-costs-of-wind-generated-electricity/

ΥΓ. Μην πανηγυρίζετε, σε ένα μήνα που θα φυσάει, όλη η εφεδρεία, πληρωμένη και χρηματοδοτημένη, επίσης θα κάθεται, και θα δουλεύει σε ρελαντί για να φουλάρει το βραδάκι που θα κόβει το μελτέμι. Τα αιολικά είναι χαμένα από χέρι, και υπάρχουν μόνο για να βγάλουν μερικοί μερικοί λεφτά (τα δικά μας λεφτά).

10 σχόλια:

  1. ανεμογεννητριες ειναι αποδοτικςες .. μονο στο να αποκομιζουν παχυλες επιδοτισεις..

    Does money grow in wind farms?
    Wind turbines are a poor way to harness energy - but a very good way to generate public subsidies, says Andrew Gilligan.

    http://www.telegraph.co.uk/earth/7823681/Does-money-grow-in-wind-farms.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ίδια λέει και το telegraph:

    1) Η ζήτηση για ρεύμα δεν ταυτίζεται με το πότε φυσάει, και

    2) Το ρεύμα, πρακτικά, δεν αποθηκεύεται.

    3) Τα οφέλη σε μείωση CO2 είναι από οριακά έως ανύπαρκτα

    4) Το ΜΟΝΟ κίνητρο είναι οι επιδοτήσεις (σε εμάς πόσα παραπάνω πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ -- εμείς -- για το αιολικό ρεύμα)

    5) Η απώλεια τοπίου μοιάζει μακρυνό πρόβλημα, μέχρι να δεις την καταστροφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΩ ΕΧΕΙ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αιολική ενέργεια και ξερό ψωμί (κυριολεκτικά).
    Πλάκα κάνω αλλά φοβάμαι ότι και το πασόκ πλάκα κάνει μόνο που αυτή μας κοστίζει ένα περίδρομο λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Fysa aeraki moy kalo na fygoun ki aftoi na pane sto kalo, gia na katharisei i atmosfaira.

    Giati poles exagelies ekane afto to koritsaki tis papandreopareas, alla apo ergo den vlepoume tis megalosynes pou evagelizetai. Olo tha monodromisoume, tha anaplasoume, tha katharisoume, tha ginoun nea diktya, tha xrisimopoiisoume nees piges energeias, tha, tha , tha....

    Enalaktikes modernies,anavathmiseis, dithen paremvaseis, alla meta ti ?

    Mipos tis trone poly xrono oi paranomoi erotes kai den exei kairo gia douleies? I mipos ta exei mplexei?

    Yparhoun pragmata pou kostizoyn otan kaneis politiki. Den tis to eipe o empeiros symvoulos kai fylakas agelos tis, pou tin exei apo konta?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Σύντομα συμπληρώνουμε 20.000 ανε­μο­γεν­νή­τριες, χωρίς να αντικαταστήσουμε ούτε ένα μι­κρό συμβατικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.» ―Ferdinand Fürst zu Hohenlohe-Bartenstein, Ομο­σπον­διακή ένωση για την προστασία του τοπίου, Γερμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαίρετες φωτό
    Ειναι δυνατό να παντρέψεις αυτό το τοπίο με ανεμογεννήτριες;

    Έλεος δλδ με τον αρρωστημένο εγκέφαλο που το σκέφτηκε.

    Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως Όλον το καθένα,πως έχουν σκεφτεί ότι θα "τεμαχίσουν" ένα νησί και το μισό κομμάτι του θα είναι βιομηχανικό, ηχορυπαντικό, ενοχλητικό, και κακάσχημο και το άλλο Αιγαιακό ειδυλλιακό και πανέμορφο; Δε γίνεται.
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταγγελία από το σωματείο εργαζομένων στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και δημοσίευμα στην εφημερίδα "Δρόμος". Η καταγγελία του σωματείου προωθήθηκε στη βουλευτή Ηρώ Διώτη η οποία ήρθε σε επαφή μαζί τους.

    Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρχει ενημέρωση.

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

    «Πράσινος» επενδυτής σε δημόσια έκταση

    Το ΚΑΠΕ, η Τ.Μπιρμπίλη και ο… Σαβούρης

    Μια περίεργη παραχώρηση δημόσιας ιδιοκτησίας σε ιδιώτη για εκμετάλλευση, φέρνει στο φως το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 110 στρεμμάτων στα Λεγραινά της Λαυρεωτικής που ανήκει στο ΚΑΠΕ, επιχειρεί η διοίκησή του να το παραχωρήσει για ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού.
    Το Κέντρο που είναι κοινωφελής οργανισμός εποπτευόμενος από το κράτος έχει σκοπό την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική χρήση ενέργειας. Μέσα, λοιπόν, στους σκοπούς του είναι και η ανάπτυξη και λειτουργία χώρων που θα προωθούν τόσο την ιδέα της εναλλακτικής ενέργειας, όσο και την έρευνα γύρω από αυτή. Άλλωστε σε έναν άλλο ιδιόκτητο χώρο στο Λαύριο έχει υλοποιήσει μέσα από διάφορα προγράμματα Επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο και Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που ώθησε τη διοίκησή του να παραχωρήσει το ιδιόκτητο οικόπεδο σε έναν ιδιώτη για 20 χρόνια έστω και με αντάλλαγμα ποσοστό 28% από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τον φωτοβολταϊκό σταθμό;
    Οι εργαζόμενοι, δικαίως, θέτουν μια σειρά ερωτήματα:

    - τι είναι αυτό που κάνει μια ιδιωτική επένδυση κερδοφόρα παρά το μεγάλο ποσοστό που καλείται να αποδώσει στον ιδιοκτήτη του χώρου;

    - γιατί το ΚΑΠΕ που διαθέτει και την τεχνογνωσία δεν το επιχειρεί μόνο του;

    - γιατί ο ιδιώτης επενδυτής προτιμά μια παραθαλάσσια έκταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράσινη επένδυση ή τουριστική εκμετάλλευση; (συνέχεια)

    Από μια μικρή έρευνα που έκαναν οι εργαζόμενοι και επιβεβαιώσαμε κι εμείς προκύπτουν και οι πιθανές απαντήσεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
    Η επιχείρηση η οποία έχει μειοδοτήσει ονομάζεται Easy Power με μετόχους τον Ευάγγελο Σαβούρη και τα τέκνα του Νικόλαο και Βασιλική. Οι ίδιοι συναντώνται στο παρελθόν μέτοχοι της Telepassport (μαζί με τον σημερινό πρόεδρο της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσο, τον πρώην υπουργό της Κύπρου Σ. Χάσικο κ.ά.), την εταιρεία που εξαγόρασε αργότερα ο Θ. Λαναράς και τη συγχώνευσε με τη Lannet. Και οι δυο αυτές εταιρείες σήμερα έχουν κλείσει αφήνοντας στον ΟΤΕ (με τον οποίο συναλλάσσονταν ως ιδιωτικοί πάροχοι τηλεφωνίας) χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Το όνομα της Telepassport μάλιστα έχει αναμιχθεί στη συζήτηση για το σκάνδαλο της Siemens, ως εταιρεία-όχημα στη μεταφορά μαύρου χρήματος (δυο στελέχη της, ο μέτοχος Ηλίας Γεωργίου και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σκαρπέλης, προφυλακίστηκαν μάλιστα για το γνωστό σκάνδαλο).
    Πέρα από το παρελθόν του κ. Σαβούρη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάρθρωση της εταιρείας του. Ο όμιλος των εταιρειών του περιλαμβάνει και μια εταιρεία κατασκευής και εμπορίας οικιστικών και τουριστικών – παραθεριστικών κτιρίων, την Easyhouse. Λογικά, λοιπόν, σκεπτόμενοι οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΕ, βλέπουν πίσω από την «πράσινη» επένδυση του κ. Σαβούρη, το ενδεχόμενο ο επενδυτής να έχει βάλει στο μάτι το παραθαλάσσιο οικόπεδο για την ανάπτυξη μιας επικερδούς τουριστικής επιχείρησης.
    Η τοποθεσία του οικοπέδου κοντά στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η τεράστια εμπορική του αξία και η παραλία του που για χρόνια οι λάτρεις των μη κοσμικών παραλιών της Αττικής τη θεωρούν διαμάντι (ως «παραλία ΚΑΠΕ» είναι γνωστή), είναι λογικό να προσελκύει πολύ περισσότερο τον επενδυτή, από τις αμφιβόλου αποδοτικότητας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
    Τους φόβους και τις αντιδράσεις των εργαζομένων του ΚΑΠΕ δεν φαίνεται να συμμερίζεται η διοίκησή του, η οποία και προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της σύμβασης. Με επιστολή του στις 2/6 το σωματείο απευθύνθηκε στην προϊσταμένη υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη ζητώντας την παρέμβασή της για να διαφυλαχτεί η περιουσία του κέντρου.
    Θα τολμήσει να ακυρώσει το διαγωνισμό ή άλλη μια δημόσια περιουσία θα δοθεί «αντί πινακίου φακής» σε ένα ιδιώτη –έστω και «πράσινο»- επενδυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://sekape.blogspot.com/2010/06/blog-post_04.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή