Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αλεξάνδρεια Εσχάτη


Με έβαλε και έψαχνα,η Αμερικανική βάση στο Manas... Όχι δεν έφτασε μέχρι εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος, έφτασε ΔΝΔ στην Khüjand, στο Τατζικιστάν, που το 329 π.Χ. την ίδρυσε ως Αλεξάνδρεια Εσχάτη, στην περιοχή της Σογδιανής, νυν Sughd, ή Суғд. Αργότερα αυτό εξελίχθηκε σε Ελληνο-Βακτριανό βασίλειο, και υπάρχει Κινέζικη αναφορτά του 130 π.Χ. που αναφέρει τους κατοίκους του σαν Dayuan, ή 大宛, οι "Μεγάλοι Ίωνες". Στον παραπάνω χάρτη, η Αλεξάνδρεια Εσχάτη αριστερά, η Manas δεξιά, λίγο πάνω.

Ο Μέγας Αλέξανδρος άνοιξε τον δρόμο του μεταξιού. Οι Κινέζοι, αν ήξεραν τους Dayuan, προφανώς ήξεραν τα περάσματα βόρεια και νότια της μεγάλης ερήμου Τακλαμακάν. Ο δρόμος του μεταξιού έγινε δρόμος των μπαχαρικών, και τσαγιού, οπίου, και δεν ξέρω τι άλλο, μέχρι να γίνει ο δρόμος του Μεγάλου Παιχνιδιού, μέχρι και σήμερα, μόνο που σήμερα ο καυγάς είναι για πετρέλαιο, αέριο και ίσως άλλα ορυκτά. Οι δύο παρακάτω χάρτες μεγεθύνονται με κλικ. Τα υπόλοιπα είναι για κουτσομπολιό.


.



12 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω πλεον τα αρθρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αντιθετα εγω τωρα τα καταλαβαινω καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχαχά, τα άρθρα μου είναι για να τα καταλαβαίνω εγώ -- αστειεύομαι!

    Θα σου κάνω μια περίληψη στα ελληνικά.

    Η δυστοκία των τελευταιων ετών δεν είναι "αποτυχία του συστήματος". Το σύστημα έχει κανει χοντρά λάθη, αλλά δεν απέτυχε. Η δυστοκία είναι:

    1. από την μετατόπιση της παραγωγής, λόγω συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στην Κίνα.

    2. την ζήτηση ενέργειας και υλών από την Κίνα

    3. την προσπάθεια της Γερμανίας να ξαναγίνει αυτοκρατορία, λίγο μόνη της, λίγο με του Ρώσους, λίγο με τους Αμερικάνους, αλλά βασικά μόνοι τους.

    4. Η ΕΕ, ποτέ δεν υπήρξε. Υπήρξαν τα σχέδια του Ράϊχ από το 1900, βελτιωμένα και παρενοχλημένα από τους Γάλλους.

    5. Η πράσινη ανάπτυξη είναι πατέντα των εχθρών της Δύσης για υποβάθμιση της Δύσης. Είτε με πεταμένα λεφτά είτε με την νεοσοσιαλιστική προπαγάνδα, που αντικατέστησε τα κινήματα "ειρήνης" του '60. Εξυπηρετεί δύο μερίδες:

    5.α. Τους Ρώσους που εξάγουν αέριο
    5.β. Τους Γερμανούς που εξάγουν σαβούρες και υποδομές.

    6. Η πράσινη ανάπτυξη έχει χρησιμοποιηθεί από τους αριστερίζοντες οπαδους των εχθρών της Δύσης, στην Δύση, για νέα θρησκεία και σαν μέθοδος πλουτισμού και επιροής.

    7. Η Δύση έχει γίνει Αυτοκρατορία, και οι εχθροί της χρησιμοποιούνε κλεφτοπόλεμο, είτε με μουσουλμάνους, είτε με πράσιους φλούφληδες. Οι μετανάστες θέλουν προσοχή, γιατί ΜΟΝΟ την Δύση απειλούν, και είναι κάτι σαν τους Γότθους τον 3 μΧ αιώνα στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

    8. Ένα κλειδί είναι η σχέση της Δύσης με την Κίνα

    9. Αλλο κλειδί είναι κάποιο preemptive strike από την μία μεριά, ή την άλλη.

    10. Τα μαζεμένα χρέη είναι πρόβλημα (κυρίως της Δύσης). Ένα σχήμα λόγου είναι τα βάζει όλα σε ένα δοχείο και τα στέλνει στο φεγγάρι. Αυτό όμως προϋποθέτει

    10.α. Συνεννόηση με την Κίνα.
    10.β. Πτώχευση ενός σημαντικού παίκτη (πιο σημαντικού από εμάς)

    Αν σου πω ότι όλα αυτά τα βλέπω μετά από μερικούς μήνες κλικ-κλικ-κλικ στο θέμα, θα με πιστέψεις;

    Και, πιο σημαντικό, κατάλαβες τώρα τι λέω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο καυγάς, δεν είναι ούτε για το μετάξι, ούτε για το πιπέρι, ούτε για το τσάϊ, ούτε για το όπιο (ε, για αυτό είναι αλλά ελέγχεται), ούτε για το καουτσούκ.

    Είναι για το πετρέλαιο και τις διαδρομές του. ΙΔΙΕΣ και απαράλλακτες με αυτές του μεταξιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. διάβασε και το http://allenaki.wordpress.com/2010/06/20/destination-unknown/ να καταλάβεις ...και να είσαι ευλογημένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή η περίληψη αρχαίε, να την κάνεις ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα.
    Το Ντιέγκο Γκαρσία είναι στις φωτό;
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όχι βέβαια... ΜANAS στο kygkyztan 150-200 χλμ ΑΒΑ της Αλεξανδρεία Εσχάτης και λιγότερο από 100 από το όριο του Ελληνο-Βακτριανού βασιλείου. Λίγο βόρεια της πρωτέυουσς του Κυργυζσταν, Βισκέκ, όχι μακρυά από τα σύνορα με την Κίνα

    Link για το Μανας έχω στην προηγούμενη ανάρτηση, αλλά, με ...Google στο MANAS θα δεις στοιχεία. Και αν βρεις την πρωτεύουσα του Κυργκ...κλπ. στο Google Earth, θα το βρείς 30-40 klm βόρεια, βορειοδυτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λέτε το συνημμένο να μην έχει ίχνη υφέσεις http://www.desmie.gr/up/files/energy_201005_GR.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κι ακόμα που'σαι...Νίκο.

    Πήρες χαμπάρι ότι οι Γερμανοί και οι Ρώσοι ενημέρωσαν Γάλλους και Πολωνούς για νεά προσέγγιση ή αμυντικό σύμφωνο; Κάτι μου θυμίζει... Εσένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/06/22/its_not_too_late_to_save_kyrgyzstan_by_james_traub

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και η μαντάμ ..άστραψε και ενεργησε
    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2010

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΘΕΜΑ: «Ο Σχεδιασμός για την Επίτευξη των Στόχων του 20-20-20: ΑΠΕ»

    Ο σχεδιασμός για την επίτευξη των στόχων του 20-20-20 παρουσιάστηκε σήμερα από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους φορείς της ενέργειας. Οι εθνικοί στόχοι που αφορούν σε θέματα ενέργειας περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη συμμετοχή κατά 10% των βιοκαυσίμων στις μεταφορές και 4% μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου από όλες τις δραστηριότητες, πλην αυτών που εξαιρούνται από την Οδηγία για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών.
    Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο κυρίως σενάρια, το σενάριο αναφοράς και το σενάριο επίτευξης των στόχων, τα οποία βασίζονται στις τελευταίες εκτιμήσεις της μεσοπρόθεσμης εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών της χώρας, της απόδοσης πολιτικών και μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και της επιτάχυνσης της διαδικασίας υλοποίησης επενδύσεων για ΑΠΕ. Το σενάριο αναφοράς περιλαμβάνει δράσεις και πολιτικές που έχουν ήδη δρομολογηθεί πριν το 2009, ενώ το σενάριο επίτευξης των στόχων περιλαμβάνει και προσπάθειες που πρόσφατα υιοθετήθηκαν όπως ο νόμος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
    Τα αποτελέσματα του σεναρίου επίτευξης των στόχων, σε αντίθεση με αυτά του σεναρίου αναφοράς, δείχνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη του 20% στην ενέργεια και 40% στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ. Μέχρι το 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000MW το χρόνο εγκατεστημένης ισχύος, από περίπου 4.500MW το 2010. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 6.000MW αιολικά, 2.500MW φωτοβολταϊκά και περίπου 250MW μονάδες με χρήση βιομάζας. Το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22 δισ. ευρώ.
    Σημειώνεται ότι, μετά το 2012, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ η ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα θα επιβαρύνεται με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών που εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο ύψος των 20 ευρώ/ MWh, για το ελληνικό σύστημα. Η επίτευξη των στόχων μέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010- 2020 από τη μείωση των αγορών δικαιωμάτων εκπομπών.
    Το Σχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 28 Ιουνίου. Στις αρχές Ιουλίου θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις πιθανές βελτιώσεις που θα προέλθουν από τη διαβούλευση θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη της Υπουργικής Απόφασης, η οποία εξειδικεύει ανά έτος τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Επιπλέον, το Σχέδιο αυτό θα εξετάζεται και θα επικαιροποιείται ανά δύο χρόνια, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς και της βελτίωσης των τεχνολογιών, αλλά και η ζήτηση της ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή