Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πυρηνικά όνειρα θερινής νυχτός


Δεν με ενδιαφέρει να σας πείσω ότι πρέπει να βάλουμε ...πυρηνική ενέργεια. Πιστεύω ότι θα δυνάμωνε την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας. Με αφήνει παγερά αδιάφορο ότι δεν εκπέμπει CO2, με συγκινεί ότι παράγει πολύ ρεύμα, αδιάλειπτα, και δεν με φοβίζει ότι οι Έλληνες είμαστε δήθεν τσαπατσούληδες και αρπακολατζήδες.


Με ενδιαφέρει ωστόσο να σας πείσω ότι τα συνήθη εμπόδια που αναφέρονται κατά των πυρηνικών στην Ελλάδα, είναι μάλλον πλασματικά:

1) Υπάρχουν σοβαρότατοι Έλληνες και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και στον επιστημονικό χώρο, και στην Ελλάδα, και εκτός.

2) Το αρχικό κόστος για την εγκατάσταση 1600 MW μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά το κόστος ανά κιλοβατώρα είναι μικρό, ακριβώς επειδή αυτά τα πράγματα βγάζουν πολύ ρεύμα και χωρίς διακοπές. Όχι, δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά λεφτά μπροστά. Εδώ πάνε να αυτοχρηματοδοτήσουν αιολικά, με μελλοντικούς φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ... Με πυρηνικό, δεν χρειάζεται καν να φουσκώσουν το ρεύμα, το πυρηνικό ρεύμα είναι από τα φτηνά...



3) Περισσότερες σοβαρές χώρες έχουν, και βάζουν πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών γύρω μας: Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία, Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτος... Δείτε τον χάρτη (μεγεθύνεται με κλικ).


4) Η σεισμικότητα δεν είναι ...επιθυμητή, αλλά δεν είναι απαγορευτική, η Ιαπωνία είναι απόδειξη, και έχουμε περιοχές με χαμηλή σεισμικότητα, κοντά σε νερό, όχι πυκνοκατοικημένες, κοντά σε βαριά και διεθνή δίκτυα μεταφοράς... Δηλαδή πρέπει να είσαι διεστραμμένος (ή διεστραμμένη) να βάλεις HVDC για ...Κάσο, όταν η προφανής περιοχή απλά θέλει ενίσχυση, και μπορείς να εξάγεις ρεύμα στην Τουρκία, και όχι απλά να εισάγεις μέσω ...Κάσου.


Γιατί λοιπόν η άρνηση και ο φόβος; Θα σας πω: Επειδή έτσι θέλουν τα media που ελέγχονται απόλυτα από επιχειρηματίες που δεν θέλουν. Και υπάρχουν δύο ειδών επιχειρηματίες που δεν θέλουν: (α) αυτοί που εισάγουν και εμπορεύονται πετρέλαιο και αέριο και (β) οι υπόλοιποι, που δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με τους πρώτους, και δεν υπάρχει ούτε αρκετή πίτα, ούτε αρκετά μαύρα να μοιράσουν μεταξύ τους. Τόσο απλό. Αυτοί φτιάχνουν την κοινή γνώμη.


Για τα πυρηνικά στην Γαλλία έχω γράψει εδώ, εδώ, και εδώ. Πριν έρθει κανείς και αρχίσει θρήνους για την Φινλανδική μονάδα Olkiluoto (στην φωτό), λίγα στοιχεία για τις καθυστερήσεις που προήλθαν από κακοτεχνίες, μπορείτε να βρείτε εδώ. Η Areva, πάντως, το διαφημίζει:


Δεν προτείνω να βάλουμε πυρηνικό ρεύμα, προτείνω να σκεφτούμε γιατί ΔΕΝ βάζουμε πυρηνικό ρεύμα. Αν θέλουμε ρεύμα, οι επιλογές είναι τρεις: (α) κάρβουνο, (β) υδροηλεκτρικά και (γ) πυρηνικό. Αν θέλουμε εισαγωγές, Türk Elektrik Kurumu, lütfen. Για αέρα, επιδοτούμενα σεμινάρια, πτυχία σε επιδοτήσεις, επιμόρφωση από ΜΚΟ, στο ΥΠΕΚΑ. Την Areva και την Siemens στον τηλεφωνικό κατάλογο, για τιμές, όρους κλπ. Ζητήστε να σας πουν για την αυτοχρηματοδότηση. Δικαιολογίες από την ΔΕΗ γιατί κόβει το ρεύμα, εδώ... Όλες οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ.

12 σχόλια:

  1. θα συμφωνήσω στα περισσότερα από όσα λες

    αλλά διαφωνώ με την χρηματοδότηση

    και τα 2 έργα (ΑΠΕ – πυρηνικά) χρίζουν βοήθειας από το κράτος (εμάς δηλαδή), αλλιώς δεν είναι βιώσιμα και δεν βγαίνει το κέρδος. Εδώ συμφωνούμε, είναι ένα παιχνίδι αναδιανομής της πίτας με διαφορετικά επιχειρήματα.
    Σταθερή παραγωγή ο ένας, οικολογικά ο άλλος και άλλα που δεν είναι του παρόντος. Ποιος θα επικρατήσει δεν ξερώ, είναι σκληρό το ποκερ και εμπλέκονται κυβερνήσεις (AREVA, VATTENFALL, British Energy…).

    Να φανταστείς πως έχει κλείσει τόσο η αγορά που παρακαλεί ο Σαρκοζυ την παγκόσμια τράπεζα να βάλει αυτή τα δάνεια για χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα……ώστε να πουλήσει την νέα του τεχνολογία.

    http://www.verivox.de/nachrichten/frankreich-fordert-internationale-finanzierung-von-kernkraftwerken-50928.aspx

    αλλά και από άλλες αναλύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται πως τα κουκιά δεν βγαίνουν.
    http://www.euronuclear.org/e-news/e-news-15/financing-npp.htm (2007)
    https://www.citigroupgeo.com/pdf/SEU27102.pdf (2009)

    Αν δεν βάλει χέρι το κράτος (πάλι εμείς) δεν χτίζεται τίποτα. Δες εδώ για να καταλάβεις;
    http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Policy_Act_of_2005
    μέχρι και το 80% κατασκευής του έργου μπορεί να επιδοτηθεί. 80%!!!!!!!!!!!!

    Το είχα γράψει και παλιά, με τόσα λεφτά που πήραν (πυρηνικά), δωρεάν έπρεπε να δίνουν το ρεύμα….

    Η δικιά μου γνώμη. Ανάμεσα στα ΑΠΕ και τα πυρηνικά διαλέγω ΤΩΡΑ, το κάρβουνο……

    sawas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ή συζητηση ανοιξε λεφτα υπαρχουν μετα την βιαια εισοδο του δντ το ουρανιο εξορησουμε στα μουλοχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sawas, έχεις μπερδευτεί ή προσπαθείς να μπερδέψεις.

    Σε παγκόσμια τραπεζική κρίση ρευστότητας, ο,τιδήποτε χρειάζεται κεφάλαιο έχει πρόβλημα, είτε είναι πολυκατοικία, είτε πυρηνικό.

    Τα πυρηνικά δεν χρειάζονται επιδότηση (άλλο αν αποφασίσεις να τα επιδοτήσεις). Το μόνο ρίσκο τους είναι καθυστέρηση στην κατασκευή λόγω μεγάλου κόστους τόκων στις καθυστερήσεις .

    Τα πυρηνικά παράγουν ρεύμα. Οι ΑΠΕ (πλην Υ/Η) είναι αναποτελεσματικά αστεία που θα τελειώσουν στον επόμενο 1-2 χρόνια όσο η απάτη φαίνεται και τα λεφτά για πέταμα τελειώνουν. Οι ΑΠΕ (πλην Υ/Η) δεν είναι και δεν μπορεί να είναι σοβαρή επιλογή. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί για να ξαφορτωθούν απούλητα αποθέματα.

    Επειδή ο κόσμος είναι σε φάση περιορισμένης ρευστότητας (μερικοί λιγότερο από άλλους) το κεφάλαιο θα πάει εκεί που αποδίδει περισσότερα, με μικρότερο ρίσκο. Ενεργειακά, αυτό σημαίνει ΜΟΝΟ Υ/Η, κάρβουνο ή πυρηνικά.

    Η ΔΕΗ ξεκίνησε να κάνει δύο μονάδες κάρβουνου, πριν την κρίση, επί Αθανασόπουλου, και την σταμάτησαν 2-3 Έλλενες εισαγωγείς αερίου και πετρελαίου.

    Για το πόσες επιδοτήσεις έχει πάρει ποιός κλάδος έγραψα στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/blog-post_23.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και για να δεις το μπέρδεμα:

    Την επιδότηση για την τεχνολογία στην Αμερική και την Γαλλία, θα την καρπωθεί ο Τούρκος και ο Φινλανδός καταναλωτής ρεύματος. Την πλήρωσε ο Αμερικάνος και ο Γάλλος, και την καρπούνται οι χρήστες.

    Την επιδότηση για ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των αιολικών την πληρώνεις εσύ, και την καρπούται ο Ισπανός κατασκευαστής αιολικών και ο Δανός εργάτης.

    Την πρώτη περίπτωση κάποιος άλλος πλήρωσε για να έχεις εσύ φτηνό ρεύμα, στην δεύτερη πληρώνεις εσύ, για να ΜΗΝ έχεις ρεύμα και να εργάζεται κάποιος Ισπανός ή Δανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην το παιδεύετε. Τα πυρηνικά είναι ακριβά να φτιαχτούν και να αποσυναρμολογηθούν αλλά φτηνά στην χρήση. Πιο φτηνά από το κάρβουνο και πολύ πιο φτηνά από το αέριο. Αντίθετα, οι μονάδες αερίου είναι σχετικά πάμφθηνες αλλά έχουν πολύ ακριβό καύσιμο. Το κάρβουνο είναι κάπου στην μέση. Τα υδροηλεκτρικά είναι σχετικά ακριβά στην κατασκευή (και δύσκολα εκτιμάς την αξία του χώρου), πολύ φτηνά στην χρήση (αν έχεις νερά και υψόμετρα). Συφωνώ ότι τα αιολικά όπως τα πλασάρουν δεν είναι τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει σε αυτόν τον ντουνιά που λέγετε Ελλάς άφθονη γεωθερμία ..είναι άξιο απορίας ..γιατί δεν μιλά κανείς ..για αυτό τον τεράστιο πλούτο ..όλοι μουκου ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποια πηρυνικα ρε φιλε?
    Εδω εχουν επικρατησει κατα κρατος οι αριστεροδημοκρατες αγνωνιστες του κολου και οι κρατικοδιαιτοι οικολογοι. Τον ανθελληνα Τρεμοπουλο τον εχουμε κανει Ευρωβουλευτη. Ο ΣΚΑΙ μας εχει ταραξει σε eco-news και οι τραπεζες σε πρασινα δανεια.

    Μονο που τη λες τη λεξη "πηρυνικά" σε σταυρωνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα που στενεύει το χρήμα όλα θα είναι δύσκολα. Ήταν μεγάλο λάθος για την χώρα που εμποδίστηκε η ΔΕΗ να φτιάξει δύο μονάδες κάρβουνου επί ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τόσα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από την «χρυσή οικογένεια» εις βάρος αυτού του λαού ..χαλάλι τους ένα ακόμα που μας... ετοιμάζουν …Ενεργειακό Ισοζύγιο έχουμε???? …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Russia prioritizes development of nuclear energy Source: Xinhua [07:58 April 07 2010]

    Russia, a leading country in nuclear technology with atomic energy one of its main industries, has planned to fully tap its potential in the civilian use of nuclear power.

    http://www.globaltimes.cn/www/english/sci-edu/world/2010-04/519559.html
    President Dmitry Medvedev, in last November's state-of-the-nation address, named five priorities in economic development, including the nuclear sector, to transform Russia's economy.

    Russia now owns 10 nuclear power plants and 31 nuclear power units, with another 10 units under construction.

    However, energy generated from nuclear power takes up only 16 percent of Russia's total electric power production, lagging far behind the average level of the world's developed countries.

    Prime Minister Vladimir Putin also has pinpointed developing nuclear technologies and nuclear industry as one of the government's top priorities.

    The measures aim to realize rapid development of Russia's nuclear industrial system, as well as safeguarding national geopolitical interests and nuclear security.


    By the end of this year, Russia should launch 10 new units with a total generating capacity exceeding 11,000 megawatts, according to the program. By 2015, the nuclear units' generating capacity should surpass 33,000 megawatts to account for 18.6 percent of Russia's overall power production.

    Russia on March 18 launched a second reactor at the Volgodonsk nuclear power plant in the Rostov region. At the launching ceremony, Putin said nuclear power production should be elevated to reach 20 percent of the total generated.

    Putin also said Russia was capable of pushing its 16-percent market share in civilian nuclear power engineering to 25 percent.

    He said Russia should offer such services as power plant construction and operation, maintenance and modernization, as well as nuclear fuel delivery and nuclear waste disposal.

    Additionally, Putin said the government should adopt relevant measures to reinforce the competitiveness of Russian nuclear energy enterprises.

    Russia currently is building five nuclear power units abroad, including two in Indian Kudankulam NPP, one in Iranian Bushehr, and two in Bulgarian Belene.

    Among the foreign projects, India was somewhat a more significant partner for Russia. During Putin's visit to New Delhi on March 12, the two countries clinched a deal on nuclear power cooperation which stipulated that Russia would build 12 nuclear power units for India.

    Russia also participated in the tendering for nuclear power plants in Egypt and Morocco and negotiations over cooperation with Vietnam, Argentina, Brazil, the Czech Republic and Finland.

    As a major supplier of nuclear fuel and facilities, Russia in particular provides nuclear fuel and relevant services for Middle East countries for power generation.

    On March 29, Sergei Kiriyenko, the head of Russia's state nuclear energy corporation Rosatom, signed an agreement with the leader of the International Atomic Energy Agency, Yukiya Amano, to establish a UN-sponsored global nuclear fuel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.globaltimes.cn/www/english/sci-edu/world/2010-04/519559.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστός 10:17 και 10:43, ξέχασα να αναφέρω ότι και οι Ρώσοι τα προμηθεύουν, χαχαχα... Δεν νομίζω ότι θα μας αφήσουν να ψωνίσουμε από Ρώσους. Εδώ είναι Γερμανογαλλική ζώνη, χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή