Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ο «φόρος ζωής», και οι σοσιαλιστές


Να μια πεθαμένη αγορά: Η αγορά για ...αέρια του θερμοκηπίου. Με κλικ στο διάγραμμα φαίνεται ότι η αγορά έκανε μια φούσκα τον Απρίλιο του 2006 με την ταινία του Al Gore, και άρχισε να πεθαίνει τον Απρίλιο του 09, πριν την Κοπεγχάγη, και τώρα είναι flat. Μηδέν όγκος, μηδέν τιμή. Πάντα χαίρομαι να βλέπω ότι η αγορά, ακόμα και η απόκρυφη ή δυσνόητη αγορά «ξέρει».

Ποτέ μου δεν πολυκατάλαβα την αγορά εμπορίας ρύπων, στην πράξη την εμπορία CO2, αλλά, στην πράξη «κάρβουνου». Έχουν γραφτεί πολλά, και ομολογώ ότι τα βαριέμαι, και η αγορά αυτή έχει παρασκήνιο στην ίδρυσή της και, εν πάσει περιπτώσει, είναι, για την ώρα, μάλλον πεθαμένη. Όποιος ενδιαφέρεται να μορφωθεί, μπορεί να αρχίσει από εδώ, αλλά και εδώ.


Όλο το παραμυθάκι ξεκίνησε από μία διατριβή, που συνέδεε βιοτικό επίπεδο με χρήση γήινων πόρων.... Οι ανεπτυγμένες χώρες καταναλώνουν πολύ, οι φτωχές λίγο. Ας φορολογήσουμε τους πλούσιους να σώσουμε τους φτωχούς, και το χρύσωμα του χαπιού είναι η σωτηρία του πλανήτη. Ελικρινά μου θυμίζει ειρηνιστικά κινήματα του 1965. Η περίληψη που έχω καταλάβει είναι ότι κάθε ανθρώπινη (και βιολογική) δραστηριότητα εμπλέκει κάρβουνο και εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Η ιδέα λοιπόν είναι να πληρώνεις επειδή εκπέμπεις διοξείδιο του άνθρακα, ένα είδος φόρου ύπαρξης, ή για την ακρίβεια φόρου "ζωής". Δεν χρειάζεται εξυπνάδα ποιοί καλούνται να πληρώσουν και δεν έχουν καμία πρόθεση να το κάνουν, ειδικά τώρα, αν και μερικοί το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο να πουλήσουν αιολικά -- που θα πεθάνει και αυτό αφού τα καημένα τα αιολικά, τώρα που διαβάζετε, λιάζονται ή ξεκουράζονται -- αλλά τα Υ/Η και τα πυρηνικά είναι στην διάθεσή σας.

Η αγορά ρύπων και αερίων θερμοκηπίου πέρασε μέρες ελπίδας (αναζωπύρωσης της φούσκας) και μέρες κατήφειας (ρεαλισμού). Σήμερα, όπου δουλεύει σαν ελεύθερη αγορά είναι πεθαμένη, όπου δουλεύει με το ζόρι (στην Ευρώπη) υπάρχει. Αγορές με το ζόρι, δεν είναι αγορές, είναι κάτεργα. Το μόνο που πετυχαίνουν τα κάτεργα, είναι φυγή κόσμου στις ελεύθερες αγορές. Και αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα: Όταν κάτι είναι εξαιρετικά δυσνόητο, είναι επίτηδες δυσνόητο. Ο κόσμος είναι απλός. Είτε είναι ο κόσμος της φυσικής, είτε των οικονομικών. Τον κόσμο τον κάνουν πολύπλοκο οι άνθρωποι, οι διάφοροι μανδαρίνοι που ζούνε πουλώντας εξηγήσεις, και οι πλούσιοι στα εξειδικευμένα χρηματιστήρια. Αλλά αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη: Βγήκε βρώμα, ότι μέσω κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης ο Ομπάμα είναι από τους ...ιδρυτές(!) του χρηματιστηρίου αερίων του θερμοκηπίου. Και μπορεί να έχει πολιτικά κίνητρα αυτή η διαρροή, αλλά δεν αναιρεί την υποψία μου ότι όλη η ανθρωπογενής κλιματολογία, είναι μια στημένη δουλειά, για προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, και δεν θα εκπλαγώ καθόλου εάν αποδειχθεί ότι και το περιβάλλον της Κυβέρνησής μας είναι στην ίδια άσκηση με τον ομοϊδεάτη σοσιαλιστή Ομπάμα. Η οικογενειακή υπόθεση, όπως έγραψε η "Ελευθεροτυπία". Ίδια γλώσσα, ίδια επιχειρήματα, ίδιες ενέργειες, ίδια ψευδοεπιστήμη. Ντροπή!

Η ελεύθερη αγορά λέει ότι η απάτη έχει μάλλον τελειώσει. Καλό μήνα.

13 σχόλια:

  1. http://www.probeinternational.org/carbon-credit-watch/carbon-market-may-turn-subprime-says-expert

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα έχουμε πει και άλλη φορά ..το σχέδιο “Reise 2” ..συνεχεία του όνειρου του Αδόλφου Χ.....στην περιοχή μου δηλ. Ο Ν.3220/97 ..δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ... και άστους να σκάσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. An analysis of the carbon footprint of Christmas in the UK shows that consumption of items such as food, travel, lighting and gifts at Christmas produces as much as 650 kg of carbon dioxide (CO2) emissions per person - equal to 5.5% of the UK annual carbon footprint. Over Christmas, the average person could produce as much as:

    ■26 kg of CO2 from Christmas food
    ■96 kg of CO2 from Christmas Car travel
    ■218 kg of CO2 from extravagant lighting displays
    ■310 kg of CO2 on Christmas Shopping
    Christmas carbon emissions could be reduced by up to 60 percent to about 250 kg

    Κόψτε τα Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ασφαλιστικό και φορολογίες δεν θα μετράμε πόσο κάρβουνο καίμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω υποσχεθεί στον λαό της Χαλκιδικής ..ότι το αναθεωρημένο σχέδιο του Αδόλφου Χ.. ΥΠΟ ΝΕΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΈΝΗ εκδοχή Σημίτη Παχτα και ΣΙΑ .... σχετικού Ν.3230/97 ..ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΉ ΑΠΟ ΤΟΝ Νικόλα Παπατζή ..μπαστα ..από τώρα μπαίνω σε διεθνή συχνότητα ,,θα σας παρακολουθώ πάντα με αγάπη ...Ας ΠΡΌΣΕΧΑΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κόψτε το φαί καλύτερα να λες Ανώνυμε

    Καλό μήνα Αρχαιοπτέρυγα.

    Δεν είναι μόνο ότι μπορεί να είναι ιδρυτής, και το νο 2, ο μανωλάκης είναι άρρωστος σορτάκιας.

    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την Τρίτη 29 Ιουνίου, στην 8η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ, παρουσιάστηκε ο Ετήσιος Απολογισμός της επιχείρησης για το 2009.
    Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που παρουσιάζονται στον απολογισμό, δεν μπορώ παρά να σταθώ σε αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο: το συνολικό μισθολογικό κόστος του προσωπικού της ΔΕΗ.
    Σύμφωνα με στοιχεία του Απολογισμού:
    Το μισθοδοτούμενο προσωπικό της επιχείρησης ανήρχετο στα τέλη του 2009 σε 22.582 εργαζομένους (σελ. 16)
    Οι αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και των παροχών μειωμένου τιμολογίου, ανήλθαν στα 1,69 δις ευρώ (σελ. 96)
    Από τα παραπάνω προκύπτει μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος για κάθε εργαζόμενο 75.155 ευρώ (για να μην τρέχετε για κομπιουτεράκι, σε 12μηνη βάση αυτό σημαίνει 6263 ευρώ το μήνα …)
    Ενδιαφέρον έχει να δούμε και την ιστορική εξέλιξη των μεγεθών αυτών.
    Στη σελίδα με τα Ετήσια Δελτία της επιχείρησης, το παλαιότερο με τα ίδια λογιστικά πρότυπα είναι το Ετήσιο Δελτίο για το 2005.
    Εκεί διαβάζουμε:
    Το μισθοδοτούμενο προσωπικό της επιχείρησης ανήρχετο στα τέλη του 2005 σε 27.278 εργαζομένους (σελ. 15)
    Οι αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών ανήλθαν στα 1,38 δις ευρώ (σελ. 79)
    Από τα παραπάνω προκύπτει για το 2005 μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος για κάθε εργαζόμενο 50.590 ευρώ
    Συγκρίνοντας δηλαδή ακριβώς τα ίδια δεδομένα, και παρά το γεγονός πως το συνολικό προσωπικό μειώθηκε κατά 4.696 εργαζόμενους (κατά τεκμήριο καλύτερα αμοιβόμενους), την τετραετία 2005-9, το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος για κάθε εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 49% ή 10,5% το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν αυτό που κάνει ο ΓΑΠ σήμερα εις βάρος του ελληνικού λαού .. δεν ονομάζετε κατάργησή της εθνικής κυριαρχίας… τότε τι αλλο είναι …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλος ο σχεδιασμός 20-20-20 και όλη η επιχειρηματολογία ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη ακριβών ΑΠΕ έχει στηθεί πάνω στο επιχειρημα για τις μελλοντικές υψηλές τιμές CO2 που θα πληρωνει η χώρα......

    Αρχαίε πρέπει να το αναδειξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υπάρχει σε δράσει και το φαινόμενο CHEMTRAILS πάνω από την Ελλάδα ..http://notrailscontrailschemtrails.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 11:36, αυτά που έχει αποφασίσει η Ευρώπη με την εμπορία ρύπων, είναι πολύ τέρας πολυπλοκότητας, αλλά ευχαρίστως θα αναδείξεω τα εξής:

    1. H ίδια η ΕΕ αυτοπυροβολείται: Αυξάνει το κόστος της ύπαρξής της σε σχέση και με την Αμερική και με την Ασία. Το κίνητρο; το ψάχνω...

    2. Αν ο αυτοσκοπός είναι να ακριβύνεις το ρεύμα, δεν χρειάζεται να βάλεις αιολικά για να το ακριβύνεις. Το ακριβαίνεις και πας σε ύφεση. Η ύφεση δεν θα είναι ηπιότερη εάν βάλεις αιολικά, απεναντίας.

    3. Όλα τα αιολικά Δανίας και Γερμανίας, για κάποιο μαγικό λόγο ΔΕΝ μείωσαν εκπομπές, (αλλά ανέβασαν την τιμή του ρεύματος). Παράδοξο...

    4. ΔΕΝ πιστεύω ότι αυτό τα πράγμα θα αντεξει. Δεν θα το ανεχθεί η πλούσια Βόρεια Ευρώπη.

    Αλλά, θα σου κάνω την χάρη και θα το "αναδείξω" (αν και δεν έχω καμία ειδικότητα σε ευρω-γραφειοκρατίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κίνητρο για την Ευρώπη που έσπρωχνε την πολιτική χαμηλού άνθρακα ήταν να περιορίσει την οικονομική έκρηξη της Κίνας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα αναπτύσει το ΑΕΠ της 8-10 % ετησίως. Ο Αμερικανός καταναλωτης αντιστοιχεί σε διπλάσια ποσότητα εκπομπών "αερίων Κυότο" σε σχέση με τον Ευρωπαίο και τρεισήμιση φορές σε σχέση με τον Κινέζο όμως. Η Ευρώπη θα εκπέμπει την τρέχουσα δεκαετία περίπου το 10% των "αερίων Κυότο", επομένως είναι παγκοσμίως αδιάφορες οι ενεργειακές της πολιτικές. Η Κίνα βεβαίως δεν δέχεται με τίποτε την εγκαθίδρυση του συστήματος πιστοποίησης-παρακολούθησης εκπομπών (βιομηχανική κατασκοπία)που συνεπάγεται η αποδοχή ένός παγκοσμίου δεσμευτικού συμφώνου περιορισμού των εκπομπών(που συνεπάγεται επίσης και την διασύνδεση των τριών αγορών άνθρακα). Δέχεται μείωση κατά 45% των εκπομπών αλλά ανά μονάδα παραγόμενου προιόντος από 2005-2020,δηλαδή θα αυξάνει τις εκπομπές της αφού ο όγκος των εμπορευμάτων που παράγει αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Μέσω ΠΟΕ η Ευρώπη προσπαθεί να στήσει εμπορικά εμπόδια στην Κίνα επειδή παράγει εμπορεύματα με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, όμως μην σας φανεί απιστευτο να στήνονται τα κινέζικα αιολικά για να μπουν οι πιστώσεις (αποσόβησης εκπομπών) στον λεγόμενο "μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης" και να τις χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι για να πιάσουν τους στόχους της περιόδου 2008-2012 ή τους μετέπειτα καθώς θα είναι σχετικά φτηνά τα δικαιώματα που θα παραχτούν στις μεταβατικές οικονομίες. Δεν βλεπω να εγκαταλείπεταιέτσι εύκολα το "new bing thing"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με την ύφεση θα βρίσκονται σωρό οι δικαιολογίες για προστατευτισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή