Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010
Τα νέα από το μέτωπο
Φαντάζομαι, ότι το τελευταίο πράγμα που σας ενδιαφέρει, αυτές τις μέρες, είναι τα νέα από το … μέτωπο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομική είδηση είναι νομίζω, τα προεόρτια συναλλαγματικών τριγμών. Πολλοί ζητούν από την Κίνα να ανεβάσει το νόμισμά της, και οι ΗΠΑ ρίχνουν ρευστότητα στην αγορά, που σημαίνει μάλλον θα πέσει το δικό τους νόμισμα (που μάλλον η αγορά το είχε ήδη προεξοφλήσει). Είμαι περίεργος να δω πώς τελικά θα το παίξει η Γερμανία με το ευρώ. Από την αρχή του 20ου αιώνα η Γερμανία υποφέρει όταν χάνει την μονεταριστική της πειθαρχία και η ρητορεία που έρχεται στα αυτιά της πλέμπας είναι ότι το ευρώ θα κρατηθεί, και η Περιφέρεια ας πάρει ...μέτρα.
Η φιλολογία στην Ευρώπη, τουλάχιστον όπως μας την παρουσιάζει η Ναυτεμπορική (που τελευταία έχει… πρασινίσει) έχει αλλάξει ανεπαίσθητα. Μιλάνε τώρα για εξοικονόμηση 20% μέχρι το 2020. Να κάτι που μπορώ να πω ότι είναι απόλυτα σωστό (και εφικτό – το μεγαλύτερο κομμάτι είναι εύκολο, λέγεται «ύφεση»), και μιλάνε για κτίρια και μεταφορές.
Στις μεταφορές θα προσπαθήσουν οι Γερμανοί, με πρόσχημα την πιστοποίηση της εξοικονόμησης να περιορίσουν εισαγωγές, και να προωθήσουν Γερμανικά προϊόντα στον καταναλωτή. Σε τρένα και τέτοια, την έχουν κλειδωμένη την αγορά.
Φυσικά και προϊόντα Siemens και ΑΒΒ,ας πούμε, για "υποδομές" που θα επιτρέπουν περισσότερες ΑΠΕ, και δίκτυα με ορίζοντα το 2050 (λες και η Γερμανία είχε ποτέ 50 χρόνια μη παγκοσμίου πολέμου στην σύγχρονη ιστορία της). Μιλάνε και για «νέα εργαλεία χρηματοδότησης», να σας τα προαναγγείλω: έμμεση δέσμευση των λογαριασμών ρεύματος, για να μπορούν άφοβα οι επενδυτές από το …Zug να επενδύουν. Ο λογαριασμός ρεύματος, στις συνθήκες της οικονομίας που μπαίνουμε, έχει λιγότερο ρίσκο από τα έσοδα από φόρους. Και φυσικά, ψάχνουν οι ανώνυμοι συγγραφείς των φαραωνικών αυτών σχεδίων για ...1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Η Ναυτεμπορική αναμεταδίδει και ένα μικρούλι ψεματάκι, έντεχνα διατυπωμένο από τους Γερμανούς συγγραφείς του (έχω μάθει να διαβάζω Γερμανικές σκέψεις): «εν μέσω και βάσιμων φόβων ότι η Ε.Ε. μένει πίσω στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα κερδίζουν έδαφος». Ανοησίες, αγαπητή «Ν». Οι ΗΠΑ έχουν φύγει από αυτήν την απάτη, το λένε απλά και αμερικάνικα: “too expensive”. Όσο για τους Κινέζους, μονάδες κάρβουνου φτιάχνουν, και τις μασκαρεύουν με αιολικά, για κράχτη, ό,τι ακριβώς έκανε και η Γερμανία, για να μας τις …εξάγουν! Και το αποτέλεσμα; οι Ευρωπαϊκές αιολικές εταιρίες ζορίζονται και με λίγη τύχη, ίσως προλάβουμε να γλυτώσουμε την πολλή ζημιά. Ζημιά που μας επιβάλουν οι Γερμανοί για δικούς τους και μόνο εξαγωγικούς λόγους. Με λεφτά που εμείς δεν έχουμε.
Είμαι περίεργος… Ποιος θα υπερισχύσει; Οι τράπεζες, ή τα …ενεργειακά; Μπας και για αυτό αποφάσισαν οι Γερμανοί να πάμε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία; Για να τα πάρουν από το ρεύμα; Η δέσμευση των λογαριασμών διευκολύνεται αν η ΔΕΗ, ή ο μέτοχός της, να είναι κάπως χρεοκοπημένοι. Χρεοκοπημένοι είμαστε (ελεγχόμενα)... έεε ας βγάλουν και κανένα φράγκο...
Η εικόνα (χωρίς τον μασκοφόρο) είναι από εδώ.
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2010/05/us-wind-growth-likely-to-drop-in-2010
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.industryweek.com/articles/abb_profits_drop_but_renewables_fill_order_books_23123.aspx?SectionID=4
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ν 6 στις 10 διαφημίσεις είναι για πρασινάδες. Τι να σου κάνουν?
ΑπάντησηΔιαγραφή