Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Περίοικοι
«Η Ευρώπη πρέπει να διχοτομηθεί σε δύο οικονομικές ζώνες»
Για όλα φταίνε οι …Πέρσες (τουλάχιστον με τις δικές μου παραστάσεις) γιατί με αφορμή αυτούς, έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αλεξάνδρεια Εσχάτη, και άνοιξε ο εμπορικός δρόμος Ανατολής-Δύσης και βρήκαν οι Ρωμαίοι έτοιμο έδαφος για τα δικά τους. Οι Γερμανοί, ωστόσο, είναι η ιστορία της Ευρώπης από τότε που εμφανίστηκαν. Οι Άγγλοι παρέλαβαν την θάλασσα από τους Ισπανούς. Οι Γερμανοί ζήλεψαν τους Άγγλους, και να τα χάλια μας.
Το καφενείο-gr μου θύμισε την Χανσεατική Ένωση. Αν οι Γερμανοί δεν είχαν γλυκαθεί με την Αυτοκρατορία, αυτή θα ήταν η σύγχρονη Ε.Ε. Αντιγράφω τον Αλέξανδρο Πιστοφίδη:
"Δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα από εμπόρους γερμανικών πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας με κύριο σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στο χώρο της Βόρειας Θάλασσας. Στη συνέχεια, βλέποντας τα πλεονεκτήματα από την κατάργηση των δασμών και την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων, έγιναν μέλη διάφορες πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Μπρύζ , το Μπέργκεν της Νορβηγίας και η ρωσική πόλη Νόβγκοροντ. Η Τευτονική Χάνσα ή Χανσεατική Ένωση, ήταν η πρώτη επιτυχής απόπειρα εμπορικής ένωσης στον ευρωπαϊκό χώρο. Για πάνω από τρεις αιώνες, οι χανσεατικές πόλεις κέρδισαν πλούτο, δύναμη και μοναδική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, διότι δεν αντάλλασσαν μόνο αγαθά αλλά επίσης ιδέες και πολιτισμό με αμοιβαίο όφελος. Οσο οι σχέσεις ήταν ισότιμες, ήταν δίκαιες και οι συναλλαγές, οι οποίες είχαν ως κανόνα το αμοιβαίο συμφέρον. Αυτή η ισοτιμία στις σχέσεις ήταν ο βασικός δεσμός που διασφάλισε την μακροβιότητα της Ένωσης. Με τη δημιουργία των εθνικών κρατών και την προσπάθεια κάποιων από αυτά να χειραγωγήσουν την Ένωση προς ίδιον όφελος εις βάρος των άλλων, έσβησε και η Χανσεατική Ενωση. Το 1669 έμειναν μόνο τρεις γερμανικές πόλεις ( Αμβούργο, Βρέμη και Λύμπεκ).
Σε αντίθεση με την ΕΕ, η Χανσεατική Ενωση δεν δημιουργήθηκε σαν ιδέα στα μυαλά κάποιων πολιτικών ηγετών που μετά επιβλήθηκε πάνω στις κοινωνίες των λαών τους, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας......... διαδικασίας που ξεκίνησε από ιδιώτες, εκφράζοντας τις ανάγκες των εμπόρων και των κοινωνιών των συγκεκριμένων πόλεων. Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας της. Σήμερα, πριν καλά-καλά αρχίσει να στεριώνει η ΕΕ, βιώνουμε ήδη τους τριγμούς και τα προβλήματα, που είχε η Χανσεατική Ενωση λίγο πριν την κατάρρευσή της. Η ιδέα που ξεκίνησε από κάποιους αξιωματούχους σαν Ευρωπαϊκές Κοινότητες (ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, ΕΥΡΑΤΟΜ) το 1951 και το 1957 για να ολοκληρωθεί το 1992 στο Μάαστριχ σαν ΕΕ, πνέει ήδη τα λοίσθια πριν συμπληρώσει καν έναν αιώνα ζωής.
Αφού για πάνω από δυο δεκαετίες οι χώρες του Νότου τροφοδότησαν τον πλούτο των χωρών του Βορρά και κυρίως της Γερμανίας, σήμερα κινδυνεύουν να γίνουν χώρες-δουλοπάροικων του πλούσιου Βορρά. Η ΕΕ έγινε μια χρυσή αγελάδα για τη Γερμανία και μια παγίδα για τις φτωχές χώρες του Νότου. Ηδη στη Γερμανία ακούγονται φωνές που ζητούν την έξοδο κάποιων χωρών του Νότου από την Ευρωζώνη ή ακόμα και την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο. Όλα δείχνουν, πως, αν συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη, ή θα συμβιβαστούν οι χώρες του Νότου με την ιδέα πως στο μέλλον θα υποχρεωθούν να ζουν σε μια ΕΕ δυο ταχυτήτων, χάνοντας την ανεξαρτησία τους, ή η ΕΕ θα διαλυθεί πριν καλά-καλά συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.
Η σύγκριση με τις ΗΠΑ και τα αρχικά προβλήματα που είχαν στην αρχή της δημιουργίας τους, είναι αφελής και άκαιρη. Οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μέσα από έναν κοινό αγώνα ανεξαρτησίας των ίδιων των λαών τους και δεν ήταν αποτέλεσμα πειραματισμών στα γραφεία κάποιων αξιωματούχων. Η ΕΕ τείνει να μοιάσει την Αθηναϊκή Συμμαχία, όπου ίσχυε για τους Αθηναίους το σλόγκαν, ότι συμφέρει την Αθήνα συμφέρει και τη Συμμαχία. Στην ΕΕ, ακόμα και το αρχικό διευθυντήριο των ισχυρών κρατών τείνει να περιοριστεί σε τρία, σε δύο ή ακόμα και σε ένα μέλος, την λεγόμενη ατμομηχανή της, τη Γερμανία. Στη σημερινή ΕΕ δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει Ενωση ισοδύναμων και ισότιμων μελών".
Δυστυχώς όμως, οι Γερμανοί από το 1900 και μετά έχουν γλυκαθεί. Με ελάχιστες προσαρμογές ο χάρτης της εικόνας (κλικ για μεγέθυνση) είναι, πολύ φοβάμαι, το μέλλον. Είχα «προβλέψει» ότι θα ήταν κάποια στιγμή το 2020… Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, εμείς θα είμαστε εκεί πριν τελειώσει η …επιμήκυνση..
Κάθε έθνος (ή κράτος) καλά κάνει και κοιτάει τα συμφέροντά του, και η ιστορία του Ευρωπαϊκού χώρου είναι γεμάτη από καταπίεση, πολέμους και ταλαιπωρίες και μερικές σπάνιες περιόδους ειρήνης και αναλαμπής. Θα προσέθετα στο παραπάνω άρθρο του καφενείου-gr, ότι η Αμερική φτιάχτηκε για να γλυτώσει από την Ευρωπαϊκή καταπίεση.
Planned allied satellite states. Σχεδιαζόμενα συμμαχικά δορυφορικά κράτη. Περίοικοι. Με αρεκετές αλλαγές στον εικονιζόμενο χάρτη: Η Γαλλία έχει γερά ενεργειακά και άλλα πόδια. Η Αγγλία πάντα αμφιταλαντευόταν και το κανάλι δεν την προστατεύει πια.
Μακάρι να είχαμε ανθρώπους να σκέφτονται τα Ελληνικά, «Εθνικά», συμφέροντα και όχι θεωρίες και αερολογίες που εξυπηρετούν άλλους. Όποιος δεν μπορεί, παραιτείται.
Καποιου διαβασα ειναι η ΕΕ μοιαζει με την Αμερικη πριν τον εμφυλιο...αλλα βεβαια σε αυτην δεν υπηρχε η ιστορια εκτος απο οτι κουβαλησε το Μαιηφλαουερ.Οσο για τους δουλους ενταξει,εδω ειναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑτυχώς φίλε μου, η Ελλάδα κυβερνάται από Γομάρια Αγνώστου Προελεύσεως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπά... μάλλον μοιάζει με την Ευρώπη του 1900...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να πάμε στην Αμερική πριν τον εμφύλιο πρέπει οι Ευρωσκεπτικιστές και οι Farage να είναι υπολογίσιμη δύναμη. Πολλές Αγγλικές εταιρίες ανήκουνσε Γερμανικές, και η αγορά τους είναι η Ευρώπη.
Μόνο η Γαλλία κρατάει κλειδιά. Και η Γαλλογερμανική σύγκρουση είναι πιο πρόσφατη από τις Αγγλογαλλικές.
Και πάντα ο "απρόβλεπτος παράγων"
sv3auw, καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μας λένε ότι το πρόβλημα μαζεύτηκε και δεν θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και δεν υπάρχει ντόμινο και τέτοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ θα μοιραστεί τον πλούτο της η Γερμανία, ή θα χωριστεί η Ευρώπη στα δύο.
Εμείς θα είμαστε το κακό παιδί. Λέγαμε ψέματα, μας λαδώνανε, λαδωνόμαστε. Είμαστε εύκολοι και μικροί. Το πολύ πολύ να μας βγάλουν.
Η Ιρλανδία έχει τρύπα πραγματική στην οικονομία της και άσχετο από το τι μας σερβίρουν εδώ περί χάρτινης κλπ και δυνατή οικονομία είχε και πήρε μόνη της μέτρα.
Η Πορτογαλία είναι μια ήσυχη εκδοχή της Ελλάδας. Τα έχουν κάνει όλα και βουλιάζουν.
Η Ισπανία έχει όλο και μεγαλύτερο έλλειμμα και όλο και μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση είναι τό πρόβλημα.
Και φυσικά η Γαλλία. Η Γαλλία είναι μια χαρά σε πολλούς τομείς αλλά δεν θα δεχτεί αλλαγές σε συνταξιοδοτικά και τέτοια.
Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πολλές οικονομίες με ενιαίο νόμισμα και ενιαία (μέχρι τώρα) επιτόκια. Στην Ελλάδα αυτό σήμανε πολλή ρεμούλα. Στην Ισπανία φούσκα στα ακίνητα. Στην Ιρλανδία βούλιαξαν οι τράπεζες. Η Γερμανία έχει ΞΕΣΚΙΣΤΕΙ στο πλεόνασμα. Φωνάζει το πράγμα.
Ο Πρωθυπουργός στην Αφρική
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ό,τι κάνουμε πρέπει να γίνεται με δικαιοσύνη. Και αυτή δεν την βλέπουν οι λαοί μας σήμερα, όταν οι τράπεζες σώζονται, αλλά πληρώνουν οι λαοί, όταν τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται ενώ οι ζημίες κοινωνικοποιούνται, όταν ο πλούσιος γίνεται πιο πλούσιος και ο φτωχός, φτωχότερος»