Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

CO2 arbitrage


Έχω μπει σε χωράφια όπου μαθαίνω πηγαίνοντας... Ή εμπορία ρύπων είναι σχετικά καινούργιο φρούτο, κι αν έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τα βασικά, μου λείπουν πολλές και θεμελιώδεις λεπτομέρειες. Π.χ: Ποιός αποφάσισε τα πλαφόν; Ποιός εκδίδει ή κατέχει τα "πιστοποιητικά" (το αντίστοιχο της αύξησης κεφαλαίου, ή της ιδιοκτησίας του βασικού μετόχου); Ποιός είναι το αντίστοιχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή του SEC... Ποιός αποφασίζει πόσοι φόροι θα μπουν στο CO2 (και επομένως ελέγχει την τιμή των δικαιωμάτων). Λεπτομέρειες, αλλά αν υπάρχει μία αγορά, έστω και για τουλίπες, θα ήθελα να ξέρω τους κανόνες της.

Και όσο μαθαίνω ψάχνοντας (και ευχαριστώ μερικούς επώνυμους και ψευδώνυμους φίλους που μου στέλνουν στοιχεία) βλέπω ότι δεν μπορώ να φτιάξω το "ένα" κομμάτι" που θα τα λέει όλα, ούτε είναι όπως στην φυσική που άλλοι έγραψαν το βιβλίο και εγώ κάνω την εκλαϊκευμένη περίληψη. Άρα, υπομονή... κάπου θα καταλάβω τι γίνεται και τότε θα κάνω το "ένα κομμάτι".

Ήθελα να συνεχίσω με τις τάξεις μεγέθους για το κάρβουνο (αυτό βασικά κυνηγάνε οι Πράσινοι) για να επαναλάβω πόσο ουτοπική είναι η φαντασίωση ότι θα μειωθεί η θα υποκατασταθεί η χρήση του στο ορατό μέλλον. Για τα αιολικά, ούτε λόγος, δείτε τα γραφήματα της προηγούμενης ανάρτησης... ούτε που φαίνονται. Όσο για τα πυρηνικά, αν όλοι αποφασίζαμε να γεμίσουμε τον κόσμο αιολικά, πρώτον δεν υπάρχει τέτοια δυναμικότητα για κατασκευή καζανιών, και ούτε χτίζονται από την μία μέρα στην άλλη. Ίσως, τελικά, για αυτό να έχουμε ύφεση... Και το ρεύμα από κάρβουνο, είναι φτηνό, και κανείς δεν αμφισβητεί ότι εκπέμπει το περισσότερο CO2. O παρακάτω χάρτης (από εδώ) δείχνει τις εκπομπές CO2, ανά χώρα:


Τα 2/3 όλου του CO2 που εκπέμπεται είναι από τις 10 πρώτες χώρες (κλικ σε όλα για μεγέθυνση):


Έβαλα τις Σκανδιναβικές χώρες, ακριβώς επειδή έχουν χαμηλές εκπομπές. Έχουν χαμηλές εκπομπές επειδή είναι πυρηνικές και υδροηλεκτρικές, και για την Δανία που δεν είναι, όπως έχω γράψει, δεν έχει μειώσει τις εκπομπές της με τα αιολικά της, έτσι ήταν και πριν. Το πιο χαριτωμένο είναι με την Φινλανδία. Αυτή έβαλε πρώτη φόρο στο κάρβουνο (αφού έφτιαξε τα πυρηνικά της). Το παρακάτω γράφημα το πήρα από το @αλλενάκι, πρέπει να είναι 2-3 ετών:


Οι φόροι βέβαια είναι με την μορφή της υποχρεωτικής αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (αυτών που έχουν τεχνητό πλαφόν και που η τιμή τους ελέγχεται από αόρατο χέρι). Η φιλολογία, κάποιος κανόνας της Ε.Ε. που αμφιβάλω εάν με ρώτησε ποτέ κανείς αν συμφωνώ (η Δημοκρατία που έλεγε ο Farage, προχτές), κάποιος κανόνας λέει ότι από το 2013 "καταργείται το σημερινό καθεστώς δωρεάν παραχώρησης δικαιωμάτων ρύπων και οι τιμές τους στα χρηματιστήρια ρύπων θα εκτοξευθούν". Αυτά γράφει ο κύριος Φιντικάκης, και τα βρήκα στην ιστοσελίδα του κυρίου Τσιπουρίδη. Ατυχώς και για τους δύο, και ευτυχώς για μένα, η μία και μόνη ελεύθερη αγορά, αυτή του Σικάγο, έκλεισε, μετά από ένα περίπου χρόνο που τα δικαιώματα ήταν στο ...μηδέν. Και μπορεί να είμαι άσχετος σε όλα, άλλα πιστεύω στο arbitrage περίπου όσο και στην Φυσική (συγγνώμη για την βλασφημία) αλλά δεν μπορεί το ίδιο άϋλο να κάνει $15 εδώ και $0 στο Σικάγο, θα τους το πουλάω short μέχρι να τους τινάξω στον αέρα. Βέβαια, και αυτή η απειλή είναι θεωρητική, διότι στην πραγματικότητα, η αγορά αυτή πρέπει να είναι κλειστή και σικέ. Τεχνητή. 2-3 μεγάλοι κρατάνε την τιμή γιατί κάποιο σκοπό που έχουν και, όπως ομολόγησα στην αρχή, δεν το έχω πιάσει, αλλά πού θα μου πάει; Οι αρχαιοπτέρυγες είναι πεισματάρηδες.


Ωστόσο, αν θέλετε αντίλογο σε ο,τιδήποτε λέω εγώ, ο φίλος μου έχει ιστοσελίδα, και ελπίζει ότι ό,τι δεν κέρδισε στην Κοπεγχάγη, θα το κερδίσει στο Μεξικό. Χμμμ... Τους Κινέζους φίλε μην τους πιστεύεις, οι Ινδοί δεν παίρνουν σοβαρά ούτε τον δικό τους, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν την Βουλή, η Μέρκελ έχει αρχίσει και σας βαριέται, η Πατρίδα μας πάει για διάλυση, και τον χειμώνα ελπίζω να μην πρέπει κάποιος δικός μας, ή ο γείτονας, να διαλέξει μεταξύ λογαριασμού ΔΕΗ και ρούχων για τα παιδιά. Θα γίνει φίλε μου, αν όχι αυτόν, τον άλλον, και στον λόγο μου δεν χαίρομαι για αυτό....


Ορδές ηλιθίων έχει και στην Γερμανία, αν και αυτοί (ή το αφεντικό τους) μάλλον πληρωμένη διαφήμιση κάνουν. Αγόρασαν και απέσυραν ...10 τόνους CO2. Δεν τους είπε κανείς ότι εμείς τον χειμώνα θα καίμε πυρήνα και κάρβουνο στο μαγκάλι... Η ΔΕΗ αγοράζει, λέει, ρύπους από την Κίνα... την πιο ρυπογόνα χώρα... Δεν πάμε καλά... Εκτός από φτηνά αιολικά, θα πουλάνε και φτηνά δικαιώματα. Να το το arbitrage: Πουλάνε κάτι που κάνει $0 έναντι $8 όταν εμείς νομίζουμε ότι κάνει $16. 我愛中國. Έ ρε γλέντια... Έχετε παζαρέψει ποτέ με Κινέζο;

Η πρώτη φωτό, λίγο πειραγμένη, είναι από ένα πρόσφατο άρθρο στο Spiegel: "Coal is currently experiencing a phenomenal comeback everywhere. Demand has grown considerably, making coal the second-most important energy source worldwide, after oil. Billions of people depend on coal for their electricity supply". Δεν το μεταφράζω για να μην έρθει ταμπλάς σε κανένα παραμυθιασμένο στην Greenpeace, ή την ΕΛΕΤΑΕΝ (ή στην Υπουργό Κλιματικής ...Αλλαγής). Η μύτη μου μου λέει ότι η σκευωρία είχε και τους Σκανδιναβούς μέσα. Εξ άλλου, οι πρωτογερμανοί, ήταν Σκανδιναβοί. Και οι Βίκινγκς.

Εδώ, για τις χώρες με την μεγαλύτερη εξάρτηση από κάρβουνο. Η Νότια Αφρική στο 77%, πάνω από την Κίνα που είναι 70%. Καλόβολη χώρα, θα συμφωνήσει αμέσως στο Μεξικό.

14 σχόλια:

  1. ...at the Copenhagen Climate Conference in December, Beijing insulted Obama by sending low-level diplomats to negotiate with him...

    http://www.chinapost.com.tw/commentary/the-china-post/special-to-the-china-post/2010/11/19/280533/p1/A-row.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωσότου το τιμόνι της διαπλοκής και διαφθοράς κατέχει στα χέρια του http://www.iene.gr/page.asp?pid=728&lng=1 μην στεναχωριόμαστε!!! πότε προλαβαίνει να εργαστεί... αυτό το "χρυσόψαρο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο μυστικοσύμβουλος που χρόνια τώρα αλώνιζε την ανελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενεργείας ανέλαβε επίσημος τα καθήκοντα του ..με μεγάλο ενδιαφέρων θα παρακολουθούμε τα τελικά χτυπήματα ενάντιων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Φιντικάκης αναμασάει αρλούμπες της Γκρηνπης και του Ιμπραήμ, και φυσικά ο μέγας Τσιπουρίδης τις κάνει σημαία. Εσύ ψάχνεις να βρεις την αιολική απάτη, αυτοί ψάχνουν να γεμίσουν την Ελλάδα αιολικά. Είχες γράψει ότι βολεύονται με τα καμένα δάση. Το βλέπεις και στο άρθρο λέει ότι τα δέντρα θα ζεστάνουν τον πλανήτη.

    Αυτά είναι μηχανισμοί απάτης από τρους πλούσιους σε βάρος των φτωχών και οι Φιντικοτσιπούρες είναι οι παπαγάλοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ εικάζω ότι αν αυτό είναι Γερμανο-σκανδιανβικο-γαλλική εφέυρεση να εισπράττουν από την περιφέρεια ή/και να αναγκάζουν την περιφέρεια να ψωνίζει την "σωτηρία" από αυτούς,τους χαλάει τα σχέδια η Κίνα. Η Κίνα είδε κορόϊδα και ήρθε. Και τα αιολικά της είναι πιο φτηνά και τα διακιώματα ρύπων είναι τσάμπα. Τα πουλάει πισή τιμή και κερδίζει την μισή τιμή.

    Οι Ευρωπαίοι έφτιαξαν τον μηχανισμό για να ειπράττουν αυτοί και όχι οι Κινέζοι. Αρα ή θα το παρατήσουν ή θα δούνε ευρώ να φεύγουν προς Κίνα και όχι προς Βερολίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα ήδη μιλάνε για έλλειμμα της ΔΕΗ. Τι έλλειμμα βρε μαλάκες παπαγάλοι?! Τεχνητό το πλαφόν, νάτο το έλλειμμα. Δεν πάτε να ψοφήσετε! Απατεώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://carboncreditromania.wordpress.com/2010/08/23/green-certificates-sold-at-the-maximum-price-of-55-euro-but-there-is-a-risk/

    ΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακου μια μουσική για το global warming
    http://www.youtube.com/watch?v=9GUHCyKDyh4

    krooked λέγεται το συγκρότημα

    θα διαβάσω για τους ρύπους από την πηγή, από γερμανικά, αλλά τώρα έχω μπλέξει με κάτι άλλα.
    Βασικά είναι απλό, όποια χώρα ρυπαίνει λιγότερο αγοράζει τους ρύπους άλλης χώρας η οποία πρέπει να μειώσει στη συνέχεια κατά το αγορασθέν ποσοστό ρύπων και πάει λέγοντας

    Νομίζω πρόκειται για καθαρό Ponzi scheme ρύπων.
    Σαν τους πολίτες και τους φορολογούμενους που σώζουν τις τράπεζες που σώζουν τα κράτη που σώζουν την ΕΚΤ που σώζει την ΕΕ που σώζει τα κράτη που σώζουν τις τράπεζες που πνίγουν τους δανειολήπτες.

    Κοινωνικοποίηση του ρύπου θα μπορούσες να το πεις, όπως κοινωνικοποίηση του χρέους.

    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγγύηση 150 €/kW θα πρέπει να καταβάλλουν οι υποψήφιοι επενδυτές σε έργα ΑΠΕ και έχουν 18 μήνες να ολοκληρώσουν σύμφωνα με τη, Μπιρμπίλη. Και χαρτί από τράπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρχαίε,
    Πάει, το έχεις χάσει τελείως...
    Περαστικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κοίτα βιρτουόζε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πεις: Αυτό είναι λάθος. Το άλλο δεν είναι 5 αλλά 8. Ή η τάδε πηγή δεν τα λέει καλά. Αγνόησες το τάδε και έχεις λάθος.

    Αδυνατείς να βρεις, ή βαριέσαι να επισημάνεις λάθος, και περιορίζεσαι να λές "πώς είσαι έτσι ρε" και "ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε", "τα χεις χαμένα ρε".

    Το πώς είμαι, αφορά εμένα. Το ποιός είσαι, (αν σου πληρώνω τον μισθό), πάλι αφορά εμένα. Αν δεν σου πληρώνω τον μισθό, τουλάχιστον χαίρομαι που διαβάζεις τις αναρτήσεις μου. Ίσως μάθεις κάτι.

    Εν τω μεταξύ, για κάθε λάθος που βρίσκεις και επισημαίνεις, θα σου στέλνω 10 ευρώ.

    Για λάθη στο carbon trading δίνω 100, να γλυτώσω την συνδρομή στο Platt's χαχαχαάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα παραδείγματα του Φιντικάκη αφορούν στον επονομαζόμενο "μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης", βλέπε πρωτόκολλο Κιότο, μεγάλη απάτη με δημοσιευμένα σκάνδαλα. Ο Βασιλάκος έχει κοστίσει πολλά στην ΔΕΗ (ήταν και είναι ανταγωνιστής της ως αντιπρόεδρος των ιδιωτών παραγωγών) και τον έβαλαν πρόεδρο στην ΡΑΕ. Τώρα σπρώχνουν τα υβριδικά ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια, βλέπεις οι Α/Γ δεν μπορούν και τις ταΐζουν με υδροηλεκτρικά. Στις απορίες σου απαντούν οι σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. Η ΔΕΗ κλωτσάει με την εξαγορά των δικαιωμάτων (τώρα διανέμονται δωρεάν) και η Ελλάδα οφείλει να ενταχθεί στο στρατόπεδο των λοιπών χωρών που αντιδρούν. Αν ο Παπα..στο σχετικό Συμβούλιο, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εξυπηρετεί ψηφίσει εναντίον των συμφερόντων της χώρας και ζημιώσει την ΔΕΗ πρέπει να τον εγκαλέσουμε μαζικά με μηνυτήρια αναφορά, ένα εξώδικο θα ήταν χρήσιμο.
    Αν και η ΔΕΗ έχει κλείσει συμφωνία για αγορά λιθάνθρακα σε απίστευτα καλή τιμή πριν αυξηθούν οι τιμές, οι (αμφιλεγόμενοι) πρόσκοποι-οικολόγοι μπλόκαραν τους σχετικούς σχεδιασμούς. Από τον λιγνίτη προτιμότερος ο λιθάνθρακας και ως προς το λεγόμενο οικολογικό αποτύπωμα και ως προς την απόδοση. Εξάλλου και τώρα προσθέτουν λιθάρακα στον λιγνίτη αλλά δεν το λένε. Αντί για σταθμούς (μικρούς) υγροποιημένου φυσικού αερίου το ΠΑΣΟΚ προωθεί τα πανάκριβα υβριδικά στα νησιά. Βλέπε Αποπηγάδι και αλλού στην Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγνώμη για τον "λιθάρακα" ορθόν λιθάνθρακα. Εξάλλου να προσθέσω κάτι, οι ποδηλάτες για παράδειγμά γιατί δεν λαμβάνουν αντισταθμιστικά (τα εισπράττει το κράτος) για να τα σπρώξουν στο χρηματιστήριο "ρύπων", δεν αποσοβούν εκπομπές "αερίων θερμοκηπίου";Οι αγελάδες και τα λοιπά μηρυκαστικά πληρώνουν δικαιώματα; Αλλά το αμερικάνικης (θηλυκού γένους ως προς την έμπνευση) κόλπο του χρηματιστηρίου ρύπων στήνει την μεγαλύτερη αγορά στον πλανήτη αν προστεθούν όλα τα αέρια Κιότο. Απίστευτα κέρδη και αιτία πολέμου. Το ΝΑΤΟ προσέθεσε στους σκοπούς παγκοσμίας ασφαλείας και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εν τω μεταξύ έχουν διαπιστωθεί μεγάλου μεγέθους εκπομπές από μη ανθρωπογενείς λόγους, από τη θάλασσα, τα έλη κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τερμίτες... μην ξεχνάς αυτούς.

    Και το μοσχαρίσιο κρέας.

    Στην Αμερική τέλειωσε αυτό το αστείο. Πέθανε. Και πολλοί κοιτάνε λοξα τον Ομπάμα, άσε την Βουλή τους, οι ρεπουμπλικάνοι βγάζουν σπυριά με τα θερμοκήπια.

    Οι μετοχές, σου δίνουξν (θεωρητικά και στην Αμερική και πρακτικά) δικαίωμα να έχει μια εταιρία, να αλλάζεις διοίκηση, να παιρνεις μερίσματα να κάνεις ελέγχους.... Θα μου πεις "αέρας" και η ιδιοκτησία, αλλά ας είχα αέρα ιδιοκτησία εγώ 5% της GE ή της της ...Google.

    Τα funds κάρβουνου (οι θεσμικοί επενδυτες της άσκησης) είναι όλοι Γερμανοί, λες και ζήλεψαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή