Σήμερα θα είναι μάθημα για τον ενεργειακό (ηλεκτροπαραγωγικό) κόσμο μέχρι το 2030, από την Exxon Mobil. Σας ορκίζομαι ότι παρ' όλες τις ...προκαταλήψεις της, η Exxon είναι πολύ πιο αξιόπιστη περί τα ενεργειακά από οποιονδήποτε πράσινο περίεργο. Και φυσικά, στο σημερινό περιβάλλον, οι μελλοντολογίες είναι πάντα παρακινδυνευμένες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος το 2030 θα είναι πετρέλαιο, αέριο, κάρβουνο, πυρηνικά, και κάτι ψιλά (μπλε γραμμές για τα υδροηλεκτρικά, και τα άλλα ...ούτε που φαίνονται), αλλά και τώρα, έτσι είναι (σε παγκόσμιο επίπεδο χρήσης ενέργειας).
Αυτό θα έπρεπε να το αποστηθίσει και η κ. Μπιρμπίλη, και ο Πρωθυπουργός. Και ο κ. Ζερβός, αν και θα το ξέρουν οι υφιστάμενοί του... Ο κ. Τσιπουρίδης δεν χρειάζεται να το δει, δεν ασχολείται με τέτοια χαζά (εκτός εάν θέλει να φροντίσει για το 1,4 δις κόσμο... Να μας πει, π.χ., τι θα έκανε...)
Η ζήτηση για ρεύμα θα συνεχίζεται. Η ποσοστιαία χρήση κάρβουνου θα μειωθεί. Θα αυξηθεί το αέριο, αλλά και τα πυρηνικά και τα Υ/Η. Τα άλλα, στην ηλεκτροπαραγωγή, θα αρχίσουν να φαίνονται, αν το διαβάζω καλά, στο 7% (περίπου δυο TWhrs στις 28).
Αυτό το γράφημα με ανησυχεί. Δείχνει την Ευρώπη στάσιμη (μετά ένα μικρό λόξιγκα τώρα), με μείωση κάρβουνου, αύξηση αερίου πυρηνικών και ΑΠΕ (με Υ/Η μέσα). Κάπου στα ίδια και η Αμερική. Και αυτοί αέριο βλέπουν. Το ανησυχητικό, είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα φεύγει και πάει ανατολικά, σε κόσμο που ξεσκίζεται στο κάρβουνο. 4 φορές παραπάνω κάρβουνο από ότι όλοι οι άλλοι μαζί. Όποιος έχει μικρά παιδιά, να τους μάθει Κινέζικα (ή Ινδικά).
Εδώ φαίνεται η απάτη (ή η εγγενής αδυναμία, εάν προτιμάτε) των αιολικών και των φ/β: Εάν μπουν 600GW πυρηνικά μέχρι το 2030, τα 550GW θα είναι διαθέσιμα, χρήσιμα. Τα πυρηνικά έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα. Αν μπουν 700-750GW αιολικά, τα 200-220 θα είναι διαθέσιμα. Τι σας λέω τόσο καιρό; 25%-28% διαθεσιμότητα. Το 28% είναι στα υπεράκτια (διπλό κόστος). Λίγο χειρότερο με τα φ/β. Από μηχανολογικής, ή οικονομικής πλευράς, πεταμένα λεφτά, χωρίς σημαντική συμβολή σε τίποτα. Λέω εγώ (και, ευγενικά, η Exxon)
Αυτό είναι δώρο στον κ. Τσιπουρίδη και την ΕΛΕΤΑΕΝ. Δείχνει κόστος σε σημερινά σεντς/kWhr το 2025. Με $60 καπέλο στο CO2, επιτέλους, χάνουν το κάρβουνο, και το αέριο. Με Ρεπουμπλικάνους, βέβαια, στο Κογκρέσο, και ύφεση, ούτε για αστείο. Οι Κινέζοι κλπ, χαχανίζουν. Οι Γερμανοί γουστάρουν (για να μας πουλάνε καλούδια). Το πρόσθετο δώρο, στα παπαγαλάκια, είναι ότι τα αιολικά, επιτέλους φτηνότερα από την πυρηνική. Αλλά διαβάστε παρακαλώ την λεζάντα κάτω κάτω. Χωρίς την εφεδρεία και την διασύνδεση. Κάπου μεταξύ 50 και 100% πάνω. Φιλάκια και χρόνια πολλά. Δεν θα με πιστέψετε, αλλά ρώτησα την ...Exxon (ναι, έχουν τηλέφωνα): "μα γιατί δεν τα βάλατε και αυτά να μην με παιδεύετε"; Η απάντηση ήταν ότι "δεν μπορούν να έχουν στοιχεία αξιόπιστα σε παγκόσμιο επίπεδο (που αναφέρεται η μελέτη)".
Όλη η παρουσίαση της Exxon Mobil είναι εδώ, από την σχετική ιστοσελίδα της.
Η πιο άρτια μελέτη που έχω βρει για το συγκριτικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, εξακολουθεί και είναι στο http://www.raeng.org.uk/news/publications/list/reports/Cost_of_Generating_Electricity.pdf, αν και είναι από το 2004. Έχω βρει μία του 2008, με καλά στοιχεία αλλά γεμάτη από Αμερικανικά ρυθμιστικά, που μπερδεύουν... Μόλις την καταλάβω, θα την αναρτήσω.
Όποτε βαριέμαι να ασχολούμαι με τα ενεργειακά (και με τον χαμό στην χώρα μας, ποιος νοιάζεται -- πλην τρωκτικών), πάντα κάτι Πράσινο με τσιγκλίζει. Άσε που έχω βρει κάτι στοιχεία μούρλια για τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, γιατί πολύ σχέδιο ...Ανάν έχει πέσει και με τους πάγους.
Να μας πει η Μπιρμπίλη και ο Ζερβός πόσο κοστίζει η εφεδρεία και η διασύνδεση. Ή η ΡΑΕ!
ΑπάντησηΔιαγραφή