Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ακραία καιρικά φαινόμενα (1)


Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που κάνω, βλέπω ότι οι σκεπτόμενοι, έστω και αυτοί που είχαν αποδεχθεί την καταστροφολογία, πείθονται εύκολα για την απάτη με τις ΑΠΕ, πείθονται αλλά με αμφιβολίες, στα περί Κλιματολογίας, και, κάπως, δέχονται ότι τα περί υπερθέρμανσης είναι ίσως φούμαρο, αλλά τώρα, εστιάζονται στα «ακραία καιρικά φαινόμενα»: «Μα βρε παιδί μου, δες όλες αυτές τις θύελλες και τις καταιγίδες…»

Η πιο αποστομωτική απάντηση είναι το τι έλεγαν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε άλλες εποχές, είτε είναι το δημοφιλές άρθρο της Εστίας του 1900(!) ή της Washington Post, του 1922. Αυτό που λένε αυτά τα παλιά αποκόμματα, είναι ότι πάντα, πάντα, εάν είχες την δυνατότητα να βλέπεις τον καιρό, σε διάφορα μέρη του κόσμου, θα έβλεπες ακραία καιρικά φαινόμενα.


Δεν βρίσκω εύκολα αρχεία για ακραίους καιρούς σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αλλά οι Νεοϋρκέζοι (που πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου) έχουν και δημοσιεύουν αρχεία. Ο μεγαλύτερος τυφώνας της χιλιετίας χτύπησε την Νέα Υόρκη μεταξύ 1278 και 1438 μΧ. Και το 1653. Και το 1667. Και το 1693 (και ξέκοψε, τότε, το Fire Island). Και το 1785. Και το 1788. Λίστα ολόκληρη ατέλειωτη. Γιατί τόσοι τυφώνες στην Νέα Υόρκη; Απλό: Είχε κόσμο που τους κατέγραφε, και έχει 10 εκατομμύρια κόσμο στριμωγμένους σε ένα μικρό μέρος που κάθονται και τα ψάχνουν! Δεν βρήκα φωτό ή χάρτες από το 1278 ή το 1693... Ο χάρτης και εφημερίδα είναι του 1938. Τότε, δεν κατασκεύαζαν φαινόμενα θερμοκηπίου. Το 1938, εισέβαλαν στην Τσεχία! Οι 600 νεκροί, δεν είναι από την Τσεχία, από τον τυφώνα του 1938 ήταν.


Σήμερα, με την τηλεόραση και το διαδίκτυο, μπορώ να δω τον καιρό στην ΒΑ Κίνα, η την Αλάσκα, η την Μαδαγσκάρη, συχνά με εικόνες, ή από δορυφόρους, με άφθονες Νοστραδάμειες αναλύσεις, για να ξεχνάει ο κάθε βαρεμένος τηλεθεατής την ζοχάδα του από την δύσκολη μέρα. Δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Βλέπουμε και ακούμε ακραία καιρικά φαινόμενα, στην κουζίνα, την ώρα του βραδινού, με Κατίνες να τα αποδίδουν όλα στη Κλιματική Αλλαγή... Κάτι σαν ...προπατορικό αμάρτημα.
.

Αυτά που περνάει ο κόσμος σήμερα, δεν έχουν σχέση με φαινόμενα θερμοκηπίου ή με παγετώνες, ή με αμαρτίες... Με ταλαντώσεις σε ρεύματα των ωκεανών, μάλλον, έχουν να κάνουν. La Niña το λένε στην Αμερική ή την Χιλή και όπως φαίνεται και από τον παραπάνω δορυφορικό χάρτη, αλλιώς είναι τώρα, αλλιώς ήταν το 2007 (τουλάχιστον στην έκφρασή της στον ΒΔ Ατλαντικό). Πάντα είχε η Γη ακραία καιρικά φαινόμενα... Τουλάχιστον από την Έξοδο από την Αίγυπτο. Και πιο παλιά.


Όσες δυσκολίες και αν έχουμε, όσο και αν έχει χαλάσει ο κόσμος, είναι ένας όμορφος κόσμος, μην αφήνετε τους ψευδοπροφήτες και τους Πράσινους Νοστραδάμειους Παπαγάλους να σας τον χαλάνε. Ἄνω σχῶμεν τὰς καρδίας...

8 σχόλια:

  1. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ


    ΟΛΟΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2/2011 ώρα 12 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

    ----------------------------
    Κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" στο facebook‏...

    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
    Δεν πληρώνω διόδια
    Δεν πληρώνω ΜΜΜ
    Δεν πληρώνω βενζίνη
    Δεν πληρώνω ΦΠΑ
    Δεν πληρώνω Φόρους
    Δεν πληρώνω Χαράτσια
    Δεν πληρώνω τόκους
    και λαμόγια
    ΦΤΑΝΕΙ!!!!!!

    Μαζευόμαστε όλοι στην σελίδα στο Facebook για να διαμαρτυρηθούμε και να οργανωθούμε για να αντιδράσουμε.
    Μέχρι εδώ ήταν, δεν πάει άλλο, ο κόσμος αγανάκτησε.
    Καλούμε τα blogs και τα ελεύθερα μέσα να διαδώσουν το νέο, μέσω του Facebook μπορούμε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας
    και να αντιδράσουμε συστηματικά.
    Επιβάλλεται να ακουστούμε, δεν...
    υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

    ΟΛΟΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2/2011 ώρα 12 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

    Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ:
    http://www.facebook.com/pages/Den-Plerono/151594124896495

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα είχαμε κακοκαιρίες.
    Στο Αιγαίο συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια.
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσαν να καλύψουν ολοκληρωτικά τις ενεργειακές ανάγκες

    Η νέα σημαντική μελέτη της WWF - The Energy Report 2011 διαπιστώνει πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2050, θα μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως, στο 100%, στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας. Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το WWF, το ECOFYS και το OMA - Office of Metropolitan Architecture, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σενάριο, είναι μια έκκληση για ανάληψη δράσης.

    Η έκθεση προτείνει, για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων που προκαλούνται από επικείμενη αλλαγή του κλίματος και της μείωσης της προσφοράς των ορυκτών καυσίμων, μέσω του ισχυρισμού της ότι μέχρι το 2050, οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη θα μπορούσαν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές.

    Περιγράφει ένα φιλόδοξο σενάριο για την εξοικονόμηση ενέργειας ως το πρώτο βήμα προς ένα ενεργειακό σύστημα στο οποίο τα ορυκτά καύσιμα αντικαθίστανται σταδιακά από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιώσιμες μορφές παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

    Ο στόχος της έκθεσης είναι να εμπνεύσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτήν τη στροφή και, ταυτόχρονα, να τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν με τόλμη, κάνοντας πραγματικότητα την ανανεώσιμη οικονομία.

    Καταδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της παγκόσμιας συνεργασίας και της βαθύτερης ενσωμάτωσης της παγκόσμιας ενεργειακής υποδομής, η Ενεργειακή Έκθεση 2011 - The Energy Report 2011 δείχνει ότι τα οφέλη από τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπερτερούν κατά πολύ των προκλήσεων.

    Ο Reinier de Graaf, εκπρόσωπος της OMA, ανέφερε μεταξύ άλλων... η Ενεργειακή Έκθεση είναι η πρώτη μελέτη που υποστηρίζει την τεχνική δυνατότητα ενός παγκόσμιου ανεφοδιασμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050. Η μελλοντική παροχή ενέργειας είναι ένα καθολικό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα... έχουμε αναπτύξει μια νέα προοπτική για τον κόσμο.

    «Σε 4 δεκαετίες μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο με ζωντανές οικονομίες και κοινωνίες, οι οποίες θα τροφοδοτούνται εξ ολοκλήρου από καθαρές, φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε ο Jim Leape, γενικός διευθυντής WWF. O Leape συνέχισε λέγοντας πως θα ζήσουμε με διαφορετικό τρόπο, αλλά θα ζούμε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=250478&cid=17

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Jim Leape είναι environmental lawyer.Δικηγόρος σε περιβαλλοντικά θέματα. Όσο καλός δικηγόρος και να είναι, είναι και Πρόεδρος σε μία ΜΚΟ που ασχολείται με ζώα.

    Μπορεί να είναι και πολύ καλος άνθρωπος.

    Τι ξέρει από ενέργεια;
    Και, ειδικά, από ΑΠΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011
    Θα είναι η φτώχεια της μόδας?

    Είτε η φτώχεια θ' αρχίσει να γίνεται της μόδας, έτσι ώστε να μας μάθουν ότι δεν είναι μόνο η κατανάλωση το χα-χά του κόσμου, είτε θα πρέπει να αποφασίσει κάποιος-"Μεγάλος" να κάνει κάτι γι αυτή.

    Αλλά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι του κόσμου την βγάζουν με λιγότερο από 1$ τη μέρα, μολονότι ήσουν τυχερός εσύ που: ξέρεις να διαβάζεις και είσαι μπροστά σ' ένα PC, θα 'ναι μάλλον-δύσκολο να σε σκεφτούν άλλοι-"Μεγάλοι" και μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάτι-με-τους-Φίλους σου".

    Αυτό, το είδα εδώ:

    http://g-fivos.blogspot.com/2011/02/blog-post_4173.html

    Δεν έχει "σχόλια", αλλά κοίτα σύμπτωση... Σκεφτόμουν ότι ο Πράσινος Παραλογισμός έχει λογική εξήγηση.

    Όταν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό. Τι λέω τόσο καιρό; "Αυτές οι αρλούμπες δεν στεκουν, με τον σημερινό τρόπο ζωής". Κύριε g-fivo, εύρηκα(ες):

    Πάνε να κάνουν την φτώχεια της μόδας. Θα φτωχύνεις που θα φτωχύνεις, φρόντισε να σου αρέσει.

    Και όλο και κάτι θα βγάζει η Μητρόπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε κάποια στιγμή κάποιοι αποφάσισαν να βγάλουν λεφτά από τον άνθρακα. Τον ενοχοποίησαν παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα για τον πλανήτη και τελικά το «άνθρακες ο θησαυρός» γίνεται θησαυρός στα χέρια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή