Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μάθημα αιολικών (1)


Για να μην σας δουλεύει η κ. Μπιρμπίλη, και όλα τα παπαγαλάκια της, θα σας δείξω σήμερα κάτι που έχω αναφέρει πολλές αρκετές φορές (θα το δείτε αν πατήσετε την ετικέτα "Ε.ΟΝ") αλλά το έχετε πάρει αψήφιστα. Είναι η Αιολική Έκθεση της Ε.ΟΝ, του 2005. Τα λέει όλα.

Το πρώτο γράφημα είναι απλό. Πότε φυσάει, πότε δεν φυσάει. Η ωφέλιμη συνεισφορά των αιολικών στο δίκτυο, το 2005, ήταν από 0,2% σε 38%.


Το δεύτερο γράφημα δείχνει ότι α) για μία σύντομη στιγμή, δούλευε το 85% της εγκατεστημένης αιολική ισχύος ή 6.000 MW, β) ο μέσος όρος διαθέσιμης ισχύος, στην διάρκεια του έτους, ήταν 1.295 MW ή 18% της συνολικής εγκατεστημένη αιολικής ισχύος, και γ) για πάνω από τον μισό χρόνο η διαθεσιμότητα ήταν κάτω από 14%.

Ενώ το προηγούμενο γράφημα τα λέει όλα, το παράδειγμα των Χριτουγέννων του 2005, στην Γερμανία, ήταν σαν τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, το 2010. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η αιολική ισχύ έπιασε το μέγιστο του έτους, 6.024 MW. Δύο μέρες αργότερα, δεν φυσούσε, και η ισχύ έπεσε από τα 6.024 στα 40 MW. 6.000 ΜW διαφορά! Παραπάνω από όλη την ισχύ της Ελλάδας! Και να είχες μονάδες κάρβουνου, ΔΕΝ θα προλάβαινες να τις βάλεις μπρος! Και 6.000 MW είναι 10 τουρμπίνες διπλού κύκλου των 600 MW (πανάκριβες) ή 20 απλές τουρμπίνες των 300 MW. Η λύση, φυσικά, δεν είναι αυτή... Η λύση είναι έχουν αναμμένες τις μονάδες κάρβουνου, ούτως ή άλλως, και απλά ζητάνε μεγαλύτερο feed-in-rate να καλύπτουν το έξοδο. Και όσο για το CO2... Όποιος πιστεύει ότι το CO2 ενδιαφέρει, πραγματικά, τους Γερμανούς είναι, νομίζω, κρετίνος.

Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Όσο περισσότερα αιολικά μεγαβάτ εγκαθίστανται, τόσο πιο ασήμαντα γίνονται. Το 2003 μπορούσαν να υποκαταστήσουν και να συμβάλουν στο 8% των αναγκών του δικτύου. Το 2020, η Ε.ΟΝ προβλέπει 4%. Τα στοιχεία για το 2009, για την Γερμανία, είναι στο 6,5%.
Να το ξαναπώ; To 2009, 21.164 A/Γ , συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 25.777 MW παρήγαγαν 38TWhr, ή 6.5% της ηλεκτρικής ζήτησης, με διαθεσιμότητα 16,8%. 6,5% της ηλεκτρικής ζήτησης. Πηγή εδώ, και εδώ. Πρόσθετα ιστορικά για την χρήση ενέργειας στην Γερμανία εδώ. Οι Γερμανοί και η ΕΕ, μας δουλεύουν.


Το να μην τα ξέρω αυτά εγώ, ή εσείς, δικαιολογείται... Η κ. Mπιρμπίλη; ο κ. Βασιλάκος; ο κ. Μαθιουδάκης; Ή πιστεύουν ότι με πολύ διασύνδεση και νέα λογισμικά, και άπειρα (δικά μας) λεφτά το 4% θα γίνει ...πόσο να γίνει; Να γίνει 8%; Εάν αυτό τους κοινοποιηθεί ευγενικά και τεχνοκρατικά, τους κυνηγάς μετά, ή δεν τους κυνηγάς; Άσε τον ΓΑΠ...

6 σχόλια:

  1. ¨Οταν έκανε το μάστερ η Τίνα άλλα της έλεγαν. Μπορεί τώρα να διαβάσει τόσα γραφήματα; Πέρασαν και κάποια χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Τι στην ευχή;

    2) Ή φυσάει, ή δεν φυσάει

    3) Όταν δεν φυσάει τρέχεις και δεν φτάνεις.

    4) Όσο πιο πολλά βάζεις τόσο χειρότερα

    5) Μάπα το καρπούζι...

    6) Καλό για να κονομάνε οι Γερμανοί

    αν της το έλεγα έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δράμα είναι μεγαλύτερο όταν αναλογιστούμε ότι τα χρήματα πάνε στις ΑΠΕ και ούτε Λεπτό δεν πάει στα δύο πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα, διότι τόσα είναι τα "οικολογικά προβλήματα" μόνο δύο: οι χρήσεις γης και η διάβρωση του εδάφους. Αυτά βέβαια δεν χωράνε μελέτες και τρίχες για να κονομάνε κάποιοι πράσινοι μελετητές.

    Στις χρήσεις γης η Μπιρμπίλη ξέρει την αντίδραση που θα έχει και το κάνει γαργάρα. Για την διάβρωση ούτε που καταλαβαίνει τι είναι.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Εξαρτώμενος» από τη ΔΕΗ θα είναι σε λίγο καιρό ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής θα περάσει στην πλήρη δικαιοδοσία της ΔΕΗ, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας.

    Η κυβέρνηση, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, είχε τέσσερις επιλογές, ωστόσο υιοθέτησε την επιλογή που επιβλήθηκε από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

    Με επιστολή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφέρει ότι «αυτή η λύση δεν διασφαλίζει την τήρηση των αρχών διαφάνειας, αμεροληψίας και αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας», ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στους τεχνοκράτες του υπουργείου, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση.

    Ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι θα απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποτρέψει την απόφαση.

    Η ΔΕΗ ελέγχει το 90% της ηλεκτρικής παραγωγής στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να ήταν στο 70%. Με το νομοσχέδιο αυτό οι ιδιώτες παραγωγοί πολύ δύσκολα θα εισέλθουν στο σύστημα. Επιπλέον η ΓΕΝΟΠ πλέον θα καταλαμβάνει το κέντρο του Αγ. Στεφάνου και θα βυθίζει στο σκοτάδι όλη την χώρα όποτε γουστάρει. Αυτά λοιπόν τα νομοσχέδια απλά ενισχύουν το κατεστημένο των συμφερόντων στις ΔΕΚΟ. Πρόκειται για μεγάλο λάθος.
    ..............................

    Νομοσχέδιο
    Σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο. Με το νομοσχέδιο όμως για την υιοθέτηση του τρίτου ενεργειακού πακέτου, προβλέπεται ότι το 51% του ΔΕΣΜΗΕ (χωρίς όλες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα) θα περάσει στη «ΔΕΗ- Μεταφορά», που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο μπορεί να προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου, του market operator, που θα λειτουργεί «δίπλα» στο νέο ΔΕΣΜΗΕ, όμως ο ΕΣΑΗ εκτιμά ότι ο νέος φορέας δεν θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, τουλάχιστον με βάση τις ρυθμίσεις που περιέχει το προσχέδιο του νομοσχεδίου.

    ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ !!! ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΠ ΚΑΙ ΤΟΥ΅ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

    Μπραβο Τινα.. εκλασες.. π σου εβαλε τις φωνες εεε????

    ΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τα σχέδια για τα ηλιοθερμικά στην Σαχάρα και την διασύνδεση με την Βόρεια Αφρική πως κολλάνε με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και την αποφυγή διεθνών εμπλοκών, πολέμων γύρω από το πετρέλαιο κ.λ.π. ;

    Κατά τα άλλα μην ξεχνάμε τον τύπο της κινητικής ενέργειας του ανέμου.
    Es = f . mspec . v3

    Δείτε εδώ σχετικά :

    http://www.windenergy-the-truth.com

    Wind turbines: the whole truth.
    I1. The energy source.

    The source of energy for a windturbine is the so-called "kinetic energy" of the wind; that is the energy in moving air. Of course this applies both to windmills of hundreds of years ago and to the most modern Wind turbines of today.

    This kinetic energy can be expressed by a single physical formula. Without exception, all characteristics, and consequently the yields, the risks and the costs of Wind turbines, are outcomes of that sole physical formula. It is that formula which determines the quantity of the impelling kinetic energy.

    The formula is: Es = f . mspec . v3

    Η συνέχεια στο :http://www.windenergy-the-truth.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tα ίδια λέει και αυτός... Μάπα το καρπούζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή