Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Οι ΑΠΕ αυξάνουν την ανεργία (και ο φόρος άνθρακα;)
Για κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται με τις ΑΠΕ, χάνονται 3,7 θέσεις εργασίας.
Oι ΑΠΕ χρηματοδοτούνται από feed-in-tariffs που αυξάνουν το κόστος του ρεύματος. Το 2009/10 αυτό κόστισε στου καταναλωτές £1,2 δις, συν £0,2 δις σε επιχορηγήσεις, συν £0,1 δις σε φοροαπαλλαγές, ή σύνολο £1,5 δις.
Οι ΑΠΕ προσθέτουν άλλα έμμεσα κόστη στην οικονομία από τον αντίκτυπό τους στο τοπικό περιβάλλον και το τοπίο. Τα κόστη αυτά δεν συνυπολογίστηκαν.
Μελέτες στην Ισπανία, την Γερμανία και την ΕΕ δείχνουν αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση. Η μείωση στην απασχόληση εξαιτίας του αυξημένου κόστους είναι πιο μεγάλη από την δημιουργία «πράσινων θέσεων εργασίας». Οι μελέτες αυτές αναφέρουν πιθανά τοπικά οφέλη κατά την κατασκευή, και μακροπρόθεσμα οφέλη εάν αφορά εξαγωγική δραστηριότητα. Για την περίοδο 2009/10, 11.200 θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω των ΑΠΕ.
Τα οικονομικά οφέλη από τις ΑΠΕ είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Θέσεις εργασίας που αναφέρονται από αυτούς που προωθούν τις ΑΠΕ έχουν πολλή υπερβολή (greatly exaggerated).
Η πολιτική προώθησης ΑΠΕ είναι οικονομικά επιζήμια. Η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να βλέπει τις ΑΠΕ σαν οικονομική ευκαιρία, αλλά θα έπρεπε να προβληματιστεί εάν το κόστος ή η ζημιά στο περιβάλλον αξίζουν τον κόπο αναφορικά με αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Kαι τι είπε χτες το BBC; http://www.bbc.co.uk/news/business-12649143
Άσε τις 200 μελέτες που αμφισβητούν (1) την ύπαρξη της Κλιματικής Αλλαγής, ή (2) το Ανθρωπογενές της, ή (3) εάν τα αιολικά κάνουν ο,τιδήποτε για αυτό. Και κάποιος που πετάει λεφτά φτωχών, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, για μακακίες... πώς να το πω... Να πάει να κοιταχτεί;
Πηγή, εδώ. Το αγόρασα εδώ, αν κανείς Κυβερνητικός το θέλει, το στέλνω χωρίς υποχρέωση. Και ευχαριστώ τον ανώνυμο σχολιαστή... Ξαφνικά έχει γεμίσει ο κόσμος με τέτοια... Και καλά νέα και από το Οντάριο...
Κακά τα ψέματα μαζί με τις χρηματιστηριακές φούσκες, που σκάνε κατά κατά καιρούς, θα σκάσουν και οι φούσκες που σχετίζονται με την ενέργεια και το εμπόριο ρύπων γιατί δεν έχουν φυσική και υλική υπόσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Πως θα μεταφέρεις και θα πουλήσεις ενέργεια σαν trader, από "ασθενή", ή μη υπάρχοντα δίκτυα? (βλέπε,τα μη διασυνδεδεμένα νησιά)
- Πως θα αγοράσεις δικαιώματα ρύπων, (άλλος τζόγος κι αυτός!) αγοράζοντας δάση στον Αμαζόνιο τα οποία προϋπήρχαν, πριν εσύ φτιάξεις το εργοστάσιο που τώρα ρυπαίνει?
Ένας ΔΕΗτζης Μηχανικός
*Σαράντα εταιρείες από τις κορυφαίες διεθνώς στον τομέα των φωτοβολταϊκών εκδηλώνουν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την εγκατάσταση στην Κοζάνη του μεγαλύτερου
ΑπάντησηΔιαγραφήφωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, δυναμικότητας 200 MW. Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.
*Επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων φυσικού αερίου, την τροφοδοσία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περισσότερες αστικές περιοχές, κυρίως στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κεντρική Ελλάδα καθώς και σε πόλεις της Β. Ελλάδος κατά μήκος της όδευσης του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
ΕΙδες πως κλεινει ο κυκλος του Φωτοπουλου??? Οχι της Τινας!!! του Φωτοπουλου και της ΓΕΝΟΠ...
ΠΠ
Με 100-200 εκατ αέρα μπροστά και 400 την μεγαβατώρα όλοι όσοι θέλουν να ξεπλύνουν λεφτά θα πάνε στην Κοζάνη. Πασοκική Ανάπτυξη.Από τα παιδιά τους και τα παιδιά μας κλέβουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Helmut Schmidt ζητά πλήρη έρευνα για την αξιοπιστία του IPCC σχετικά με αυτά που είπε για την υπερθέρμανση του Πλανήτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα το έστησε η ΔΕΗ στο Μαρμάρι της Εύβοιας, γύρω στο 1985, δυο χρόνια πριν την ίδρυση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Eξοικονόμησης Eνέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) τροφοδοτώντας τεχνητά φορτία και με συνδεδεμένες καταγραφικές και μετρητικές διατάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή(φοιτητής ήμουν όταν το επισκέφτηκα)
Απώτερος σκοπός της ήταν να χρησιμοποιήσει τα αιολικά στα παλιά μη αναστρέψιμα φράγματά της, ουτως ώστε στην περίοδο μη ζήτησης φορτίων να δίνουν ισχύ στο φράγμα, κάνοντας τις τουρμπίνες αντλίες και ανεβάζοντας το νερό που πέρασε μέσα από το φράγμα, με σκοπό το φράγμα να ξαναγεμίσει.
(διαδικασία αντλησιοταμίευσης)
Τότε η ΔΕΗ είχε Recearch and Denvelopment και την εψαχνε γενικώς.
Παράδειγμα το πειραματικό γεωθερμικό πάρκο στη Νίσυρο που πήγε άκλαφτο:
http://www.nisyriakesmeletes.gr/geothermal.html
Ανεξάρτητα από την κατάληξη των πειραμάτων της ΔΕΗ, τα αιολικά κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές αναστρέψιμων φραγμάτων.
Διαβάστε την συνέντευξη του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Μπεργελέ που τοποθετει σωστά την χρήση των αιολικών για αντλησιοταμίευση φραγμάτων:
http://reviews.in.gr/agro/environment/article/?aid=1231076705
Θα τις διαβάσω τις συνεντεύξεις του... Η τελευταίες που διάβασα με έκαναν και πήρα ανάποδες... Αλλά θα τις διαβάσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήEtsi ki allios kai i tina anergi tha einai molis fygei apo ekei pou tin evale o GAP.
ΑπάντησηΔιαγραφήAlithia ektos apo to Pasok, eixe doulepsi kai allou afto to xerakiano, i katefthian tin piran gia ypourgo, os doro tou theou stin anthropotita????
Σήμερα της έκαναν αγιογραφία σε μέσο που στηρίζει την ύπαρξή του στα πειραιώτικα πράσινα δάνεια και στα φούμαρα των ΑΠΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ "αδέκαστος" παρουσιαστής της εκποbής την εκθείαζε ως "ασυμβίβαστη" που τη μάχονται τα μεγαλοσυμφέροντα.
Ήταν τόση η συγκίνηση και των δύο, που δακρύσαμε...