Μας θέτουν το δίλημμα να δεχτούμε υποθήκες και πώληση δημόσιας περιουσίας, και να συμφωνήσουμε όλοι σε κάποια εξωγενή πολιτική και οικονομική γραμμή για δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να μας δώσουν ρευστότητα για μερικούς ακόμα μήνες.
Η άποψή μου είναι απλή: 1) Αυτό που μας ζητάνε είναι για το δικό τους συμφέρον, όχι για το δικό μας, 2) εμείς θα χάσουμε περισσότερα εάν συμμορφωθούμε, και 3) η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να πηγάζει από δική μας πρωτοβουλία και διαχείριση χωρίς εκχωρήσεις υποθηκών και περιουσιακών στοιχείων.
Το κίνητρο και η πρεμούρα του Eurogroup δεν αφορά την δική μας σωτηρία αλλά την δική τους. Ζητούν παράταση και γύψο της κατάστασής μας προκειμένου να (α) σταθεροποιήσουν τα του οίκου τους και (β) να αναβάλουν να γράψουν ζημιές στα βιβλία τους. Αρνούνται να δούνε ότι έχουν δανείσει πελάτη που δεν έχει και δεν μπορεί να ξεπληρώσει. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν δική ΤΟΥΣ, εσωτερική συναίνεση παίρνοντας υποθήκες σε κινητά και ακίνητα και παριστάνοντας ότι αυτοί επιβάλλουν σκληρή λιτότητα. Για δική τους εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Κανένα από τα μέτρα ή τις υποθήκες ή την εξωγενή αναγκαστική διαχείριση δεν πρόκειται ούτε να αυξήσει το ΑΕΠ μας, ούτε να φέρει ανάπτυξη. Με κίνητρο της παράταση της σημερινής κατάστασης, απλά θα μεταφέρει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο Ελληνικών πραγμάτων σε ξένους, πριν καταλήξει σε ίδιο και χειρότερο, για μας, αποτέλεσμα. Και όταν ό,τι κινητό και ό,τι ακίνητο έχει ελεγχθεί, ακριβώς όπως και σε τραπεζικές εκκαθαρίσεις, τότε θα φτάσουμε, στο υπολειμματικό προϊόν της εκκαθάρισης, το άδειο κουφάρι, μόνο που το συγκεκριμένο κουφάρι είναι η χώρα μας και εμείς θα είμαστε οι κάτοικοί του.
Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να προκύπτει από εσωτερικές διαδικασίες και όχι εξωτερικές. Από ειλικρινή και τίμια προσέγγιση των όποιων Ελλήνων, πολιτικών, ή μη πολιτικών, τολμούν, μπορούν και θέλουν. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, έχουμε τελειώσει σαν χώρα και μιλάμε για επιστροφή σε καταστάσεις αντίστοιχες πολύ παλαιοτέρων εποχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα μας, και συλλογικά σαν έθνος. Η απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι το ίδιο δυσάρεστη και δύσκολη με την εξωγενή, αλλά θα είναι δική μας, στην χώρα μας, και όχι στο κουφάρι που θα μας αφήσουν μετά την εκκαθάριση.
Όπως έχω γράψει πριν ένα χρόνο, πέρυσι, θα ήταν πιο εύκολο αυτό το εγχείρημα. Και πρόπερσι και αντιπρόπερσι. Αλλά, στον λόγο μου, του χρόνου θα είναι πιο δύσκολο από φέτος, από τώρα.
Μία είναι η «συναίνεση» και μόνο μία: Συναίνεση για ειλικρίνεια, συναίνεση για αυτοδιαχείριση, συναίνεση για αποφυγή της τρίτης Άλωσης. Τα έχω ξαναπεί: Στάση πληρωμών με δική μας πρωτοβουλία, και από εκεί και πέρα, ό,τι ακριβώς θα κάνουμε ούτως ή άλλως σε ένα ή δύο χρόνια. Τα έχω ξαναπεί:
Υπάρχει λύση και έξοδος από το αδιέξοδο, και πρέπει να τολμήσουμε. Η λύση είναι 1) η μείωση των φόρων, 2) η μείωση των παροχών, 3) η κατάργηση κάθε «πόθεν έσχες», 4) η εξασφάλιση μόνο στοιχειωδών Δημοσίων υπηρεσιών και παροχών, αλλά επιπέδου 1935 ή 1965, τόσες αντέχουμε και 5) η μονομερής, από εμάς, στάση εξυπηρέτησης χρέους. Και τα 5. Αν βγάλουμε ένα από τα 5, δεν δουλεύει η πρόταση. Και να διευκρινήσω: Δική μας στάση πληρωμών. This is Πάρτα! Που δεν σημαίνει «δεν πληρώνω». Σημαίνει «δεν έχω να πληρώσω», «έλα όταν έχω», «έλα να δούμε πότε θα έχω, αλλά τώρα δεν έχω». Και να προσθέσω, σήμερα, 18 Μαΐου, με τα παραπάνω 5 σημεία, ένα 6ο σημείο: Εφ’ άπαξ εισφορά για δική μας χρηματοδότηση της μεταβατικής κατάστασης.
Είναι η μόνη, μη αυτοκαταστροφική, λύση. Και δεν υπερβάλλω λέγοντας «ή τώρα, ή ποτέ».
Αρχαιπτέρυξ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την εμπειρία που πηγάζει από προσπάθειες να εισάξω τεχνογνωσία και την δημιουργία εξαγωγικής αποκλειστικά δουλειάς σου λέω ότι ξέχασες ένα σημαντικότατο στοιχείο:
την ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ.
Δεν μας αρέσουν τα απλά, πχ απλές διαδικασίες και συστήματα διοίκησης. Ομως τα απλά είναι αποτελεσματικά και τα περίπλοκα αφηνουν τρύπες για τους επιτήδειους.
Επειγόντως χρειάζεται υπουργείο απλοποίησης με αρμοδιότητα την απλοποίηση κάθε διαδικασίας και νόμου και την κατάργηση άχρηστων νόμων.
Φαίνεται να έχεις απόλυτο δίκιο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ησυχία του ΓΑΠ δεν είναι ύποπτη? Είναι τόσο βλαξ ή μήπως ετοιμάζει καμιά ευχάριστη έκπληξη και επιχειρήσει μονομερώς πτώχευση?
Από την άλλη με στεναχωρεί το γεγονός ότι ούτε ο Σαμαράς δείχνει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση..Καλός, αλλά φαίνεται να φοβάται να αναλάβει..
Δυστυχώς, μεγάλες στιγμές καλούνται να διεκπεραιώσουν μικροί ηγέτες..
Αν και προσωπικά τη θέλω και την υποστηρίζω αυτή τη θέση, φοβάμαι τα αντίποινα, δηλαδή τον αντίστροφο προστατευτισμό εκ μέρους τους και τον αποκλεισμό των (όποιων) προϊόντων μας από τις διεθνείς αγορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι κι αλλιώς ο πρωτογενής και ο δευτερογενής μας τομέας, απλά δεν υπάρχουν και δεν είμαστε δα και Ρωσία, ή έστω Αργεντινή για να έχουμε φυσικούς πόρους προς εκμετάλλευση.
Η κρίση είναι συστημική και όλοι - μικροί, μεγάλοι - είναι αλληλένδετοι και καθείς έχει εκβιαστικά όπλα στη φαρέτρα του.
Όταν οι Γερμανοι εργάτες καταλάβουν πόσο τους δουλεύουν οι κυβερνήσεις τους, που έχουν να δουν αύξηση 10 χρόνια, έχοντας οι επιχειρήσεις τρελλά κέρδη, πιθανόν να γίνει κάτι ...
spiral architect
... συνέχεια:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ "ΘΑΥΜΑΤΟΣ"
Την ώρα που η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία απειλούνται με χρεοκοπία και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία ασφυκτιούν εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους, στη Γερμανία συντελείται ένα «θαύμα». Μια πλευρά αυτού του «θαύματος» αφορά στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες εκτοξεύθηκαν το Μάρτη 7,4% υψηλότερα σε σχέση με το Φλεβάρη, στα 98,3 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΠΕΔΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ το υψηλότερο από το 1950, όταν ξεκίνησαν να κρατούνται τα σχετικά στοιχεία. Αντίστοιχο ρεκόρ στα 79,4 δισ. ευρώ σημείωσαν και οι εισαγωγές, επιτυγχάνοντας άνοδο 3,1% σε σχέση με το Φλεβάρη. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε έτσι στα 18,9 δισ. ευρώ από 11,9 δισ. ευρώ το Φλεβάρη. Η σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αντικατοπτρίζει τη θεαματική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα των μεγάλων εξαγωγικών της επιχειρήσεων.Μια άλλη πλευρά του γερμανικού «θαύματος» αφορά στη ραγδαία μείωση της ανεργίας, η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992.
ΟΜΩΣ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι πίσω από τους ευημερούντες αριθμούς οι εργαζόμενοι πληρώνουν σκληρά το τίμημα της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών.Παραδείγματος χάριν, τον περασμένο Απρίλη, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ήταν μικρότερος των 3 εκατομμυρίων (2,97 εκατ.), δηλαδή το 7,1% του εργατικού δυναμικού. Την ίδια ώρα, η ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ξεπερνά το 15% και 20%, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία ήταν 12% και ο αριθμός των ανέργων ξεπερνούσε τα πέντε εκατομμύρια.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, το «θαύμα» της μείωσης της ανεργίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αύξηση της μερικής απασχόλησης σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, συνταγή την οποία η Γερμανία προωθεί σαν πανάκεια για την έξοδο από την κρίση.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων εργαζόμενων ξεπερνούσε το Σεπτέμβρη του 2010 τα 7,3 εκατομμύρια, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 1,6 εκατομμύρια άτομα, αύξηση 27% σε σχέση με το 2003.{1}
ΟΙ ΧΑΜΗΛΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΕΣ θέσεις εργασίας είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, στις οποίες ο εργαζόμενος βγάζει έως και 400 ευρώ το μήνα. Για την πλειονότητα των εργαζομένων αυτών (περί τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία), τα «400 ευρώ» είναι η μοναδική τους δουλειά, ενώ για τα υπόλοιπα δύο και πλέον εκατομμύρια η απασχόληση αυτή είναι ένας τρόπος να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα.
Από το 2004 ο αριθμός των προσωρινά απασχολούμενων Γερμανών έχει αυξηθεί κατά 140% και έφθασε τους 900.000 στις αρχές του 2011. Οι προσωρινά απασχολούμενοι προσλαμβάνονται και απολύονται ευκολότερα και έχουν βέβαια και χαμηλότερους μισθούς. Κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στο δυτικό κομμάτι της Γερμανίας βγάζει καθαρά 2.800 ευρώ το μήνα, σε σχέση με λιγότερο από 1.500 ευρώ που βγάζει ένας μερικώς απασχολούμενος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DGB).
{1}Στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 8/5/2011
για την αντιγραφή:
spiral arhitect
Για να σπάσεις έναν φαύλο κύκλο βρίσκεις το κύριο πρόβλημα, το λύνεις και τότε παύεις να κυνηγάς την ουρά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ελλάδα το πρόβλημα, πάνω από την διαφθορά και την δήθεν φοροδιαφυγή, είναι η γραφειοκρατεία που αγγίζει τα όρια σαδισμού και προδοσίας.
Η αυθαίρετη καθυστέρηση επενδύσεων, η δυσχέρανση καθημερινών εργασιών, η εφεύρεση αχρείαστων περίπλοκων διαδικασιών που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, είναι κανόνας. Αν δεν διορθωθούν αυτά ματαιοπονούμε. Αν κάνουμε στάση πληρωμών με το υπάρχον σύστημα την κάτσαμε τη βάρκα.
Η πάταξη της γραφειοκρατείας είναι υπόθεση 15 λεπτών, όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό.
Kaymakchalan
@ Kaymakchalan:
ΑπάντησηΔιαγραφήTo να "σπάσεις" τη γραφειοκρατία, μπορεί να είναι υπόθεση 15 λεπτών, το να αλλάξεις τις εκατέρωθεν κουλτούρες και τρόπους σκέψης (που γι' αυτούς τους λόγους δυστυχώς υπάρχει η γραφειοκρατία) χρειάζεται χρόνος δυο γενεών.
Για φαντάσου την έλλειψη γραφειοκρατίας με την διάχυτη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα? Ότι θέλει ο καθένας θα κάνει, ότι θέλει θα δηλώνει κι άντε πιάστον μετά...
Έχω ζήσει και δουλέψει στο εξωτερικό, χωρίς περιττή γραφειοκρατία στο κεφάλι μου, αλλά ήξερα π.χ. ότι δεν μπορούσα να τραβήξω μια υδρορροή ομβρίων με κατάληξη στο πεζοδρόμιο χωρίς να τηρήσω κάποιες προδιαγραφές και οδηγίες. Αν το έκανα και εντοπιζόταν ή κυρώσεις ήταν αυστηρότατες.
Μιλώ όμως για νοοτροπίες που έχουν τη ρίζα τους στην εποχή του Διαφωτισμού κάτι που εδώ πέρα ιστορικά δεν το βιώσαμε.
spiral architect
Καλημερα στας Ευρωπας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μου λετε ρε παληκαρια της φακης… καντε μας μια δεσμευτικη προταση απο μεριας σας… τυπου
- πουλατε 50 δις ακινητη
- μνημονιο 2
- δανειακη 2
- πιστη κατα γραμμα τηρηση ολων σε τσεκ λιστ οπως τωρα
ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΟΚΛΗ ΔΕΣΜΕΥΕΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ?
εγω να σας το κανω και πιο ευκολο…( προσθετω στα πιο πανω )
- 200δις περιουσια
- οριζοντιο κοψιμο μισθων 10% σε ολους
- EFSF απο 2013, οχι αγορες
ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ? ( ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ? )
ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ – 600+δις χρεος το 2015
Απαντηση δεν θα παρουμε ποτέ.
Αν κανουμε ανοιχτη Επιστολη στους Ευρωπαιους Συμπολιτες μας, να την καταθεσουν στα Κοινοβουλια τους, αυτοι θα παρουν απαντηση στο ποτε θα σταματησουν να πληρωνουν?? ΟΧΙ
Τι μενει??? η υφαρπαγη της Ελληνικης Περιουσιας και ο Μηδενισμος της Εξωτερικης Πολιτικης και Αμυνας,, Καμαριερες δλδ στα χερια των Τοκογλυφων, αμπαρωμενες σε διαμερισμα στο Αιγαιο.
ΓΙΑΤΙ κανεις δεν βλεπει την αληθεια-ψεμμα??
ΠΠ
Συγγνωμη αλλα ολοι νοιαζονται για….
1. για τα ψηφαλακια τωνε πουλωντας ψεμματα στους λαους τωνε
2. ολοι θελουν να σωσουν τις Τραπεζες !! και κανενα Γιουρογκρουπ. το εχουν χεσμεντεν.
3. γιατι δεν εχωσαν μια εκτακτη εισφορα 10% στα κερδη των χρησεων 2008-2010 στις Τραπεζες?? παρα τους εχουν κανει 1 Τρις ενεσεις απο πανω???
ΠΠ
Πρασινο Μπαλμουτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤραπεζικο Μπαλαμουτι.
“Μια επιλογη” φασιστικα και σε γυψο.
Διλημματα τ.κ. για να χουμε να λεμε…
Οποιος υπογραψει Προσημειωσεις σε Ακινητα για να παρουμε Δανεια ειναι Προδοτης της Ελληνικης Ιστοριας και Εθνους, το οποιο εχει ματωσει για να ερθει ενα ΓΑΠ να μας Πρασινισει την Ιστορια.. its too much dudde.
Γινεται ποπα χωρις συνεναιση? ΟΧΙ !!!! κοβει κεφαλι ! εε πατε αλλου για ποπες χαρτογιακαδες του κερατα.. υπαλληλοι και αψυχοι σφουγγοκωλαριοι.
Εδω κατω εμεις ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ακομη….!!!! το χουμε και δουλευει το ατιμο! και ο φοβος σας, φυλαει τα ερημα μας.
ΠΠ
Spiral,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει εθνική νοοτροπία. Η επίκληση εθνικής νοοτροπίας είναι ρατσισμός. Αυτό που υπάρχει είναι προσαρμογή στο παιχνίδι που επιβάλλει ο ισχυρότερος, δηλαδή το κράτος.
Απόδειξη των παραπάνω είναι η συμπεριφορά σχετικά αμόρφωτων μεταναστών σε ευνομούμενες χώρες, και αντίστοιχα η παραβατικότητα ακόμη και πειθαρχημένων επισκεπτών στην Ελλάδα, όπου είδα Γερμανό να παρκάρει με τις 4 ρόδες στο πεζοδρόμιο διοτι κανείς δεν ήταν εκεί να τον γράψει.
Οσο για την συμβολή της γραφειοκρατείας στην πρόληψη παραβατικότητας, αυτή ακριβώς είναι η δικαιολογία για την διαιώνιση της. Πίστεψε με, οι απλοί νόμοι και διαδικασίες παραβιάζονται πολύ πιο δύσκολα από τα περίπλοκα σχήματα.
Παράδειγμα η οδηγία για τα οικοπάρκα. Στην Αγγλία τα σχετικα έντυπα είναι μια σελίδα Α4, παράβαση καμία. Στην Ελλάδα ήταν 175 σελίδες διατάξεων και κόντρα διατάξεων, παραβάσεις: όλες ουσιαστικά οι συμμετοχές.
ΤΟ απλόν και χάριν έχει. Για αυτό οι Αγγλοι προ τριετίας αφιέρωσαν μια κοινοβουλευτική περίοδο στην κατάργηση 2000 άχρηστων νόμων. Και κάθε νέα διαδικασία περνά από φίλτρο Time and Motion.
Kaymakchalan