Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τα Κράτη θα στηρίξουν τις Τράπεζες, που θα στηρίξουν τα Κράτη, που θα στηρίξουν τις Τράπεζες, που θα...


Εδώ και μερικές εβδομάδες, οι συνδρομητικές ιστοσελίδες ψιθυρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που υπερβαίνει το λεγόμενο Ελληνικό πρόβλημα, και θα έχετε ακούσει πια για τον υπολογισμό των 2-3-4 τρις ευρώ που χρειάζονται για την Ελλάδα, και τα απόνερά της, και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, και τα δικά τους απόνερα. Και η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερες. Μπορεί να μας «αγοράσουν» μπιρ παρά οι Γερμανοί (αυτή η «αύξηση κεφαλαίου υπέρ το άρτιον με εισφορά σε είδος» που θα συνίσταται από τα περιουσιακά στοιχεία που θα βουτήξουν, έναντι δανείων που έδωσαν για να πουλάνε τις εξαγωγές τους εδώ), αλλά η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο (το Βέλγιο;) και η Γαλλία είναι λίγο μεγαλύτερες μπουκίτσες.

Η Dexia το πρωί, η υποβάθμιση της Ιταλίας το βράδυ, και στοιχηματίζω σαν κακός κερδοσκόπος, ότι αυτά είναι προεόρτια. Διάβαζα σε ένα περιοδικό κάποτε, ότι ο βήχας και η …ιπποδύναμη δεν κρύβονται. Ούτε και ο φόβος του κόσμου για τις αποταμιεύσεις του που ίσως, τελικά, δεν υπάρχουν, προς μεγάλη μου στενοχώρια, γιατί σαν βλάκας, έχαψα και εγώ το παραμύθι περί αποταμίευσης και σύνεσης. Μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς η προσέγγιση της Αμερικής, αλλά η προσέγγιση της «Ευρώπης», με το συμπάθιο, είναι το κουκούλωμα.

Το βιβλίο μου λέει σβήνε, σβήνε, διάγραφε, γράφε ζημιές, καθάριζε… Το Ευρωπαϊκό βιβλίο λέει «βάλτα κάτω από το χαλί, χωσ’ τα πίσω από τον καναπέ, ρίξε την ευθύνη στους κακούς κερδοσκόπους και στην κακή Αγορά, και στους …Εβραίους». Το βιβλίο μου λέει «μην βάζεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι», «απόφευγε το συστημικό ρίσκο – αυτό που ΔΕΝ μπορείς να ξεφορτωθείς με την διασπορά αυγών σε πολλά καλάθια». Το πρόβλημα της «Ευρώπης» αυτή την στιγμή, δεν είναι ο υπερβολικός δανεισμός, από μόνος του, είναι ότι οι Τράπεζες στηρίζουν Κράτη που ψιλο-χρεωκοπούν, και αυτό φέρνει τις Τράπεζες στα όρια της χρεωκοπίας, και περιμένουν από τα Κράτη να ...σωθούν.  Φαύλος κύκλος.

Η απορία που περιμένει απάντηση, είναι εάν η Κρίση ήταν σχεδιασμένη, εάν «κάποιοι» την διαχειρίζονται προς όφελός τους, και εάν για μερικούς έχει ξεφύγει ο έλεγχος περισσότερο από ότι σε άλλους. Δεν έχω καμία αίσθηση ότι εγώ ή η Χώρα μου «φταίει» για το τι γίνεται. Μας βρήκαν φτωχούς, μας φόρεσαν ένα όχι πολύ δημοκρατικό σύστημα, μας ενθάρρυναν, μας λάδωσαν και μας πίεσαν να καταναλώνουμε με δανεικά, και τώρα βλέπουμε την μαύρη τρύπα και αισθανόμαστε και ενοχές από πάνω...

'Ενα άρθρο από το 2010... και η "Ευρωπαϊκή" λύση στο παρακάτω βίντεο:

21 σχόλια:

  1. Εμάς λένε ότι δεν θα μας βγάλουν από το ευρώ. Να δούμε αν θα φύγουν αυτοί όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εστω οτι εχουμε πλεονασμα.. ισοσκελισμενο budget OXI πρωτογενες.. το αλλο !
    ( καμια χωρα στον κοσμο δεν εχει! ).. ΡΩΤΑΩ...

    την επομενη μερα τι ??
    θα ειμαστε ανταγωνιστικοι ?? χαχα θα αναπτυχθουμε ?? μονοι η με τους ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΑΓΚΑΛΙΑ ?

    δλδ σημερα με 700 κατωτερο μισθο σε γραμμες παραγωγης ( οσες εμειναν ).. δεν ειμαστε ανταγωνιστικοι ? ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ?
    θα ειμαστε καλυτεροι στα 500/400 ?? χαχαα που εξαγουμε ρε βληματα στην Κινα και στο Μπαγκλαντες ?

    Το προβλημα ειναι οτι οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ θελουν να ΣΩΣΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΟΧΙ ΟΙΚΟΜΟΝΙΕΣ. Εχουν "δεσει" τις Οικονομιες με τη 'σταθεροτητα του τραπεζικου συστηματος" ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ...και πουλανε την καραμελα.

    Ο Πολεμος θα πρεπει να ειναι αλλου, σε αλλο μετεριζι.

    Οι Δανειστες ολου του κοσμου ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ σημερα που μιλαμε. Ο Οκτωβριος κ Νοεμβριος 2011 θα ειναι οι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΜΗΝΕΣ απο 2007/8... τραστ μι.

    Ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΝΩ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ !!!..

    ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ
    ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ
    ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΞΥΠΝΑ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.

    "Εχω μια καραπιστολα, που ειναι μαστορης σε ολα" - "ατσαλενιο το κρομι"....


    ΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από εδώ και πέρα θα λέγεται ότι ΔΕΝ είμαστε πια εμείς το πρόβλημα στην Ευρώπη. Η Ντεξια είναι μόνο η αρχή και δεν έχει σχέση με εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Π-Π δες το http://zahari1.blogspot.com/2011/09/euro-inflation.html

    απλά τραβάνε ρευστότηα από την περιφέρεια και κρατάνε τον πληθωρισμό τους χαμηλά (και το σκληρό νόμισμα στα σεντούκια τους).

    Θα "σώσουν" την Ευρώπη με πλαστό νόμισμα, όπως στον Β' ΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θεμα των πανακριβων ασφαλιστικων εισφορων, θα το “πιασει” κανενας?
    Γιατι να μειωσουν τους μισθους?
    Ενα καρο λεφτα καθε μηνα (χ 14) , για παροχες υγειας (αμφιβολου ποιοτητας), και για την συνταξη (χμ…….σε ταμεια με αβεβαιο μελλον??)
    Πανακριβο θεμα και για τους εργοδοτες και για τους εργαζομενους.
    Και τι θα γινει αν αποφασιστει ενα haircut?
    Τι θα γινουν οι πληρωμενες εισφορες? Αν χαθουν , ποιος θα τα ξαναπληρωσει?
    _____
    εχω (ακομα) να πληρωνω αλλα ΔΕΝ ΘΕΛΩ. οχι τετοιας ποιοτητας.
    _____
    Το ΤΑΕ για περιοδο 2006-2011 αυξηση για παλιο εργ. 37,5% και για νεο εργ. 46,5% (χωρις τα εκτακτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχει ερευνηθεί από κανέναν η αυθόρμητη αντίδραση του καταναλωτή, εδώ και σε άλλες χώρες, εναντιον γερμανικών προϊόντων;

    Εχω την εντύπωση ότι οι πωλήσεις τους πέφτουν και κατανοούν ότι ο κόσμος τους αντιπαθεί και αντιδρά χωρίς καμία καθοδήγηση, αυθόρμητα.

    Τελικά αυτή η αντίδραση δαγκώνει και αυτο φαίνεται στην αλλαγή πλεύσης που επιδεικνύουν τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κατ αρχάς χαίρομαι που συμφωνώ με το σχόλιο του Αρχαίου. Τα είχα γράψει εδώ πριν καμιά βδομάδα. Ρευστότητα ψάχνουν και τους έχει κόψει τη ρευστότητα η Αμερική. Απορροφάει όλους τους πόρους και τους έχει στεγνώσει. Ή πάει να διαλύσει το Ευρώ ή προσπαθεί να διασωθεί η ίδια αδιαφορώντας για τους άλλους.

    Στην τελευταία παράγραφο της ανάρτησης η απάντηση προέρχεται από την αργεντινή.

    Κλίκ

    Παράδειγμα από τη Γερμανική νομολογία. Τράπεζα δάνεισε κάποιον για να αγοράσει ελαττωματικό ακίνητο άνευ αξίας. Η τράπεζα γνώριζε την πραγματική αξία του ακινήτου. Ό δανειολήπτης προσέφυγε δικαστικά και δικαιώθηκε. Το δάνειο ακυρώθηκε. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε αυτή τη νομολογία στις σχέσεις μεταξύ κρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξάκτινε, θα ξέρεις πως δουλεύουν τα memes... Ακούς μια ιδέα, σου μένει στο κέφάλι σου, πάει παραπέρα...

    Δες στην Ζάζαρη:
    http://zahari1.blogspot.com/2011/09/euro-inflation.html

    Να που και η Μοντέρο λέει ότι τα δάνειά μας είναι το ΑΕΠ των δανειστών μας... (θα την ανεβάσω την δήλωσή της...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τώρα κοιτάω τη ζάχαρη.

    Το θέμα για μας είναι να καταφέρουμε να περάσουμε το σκεπτικό της απόφασης του Γερμ. δικαστηρίου στα δάνεια μεταξύ κρατών. Έτσι θα διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος και όχι χαριστικά αλλά επειδή έχουμε δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενοείται βρε Αρχαίε μου ,ότι το έλλειμά σου είναι το πλεόνασμά τους!..
    και φυσικά μεγενθύνει το ΑΕΠ τους!
    Τo zero sum game σε παγκόσμια μορφή είναι αυτό ακριβώς
    (+)-(-)=0
    Στήν διαδικασία μεγενθύνεσαι ώς Κράτος,όταν κρατιέσαι στήν (+) συνεχώς.
    Το πρόβλημά σου είναι για τί δέχθηκες(σαι),να παίζεις τον ρόλο τού υποπόδιου,στήν ταινία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ..και να συμπληρώσω στό ανωτέρω στήν (+) πλευρά χωρίς απώλειες.
    Γιατί μεγένθυνση μπορείς να δείς προσωρινή δημιουργώντας και ελλείματα..αλλά πρέπει να είναι προσωρινή!
    και στοχευμένη!!
    Αλλιώς welcome to Greece

    ό παγωτατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν το δέχτηκα... Χρηματοδοτούσαν όμως τα κόμματα και λάδωναν τους τους "πολιτικούς" μου να περνάνε νόμους και έδιναν προμήθεια σε εργολάβους που έχουν ΜΜΕ να μου ψήνουν το τσερβέλο.

    Ήταν σικέ και εξαγορασμένο το zero sum game. Και όταν αγοράζω ¨Αουντι λόγω διαφήμισης, πάει στο διάολο. Όταν μου ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ Άουντι (ή ΑΠΕ) με αγορασμένο νόμο, τότε ζορίζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για αυτό η διαφθορά και η διαπλοκή είναι κλειδιά στην νεοελληνική ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και σε τελική ανάλυση, ψάχνω για επιχειρήματα για τα υποκείμενα που μας "κυβερνούν"... Θα μου πεις ότι με 100.000 απόψεις την ημέρα... Αλλά πάω με την θεωρία των memes που κάποιος μου ανέπτυσσε τις προάλλες (και μου άρεσε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kai ίσως σού λύσω τίς απορίες ,για το άν η κρίση ήταν σχεδιασμένη κλπ κλπ, με μιά θυμοσοφία τών παλιών Εβραίων Ραββίνων(έτσι φημολογείται)
    "...πρέπει να σε κάνω να επιθυμήσεις αυτό πού εγώ θέλω να σού επιβάλλω.."
    Εγώ το ασπάζομαι,γιατί το βλέπω συνεχώς γύρω μου..Παντού, και σε πολλές εκδοχές..

    ό παγωτατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μήπως έχεις διαβάσει την σειρά Foundation κάποιου μακαρίτη Ασίμωφ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπενθυμίζω ότι το Ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε ως προτεκτοράτο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων. Για να το επιτύχουν αυτό το κράτος έπρεπε να παίζει το ρόλο του βαριδιού της κοινωνίας και να τη φρενάρει. Μη σας παραξενεύει. Στους Δυτικούς πήρε από το 1204 μέχρι το 1922 για να μας διαλύσουν και να μας ακρωτηριάσουν. Το κακό είναι ότι από το 1830 μέχρι σήμερα, ορόσημα το 1922 και το 1940-49, χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς του ίδιου μας του κράτους εναντίον μας για να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

    Σήμερα η κατάσταση είναι ότι έχουμε χάσει τα μισά εδάφη μας, κι εννοώ τη Μ. Ασία, έχουμε χάσει πάνω από το μισό πληθυσμό μας, έχουμε μετατραπεί σε μια στενή λωρίδα στην άκρη της Χερσονήσου του Αίμου κι έχουμε και μια αναιμική οικονομία αγωνιζόμενοι όχι πια για την επιβίωσή μας όπως οι παππούδες μας αλλά για την ίδια μας την ύπαρξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δικό μου το προηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ..the foundation trilogy??
    Μπά όχι..κάτι λίγα ώς νεανίας,είχα ακούσει και διαβάσει τού πρώτου τόμου,αλλά τό μυαλό τότε ήταν στό ...μέλλον πού περιέγραφε..και πώς θα τό προβλέπαμε..!Τό θεωρούσα φυσική εξέλιξη και γεγονός όταν θα ήμουν...ήντα! χε!χε!χε!
    Πού να φανταστώ τότε τούς συσχετισμούς....χαχαχα!
    Γιατί,σού φέρνει κάπως, ε;;;

    ό παγωτατζής

    Υ.Γ Η θυμοσοφία(;) είναι από ΝΥC..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ απόλυτα με το "εξάκτνο" στις 3:35....

    Ήμουν έτοιμος να γράψω κάτι ανάλογο αλλά με κάλυψε πλήρως....

    χρηχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συμφωνώ απόλυτα με το "εξάκτνο" στις 3:35....

    Ήμουν έτοιμος να γράψω κάτι ανάλογο αλλά με κάλυψε πλήρως....

    χρηχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή