Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011
Μαθαίνω μακροοικονομικά
Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σκοτεινοί οργανισμοί που απεργάζονται σενάρια κατά των λαών και της ανεξαρτησίας τους. Όχι με καβαλιστική ή ...σατανική έννοια. Οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με την διαχείριση ρευστότητας που είναι απαραίτητη για την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Φυσικά και υπάρχουν "πολλαπλασιαστές" στο χρήμα που κυκλοφορεί, και εάν σε μερικούς δεν αρέσει, επισημαίνω ότι είναι σχετικά ελεγχόμενο και μετρήσιμο. Αυτοί οι"πολλαπλασιαστές" ανακυκλώνουν την ρευστότητα, και αυτοί σας επιτρέπουν είτε να βρίσκετε γεμάτα τα σούπερ μάρκετ,είτε να έχετε λεφτά να ψωνίσετε.
Θα προσέξατε ίσως ότι ανέφερα το "σούπερ μάρκετ". Κατανάλωση! Το χρήμα (δανειακό ή άλλο) επίσης χρειάζεται για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης της "παραγωγής", είτε αυτή εξάγεται, είτα καταναλώνεται. Το δανειακό χρήμα, για εξαγωγές, βοηθάει την βιωσιμότητα της οικονομίας, το δανειακό χρήμα για κατανάλωση (και δη εισαγωγών) δεν την βοηθάει καθόλου.
Και πάμε στο προσωρινό δια ταύτα: Χρωστάμε σαν αποτέλεσμα χορτάτης κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά. Αυτό ήταν "εύκολο" όσο υπήρχε παροχή ρευστότητας. Από το 2008, η ρευστότητα μειώνεται, γενικώς, και επομένως και στην Ελλάδα, και νομίζω ότι έκτοτε μειώνεται το εμπορικό έλλειμμα. Αλλά μειώνεται και η ρευστότητα. Άρα, πάμε για μειούμενη κατανάλωση, μειούμενες αποταμιεύσεις (αυξημένοι φόροι, τέλη κλπ), μειούμενο εισόδημα (από την προσπάθεια μειώσεων κρατικών ελλειμμάτων και την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να μην καταρρεύσει. Φαύλος κύκλος και mission impossible, αλλά νομίζω το λένε εσωτερική υποτίμηση σε περιβάλλον παγκόσμιας ύφεσης και τοπικής Κατοχής.
Θεωρώ λοιπόν, ότι τα "πολιτικά" διλήμματα είναι τρία, το εξής ένα: (α) "εσωτερική" υποτίμηση ή συμβατική (εξωτερική) υποτίμηση, (β) μονομερής στάση πληρωμών χτες αντί για αύριο και (γ) έξοδος, ή όχι, από την ευρωζώνη.
Το ρεύμα που υπάρχει είναι προς την εσωτερική υποτίμηση, το έξωθεν κούρεμα και την παραμονή στην ευρωζώνη.
Η εσωτερική υποτίμηση θα μας βάλει να σφαχτούμε μεταξύ μας, κυριολεκτικά, αφού μερικοί δεν θα "έχουν" πιο εμφανώς από άλλους και η πίεση για συνεχιζόμενη αναδιανομή θα είναι αφόρητη. Εάν υπάρχουν κεφάλαια έξω θα μπαίνουν μέσα αλλά για φόρους και όχι για επενδύσεις (θα χάνονται στην μαύρη τρύπα, σε βαθμό που οι έχοντες κεφάλαια έξω, θα ...πάνε να τα βρούνε). Στην εσωτερική υποτίμηση, οι ασθενέστεροι οικονομικά θα ανταγωνίζονται Πακιστανούς και Αλβανούς με πρόσθετες τριβές. Στην εσωτερική υποτίμηση θα είναι ευκολότερο να προσκυνάμε για λίγη ελεημοσύνη ρευστότητας από το να πατήσουμε στα πόδια μας. Στην εσωτερική υποτίμηση θα έχουμε την μόνιμη ελπίδα για λίγη έξωθεν ρευστότητα. Μην μασάτε, προτεραιότητα θα έχει η ...Γαλλία και η Ισπανία, και η Ιταλία.
Με την παραμονή στην "Ευρω"ζώνη, η πραγματική Κεντρική Τράπεζα και όλη η Κεντρική Διαχείριση εστιάζεται στην δημιουργία εμπορικών πλεονασμάτων στο Κέντρο, και την απομύζηση ρευστότητας προς το Κέντρο. Εμείς κλείνουμε. Πιο αναίμακτο ίσως από την Κατοχή, αλλά περίπου ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα (για εμάς). Θα παρακαλάμε, οι πολλοί, να βρούμε ...στρατόπεδα εργασίας. Όσοι είχαν προνοήσει να παράγουν και να εξάγουν κάτι, απλά θα πρέπει να φυλάγονται από τις στρατιές των υπολοίπων.
Τέλος, έχω φάει τον κόσμο να βρω παράδειγμα χώρας με εσωτερική υποτίμηση που επέζησε. Δεν βρήκα. Σε αυτό είμαστε πειραματόζωο. Χώρες που έκαναν κανονική υποτίμηση και επέζησαν υπάρχουν.
Οπως παντα ωραια αναλυση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος θα μας σωσει;Δεν θα χρειαστει να επιλεξουμε μαλλον.
..."τα ομόλογα του EFSF έχουν μεγαλύτερο spread από το αντίστοιχο της Γαλλίας, που θεωρείται η πρώτη υποψήφια χώρα της ευρωζώνης με διαβάθμιση ΑΑΑ για υποβάθμιση.'
Euo2day
αν δεν κρατηθούμε από τα ..αυτιά μας, θα μας στραγγίξουν μέρχι τέλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμπληρώσω το σχεδιάγραμμα του strafor που έχεις αναρτήσει
και βεβαίως όλα αυτά πραγματοποιούνται με την συγκαταθεσει όλων τον κομμάτων της βουλής και εκκλησιάς μας ... δυστυχώς αυτά βλέπει ο "τυφλός" μας λαός και δεν μιλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή έχω περάσει από Γερμανία μπορώ να σου πω ότι εσωτερική υποτίμηση έγινε στη Γερμανία μετά το 2000. Ήταν όμως καθολική. Δηλ. δε μειώθηκαν μόνο οι μισθοί αλλά και οι τιμές των προϊόντων. Όλων των προϊόντων σε σημείο που σχεδόν να τα χαρίζουν. Από 50 Ευρώ τα έπαιρνες 10 Ευρώ. Μεμονωμένα κομμάτια βέβαια αλλά έβρισκες. Παράλληλα η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ανάπτυξη, εν μέρει τεχνητή λόγω των δανείων των Γερμανών, με αποτέλεσμα να ανασυγκροτηθεί εδώ η οικονομία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Γερμανία πέτυχε αλλά υπήρχαν οι παραπάνω προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Τόσο απλά.
Στα 145 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο του 2011, μειωμένο κατά 54 εκατ. ευρώ ή 27% έναντι του Αυγούστου του 2010.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 140 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης των καθαρών πληρωμών στο ισοζύγιο καυσίμων (κατά 32,5%) και το ισοζύγιο πλοίων (κατά 41,5%). Αντίθετα, σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 273 εκατ. ευρώ ή 30,3%, αλλά αυξήθηκαν και οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές κατά 84 εκατ. ευρώ ή 4,2%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 246 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, καθώς και εξαιτίας της εμφάνισης πλεονάσματος στο ισοζύγιο των «λοιπών» υπηρεσιών (έναντι ελλείμματος τον Αύγουστο του 2010). Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 6,5% τον Αύγουστο (κατά τι περισσότερο από τις αφίξεις, που αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 4,3%, αλλά μειώθηκαν και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 12%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 4,0%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 56 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον Αύγουστο του 2010.
Είναι προφανές ότι κανείς δεν ξέρει τίποτε. Η οικονομολογία τελικά φαίνεται ότι δεν είναι επιστήμη. Δεν μπορεί να προβλέψει τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ίσως να είναι το μοναδικό πολύτιμο πράγμα που θα μας μείνει από αυτή την κρίση.
Kaymakchalan
[U]nder a fiat money system, a government (in practice, the central bank in cooperation with other agencies) should always be able to generate increased nominal spending and inflation, even when the short-term nominal interest rate is at zero.”? (Ben Bernanke, 2002)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΠ
Mαθαινω ποιος χρωσταει που και ποσα και ποτα θα ξαναπληρωσουμε τα χρωστουμενα !
ΑπάντησηΔιαγραφή-----------------
Student Loan Bubble To Exceed $1 Trillion: "It's Going To Create A Generation Of Wage Slavery" And Another Taxpayer Bailout
------------------
ΠΠ