Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η Μέρκελ μιλάει για το Project Helios

Εν όψει των «διαπραγματεύσεων» με τον κύριο für Wirtschaft und Technologie, Philipp Rösler, θα σας παραθέσω μία ειδησούλα από το Reuters, που αφορά κάθε Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο (και τους «Έλληνες» που με εκπροσωπούν στην «διαπραγμάτευση»)


http://www.reuters.com/article/2011/10/04/us-germany-merkel-idUSTRE7936D920111004.  Σε μετάφραση (η έμφαση δικιά μου, τα συμπεράσματα δικά σας):

Η Μέρκελ υπαινίσσεται ότι θα κόψει κι άλλο τις ηλιακές επιδοτήσεις

Magdeburg, 4 Οκτωβρίου 2011

(Reuters) – Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είπε την Τρίτη ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι επιδοτήσεις σε ηλιακή ενέργεια, και θα είχε περισσότερο νόημα να αντλείται ηλιακή ενέργεια στο μέλλον από μέρη όπως η Ελλάδα, όπου έχει περισσότερο ήλιο.

Η Μέρκελ είπε ότι ενώ η αιολική ενέργεια βαίνει να γίνει εμπορικά βιώσιμη στην Γερμανία, δεν φαίνεται αυτό να ισχύει για την ηλιακή ενέργεια.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Γερμανία μείωσε δραστικά τα λεγόμενα feed-in-tariffs, μέσω των οποίων οι επενδυτές ελάμβαναν εγγυημένη απόδοση στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

«Αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό περαιτέρω» είπε η Μέρκελ σε συνέδριο του CDU στο Magdeburg.

Η Ευρώπη είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για ηλιακή ενέργεια, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κρατικές επιδοτήσεις επειδή η ηλιακή ενέργεια είναι οκτώ φορές πιο ακριβή από συμβατικές μορφές όπως το κάρβουνο ή το αέριο.

Ο κλάδος άνθησε από το 2000 με τους επενδυτές να σπεύδουν να πάρουν μερίδιο από το «επόμενο κελεπούρι» εν μέσω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή και νέους στόχους που ενθάρρυναν Κράτη να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Αλλά τώρα, οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, στριμωγμένες για μετρητά, και αντιμέτωπες με δανειακές κρίσεις και εύθραυστες οικονομικές αναπτύξεις, μειώνουν την υποστήριξή τους στα ηλιακά, για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους και να κάνουν την βιομηχανία τους πιο ανταγωνιστική.

Η Μέρκελ είπε ότι δεν θα ήταν ορθολογικό για τόσες πολλές επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε ένα κλάδο, που σε τελευταία ανάλυση παράγει λίγη μόνο ενέργεια.

Εν όψει λοιπόν των «διαπραγματεύσεων», παρακαλώ τους «διαπραγματευτές» να αναλογιστούν εάν είμαστε πλούσια χώρα χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα, με πολλά μετρητά, και χωρίς προβλήματα ανάπτυξης, και εάν αντέχουμε χώρος εναπόθεσης Γερμανικών gadgets. Ναι, έχουμε περισσότερο ήλιο από την Γερμανία (η διαθεσιμότητα εκεί θα είναι περί το 15%, εδώ θα είναι περί το 25%, και εδώ το φ/β ρεύμα (στα €390 την μεγαβατώρα) είναι πάνω από 10 φορές ακριβότερο από τα €35/MWhr που ήταν η οριακή τιμή συστήματος όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ. Λιγνίτη έχουμε άφθονο, και ο φόρος άνθρακας είναι μία προαιρετική πολυτέλεια που μπορούν να την κρατήσουν για πάρτη τους. Και μην σας πούνε οι Γερμανοί ότι θα εισάγουν ρεύμα… Το φ/β ρεύμα θα θέλει έξτρα καλώδια, και θα περνάει από την Βουλγαρία ή από χώρες με πολύ περισσότερο ή/και πυρηνικό ρεύμα. Άσε που είναι παλαβό να βάλεις καλώδια για 4-5 ώρες την ημέρα, τις μέρες του καλοκαιριού. Μην τρελαθούμε δηλαδή…


Φυσικά, και βολεύει την Μέρκελ να βάλουμε εμείς όλα τα φ/β που δεν θα πουλιούνται πια στην χώρα της.  Για το Project Helios, έγραψα εδώ. Και ελπίζω, όσοι με διαβάζετε, να αντιλαμβάνεστε ότι η Μέρκελ είπε σε περίληψη ό,τι σας λέω τόσο καιρό. Και τα αιολικά μάπα είναι. Πανάκριβο, στοχαστικό ρεύμα, που υπάρχει σαν ακριβή τσόντα σε αέριο (αν έχεις φτηνό αέριο), και που τρώει βουνά. Όχι, παρακαλώ, σε μια τουριστική χώρα, δεν έχουμε εμείς αχανείς γερμανικές πεδιάδες... Και ζητήστε και μια ανάλυση των ... 60.000 θέσεων εργασίας γιατί μου φαίνεται ότι έχουν μπερδέψει τα δεκαδικά, με τις χιλιάδες.

13 σχόλια:

  1. Θα φέρνουν πανέλα από την Σολύντρα μέσω Αλαμανίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαντευει κανεις την αντιδραση του ΓΑΠ οταν θα διαβασει αυτη την αναρτηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O ανόητος θα έπρεπε να δει τι μπελά έχει ο Ομπάμας με την Solyndra στην Αμερική. Μιλάμε για ζεστά πραγματικά λεφτά που πετιούνται!

    http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/09/blog-post_19.html

    και γκουκλ την λέξη Solyndra...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στροφη στα αιολικα

    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/660725/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν είχα "μεταξύ 125.000 και 240.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της γης" που λέει το άρθρο, θα αγόραζα μία τετρακίλυνδη χαμηλόστροφη, ηχομονωμένη, υδρόψυκτη πετρελαιογεννήτρια, και θα ζέσταινα και νερό από το "ψυγείο" της όλα για περίπου 10.000 και με 115.000-230.000 που θα μου περίσσευαν θα είχα πετρέλαιο για πολύυυυυ καιρό, και θα πήγαινα και τσάρκα σε σκυλάδικα.

    Στον χώρο που θα έπιανε η ανεμογεννήτρια θα καλλιεργούσα γαρδένιες, για να ρίχνω στις σκυλούδες.

    Εξαιρετικό το http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/660725/Article.aspx, θα τους πω το ίδιο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον λίγα είπα για το κόστος της γεννήτριας. Μάλλον περί τα 20.000. Κομμένες οι γαρδένιες, και θα βάλω κανένα κοττέτσι στην γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαμηλώνει τις προσδοκίες για μεγάλες γερμανικές επενδύσεις ο Ρέσλερ

    http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/8bc4909a-a518-4f00-a61b-5f6e7deee456

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην ξεχνάμε και:
    1: Διαχείριση αποβλήτων (έχουν από χρόνια πριν βρει τους εκπρόσωπους)
    2: Διαχείριση υγρών αποβλήτων (κυρίως μικρά συστήματα βιολογικών)
    3: Αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών (πολλά λεφτά)
    @katalytikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά το εύρος κόστος της ανεμογεννήτριας όπως το δίνουν στο άρθρο είναι απίστευτο: από 2500 ευρώ το kW μέχρι 4800...

    Και μερικά ακόμα μεγέθη από την πρόσφατη ελληνική ιστορία:

    1) Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη - 200 MW κόστος 600 εκ. ευρώ, για 3000 ευρώ το kW
    2) Λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 - 600 MW (μπορεί λιγότερα ή περισσότερα, θα φανεί από τις προσφορές), κόστος 1.8 δις (μαζί με τα χρηματοοικονομικά) για 2666 και κάτι ψιλά ευρώ το kW.

    Σου φαίνεται κάτι περίεργο εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας θεωρούν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ πλούσιους.

    Ωστόσο το παράδειγμα με την μικρή α/γ τα έχει όλα. Διαλέγεις και παίρνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί ψάχνεστε ρε παιδιά;

    ΤΟ αξίωμα είναι απλό: οικολογικό ίσον κομπίνα.

    Η Μέρκελ δεν ξέρει πως να κόψει τις επιδοτήσεις, το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο. Τους προσγειώνει μαλακά δίνοντας την δήθεν εναλλακτική λύση της ηλιόλουστης Ελλάδας.

    Η Ισπανία δεν είχε τέτοια εναλλακτική λύση, τους μείωσε την επιδότηση άμεσα και αυτόματα κλείσανε εργοστάσια και "πάρκα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χαχαχαάαα, έχω φίλους που καλόπιστα δηλώνουν οικολόγοι, και προσπαθώ να μην τους ...χάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Solyndra- εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στον κύριο Κάιζερ που έχει περιουσία 12 ΔΙΣ δολλάρια την οποία άντλησε από ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και ΑΕΡΙΟ!!!

    Φυσιολογικά μερικά (μη οικολογικά) ΜΜΕ στην Αμερική αναρωτιούνται γιατί κάποιος που έχει 12 ΔΙΣ επιδοτήθηκε με 500 εκατομμύρια δολλάρια για να παίξει με φωτοβολταϊκά.

    Διότι όλοι ήξεραν από την αρχή ότι η υπόθεση δεν έχει καμία ελπίδα κέρδους και τα φόρτωσαν στον μαλάκα τον φορολογούμενο.

    Kaymakchalan

    ΑπάντησηΔιαγραφή