Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011
Η αναβίωση των Αυτοκρατοριών
Οι Αυτοκρατορίες υπάρχουν από πολύ παλιά, πριν από τους ...Πέρσες. Αυτή που μας ζαλίζει άμεσα, τον τελευταίο καιρό, είναι η αναβίωση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Γερμανική αυτή αυτοκρατορία, έχει προκύψει με τον μανδύα της "Ευρώπης", σαν μέρος του πακέτου του τέλους του Ψυχρού πολέμου. Υποχώρησαν οι Ρώσοι και ανέλαβε η "Ευρώπη". Προφανώς με αρχική ανοχή ή ενθάρρυνση από την Αμερική.
Η Αγγλική αυτοκρατορία τέλειωσε με τον Β' ΠΠ, αλλά μάλλον, και όχι εντελώς, ταυτίζεται με την Αμερικανική. Η Αμερικανική προφανώς προέκυψε με το τέλος του Β' ΠΠ αλλά παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση των Σοβιετικών, τώρα λίγο με την Μέση Ανατολή, λίγο με την Κεντρική Ασία, λίγο με την Άπω Ανατολή, παρατεντώθηκε. Το μειονέκτημα των Αμερικανών έναντι των "Ευρωπαίων" είναι ότι δεν έχουν Αυτοκρατορική, και δη Βυζαντινή, παράδοση.
Η Ρωσική, μετά από τα περίεργα 1917-1989, είναι πάντα στην θέση της (και έχει και πολύ αέριο και εμφανείς απόψεις για τον έλεγχο της διανομής του). Τα περίεργα που δείχνουν ότι οι Αυτοκρατορικές τεκτονικές πλάκες είναι πάντα σε κίνηση είναι η ύπαρξη της ομάδας Visegrad σαν "αμυντική" δύναμη (και ίσως τα πρόσφατα περί πυραύλων να μην είναι άσχετα), Ο αγωγός Nordstream που μπήκε στον μπελά να περάσει στην Δυτική "Ευρώπη" υποβρύχια, αντί να έρθει δια ξηράς. Αποδυναμώνει την Ουκρανία; Ή είναι η ένδειξη ότι ο άξονας Παρίσι-Βερολίνο-Μόσχα είναι εδώ;
Και όλη αυτή η κουβέντα για πυραύλους; Έχω καιρό να ακούσω για πυραύλους στην Ευρώπη. Η φωτό του πυρηνικού (με τους τρεις πυροσβεστήρες) είναι από εδώ.
Η Τουρκική Αυτοκρατορία θα ήθελε να ξαναϋπάρξει, ανέβασε τις μετοχές της, λίγο με την επανεμφάνιση της Γερμανικής, λίγο με το Ιράν, αρκετά με την αντι-Ισραηλινή της ρητορεία, και πολύ με την πολλή φασαρία στην Μέση Ανατολή. Υπάρχουν διάφοροι που την εμφανίζουν σαν τον κερδισμένο της "Αραβικής Άνοιξης". Προσωπικά, τις διάφορες "συγγνώμες" του Ερντογάν τις εντάσσω στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και όταν μας πει συγγνώμη για τους Πόντιους, θα ξέρω ότι το Αιγαίο είναι 50-50. Realpolitk; 'Η κλείνει μέτωπα για να ανοίξει άλλα; Το ποιος (νομίζει ότι) ωφελείται, πέραν των Τούρκων, από αναβίωση των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο, το αφήνω στην φαντασία σας.
Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν οι γεωπολιτικοί τριγμοί είναι συνέπεια των δημοσιονομικών, ή εάν είναι για ...διόρθωση των δημοσιονομικών, ή τα δύο πάνε πακέτο, τώρα που ο χάρτης της "Ευρώπης" έχει γίνει πιο πολύπλοκος...
“1987: In The Rise and Fall of the Great Powers, Yale University historian Paul Kennedy predicts the balance of military power will shift over the coming 20 to 30 years, creating a truly multipolar world around 2009. ‘If the patterns of history are any guide, the multipolar economic balance will begin to shift the military balances.’
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://foreignpolicyblogs.com/2009/10/20/the-emergence-of-a-multipolar-world/
αυτά διακήρυξε χθες ο tow. ....Miedwiedew http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10695503,Miedwiediew__wzmacniamy_oslone_obiektow_sil_jadrowych.html
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=KpjjntVyS9o
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι για την Ελλάδα... http://www.youtube.com/watch?v=lAeO6jLUc4Q&feature=related
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6HhNGU08KoE#!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου φουντούνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαφωνώ ούτε με την αναλυση, ούτε με την διαπίστωση. Σαφώς και έχω την αίσθηση ότι ακόμα και εάν ως δια μαγείας να τα βρίσκαμε με τους Τουρκους, πάλι δεν θα πετύχαινε... Μου είχαν πει παλιά ότι οι Ελληνοτουρκικές προσεγγίσεις ήταν και στόχος. Τώρα δεν ξέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα άλλα που γράφει, δεν πολυσυμφωνώ με τα των οικων αξιολόγησης, έχω άλλη αποψη για τους μηχανισμούς υπερχρέωσης..
και για τις αγαθες προθέσεις ή χαζές μεθόδους της Γερμανίας είμαι μάλλον ...επιφυλακτικός. Το ερώητμα είναι πόσο ανταγωνιστικόι ε΄ναι στηνΔύση, πόσο συνεργάζονται, πόσο την χρησιμοποιούν... Λίγο απ όλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα περί τουρκικής φιλοδοξίας και νεο-οθωμανισμού την περιγράφει ωραία Αμερικανός διπλωμάτης στα Wikileaks:
ΑπάντησηΔιαγραφήRolls Roycce ambitions, Rover capabilities
Η αυτοκρατορία παίρνει, αλλά για να πάρει πρέπει να δώσει. Οι Τούρκοι δεν έχουν απολύτως τίποτα να δώσουν σε κανέναν γείτονα τους.
Kaymakchalan