Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011
Αχ αυτές οι ενεργειακές επιλογές
Κάπως ανακατεύτηκα σε συζητήσεις με ...Οικολόγους (και εννοώ την πολιτικοποιημένη εκδοχή). Και κάπως έφτασε η κουβέντα στο προσφιλές μου θέμα, τις Ενεργειακές (ηλεκτροδοτικές) Επιλογές. Προς κάθε σκεπτόμενο, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων λέω τα εξής:
(1) ΕΑΝ θέλετε ρεύμα στα σπίτια σας και τα εργοστάσιά σας, όπως το έχετε συνηθίσει από το το 1960 και μετά, έχετε να διαλέξετε μεταξύ, (α) κάρβουνου, (β) πυρηνικού και (γ) εισαγωγών. ΤΕΛΕΙΑ-ΠΑΥΛΑ. Τα υδροηλεκτρικά είναι μια χαρά, αλλά στην Ελλάδα είναι για αιχμή. Το αέριο επίσης είναι καλό, αλλά η επιλογή του σαν ισχύ βάσης είναι συγκυριακή και πολιτικά επικίνδυνη. Αν οι Δυτικοευρωπαίοι που ελέγχουν τους αγωγούς, ή οι Καυκάσιοι ή οι οποιοιδήποτε αλλάξουν γνώμη, χαίρετε. Οι επιλογές αυτές ανάλογα με τα μυαλά μας μπορεί να είναι σχετικά υπερβρώμικες, ή σχετικά καθαρές.
(2) ΕΑΝ ΔΕΝ θέλετε ρεύμα, όπως το ξέρατε, δηλαδή εάν θέλετε ρεύμα 2-3-4 φορές πιο ακριβό, και, όχι όποτε το θέλετε, αλλά όταν φυσάει ή όταν λάμπει ο ήλιος, τότε οι ΑΠΕ είναι η επιλογή σας. Γεωθερμίες, κουτσουλιές, κύματα κλπ, είναι περιορισμένου αντικειμένου, καλά χόμπυς αλλά όχι για τροφοδοσία του Μετρό.
Απαντήστε λοιπόν ΠΡΩΤΑ τι είδους και πόσο ακριβό ρεύμα θέλετε, και μετά διαλέγετε. Και για να τοποθετηθώ, εγώ, προσωπικά, σας λέω την δικιά μου επιλογή:
(3) Εγώ προτιμώ να μην έχω ρεύμα. Αλλά τα παιδιά μου, και τα παιδιά ΣΑΣ θα διαφωνήσουν.
Παρατήσετε την μικροπολιτική. Ρωτήστε τα παιδιά σας τι θέλουν: (1), ή (2), ή (3), και μετά τσακωθείτε για τις λεπτομέρειες.
Ούτε η Φυσική ούτε η Μπακαλική έχουν αλλάξει. Και μην μπερδεύεστε με τα externalities... Τα externalities είναι θεωρίες για επιδότηση της μίας ή της άλλης επιλογής. Αν γουστάρετε, φιλοσοφικά, επιδοτήσεις (δεν γουστάρω) επιδοτήσετε αυτό που παράγει ρεύμα. Όχι αυτό που δεν παράγει ρεύμα. Εποδοτήσετε φίλτρα. Επιδοτήσετε εξοικονόμηση. Μην επιδοτήσετε τα αδιέξοδα.
Το Project Helios --αν γίνει -- ΔΕΝ είναι ενεργειακή επιλογή. Είναι Ελληνική επιδότηση Γερμανικών εξαγωγών.
Παραθέτω την εικόνα με τα συγκριτικά κόστη ρεύματος (όχι εγκατεστημένης ισχύος, αλλά κιλοβατώρας, αυτό που καίτε). Προσέξτε: Πριν από χρεώσεις CO2. Όταν πρωτοανέβασα αυτή την εικόνα, το CO2 ήταν στα €25. Τώρα είναι στα €7. Νιάου νιάου. Το γράφημα είναι από εδώ. Έχει και άλλα πιο πρόσφατα, αλλά είναι το πιο ξεκάθαρο γράφημα που έχω δει.
Για "Ενεργειακές Επιλογές" έχω φτιάξει ξεχωριστή ενότητα, για όποιον έχει αϋπνίες.
εύγε για την μεγάλη σου προσφορά .. μοναδικός !!!ataktos
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια παρόμοια προσέγγιση ... με άλλα λόγια, στο: http://envthink.blogspot.com/2011/11/co2_30.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Δεν τα ξέρετε όλα τόσο καλά. Για κοιτάξτε λίγο το πρώτο Demo της Ηλιακής Καμινάδας που μας έβγαλε την πίστη να στήνουμε όλο το καλοκαίρι...κ μετά αναρωτηθείτε γιατί ο κος Παπαγεωργίου τρέχει δεξιά κ αριστερά για χρηματοδότες κ αντιμετωπίζει ένα τοίχος αδιαφορίας? Μήπως γιατί είναι προτιμότερο να ξεπουληθούν όλα τα χωράφια κ οι λόγγοι στη Ziemens για τα επόμενα 20 χρόνια?
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.floatingsolarchimney.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=13
ΕΑΝ θέλετε ρεύμα στα σπίτια σας και τα εργοστάσιά σας, όπως το έχετε συνηθίσει από το το 1960 και μετά, έχετε να διαλέξετε μεταξύ, (α) κάρβουνου, (β) πυρηνικού και (γ) εισαγωγών.
ΑπάντησηΔιαγραφή...
_________
Προσοχή:
Οι ηλεκτρικές εισαγωγές καλύπτουν τις αιχμές (κυρίως τις θερινές) και τις ανταλλαγές ισχύος και ενέργειας μεταξύ των όμορων κρατών.
Αν "σβήσουν" μόνο τα λιγνιτικά και παραμείνουν τα θερμικά Φ.Α. (ΔΕΗ και ιδιωτικά) οι διασυνδέσεις με την Ευρώπη ΔΕΝ καλύπτουν τη μέση μέγιστη ζήτηση.
- Μεγίστη μεταφορική ισχύς διασυνδέσεων: ~ 2700ΜW
- Mέγιστη εγκατεστημένη ισχύς συστήματος (κατανάλωση): ~ 11000ΜW
είχε ένα φορτηγάκι με πορτοκαλιές πινακίδες έξω από τον Μήτσο με τα είδη κιγκαλερίας, και αγόραζε μπαλαντέζες το πρωί... Λες;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Theophanes Raptis:
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα δεν λέω (αν και παλιά, όσο η καμινάδα) αλλά, ...
- Τι ισχύ / μονάδα επιφάνειας έχει?
- Τι επιφάνεια καλύπτει για ισχύ kκορυφής πχ 500kW?
- Δεν παύει το σύστημα να έχει στοχαστικότητα.
(δεν καλύπτει ισχύ "βάσης")
(spiral architect=techology maniac)
@ Theophanes Raptis:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι κατά των ΑΠΕ, οποιουδήποτε τύπου, αλλά κατά των δια της βίας επιδοτούμενων ΑΠΕ.
Είμαι ανοιχτός και στις πιο "παλαβές" ιδέες γιατί έτσι πιστεύω ότι προάγεται η επιστήμη και η τεχνολογία προς όφελος του ανθρώπου και του συνόλου.
Είμαι κατά της αλόγιστης χρήσης ΑΠΕ σε βαθμό που να καταστέφεται καλλιεργήσιμη γη, να ξηλώνονται λιόφυτα, πορτοκαλεώνες κλπ και να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο του (κάθε) τόπου προς όφελος διαφόρων "επενδυτών".
Καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦήμες είναι… όμως...
Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει ειδικό φόρο στις αγοραπωλησίες αδειών ΑΠΕ
http://www.moneypress.gr/?p=6419