Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παρενθετικό μάθημα χρηματαγορών, γιατί ανεβαίνουν τα ...spreads, και οι ειδήσεις


Για να δούμε εάν θα την αντέξετε αυτήν την ανάρτηση... Αλλά να την αντέξετε, γιατί θα είναι οι ...ειδήσεις της εβδομάδας... Και θα την χωρίσω σε δύο μέρη:  Τις ειδήσεις, και το ...μάθημα.

Οι ειδήσεις είναι ότι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν αρχίσει να φοβούνται την τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, που είναι συνέπεια των μακροικονομικών ισορροπιών στην "Ευρώπη", που πάσχει από το οξύμωρο να είναι "Ενωμένη" αλλά να υπάρχουν θετικά και αρνητικά ισοζύγια συναλλαγών.  Ο φόβος καταγράφηκε στις χρηματαγορές την περασμένη εβδομάδα, στις ειδήσεις το Σ/Κ, και τις συνέπειες θα τις ...ζήσουμε. Ελπίζω οι πολιτικοί μας και ο διορισμένος πρωθυπουργός να ξέρουν ότι πολλά πράγματα είναι πλέον ...φανερά. Θα τα ξέρει... (Αλλά και που τα ξέρει; δείτε και την Ολυμπία...)


Αυτά που γίνονται στις αγορές, και που δεν πολυκαταλαβαίνουμε, είναι πράγματι εξειδικευμένα, και δεν προσφέρονται για "συνοπτική εκλαΐκευση", Είναι σχεδόν πιο εύκολο να εκλαϊκεύσεις την Θερμοδυναμική, από το να εκλαϊκεύσεις τις χρηματαγορές, που είναι ένα υποσύνολο των κεφαλαιαγορών. Οι χρηματαγορές αφορούν "επενδυτικούς ορίζοντες" ημερών ή ωρών:  Που βάζεις τα μετρητά σου για το επόμενο 24ωρο. Και είναι δύσκολο να εκλαϊκεύσεις σε ...αναρτήσεις κάτι που είναι τόμοι βιβλίων και χρόνια εξειδικευμένης εμπειρίας, που δεν έχει ο πολύς κόσμος, και που ...αλλάζει -- οι χρηματαγορές δεν είναι "στατικές".

Αυτό που γίνεται από την περασμένη εβδομάδα είναι, για δεύτερη φορά από το 2008, "τριγμοί στην παγκόσμια διατραπεζική χρηματαγορά".

Θα θυμάστε, ότι είχα γράψει μία βαρετή ανάρτηση για τα λεφτά που ...υπάρχουν. Σας είχα πει, ότι τα λεφτά είναι περίπου $90 τρις και είχα παραθέσει τάξεις μεγέθους ποῦ περίπου είναι τα λεφτά, και ποιος τα διαχειρίζεται. Το "ποῦ" είναι ( ο πρώτος πίνακας) , δεν αναφέρεται τόσο σε γεωγραφία, αλλά σε "κλάση" επενδυτών, και, συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Τα λεφτά της σύνταξης της θείας μου είναι μακροπρόθεσμα.  Τα λεφτά που χρειάζεται μια τράπεζα για να καλύψει "συναλλαγματικές θέσεις" της είναι βραχυπρόθεσμα:  Μέρα, ώρες.

Σε φυσιολογικούς καιρούς, ΚΑΝΕΙΣ δεν δίνει σημασία στην βραχυπρόθεσμη διατραπεζική αγορά. Κανείς. Λειτουργεί από το τηλέφωνο ή, ούτε καν, από την οθόνη, μεταξύ ανθρώπων που βασικά "γνωρίζονται" από την σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει τραπεζών και dealing rooms τραπεζών (και από τα credit ratings). Το πιο βαρετό τμήμα σε ένα dealing room είναι το τμήμα των χρηματαγορών -- σε φυσιολογικούς καιρούς. Η αξία ενός 20-ετούς ομολόγου 10 εκατομμυρίων σε ρούβλια περνάει σκαμπανεβάσματα και τρικυμίες, ανάλογα με τι κάνει ο ...Πούτιν, η πόσο πετρέλαιο βρήκαν στην Σιβηρία, ή τι κέφια έχουν για ψώνια οι Μοσχοβίτες. Η αξία μια τοποθέτησης 100 εκατομμυρίων ευρώ, από την Τράπεζα Χ, στην Τράπεζα Ψ, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 την άλλη μέρα το πρωί, είναι σκέτη βαρεμάρα. 100 το βράδυ, 100 το πρωί, και κανείς δεν ασχολείται.


Κανείς δεν ασχολείται, μέχρι να του μπει κάποιου τύπου, στην Τράπεζα Χ, η ιδέα, ότι η Τράπεζα Ψ μπορεί να μην μπορεί να δώσει πίσω τα λεφτά στις 8 το πρωί, επειδή κάτι τρέχει είτε στην Τράπεζα Ψ, ή στην Κεντρική Τράπεζα της Χώρας της Τράπεζας Ψ, είτε στον Πλανήτη όπου βρίσκεται η Τράπεζα Ψ.  Αν του μπει αυτή η ιδέα του τύπου στην Τράπεζα Χ, απλά δεν θα τα βάλει στην Ψ, αλλά θα πάει στην Ζ, που δεν έχει τέτοιες υποψίες ιδεών. Που να πάμε να μπλέκουμε, λέει ο τύπος στην Χ, για πενταροδεκάρες κέρδους σε "επένδυση" 15 μόνο ωρών... Ας ...πάρουμε τα βουνά.

Δείτε τώρα τι άγριες συνέπειες έχει αυτή η βαρετή σκέψη: Το αφεντικό του δεύτερου τύπου, στην Τράπεζα Ψ, νόμιζε ότι θα έχει τα 100 για 15 ώρες, γιατί του λείπουν για 12 ώρες που είχε μια μικρή ...υποχρέωση, όταν δανείστηκε για ένα 12ωρο για να επαναχρηματοδοτήσει μια τοποθέτηση σε ομόλογα της χώρας Σ που ήθελε να κάνει το αφεντικό (καθ' εαυτό, αυτό είναι τζιζ, αλλά είναι ...άλλο θέμα). Πανικός, ξαφνικά, στο dealing room της Τράπεζας Χ... Πρέπει να βρει τα100 γιατί δεν κάνει να έχει ανοίγματα να μην την επιπλήξει η Κεντρική Τράπεζα, και, για να τα βρει θα πληρώσει κάτι παραπάνω. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, θα "σκοτώσει" τα ομόλογα πουλώντας τα βιαστικά σε άλλους. Σε κάθε περίπτωση, ξενυχτάνε στην Τράπεζα Ψ.

Αυτό έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες. Όλες αυτές τις κινήσεις τις βλέπει στην οθόνη του άλλος βαρετός διαπραγματευτής σε άλλη χώρα, και λέει: Ωχ, η Τράπεζα Ψ πρέπει να έχει προβλήματα ρευστότητας, και έχω θέσεις στα ομόλογα της χώρας της... Κάτι θα συμβαίνει... Δεν τα διώχνω σιγά σιγά, μην γίνει καμία στραβή και γράψω καμιά ζημιά τέλος του μήνα και με κυνηγάνε; Και διώχνει, διακριτικά, τα ομόλογα.

Και γίνεται χειρότερο: Τα βλέπω εγώ, που είμαι ...ασφαλιστής, αυτά, και λέω "βρε, κάτι γίνεται με την χώρα της Τράπεζας Ψ, και μου ζητάνε να ασφαλίσω κάτι ομόλογά της... Χμμμ... πρέπει να ανεβάσω τα ασφάλιστρα, καλού κακού...

Το βλέπει αυτό άλλος μασκαράς στην Άπω Ανατολή, και λέει "ρε, ξέρω ότι όλα αυτά γίνονται γιατί η Τράπεζα Ψ έχει ομόλογα της Χώρας Σ.... δεν τα ξεφορτώνομαι, μέρες που είναι; Όταν ξεφορτώνεται κάποιος ομόλογα, συνήθως... πέφτει λίγο η τιμή, τους. Η αξία ενός ομολόγου, σε αντίθεση με αυτήν μιας 12ωρης κατάθεσης, ανεβοκατεβαίνει. Και όταν πέφτει η αξία, ανεβαίνουν τα επιτόκια. Στην 12ωρη κατάθεση, δεν ανεβοκατεβαίνει η αξία, αλλά ή βρίσκεις ή δεν βρίσκεις, και εάν δεν βρεις δίνεις κάτι παραπάνω κι αν δεν βρεις με κάτι παραπάνω, πας στην Κεντρική Τράπεζα, κι αν δεν έχει η Κεντρική Τράπεζα -- σπάνιο, αλλά συμβαίνει, χέ_ε ψηλά κι αγνάντευε, καταρρέει ο κόσμος, γιατί όοοολος ο κόσμος, τελικά χρηματοδοτείται από την βαρετή διατραπεζική αγορά. Τα τσιγάρα στο περίπτερο, και το ψωμί στον φούρνο, είναι "κεφάλαιο κίνησης" χρηματοδοτημένο από κάποια διατραπεζική αγορά.


Και από την βαρετή 15ωρη τοποθέτηση που δεν έγινε, ξαφνικά κατέρρευσε ο κόσμος. Βέβαια, αυτά δεν γίνονται έτσι απότομα, γιατί δόξα τω θεώ υπάρχουν αναλυτές που τα αναλύουν, και οίκοι αξιολόγησης που τα ανακοινώνουν, και, κυρίως, κερδοσκόποι, που ψυχανεμίζονται και έτσι προειδοποιούν. Και μην νομίσετε, ότι πρόκειται για αυτοεκπληρούμενες προφητείες, ΜΟΝΟ εάν δεν υπάρχει χρήμα σκάει πρόβλημα. Συνήθως υπάρχει χρήμα, και όλα δουλεύουν ρολόι. Μέχρι που...

Μέχρι που... για λόγους ανισορροπιών σε εμπορικές συναλλαγές, ή από φόβο πληθωριστικών πιέσεων ή επειδή κάποια χώρα έτσι το είδε, κάπου, κάποιος -- μόνο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο "κάποιος" περιορίζει το χρήμα. Πχ επειδή δεν έχει, ή επειδή χρωστάει και δεν βρίσκει. Κι αν δεν βρίσκει, ψάχνει να βρει ποιος έχει και τα ...ρουφάει. Είτε διορίζοντας Παπαδήμους, είτε επειδή είναι πιο ...ωραίος (και τον προτιμούν).


Αν κατορθώσατε και φτάσατε έως εδώ, να θυμίσω ότι αν τα συνολικά λεφτά που κυκλοφορούν είναι περί τα 100 τρις, και η χρηματαγορά (που είναι υποσύνολο της αγοράς συναλλάγματος) είναι περί τα 4-5 τρις. Το χ_σε ψηλά κι αγνάντευε αναφέρεται κυρίως στην ΕΚΤ. Μάλλον δεν έχει λεφτά. Μάλλον νομίζει ότι κυνηγάει την αγορά των κρατικών ομολόγων αλλά με την τσαχπίνα χρηματαγορά μάλλον δεν μπορεί να ασχοληθεί... εν τάξει δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, αλλά πού... Ελπίζω να παρατηρήσατε, παραπάνω, ότι έχει πολλά Αμερικάνικα σημαιάκια, αλλά ένα είναι το Γερμανικό.


Στον πίνακα, το άθροισμα είναι 200% επειδή οι συναλλαγές έχουν αγοραστή και πωλητή.  Σημειώστε παρακαλώ, ότι η χρηματαγορά, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Η χρηματαγορά υπάρχει επειδή υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές. Οι εμπορικές συναλλαγές κάνουν την χρηματαγορά αναγκαία. Ο αφανής πολυεθνικός ρουχάς, και η προσφορά και η ζήτηση για ρούχα, ή τρόφιμα, ή αυτοκίνητα, ή πετρέλαιο, καθορίζουν την πορεία των χρηματαγορών. Οι Κεντρικές τράπεζες, και η χρηματαγορά είναι ο καθρέφτης. Η προσφορά ή μη χρήματος ελέγχεται και διευκολύνεται από τις τράπεζες, αλλά προσδιορίζεται από το εμπόριο.  Ο φαινομενικός φαύλος κύκλος είναι επειδή το εμπόριο εμπεριέχει πίστωση, και συχνά, οι έμποροι, για να πουλήσουν δίνουν πίστωση. Όλοι μας θα θέλαμε να φάμε κάτι σήμερα και να το πληρώσουμε την Τρίτη. Επειδή πάντα κάποιοι το παρακάνουν πουλώντας βερεσέ, αυτός και μόνο αυτός είναι ο λόγος που κάποια Τράπεζα ξυπνάει και δεν βρίσκει λεφτά για 12 ώρες...


Αν επιθυμείτε περισσότερη πρόχειρη "μόρφωση" στο θέμα: Η διατραπεζική αγορά (συναλλάγματος), η Διατραπεζική αγορά (υποσύνολο της προηγούμενης)  Deailing rooms.

Αν θέλετε να δείτε τις ειδήσεις της εβδομάδαςΟι επενδυτές έχουν πάρει τα βουνά, φόβος για πιστωτική κρίση στην Ευρώπη , το τέλος του κόσμου,  τα συναλλαγματικά ρίσκα από πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης (αυτό και στο scribd), οι FINS της Αποκάλυψης, και τέτοια χαρμόσυνα. Ευχαριστώ τον Π-Π για τα νυχτερινά κουτσομπολιά και ειδήσεις...

13 σχόλια:

  1. Αρχαίε, κάτι ψηλα που έχω στην άκρη, μήπως είναι συνετό να τα κρατώ εκτός τράπεζας? Έχω την εντύπωση οτι το μπάμ πλησιάζει αλλα δεν ξέρω πως να τα προστατέψω. Τι προτείνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος 21 Νοεμβρίου 2011 12:20 μ.μ.:

    Είτε στην τράπεζα τα έχεις καταθέσει, είτε στο στρώμα τα έχεις χώσει, είτε έχεις κάνα σπιτάκι, ο ... λαδέμπορας σε περιμένει στη γωνία!

    Εσύ θα του κτυπήσεις την πόρτα!

    Και αν ψάχνεις για δουλειά, ας είν' καλά η "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" και η "κινητικότητα".
    (achutung, achutung!)

    Άιντε βρε κουτά, για σας δουλεύουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλτατε σπάιραλ, δεν μου απαντάς το ερώτημα. Το ξέρω οτι ο λαδέμπορας περιμένει και οτι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Το θέμα είναι πως μπορώ να το κάνω πιο δύσκολο για αυτούς και πιο εύκολο για εμένα. Άνθρωποι σαν τον Αρχαίο, τον ΠΠ αλλα και εσένα πιστεύω οτι είναι σε θέση να βλέπουν (εξ αντικειμένου προφανώς) κάποια πράγματα πιο καθαρά. Μια συμβουλή ζήτησα-όχι να μου φτιάξετε χαρτοφυλάκιο. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι το ύφος μου. Πολύς κόσμος αναρωτιέται για το ίδιο πράγμα και είσαστε απο τους λίγους που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Άλλωστε τί νόημα έχει αν δεν μπορέσουμε να "συνασπιστούμε"? Η ισχύς εν τη ενώσει... Τώρα το άλλο για την δουλειά δεν το έπιασα να πω την αλήθεια...

    Με σεβασμό
    Ανωνυμόσαυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ύσκολο να εκλαϊκεύσεις" αλλά τα καταφέρνεις μια χαρά θα έλεγα!

    Το πρόβλημα με όλη αυτή την εικόνα είναι ότι ένας άνθρωπος (που δεν δουλεύει γι' αυτό το σύστημα) δεν ξέρει πλέον που να σταθεί και που να πατήσει και πως να κατευθύνει τη ζωή του και τς προσπάθειές του... Αισθάνομαι σαν ένα μυρμήγκι πάνω σε ένα τραίνο που κινδυνεύει να εκτροχιαστεί...

    Και ένα λινκ που δε θα ήθελες να το χάσεις φαντάζομαι
    http://www.bloomberg.com/news/2011-11-21/johnson-deutsche-bank-could-transfer-contagion.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το είπες μόνος σου!
    Η ισχύς εν τη ενώσει!

    Tέρμα οι διαπιστώσεις και οι πληκτρολογήσεις σε φόρουμ και μπλογκ!

    - Αρνήσου να πληρώσεις.
    - Πείσε και άλλους γι' αυτό.
    - Κλείσε τ' αυτιά στους κόλακες του συστήματος.
    - Μην τους δώσεις ούτε την ψήφο σου.
    - Ψήφισε αυτούς που δεν χαιδεύουν αυτιά.
    - Πάρε το δύσκολο δρόμο της Αρετής
    - Επαναστάτησε.

    Δεν έχεις πλέον τίποτε να χάσεις

    Το ξανανεβάζω για να το εμπεδώσουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα σπάιραλ!

    [Θα μελετήσω το βίντεο εκτός εργασίας]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχά spiral, σε τσάκωσα... Στο βιντεάκι, ρωταοε το τύπος με το μουσάκι στο 29.28 εάν δεν θα είχε τα ίδια αλλά στο 1/100 της τιμής παλιότερα.

    Φυσικά, αλλα ΔΕΝ θα τα είχαν τόοοοσοι αναξιοπαθούντες και μη. Δηλαδή, το 1960 όλοι είχαν τι δικαίωμα στο όνειρο, ενώ μέχρι το 2008 το όνειρο το είχαν και όσοι ΔΕΝ θα το ακουμπούσαν το 1960.

    Στο πρωτότυπο μοντέλο της χώρας του ονείρου, μπορεί να έχεις ή equity ή efficiency. Όχι και τα δύο. Και τα δύο πήγαν να γίνουν εφικτά μέσω "communtiy reinvetment act" που ΕΠΙΔΟΤΗΣΕ (με "πολιτικά" κριτήρια ή σκοπιμότητες) φτωχούς που για διάφορους λόγους δεν είχαν ελπίδα να αποκτήσουν σπίτια. Subprimes! Φούσκα. ΔΕΝ το έκανε όπως την 10ετία του 70 που τους επιδότησε την παιδεία και την αρχική πρόσληψη (με το affirmative action) αλλά τους επιδότησε την κατανάλωση. ΚΑΝΕΝΑ πανεπιστήμιο δεν "χάρηκε" με την επιδότηση της παιδείας. ΠΟΛΛΟΙ ψηφοφόροι και ΠΟΛΛΕΣ επιχειρήσεις χάρηκαν πρόσκαιρα με την επιδότηση της κατανάλωσης.

    Αυτό είναι το πρώτο "τσάκωμα".

    Το δεύτερο "τσάκωμα" δεν έιναι ή είναι αλλά πάει "αλλού".

    "Βούτυρο ή όπλα". Όχι και τα δύο. Και σίγουρα όχι "βουτυρο και όπλα και εμπάργκο και πετρέλαιο".

    ΚΑΙ στα δύο "τσακώματα" οι τράπεζες έκανα ΜΟΝΟ ότι τους είπαν να κάνουν. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ για ψηφοθηρία, ή για κατευνασμό των κακώς νοουμένων διακαιωμάτων του λαού. Το δικαίωμα στην ΜΗ ΚΑΤΑΠΪΕΣΗ έγινε δικαίωμα στην ΜΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ή δικαίωμα στην υλοποίηση του ονείρου. Το όνειρο ήταν δικαίωμα. Όχι η υλοποίηση.

    Αν λοιπόν είσαι "δεξιός" φωνάζεις Cloward -Piven! Αν δεν είσαι, φωνάζεις "οι κακές τράπεζες". Εγώ δηλώνω αυτόνομος και φωνάζω "πᾶν μέτριον ἄριστον", ισορροπία, Σύνταγμα, ρυθμιστικές και όχι διοικητικές παρεμβάσεις, ελευθερία, αλλά μην δίνεις θάρρος (ή πολλές επιδοτήσεις) στον ...χωριάτη, αν πας να τον κάνεις άρχοντα με δανεικά την έβαψες! Κάνε τον άρχοντα με Παιδεία. Με αυστηρη, και απαιτητική Παιδεία. Δεν έχει σημασία εάν είναι Δωρεάν, αλλά να είναι Αυστηρή. Δωρεάν Παιδεία, δεν είναι Δωρεάν Πτυχεία!!! Νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ...

    (εεε.. μου άρεσε αυτό... πάω να βρω τον ...Καζάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://olympia.gr/2011/11/21/%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%B1/

    ΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H Επιτροπη Βασιλειας..
    πρακολουθει στενα τις παρακατω !!

    Η εκλπηξη - για μενα - ηταν η BOC

    Bank of America Corp.
    Bank of China Ltd.
    Bank of New York Mellon Corp.
    Groupe Banque Populaire
    Barclays Plc
    BNP Paribas SA
    Citigroup Inc.
    Commerzbank AG
    Credit Suisse Group AG
    Deutsche Bank AG
    Dexia SA
    Goldman Sachs Group Inc.
    Credit Agricole SA
    HSBC Holdings Plc
    ING Groep NV
    JPMorgan Chase & Co.
    Lloyds Banking Group Plc
    Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.
    Mizuho Financial Group Inc.
    Morgan Stanley
    Nordea Bank AB
    Royal Bank of Scotland Group Plc
    Banco Santander SA
    Societe Generale SA
    State Street Corp
    Sumitomo Mitsui Financial Group Inc.
    UBS AG
    Unicredit SpA
    Wells Fargo & Co.

    Aντε παιδια και εις ανωτερα Tier.. οχι με τους ΠΑΛΙΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ !! αχαχα


    ΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χα-χα ένα ακόμη Link:
    http://xkcd.com/980/huge/#x=-8088&y=-3696&z=3

    (από εδώ βέβαια http://www.zerohedge.com/news/showing-you-money-all-it)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το σύστημα των τραπεζιτών πάντως, ξέρει να αμύνεται.
    "...Εταιρία εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων που συνδέεται με τις τράπεζες πρότεινε σχέδιο ύψους 850.000 δολαρίων για να δυσφημιστεί το κίνημα "Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ" (Occupy Wall Street, OWS) και οι πολιτικοί που εκφράζουν συμπάθεια σε αυτό, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC....
    Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2011/11/850000.html#ixzz1eRJgS7V7

    Occupy Wall Street
    http://www.inews.gr/180/oi-aganaktismenoi-pethanan-zito-oi-Occupy-Wall-Street.

    ΑπάντησηΔιαγραφή