Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕB, ο Υπεύθυνος Εκστρατειών της WWF, και τα ψιλά γράμματα της McKinsey


Έκανε μια μελέτη η McKinsey με τίτλο «Ανάπτυξη Καμπύλης Κόστους Τεχνικών Δυνατοτήτων για Μείωση Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα» για λογαριασμό του «Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που παραθέτω παρακάτω, μαζί με το σχετικό Δελτίου Τύπου.

Πίσω από την Γλώσσα Θερμοκηπίου και τις αειφόρες γενικότητες
(άσε που είδα και τον Λάλα και των Υπεύθυνο Εκστρατειών(!) της WWF -- καλά ο Λάλας, την WWF τι την θέλετε στον ΣΕΒ; Για thought control;) είδα ότι η McKinsey καταλήγει, μα πάρα πολύ ευγενικά και διπλωματικά, σε αυτά που σας λέω τόσο καιρό:

Αν βάλετε ΑΠΕ α λα Μπιρμπίλη, το ρεύμα θα αυξηθεί μεταξύ 200 και 300% (10% τον χρόνο για 9 χρόνια μας κάνει 234% νομίζω) και μερικά δις ευρώ πεταμένα (9 δις λέει η McKinsey) μέχρι το 2020.

Αφήστε την διπλωματική γλώσσα. Μία χώρα σε φάση όχι μόνο χρεοκοπίας, αλλά με πεθαμένη παραγωγή, πεθαμένη οικονομία, και τρομοκρατημένο κόσμο, ΔΕΝ χρειάζεται ΑΠΕ ούτε σε μέγιστο βαθμό ούτε σε ορθολογικοποιημένο βαθμό.

Αν θέλετε να έχουμε ΑΠΕ, συν να πουλήσετε τσιμέντο, συν να κάνετε χωματουργικά, συν να έχετε φτηνό ρεύμα, φτιάξτε 2-3 υδροηλεκτρικά. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε οφέλη αντλησιοταμίευσης, φτιάξτε 1-2 σύγχρονες μονάδες λιγνίτη, να καίνε και αέριο, αν βρείτε, λίγο μεγαλύτερες από ότι θα βάζατε, και όταν το σύστημα είναι off peak τρομπάρετε νερό ανάποδα, και σε peak έχετε έξτρα Υ/Η. Θα σας έρθει πολύ πιο οικονομικό από αιολικά.

Παραθέτω, παρακάτω, τα κείμενα σε jpeg (κλικ για μεγέθυνση) για κάποιο λόγο δεν μπορώ να τα μεταφέρω σε pdf στο scribd.  Η φωτό είναι από το Υ/Η της ΔΕΗ στο Καστράκι (από την "Κατερίνα" στο Google Earth)

8 σχόλια:

  1. Έχει πραγματοποιηθεί η ακόλουθη ανατροπή...κάποτε οι εταιρίες φρόντιζαν να δημιουργούν ψεύτικες ανάγκες τις οποίες όμως ικανοποιούσαν με αληθινά αγαθά..πλέον, το σύστημα δουλεύει και αλλιώς...οι ψεύτικες ανάγκες βαφτίζονται υποχρεώσεις και ως τέτοιες πρέπει να ικανοποιούνται με ακριβά, και μάλλον ψεύτικα αγαθά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτη η υποθεση με Σκυρο, τι εξέλιξη ειχε, Πτέρυξ;
    http://www.youtube.com/watch?v=LTRgl9QGhzw&feature=player_embedded

    Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και ο "ταλαντούχος" Γ.Τσαρουχας τα έβανε στα κλάματα http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4680406

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λέει και η παροιμία... "χρυσαφιά έπιασαν .. χώμα την κατάντησαν" οι πολιτικάντηδες την... ΔΕΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «διοικητικές ανεπάρκειες του επικεφαλής της επιχείρησης». Δεν είναι τυχαίο ότι κάλεσαν πρόσφατα τον κ. Ζερβό να δώσει εξηγήσεις τόσο για τα κακά αποτελέσματα της επιχείρησης (το τρίτο τρίμηνο του 2011 ήταν ζημιογόνο για τη ΔΕΗ και στο εννεάμηνο του 2011 τα κέρδη μειώθηκαν 83%), όσο και για τους δείκτες ασφυξίας που έκαναν την εμφάνισή τους και απειλούν άμεσα την ρευστότητά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. όταν το μόνο κριτήριο ήταν να είναι Πρασινος και Αειφόρος, τι περιμένεις; Καλαθοπλέκτης ειδικός επί της ολιστικής κουζίνας

    Τι είναι οι άλλοι, δεν το ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πήγες στην ημερίδα; Όταν αυτός της WWF ανέφερε τον Steve Jobs και το πως θα στεναχωριόταν αν ήταν παρών και άκουγε την κριτική στις ανανεώσιμες πηγές που εξέφρασαν κάποια μέλη του πάνελ και του κοινού, το ορκίζομαι, κάτι πέθανε μέσα μου.

    Ήταν πάντως η πρώτη ημερίδα που θυμάμαι στην οποία ακούστηκε τόσο "έντονη" κριτική για τις ΑΠΕ και τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΕΒΙΚΕΝ (οι βιομηχανικοί καταναλώτες φωνάζουν εδώ και καιρό.

    Τώρα το ζητούμενο είναι να παραδεχτούν δημόσια ποιός τους κατσικώνει.

    Το "πολιτική βούληση" ΔΕΝ φτάνει. ΤΙΝΟΣ πολτική βούληση; Του ΓΑΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή