Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Είμαστε βιώσιμοι με χρέος 120% του ΑΕΠ;


Επί χούντας, μου λένε οι παλιοί, διάβαζες ξένο Τύπο για να μάθαινες τι γινόταν... Διαβάζω ξένες ιστοσελίδες, και άσχετα με τις λεπτομέρειες, οι απορίες μου είναι ίδιες:

Θα είναι το χρέος "βιώσιμο", έστω στα 120% ενός ΑΕΠ που ραγδαία εξαφανίζεται και υποκαθίσταται από Κοινοτικά λεφτά (για Κοινοτικές δουλειές);  Θα υπάρξει ΑΕΠ εάν ο μικρός αστός, ή ο φτωχός εργάτης, ή ο πλούσιος διώκονται για κάθε κεραμίδι που τους ανήκει;  Νοείται "Ανάπτυξη" με μαϊμουδουλειές που μόνο βαθαίνουν την ύφεση και αυξάνουν τον πληθωρισμό;
Μακάρι να έχω λάθος, αλλά οι απαντήσεις μου είναι  "όχι", "όχι" και "'όχι".


ΝΥΤimes Ιστορική, Ελλάδα, χρέος, ευρώ κλπ. Καταλήγει "κι άλλη λιτότητα"΄, "φυγή κεφαλαίων" (και είναι σαφές ότι όλα γίνονται για να μην διαλυθούν οι άλλοι)

NYTimes Πιθανές δικαστικές εμπλοκές με τα hedge funds σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια ...ανθρωπίνων δικαιωμάτων (των hedge funds). Αναφέρει ότι η παρουσία του ΔΝΤ και της Γερμανίας ανάγκασε την Ελλάδα να σκληρύνει την θέση της με τους πιστωτές (και εγώ που ήλπιζα ότι είχαν καταλάβει το  this is Πάρτα)...


ΖΗ Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα λένε ότι κάτι δεν πάει καλά με το PSI, αλλά τα 10ετή λένε ότι θα ...ζήσουμε (ή, εάν προτιμάτε μισό γεμάτο, κάποτε θα πέσουν τα επιτόκια που είναι τώρα στα ουράνια -- αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων λέγεται αυτό)

Ο Σίσυφος θα θεωρούσε αυτή την αναδιάρθρωση γελοία, την ζημιά πράγματι την τρώμε κυρίως εμείς και όχι αυτοί που λάδωναν για να πουλάνε σαπάκια με δικά μας δανεικά. Ο ZH (ή η JPMorgan) θέτουν τρία θέματα: 1) Πώς θα μείνει στο απυρόβλητο η ΕΚΤ;  2) Θα υλοποιηθεί υποχρεωτική συμμετοχή όσων δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην ρύθμιση; (τα collective action clauses) και 3) θα ενεργοποιηθούν τα CDS; (και ποιοί τα φοβούνται πιο πολύ; Και πώς είναι δυνατόν η Kodak -- ναι, η Kodak -- να ενεργοποιεί CDS και όχι εμείς;)


Η KKR βλέπει ανάγκη και για άλλη "αναδιάρθρωσή" μας μέσα στο 2012 (και τα CDS λένε ότι ο πυρήνας της Ευρώπης είναι ΒΒΒ και η περιφέρεια Β -- βασικά όλοι ξεχνάμε ότι κάπου υπάρχουν και εταιρείες που προσπαθούν να επιζήσουν σε αυτή την "Ενωμένη" ήπειρο)


Και, καλοί μου άνθρωποι, http://www.zerohedge.com/news/deutsche-bank-again-under-fire-internal-whistleblower-accusing-bank-fudging-numbers. "In my opinion, we took too much risk, failed to manage this risk and broke too many laws and regulations". "Αναλάβαμε πολλούς κινδύνους, αποτύχαμε στην διαχείριση των κινδύνων και παραβιάσαμε πάρα πολλούς νόμους και κανονισμούς". Λες να έρθει ποτέ Glasnost και στην Κεντρική Ευρώπη; Αμφιβάλω... Αυτά είναι για τους είλωτες.

6 σχόλια:

  1. για τα CACs εγραψε ο δοκτωρ εδω

    http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/675724/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπήκαμε (καλύτερα: μας έβαλαν!) στο ευρώ; Τη γ@μήσ@με!
    Αν είμασταν εκτός ευρώ (λέμε τώρα!) είχαμε τη δραχμή, αλλά είμασταν στα πρόθυρα της ΕΕ, σαν την Ρουμανία, ή τη Βουλγαρία σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν; Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις μάλλον ...

    Είτε έτσι, είτε αλλιώς το σύστημα θέλει ανατροπή.
    Είναι παράλογο!
    Δεν γίνεται το χρήμα (χρεώγραφα, ζεστό χρήμα, εγγυήσεις) που έχουν μαζέψει παγκόσμια οι τράπεζες, να είναι πολλαπλάσιο του παγκόσμια παραγόμενου πλούτου.

    Economy for dummies ... oh shit!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To 2008, δεν είμαστε στο ευρώ;

    Το νόμισμα, καθ εαυτό δεν έχει σημασία, οι εμπορικές συναλλαγές έχουν. Δεν φταίει ΜΟΝΟ το ευρώ που είμαστε στα χάλια που είμαστε, ισως δεν φταίει καθόλου. Ό,τι μας ενθαρρύνει να επιδοτούμστε για να διαλυθούμε φταίει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Με τη φράση «η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος της 26ης Οκτωβρίου και εξ αντικειμένου θέτει θέμα αναθεώρησής της".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γράφει ο Πόρτα – Πόρτα

    1. Ποια θα ειναι η αξιολογηση των Νεων Ομολογων ( του PSI ) 20/30 ετων ???

    ( Εαν δεν απαντηθει η ερωτηση 1, τι διαολο κανουμε PSI ?? μας εχουν δωσει καποια εγγυηση αξιολογησης? θα βγουν στα ταμπλω

    για αγοραπωλησιες?? ποσο θα τα αγοραζουν ? ποσο θα τα πωλουν ? )

    2. Ποια θα ειναι η υπολοιπομενη αξια των ομολογων μας σε περιπτωση χρεοκοπιας ?? ( παντα υπαρχει και υπολογοζεται.. δε λεω πως/γιατι)

    ( Εαν δεν απαντηθει ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ η ερωτηση 2, τοτε τι κανουμε? εγω θα πω οτι μετα απο καθε χρεοκοπια η αξια ειναι 15-20%… για οποιον μπορει να καταλαβει…. διοτι αυτο θελουν οι ιδιοκτητες !!! το ΜΗΔΕΝ δεν παιζει… ΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ?? )

    3. Eχουν εξετασει ( τα ΓΙΔΙΑ ) τα εναλλακτικα Δικαια στα νεα ομολογα ( Γερμανιας, NY, Ιαπωνιας, Γαλλιας ) ?? ΝΑΙ – ΟΧΙ και ΓΙΑΤΙ ??

    Οποιος μου απαντησει…. θα κερδισει κατι ομορφο και μοναδικο.-

    ΠΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή