Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Γνώριζαν από το 2002 για τα κοιτάσματα της Κρήτης -- Αντώνης Φώσκολος


Τον Φώσκολο τον "γνώρισα" μέσω Spiral Architect, όταν μου έδωσε έναν σύνδεσμο όπου ο Φώσκολος (ως οιοσδήποτε μη κάφρος) έλεγε το προφανές για την λεγόμενη (ανθρωπογενή) κλιματική αλλαγή.  Τότε είχα ανεβάσει και μία συνέντευξή του στο Κρήτη TV, όπου έλεγε "δεύτερη Αλάσκα σε ενεργειακά αποθέματα στην Κρήτη" και ότι "οι έρευνες σταμάτησαν ότι ήρθε το Ρώσικο αέριο" (το Ρωσικό αέριο, τελικά, έχει φτιάξει και έναν-δύο βαρονίσκους και ίσως και έναν Πρωθυπουργό).

Ο Φώσκολος είναι πάλι στις ειδήσεις (στην Κρήτη... λες και τα Αθηναϊκά ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση).  Επαναλαμβάνει την πιθανή σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στην Κρήτη, αναφέρει προεκλογικές επιπολαιότητες και σκοπιμότητες του Παπακωνσταντίνου (σώωωπα καλέ).  Αναφέρει ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις γνώριζαν από το 2002 για τα κοιτάσματα της Κρήτης,  "αφού είχαν γίνει έρευνες από γαλλική αλλά και νορβηγική εταιρεία. Αναφέρει, μάλιστα, πως η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα ΕΛΠΕ δε θέλησαν καν να δουν τα στοιχεία που παρουσίαζαν οι εταιρείες, τη στιγμή που η Λιβύη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον".

Ευχαριστώ τον ΑΚ για τον σύνδεσμο

2 σχόλια:

  1. Και πολύ παλαιότερα όπως είπε και ο Κολμερ,

    Τα πετρέλαια της Ελλάδας

    http://www.skai.gr/mobile/article?aid=9950

    Παρουσίαση του βιβλίου «Τα πετρέλαια της Ελλάδος - Ο ακήρυκτος πόλεμος Ελλάδος και Τουρκίας»

    ΕΛΛΑΔΑ07/11/2006 | 17:48Τελ. ενημ.: 07/11/200617:48


    Την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου στο έδαφος και στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κόλμερ στο βιβλίο του «Τα πετρέλαια της Ελλάδος - Ο ακήρυκτος πόλεμος Ελλάδος και Τουρκίας», το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Στοά του Βιβλίου, από τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Κώστα Βεργόπουλο και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωστή Σταμπολή.
    Σύμφωνα με τον Κ. Κόλμερ, το πετρέλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα, το είχαν επισημάνει οι γερμανοί γεωλόγοι της Βερμαχτ, κατά την διάρκεια της Κατοχής, όταν ερευνούσαν όλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας, ενώ το 1973 τα σχετικά πορίσματα βρέθηκαν στα χέρια της γερμανικής εταιρίας «Βίντερσχαλ», η οποία, προκειμένου να μην εμφανισθεί η ίδια, προτίμησε να συνεταιρισθεί με την καναδική «Ωσεάνικ». Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, εκτός των 120 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου και των 850 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που απέδωσαν μέχρι σήμερα οι «Πρίνος Ι» και «ΙΙ», κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχουν εντοπισθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο Θρακικό Πέλαγος, στα νότια της Κρήτης και στη Δυτική Ελλάδα (Κατάκολο, Κυλλήνη, Ζάκυνθος, Παξοί, Αιτωλικό, Δελβινάκι, Μποτσάρα, Φιλιατρά).
    Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Κώστας Βεργόπουλος ανέφερε ότι το βιβλίο, το οποίο έχει πολύ καλή τεκμηρίωση όλων των στοιχείων, προβληματίζει και εμπλουτίζει τη σκέψη. Θέτοντας το ερώτημα σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει πετρέλαιο, ο Κ.Βεργόπουλος σημείωσε ότι «φαίνεται πως έχει και μάλιστα αρκετό, το μόνο θέμα έχει να κάνει με το κόστος (άντλησης)».
    Ο Κ.Βεργόπουλος τόνισε ότι το πετρελαϊκό ζήτημα είναι το ενεργειακό, που από αρχαιοτάτων χρόνων καθόριζε όλες τις συγκρούσεις, ενώ, όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, που και οι δύο είχαν ως επίκεντρο την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σημείωσε ότι το βιβλίο παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο την πετρελαϊκή πλευρά των διεθνών συγκρούσεων και επισήμανε ότι, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Μπους χρησιμοποιεί την «καραμέλα» της ασφάλειας, εννοεί πετρέλαιο (ενεργειακή ασφάλεια). Όπως είπε, η εμμονή των ΗΠΑ στο πετρέλαιο (σε σύγκριση με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας) σχετίζεται με το παιχνίδι της ηγεμονίας, αν και τα αποτελέσματα από την εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι ακριβώς αντίθετα.
    Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το πώς έχουν επηρεαστεί από τον παράγοντα «πετρέλαιο», ο καθηγητής Βεργόπουλος σημείωσε πως από το 1973 οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βαθιά καθοριστεί από το πετρέλαιο με αρκετά θερμά επεισόδια (όπως η κρίση του 1987 και τα Ιμια) και με το Κυπριακό να λειτουργεί ως μοχλός της Τουρκίας για να πάρει το μισό Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.biblionet.gr/book/109700/%CE%9A%CF%8C%CE%BB%CE%BC%CE%B5%CF%81,_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82/%CE%A4%CE%B1_%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82
    Τα πετρέλαια της Ελλάδας,βιβλιογραφική αναφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή