Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Για τα αδιέξοδα στην ΔΕΗ, υπάρχουν ονοματεπώνυμα


Δεν έχω πρόβλημα να σας λέω πώς η "Ευρώπη" και οι ιδιοτελείς πολιτικές της μας διαλύουν προς όφελος "Ευρωπαϊκών" εταιριών, είτε ήταν στον ΟΤΕ και την ΟΑ, με συνέχεια την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.  Αυτό δεν θα ήταν εφικτό, εάν δεν είμαστε και εμείς λαμόγια, σαλαμούρια, γύφτοι ή κακομοίρηδες. Εμείς γίναμε όλα αυτά τα καλά, χάρη στους διαπλεκόμενους που νομίζουν ότι "πολιτική" είναι ο συγκερασμός των συμφερόντων της τσέπης τους.


Τα σημερινά αδιέξοδα ξεκίνησαν τουλάχιστον με την ακύρωση των μονάδων λιθάνθρακα του Αθανασόπουλου. Η φιλολογία ρίχνει φταίξιμο σε οικολόγους και συνδικαλιστές. Οι υποκινητές ήταν, πάντα, οι διαπλεκόμενοι, οι ενεργειακοί βαρώνοι. Οι μεγάλοι και οι μικροί. Οι παραιτήσεις υπουργών, οι κόντρες, δεν ήταν παρά ενδο-βαρωνικοί καυγάδες. Το ότι τα βλέπετε στην μία ή την άλλη εφημερίδα, δεν είναι παρά η μεταξύ τους κόντρα. Τουλάχιστον η ελεύθερη αγορά βγάζει τις κόντρες στην φόρα.  Και, όταν τα "βρίσκουν", απλά, φαλιρίζει η ΔΕΗ. Απορίες;

Είναι κανείς αλάνθαστος; Όχι. Αλλά οι ενεργειακές επιλογές είναι κουκιά μετρημένα.  Η ισχύς βάσης είναι πάντα ισχύς βάσης. Κάρβουνο, λιγνίτης, πυρηνική, τσόντα από αέριο μόνο εάν έχεις πολύ, φτηνό και σίγουρο. Η ισχύ αιχμής είναι μεγάλα Υ/Η και αέριο, εάν έχεις. Όλα τα άλλα είναι αρπαχτές και πειράματα σε βάρος μας.  Εμείς, εσείς, εγώ, οι γονείς μας, τα παιδιά μας, τις πληρώνουμε.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63663995
κι αν αντέχετε, ρίξτε μια ματιά στα λινκς που είναι μέσα στην ανάρτηση. Ευχαριστώ όσους εσάς βοηθάτε.  Και θυμίζω, η ενέργεια, δεν έχει "αριστερά" και "δεξιά".

21 σχόλια:

  1. Καμιά λάμπα, κάνα φανάρι (για τα τρόφιμα) από τη γιαγιά σού βρίσκεται;
    Κελάρι για παστά έχεις;
    (και με μυγοπαγίδα στο ταβάνι)

    Back to the roots, ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενέργεια είναι το ρεύμα, αλλά και τα τρόφιμα, και το αυτοκίνητο, και η οικοδομή, και τα φάρμακα που παίρνουμε όταν αρρωσταίνουν (το 90% φτιάχνεται από πετρέλαιο), και όλος ο εμπράγματος συντελεστής της ανάπτυξης. Και όμως ο Λαός αλλά και οι ελίτ της Χώρας μας είναι ενεργειακά αναλφάβητοι.

    Ο κ. Ζερβός, ένας αποτυχημένος "καθηγητής" (αιώνιος αναπληρωτής καθηγητής σε τεχνική ειδικότητα ειδικά στην Ελλάδα δείχνει looser big time). Γιατί έχει διορισθεί Διοικητής της μεγαλύτερης και πιο νευραλγικής εταιρείας της Χώρας? Ένας άνθρωπος που δεν χαίρει στοιχειωδώς αναγνώρισης και εκτίμησης από τους συναδέλφους του είναι σε θέση να διοικήσει τη ΔΕΗ? Μιας εταιρείας που η κατάρρευσή της θα είναι το κύκνειο άσμα της Ελληνικής Οικονομίας?

    Γιατί? Γιατί ο Λαός μας έχει υποστεί συστηματική πλύση εγκεφάλου με τα παραμύθια περί ΑΠΕ. Και έτσι κάνουν οι βαρόνοι τη δουλειά τους ανενόχλητοι!

    Από το 2000 έως σήμερα περίπου 100 δις ευρώ πέταξαν από το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους ενέργειας (ιδιαίτερα το πετρέλαιο). Δεν έχω ακούσει κανέναν πολιτικό ή οικονομολόγο να μιλάει γι αυτό, να δείχνε ότι καταλαβαίνει τι συνεπάγεται αυτό για τα δημοσιονομικά της Χώρας,αλλά και τι σημαίνει για το μέλλον της.

    Δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πως η Κρίση Χρέους είναι Κρίση Ενέργειας σε μεταμφίεση.

    Προτείνω κάτι σαν ένα ενεργειακό Turing Test για τους πολιτικούς μας. Αν δεν μπορούν να εξηγήσουν την διαφορά μεταξύ κιλοβάτ και κιλοβατώρας μην τους ακούτε, δεν ξέρουν τι λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσκύνημα εχθές σε κεντρικά ταμεία της ΔΕΗ. Φαντάζομαι και άλλες μέρες και σε άλλα γραφεία της ΔΕΗ.
    Ουρές θλιμμένων καταναλωτών πληρώνουν διάφορες εισφορές, επιπλέον του κόστους του ρεύματος. Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς.
    Στην προηγούμενη εμπειρία μου, άκουγα τον κόσμο (νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες) να βρίζουν για τα χαράτσια. Τώρα, οι περισσότεροι, αμίλητοι, αμήχανοι προχωρούσαν αργά αλλά πειθαρχημένα προς τα ταμεία.
    Άλλωστε, όλα αυτά τα πρόσθετα ποσά – τέλη, έχουν οριστεί και σύμφωνα με τη νομική επιστήμη νόμιμα. Επομένως τι να κάνει ο κοσμάκης; Ως φιλήσυχοι πολίτες, για να μην μπλέξουν ακόμα χειρότερα, αναγκαστικά πληρώνουν.

    Ενημέρωση:
    http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/NEWSLETTER20120606.pdf

    *Προσκήνυμα = ερμηνεία από (el.wikipedia):
    Γενικά με τον όρο προσκύνημα χαρακτηρίζεται η, με γονυκλισία ή επίκυψη, εκδήλωση σεβασμού, τιμής, λατρείας προς τον Θεό, Άγίους, ιερών λειψάνων κ.λπ., καθώς και η υπό υπηκόου εκδήλωση πίστης και υποταγής προς το Δεσπότη ή κυρίαρχο Ηγεμόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασχετο; Ή μήπως όχι;

    Πες παρακαλώ στους αχαρακτήριστους εκεί μέσα, ότι στο σχολείο της δραχμής είχαμε βιβλία με την Αννα και τον Μίμη. Στο σχολείο της Αννούλας του ευρώ η κόρη μου έδωσε Ιστορία, Γαλλικά και Βιολογία Γ' Γυμνασίου διαβάζοντας τα pdf.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μια λέξη μόνο για την προγραμματισμένη ΑΠΑΞΊΩΣΗ της ΔΕΗς ΜΑς ΑΙΣΧΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εσύ archaeopteryx τ είπες:
    30/11/2008 στις 5:28 pm
    από όλες τις νεοελληνικές αρπαχτές, και έχουν υπάρξει πολλές από το 1989 που παρακολουθώ τα πραγματα από κοντα, δύο θα καταδικάσουν τα παιδιά μας να βρούν μια Ελλάδα χειρότερη από αυτήν που μας άφησαν οι γονείς μας.

    Η μία αρπαχτή είναι η καταστροφή του ελληνικού τοπίου για χάρη μερικών κατασκευαστών. Η δεύτερη η απαξίωση της ΔΕΗ για χάρη μερικών από τους ίδιους κατασκευαστές, εναν αποτυχημένο βουλευτή, έναν ή δύο λαθρέμπορους του κοινού ποινικού, και έναν έμπορο.

    Το πρόβλημα της Καλιφόρνιας είναι χειρότερο εδώ. Ούτε επαρκές δίκτυο, ούτε επαρκής παραγωγή. Μόνο αυτό που ονομάζω εγώ, πορδές αγελάδων. Και το χειρότερο, δύσκολα διορθώνεται… και λόγω οικονομικής κατάστασης και λόγω …Βήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χα! που το θυμήθηκες; Αλήθεια είναι... Με λίγη βοήθεια και από ΕΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την Ελλάδα,που είναι τέρμα Κολιάτσου στο δίκτυο αλλά και τους αγωγούς αερίου, η λύση είναι:

    1. Βραχυπρόθεσμα, λιγνίτης(χωρίς το ρήτρες εκπομπών), και,

    2. Μακροπρόθεσμα, πυρηνικά (σε 600 στρέμματα γής παράγεις έως 30,000,000 Μεγαβατώρες το χρόνο, το 1/2 των ετήσιων αναγκών μας, με 25 Ευρώ/Μεγαβατώρα, αντί για τα 400 των ΦΒ).

    Όμως, 11,000,000 Ελληνες πιστεύουν ότι ο λιγνίτης είναι ποντικοφάρμακο και τα πυρηνικά κατάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν διαφωνώ... Ο λιγνίτης με σωστή διαχείριση δεν είναι ποντικοφάρμακο. Ούτε ο λιθάνθρακας. Οι "Ευρωπαίοι" είναι φουλ σε κάρβουνο. Το πυρηνικό δημιουργεί φοβίες, όχι αδικαιολόγητες, και είναι ακριβότερο. Το ότι κανένα κόμμα δεν βγαίνει να πει αυτά που λές περί ρητρών εκπομπών, είναι γιαμένα απόδειξη ότι είναι όλοι πιασμένα ευρωλιγούρια. ΈΤσι, γίνομαι ευρωαρνητής (έχω ξεφύγει προ πολλού από τον ευρωσκεπτικισμό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Greece's energy requirements appear to outstrip by far existing electricity production capacity, which leads to power cuts in the country. Under Greek legislation, the Energy Regulatory Authority and the Hellenic Transmission System Operator as well as the Public Power Corporation, under its founding law of 1966, are required to guarantee a secure energy supply to consumers.

    Will the EU provide Greece with aid in the event of technical difficulties in supplying energy and producing sufficient electricity?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δημιουργούν κρίσεις για να τις λύνουν, δεν έχω αλλη εξήγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φοβίες δημιουργούν και τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα στους Μάο Μάο...

    Ακριβότερο? 35 Ευρώ/Μεγαβατώρα κοστίζει στη ΔΕΗ σήμερα ο λιγνίτης.

    Στα πυρηνικά, τα 25 Ευρώ/Μεγαβατώρα περιλαμβάνουν όλο το κόστος συν 6% κέρδος για 60 χρόνια λειτουργίας (και του καυσίμου και της αποδόμησης και της λειτουργίας και της κατασκευής και του financing)!

    Και στο τέλος σου μένουν και τα "απόβλητα" που είναι το σπουδαιότερο υλικό στον κόσμο (95% καύσιμο ενώ το φρέσκο έχει μόνο 5%).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ααα.. εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα πυρηνικά, αλλά είμαι πολύ μικρή μειοψηφία. Κάπου (νομίζω στο αντινιουζ) είχα γράψει ότι ο ΜΟΝΟΣ λόγος που δεν έχουμε πυρηνικό στην Ελλάδα είναι ότι δεν μπρούν να συμφωνήσουν και να βάλουν λεφτά οι εικονιζόμενοι! Αυτοί βγάζουν λεφτά, δεν βάζουν λεφτά.

    Και κάποτε λέγαμε "αν βάλουμε εμείς θα θέλει και η Τουρκία". Τώρα που βάζει η Τουρκία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σήμερα, το μείζον αντικειμενικό εμπόδιο είναι η χρημaτοδότηση. Η ρευστότητα. Ακόμα και εάν ήταν αξιόπιστη η είπραξη χρημάτων για το ρεύμα (πχ από τις 3-4 ενεργοβόρες βιομηχανίες + τον καταναλωτή), δύσκολα βρίσκεις τα δις για την επενδυση ορίζοντα 50, 60 χρόνων. Αυτό θα γινόταν το 1999 ή το 2000, που και κέφια υπήρχαν και ρευστό. Τώρα... Λάμπες πετρελαίου που είπε και ο spiral.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τώρα που βάζει η Τουρκία...

    Το 1983, μαζί με τις Συμφωνία για τις Βάσεις, ο Παπανδρέου αποδέχθηκε και ένα άτυπο μορατόριουμ, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία πυρηνικά.

    Οι Βάσεις έμειναν (οι σοβαρές), το πυρηνικό πρόγραμμα της Ελλάδας ρίχτηκε στη θάλασσα!

    Παρόμοια μορατόρια επέβαλλαν οι Αμερικάνοι και σε άλλες χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αν το ήθελαν για non proliferation, να το καταλάβω... Τώρα;;; Τώρα, no money, sonny.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακριβώς, για non-proliferation, that's the secret for all the bull...

    Τα πυρηνικά δεν είναι "εμπορική" τεχνολογία, δεν αγοράζονται όσα λεφτά και να 'χεις. Τα παίρνεις με διακρατικές συμφωνίες και μόνο, και εκεί τον τελευταίο λόγο έχει η Αμερική (ένα μικρότερο λόγο έχουν οι άλλοι 4 που έχουν κάνει δοκιμή πριν την 1η Ιανουαρίου, 1967)...

    Οι υπόλοιποι φοβούνται για να μην θέλουν αυτό που δεν τους θέλουν να έχουν...

    Η Τουρκία, μετά τη "νίκη" του 74 στη Κύπρο, έκανε 5 άκαρπες απόπειρες... Τελικά φαίνεται πως ίσως τα καταφέρει με τη Ρωσία, ίσως...

    Οσο για τα λεφτά, υπάρχουν...
    Φτηνή ενέργεια δεν υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. έχουμε 16,500 MW εγκατεστημένες μονάδες η ζήτηση δεν ξεπερνά τα 6000 MW αυτό που μα λίπη είναι η πρώτη ύλη που οι ταβλαδόροι του συστήματος(όλοι με ονόματα ) τα έκαναν με μια λέξη ... σκατά χιχχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αλλο η ισχύς (16,500 MW) και άλλο η ενέργεια (MWh)

    Το πρώτο (MW) αφορά την ομαλή λειτουργία του δικτύου (peak-demand constrained).

    Το δεύτερο (MWh) αφορά το κόστος της παραγόμενης ενέργειας.

    Η Ελλάδα χρειάζεται 60,000 φτηνές MWh το χρόνο, όπου φτηνό σημαίνει < 40 Ευρώ/MWh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Τουρκία φιλοδοξεί να αποκτήσει 23 αντιδραστήρες έως το 2023...

    Για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, δες

    http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-to-have-23-nuclear-units-minister-says.aspx?pageID=238&nID=22486&NewsCatID=348

    ΑπάντησηΔιαγραφή