...Ιδρύθηκαν έτσι τρεις βασικές εταιρίες για τον κάθετο έλεγχο του ελληνικού Τύπου, στις οποίες περισσότερο με προθυμία παρά υπό καθεστώς βίας έλαβαν μέρος οι Έλληνες επιχειρηματίες που δέχθηκαν να συνυπογράψουν τα ιδρυτικά καταστατικά με τους απεσταλμένους του Γκαίμπελς και του Ρίμπεντροπ...
...Ωστόσο οι εφημερίδες, που μέχρι την Απελευθέρωση ανήκαν στο ελληνογερμανικό αυτό συγκρότημα δεν μπόρεσαν να επανεκδοθούν ποτέ, οπότε ο ευφυής Δ. Λαμπράκης άλλαξε τους τίτλους (από «Αθηναϊκά Νέα» σε «Νέα» και από «Ελεύθερον Βήμα» σε «Βήμα»), ο επανελθών στον κομμουνισμό Γιάννης Πετσόπουλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πολλά περιουσιακά στοιχεία για να παραμείνει με άλλες πηγές εισαγωγής χαρτιού στην αγορά, όσο δε για την πρακτόρευση εφημερίδων ο Όθων Πικραμένος αναγκάστηκε πρόσκαιρα να αποσυρθεί και να αρκεστεί στη διαχείριση του εργοστασίου γραφικών τεχνών «Πυρσός», ενός από τα μεγαλύτερα στην Αθήνα, που είχε βρεθεί στα χέρια του...
Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: Η Γερμανική έντυπη προπαγάνδα στην Ελλάδα επί Κατοχής και η συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών
. Το βιβλίο έχει τίτλο "Η Ελληνική Οικονομία κατά την Κατοχή".
Η πρόσφατη ιστορία μας, εξηγεί και το παρόν μας. Κάν΄τε ζάππινγκ στα κανάλια και τα ΜΜΕ. Δείτε πόσα προωθούν ...αιολικά, φ/β, πέλλετς και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό... Δικά τους είναι.
Περί κάθαρσης:
ΑπάντησηΔιαγραφήUte Lemper - Ghosts of Berlin
(από τα λίγα αγγλόφωνά της τραγούδια)
Απίστευτη ιστορική καταγραφή!. Πρόσωπα, χρονολογίες, συνεργασίες, εξέλιξη…
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ έλεγχος του Τύπου επηρεάζει σημαντικά κάθε κοινωνία (πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά).
Για τον Τύπο, τις εφημερίδες κλπ, έχουν γραφτεί πολλά για την πορεία τους και την πιο πρόσφατη περίοδο, δεκαετίες ‘80,’90, 2000, ‘10. Προσωπικά με έχει εντυπωσιάσει και το καθεστώς των πρακτορείων διανομής Τύπου. Και αυτό γιατί νομίζω ότι λίγοι ξέρουν πως διέπονται από ειδικές ρυθμίσεις διαχείρισης, φορολόγησης, φαλιρίσματος, αποζημιώσεων, εκκαθάρισης των περιουσιακών στοιχείων τους ή μεταβίβασή τους σε άλλα εταιρικά σχήματα.
Προσπαθώντας μάλιστα να θυμηθώ την χρονιά που έγινε η τελευταία οικονομική «σφαγή» στην έντυπη δημοσιογραφία, είδα μια απόφαση του Αρείου Πάγου σχετική με οικονομικές εκκρεμότητες που άφησε κλείνοντας ένα κεντρικό «εθνικό» πρακτορείο διανομής τύπου.
http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=2UD7L50QQL55APSOO1Q77AJFVGNAYI&apof=24_2010
Αναμενόμενο που δεν κατάλαβα πολλά από την υπόθεση. Και δεν υπάρχει λόγος να την διαβάσετε και εσείς. Πέρασα το σύνδεσμο, επειδή πιστεύω πως δίνει μια γενική εικόνα για το πόσο περίπλοκη – νομικά – είναι η νομοθεσία που διέπει τα πρακτορεία διανομής Τύπου – ειδικά στην Ελλάδα.
Πάντως, έτσι για την ιστορία αξίζει να θυμάται κανείς ότι, και μόνο με την κατάρρευση ενός πρακτορείου διανομής, το 1999, ο χάρτης της έντυπης δημοσιογραφίας της χώρας άλλαξε.
Τα ισχυρά συγκροτήματα Τύπου άντεξαν – φυσικά – και φρόντισαν να καλύψουν κάθε πιθανό θεματικό κενό. Καθετοποιημένες επιχειρήσεις, παρείχαν επί χρόνια δημοσιογραφία, εκτυπώσεις, διαφημιστικές υπηρεσίες, εμπορική υποστήριξη σε άλλες επιχειρήσεις κ.ά.
Και παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, συνεχίζουν να παρέχουν ενημέρωση στην κοινή γνώμη.
συγνώμη για το άσχετο σχόλιο αλλά δυσκλεύομαι με άλλους τρόπους επικοινωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ δείτε:h@@p://olympia.gr/2012/06/14/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E/#comment-762122
Κοντολογίς είναι το πραγματικό και
κατά την άποψή μου υποτιμημένο κόστος του μαύρου χρυσού.
Το παραθέτω στο blog γιατί ΔΕΝ πρέπει να φτύνουμε την αξία των ΑΠΕ
επειδή βρήκαν οι πολιτικοί να κάνουν την "καλή" τους.
http://300-gr.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9411.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Τατούληδες υπάροχουν ΜΟΝΟ για να είναι πουληξένα τομάραι. ΕΜΕΙΣ φταίμε. Είτε επειδή δεν στήθηκαν καμία 100ή σε τοίχο άλλες εποχές, ήε επιδή α΄φησαμε τους διορισμόυς να τους ψηφίζουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ΟΤΑ γενικά είναι μεγίστη και βρωμερη μαφία
11:36, το είδα, αλλά δεν έχει σχεση με ΑΠΕ. Το πέτρελαιο είαι αυτό που καθορίζει ιστορία του κόσμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν έχει σχεση με ηλεκτροδότηση.
ΟΥΤΕ οι ΑΠΕ έχουν σχεση με ηλεκτροδότηση. Δεν ηλεκτροδοτούν ούτε ένα γλόμπο, εάν δεν φυσάει και πολύ συχνέ δεν φυσαέι. Για αυτό δουλέυουν οι συμβατικές μονάδες παράλληλα. Και όταν φυσήξει, εάν έχεις πολλές ΑΠΕ, καις το δίκτυο. Επιδοτουμενη απάτη
Παράξενες φήμες κυκλοφορούν, πως για γρίνιες των πρακτορείων Διανομής Τύπου τη στιγμή που αποδίδουν στους ιδιοκτήτες των εντύπων το ποσοστό που τους αναλογεί (μόνο από τις πωλήσεις, γιατί η οικονομική ζημιά από τις επιστροφές βαρύνει αποκλειστικά τους εκδότες).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλω ούτε να το φανταστώ το ενδεχόμενο, ένα εκ των 2 πρακτορείων που διανέμουν όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά στην Ελλάδα, να κατεβάσουν τα ρολά. Η εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας με το κλείσιμο των άλλων (παλαιότερων πρακτορείων), έδειξε ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο οι μικροεκδότες δύσκολα θα πάρουν έστω και ένα ευρώ από αυτά που υπολόγιζαν από τις πωλήσεις των εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών). Δηλαδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε, κλείσιμο της επιχείρησής τους και απόλυση των εργαζομένων σε αυτές.
Τα διάφορα που λέγονται ή γράφονται για «τακτικές προπαγάνδας» προσπάθειες «χειραγώγησης» του Τύπου και άλλα, φυσικά είναι κινδυνολογίες.
Όμως, καλό θα ήταν το πολιτικό σύστημα - όποιος αναλάβει δηλαδή –να κάνει άμεσα τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις ώστε τα δύο μεγάλα πρακτορεία να μην μπορούν να λειτουργούν ως απόλυτοι ρυθμιστές της διακίνησης του Τύπου.
Γιατί έχουμε ήδη ένα κακό παράδειγμα. Τα οικονομικά περιθώρια ρευστότητας είναι στενά για όλους. Και, από ότι φαίνεται, το σύστημα διακίνησης εντύπων εξακολουθεί να διέπεται από δαιδαλώδεις νομικές ρυθμίσεις.
http://www.epant.gr/img/x2/apofaseis/apofaseis437_1_1194345630.pdf
Θα μπορούσαν π.χ. από τα κέρδη τους (από το ποσοστό που κερδίζουν από τις πωλήσεις) να καταθέτουν ένα ποσό σε ένα Ταμείο ασφαλείας, ώστε, όπως συμβαίνει και με τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην οικονομική τους διαχείριση να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους οι εκδότες για να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις, προς τυπογραφεία, αγορά χαρτιού κλπ. Τουλάχιστον αυτό.
Και θα ήθελα να μην σκεφτεί κάποιος ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι στραβό με τον Τύπο, θα κερδίσουν αναγνώστες οι διάφορες ιστοσελίδες…
Το ποσοστό αναγνωστών στο ίντερετ ακόμα είναι μικρό και κατά δεύτερον, αν κάτι πάει στραβά στον Τύπο, πάλι οι μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις θα μονοπωλήσουν ή θα επιβληθούν. Στην μπερδεμένη οικονομο-πολιτική κατάσταση που διανύει η χώρα, η έλλειψη πλουραλισμού γνώμης και απόψεων μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει.