Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012
Τα Γερμανικά αιολικά ψήνουν τα δίκτυα των γειτονικών χωρών
http://www.thegwpf.org/green-energy-fiasco-windmills-overload-east-europes-grid-risking-blackout/
http://www.bloomberg.com/news/2012-10-25/windmills-overload-east-europe-s-grid-risking-blackout-energy.html
Τα αιολικά, όταν είναι πολλά, είναι χειρότερο πρόβλημα όταν φυσάει, παρά όταν δεν φυσάει. Όταν φυσάει παράγουν ρεύμα που δεν έχει που να διοχετευθεί. Οι Δανοί το διοχετεύουν στο πολύ μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο και στα Υ/Η της Νορβηγίας. Οι Γερμανοί (που έχουν πολύ μεγάλο δίκτυο) το ...απορρίπτουν στους ανατολικούς γείτονές του κάνοντάς ζημιά στα δικά τους δίκτυα, με κίνδυνο μπλακάουτ. . Έχει διαμαρτυρηθεί από πέρυσι και η Πολωνία και η Τσεχία , και ενοχλούνται και οι Σλοβάκοι και οι Ούγγροι. Το πρόβλημα έχει χειροτερεύσει. (α) από τα περισσότερα αιολικά (και τα φ/β έχουν το ίδιο πρόβλημα) και (β) από λιγότερη ισχύ βάσης μετά το κλείσιμο των πυρηνικών.
Τα αιολικά είναι πρόβλημα γιατί το ρεύμα δεν αποθηκεύεται. Όταν είναι πολλά, το δίκτυο παιδεύεται ανάμεσα σε άπνοιες (ψάχνει για εφεδρείες) και σε αέρα (ψάχνει για δίκτυα να απορρίψει το πλεόνασμα).. Και επειδή το πολύ αιολικό ρεύμα δεν έχει διέξοδο, το δίνουν πράγματι δωρεάν, ή και πληρώνουν καταναλωτές να το πάρουν. Αυτό έχει πρόσθετη αρνητική συνέπεια. Αποθαρρύνει νέες συμβατικές μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι αιολικές χώρες σε ανεπάρκεια ρεύματος. Το ερώτημα είναι εάν και αυτό είναι μέρος του πλάνου... Όσο για το "δωρεάν", μόνο δωρεάν δεν είναι... Πουλάνε πλεόνασμα σε marginal cost. αλλά χωρίς ισχύ βάσης, όποιος είναι σε αυτό το λούκι, απλά, δεν θα έχει ρεύμα.
Εμείς, σε αντίθεση με την Γερμανία, δεν έχουμε υποτελείς για γείτονες να απορρίπτουμε τυχαίο ρεύμα...
17 Αυγούστου 2012 Εμάς δεν μας νοιάζει η αστάθεια του δικτύου αφού θα έχουμε διώξει όλη την βιομηχανία
12 Ιανουαρίου 2012 Και η Τσεχία έχει πρόβλημα με το Γερμανικό πράσινο ρεύμα
9 Ιανουαρίου 2012 Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αιολικά στην Γερμανία;
30 Δεκεμβρίου 2011 Η Πολωνία μπλόκαρε εισαγωγές Γερμανικού αιολικού και φωτοβολταϊκού ρεύματος
Overload = ψήνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήσε επόμενη ανάρτηση πες μας πως να overload μπριζόλες
http://www.wired.com/wiredenterprise/2012/05/apple_coal/
Την γκρηνπης την θεωρώ λαδωμένα και χαζά παπαγαλάκια και σε 1-2 περιπτώσεις στην Ελλάδα το ξέρω πρώτο χέρι. Κι αν ενημερώνεσαι από το wired science, είσαι μια χαρά. Όσο για την Apple,ηλεκτροδοτείται με ρεύμα. Οι ΗΠΑ είναι 96%+ κάρβουνο, πυρηνική, αέριο και υδροηλεκτρικά. Φ/Β περί το 0,14% χαχαχάαααχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τα ποσοστά είναι "έγχυση", όχι υποκατάσταση. (Όταν πληκτρολογείς, με τι ηλεκτροδοτείσαι?_
ΑπάντησηΔιαγραφήOverload... με την έννοια ότι για μια χρονική περίοδο έχεις άσκοπη περίσσεια από ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορείς να βγάλεις εκτός τους συμβατικούς σταθμούς βάσης, για να κάνεις balance στο δίκτυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες αυτές οι "απελευθερώσεις αγοράς και διεισδύσεις τρίτων" στα δημόσια δίκτυα πέρα απ' την τσέπη μας έχουν κάνει μαντάρα το ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο δίκτυο Μεταφοράς και τα εθνικά δίκτυα Διανομής.
Το πάρτι θα γίνει όταν αρχίσουν να ανοίγουν οι διασυνοριακοί διακόπτες φορτίου, εκτελώντας "εντολή απόρριψης φορτίων" για να μην καταρρεύσει ηλεκτρικά το υπόλοιπο σύστημα.
Τότε οι χώρες που θα έχουν ρευμα θα είναι μόνο όσες θα έχουν ικανή ντόπια ιδιοπαραγωγή.
(κατάσταση μερικού blackout ή αλλιώς brownout)
Το ρεύμα, η ενέργεια και γενικότερα αυτό που αποκαλούμε κοινή ωφέλεια, νερο, τηλεπικοινωνίες, υγεία, παιδεία (you know!) δεν είναι χρηματιστήριο ... μαλάκες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράδειγμα brownout που επηρέασε σε κάποιο σημείο κι εμάς: Βομβαρδισμοί με βόμβες γραφίτη στα Κέντρα Υψηλής Τάσης και Υποσταθμούς Υψηλής προς Μέση Τάση στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, έθεσαν εκτός όλο το δίκτυο Μεταφοράς και διανομής λόγω μείωσης ως μηδενισμού του ερπυσμού στους μονωτήρες των Κέντρων.
ΑπάντησηΔιαγραφή(ακόμα και των κλειστού τύπου, η κόνις του γραφίτη διείσδυσε παντού)
Για να τροφοδοτηθεί το δίκτυο της Γιουγκοσλαβίας και να μην χαθεί η διασυνοριακή συνέχεια του δικτύου, η ΔΕΗ και οι γειτονικές εταιρείες με τη Γιουγκοσλαβία, είχαν θέσει εκτός τις προστασίες υποσυχνότητας. Το αποτέλεσμα που έβλεπε η Ελλάδα (και οι όμοροι) τότε ήταν ότι καθυστερούσαν τα ηλεκτρονικά ρολόγια που είχαν συχνότητα αναφοράς τα 50Hz του δικτύου, και οι κινητήρες γύριζαν με ταχύτητα μικρότερη από την ονομαστική.
Προτιμότερο είναι να θέσεις εκτός τις προστασίες υποσυχνότητας και να σου καθυστερούν τα ηλεκτρονικά ρολόγια (έτσι είχε γίνει στην Ελλάδα και τους όμορους με τη Γιουγκοσλαβία κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που έθεσαν εκτός Υ/Σ υψηλής τάσης στο έδαφός της) παρά να χάσεις τη συνέχεια του δικτύου!
Τι είχε τότε η Γιουγκοσλαβία; Βlackout!
Τι είχαν οι γείτονες; Βrownout!
Ηθικόν δίδαγμα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι όσοι τα έχουν κάνει μαντάρα τα τελευταία χρόνια στην ενέργεια, και επιβάλλουν νομοθετώντας παραλογισμούς, δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους.
Σε αυτούς να στρέφετε τα σκοπευτικά και τα βέλη σας!