Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί ήρθε το τέλος του δρόμου για τα αιολικά


http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2012/12/21/why-its-the-end-of-the-line-for-wind-power/

Εντυπωσιακό δεν είναι αυτό το γράφημα;  Δείχνει πόσα πάααρα πολλά αιολικά έχουν μπει στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια (οι κόκκινες γραμμές), και πόσα καινούργια αιολικά μπαίνουν τον χρόνο (οι πράσινες γραμμές).  Οι πράσινες γραμμές, αν προσέξετε, αυξομειώνονται, αφού, όπως έχω ξαναγράψει τα αιολικά υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται, και μόνο για τις επιδοτήσεις, και για κανέναν άλλο λόγο, αφού, ηλεκτροδοτικά είναι από ασήμαντα έως ενοχλητικά. Η ασημαντότητα στις ΗΠΑ φαίνεται και στο γράφημα της προηγούμενης ανάρτησης.


Όπως έγραψε και το energypress, μπήκαν περισσότερα αιολικά το 2010 από ότι μονάδες αερίου (ή το 40% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στις ΗΠΑ, από το 2007 και μετά, ήταν αιολικά). Αλλά όπως έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση, από το 2007 έχει κατακρημνισθεί η ζήτηση ρεύματος στις ΗΠΑ, επομένως ΔΕΝ χρειάστηκε και ΔΕΝ χρειάζεται νέα εγκατεστημένη ισχύς, και η καινούργια αιολική ονομαστική ισχύς υπήρξε και είναι ηλεκτροδοτικά διακοσμητική, αφού δεν υπήρξε και αντίστοιχη αύξηση στην αιολική ηλεκτροπαραγωγή (λόγω χαμηλού συντελεστή διαθεσιμότητας).  Βέβαια, η διαφορά μεταξύ "εγκατεστημένης ισχύος" και "ηλεκτροπαραγωγής" ή το ότι η μείωση στην κατανάλωση είναι τάξη μεγέθους πιο δραματική από την αύξηση στην αιολική ηλεκτροπαραγωγή μετά το 2007,  είναι πολύ ψιλά γράμματα για τον στόκο, που καταλαβαίνει μόνο ότι έφαγε από βραδύς στην ταβέρνα του...

Τα αιολικά στις ΗΠΑ υπάρχουν (α) λόγω των φοροεπιδοτήσεων και (β) λόγω υποχρεωτικών ποσοστώσεων σε ορισμένες Γερμανικές, Δημοκρατικές, φιλο-Ευρωπαϊκές,  Πράσινες Πολιτείες. Το ονομαστικό σταθμισμένο κόστος τους ανά μεγαβατώρα είναι περί τα €68/MWhr ($0,082/kWhr), αλλά με τα κόστη διασύνδεσης, εφεδρείες και άλλα συναφή, ανεβαίνει στα $0,15/kWhr (ή €125/MWhr), και ήδη πληρώνονται αρκετά επιπλέον δισεκατομμύρια για τα αιολικά.

Στο τέλος του 2012 λήγει η φοροεπιδότηση για τα αιολικά στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική "ΕΛΕΤΑΕΝ" ζητάει παράταση για 6 χρόνια και, μετά, κατάργηση.  Το FORBES, αυτό το αναφέρει σαν "ληστεία". Εγώ λέω ότι σε 6 χρόνια, με πολλά πρόσθετα αιολικά στις ΗΠΑ θα έχουν φτάσει το θεωρητικό πλαφόν του 6-7% της ονομαστικής ηλεκτροδότησης (από 3,5% που είναι σήμερα), και μετά, δεν θα τους νοιάζει, αφού τότε θα τους παίρνουν με τις λεμονόκουπες και οι Δημοκρατικοί, και τα τσακάλια της ερήμου, αλλά δεν θα τους νοιάζει πια, mission accomplished (και κάπου τους το έχω πει αυτό, και τους έχω πει (σε μερικούς) ότι το 3,5% της ονομαστικής ηλεκτροδότησης δεν αντιστοιχεί καν σε εξοικονόμηση 3,5% καυσίμου, και να μου το θυμηθείτε, θα το γράψουν και αυτό, γιατί δεν νομίζω ότι έχω λάθος στο θέμα -- για την ώρα έχει γραφτεί σε μακρο-οικονομετρικό επίπεδο).

Δείτε και το For North America, Wind is a Waste of Money

3 σχόλια:

  1. Δεν τους πείθεις.
    Οπως μερικοί νομίζουν ότι ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Φώτης έρχεται απ' αριστερά, έτσι και οι επενδυτές φωτοβολταϊκάριοι (τρομάρα τους!) νομίζουν ότι ηλεκτροδοτούν την Ελλάδα.
    Χρόνια πολλά και καλά μυαλά στα κοπέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μα δεν τίθεται θέμα να πεισθούν αυτοί, ούτε αυτό είναι το ζητούμενο. Τα στοιχεία είναι τα στοιχεία. Αν έβλεπαν τι έγινε στην Ισπανία και την Αγγλία το 2010, ίσως να μην έκσκουζαν σήμερα. Αλλά είναι απλά "κράχτες". Και στην ΡΑΕ έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν και στο ΥΠΕΚΑ, και οι ενεργειακοί δημοσιογράφοι. Χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!
    ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!
    Γράφε γράφε όλο και κάποιοι αρμόδιοι μπορεί να διαβάσουν και να αλλάξουν μυαλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή