http://omadeon.wordpress.com/2012/12/18/electric-catastroika/
Μικρές, ή σαλαμοποιημένες, "ΔΕΗ" δεν είναι χρηματοδοτήσιμες αφ ενός (εξ ου και το
χρηματοοικονομικό ρίσκο των μεγάλων πυρηνικών, που τα καθηλώνει ακόμα και με
κρατικούς προϋπολογισμούς – και σπρώχνουν τώρα μικρά), και αφ' ετέρου, ο “μικρός”
παραγωγός χρεώνει συνολικό κόστος και όχι οριακό κόστος . (Κάτι σαν το δανέζικο
"κεφαλοτύρι" που σκοτώνει το ελληνικό — δεν είναι μόνο ντάμπινγκ, ή φτηνό γάλα,
είναι χρέωση σε οριακό, έναντι χρέωση σε συνολικό, κόστος.
Σημειωτέον ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι δεξιές ή αριστερές. Είναι
στοιχειώδη μικροικονομικά. Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί σε utility pricing,
ούτε χρειάζεται να είσαι αριστερός ή δεξιός για να ξέρεις ότι το νερό είναι
κοινή ωφέλεια. Δοκίμασε να μην πιείς νερό 1-2 μέρες, και το καταλαβαίνεις. Το ρεύμα γίνεται κοινή ωφέλεια από ανάγκη (μεγέθους) και από ανάγκη ενιαίου δικτύου.
Η αυτοπαραγωγή ρεύματος είναι ουτοπία για πλούσιους, ή για ρομαντικούς που μπορούν να ζουν χωρίς ρεύμα, η ψυγείο, ή που δεν ανησυχούν για παιδικές θνησιμότητες. Η πλέμπα χρειάζεται την ΔΕΗ της.
Παραδόξως την ΔΕΗ την χρειάζονται και οι ενεργειακοί βαρονίσκοι. Να πληρώνει η ΔΕΗ τα ακριβά και τις υποδομές, και αυτοί να τσιμπολογούν. Αν βάλει η ΔΕΗ την Υ/Τ στην Κωλοπετεινίτσα ή τον Πάρνωνα, και ανοίξει και τους απαραίτητους δρόμους, τότε με χαρά θα βάλω 3-4 αιολικά να βγάζω χαρτζιλίκι. Ή να θυμίσω την παλιά Ολυμπιακή. Έπρεπε να εξυπηρετεί την κάθε Κωλοπετεινίτσα, αλλά η Aegean ήθελε μόνο την Μύκονο, αλλά φώναζε για την ΟΑ... Κι αν έλεγε κάποιος στην ΟΑ "να κόψουμε την Κωλοπετεινίτσα, του την έπεφταν οι Πασόκοι συνδικάλες να μην το κάνει. Όχι, δεν τα έπιαναν ποτέ οι συνδικάλες από τους ιδιώτες. Είναι μεγάλη και ατέλειωτη η αλητεία στην Ελλάδα.
Κάποτε, τα τηλέφωνα ήταν κοινή ωφέλεια. Η τεχνολογία όμως άλλαξε και έπαψαν να είναι. Η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι ασήμαντες ΑΠΕ δεν είναι αλλαγή σε τεχνολογία. Τα πυρηνικά ήταν αλλαγή στην τεχνολογία. Οι αλλαγές στην ηλεκτροπαραγωγή προσκρούουν στον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής. Αυτός, ΔΕΝ είναι διαπραγματεύσιμος.
Αυτό το είδες; Όχι ότι δεν τα ξέραμε... αλλά τώρα το ξέρουν όλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.thepressproject.gr/article/35202/Oloklirothike-i-diamarturia-gia-to-xaratsi---Sunantisi-me-ekprosopous-DEI
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το σύνδεσμο και τη θετική προσέγγιση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσφαλώς έτσι είναι, κι επίσης σωστό 100% είναι το πιο πρόσφατο ποστ σου, για το μεγαλύτερο κόστος της "οικολογικής" παραγωγής ρεύματος.
Ενας φίλος μου που τα ψάχνει όλα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια, λέει πως η μόνη μέθοδος που πραγματικά συμφέρει (κάπως) είναι η χρήση συγκεντρωτικών κατόπτρων για το φως του ήλιου με σκοπό το βρασμό νερού. Αλλά... και γι' αυτό υπάρχουν δυσκολίες, πρωτίστως στις μπαταρίες, χωρίς τις οποίες καμμία "οικολογική" μέθοδος δεν λειτουργεί. Το πραγματικό τεχνικό πρόβλημα είναι οι μπαταρίες, που όχι μόνο κοστίζουν πολλά αλλά και δεν αρκεί η παγκόσμια παραγωγή ούτε για ελάχιστο μέρος τους, αν εφαρμοστούν οικολογικές μέθοδοι σε μαζική κλίμακα. Πέραν αυτού, το θέμα της ΔΕΗ αποτελεί μεγάλη απάτη.
Υ.Γ. Επίσης... πρέπει νάναι κανείς ΠΟΛΥ ηλίθιος δεξιός, ή πουλημένος, για να στηρίζει ιδιωτικοποιήσεις που επιβαρύνουν με μεγαλύτερο κόστος το ΣΥΝΟΛΟ της παραγωγικής βιομηχανίας, η οποία χρησιμοποιεί ρεύμα και νερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικά ρεύμα, νερό και μερικά άλλα κοινά αγαθά (που χρησιμοποιεί και η βιομηχανία) θάπρεπε να παράγονται χωρίς καμμία κερδοσκοπία, ή ακόμη και με επιδότηση, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος που επιβαρύνει τις παραγωγικές επιχειρήσεις.