Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013
Γιατί η αιολικότατη Αγγλία ηλεκτροδοτεί τα τραίνα της με πυρηνική ενέργεια;
http://www.bloomberg.com/news/2013-01-11/edf-energy-nuclear-reactors-to-power-u-k-electric-rail-network.html
http://www.world-nuclear-news.org/C_Nuclear_for_the_long_haul_1101131.html
Εγώ την ξέρω την απάντηση, και σας την έχω πει, λίγες μέρες μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα: Η απάντηση είναι "χαχαάχαααχα". Αλλά θα σας το ξαναπώ:
Η Αγγλία κοντεύει να λαλήσει από τα πολλά αιολικά. 7.700 μεγαβάτ, 7,7 GW. Περίπου όσο όλη η Ελλάδα. 8η στον κόσμο σε αιολική ηλεκτροπαραγωγή, αν και δεν βρήκα πρόχειρες τις γιγαβατώρες. Ωστόσο με 7,7 GW και 25% διαθεσιμότητα, να μην έχουν 7,7 * 365 * 24 * 0,25 = 16.900 αιολικές γιγαβατώρες, ή 16,9 τεραβατώρες (TWhr) τον χρόνο; Αστρονομικό ποσό, έεε; Ηλεκτροδότηση για εκατομμύυυρια σπίτια. Έτσι δεν λένε οι αιολικοί; Αλλά...:
Τα τραίνα στην Αγγλία θέλουν ΜΟΝΟ 3,2 TWhr την χρόνο. Γιατί δεν μπορούν 16,9 αιολικές TWhrs να καλύψουν τις 3,2 TWhrs που θέλουν τα τραίνα; Μα για τον ίδιο λόγο που ούτε 169.000 αιολικές TWhrs δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις 3,2 των τραίνων. Γιατί οι TWhrs δεν αποθηκεύονται, θα τύχει να μην φυσάει κάποιο πρωί στις 6:35 ώρα αναχώρησης, και θα τύχει να φυσάει κάποια άλλη στιγμή και δεν θα ξέρουν τι να κάνουν το ρεύμα. Το αιολικό ρεύμα δεν είναι "dispatchable": Δεν το έχεις όταν το θες, και μπορεί να το έχεις, ή να έχεις περισσότερο από όσο θες, όταν δεν το θες. Ηλεκτροδοτικά, το αιολικό ρεύμα είναι σχεδόν ΑΧΡΗΣΤΟ. Τυχαίο, μεταβλητό, και δεν αποθηκεύτεαι σε ποσότητα για ένα τρένο, ή ένα τρένο κάθε πρωί στις 6:30.
Και επειδή δεν είμαι ο μόνος φωστήρας στον κόσμο της ηλεκτροδότησης που το καταλαβαίνει αυτό πείτε μου, παρακαλώ, γιατί έχουν οι Άγγλοι πάνω από £10 δις να αγοράσουν τόσα αιολικά, και γιατί πληρώνουν περί το £1 δις τον χρόνο αιολικό καπέλο; Για να σώσουν τον πλανήτη; Ή είναι τόσο καλοί στο να διαφθείρουν πολιτικούς οι Ιμπερντρόλες και οι EDF και οι Enercon/Vests του κόσμου; Είναι, αλλά δεν φτάνει.
Η απάντηση είναι, μου φαίνεται, στην παρακάτω πρόταση:
A 2004 study by the Royal Academy of Engineering found that wind power cost 5,4 pence per kWh for onshore installations and 7,2 pence per kWh for offshore, compared to 2,2p/kWh for gas and 2,3p/kWh for nuclear. By 2011 onshore wind costs at 8,3/kWh had fallen below new nuclear at 9,6p/kWh, though it had been recognised that offshore wind costs at 16,9p/kWh were significantly higher.
Όταν δεν πηγαίνει το βουνό στον Μουχαμέτη, πηγαίνει ο Μουχαμέτης στο βουνό. Από τον καιρό της Θάτσερ σπρώχνουν πυρηνικά. Το "Ευρωπαϊκό" πλάνο ήταν και είναι πυρηνικό. Τα πυρηνικά πάντα είχαν πρόβλημα δημοσίων σχέσεων μετά το Three Mile Island και το Chenrobyl, και τώρα με την Φουκουσίμα. Τα πυρηνικά επίσης παράγουν φτηνό ρεύμα αλλά θέλουν και πολλά αρχικά κεφάλαια. Ο μόνος τρόπος να μαζευτούν και να αποπληρωθούν σε ήταν να ακριβύνει το ρεύμα. Τα αιολικά ακρίβυναν και ακριβαίνουν το ρεύμα. Πότε θα σκούζατε πιο πολύ; Για τετραπλασιασμό ρεύματος για πυρηνικά ή για αιολικά; Voilà! Και χωρίς CO2 που μάθατε να φοβάστε.
Ενδιαμέσως στήθηκαν και λίγα μηχανάκια για αρπαχτές, τόσο με τα αιολικά καθ' εαυτά, όσο με τους Πράσινους νοστράδαμους, οικολόγους, ζόμπυς κλπ.
Βρίσκομαι λοιπόν στην εξής περίεργη φάση. Θεωρώ τα αιολικά, αναμφίβολα, 100% ενεργειακή, περιβαλλοντική και οικονομική απάτη. Όχι 95%, 100%. Καταλαβαίνω απόλυτα την δυσκολία χρηματοδότησης μεγάλων έργων όπως ένα ή 10 πυρηνικά. Δεν είμαι καν αντι-πυρηνικός! Απλά θεωρώ το κάρβουνο ευκολότερο, απλούστερο και πολύ φθηνότερο, για μια χώρα σαν εμάς. Αλλά ούτως ή άλλως, δεν μας έχουν για πυρηνικά. Για τίποτα δεν μας έχουν. Περατσάδα κανενός αγωγού, και κανενός καλωδίου. Και σκουπιδότοπο να βάλουν ό,τι απούλητες σαβούρες έχουν και θα έχουν, γιατί τα αιολικά, στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν ξοφλήσει. Και κερατάδες, και δαρμένοι, και χωρίς ρεύμα.
Η είδηση (στην Αγγλία) είναι ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια για «Πράσινη Ανανεώσιμη Πυρηνική Ενέργεια»...
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Av2ntRco69c
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό είναι φόρος ευρωυποτέλειας. Η Σουέζ και η Βεόλια τριγυρνάνε την ΕΥΔΑΠ από την εποχή Σημίτη. Να χαιρόμαστε και την ευρωσημαία!
ΑπάντησηΔιαγραφή