Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013
Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, εξακολουθούν και έχουν το πιο ακριβό ρεύμα
http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/02/11/wind_and_solar_still_most_expensive_electricity_106886.html
Με βάση το levelized cost, δηλαδή το κόστος ανά μεγαβατώρα που θα παράξει μία ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην διάρκεια της ζωής της, λαμβάνοντας υπ' όψη αρχικά και τελικά κόστη, οι ΑΠΕ εξακολουθούν και είναι οι ακριβότερες.
Τα ηλιοθερμικά (που κάτι ΑΠΕτεώνες προωθούν για την Κρήτη) παράγουν εξωπραγματικά ακριβό ρεύμα.
Το αιολικό ρεύμα (όταν φυσάει) και το φωτοβολταϊκό (όταν έχει ήλιο) δεν έχουν αναγκαστικά υψηλό κόστος (άσε την τιμή που είναι η ταρίφα!). Απλά δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο συνέχεια, και για αυτό είναι ακριβά. Χαμηλή "διαθεσιμότητα" (πόσο ρεύμα παράγεται σε ένα χρόνο σε σχέση με την ονομαστική ισχύ). Η αιολική διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ είναι σχετικά υψηλή, 30%. Αυτό δεν σημαίνει ότι φυσάει πολύ δυνατά, που και που, αλλά φυσάει πιο "συνέχεια". Στην Ελλάδα, η αιολική διαθεσιμότητα όταν είχα δει ήταν περί το 22-24%. Το πρόβλημα της χαμηλής διαθεσιμότητας βελτιώνεται με αποθήκευση (πχ αντλησιοταμίευση), αλλά αυτό αυξάνει περαιτέρω το κόστος.
Προσωπικά εκτιμώ ότι το levelized cost πριμοδοτεί τα αιολικά, δηλαδή τα κάνει να φαίνονται πιο ευνοϊκά από στην πραγματικότητα. Το αιολικό ρεύμα "εγχέεται" χωρίς να υποκαθιστά το αντίστοιχο καύσιμο (συνολικά ή μερικά). Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις εκπομπές CO2 (που αυξάνουν με τα αιολικά στο δίκτυο). Έχει γραφτεί σε Ευρωπαϊκές περιπτώσεις, αλλά οι Αμερικανοί και to US DOE είναι με το levelized cost... Που να τα βάλω ο ταπεινός με το DOE... Αλλά τα βάζουν ...άλλοι.
Τέλος να επισημάνω ότι οι συγκρίσεις είναι για την Αμερικανική αγορά. Τα αιολικά εκεί είναι στα $80/MWhr, εδώ είναι €88/MWhr. Εκεί έχουν φτηνό αέριο και (σχετικά) ακριβό κάρβουνο με αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Και η αντίστοιχη Siemens λέγεται General Electric.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου