Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2 (και την αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμων) ακόμα και με αέριο


Προκύπτει από τα επίσημα διαχρονικά στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής στην Γερμανία 1) ότι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν μόνο από την αυξημένη χρήση αερίου και 2) ότι οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2. Αυτό σημαίνει και αύξηση κατανάλωσης (ή μη εξοικονόμηση) καυσίμων εξ αιτίας των ΑΠΕ. Το έχουμε ξαναδεί: Οι ΑΠΕ (και ειδικά τα αιολικά που είναι και διαλείποντα και μεταβλητά) προϋποθέτουν μεταβαλλόμενες εφεδρείες, που μειώνουν την απόδοσή τους και αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2. Επίσης, οι πρόσφατες εξλίξεις με (α) τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Γερμανία, (β) τις αντιδράσεις καταναλωτών και πολιτικών, και, προσθέτω εγώ, (γ) το ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μην υφίσταται, και (δ) ότι το CO2 μάλλον δεν είναι φταίχτης, δίνουν καινούργια διάσταση στο όλο θέμα των ΑΠΕ για κάποια Σωτηρία. Πολλά λεφτά, για κάτι που δεν κάνει αυτό που υποτίθεται θα έκανε, και που αν το έκανε δεν θα έλυνε ανύπαρκτο πρόβλημα!

Λίγη υπομονή με τα γραφήματα (μεγαλώνουν με κλικ), είναι πολλά, αλλά το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο...

http://www.science-skeptical.de/klimawandel/erneuerbare-energien-fuhren-zu-hoheren-co2-emissionen-einige-fakten/009260/


Η ηλεκτροπαραγωγή από το 1991 μέχρι το 2011.  Φαίνεται η κρίση του 2008, και η αύξηση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια.


Και οι λεπτομέρειες των ΑΠΕ: Αιολικά, βιομάζα, και, πρόσφατα, φωτοβολταϊκά.  Αυτά που ακούμε στις Πράσινες ειδήσεις. Μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην Γερμανία.


Εδώ φαίνεται πτώση στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή (χωρίς μείωση ηλεκτροπαραγωγής ) στις αρχές της δεκαετίας του '90 -- κλείσιμο αναποτελεσματικών (παλιών, μη αποδοτικών) εργοστασίων Ανατολικής Γερμανίας -- αύξηση των ΑΠΕ, ΚΑΙ αύξηση του αερίου μετά το 2005.


Σημαντική εξέλιξη ήταν η αύξηση της αποδοτικότητας των μονάδων. Μία σύγχρονη ανθρακική μονάδα έχει αποδοτικότητα 50%. Μία μονάδα αερίου διπλού κύκλου 60%. Η ονομαστική αποδοτικότητα των μονάδων στην Γερμανία ανέβηκε από 37,7% το 1990 σε 46,9% το 2011 (η συνεχής κόκκινη γραμμή). Ωστόσο, η μέτρηση της πραγματικής χρήσης καυσίμων δείχνει μεγαλύτερη χρήση από όση θα αντιστοιχούσε στην αυξημένη αποδοτικότητα μετά το 2002.  Η πραγματική αποδοτικότητα άρχισε να αποκλίνει, και να είναι μικρότερη από την ονομαστική. Οι μονάδες καίνε περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα έπρεπε βάσει των προδιαγραφών τους.


Εδώ φαίνεται η απόκλιση της πραγματικής από την ονομαστική αποδοτικότητα, παράλληλα με την αύξηση των ΑΠΕ.


Εδώ φαίνεται η θετική εικόνα της μείωσης των εκπομπών CO2 από ηλεκτροπαραγωγή.  Από 744 τόνους ανά GWhr το 1990 σε 563 τόνους ανά GWhr το 2010 Αυτή είναι η μείωση των εκπομπών που διαφημίζεται. Αλλά...,


Αλλά εδώ φαίνεται ο πραγματικός λόγος της μείωσης των εκπομπών CO2:  Πρώτον, η αύξηση χρήσης αερίου, και δεύτερον η αύξηση της αποδοτικότητας στην χρήσης αερίου. Και περισσότερο αέριο, και πιο αποτελεσματικό αέριο. Θυμάστε την προηγούμενη ανάρτηση με τις διάφορες μορφές υδρογονανθράκων;  Το αέριο είναι CH4, το κάρβουνο είναι ατέλειωτα CCCC και πού και πού κανένα Η, Ο... Το CO2 μειώθηκε λόγω CH4!


Πίνακας με τις εκπομπές CO2. Οι ΑΠΕ δεν είναι ακριβώς χωρίς εκπομπές από μόνες τους... Εγκατάσταση, απεγκατάσταση...


Αυτές είναι οι υπολογισμένες εκπομπές ανά πηγή καυσίμου. Είναι  ενδιαφέρον ότι οι υπολογισμένες εκπομπές έχουν την ίδια τάση, με αυτές που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο, οι επίσημες είναι περί τους 100 τόνους CO2 ανά GWhr υψηλότερες από τις υπολογισμένες.


Η απόκλιση αυτή των εκπομπών (υπολογισμένες και πραγματικές) αρχίζει να φαίνεται το 2007 που επιδεινώνεται η απόκλιση της αποδοτικότητας των μονάδων (από την εκτεταμένη παρουσία των ΑΠΕ). Δηλαδή οι ΑΠΕ μειώνουν την αποδοτικότητα από την βέλτιστη, και αυτό έχει σαν συνέπεια περισσότερη κατανάλωση καυσίμου που φαίνεται σαν περισσότερες από τις αναμενόμενες εκπομπές. (Να θυμίσω αντίστοιχο φαινόμενο στη Ιρλανδία!)

Η Γερμανική ενεργειακή πολιτική επιβολής αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας στο δίκτυο, όχι  μόνο ανέβασε τις τιμές, αλλά αύξησε τις εκπομπές. Ο εκσυγχρονισμός των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με πολύ λιγότερα λεφτά, θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα χωρίς τις ακριβές ΑΠΕ.


Η Αμερική, βέβαια, με φτηνό σχιστολιθικό αέριο, και μείωσε εκπομπές CO2 αφού υποκατέστησε κάρβουνο με αέριο, και επειδή το αέριο ήταν φτηνό και εγχώριο αύξησε, σχετικά, το ΑΕΠ.

Ευχαριστώ την ThW για το link και τον petrol head για διορθώσεις στην μετάφραση. Μετάφραση τεχνικών όρων και τέτοιου θέματος από το Google translate έχει ...περιορισμούς.

9 σχόλια:

  1. Ο όρος αποδοση είναι καλύτερος και πιο δόκιμος απο το αποτελεσματικότητα που ειναι αποκομμενο και απο τη θερμοδυναμική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ, τα άλλαξα... είναι λιγο "μαλιαρή" η μετάφραση, αλλά ίσως στην ΡΑΕ μιλάνε Γερμανικά, να το δούνε στο πρωτότυπο, χαχαχάχαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επείγον για τη μαρίδα του ένερτζιπρες:

    Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, τα συστήματα που βασίζονται στην ηλιοθερμία επεξεργάζονται την ακτινοβολία 24 ώρες το 24ωρο χαρακτηριστικό που τα καθιστά την πιο προηγμένη και αποδοτική λύση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και την ηλιοθερμική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής τον πιο ελπιδοφόρο τομέα ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο Ηλιοθερμικό Φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας είναι γεγονος!

    Oh yeah! Τα εγκαταλελειμμένα ηλιοθερμικά της Καλιφόρνιας έρχονται στην Αυλώνα Αττικής για να σας γεμίσουν ανείπωτα κέρδη.
    Δηλώσατε συμμετοχή.
    (suckers!)

    Ερώτηση: Αφού τα κέρδη είναι σίγουρα γιατί ο κάθε κύριος ξερωγωΜπίμπας θέλει να τα μοιραστεί μαζί μας και δεν τα κρατά για πάρτη του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ισπανογαλλικές πατέντες του '60 που ψάχνουν για κορόϊδα σε καιρούς κρίσεις. Περιραματικά παιχνίδια που κολλάνε σε βασικά, όπως αντοχή υλικών, ανυπαρξία πρακτικών βαλβίδων/βανών/δεξαμενών/σωλήνων. Μπούρδες που προϋποθέτουν ξεσκόνισμα καθρεφτων μερικών στρεμάτων. Τι να πω... Η ΡΑΕ θα έπρεπε να τα μπλοκάρει κατι τέτοια, αλλά η ΡΑΕ προωθεί οτι μαλακία τους φέρει ο υπάλληλος του Β, Λ, Κ, Μ, Π, Μπ, που έχει κατ ιδίαν προμήθεια να κάνει μαλακίες. Ναι, τα πιάνουν και στον ιδιωτικό τομέα. Πόσο πιο χύμα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, τα συστήματα που βασίζονται στην ηλιοθερμία επεξεργάζονται την ακτινοβολία 24 ώρες το 24ωρο. ...

    Οι αρχιαπατεώνες ρε!
    Πως τον λένε τον πιλότο στο αεροπλανάκι; Χέοπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν έχεις μεγαλύτερους καθρέφτες, και μεγάλες δεξαμενές με πολλή μόνωση λιωμένου αλατιού, αποθηκεύεις λιωμένο αλάτι που κυκλοφορείς με αντλία σε εναλλάκτη λιωμένου αλατιού και νερού, βράζεις το νερό, δουλεύει ο ατμοστρόβιλος κλπ. Πόσους καθρέφτες, πόσο αλάτι, πόσο θα κρατήσουν? Αν πληρώσουμε πολλά, αυτός που τα πουλάει θα μάθει.

    Είναι πιο καλός ένας σωλήνας από τον Τιτάνα του Κρόνου στον Άρη, και από εκεί σε εμάς, νβα καίμε αεάνο μεθάνιο από το διάστημα. Περίπου τέτοιου επιπέδου. Ή να μετακομήσουμε στον Τιτάνα να γλυτώσουμε την φασαρία

    Ελα ρε σπάϊραλ, κάποιος πλασιέ καίγεται να πουλήσει ή κάποιος υπάλληολς να αγορσάει το αφεντικό, να μοιραστουνε προμήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είδες το Φ.Α. ; Τι τα βρίζεις τα παληκάρια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγω? Στην Ελλάδα, αεριάδες και αιολικοί είναι η ίδια παρέα. Επιδοτούνται τα αιολικά, για να επιδοτείται το αέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αλλα δεν ξερω και τι εννοεις... αν εννοείς ότι το αεριο μειώνει CO2 σε σχέση με το κάρβουνο, λογικό δεν είνα? CH4 έναντι CCCCCCCCC. Με καθαρό υδρογόνο ακόμα καλύτερα.Να φέρουμε λίγο από τον ήλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή