Δευτέρα 6 Μαΐου 2013
4,5-5 GW κοντά στην Σινώπη
Λέει το Stratfor: 4,5-5 GW κοντά στην Σινώπη. Μετά την επιλογή των Mitsubishi, Itochu και την GDF Suez. Τέσσερις αντιδραστήρες Atmea 1.100 MW των Areva και Mitsubishi. Τις μονάδες θα τις λειτουργεί η GDF Suez και Τούρκος συνεταίρος. Το έργο είναι της τάξης των €17 δις. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και το σχέδιο είναι να λειτουργεί το 2023 (αν τελικά προχωρήσει).
Και η Ουγγαρία και η Σλοβακία συζητούν πυρηνικά με την Ρωσία.
Για την πυρηνική ενέργεια, και την Ιαπωνική τεχνολογία, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο. Για την Τουρκία τα ενεργειακά και γεωπολιτικά ωφέλη θα είναι τα ...αναμενόμενα. Η Τουρκία έχει υπογράψει για 4,8 GW στο Akkuyu με Ρώσους.
Και για να μην μπερδεύεστε... 4,5-5 πυρηνικά GW παράγουν ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, για 40+ χρόνια με μόνες διακοπές για συντήρηση, με διαθεσιμότητα 95+%. Ναι, έχουν ρίσκο, αλλά το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το ψυχολογικό. Το κάρβουνο (με σωστά φίλτρα) δεν έχει ρίσκο (εκτός εάν φοβάστε το αέριο της μπύρας, εμένα δεν με ενοχλεί), και είναι απλούστερο και με λιγότερα κεφάλαια μπροστά. 'Οσο για τα ...αιολικά, αυτά δεν έχουν ρίσκο αλλά είναι άχρηστα για ηλεκτροδότηση. Για τα 1,7 αιολικά GW που έχουμε μπήξει στην Ελλάδα, έχουμε δώσει περί τα 3 δις, δεν ηλεκτροδοτούν απολύτως τίποτα, κι ας δηλώνουν διαθεσιμότητα περί το 20% (ας μας πει η ΡΑΕ, αν τολμάει, πόσο καύσιμο μας γλύτωσαν -- μετρημένο, όχι με υπολογισμούς μαϊμούδες) και σε 15-20 χρόνια θα σαπίζουν, άχρηστα μνημεία στην ηλιθιότητα, την δουλοπρέπεια και την διαφθορά.
Akademik Lomonosov ή Flexblue και λύνεται το πρόβλημα και στην Ελλάδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήαααα.... μ'΄αρεσουν τα κόμπακτ, δεν έχουν πολύπλοκες κατασκευές, plug and play
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιχα και εικόνες (και τιμές) στο http://www.archaeopteryxgr.blogspot.gr/2010/04/blog-post_2073.html
(Υποψιάζομαι ότι είναι πολιτική εκδοχή κινητήρων ...αεροπλανοφόρων). Και υποψιάζομαι ότι με το κόστος 2.000 αιολικών παίρνεις ένα, αλλά ποιός θα πάρει την μίζα? Με την ΙΑΕΑ κέρβερο?
Απίστευτο. Βρέθηκε η λύση στην αβεβαιότητα της ηλεκτροπαραγωγης απο ΑΠΕ!Οι ηλεκτρικες συσκευες θα έχουν ενσωματωμενο μηχανισμο απενεργοποιήσης ο οποιος θα τίθεται σε λειτουργία αυτοματα όταν η παραγόμενη ισχύς δεν επαρκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήFridges, washing machines and other electrical goods could be switched off automatically in British homes without the owners’ consent under EU proposals to help power stations meet demand for electricity.
http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/10023508/Fridges-could-be-switched-off-without-owners-consent-to-reduce-strain-on-power-stations.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2315863/Big-brother-switch-fridge-Power-giants-make-millions--pay-sinister-technology.html
Πληρώνουμε για να μην έχουμε ρεύμα, και θα ξαναπληρώσουμε για να βάλουμε τις εξυπνες συσκευες και τους έξυπνους μετρητές. Πανέξυπνοι οι Γερμανοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣινώπη, Ακούγιου:
ΑπάντησηΔιαγραφή- Γιγαντιαία power plants, δεν ξέρω αν βρίσκονται κοντά στα κέντρα φορτίων της χώρας.
- Δυσθεώρητο κόστος κτήσης. Η Τουρκία τρέχει πολύ τελευταία και μπορεί να σκοντάψει. Η "ανάπτυξη" δεν είναι εσαεί.
- Σεισμογενής χώρα (ρήγμα Ανατολίας κλπ) με την εκ των πραγμάτων απαιτούμενη διαστασιολόγηση με μεγάλους συντελεστές ασφάλειας, αλλιώς ... γειά σας. (και γειά μας)
Για την αντιπαραβολή των πυρηνοηλεκτρικών με την διεσπαρμένη παραγωγή των ελληνικών ΑΠΕ, δες το (όχι και τόσο πια) παράδοξο:
Τα καβούρια του διαχειριστή δικτύου στη Σκωτία πληρώνουν για να σταματήσουν οι Α/Γ.
spiral, και το Stratfor αναφέρει το "τρέχει πολύ και μπορεί να σκοντάψει" (ευγενικά) και δύο φορές αναφέρει το "εάν γίνει".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα γίνει! Γιατί? Την τελευταία λέξη στα πυρηνικά την έχει η Αμερική. Και η Αμερική λέει "Yok." Καμία αμερικανική εταίρεια δεν προσήλθε στον διαγωνισμό... Δεν ξέρω τι θα γίνει με το Akkuyu, το οποίο είναι κατ' ουσίαν, μια ρωσική "βάση." Μπορεί και να προχωρήσει, εάν ναί, σίγουρα πιο αργά απ ότι νομίζουν οι Τούρκοι. Η Τουρκία έχει δρόμο, πολύ δρόμο, μπροστά. Και με τις βλακείες που έκανε στη Συρία (και όχι μόνο), μάλλον προς τα πίσω θα πάει το επόμενο διάστημα. Τα πυρηνικά είναι για πολύ σοβαρούς παίχτες και όχι για τον οποινδήποτε, σίγουρα όχι γι αυτούς που δεν είναι στο club, ή πολύ κοντά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρεπιμπτόντως, αυτό που υπεγράφει με τον Ιάπωνοα πρωθυπουργό είναι συμφωνία τεχνικής συνεργασίας, όχι ανάθεση έργου. Αλλά από μεγαλοστομίες οι Τούρκοι πολιτικοί ξεπερνούν και τους δικούς μας....
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω ότι οι Ιάπωνες έχουν αγοράσει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Westinghouse και της Babcock.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως, οι Ιάπωνες τις αγόρασαν, και η GE είναι με τη Hitachi. Ομως, exports controls, licensing, financing facilities etc stay με τον θείο Σάμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήλες για αυτό να είναι ποκαρισμένοι οι Γερμανοί και να λένε ότι δεν θέλουν πυρηνικά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Γερμανοι κοροιδευουν κανονικά τον κόσμο. Οσα δεν φτάνει η αλεπού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως, δεν πρόκειται για καμιά σοβαρή δύναμη, φτωχοδιάβολοι είναι, φόρου υποτελής στην Αμερική... Τη ζημιά την κάνουν, δεν το συζητάμε. Ομως, σε τελευταία ανάλυση είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους επιβάλει ο θείος Σαμ, παρά τις κουτοπονηριές και τα δήθεν.. Στο θέμα της Ελλάδας, ο θείος τους στρίμωξε, έκαναν στροφή 180 μοιρών. Και η Ελλάδα θα πάει προς τα πάνω τάχιστα. Στο θέμα της ενέργειας κρύβονται πίσω από τους Ρώσσους (αέριο, εξαγωγές μηχανών), τους Γάλλους (πυρηνικά) και την Ευρώπη (δίκτυο). Οταν έρθει η ώρα, και αφού θα έχουν πουλήσει τις σαβούρες τους (ΑΠΕ) σε αφελείς θα κάνουν την κολοτούμπα...