Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ναι μεν έχει, αλλά...


http://www.naturalgaseurope.com/greece-natural-gas-reserves

Η Ελλάδα ίσως έχει περί τα 4,7 τρις κυβικά πόδια φυσικό αέριο, και η Κύπρος και το Ισραήλ άλλα 4,5 τρις, που εάν είναι έτσι, αντιπροσωπεύουμε όλοι μαζί το 50% των αναγκών της "Ευρώπης" για τα επόμενα 30 χρόνια, και επομένως χρειάζονται και αγωγοί. Το Αζερμπαϊτζάν λένε έχει περί τα 0,9 τρις.

Αυτά ενοχλούν την Τουρκία που αυτή θέλει να είναι ο δίαυλος των ενεργειακών αναγκών της "Ευρώπης". Και, φυσικά, ο βασικός ενοχλούμενος είναι η Ρωσία που αυτή θέλει να είναι ο τροφοδότης, δηλαδή αυτός που ενοχλείται από την Ρωσία, δηλαδή καταλαβαίνετε... Και (όπως λέει το άρθρο) θα είναι θέμα κόστους, και το κόστος θα εξαρτάται και από την υποδομή των αγωγών, και αυτή την έχουν ήδη οι Ρώσοι. Άρα θέλουμε να ακριβύνει το αέριο για να χρηματοδοτήσει τους αγωγούς, αλλά να μην ακριβύνει το αέριο.

Το αέριο είναι ένα θαυμάσιο καύσιμο, όσο υπάρχει, εάν μπορείς να το μεταφέρεις. και μόνο με αγωγούς μπορείς να το μεταφέρεις, και οι αγωγοί προϋποθέτουν 1) σταθερή και πολλή ζήτηση (να γιατί σκίζονται να μας πείσουν ότι πρέπει να καίμε αέριο για ρεύμα -- από τον καιρό των Κοπελούζου-Γκαζπρόμ-Μονάδα Φλώρινας π.χ., αλλά ...περασμένα-ξεχασμένα, τώρα έχουμε ...άλλα) και 2) φιλικά και σταθερούτσικα κράτη ή κρατίδια για χώρο διέλευσης. Και οι αγωγοί δεν αρέσουν στους LNGάδες, αλλά αρέσουν στους σωληνάδες. Μύλος.

Στην κατά τύχη προφητική ανάρτηση με την Μισσιρλού, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι τα αστειάκια με τα αέρια στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν γνωστά από τουλάχιστον το 2009. "122 τρις" κ.π!  Και ο σταθμός αερίου στην Θράκη...  Και μάλλον από το 2000. Ποιόν πούστη συμφέρει η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το έχετε ποτέ σκεφτεί;

6 σχόλια:

  1. Βέβαια και το αρχικό άρθρο κρατάει σοβαρές επιφυλάξεις για την ποσότητα και την εκμεταλλευσιμότητα των κοιτασμάτων:
    Nevertheless, the critics cite that it is too early to make estimations on possible reserves, noting the Greek Administration is looking "boost" its political profile in US, so as to elevate the importance of the country as a source of substantial amounts of hydrocarbons.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όπως πάντα, ό,τι γράφεται, μεταφέρει την ατζέντα αυτού που το γράφει... Εγω δεν έχω ιδέα εάν και πόσο αέριο υπάρχει, αλλά ξέρω ότι ευχαρίστως θα το έπαιρναν οι "Ευρωπαίοι" αν τους πληρώναμε και κάτι για τα έξοδα, και ευχαριστως οι Ρώσοι δεν θα το άφηναν να βγει ή να μεταφερθεί, ή να ρίξει τις τιμές, και ευχαρίστως οι Αμερικάνοι θα έβλεπαν να πέφτουν οι τιμές και οι όγκοι του Ρώσικου, αλλά όχι πάρα πολύ... Μύλος. Μεγάλο Παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά ούτε κι εγώ. Εικασίες κάνω. Αλλά και έτσι να είναι, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε εμείς για ηλεκτροπαραγωγή κλπ και την περίσσεια να την πουλάμε;
    Τι είπα τώρα, κάτι λογικό, ε; Το λέει ακόμα και ο δεξιός που σχολιάζει στο αντινιούζ;
    Ελα όμως που αυτό δεν ισχύει στην εποχή της θεοποίησης του κεφαλαίου. Ισχύει το "δως το στο θείο" και φτιάξε του μαζί και τον αγωγό, για να μην σπαταλά φράγκα. Άιντε να δουλέψει και κάνας άνεργος Έλληνας μηχανικός σωληνάς για 3-4 χρόνια!
    Για περισσότερες πληροφορίες ρώτα κατά τη Νιγηρία μεριά. Έχουν κι αυτοί εδώ και χρόνια το δικό τους σαξές στόρι.

    Άσχετο: Θα' παιζες τέταρτος πόκα με αυτά τα καϊνάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν παίζω "τυχερά" "παιχνίδια". Τους φόρους που πληρώνω τους πληρώνω με το ζόρι, εθελοντικούς φόρους δεν ξέρω, φόρους με προμήθεια στον εισπ΄ρακτορα δεν γουστάρω, ιδίως εάν ο εισπ΄ρακτορας κοιτάει να ρεφάρει τις άλλες τρύπες του από τα ποσοστά. ΜΗΝ παίζεις Προ-πο, ή ότι αλλα σκατά πλασάρει ο ΟΠΑΠ για ψυχαγωγία. Φόρος είναι. Επένδυση με αρνητική απόδοση (που εκμεταλλεύεται το όνειρό σου για ένα δώρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείται ότι έχω να τους ακουμπήσω έστω και μια δραχμή πάνω από 25 χρόνια. Τρελαίνομαι όμως να βλέπω π.χ. τον καθαριστή τζαμιών στο διάλειμμά του να παίζει στοίχημα!
    (άιντε να πείσεις για άλλα πράματα τέτοιους ανθρώπους ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή