Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Με πολλά αιολικά, και θα ακριβαίνουμε το ρεύμα και δεν θα έχουμε ρεύμα
http://www.theregister.co.uk/2013/10/15/lights_out_across_europe_capgemini_warns/
Μία ηλεκτροπαραγωγική μονάδα αερίου χρειάζεται να δουλεύει περίπου στο 57% της δυναμικότητάς της για να είναι οικονομικά βιώσιμη. Το αέριο από μόνο του, αν και ακριβό, είναι "καθαρό" καύσιμο, δηλαδή δεν εκπέμπει σωματίδια και διοξείδιο του θείου (SO2). Και από την χημική του σύνθεση (περίπου CH4) εκπέμπει σχετικά λιγότερο CO2 που ενδιαφέρει τους μανδαρίνος της ΕΕ και το λόμπυ του αερίου. Αλλά, με ητν προτεραιότητα και την υπερβολική επιδότηση των ΑΠΕ, οι ΑΠΕ εκτοπίζουν το αέριο, το οποίο όμως χρειάζονται για εφεδρεία.Οι μονάδες αερίου γίνονται αντιοικονομικές, και ή ζητάνε ...Μ.Α.Μ.Κ., ή απλά, κλείνουν. Αυτό έχει δύο συνέπειες: (α) στον βαθμό που οι μονάδες αερίου υποκατέστησαν μονάδες κάρβουνου, δημιουργείται έλλειψη διαθέσιμης ισχύος, κοινώς αυξάνεται ο κίνδυνος για blackout -- αυτό φωνάζουν όλοι οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών "ΔΕΗ". Οι μονάδες αερίου ήταν η ισχύς αιχμής. Χωρίς ισχύ αιχμής, blackout σε ώρα αιχμής. (β) Στον βαθμό που οι ΑΠΕ εξακολουθούν να υπάρχουν, αναγκάζουν τις μονάδες κάρβουνου να δουλεύουν σαν εφεδρεία, στην θέση του αερίου, που σημαίνει διπλά αυξημένες εκπομπές, αφού οι μονάδες κάρβουνου δεν προσφέρονται για "ανεβοκατεβάσματα" και απλά ...καίνε περισσότερο.
Αυτές είναι δύο από τις συνέπειες της πιο σημαντικής στρέβλωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, της επιδότησης και προνομιακής προτίμησης των ΑΠΕ, που καθ' εαυτές είναι αναποτελεσματικές και ακριβές. Και, αυτό ήταν και είναι γνωστό (η Ε.Οn το λέει από το 2005, δείτε και την συνέχεια παρακάτω, από το 2009). Το καινούργιο είναι ότι οι πολλές ΑΠΕ οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για blackout. Απλούστατα: Δεν υπάρχουν όταν τις χρειάζεται το δίκτυο, έχοντας εκτοπίσει την συμβατική ισχύ αιχμής. Για αυτό λέω ότι ακόμα κι αν έχουμε ή βάλουμε αέριο, θα είναι φθηνότερο από μόνο του, χωρίς ΑΠΕ...
http://www.theregister.co.uk/Print/2009/07/22/wind_intermittency_study/ Με βάση μοντέλο προσομοίωσης του Αγγλικού και Ιρλανδικού δικτύου, η μελέτη του 2009 έδειξε ότι΄με πολλά αιολικά, θα μεγάλωνε ο κίνδυνος blackouts, αλλά θα υπήρχαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Δεν συμφέρει, και κανε΄νας δεν θα φτιάχνει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για να παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσάει. Και συχνά, δεν φυσάει, σε μεγάλα διασυνδεδεμένα δίκτυα... Όσο για αποθήκευση... Μπορούμε να μιλάμε για αποθήκευση για λίγες ΑΠΕ, για μικρό ποσοστό της κατανάλωσης... Για πολλές ΑΠΕ και μεγάλο ποσοστό; Χώρια το κόστος...
Φτηνό το ρεύμα όταν φυσάει... Όταν δεν φυσάει; Κι όταν φυσάει και έχεις πολλά αιολικά; Κι όταν δεν υπάρχουν εφεδρείες επειδή δεν ...συμφέρουν;
Δείτε και την αρχική μελέτη του 2009: Pöyry, Impact of Intermittency
Λάλα το Λαλάκη:
ΑπάντησηΔιαγραφήBlackout Britain? National Grid warns risk of power shortages this winter is highest in decade
Το ίδιο αλλά με ένα δηκτικό σχόλιο από "στέλεχος":
Speaking on the issue, Angela Knight, chief executive of Energy UK, an organisation which represents energy companies, said a 5% margin was evidence that more investment is needed in the sector.
“This is not scaremongering. What we need right now is clear, pragmatic energy policy to keep energy affordable, long-term certainty to attract vital investment and the necessary back-up to ensure we have energy security when and where it’s needed,” she said.
Και φυσικά, κανείς δεν ομιλεί για τα πεπαλαιωμένα πυρηνικά της Εγκλαντέρας και τα κόστη διαχείρισης των αποβλήτων, που κάποια στιγμή θα βγουν κι αυτά στην επιφάνεια επιμεριζόμενα στο κόστος του ρεύματος.
"Σκάψτε, κάνει καλό."
(ο Άρθρουρ Σκάργκιλ πίνοντας τη χλιαρή μπύρα του)
Διαβάζοντας τα των ενεργειακών, βλέποντας την ενεργειακή ένδεια που πλησιάζει σε συνδυασμό με την υπερεπάρκεια διάθεσης διαφόρων μορφών πρωτογενούς ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή (σχάση, κάρβουνο, ΦΑ, ΑΠΕ) και απ' την άλλη βλέποντας τις απανωτές πια διακοπές παροχών ρεύματος, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε μεγάλους καταναλωτές λόγω χρεών (μια βόλτα από την Ανατολική Αττική, όπου οι παροχές μέσης τάσης της ΔΕΗ αποξηλώνονται μαζικά λόγω επικινδυνότητας από τα συνεργεία της, λόγω της λεηλασίας των υλικών των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των κατασχεθέντων και εγκαταλελειμμένων πλέον κτιρίων, θα σε πείσει) με πείθει για το success story του καπιταλισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλάτε, μην ντρέπεστε! Αν σας αρέσει, τουλάχιστον απολαύστε το!
Αλλά, ζεστό μπάνιο μπορεί να μην έχει μετά.
Το ωραίο είναι ότι, όλοι οι κήνσορες του καπιταλισμού έχουν βάλει όλους τους αντίθετους στη γωνία και σε αναλογία 10:1 κάνουν bulling φωνάζοντας, να αποδείξουμε ότι, ο γάιδαρος δεν πετάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαι φυσικά ακόμα περιμένω το εναλλακτικό καθαρό καύσιμο για αδιάλειπτη ηλεκτροπαραγωγή.
ΑπάντησηΔιαγραφή(πλην του κρυπτονίτη, δεκτές όλες οι εναλλακτικές)
το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι ότι αυτό που γίνεται δεν είναι καπιταλισμός είναι λεηλασία, και η δήθεν "απελευθέρωση" είναι όσο οξύμωρη όσο το arbeit macht frei. Φράι,΄σίγουρα μόνο που αυτό που γερμανικά σημαίνει ελέυθερος, αγγλικά σημαίνει τηγανισμένος, χαχαχάχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν μέρει θα συμφωνήσω μαζί σου. Πλέον δεν τηρούνται πια ούτε τα προσχήματα που "επίτασσε" το Κοινωνικό Συμβόλαιο. Κάλλιστα το κεφάλαιο θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη του, το χρηματιστηριακό κεφάλαιο θα δεχόταν να φόρο τύπου Τόμπιν, θα μπορούσαν να κρατήσουν μια τύποις κεϋνσιανή πληθωριστική λογική με αποτέλεσμα ευχαριστημένους πελάτες αλλά και εργαζόμενους, με σχετικά χαμηλή ανεργία και την όποια ανάπτυξη. Ελα όμως που ο μπάρμπα Κάρολος επιβεβαιώνεται:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πριν απ' όλα, η αστική τάξη παράγει τους ίδιους τους νεκροθάφτες της."
Κάποιοι στην Αγγλία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία θα στενάξουν, θα περικόψουν και στο τέλος θα κλείσουν.
Το πρόσχημα; Το ρεύμα είναι ακριβό και δεν χρηματοδοτούν οι τράπεζες. Ποιο θα χαρούν; Οι πρώην "σύμμαχοί" τους αυτοί που στον πόλεμο θ' αντέξουν γιατί είτε κάνουν ντάμπιγκ, είτε έχουν καβάτζες, είτε στήριξη, είτε όλα αυτά μαζί. Ηδη και η Κίνα γίνεται "ακριβή".
Παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Εμεις τα βλεπουμε γιατί η "ανάπτυξή" μας ήταν επίπλαστη. Οικοδομή, εμπόριο, υπηρεσίες.
Ετοιμάσου και για τα χειρότερα.
Για όλους!
http://abcnews.go.com/Health/wind-turbine-syndrome-blamed-mysterious-symptoms-cape-cod/story?id=20591168
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.liveleak.com/view?i=314_1383318524
ΑπάντησηΔιαγραφή