Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013
Οι ΑΠΕ καθιστούν αντιοικονομική και μη βιώσιμη την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (και από αέριο) που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν
http://www.reuters.com/article/2013/10/02/column-wynn-power-renewable-idUSL6N0HR1AQ20131002
Το έχω πει κατ' επανάληψη και χαίρομαι που το βλέπω και σε ... πιο σοβαρά ΜΜΕ: Τα αιολικά και οι ΑΠΕ, γενικά, όχι μόνο δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα (λόγω τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος που δεν αποθηκεύεται), αλλά όταν υπάρξουν σε κάποιο ποσοστό μεγαλύτερο από το ασήμαντο, κάνουν και ζημιά στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν). Επιδοτούμε κάτι που καταστρέφει την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή που όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει.
Οι ΑΠΕ είναι τυχαίες και μεταβλητές. Όσο είναι μικρό ποσοστό ενός δικτύου, δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά ούτε και συμβάλλουν σε οποιαδήποτε ηλεκτροδότηση. Απλά ..υπάρχουν. Όταν όμως αποτελούν σημαντικό ποσοστό του δικτύου, αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες να λειτουργούν και αυτές μεταβλητά και τυχαία, δηλαδή να "κόβουν" όταν φυσάει, και να "επιταχύνουν" όταν δεν φυσάει. Αυτή η επιβράδυνση-επιτάχυνση, υπολογίστηκε σε μελέτη στις ΗΠΑ ότι κοστίζει ένα πρόσθετο 2-5% στα λειτουργικά έξοδα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που αναφέρθηκε σαν "ανεκτό".
Όμως, η απλή φθορά και αναποτελεσματικότητα στην τυχαία και μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων δεν λαμβάνει υπ' όψη τις πολύ μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές από την μεταβλητή λειτουργία. Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν σχεδιαστεί για συνεχή ή περίπου συνεχή λειτουργία επιβαρύνονται και οικονομικά όταν δεν λειτουργούν σταθερά, παύουν να είναι βιώσιμες και ...κλείνουν. Αλλά επειδή δεν μπορούν αν υπάρξουν χωρίς αυτές τις συμβατικές μονάδες, απλά οδηγούνται και αυτές σε ...επιδοτήσεις (ο καθ΄ημάς Μ.Α.Μ.Κ, ή ό,τι τον βαφτίσουν).
Τα φωτοβολταϊκά έχουν μεγάλη μεταβλητότητα, που όμως δεν δημιουργεί μεγάλα τεχνικά προβλήματα, επειδή είναι σχετικά προβλέψιμα. Τα αιολικά δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, επειδή εκτός από μεταβλητά είναι και τυχαία και προϋποθέτουν περισσότερες εφεδρείες και θερμές εφεδρείες.
Το πρόβλημα το υφίστανται σοβαρά και οι μονάδες αερίου, που θεωρητικά είναι καλύτερες για εφεδρεία, αφού και αυτές λειτουργούν με συμβόλαια προμήθειας αερίου που δεν αντέχουν και δεν επιτρέπουν μεγάλες μεταβολές.
Έτσι έχουμε το αδιέξοδο οξύμωρο των ΑΠΕ, που έχουν χαμηλό ή και μηδενικό μεταβλητό κόστος (τσάμπα "καύσιμο, αλλά υψηλό σημαντικό κόστος (κόστος κεφαλαίου), να εκτοπίζουν και να καθιστούν προβληματικές τις συμβατικές μονάδες που έχουν υψηλό μεταβλητό κόστος (αλλά χαμηλότερο συνολικό κόστος), και που όμως έχουν ανάγκη, γιατί οι ΑΠΕ από μόνες τους ούτε μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν προβλέψιμα, συν αποσταθεροποιούν ή ψήνουν δίκτυα.
Και, προσθέτω εγώ, υπό μορφή πρόβλεψης, θα ψάχνουν ρυθμιστικούς τρόπους να λύσουν το οξύμωρο, αλλά το οξύμωρο λύνεται μόνο με ένα τρόπο: Τέρμα στις ΑΠΕ. Πού το ξέρω; Μα ποτέ, από το 1900, δεν υπήρξαν βιώσιμες οι ΑΠΕ και το μόνο που πραγματικά άλλαξε είναι ο τρόπος αναγκαστικής και προτιμησιακής επιδότησής τους. Και τσάμπα να είναι οι ΑΠΕ, με μηδενικό συνολικό κόστος (που δεν θα είναι) πάλι είναι προβληματικές για τα δίκτυα και την ηλεκτροδότηση. Μόνο εάν γίνει τσάμπα η μεταφορά και η αποθήκευση ρεύματος... Αλλά αυτό είναι επιστημονική φαντασία.
Άμα στα στάξουν στη τσέπη, "πιστεύεις" πια τα πάντα, έτσι η ανατροπή της επιστήμης γίνεται κανόνας:
ΑπάντησηΔιαγραφή“Rational arguments don’t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.”
Gregory House, M.D. Season 4, Episode 2, The Right Stuff
http://www.nationofchange.org/groundbreaking-report-calculates-damage-done-fracking-1380897256
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοι η εστω ολοι συμφωνουμε με την αποψη αυτη . Ειναι κατανοητο οτι πρεπει να υπαρξει και προταση . Η προταση σου ειναι να κλεισουν οι ΑΠΕ . ΟΚ . αυτο δεν ειναι προταση ειναι καταγγελια . Τι πρεπει να κανουμε με το 20/20/20 ? πως βλεπεις τη συνεχεια ? προς τα που πρεπει να στραφουμε ? λιγνιτη ? ανθρακα / τι ?
Ευχαριστω
@3:02 μ.μ.:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάπτυξη εγχώριων πρωτογενών μορφών ενέργειας (λιγνίτης, νερό - όσο απ'το τελευταίο έχουμε για ηλεκτροπαραγωγή) έπειτα το εισαγόμενο ΦΑ για τις αιχμές φορτίου και ανάπτυξη διασυνδέσεων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα για ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ντίζελ για ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά καθώς και μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Οι διασυνδέσεις με τους γείτονες φτάνουν και περισσεύουν για τα συνήθη τράνφερ ένθεν - κακείθεν ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κυριότερο: Δημόσιες επενδύσεις στην ενέργεια με γύρισμα της ΔΕΗ σε καθετοποιημένη μορφή σε ηγετικό ρόλο, λόγω τεχνογνωσίας, χωρίς ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και αεριτζήδες τρίτους εμπόρους στυλ Ενέργκα, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για την αποκατάσταση εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων ειδικά αυτών που βρίσκονται κοντά σε αστικά ή ημιαστικά κέντρα.
Κατάργηση των λεοντείων συμβάσεων τρίτων ηλεκτροπαραγωγών (ΕΝ.ΘΕΣ. Αλουμίνιο, Θίσβη) και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους: Ή ηλεκτροπαραγωγή για ιδία χρήση και η περίσσεια στο δίκτυο, ή πώληση της ΗΕ σαν ανεξάρτητος παραγωγός σε ενιαία τιμή στο διασυνδεδεμένο δίκτυο. Κατάργηση άμεσων επιδοτήσεων σε τρίτους και πλεονεκτημάτων ιδιωτών παραγωγών έναντι της ΔΕΗ.
Πλήρης κατάργηση ΟΤΣ κλπ μπλαμπλα αρκουδιών που έκαναν την ΗΕ χρηματιστηριακό προϊόν.
Επένδυση στην πραγματική τεχνολογική έρευνα και όχι στην ζαβή καινοτομία των "απλικέισο" με πίστη στους νέους μηχανικούς, ερευνητές και τεχνικούς που δεν έχουν ακόμα διαβρωθεί απ' το ΑΠΕτζίδικο λόμπι, γενόμενοι πωλητές εξοπλισμού προς όφελος ξένων. Τα πολυτεχνεία μας είναι απ' τα πλέον αξιόλογα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν χρειάζονται απαξίωση προς όφελος των κάθε μορφής "κόλετζις" παραγωγών ηλιθίων πλασιέ.
Αυτά τα ολίγα!
Τι θέλεγες αν τα τρία εικοσάρια τα χών@με στον κ@λο του Μπ@ρόζο ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ νηστικός καρβέλια ονειρεύεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να υπήρχε έστω και μια μικρή πιθανότητα να γίνουν όλα αυτά.
Δεν υπάρχει ο λαός και συνεπώς ούτε και οι πολιτικοί για να τα
κάνουν πράξη. Ξέρω είναι απαισιόδοξη στάση αλλά βλέπω την
πραγματικότητα καθημερινά.
Εν πάσει περιπτώσει τις απόψεις σου τις συμμερίζομαι.
3:02, το 20-20-20 είναι μια μαϊμού που με τα Υ/Η μέσα και με τα όσα φ/β την ικανοποιούμε εδώ και καιρό. Κατά τα λοιπά, συμφωνώ με τον 7:22 για το που πρέπει να βάλουμε το 20-20-20
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητε Spiral Architect , η αποψη σου περι ΗΕ ειναι επιπεδου καφενειου . Εχεις δοκιμαση να "φερης" ΗΕ απο τα γειτονικα κρατη να δης ποσο κοστιζη στη πορτα του εργοστασιου ? Ποια ειναι τα πραγματικα αποθεματα λιγνιτη που μπορουν να αξιοποιηθουν ? διαβασε την μελετη που εγινε για τη ΔΕΗ απο διεθνη εταιρια πρωτα . Εχεις δει τα οικονομικα αποτελεσματα της ΔΕΗ ? βασικα κοιτα το Balance Sheet .
ΑπάντησηΔιαγραφήArchaeopteryx πολυ επαγγελματικη η απαντηση σου . ΔΕν περιμενα και τιποτα καλυτερο . Καταρες και μαγκιες
έχουμε δώσει περί το 3-4 δις για αιολικά και δεν ξέρω πόσα (τούλαχιστον άλλα τόσα ++ για φωτοβολταϊκά). Δηλαδ΄ξ κάποιοι τα έχουν δώσει και εμείς πληρώνουμε τα δάνεια συν το όποιο κέρδος του ΑΠΕτζη. Ενεργειακά πεταμένα λεφτά. Τα αποτελέσματα στα δελτία ειδήσεων. Το 20-20-20 είναι μία πονηρια όπου άλλοι μετράνε τα Υ/Η και εμείς όχι. Εσύ λάδωσες τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να μπλοκάρουν τα λιθανθρακικά; Ξέρεις ότι τα κάρβουνο είναι φτηνό και απ΄ροσκοπτο; Ρώτα τους Γερμανούς. Αύξησαν τις εισαγωγές κάρβουνου για να έχουν ...ρεύμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ θα έχεις φτηνό αέριο στο μέλλον; Και θα στο δίνουν να το καις για ισχύ βάσης; Σοβαρέψου.
Και το συμπέρασμα ότι οι ΑΠΕ βλάπτουν ΚΑΙ τις μονάδες αερίου είναι τκεμηριωμένο σε ΗΠΑ, Γερμανία και εδώ. Όσο και να χτυπιέσαι είναι και αυτό στις ειδήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα οσα λετε για τις ΑΠΕ και τα ΦΑ ειναι σωστα , τεκμηριωμενα και χιλιοειπωμενα . Ποια ειναι η προταση ?Το καρβουνο που οντως εισαγη η Γερμανια εχει καποια ποιοτικη σχεση ( σε Kcal/Kgr ) που εχει ο ελληνικος Λιγνιτης ? Κτυπιεμαι οπως λες γιατι προσπαθω να σωσω την επιχειρηση μου ψαχνοντας να βρω λυση για το κοστος ΗΕ . Ειναι ευκολο να κανης κριτικη ( ποτε ομως στα χαλια της ΔΕΗ )αλλα η προταση που ειναι ?
ΑπάντησηΔιαγραφήγια ισχύ βάσης στην Ελλάδα, θα έλεγα ή λιγνίτη (εάν έχουμε, που θα έχουμε, αλλά δεν δηλώνω ειδικός που, πόσο κλπ -- λογικά με την "απελευθέρωση" αυτό που ήταν δημόσιο, κοινοκτημοσύνη, προίκα, θα πάψει να είναι) ή εισαγομενο καρβουνο. ΔΕΝ είναι ακριβό και υπάρχουν αρκετά ελληνόκτητα πολοια για μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση με φίλτρα, αποθειωτές κλπ. Υπάρχει και κυριλέ τεχνολογία για κάυση σε αμηλότερες θερμοκρασίες για έλεγχο ΝΟχ, αλλά θα έλεγα δεν αξίζει το κόστος, για εμάς. Αν δεν είμαστε φτωχοκακόμοιροι, θα έλεγα και την απαγορευμένη λέξη που αρχίζει από "π" -- αν υπάρχουν εμπορικές μονάδες κόμπακτ των 300... Αν. Για αιχμή, νερά, και άντε, αέριο. Αεριο για ισχύ βάσης το θεωρώ παλαβό, ακόμα κι αν είμαστε Κατάρ, που δεν είμαστε. Ισχύς βάσης χωρίς βιομηχανία μπορεί και να μην στέκει. Χρειαζόμαστε την βιομηχανία για φτηνό ρεύμα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο -- επειδή η βιομηχανία θέλει ισχύ βάσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ημουν φιλόδοξος θα έστηνα ένα πραγματικό project finance με τις 2-3-4 ηλεκτροβόρες βιομηχανίες για μία μονάδα των 600-900.
Περί το 2000, ξένη εταιρία κάρβουνου ΕΧΤΙΖΕ την μονάδα (πχ 600-600) με 20ετή σύμβαση τροφοδοσίας της. Με ένα μπακαλοτέφτερο, αυτά μετριόύνται.
Σε κάθε περίπτωση, οι ΑΠΕ ειναι μια ενόχληση, καλές για αρπαχτή, αλλά σε καιρό φτωχειας μπορεί οι αρπαχτές να έχουν ...συνεπειες.
Κοστος σημερα ανθρακα $82 + $ 25 μεταφορικα , ξεχασε το . Ολοι η ΥΤ ειναι 900 ΜW ( βγαλε το ΑΕ περιπου 600 ΜW ) και το 2013 περιπου 2,2 εκατ MWHRs και οι περισσοτερες δουλευουν μονο νυκτα ( πανε τα 24ωρα μεγαλεια ) ,που θα πουλας την ημερα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήH compact ειναι μια καλη λυση , αλλα δεν υπαρχει νομοθετικο πλαισιο .
Ναι καποτε οι γερμανοι εκαναν τετοιες προτασεις , τωρα λογω της σταδιακης μειωσης λειτουργιας των πυρηνικων ( σιγουρα χρηματα ) δεν εχουν χρηματα για τετοιες λογικες
ΔΕΝ έχω στοιχεία για το κόστος του κάρβουνου, αλλά ένα σωρό μπαλκ κάριερς άλωνιζουν ψάχνοντας για φορτία. Νομίζω ότι αν το κάρβουνο είνι φτηνότερο από το αέριο για τους Γερμανούς (που έχουν φτηνότερο αέριο από εμάς) θα είναι φτηνοτερο και για εμάς... Χμμ... Να ψάξω να βρω κανένα καρβουνοπρότζεκτ; 300 ΜW;
ΑπάντησηΔιαγραφή@9 Οκτωβρίου 2013 - 12:11 μ.μ.:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η άποψή μου είναι επιπέδου καφενείου", είπες. Χμμ, μάλιστα! Πιθανόν να έχεις συνηθίσει περισπούδαστες αναλύσεις τύπου κάπιταλτζιαρ ή ένερτζιπρες. Σόρι, αλλά θα σε απογοητεύσω. Δεν μίλησα για τράνφερ ενέργειας αλλά για τράνφερ ισχύος, (που γι'αυτό είναι φτιαγμένες οι διασυνδέσεις με τους γείτονες και είναι αυτή που θέλει για να δουλέψει το μαγαζί σου) αλλά κάποιοι πονηροί κάνοντας το ρεύμα χρηματιστηριακό προϊόν σε πείθουν ότι αγοράζοντας ενέργεια π.χ. από την πυρηνική Ουκρανία και φέρνοντάς το έξω απ' την πόρτα σου θα στο φέρουν φτηνά επειδή είναι μάγκες και ξέρουν να δουλεύουν καλύτερα απ' την (πρώην κρατική) ΔΕΗ. Σε πληροφορώ ότι, αν σβήσει η τοπική μας παραγωγή, έσβησε και το μαγαζί σου αντάμα με το σπίτι μας, όση και ενέργεια να παραγγείλει ο ιδιώτης μεσάζοντας. Με λίγα λόγια: Αν δεν υπάρχει ισχύς, δεν υπάρχει και ενέργεια.
Hello!
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι απότοκα της "λογικής της απελευθέρωσης και της (δήθεν) δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ", ότι δηλαδή προηγείται σαν πωλητής ΗΕ ο ιδιώτης κι έπειτα η ΔΕΗ, έστω κι αν τα φράγματά της είναι λίγο πριν την υπερχείλιση και την καταστροφή τους, η τα λιγνιτικά της δουλεύουν σε θερμή εφεδρεία. Συγνώμη αλλά λόγω ειδικότητας αλλά και κοσμοθεωρίας δεν θα λύσω ένα πρόβλημα με τη λογική που το δημιούργησε. Διαφωνώ με αυτή τη λογική (της "ελεύθερης αγοράς" και του καζινο-καπιταλισμού) και δεν πάω να τη διορθώσω, αλλά να την ανατρέψω.
Ο λιγνίτης είναι ντόπιο καύσιμο και υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως θερμογόνου δύναμης (ο ελληνικός είναι χαμηλότερης θερμογόνου δύναμης απ' τους κεντροευρωπαϊκούς της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας) αλλά διάολε, είναι ντόπιος, έξω απ' την πόρτα σου και δεν έχει μιλήσει κανείς ακόμα για peak lignite.
(αντίστοιχο του πολυφορεμένου peak oil)
Για σκέψου, είναι άραγε τόσο μαλάκας ο Μπόμπολας που λύσσαξε να πάρει το ορυχείο Βεύης με το "βρώμικο και κακό" λιγνίτη; Που θα πουλάει το λιγνίτη του; Στη "μικρή ΔΕΗ" του μέλλοντος. Σε τι τιμή;
Hello!
Τέλος και επειδή η κοσμοθεωρία μου, μού απαγορεύει να γίνω αρνητής της εξέλιξης, καιρός είναι να ανασκουμπωθούμε σαν μηχανικοί και ερευνητές και να ψάξουμε για άλλες ποιοτικές και αδιάλειπτου μορφής ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή. (σαν την σύντηξη κ.α.) Την ενέργεια -υπό τη μορφή της φωτιάς- την έδωσε στους ανθρώπους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Προμηθέας (όχι ο του Κοπελούζου) για να ζεσταθούν, να ψήσουν το φαγητό τους και έπειτα να ξεδιψάσουν στην πηγή. Αυτά τα τρία (τροφή, νερό κι ενέργεια) είναι αγαθά και όχι προϊόντα προς πώληση.
Hello, oncjavascript:void(0)e again!