Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Όλες οι ΑΠΕ μαζί, δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 (και ούτε ένα γραμμάριο καυσίμου) στην Ευρώπη


http://www.spiegel.de/international/germany/commentary-why-germany-is-waging-its-green-revolution-wrong-a-929693.html

Πόσο καιρό σας λέω ότι οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα;  Πόσο καιρό σας λέω ότι δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες; Πόσο καιρό σας λέω ότι οι ΑΠΕ είναι μία μεγάλη ενεργειακή, οικονομική, και περιβαλλοντική απάτη;

Όταν γράφεται ότι "όλα τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέρια κλπ δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 στην Ευρώπη, παρακαλώ σκεφτείτε από πού ακριβώς θα μείωναν το CO2 όλες αυτές οι τεχνολογίες του 1930 και το 1970... Θα το μείωναν, εάν εξοικονομούσαν συμβατικά καύσιμα. Δεν εξοικονομούν καύσιμα. Και δεν εξοικονομούν ορυκτά καύσιμα επειδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, είτε λίγα είναι, είτε πολλά, είτε διασυνδεδεμένα, είτε διάσπαρτα, ήταν, είναι και θα είναι τυχαία και μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή. Όταν έχει αέρα, νομίζουμε ότι παράγουν ρεύμα. Ναι, αλλά είτε εξακολουθούν να δουλεύουν ατάραχες οι συμβατικές μονάδες και καίνε καύσιμα ούτως ή άλλως, ή, ακόμα χειρότερα, αναγκάζονται οι συμβατικές μονάδες να "ανεβοκατεβαίνουν", να ακολουθούν την τυχαία και μεταβλητή παραγωγή, να γίνονται και αυτές τυχαίες και μεταβλητές. και ότι γίνεται αυτό, απλά μειώνεται η αποδοτικότητά τους, και αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου, όπως ένα αυτοκίνητο καίει παραπάνω στην κίνηση της πόλης, από ότι στον αυτοκινητόδρομο.

Η αποθήκευση ρεύματος, όσο κι αν πιστεύετε ότι είναι εφικτή, δεν είναι εφικτή. Δεν είναι εφικτή σε κλίμακα να λειτουργήσει ένα ασανσέρ, ή μια πολυκατοικία, ή ένα εργοστάσιο, ή ένα κτίριο γραφείων. Είναι θεωρητικά εφικτή, δεν είναι πρακτικά, ή οικονομικά εφικτή.

Και όταν υπάρχουν πολλές (επιδοτούμενες) ΑΠΕ, πράγματι, όταν φυσάει, ή όταν έχει ήλιο (ή όταν φυσάει και έχει ήλιο) παράγουν ρεύμα. Και τι κάνουν; Εκτοπίζουν τις μονάδες αερίου (αφού το "καύσιμο" στις ΑΠΕ είναι δωρεάν και το αέριο ακριβό), κάνουν τις μονάδες αερίου αντιοικονομικές, τις κλείνουν, αλλά ΑΠΕ χωρίς αέριο δεν είναι εφικτές.  Αποτέλεσμα;  Κι άλλες επιδοτήσεις, για το ήδη ακριβό αέριο.  Ή, αυξημένη χρήση κάρβουνου για εφεδρείες και σταθερότητα δικτύου, κάτι για το οποίο το κάρβουνο δεν είναι ιδιαίτερα καλό, και έχει σαν συνέπεια (α) την αύξηση των εκπομπών, και (β) την αναγκαστική απόρριψη (εξαγωγή το λένε) τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος δεξιά και αριστερά -- με πρόσθετο κόστος, ο γείτονας δεν θέλει ούτε αυτός τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα.

Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή επιδοτούνται. Οι βασικές επιδοτήσεις στην Ευρώπη είναι 1) Οι αυξημένες ταρίφες, 2) η κατά προτίμηση απόληψη ρεύματος από ΑΠΕ, όταν υπάρχει, και 3) οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις για χρήση ΑΠΕ.  Αυτό επιδοτεί κάτι που έχει χαμηλό μεταβλητό κόστος, και πανύψηλο συνολικό κόστος. Τσάμπα ο αέρας, αλλά πανάκριβα τα αιολικά, και πανάκριβο και το αιολικό ρεύμα.(για αυτό που δεν κάνει, δηλαδή να εξοικονομεί πραγματικά καύσιμα. Και όταν αρχίζουν οι επιδοτήσεις, οι παρενέργειες που δημιουργούν επιβάλουν κι άλλες, περισσότερες, επιδοτήσεις. Η Γερμανία έχει ...4.000(!) διαφορετικές επιδοτήσεις που σχετίζονται με τις Πρασινάδες της. Και μαντέψτε ποιος τις πληρώνει. Οι Γερμανοί. Που εξάγοντας σε εμάς και άλλα κορόϊδα αντίστοιχες Πρασινάδες, απλά μειώνουν λίγο το κόστος τους, αλλά λίγο, και για αυτό φωνάζουν και οι ίδιοι.

Αυτό που σας λέω εδώ και δύο χρόνια, τώρα το λένε κι άλλοι... Γερμανικά ΜΜΕ, Αγγλικά ΜΜΕ, Αμερικανικά ΜΜΕ... Μέχρι και οι ίδιες οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν θυγατρικές που κάνουν αυτή την δουλειά, λένε "φτάνει πια"...

Να δούμε πότε θα το καταλάβουν στο ΥΠΕΚΑ, στην ΡΑΕ και στην ΔΕΗ. Μόνο που την ΔΕΗ την τρέχει τυπάκος του αιολικού λόμπυ και η ΡΑΕ είναι επίσης γεμάτη με παιδιά του αιολικού λόμπυ. Όχι, όχι, δεν είναι απατεώνες... Απλά η δουλειά τους είναι παίρνουν τα λεφτά σας και να τα δίνουν σε 2-3 τύπους που τους έχουν διορίσει εκεί που είναι, χωρίς να παίρνετε κάτι εσείς, σε αντάλλαγμα.

5 σχόλια:

  1. Υπάρχει μελέτη που να υπολογίζει την ποσότητα ενέργειας και φυσικών πόρων που απαιτούνται για να κατασκευασθούν και να τοποθετηθούν και να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι Α/Γ και τα Φ/Β; Μέταλλα, ορυκτά, πετρέλαιο, πλαστικά, μείγματα πλαστικών υλών, καλώδια, εκσκαφές, χωματουργικά, μεταφορές, μπετά, σίδερα και ανθρωποώρες εργασίας και σχεδιασμού. Θα ήταν ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως τα λες ειναι αρχαιοπτερυγα.Οι μοναδες αεριου ειναι σε εφεδρεια.Οταν θα χρειασθει θα μπουν για μια ,δυο,τρεις ωρες αφου κανουν τις απαραιτητες προεργασιες και μετα απο λιγες ωρες θα σβησουν.Αυτο εχει σαν αποτελεσμα την μη σωστη λειτουργια των μηχανηματων(ξεκινημα /σταματημα ,ζεσταμα-κρυωμα του Λεβητα,πεταμα κατεργασμενου υδατος,χημικων κ.λ.π)Ολα αυτα στοιχιζουν.Οι μοναδες αεριου ομως επιδοτουντε για αυτην την δουλεια.Ανεβαινει η κιλοβατωρα την οποια πληρωνει ο καταναλωτης.Αλλα οπως σωστα λες ο κ. Ζερβος και η ΡΑΕ δουλευουν για τους ΑΠΕ/ΦΒ (Ρεστηδες,κοπελουζους,Μητυληναιους κ.λ.π).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.rundschau-online.de/politik/koalitionsverhandlungen-union-und-spd-streiten-ueber-energiewende,15184890,24800778.html

    http://www.germanenergyblog.de/?p=14623#more-14623

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που θα πάει, δεν θα το μειώσουν το CO2;
    "Πέσε, πέσε το κοπέλι, κάμει την κυρά και θέλει"
    (ελληνική παροιμία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Greenpeace-WWF: Η εμμονή στο μοντέλο «λιγνίτης» κοστίζει χαμένες επενδύσεις
    2013 01:42 PM

    Σύμφωνα με ρητή[1] δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν συμμετέχει στην κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.
    Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, έπειτα από την αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης της ΕΤΕπ, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ένα ελάχιστο όριο εκπομπών CO2 (550 gCO2/kWh) για νέες ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Όπως φαίνεται, ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην κάλυψη του 18% του κόστους κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5 από την ΕΤΕπ[2] , καθώς με εκπομπές της τάξης των 1050 g/KWh[3] είναι προφανές ότι η νέα μονάδα απέχει μακράν από την κάλυψη των νέων κριτηρίων της ΕΤΕπ.

    Το μοντέλο λιγνίτη και άνθρακα αργοπεθαίνει, οδηγώντας στην απαξίωση τις νέες και τις υπάρχουσες ανθρακικές μονάδες. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ μόλις τον περασμένο μήνα πρότεινε τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων ορίων εκπομπών (500 g CO2/kWh) για νέες μονάδες.[4] Για τους ίδιους λόγους αποφάσισαν πρόσφατα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα και λιγνίτη η Παγκόσμια Τράπεζα[5] και η αμερικάνικη κρατική Τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών[6].

    Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στη Γερμανία (RWE) αναγνωρίσε επίσημα την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο,[7] ενώ και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός, δήλωσε πως η συνεχής πτώση του κόστους των ΑΠΕ τις καθιστά πλέον ευθέως ανταγωνιστικές με τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας[8].

    Το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace επαναλαμβάνουν πως οι λιγνιτικές επενδύσειςπαραμένουν επικίνδυνες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, τους φυσικούς της πόρους και την ανθρώπινη υγεία. Η ΔΕΗ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να πάψει να εμπαίζει την κοινωνία και να στραφεί άμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις, όπως η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Η απάντηση του κ. Ρεν δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ερώτηση μέλους του Ευρωκοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζερβού και δημοσιεύματα μεγάλης μερίδας του Τύπου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συμμετείχε μέσω δανειοδότησης στην κατασκευή της μονάδας σε ποσοστό 18%.

    Δείτε εδώ τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ (σελίδα 20).

    http://www.ipsnews.net/2013/09/u-s-proposes-landmark-cap-on-co2-from-power-plants/

    http://uk.reuters.com/article/2013/07/16/us-worldbank-climate-coal-idUKBRE96F19U20130716

    http://www.bloomberg.com/news/2013-07-18/ex-im-bank-halts-funding-review-for-vietnam-coal-plant.html

    http://www.energypost.eu/index.php/exclusive-rwe-sheds-old-business-model-embraces-energy-transition/

    http://www.ren21.net/Portals/0/documents/Resources/GSR/2013/GSR2013_lowres

    ΑπάντησηΔιαγραφή