Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014
Η Αυστραλία επιστρέφει στο κάρβουνο... Η Γερμανία παράδειγμα προς αποφυγή
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/australiens-energiewende-rueckwaerts-schlechtes-beispiel-deutschland-a-950397.html
Σε πολύ ελεύθερη περίληψη και μετάφραση: Στροφή 180 μοιρών στην Αυστραλία, από τις Πρασινάδες σε κάρβουνο. Ο λόγος; Η εμπειρία στην Γερμανία. Η Αυστραλία έχει πολύ περισσότερο ήλιο και περισσότερες ακτές για αιολικά, αλλά δεν ενδιαφέρονται πλέον και συνειδητά. Εγκαταλείπονται όλα όσα έχουν να κάνουν με την Κλιματική Αλλαγή και θέλουν να καταργήσουν και τον φόρο άνθρακα. Η πιο απλή δικαιολογία είναι το κόστος για τους καταναλωτές και την βιομηχανία. Και η ύφεση. Και παρά τις όποιες αντιδράσεις, το παράδειγμα της εκτίναξης στο ενεργειακό κόστος των Γερμανών είναι πολύ βολικό. Και δεν αντιδρούν σε καύσωνες και τέτοια.
Επαναλαμβάνω: Δεν είναι θέμα επιλογής του κακού και βρώμικου κάρβουνου σε σχέση με τις καλές και καθαρές ΑΠΕ. Το κάρβουνο είναι πράγματι κακό και βρώμικο χωρίς αποθειωτές και φίλτρα και χωρίς σωστή διαχείριση στερεών. Και πράγματι, οι ΑΠΕ είναι πολύ όμορφες πάνω σε χλοερά λιβάδια με μπλε ουρανούς και χαμογελαστά παιδάκια. Αλλά, το κάρβουνο ηλεκτροδοτεί. 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν. Η τυχαία και μεταβλητή ηλεκτροδότηση δεν είναι κατάλληλη ούτε για νοσοκομεία, ούτε για περίπτερα, ούτε για ηλεκτρικές συσκευές.
Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες κάρβουνου (η πυρηνικές). Ποτέ, πουθενά, τα τελευταία 40 χρόνια, και ασχέτως κόστους, φθήνιας, ομορφιάς κλπ. Δεν μπορούν. Δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούν να εξοικονομήσουν και δεν μπορούν καν να συνυπάρξουν με ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο οι ΑΠΕ.
Αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να συνυπάρξουν με αέριο, που θεωρητικά μπορεί να είναι εφεδρεία και να "ακολουθεί" τις μεταβλητές και τυχαίες ΑΠΕ. Ωστόσο δύο πράγματα συμβαίνουν: (α) Αναγκάζοντας τις μονάδες αερίου να "ανεβοκατεβάζουν" ισχύ, τις αναγκάζουν να έχουν υψηλότερη ειδική κατανάλωση και αυξημένες εκπομπές. Και (β) Ναι, όσο "κόβουν" τις μονάδες αερίου, πρόσκαιρα εξοικονομούν αέριο, αλλά τις κάνουν αντιοικονομικές, και επειδή δεν μπορούν χωρίς αυτές, μας αναγκάζουν να επιδοτούμε και τις μονάδες αερίου (με τα ΑΔΙ π.χ.). Οι ακριβές και δήθεν οικολογικές ΑΠΕ ακριβαίνουν και το ήδη ακριβό αέριο και του αυξάνουν και τις εκπομπές. Και την αστάθεια στα δίκτυα... Ποιος πριονίζει το κλαδί στο οποίο καθόμαστε;
Για την αδυναμία διάσπαρτων και διασυνδεμένων αιολικών "πάρκων" να ηλεκτροδοτήσουν εδώ και εδώ.
Ευχαριστώ ThW για τον σύνδεσμο στο Spiegel
O ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ "Ασκός του Αιόλου" είναι ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της διαχείρισης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, θα αφορά στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των εθνικών και πολυεθνικών εταιριών να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα στα βουνά όλης της χώρας. Θα αφορά, επίσης, στην αντίσταση που προβάλουν στην παραπάνω πολιτική και συμφέροντα οι τοπικές κοινωνίες και στο κατά πόσο, τελικά, η προώθηση ή μη της “Πράσινης Ανάπτυξης” γίνεται με όρους ευνοϊκούς προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η σφαιρική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών για το τι είναι η αιολική ενέργεια, ποιες είναι οι θυσίες που αυτή απαιτεί, ποιο είναι το οικονομικό παρασκήνιο και τι θα σημάνει για τις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα η δημιουργία αιολικών πάρκων. Η ταινία μας ευελπιστεί, εν τέλει, να ξεπεράσει μια απλοϊκή απάντηση με μαθηματικούς όρους στον λόγο οικονομικό συμφέρον/οικολογική ευαισθησία, αλλά την ενδιαφέρει να θέσει στο επίκεντρο την εύρυθμη διαιώνιση της φύσης καθεαυτής: τη διαλεκτική δηλαδή σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Διανύουμε μια περίοδο όπου η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον έχει επιβαρύνει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη. Σ' αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι η συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα καθημερινά στον δημόσιο διάλογο και η ενημέρωση των πολιτών να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Αντ' αυτού, πιστεύουμε, ότι ο κοινωνικός διάλογος όχι μόνο είναι επιφανειακός, αλλά και εσκεμμένα διαστρεβλωμένος, ειδικά, όταν μιλάμε για την μετάβαση από τις εχθρικές προς τη φύση και τον άνθρωπο μορφές ενέργειας προς τις ηπιότερες και περιβαλλοντικά ευνοϊκότερες. Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι εύκολο, διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, να συμπαρασύρουν την “κοινή γνώμη” προς μια κατεύθυνση που αυτά επιθυμούν: επιχειρηματολογώντας είτε προς όξυνση των οικονομικών, είτε προς εκμετάλλευση των οικολογικών κοινωνικών αντανακλαστικών.
Απέναντι σ' αυτή τη συνθήκη, η δικιά μας βούληση είναι να σταχυολογήσουμε την κοινωνική αναγκαιότητα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα να ενημερώσουμε και για το πώς το παραπάνω μετατρέπεται σε μια έντεχνη “φίλο-οικολογική” ρητορική προς επίρρωση των συγκεκριμένων συμφερόντων. Στόχος είναι η παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου, διάρκειας 60-90 λεπτών, το οποίο θα είναι γυρισμένο σε περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί πρόθεση ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατασκευή αιολικών πάρκων. Επιδιώκουμε να επισκεφτούμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ώστε να καταδείξουμε ότι το ζήτημα αφορά ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και ότι οι κατασκευές εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλάνο. Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να αναδείξουμε και να μεταδώσουμε την εικόνα της συλλογικής αντίστασης μεγάλης μερίδας των τοπικών κοινωνιών, δίνοντάς τους φωνή ώστε να εξηγήσουν οι ίδιοι οι αντιστεκόμενοι τους λόγους για τους οποίους είναι αρνητικοί την κατασκευή των αιολικών πάρκων.
http://askosaiolou.com/
Επισκεφθείτε μας στο: http://askosaiolou.com/
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@askosaiolou.com
Στηρίξτε την έρευνα: http://askosaiolou.com/#!?page_id=14
Νασίμ Αλάτρας: nasim1165@gmail.com
Κώστας Πλιάκος: pliakosk@gmail.com
Aχιλλέας Κουρεμένος: axilkourem@gmail.com
Γιάννης Ανδρουλιδάκης: yanandr1976@yahoo.com
Δήμητρα Αιγινίτη: aiginiti@gmail.com
Ο Ασκός του Αιόλου | Ένα ντοκιμαντέρ για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
askosaiolou.com
Μην είσαι σίγουρος ότι θα ξέρουν αυτοί που το απευθύνεις να απαντήσουν στο κουίζ σου ή ότι θα καταλάβουν το ψιλό γαζί
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν βρεθεί λύση (σε δέκα μέρες) για τη μαύρη τρύπα στην ενέργεια, θα διπλασιασθεί το «πράσινο τέλος»
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.dimokratianews.gr/content/22597/%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-
Ποιός πριονίζει το κλαδί που καθόμαστε; Αυτοί που καίνε κάρβουνα και πετρέλαια και τα δάση και κάνουν τον πλανήτη θάλαμο αερίων και μετά έρχονται θύελες και πλημυρες και το κλίμα γίνεται άνω-κάτω. Και μετά ρωτάνε κι αδιάφορα ποιός φταίει και ρίχνουν το κρίμα στους άλλους. Σαν τον κλέφτη που φωνάζει κλέφτες αυτούς που τον κυνηγάνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήανώνυμε, η επιστροφή σε κάποιο νεοφεουδαρχικό μεσαίωνα, χωρίς ηλεκτροδότηση, αλλά με φόρο υποτέλειας σε εξαγωγείς αιολικών και φωτοβολταϊκών, θα ήταν ίσως μία λύση
ΑπάντησηΔιαγραφή