Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Τα αιολικά είναι η ...ασόβαρη ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική


http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303725404579461251566976372

Υπάρχουν λίγα καλά στην είσοδο των Ρώσων στην Ουκρανία και ίσως η συνειδητοποίηση για ανάγκη σοβαρότητας στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης να είναι ένα από αυτά.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να παραδεχτούν, ανάμεσα σε άλλες, μη βολικές, αλήθειες, ότι τα επιδοτούμενα από φορολογούμενους [και καταναλωτές] αιολικά, δεν παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια, πόσο μάλλον γεωπολιτική διαπραγματευτική ικανότητα κατά της Ρωσίας.

Αυτά λέει η WSJ (που βασικά προτρέπει σε ανάπτυξη, από την "Ευρώπη", του σχιστολιθικού αερίου.  Η βασική αντίδραση κατά του σχιστολιθικού αερίου είναι από ...οικολόγους, και, προσωπικά, δεν την θεωρώ αβάσιμη. Τα πάντα έχουν οικολογικό αντίκτυπο. Ωστόσο, οι "οικολογική" αντίδραση δεν είναι αθώα. Το σχιστολιθικό αέριο ενοχλεί την πολιτική της Γκαζπρόμ. Μειώνει την δύναμη του μονοπωλίου. Κάνει πιο οικονομικά επισφαλείς τους Ρώσικους και Ρωσο-Γερμανικούς αγωγούς.  Για αυτό και αντιδρούν οι "Ευρωπαίοι" οικολόγοι.

Υπάρχουν ακόμα τρεις πτυχές στην παραπάνω επισήμανση της WSJ που θα ήθελα να υπενθυμίσω, επειδή δεν μιλάμε πια με εικασίες, ή θεωρίες, αλλά με γεγονότα και με αποτελέσματα:

1.  Η ερμηνεία της "αγοράς" των δικαιωμάτων άνθρακα μάλλον συνηγορεί για την περαιτέρω απομάκρυνση της "Ευρώπης" από αιολικά και συναφείς πρασινάδες. Οι επιδότηση των πρασινάδων δεν είναι άλλο παρά στήριξη στο και, εξάρτηση από, αέριο. Ακόμα και να υπάρξει απρόσκοπτο σχιστολιθικό αέριο, αυτό θα είναι στο ...μέλλον και, εν τω μεταξύ κάρβουνο και ξερό ψωμί (αν θέλουν ρεύμα οι "Ευρωπαίοι" -- που βεβαίως και το θέλουν οι Βόρειοι, και οι Νότιοι ας εισάγουν αιολικά...).


2. Όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά και οι αντλησιοταμιεύσεις και τα βιοαέρια και λοιπές πρασινάδες της Γερμανίας δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 στην Γερμανία -- απεναντίας αυξήθηκαν οι εκπομπές. Ο λόγος είναι απλούστατος: (α) Οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καύσιμα, ούτε υποκατέστησαν καμμία πυρηνική μονάδα, (β) το αυξημένο (Ρωσικό) αέριο υποκατέστησε, αρχικά, τα πυρηνικά που έκλεισαν, μόνο που (γ) αυτό το αέριο ήταν ακριβό καθ' εαυτό, και (δ) λόγω ΑΠΕ, αναγκάστηκε σε διαλείπουσα και ζημιογόνο λειτουργία (με διαφημισμένα κλεισίματα ασύμφορων μονάδων αερίου), με (ε) παράλληλη και αναγκαία αύξηση σε χρήση και σε μονάδες κάρβουνου. Τόσο απλό.

3.  Το ρεύμα στην Γερμανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω ΑΠΕ.  Η Δανία και η Γερμανία, με φθηνές πηγές ρεύματος από κάρβουνο και πυρηνικά, εξ αιτίας των ΑΠΕ τους κατορθώνουν να έχουν ακριβότερο ρεύμα και από αυτήν την Κύπρο που ηλεκτροδοτείται μόνο από πανάκριβο πετρέλαιο! Τα αιολικά και οι ΑΠΕ (που δεν εξοικονομούν καύσιμα, που δεν υποκαθιστούν μονάδες και που κάνουν τα αέριο ακριβότερο) απλά ακριβαίνουν το ρεύμα όταν συνυπάρχουν σε ένα δίκτυο. Η Δανία έχει πάρα πολλά αιολικά. Διαφημίζει πολύ αιολικό ρεύμα. Μόνο που δεν ηλεκτροδοτείται από αυτό, επειδή το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν ηλεκτροδοτεί. Αναγκάζεται να το "απορρίψει" στην γειτονική και πολύ μεγαλύτερη Γερμανία (όπου είναι σχετικά ασήμαντο λόγω μεγεθών και δεν ενοχλεί) και στην επίσης γειτονική και 100% υδροηλεκτρική Νορβηγία όπου αντλεί νερά. Για το προνόμιο αυτό, η Δανία πληρώνει και την Γερμανία και την Νορβηγία. "Εξάγει" φθηνά, και επανεισάγει ακριβά.  Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Γερμανία, με καταγεγραμμένες τις αντιδράσεις (και χρεώσεις) γειτονικών χωρών, συν τα πολλά επίσης επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά. Το συμπέρασμα;  Το γράφημα της Eurostat! (μεγαλώνει με κλικ στην εικόνα ή δείτε το πρωτότυπο στα links, αριστερά)

17 σχόλια:

  1. Ψέμα μεγάλο πάλι γράφετε ότι η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. και το ψέμα σας φαίνεται στον πίνακα που δείχνει πεντακάθαρα ότι η ακριβή τιμή δεν είναι από το κόστος αλλά από τους φόρους που βάζει και το ΦΠΑ. Πάλι επιχείρηση λάσπης και συκοφαντίας απ τη μαύρη τρόικα.

    Η Δανία παράγει από αιολικά το 30% του ηλεκτρισμού. Και μείωσε τις εκπομπές διοξιδίου σε ένα χρόνο 10% το 2011. Γι αυτό δε λέτε τίποτε.

    Στα αισχρά σχόλια και βίντεο σας απαντώ με επιχειρήματα και μελέτες και πάρτε τώρα την μελέτη που αποδείχνει ότι ο λιγνίτης δεν συμφέρει οικονομικά και εσεις προπαφανδίζετε στεγνά συμφέροντα των καρβουνιάρηδων γερμανών ψιομήχανων που η γραμματέας THW του Μοριάρτυ στέλνει τα χαμπέρια. Να διαβάσει τώρα αυτό που είναι στα ελληνικά αν ξέρει ελληνικά η γερμανόφωνη γραμματέας του καθαρόαιμου γερμανοσάξωνα και ελληνόφωνου Προφφεσόρε Μοριάρτεν

    http://www.wwf.gr/images/pdfs/PtolemaidaVMeliti%CE%99%CE%99.pdf

    Να κοπούν επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και να πηγαίνουν στην μαύρη τρύπα του κάρβουνου που γράφει ο θεωρητικός της μαύρης τρύπας από κάρβουνο Μοριάρτυ και ο Αμερικανοπτέρυξ προωθεί στεγνά τα αμερικάνικα σχέδια σχιστολιθικού αερίου που προκαλούν μόλυνση με δηλητήρια του νερού.

    http://www.greenpeace.org/usa/en/campaigns/global-warming-and-energy/The-Problem/fracking/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε χώρα έχει άλλο όνομα για το ΕΤΜΕΑΡ της και τον τρόπο που επιδοτεί το μη ρεύμα από ΑΠΕ. Ανόητε. Η Δανία και η Γερμανία έχουν ακριβότερο ρεύμα από την Κύπρο, και οι τρεις είναι στην ΕΕ και έχουν παρεμφερείς δομές.

    Δεν διαβάζω άρθρα της Greenpiss, παρά μόνο για να χλευάσω τις παπαριές τους

    Γιατί δεν λες αυτά τα βαρυσήμαντα στην Wall Street Journal?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετεγκαταστάσεις οικισμών, χωριών (στην Ελλάδα - βλέπε Αχελώος) ακόμα και πόλεων (βλέπε Κίνα - φράγμα Shuangjiangkou στον Μεγάλο Κίτρινο Ποταμό -γνωστότερο και σαν Γιανγκτσέ- που θα ξεπεράσει το μεγαλύτερο ως τώρα φράγμα της Ευρώπης και δεύτερου στον κόσμο, το φράγμα του ποταμού Λένα στην πρώην ΕΣΣΔ) έχουν γίνει κι άλλες φορές σε όλο τον κόσμο ακόμα και για "αθώα" θηριώδη φράγματα. Γιατί τα φράγματα, όσο να'ναι, φέρνουν- μια ανακατωσούρα στη γύρω περιοχή, αλλά μετά από μερικά χρόνια πας βόλτα εκεί και απολαμβάνεις ειδυλλιακά τοπία με πάπιες, κύκνους και ψαράδες του γλυκού νερού.
    Αν τα παραπάνω, είτε λέγονται υδροηλεκτρικά φράγματα, είτε ορυχεία παντός τύπου κάρβουνου σχεδιαστούν ορθολογικά, μετεγκασταθούν οι τυχόν οικισμοί, χρησιμοποιηθούν για τη δουλειά που σχεδιάστηκαν και έπειτα αποκατασταθούν στην προτέρα τους μορφή, (κυρίως τα ορυχεία) η ζωή θα συνεχιστεί καλύτερα απ' ότι πριν και οι απόγονοι και επισκέπτες στις περιοχές θα πίνουν το τσιπουράκι τους στη σκιά κάποιου -ίσως φυτεμένου εκ των υστέρων- πλατανιού ευγνωμονώντας τον αποβιώσαντα εμπνευστή και τους μηχανικούς που έκαναν τη δουλειά στο παρελθόν. Όλα αυτά σε μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία και όχι σε μια κοινωνία όπου με πρόσχημα την επί πληρωμή οικολογία κάνουν την υπόλοιπη κοινωνία να πληρώνει τα κερατιάτικα των "επενδυτών" βρίζοντας, ή να υποφέρει μέσα σε σκοτεινά σπίτια επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ακριβό ρεύμα, είτε αυτό είναι από κάρβουνο, είτε από ΦΑ, είτε από ΑΠΕ, είτε από όλα μαζί.

    Καλά τα λίνκια και οι εκθέσεις της κάθε WWF λοιπόν, αρκεί να ξέρεις να τις τεκμηριώσεις και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ ημών και υμών: Εγώ διαθέτω τις γνώσεις και την ύπαρξή μου για μiα καλύτερη, ίσως ειδυλλιακή κοινωνία και συ κοιτάς μόνο την πάρτη σου και την τσέπη σου!

    Ναι, όντως είμαστε διαφορετικοί και λυπάμαι γι' αυτό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Denmark has actually paid other countries to take the excess power supply

    http://www.forbes.com/sites/peterdetwiler/2013/03/26/denmark-1000-megawatts-of-offshore-wind-and-no-signs-of-slowing-down/

    Πληρώνουν για να λένε ότι έχουν αιολικό ρεύμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Thanks in part to the windfarm subsidies, Danes pay some of Europe's highest energy tariffs

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/denmark/7996606/An-ill-wind-blows-for-Denmarks-green-energy-revolution.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Denmark (population 5.3 million) has over 6,000 turbines that produced electricity equal to 19% of what the country used in 2002. Yet no conventional power plant has been shut down. Because of the intermittency and variability of the wind, conventional power plants must be kept running at full capacity to meet the actual demand for electricity. Most cannot simply be turned on and off as the wind dies and rises, and the quick ramping up and down of those that can be would actually increase their output of pollution and carbon dioxide (the primary "greenhouse" gas). So when the wind is blowing just right for the turbines, the power they generate is usually a surplus and sold to other countries at an extremely discounted price, or the turbines are simply shut off.

    http://www.aweo.org/problemwithwind.html

    Τρολάκι 6:02, διαβάζεις αγγλικά ή να σου βρούμε μεταφραστή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Δανία μείωσε τις εκπομπές του CO2 κατά 10% το 2011 σε σχέση με το το 2010, αλλά μείωσε και κατά 10% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    http://ec.europa.eu/energy/publications/doc/2013_pocketbook.pdf

    http://ec.europa.eu/energy/publications/doc/2012_energy_figures.pdf

    http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_Denmark

    Αλλά το θέμα είναι οι διασυνδέσεις της Δανίας και εκεί στο trafficking της ενέργειας παίζεται όλο το παιχνίδι. Λόγω της ιδιαίτερης θέσης της Δανίας, η οποία είναι πολύ κοντά σε Νορβηγία, Σουηδία (οι οποίες είναι υδροηλεκτρικές) που μπορεί να εξάγει αιολική πλεονάζουσα ισχύ και να εισάγει υδροηλεκτρική ισχύ και να χρησιμοποιεί και ως πελώρια μπαταρία τα Νορβηγικά και Σουηδικά υδροηλεκτρικά. Οι εισροές-εκροές ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων της Δανίας είναι τεράστιο ποσοστό της παραγόμενης από αυτήν ενέργειας (παίζουν στο +,- 30%). Η Ελλάδα πώς θα καταφέρει να διασυνδεθεί ανάλογα και με ποιές χώρες για να γίνει “Δανία του Νότου”;

    Τα υπόλοιπα που αναφέρονται ως “μελέτες” στο 1ο σχόλιο, δεν είναι μελέτες, αλλά αναθέματα παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και ως τέτοια είναι ανάξια σχολιασμού και αναίρεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aισχρόν τετράστιχον:

    Κι ήταν τα στήθια σου
    άσπρα σαν τα γάλατα
    και μου ’λεγες
    γαργάλατα, γαργάλατα.


    Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, πρώτος πρωθυπουργός της ΑποσταΣίας, γνωστός και με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γεώργιος Αθάνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Germany's Energiewende Troubles Prove That Renewable Energy Has Failed. Βεβαια αυτός λέει στείλτε τα φ/β στην ...Σαχάρα (ή στην Αριζόνα ή στην Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. από ότι βλέπεις ανώνυμε 6:02, αν σε βάζω στα σπαμ (όπου ανήκεις) θα έχουμε ησυχία. Αν δεν σε βάζω, κανείς δεν βαριέται να σου εξηγεί ότι λές αρλούμπες. Αρλούμπες. Μακακίες. Και ούτε κουράζεις, ούτε διασπάς προσοχή. Ο καλός ο μυλος αλεθει και τρολς. Μην σου πω ότι μας ανοίγεις την όρεξη να γραφουμε, χαχαάχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ανωνυμε 6,02 , Εγω θελω να μου πεις γιατι η γερμανια κανει ερευνες για την Ελλαδα ειδικα για το μεγαλα κακα που θα φερει η Πτολεμαιδα , ενω
    η ιδια κανει μελετες και ειναι υπο κατασκευη πολλες γερμανικες Πτολεμαιδες, καθως και σε αλλες ξενες χωρες απο γερμ.εταιρειες. Εκει ειναι αλλο το co2? Εκει δεν εχουν καρκινους? Εκει συμφερει οικονομικα το καρβουνο εμας οχι? Για πες.....

    Εντωμεταξυ ποσο περηφανος/η πρεπει να ειμαι που η πολη μου θα εχει Eco-school ??!!! και οπως ειπε ο Δημαρχος "θα γίνει ενεργειακά αυτόνομο, δεν θα κοστίζει ούτε ευρώ στον πολιτη η λειτουργία του" !!!!
    ΤhW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αφιερωμενο στον ανωνυμο ... η φαν σου ThW
    http://www.youtube.com/results?search_query=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%89+%CE%B2%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B7&sm=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αρχαιοπτερυγα, μην τον αφηνεις να γραφει , αυτος προσπαθει να βγαλει το μεροκαματο του βριζοντας ψευτιες..
    ThW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικά μέσα στο συρφετό του πολυνομοσχεδίου-μνημονίου ψηφίστηκε και το νιού ντιλ (γυρίζει στον τάφο του ο Ρούσβελτ!) και παρέα αυξάνονται τα τιμολόγια μέσω αύξησης του τέλους ΑΠΕ.

    Ψάχνετε λογική; Οι ανώνυμοι "επενδυτές" με τα δεκαράκια Φ/Β που τα χρυσοπλήρωσαν πριν το 2011 έχουν κατιτίς για να δικαιολογήσουν ή μήπως πρέπει να ψάξουν για ανοιχτό φαρμακείο για να αγοράσουν αντιόξινα;

    Ξαναμαναψηφίστε τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ... οι δε νυν φωτοβολταϊκάριοι και πρώην αγρότες είδαν κανονικά πια, το τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη αναδιανομή του εισοδήματός τους έπειτα από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων για να τα ακουμπήσουν στις ΕΛΔΕ και το ΧΑΑ της εποχής.
    Τώρα εκκρεμούν τα ιδιωτικά συμφωνητικά των αγροτών με Κινέζους, μιας και η ΑΤΕ (πριν την καβατζώσει ο Σάλλας) δεν χρηματοδότησε ούτε ένα αγροτικό Φ/Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή