Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014
Αναμείνατε στο ακουστικό σας για τον Southstream
Σε συνέχεια της κόντρας Ευρώπης και Ρωσίας για τον έλεγχο της Ουκρανίας, ο Southstream ίσως ...καθυστερήσει. Και ίσως, δήθεν, να παίρνει λιγότερο αέριο η Γερμανία μέσω του Opal, παρακλάδι του Nordstream. Λέει το Stratfor και το Reuters.
Ενεργειακή πολιτική βασισμένη σε αέριο; Συμφέρει την Γκαζπρόμ. Συμφέρει τον εκπρόσωπο της Γκαζπρόμ. Συμφέρει τους Γερμανούς που τα έχουν βρει με την Γκαζπρόμ. Συμφέρει τους χωματουργούς που την είδαν "ενεργειακοί βαρόνοι". Μόνο που το αέριο 1) είναι ακριβό, 2) έχει πολιτικό ρίσκο, 3) όταν καμιά φορά κάνει κρύο, δεν φτάνει για όλους και 4) όταν πας να το ...συμπληρώσεις με αιολικά, απλά το κάνεις ακριβότερο. Πάντα χωρίς να έχεις εξασφαλισμένη ηλεκτροδότηση.
Όσο για τον Southstream, είναι που είναι ματιασμένος, και όλο τον μνημονεύουμε και μπορεί και να τον γλωσσοφάμε... Η καημένη η Ουκρανία... Βορά του αντιαιολικού κινήματος...
- Θα μπορούσε να απειληθεί η ομαλή ροή του αερίου προς την Ευρώπη;
ΑπάντησηΔιαγραφή- Δεν το θεωρώ πιθανό σενάριο, καθώς οι οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία θα ήταν καταστροφικές και συνάμα θα έπληττε την εμπορική της αξιοπιστία. Όσον αφορά την Ευρώπη, αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν οδυνηρό τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Με λίγα λόγια και να θέλει να ταπώσει τη ροή του ΦΑ μέσω μιας "ευρωπαϊκής Ουκρανικής βάνας", εκβιάζοντας τη Ρωσία, απλά δεν μπορεί.
Το μόνο που έχει κρατήσει η Ρωσία απ'ο την πρώην ΕΣΣΔ είναι η καλή χρήση της τεχνογνωσίας της διπλωματίας της, αναγκάζοντας τον Ομπάμα να γίνει Κουβέλης
η πλάκα είναι ότι η Ευρώπη φυσικά και δεν θα έχει πρόβλημα. Οι βορειοι αγωγοί είναι καλά ευχαριστώ, και δεν περνάει ο Νορντστρημ από Πολωνία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΜΕΙΣ θα έχουμε και αυτό θα κάνει φτηνότερο το αέριο για την Ευρώπη. Μεγαλύτερη πίεση στην Ρωσια να πουλάει. Πως σου φαίνεται σαν θεωρία??
Εμείς θαρρώ ότι, είμαστε μικροί καταναλωτές ΦΑ. Με όλους τους βαλκάνιους γείτονές μας τι να παίζει άραγε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως αποδεικνύεται περίτρανα ότι, η οποιουδήποτε τύπου (εδώ η ενεργειακή) εξάρτηση είναι κακό πράμα και η ισοτιμία σχέσεων μεταξύ κρατών είναι το καλύτερο. Δυστυχώς όμως στο παρόν κάργα ανταγωνιστικό καπιταλιστικό σύστημα την πληρώνουν οι βάτραχοι ... :-(
Ενεργειακός άξονας Ρωσίας-Γερμανίας. Nord Stream, σχεδιασμένος να παρακάμπτει τις “προβληματικές” ή δυνάμει προβληματικές για την Ρωσία χώρες όπως Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και να τροφοδοτεί την Γερμανία. Ταυτόχρονα στερεί από τις χώρες αυτές τα έσοδα transit.
ΑπάντησηΔιαγραφήNord Stream AG, έχει έδρα το Zug της Ελβετίας και μετόχους την Gazprom (51%), τις Γερμανικές Wintershall Holding GmbH (θυγατρική της BASF), E.ON SE με 31% (15.5% έκαστη), την Ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie (9%), και την Γαλλική GDF SUEZ (9%).
Η επιλογή της Ελβετίας ως έδρας της εταιρείας η οποία υπάγεται στο ελβετικό δίκαιο περί τραπεζικού απορρήτου, έδωσε αφορμή για πολλές εικασίες σε σχέση με αδιαφανείς διαδικασίες και συμφωνίες σε σχέση με τον nord stream.
Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!